Αποφάσεις Ολομέλειας: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικογενειακό δίκαιο και συνταξιοδοτικό δημοσίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/12/2022, υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν: 

 • τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την παροχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο κοινό και στα παιδιά,    
 • τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου,   
 • τη δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα,
 • την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, 
 • την τροποποίηση των σχεδίων νόμου για τις προσλήψεις, την ιεραρχία και τον τερματισμό απασχόλησης των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών,  
 • την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά 8 μήνες, 
 • τον καθορισμό των προνοιών σύμφωνα με τις οποίες υπηρετούν τα μέλη του προσωπικού του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, 
 • την εφαρμογή της γονικής άδειας επί πληρωμή, 
 • τη διασφάλιση του βασικού δικαιώματος του μισθού των εργαζομένων, 
 • τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης από την 1η Ιανουαρίου 2023 στην 1η Ιουλίου 2023, 
 • τους κανονισμούς λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και 
 • τη μισθοδοτική ανέλιξη των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των ειδικών αστυνομικών. 

Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί:  

 • του τρίτου συμπληρωματικού ύψους €345,1 εκατ., 
 • του ΟΑΥ ύψους €1.448.052.000, 
 • του ΟΚΥπΥ ύψους €725.92εκατ., 
 • της ΑΗΚ ύψους €2.743.461.000 και 
 • της Βουλής των Αντιπροσώπων ύψους €31,5 εκατ..  

Επίσης, υπερψηφίστηκαν τα ψηφίσματα που προνοούν:   

 • τη διαφύλαξη της μνήμης των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και 
 • την απόδοση τιμής στους μαχητές που αγωνίστηκαν ενάντια στην χουντική και εοκαβητική τρομοκρατία και πραξηκόπημα.   

Ακόμη, καταψηφίστηκε η αναπομπή της πρόταση νόμου που προνοεί τη στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, ενώ αναβλήθηκε η ψήφιση των σχεδίων νόμου που προνοούν: 

 • τη λειτουργία των «κατασκηνώσεων πολυτελείας “Glamping”», 
 • τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων και 
 • τη διασφάλιση της διαδικασίας αγοράς και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Τέλος, αποσύρθηκαν κανονισμοί που προνοούν: 

 • την κατάργηση της στασιμότητας μαθητών του Γυμνασιακού κύκλου λόγω επίδοσης, 
 • την έναρξη του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς, 
 • τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στις κοινωνικές επιχειρήσεις και 
 • τις ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές για τις συνθήκες ιδιωτικής κράτησης των σκύλων. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την παροχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο κοινό και στα παιδιά.   

«Αυτή εδώ η Ολομέλεια θα μείνει στην ιστορία για το επίπεδο» 

Από ένα εντονότατο διάλογο στην Ολομέλεια της Βουλής με την Πρόεδρο του Σώματος να προειδοποιεί με διακοπή, από εκκλήσεις για απόσυρση χαρακτηρισμών, παρεμβάσεις για διαδικαστικά θέματα και αντεγκλήσεις και τοποθετήσεις με υπονοούμενα, χαρακτηρίστηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. 

Η Πρόεδρος της Βουλής μετά το τέλος της συζήτησης και πριν από την ψήφιση, είπε «αυτή εδώ η Ολομέλεια θα μείνει στην ιστορία για το επίπεδο». 

Επίσης σε αναφορά του Προέδρου του ΕΛΑΜ ότι πρέπει να σέβεται το κόμμα και να δώσει χρόνο γιατί «με δική μας ψήφο είστε Πρόεδρος της Βουλής» η κ. Δημητρίου απάντησε «δεν σας χρωστώ τίποτα, δεν χρωστώ σε κανένα και τα λόγια σας είναι προσβλητικά». 

Η Ολομέλεια με 39 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές ψήφισε εν τέλει την πρόταση νόμου, με εισηγητή τον Βουλευτή των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. 

Τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους πριν την ψήφιση επανέλαβαν τις απόψεις τους για την πρόταση νόμου όπως ακούστηκαν και στην περασμένη Ολομέλεια και έγιναν αναφορές και στα όσα μεσολάβησαν με την επιστολή του ΥΠΑΝ στην Πρόεδρο της Βουλής, την απάντησή της και την ανταπάντηση του Υπουργού. 

Τοποθέτηση εισηγητή και Προέδρου Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Ο εισηγητής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην τοποθέτησή του είπε ότι ήταν για 35 χρόνια στην εκπαίδευση και τα μάτια του είδαν πολλά και είχε βάλει ως στόχο του από την εκλογή του να ρυθμίσει κάποια ζητήματα γιατί «εγκαταλείψαμε τη νεολαία». 

Είπε ότι η συζήτηση άρχισε το 2019, υπήρξαν διάφορες ενστάσεις αλλά με πρόοδο φτάσαμε σε σημείο όπου όλοι οι προσκεκλημένοι μας και βουλευτές ήταν σύμφωνοι και ότι η ομοφωνία αυτή αντανακλάται και στην έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου. 

«Δεν καταλαβαίνω τα διάφορα προβλήματα που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες, νιώθω ότι είναι προσπάθεια να σταματήσει η ψήφιση του νόμου», ανέφερε. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι έδωσε οδηγίες να κοινοποιηθεί επιστολή της οργάνωσης «Φωνή» για το θέμα, απαντώντας σε δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου για το θέμα. 

Επέκρινε τον ΥΠΑΝ για την αντίδρασή του λέγοντας ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ανέγνωσε αποσπάσματα 2 επιστολών που το αποδεικνύουν, όπως είπε. 

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως για το θέμα έγιναν απίστευτες παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση κάτι που δεν ξανάγινε και ότι την αντισυνταγματικότητα θα την κρίνει το Ανώτατο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να απαντήσουν αν δέχονται να παραδώσουν τις εξουσίες τους στην εκτελεστική εξουσία. 

Είπε επίσης πως ο ΥΠΑΝ φεύγει σε 3 μήνες και αφήνει «ένα μεγάλο μηδέν». 

‘Άλλες παρεμβάσεις – Έντονος διάλογος 

Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι  έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία και δεν έχει αποκρύψει κανείς οτιδήποτε ή οποιοδήποτε έγγραφο. Είπε ότι ναι, ίσως να υπάρχουν κάποιες ατέλειες, αλλά αυτός ο νόμος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και καιρό γιατί τα παιδιά μας σήμερα μπαίνουν στο διαδίκτυο και ενημερώνονται λάθος. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι μαθητές για προφύλαξη, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά, τόνισε, η πρόταση είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική. 

Δεν μπορεί η Βουλή, είπε, να αποφασίζει για διδακτέα ύλη και πρόσθεσε πως αν γίνει αναφορά στο δικαστήριο θα χάσουμε και άλλο χρόνο. Είπε εξάλλου ότι αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε τις τελευταίες μέρες, αλλά από την αρχή προειδοποιήθηκαν τα μέλη της επιτροπής για αντισυνταγματικότητα και δεν αίρεται αυτή με αλλαγές της τελευταίας στιγμής. 

Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε γιατί είναι δύσκολο να γίνεται σεβαστή η αντίθετη άποψη και πρόσθεσε ότι κάνει τρομερή εντύπωση ότι αγνοήθηκε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ο νόμος θα αναπεμφθεί και θα χαθεί χρόνος. 

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν έγινε διαβούλευση. 

Παρενέβη στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Βουλής η οποία είπε ότι απάντησε στον Υπουργό Παιδείας και η δική της τοποθέτηση ήταν όχι επί ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας. «Δεν συμμετέχω στη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος και δεν έχω δικαίωμα να παρεμβαίνω. Αν συμφωνώ ή διαφωνώ», τόνισε. 

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μάθημα διδάσκεται ήδη στην κατεύθυνση του γυμνασίου και λυκείου και διερωτήθηκε αν είναι ορθό να εγγράφονται θέματα που αφορούν την παιδεία σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας της Βουλής. 

Ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση ωστόσο τόνισε πως σήμερα αναλαμβάνουμε σήμερα μια ευθύνη και είναι μεγάλο το βάρος αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο. Είπε ότι ο νόμος έχει κενά και ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε δει, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι προξενεί εντύπωση το ότι τα σχολεία μας έχουν πολλά προβλήματα με τα οποία δεν ασχολούμαστε και επικεντρωνόμαστε στο συγκεκριμένο. 

Ο Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που γίνεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μειώθηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. 

Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί και καταψηφίζει γιατί ο νόμος έχει αοριστολογίες. Είπε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας και ότι αν αυτός πράγματι είναι ο στόχος μας τότε να υιοθετήσουμε αυστηρές ποινές πχ με χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές και παιδεραστές. «Μακριά από την προπαγάνδα και κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», σημείωσε. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι είναι αναγκαία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ότι δεν είναι μόνο το βιολογικό κομμάτι που ρυθμίζεται αλλά και πολλά άλλα. 

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου από τους Οικολόγους-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι ο θεσμός της Βουλής διασύρθηκε και ότι αυτοί που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας είναι αυτοί που περιθωριοποιούν ανθρώπους και τους στιγματίζουν, έχουν ρητορική μίσους και άλλα. 

Ανέφερε ότι το τι θα διδάσκεται δεν το λέει η πρόταση και ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία στο ΣτΕ και στα ΗΕ και δεν χρειάζεται εμείς να ανακαλύψουμε τον τροχό. 

Οι τοποθετήσεις που πυροδότησαν τη συζήτηση 

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους με εντονότατο ύφος είπε ότι «όποιο χέρι και αν έγραψε το προοίμιο του νόμου, καθοδηγείτο από αρρωστημένο εγκέφαλο» και ότι «ζούμε μια πορνική και ομοφυλοφιλική θύελλα». Είπε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι πλέον το δικαίωμα των γονιών για τα παιδιά τους απαλείφεται. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε πέραν του χρόνου του κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων, ζητώντας από την Πρόεδρο της Βουλής να τον ανακαλέσει σε τάξη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε πρώην ευρωβουλευτή του, προκαλώντας την οργή Βουλευτών. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον κάλεσε να πάρει πίσω τη σκιά για τον ευρωβουλευτή, λέγοντας ότι στο Ναό της Δημοκρατίας δεν λέμε υπονοούμενα και αναφέρθηκε σε κηλίδα. 

Για μομφή και λοιδορία μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ειδικά όταν το δικαστήριο δεν έχει αποδείξει οτιδήποτε, όπως είπε. 

Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ μίλησε για λίβελλο λέγοντας ότι η ανοχή έχει και τα όριά της. Στον κ. Λουκαΐδη απάντησε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους λέγοντας «Μαζί μου να πολλύνεις τα όριά σου» και «δεν αποσύρω ούτε και ένα ιώτα». 

Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022     

Ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022     

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων:     

(α) θεσπίζεται η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά,      

(β) καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό. Επίσης, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.       

Έγκριση μετά από 10 χρόνια συζητήσεων 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε η Επιτροπή συζήτησε διεξοδικά το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό. 

«Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα των συντάξεων για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου και είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», είπε. 

Αναφερόμενη στις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο, κ. Ερωτοκρίτου ξεχώρισε την δημιουργία επιτροπής επενδύσεων, στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, ο Γενικός Ελεγκτής και Γενική Λογίστρια, μια επιτροπή η οποία θα διορίζει εξωτερικούς συμβούλους για διαχείριση του ταμείου 

«Η απόδοση του ταμείου θα διασφαλίζει την καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Η εν λόγω επιτροπή θα αξιολογεί σε ετήσια βάση τα τεχνικά αποθεματικά και αν αυτά επαρκούν για την καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων», είπε προσθέτοντας ότι στο αρχικό νομοσχέδιο το ποσοστό των εισφορών θα καθοριζόταν με διάταγμα από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, ενώ τώρα η οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα καθορίζεται με κανονισμούς που θα κατατίθενται στη Βουλή. 

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για το κράτος να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο τα αποθεματικά του ταμείου. 

Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ακόμη ότι το θέμα των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βρει επιτέλους την κυπριακή Πολιτεία σε μία σύμπνοια. «Δεν μπορούν να παραμένουν στο καθεστώς στο οποίο είναι, πρέπει να μπούμε στον τρίτο πυλώνα, να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα τους οποίους έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού» κατέληξε. 

Για «νέα σελίδα» όσον αφορά στα συνταξιοδοτικά του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μίλησε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά. «Πράγματι θα έχουμε ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς διακρίσεις». 

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που διέπουν τη διαχείριση του ταμείου, ο κ. Κουλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να κάνουμε ένα άλλο ταμείο, το οποίο θα είναι η εύκολη χρηματοδότηση του όποιου Υπουργείου Οικονομικών μέλλον». 

«Δεν πρέπει να δημιουργηθούν άλλες τρύπες σε ταμεία που θα κληθεί να καλύψει μελλοντικά ο φορολογούμενος πολίτης» τόνισε, επισημαίνοντας ακόμη ότι για πρώτη φορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου θα έχουν με τα ίδια δικαιώματα σύνταξη. 

Σε σχέση με τους υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν πριν την θέσπιση του σχεδίου και τη δέσμευση της Κυβέρνησης για εφάπαξ χορηγία, την οποία χαρακτήρισε ως την καλύτερη λύση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως όποια και αν είναι η νέα Κυβέρνηση και όποιος θα είναι Υπουργός Οικονομικών «αυτή η δέσμευση της Πολιτείας πρέπει να τηρηθεί στο έπακρον». 

Τέλος για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κουλλά είπε πως η ρύθμιση δεν είναι απλή, αλλά επεσήμανε τη σημαντική αύξηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους με το επίδομα που σήμερα φτάνει στα €369, που αποτελεί μια «αισθητή αύξηση» για περίπου 35.000 χαμηλοσυνταξιούχους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια τα οποία ήταν προϊόν της συμφωνίας – πλαίσιο της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σημείωσε ακόμη ότι οι αλλαγές που επέφερε στο αρχικό νομοσχέδιο η Επιτροπή Οικονομικών αποτελεί μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι τα νομοσχέδια έπρεπε να εγκριθούν χωρίς καμία συζήτηση. 

Ανέδειξε ειδικότερα δύο βελτιώσεις, που αφορούν στην επενδυτική πολιτική του αποθεματικού και στον περιορισμό των «υπερεξουσιών» στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών. 

Αναφέρθηκε στην αδικία της μη συμπερίληψης όσων είχαν προσλήφθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφυπηρέτησαν πριν από τη θέσπιση του νομοσχεδίου με την δέσμευση της κυβέρνησης ότι αυτοί θα καλυφθούν με εφάπαξ χορηγία, για να σημειώσει ότι η Βουλή δεν επέφερε τροπολογίες στο θέμα αυτό, για να μην θέσει το όλο σύστημα «σε δοκιμασία», εννοώντας ενδεχόμενη αναφορά του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Τέλος για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως όταν τίθεται το θέμα «η κυβέρνηση απαντά κάνοντας αναφορά σε μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον». 

«Είναι μια πληγή το ζήτημα και θα καλέσουμε την επόμενη Κυβέρνηση να δώσουμε λύσεις σε αυτό το ζήτημα», κατέληξε. 

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, χαρακτήρισε αρκετά σημαντική τη σημερινή ημέρα, αφού, όπως είπε, με το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο αίρονται αρκετές εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2011 και επηρεάζονται αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι. 

Είπε πως το νομοσχέδιο ήρθε με καθυστέρηση και πολλά κενά, αφού δεν έχει ρυθμίσεις για εργαζομένους που αφυπηρέτησαν και αδικούνται, ενώ στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο αδικούσε τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν άτομα που αδικούντα κατάφωρα, αλλά τάχθηκε υπέρ της έγκρισής τους σε αντίθεση με τον επηρεασμό δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους από την πλευρά του χαιρέτισε το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο λέγοντας ότι έχει και θετικά και αρνητικά. Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι πρέπει να ρυθμιστούν και οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. «Είναι, πιστεύω, μια κατάφωρη αδικία, μια ανισότητα να βλέπουμε συντάξεις πείνας και το ίδιο το κράτος να μην μπορεί να δώσει μια αξιοπρεπή σύνταξη σε αυτούς που έχουν δώσει το άπαν των δυνάμεων τους για να στήσουν την οικονομία», είπε. 

Και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «ΤΟ νέο συνταξιοδοτικό δυστυχώς άργησε για δέκα χρόνια να εκπονηθεί. Καλύπτει πέραν των 20 χιλιάδων εργαζομένων που δεν είχαν καθορισμένη σύνταξη και όλα τα άλλα ωφελήματα». Είπε ότι η συμβουλή τςη Βουλής ήταν καθοριστική, αφού έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις ειδικά για την επενδυτική πολιτική του αποθεματικού. 

Χαρακτήρισε επίσης οπισθοδρόμηση το ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συναίνεσε να καλύψει τα 180 άτομα είτε δημόσιων υπαλλήλων είτε εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2012 και έχουν αφυπηρετήσει πριν την θέσπιση του νομοσχεδίου. O Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο αλλά αντιμετωπίζει ένα θέμα που ταλάνιζε την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία εδώ και μια δεκαετία και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα είναι εδώ για να επιφέρει τυχόν βελτιώσεις και αλλαγές. 

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι κλείνει σήμερα ένα δύσκολο θέμα που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και πρόσθεσε ότι «φτάσαμε σε πολύ λεπτές γραμμές και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καλά όμως υπάρχει ένα καλό σύστημα, μια καλή νομοθεσία και μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες. 

«Έχουμε δημιουργήσει συνταξιούχους δύο ταχυτήτων μεγάλη διαφορά δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ελπίζω με τον ίδιο ζήλο να συζητήσουμε το θέμα των ιδιωτικών συντάξεων. Το χασμα είναι τεράστιο η κοινωνική ανισότητα μας κλείνει το μάτι», είπε. 

Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015    

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να διαγραφεί η πρόνοιά του σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου, να διευρυνθεί το πεδίο αρμοδιοτήτων των Οικογενειακών Δικαστηρίων, ώστε να εκδικάζουν οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, ανεξάρτητα εάν οι διάδικοι ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ή σε θρησκευτική ομάδα, και να διαγραφεί η πρόνοιά του που καθορίζει τους λόγους διαζυγίου μεταξύ των οποίων και οι λόγοι που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, ώστε αυτοί να προβλέπονται με νόμο. 

Ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που αφορούν στην απόπειρα συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου και να μεταφερθούν οι διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία απόπειρας συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης γάμου που ιερολογήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες θρησκευτικής ομάδας, που περιλαμβάνονται στον περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Θρησκευτικές Ομάδες) Νόμο, στις διατάξεις του βασικού νόμου. 

Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Γάμου Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την τέλεση γάμου και τους λόγους λύσης του γάμου.   

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018    

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου, ώστε να καθοριστεί η σύνθεση των Οικογενειακών Δικαστηρίων, των απαιτούμενων προσόντων, των εξουσιών και των καθηκόντων των δικαστών αυτών. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών/Βουλευτηρίων για νομοσχέδια Οικογενειακού Δικαίου  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα που απαντά σε σημαντικά αιτήματα των πολιτών και της κοινωνίας και έχουμε πλέον μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. 

Έχουμε, συνέχισε, μια σημαντική μεταρρύθμιση μπροστά μας, κινηθήκαμε σε απόλυτη συναίνεση και ας κρατήσουμε το μεγάλο βήμα. 

Η Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι προχωράμε πλέον σε γρήγορη και δίκαιη εκδίκαση υποθέσεων και ότι ήδη αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από την Εκκλησία. 

Ο ‘Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι σημαντικό κομμάτι και βήμα εκσυγχρονισμού, προσθέτοντας ότι κατορθώσαμε να βρούμε συγκλίσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πλέον, είπε, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής καταγωγής θα έχουν την ίδια μεταχείριση, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των παιδιών και απαλείφονται διακρίσεις κατά γυναικών σε διαζύγιο. 

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που κατατέθηκαν από την Εκκλησία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αποδεικνύουν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τα διαζύγια και το ρόλο της Εκκλησίας είναι σε αχρησία αλλά κάποιοι επιμένουν να μην το παραδέχονται. 

O Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες με κατάργηση πχ του τριμελούς δικαστηρίου για διαφορές στο γάμο και ότι υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και ταλαιπωρίας. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι το ενδιαφέρον μας πλέον είναι τα παιδιά και ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες που τα διαζύγια έχουν στην ψυχική τους υγεία. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 3) του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €345,1 εκ.., ο οποίος κρίθηκε αναγκαίος λόγω της υποβολής σειράς αιτημάτων από Ανεξάρτητες Υπηρεσίες/ Υπουργεία/ Υφυπουργεία/ Τμήματα, αλλά και λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία. 

Η Ολομέλεια απέρριψε τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ για αφαίρεση των κονδυλίων, που αφορούν στο διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου και για διαγραφή των κονδυλίων που αφορούν στο διαχωρισμό της δομής για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Κατά τη συζήτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφιος Κουλλά είπε πως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομική ικανότητα να στηρίζει τις πολιτικές του κράτους. «Να στηρίζουμε άμεσα ή έμμεσα τους συμπολίτες μας», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αυξημένη συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην αυξημένη συνεισφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. 

Απαντώντας η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, διατυπώνοντας επικρίσεις διότι εν μέσω της αυξανόμενης τιμής της ενέργειας η κυβέρνηση διέθεσε μόνο €30 εκατ. 

«Με λύπη παρατηρούμε ότι παρά το ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος της ενέργειας που απειλεί τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κλείσιμο, που σημαίνει να έχουμε περισσότερη ανεργία, το μοναδικό ποσό μέσα στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό είναι €30 εκατ.», είπε. 

Ο περί Εθνικής Φρουράς (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου ώστε να παρέχεται στον Υπουργό Άμυνας δυνατότητα να συγκροτήσει Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο και θα έχει ως σκοπό την επιμόρφωση και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.   

Ο περί Εθνικής Φρουράς (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που προσλαμβάνονται ως οπλίτες με σύμβαση στην Εθνική Φουρά να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση τις ηλικίας των σαράντα δυο (42) ετών.    

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Προσλήψεις, Ιεραρχία, Προαγωγές και Τερματισμός Απασχόλησης Συμβασιούχων Υπαξιωματικών) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 3) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η κατάργηση του Κανονισμού 46 σύμφωνα με τον οποίο παρέχεται το δικαίωμα στους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς για υποβολή αίτησης για σύναψη νέας Σύμβασης Απασχόλησης διάρκειας τριών (3) ετών, με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικού τερματισμού, δηλαδή το 57° έτος και μετά τη λήξη αυτής νέας υποβολής για παράταση μέχρι το 63° έτος της ηλικίας τους. 

Τοποθετήσεις για σχέδια νόμου ΕΦ 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας για το θέμα των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «τα μέλη της Επιτροπής ανέλαβαν μια πολύ σοβαρή υποχρέωση να ρυθμίσουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που είχε τεράστιες επιπτώσεις σε περίπτωση που οι Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί θα αφυπηρετούσαν στην ηλικία των 57 χρονών». 

Ανέφερε ότι οι κανονισμοί προβλέπουν υποχρεωτική αφυπηρέτηση στα 57 χρόνια αλλά την ίδια στιγμή, όπως είπε, αν οι ίδιοι το ζητήσουν, ο Υπουργός Άμυνας έχει τη δυνατότητα να κάνει ανανέωση τρία συν τρία χρόνια. 

Πρόσθεσε ότι αρκετοί συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί δημιούργησαν τις προοπτικές για την οικογενειακή τους προοπτική στην βάση του ενδεχομένου να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος ηλικίας. 

Αναφερόμενος σε κάποια δεδομένα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «δεν μπορεί οι αξιωματικοί, απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών, μέχρι τον βαθμό του Ταγματάρχη να αφυπηρετούν στα 55 και του Αντισυνταγματάρχη στα 57 και οι συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί στα 63, ενώ σε σχέση με το δεύτερο δεδομένο, είπε ότι αυτό είναι «η υποχρέωση του εκσυγχρονισμού πια του στελεχιακού δυναμικού της ΕΦ πάνω σε νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται σήμερα». 

«Για αυτό το λόγο και από την πλευρά των μελών της Επιτροπής για να συνενένωσουμε στο θέμα της αφυπηρέτησης τους στα 57 ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια οικονομική ικανοποίηση που να μην αδικούνται αυτά τα άτομα», ανέφερε και πρόσθεσε πως τελικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δώσει ένα πρόσθετο εφάπαξ ποσό 34.000 ευρώ για όποιον από αυτούς θα αφυπηρετεί και το σύνολο του φιλοδωρήματος να είναι μη φορολογητέο είναι ένα σημαντικό κίνητρο». 

Αναφέροντας ότι σοβαρό ζήτημα τίθεται στο εφάπαξ που θα πάρει ο καθένας και της σύνταξης η οποία ξεκινά από την ημέρα αφυπηρέτησης, στα 57 χρόνια, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο κάθε ένας πρέπει να καταλάβει πως «το εφάπαξ όπως και η σύνταξη καθορίζονται στην βάση των εισφορών που ο καθένας έχει κάνει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων». 

Ανέφερε επίσης ότι με την συνταξιοδότηση τους θα μπορούν να πάρουν και ένα πρόσθετο ποσό του 2,1% που αφορά τις εισφορές που έχουν καταθέσει στο ΤΚΑ και ενδεχόμενες υποχρεώσεις που μπορεί να έχουν στο ΤΚ λόγω χρεωστούμενων στο Ταμείο θα αντικατασταθούν από το 2,1%. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι «έχουμε καταφέρει με τις ομοφωνίες μας στην Επιτροπή Άμυνας και με τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας να εντάξουμε ισότιμα και ορθολογικά τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο» που ψήφισε προηγουμένως η Βουλή σε σχέση με τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Ο κ. Κάρουλλας είπε ότι ως ΔΗΣΥ και μαζί με την Επιτροπή «χαράξαμε τις γραμμές οι οποίες ήταν ευθυγράμμιση του ορίου ηλικίας των 57 χρονών, όπως οι λοιποί υπαξιωματικοί, την δυνατότητα αντικατάστασης των υπαξιωματικών με νέους ΣΥΟΠ, αλλά και την αξιοπρεπή αποζημίωση σε χρονικό ορίζοντα το 2039» και αναφέρθηκε στην έγκριση από τη Νομική Υπηρεσία του ειδικού σχεδίου εξόδου/αποζημίωσης αυτών των υπαξιωματικών. 

«Αυτή η λύση στην οποία έχουμε καταλήξει έχει μηδέν δημοσιονομικό κόστος και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πως πρέπει να λειτουργούμε σε αυτό το κράτος», πρόσθεσε. 

«Αναγνωρίζουμε ότι ένας αριθμός 80 ατόμων, η σύνταξη τους και το εφάπαξ τους αποκλίνει από τον μέσο όρο της πλειοψηφίας των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών» και «είναι αυτοί που έχουν τους ελάχιστους μήνες υπηρεσίας αλλά και χαμηλές συνεισφορές στο ΤΚΑ», ανέφερε. 

Ο κ. Κάρουλλάς είπε ότι αυτή η κατηγορία πρέπει να εξεταστεί «με ένα θετικό μάτι αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για να μειωθεί αυτή η απόκλιση πάντα μέσα στα πλαίσια των νομοθεσιών και των δημοσιονομικών πλαισίων». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι ήταν Μάρτιο του 2017 που κατατέθηκαν οι νέοι κανονισμοί για τους Υπαξιωματικούς, ενώ πρόσθεσε πως «αν θέλει ο Υπουργός Άμυνας δίνει τα 3 συν 3 χρόνια». 

Ανέφερε επίσης ότι οι συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί «κανόνισαν τις δουλειές τους, τα δάνεια τους και τις σπουδές των παιδιών τους με βάση» την συνταξιοδότηση στην ηλικία των 63 ετών και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας τις τελευταίες 2 εβδομάδες πέρασαν πολύ άσχημες μέρες με πολύ πίεση και με υποσκάψεις και με κάποιους οι οποίοι μας λοιδορούσαν». 

Ο κ. Κώστα είπε ακόμη ότι η Επιτροπή στάθηκε και πίεσε πάρα πολύ το Υπουργείο Οικονομικών να έρθει με ένα σχέδιο, το οποίο αν και δεν είναι το καλύτερο, είναι «πάρα πολύ καλό για να μπορέσει να δώσει αμέσως κάποια λεφτά σε αυτούς τους ανθρώπους και μια σύνταξη από την πρώτη στιγμή και να δούμε στην πορεία τι μπορεί να γίνει». 

«Και αυτό γίνεται γιατί ήρθε ο αρχηγός της ΕΦ και μας είπε ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με ανθρώπους που θα είναι 60 με 63 χρόνων και χρειαζόμαστε να πιάσουμε νέο αίμα», πρόσθεσε. 

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αφυπηρετήσουν όλοι αμέσως αλλά «κάθε χρόνο θα αφυπηρετούν 10-15 άτομα». 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι αυτά τα οποία θα ψηφίσουμε δεν ήταν αυτά που είχαν προταθεί εξαρχής και πρόσθεσε ότι «είναι μετά από μεγάλη προσπάθεια και πίεση που καταφέραμε να πείσουμε το ΥΠΟΙΚ ότι πρέπει να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους ένα αξιοπρεπές ποσό για να μπορούν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια να ζήσουν την οικογένεια τους». 

«Θέλω να πιστεύω ότι και τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν δεν αφορούν το σύνολο των ΣΥΠ, αλλά ένα μέρος αυτών των ανθρώπων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτά θα εξεταστούν στη συνέχεια και «θα βρούμε τον τρόπο να επανέλθουν εάν και εφόσον χρειαστεί για να μην τους αφήσουμε εκτεθειμένους». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι «η Βουλή σήμερα δίδει τη δυνατότητα στον αρχηγό της ΕΦ και στο Υπουργείο Άμυνας να αυξήσει και να αναπτύξει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατεύματος μας» και πρόσθεσε ότι παρόλο που είναι ηλικίας 57 και 60 ετών «πάρα πολλοί στελέχωναν σημαντικά πόστα σε οπλικά μας συστήματα». 

Ανέφερε ότι «περάσαμε δύσκολα (ως Επιτροπή Άμυνας) γιατί το ΥΠΟΙΚ πήγε να κλείσει την κάνουλα» και πρόσθεσε πως με πολλές προσπάθειες όλων μας διευθετήθηκε το εφάπαξ, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συν οι 34.000 ευρώ και συν το 2,1% που θα πάει στο ΤΚΑ». 

«Διαπιστώνουμε ότι στους πρώτους που θα φύγουν μέχρι το 2025-26, θα υπάρξει μία αδικία γιατί φεύγουν αμέσως 70-80 άτομα και παίρνουν πάρα πολύ μικρή σύνταξη», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν θα είναι μεγάλο κόστος να δοθεί κάτι επιπρόσθετο». 

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι «υπάρχουν 471 γυναίκες υπαξιωματικοί για τις οποίες εδώ και χρόνια παραβιάστηκε από την ΕΦ ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην ισότητα, και περιμένουν τόσα χρόνια και σχεδόν κάθε Κυριακή είναι έξω από το Προεδρικό και διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους». 

Ανέφερε ότι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι «καταπέλτης και αναμένουμε πότε πραγματικά θα γίνει διόρθωση για αυτή την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών των γυναικών» και πρόσθεσε πως αυτές οι γυναίκες δεν πήραν τη μονιμοποίηση την ώρα που έπρεπε, δεν πήραν τις προσαυξήσεις που έπρεπε και δεν πήραν ούτε τον βαθμό που έπρεπε επειδή ήταν γυναίκες». 

«Η Επιτροπή Άμυνας και η Βουλή πρέπει να επιμείνει μέχρι να αποκατασταθούν τα δικαιώματα αυτών των γυναικών», κατέληξε. 

Απαντώντας στην κ. Ατταλίδου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας είπε ότι «η οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει δεν έχει καθόλου φυλετική προέλευση» και πρόσθεσε ότι «είναι ορισμένα καθεστώτα που υπήρχαν στην ΕΦ και χρειάζονται ρύθμιση», ενώ σημείωσε πως η Επιτροπή Άμυνας δεν μπορεί να επιληφθεί του θέματος, το οποίο μεταφέρθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2023 Νόμος του 2022   

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για το 2023, που προβλέπει δαπάνες ύψους €1.448.052.000. Υπέρ του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του ΟΑΥ τάχθηκαν 40 παρόντες Βουλευτές/Βουλεύτριες. 

Επίσης, η Ολομέλεια του σώματος υπερψήφισε μία από τις πέντε τροπολογίες που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος, καθώς και τρεις από τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Χρύσανθος Σαββίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. 

Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σιζόπουλος και υπερψηφίστηκε προβλέπει την γραπτή ενημέρωση ανά εξάμηνο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις γενόμενες δαπάνες του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΟΑΥ. 

Επίσης, η πρώτη τροπολογία του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκε προβλέπει την γραπτή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανά εξάμηνο, για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το κονδύλι για την εκπαίδευση και παροχή άλλων κινήτρων στους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας. 

Η δεύτερη εγκεκριμένη τροπολογία του ΔΗΚΟ αφορούσε την γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το κονδύλι για την αμοιβή του Προέδρου, των μελών του ΔΣ και των συμβουλευτικών επιτροπών του ΟΑΥ. 

Αναφορικά με την τρίτη τροπολογία του ΔΗΚΟ που ψήφισε η Βουλή, αυτή αφορά την γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το κονδύλι για υποστήριξη συστήματος πληροφορικής και άλλων επιχειρησιακών διαδικασιών ΓεΣΥ. 

Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ζήτησαν από το ΔΣ του ΟΑΥ «να μας δώσουν τον κατάλογο για το που και πως έχουν κατανεμηθεί το 1.190.000 ευρώ που είχε προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό του 2021 για επικοινωνία, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα» και «δυστυχώς δεν ήρθε αυτός ο κατάλογος». 

Είπε ακόμη ότι δεν ήρθε επίσης «ο κατάλογος που ζητήσαμε για τις αμοιβές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για το 2021» και πρόσθεσε πως διαπιστώνεται μια εκτόξευση του προϋπολογισμού, την στιγμή που «οι μελέτες καθόριζαν ως μέγιστο ποσό υλοποίησης του σφαιρικού προϋπολογισμού σε πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τα 920 εκ. ευρώ», ενώ σήμερα έφτασε στο 1,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 60%. 

«Αυτά είναι χρήματα του φορολογούμενου πολίτη μέσα από τις εισφορές που καταθέτει» και για αυτό τον λόγο κατατέθηκαν και οι πέντε τροπολογίες της ΕΔΕΚ. 

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι με την πρώτη τροπολογία ζητούμε να διαγραφεί από τον προϋπολογισμό ποσό 1.050.00. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί για επικοινωνία, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα και πρόσθεσε πως «για ένα καθολικό σύστημα τέτοια ποσά είναι επιεικώς απαράδεκτα». 

Ανέφερε ότι η δεύτερη τροπολογία αφορά την διαγραφή ποσού 1 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και κίνητρα παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας και πρόσθεσε ότι «κάποιος για να ενταχθεί στο Σχέδιο ως παροχέας πρέπει να πληροί προϋποθέσεις και η οποιαδήποτε εκπαίδευση του πρέπει να είναι υπόθεση που αφορά τον ίδιο». 

Είπε ακόμη ότι οι υπόλοιπες τρεις αφορούν σταύρωμα ποσών και ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, αφού σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει τις τροπολογίες που αφορούν την ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας, είπε ότι η πανδημία ήταν το μεγαλύτερο στρες τεστ για το ΓεΣΥ που όλοι σχεδόν ψηφίσαμε και πέρασε αυτό το στρες τεστ με πολύ θετικό πρόσημο» και πρόσθεσε πως πολλοί πίστεψαν το ΓεΣΥ αλλά ήταν η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που στήριξε αυτό το σχέδιο και το προώθησε». 

Απαντώντας σε αναφορές του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος είπε ότι στις επικείμενες εκλογές θα κριθούν πολλά σε σχέση με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, η κ. Ορφανίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του «ήταν και είναι υπέρμαχοι του ΓεΣΥ και επιθυμούμε να το βελτιώσουμε και να το αναβαθμίσουμε χωρίς καμία αλλαγή στην φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του και αυτή είναι ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ». 

Η κ. Ορφανίδου είπε ότι «μετά από τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ οφείλουμε να εντοπίσουμε κάποιες αδυναμίες και προβληματισμούς και να προσπαθήσουμε να προτείνουμε λύσεις για να το βελτιώσουμε» και πρόσθεσε πως «υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη καταχρήσεις, προκλητικές σπατάλες, κακή διαχείριση, έλλειψη συστήματος ελέγχου από επαγγελματίες υγείας», αλλά και το γεγονός, όπως είπε, ότι «ο Κύπριος φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώνει δύο και τρεις φορές για το ΓεΣΥ». 

«Πληρώνουμε τις εισφορές αλλά και πληρώνουμε και κάποιες δαπάνες που αφορούν τα φάρμακα αλλά και τους επιδοτούμενους ασθενείς που πάνε στο εξωτερικό που θα έπρεπε να καλύπτονται από το ΓεΣΥ», ανέφερε και ευχαρίστησε τον ΟΑΥ που υιοθέτησε εισήγηση του ΔΗΣΥ για «αλλαγή της αμοιβής των γιατρών και να εντάξει στα πλαίσια αυτής της αμοιβής το μικτό σύστημα στην βάση των ποιοτικών κριτήριων». 

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας «έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά» από τον Οργανισμό «για να έχουμε σήμερα σύστημα υγείας» και διερωτήθηκε που θα είμασταν σήμερα, χωρίς το σύστημα υγείας την στιγμή που αφέθηκαν «στο έλεος της τύχης τους τα δημόσια νοσηλευτήρια» και αν δεν προχωρούσαμε στην δεύτερη φάση του ΓεΣΥ την ενδονοσοκομειακή. 

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε πως «επειδή διεκδικούν πολύ την ιδιοκτησία και την μητρότητα αυτής της σημαντικής κατάκτησης και επειδή ψες είδαμε το εκπληκτικό ο κ. Χριστοδουλίδης να εγκαλεί τον κ. Νεοφύτου σε σχέση με την πολεμική που ασκούσε ο τελευταίος σε βάρος του ΓεΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης ίσως να μην είδε τον τουίτ που έκανε ο κ. Παμπορίδης που δεν τον έβαζε σε διαφορετική θέση από τον κ. Νεοφύτου». 

Έγραψε ο κ. Παμπορίδης, σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, ότι δεν ήταν μεν εχθρός (του ΓεΣΥ) αλλά «δεν ήταν μέσα σε εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια». 

Ανέφερε ότι «επειδή θα κριθούν πάρα πολλά στις επικείμενες εκλογές και σε σχέση με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ η συνέχιση της διακυβέρνησης είτε με τον κ. Νεοφύτου είτε με τον κ. Χριστοδουλίδη θα θέσει εν αμφιβόλω και σε κίνδυνο την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του συστήματος υγείας». 

Αναφορικά με τις τροπολογίες, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει όλες τις τροπολογίες μέσα από τις οποίες ζητείται η ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας και «θα καταψηφίσουμε όλες τις υπόλοιπες», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «όλοι αναγνωρίζουν και το ήθος και την προσφορά του προηγούμενου προέδρου του ΟΑΥ». 

Απαντώντας στον κ. Λουκαϊδη, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο «για παραμύθι» του κ. Λουκαϊδη και ότι «η γκεμπελική προπαγάνδα λέει ότι όταν ένα ψέμα το επαναλαμβάνεις πάρα πολλές φορές στο τέλος μπορεί να γίνει πιστευτό», ενώ πρόσθεσε πως «πολλοί το ονειρεύτηκαν και το κατέγραψαν σε προγράμματα», αλλά «το πέτυχε μόνο η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ». 

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ απαντώντας στον κ. Λουκαϊδή είπε ότι «χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση και υπαινιγμός, υπαινίχθηκε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ή ο κ. Νεοφύτου αν εκλεγούν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ΓεΣΥ». 

Διερωτήθηκε κατά πόσον ο κ. Λουκαϊδης αντιλαμβάνεται ότι «με κάποιες τέτοιου είδους δηλώσεις και αποφάσεις ενισχύουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποιοι οργανισμοί και στο τέλος της ημέρας δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες». 

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει ένας οργανισμός, μια διοίκηση, η οποία παίρνει αποφάσεις λες και είναι προσωπική επιχείρηση των εκάστοτε διοικούντων» και πρόσθεσε πως «είδαμε όλοι την προηγούμενη περίοδο τι επεσυνέβηκε σχετικά με τους Προέδρους και τους διορισμούς του Προέδρου του ΟΑΥ», ενώ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα συμπαρασταθεί στο νυν πρόεδρο του ΟΑΥ «για να βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει ο ΟΑΥ». 

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ ψήφισε το ΓεΣΥ και διερωτήθηκε «για ποιο λόγο» το ΔΗΚΟ να θέλει να «το καταγκρεμίσει, όπως υπαινίσσεται ο κ. Λουκαϊδης» και πρόσθεσε πως «νονοί των διαφόρων οργανισμών πρέπει να πάψουν να υπάρχουν». 

Απαντώντας στον κ. Λουκαϊδη, η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι Βουλυτής του ΑΚΕΛ «θέλει να μετατρέψουμε την διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού του ΟΑΥ σε ένα μίνι προεκλογικό ντιμπέιτ» και διερωτήθηκε κατά πόσον «η συλλογή υποστήριξης μελών του Υπουργικού Συμβουλίου προς τον κ. Παμπορίδη είναι η ψήφος εμπιστοσύνης για τον υποψήφιο πρόεδρο» της Δημοκρατίας και κατά πόσον «είναι με αυτό τον τρόπο που το ΑΚΕΛ επιλέγει ποιους και πότε και αν θα τους υποστηρίξει». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι «ο ΟΑΥ είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ για αυτό και ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά» και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζουμε το έργου του ΟΑΥ, ωστόσο, εντοπίζουμε ποικίλες καταχρήσεις». 

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και «ζητά από όλους εμάς τις λύσεις» και «για αυτό αναμένουμε να εφαρμοστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ» και αναφέρθηκε σε επιτόπιους ελέγχους οι οποίοι «θα συμπεριλαμβάνουν και την διενέργεια ελέγχου των ιατρικών πράξεων». 

Ανέφερε επίσης ότι μετά και τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ, «προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί για τις αυξημένες τιμές στην προμήθεια των φαρμάκων» και πρόσθεσε πως «αναμένουμε την καλύτερη δυνατή οικονομική διαχείριση… έτσι ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον οποιεσδήποτε ενδεχόμενες φουσκωμένες τιμές κατά την αγορά των φαρμάκων». 

Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την δέσμευση του ΟΑΥ για εμπλουτισμό των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα την ένταξη περισσότερων ειδικοτήτων και πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ και τις τροπολογίες που αφορούν την ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας για τις γενόμενες δαπάνες του ΟΑΥ. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος για το έτος 2023 προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €659.93εκ., και συνολικές δαπάνες ύψους €725.92εκ..   

Βουλευτές του ΔΗΣΥ και της ΔΗΠΑ χαιρέτισαν τα έργα που δρομολογεί ο ΟΚΥπΥ και εξέφρασαν στήριξη στην προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Επίσης είπαν ότι εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία και το προσωπικό έφεραν εις πέρας την αποστολή τους και χαιρέτισαν την τροχοδρόμηση λειτουργίας ΤΑΕΠ παίδων.  

Βουλευτές της ΕΔΕΚ άσκησαν κριτική σε διάφορα θέματα που αφορούν τον ΟΚΥπΥ, χαιρέτισαν όμως την υλοποίηση σύντομα της μονάδας καθημερινής φροντίδας καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο Λαρνακας, ένα αίτημα που, όπως αναφέρθηκε, εκκρεμούσε εδώ και χρόνια. 

Ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος του 2022  

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022 

Ο περί Ετήσιων Αδειών μετ’ Απολαβών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Τερματισμού Απασχολήσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και η κατάργηση της Οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου.  

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει τους περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμους του 2017-2022 και τον περί Γονικής Άδειας και Άδειας για λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμο του 2012.   

Οι κυριότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπουν την παραχώρηση: α) άδειας και επιδόματος πατρότητας δύο (2) εβδομάδων, β) δεκαοκτώ (18) εβδομάδων γονικής άδειας σε γονείς με τέκνα μέχρι 8 ετών, εκ των οποίων θα καταβάλλεται για τις οκτώ (8) εβδομάδες επίδομα γονικής άδειας, γ) πέντε (5) ημερών άδειας φροντίδας, ετησίως, χωρίς απολαβές και δ) επτά (7) ημερών απουσίας, ετησίως, χωρίς απολαβές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους.   

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι στοχεύουν στη διαφοροποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων για προαγωγή και απόλυση των μαθητών της Α’, Β’ και Γ’ τάξης των Τεχνικών Σχολών.   

Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά 8 μήνες. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση διασαφηνίζονται ονομαστικά οι ηλικιακές ομάδες που θα δημιουργηθούν, ως αποτέλεσμα της επέκτασης, προσδιορίζεται η σταδιακή εφαρμογή της επέκτασης, καθώς και ότι ο Υπουργός θα έχει την εξουσία να καθορίζει κριτήρια για την κατανομή των παιδιών στα νηπιαγωγεία. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κροατίας για την Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ας και της Κυβέρνησης της Κροατίας για την Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη στο Ζάγκρεμπ στις 4 Οκτωβρίου 2021. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Ανταλλαγή Υπηρεσιών και Υποστήριξης σε Θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 169(2) του Συντάγματος, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Ανταλλαγή Υπηρεσιών και Υποστήριξης σε Θέματα Διοικητικής Μέριμνας, η οποία υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 2022 από την Κυπριακή Δημοκρατία και στις 23 Αυγούστου 2022 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. ΕΜ91.513 και ημερομηνία 16 Ιουλίου 2021.    

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μέσω του οποίου αυξάνεται η κρατική χορηγία προς τον ΚΟΑ για το 2022 κατά €5.868.400.   

Ο Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του 2009-2022 Νόμου του 2009-2022 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η αναβάθμιση, με αναδρομική ισχύ, από την 17η Ιουλίου 2009, υπαλλήλων της Υγειονομικής Υπηρεσίας στη θέση Υγειονομικού Λειτουργού, στη βάση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.    

Ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022  

Ο περί Χαρτοσήμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 13) Νόμος του 2022  

Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022  

Ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η παράταση της ισχύος υφιστάμενων ρυθμίσεων που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.   

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον Προϋπολογισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το έτος 2023 ο οποίος προνοεί έσοδα και έξοδα ύψους €2.960.674.     

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ο οποίος για το 2023 είναι ελλειμματικός, και περιλαμβάνει σύνολο δαπανών €2.038.596, σε σχέση με το σύνολο εσόδων ύψους €1.748.150. Παρουσιάζεται αύξηση δαπανών κατά €149.494 (8%) σε σχέση με τον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του 2022, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο ανελαστική αύξηση κατά €69.194 στις αποδοχές προσωπικού και αύξηση κατά €70.000 στο Κεφάλαιο 5 (Άλλες Δαπάνες), η οποία αφορά την αγορά μηχανογραφικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και κάλυψη δικηγορικών εξόδων. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2023, ο οποίος προνοεί έσοδα και έξοδα ύψους €37.826.363.   

Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο οποίος για το 2023 προβλέπει συνολικά έξοδα ύψους €16.655.852.  

Πριν από την ψηφοφορία από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος  εξέφρασε λύπη επειδή, όπως είπε δεν διαπιστώθηκε βελτίωση στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και συνεχίζουν να εξελίσσονται σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες. 

Ο κ. Κέττηρος διατύπωσε την άποψη ότι η κακοδιαχείριση  ξεκινά από τον Υπουργό Εσωτερικών προσθέτοντας ότι ζευγάρια ζητούν τουρκοκυπριακές κατοικίες για πρώτη κατοικία και αυτές αντί να δοθούν σε δικαιούχους για να κατοικήσουν παραχωρούνται ως εξοχικά κατά χάρη. Συμπλήρωσε προς πρέπει να τεθούν μετρήσιμα κριτήρια για την παραχώρηση τ/κ. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης παρατήρησε πως κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται τα ίδια. Πρότεινε όπως συμφωνήσουν όλοι στη Βουλή πως ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, διενεργηθεί έλεγχος σε κάθε τ/κ περιουσία και όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια αυτές να ανακτηθούν. Είπε ακόμα πως η πολιτεία πρέπει να εγκύψει και στο δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή δόμησης των κατόχων τουρκοκρατούμενων περιουσιών.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε περαιτέρω πως με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις προεδρικές θα θέσει το θέμα της παραχώρησης τ/κ κατοικιών σε αθίγγανους και Τ/κ. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης παρατήρησε πως εγκρίνεται ακόμα ένας προϋπολογισμός αναμένοντας την κατάθεση κριτηρίων για τη παραχώρηση και κατοχή τ/κ περιουσιών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται οι σκιές. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως μετά από 48 χρόνια χρειάζεται ρύθμιση του θέματος, καθώς υπάρχουν κάτοχοι – διαχειριστές περιουσίας που δεν είναι νόμιμοι, υπάρχουν κάτοχοι τεραστίων εκτάσεων γης, και μεγάλος αριθμός κατοικιών που είναι ακατάλληλες. Εξέφρασε την άποχη πως διαπιστώνεται αδιαφορία και αναβλητικότητα ως αποτέλεσμα της απουσίας προγράμματος.   

Οι περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι σκοπεύουν στην ρύθμιση των ακόλουθων ζητημάτων:  

(α) καθορισμού του τρόπου διεξαγωγής των εργασιών της Αρχής, της διαδικασίας κατά τις συνεδρίες της Αρχής και του τρόπου τήρησης των πρακτικών,  

(β) καθορισμού της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης καταγγελιών ή/και πληροφοριών,  

(γ) καθορισμού της διαδικασίας συλλογής, επεξεργασίας και αξιολόγησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,  

(δ) καθορισμού των λόγων και προϋποθέσεων για την υποβολή αιτήματος από την Αρχή με σκοπό τη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και πληροφοριών, και  

(ε) καθορισμού της διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης καθηκόντων των λειτουργών επιθεώρησης. 

Ο περί Προστασίας των Μισθών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικά το βασικό δικαίωμα του μισθού των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατάξεις:  

(α) την υποχρέωση καταβολής του μισθού του εργοδοτουμένου σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του για σκοπούς διαφάνειας, τήρησης γραπτών στοιχείων και εύκολης τεκμηρίωσης εξαρτημένης σχέσης εργασίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου βάσει συλλογικής σύμβασης, η συχνότητα πληρωμής γίνεται σε εβδομαδιαία βάση στο χώρο εργασίας, στις οποίες περιπτώσεις η πληρωμή μπορεί να γίνεται σε μετρητά ή με επιταγή,  

(β) την εισαγωγή της υποχρέωσης όπως συμφωνείται γραπτώς μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών οποιαδήποτε αποκοπή μισθού εργαζομένου,  

(γ) την υποχρέωση του εργοδότη για έκδοση και ενημέρωση του εργοδοτούμενου για μηνιαία/εβδομαδιαία κατάσταση μισθοδοσίας (payslip) και  

(δ) τη δυνατότητα καταδίκης οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος κατέχει θέση συμβούλου, προέδρου, διευθυντή, γραμματέα ή άλλη παρόμοια θέση στο νομικό πρόσωπο και για το οποίο αποδεικνύεται ότι το αδίκημα έχει διαπραχθεί με τη συγκατάθεση ή συνενοχή ή αμέλεια του. 

Ο περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων ο οποίος για το 2023 και ΜΔΠ 2024-2025, είναι ισοζυγισμένος και προνοεί για έσοδα ύψους €332.115 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €283.328 και από εισφορές για τις συντάξεις €44.782 και συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €4.005. Οι δαπάνες της ΠΕΠ για το 2023 προϋπολογίζονται στο ποσό των €332.115. 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021  

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) να παρασχεθεί η δυνατότητα εγγραφής σύμβασης μίσθωσης τουρκοκυπριακής ακίνητης ιδιοκτησίας μεταξύ του Κηδεμόνα ως εκμισθωτή και εκτοπισθέντος προσώπου ως μισθωτή για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασής του και να αποτελεί η εν λόγω ακίνητη ιδιοκτησία αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής, ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχει αποβιώσει ο μισθωτής και   

(β) να αποτελεί μέρος της περιουσίας του και αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής σύμβαση μίσθωσης οικιστικής μονάδας επί τουρκοκυπριακής περιουσίας που παραχωρήθηκε σε εκτοπισθέντα ή παθόντα ή τουρκόπληκτο ο οποίος απεβίωσε πριν από την 7η Απριλίου 2006, και ο οποίος κατείχε την οικιστική μονάδα κατά την ημερομηνία του θανάτου του.   

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε πως με τους δύο νόμους αίρεται μέρος της αδικίας που προέκυψε το 2006 για την κληρονομική διαδοχή κατοικιών εκτοπισμένων και παθόντων, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση εφαρμόζεται σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και διευκρίνισε ότι στον νόμο δεν περιλήφθηκαν κατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς οι οποίες ανακτήθηκαν από το κράτος και παραχωρήθηκαν σε άλλους δικαιούχους. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα διάκρισης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνά διερωτήθηκε αν θα έπρεπε να τεθούν οικονομικά κριτήρια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του νόμου και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αφού ανέφερε πως είναι σωστή η προσέγγιση να μην θυματοποιηθούν πρόσφυγες, είπε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των τ/κ περιουσιών και η πανσπερμία κριτηρίων και νομοθεσιών. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2022 Νόμος (Αρ. 1) του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €4,726,000 σκοπός του οποίου είναι η κάλυψη αυξημένων αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος που αφορούν στα Άρθρα 213- Ηλεκτροδότηση και Θέρμανση (€2,000,000), 323- Πρόγραμμα Κλινικής Εκπαίδευσης Φοιτητών Ιατρικής Σχολής (€778,000), 333-Συντήρηση και Λειτουργία Κτηρίων, Χώρων και Γενικού Εξοπλισμού (€948,000), 422- Κατασκευαστικές και Βελτιωτικές Εργασίες (€1,000,000). 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2022 Νόμος (Αρ. 2) του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου ύψους €3.600.000. Οι σχετικές πιστώσεις προορίζονται για την κάλυψη δαπανών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έναντι Δωρεών, τις οποίες το ΠΚ έχει ήδη εισπράξει στη βάση αντίστοιχων Συμφωνιών με τους Δωρητές και αφορούν στα ακόλουθα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετίζονται με τη Δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης:  

(α) Ανέγερση Κτηρίου Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας στην Πανεπιστημιούπολη, και  

(β) Ανέγερση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Χώρων Διδασκαλίας 03 στην Πανεπιστημιούπολη. 

Ο περί των Τεχνιτών Οχημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τεχνιτών Οχημάτων Νόμου, ώστε ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να δύναται να χορηγήσει άδεια τεχνίτη οχημάτων σε εξ επαγγέλματος τεχνίτες οχημάτων οι οποίοι πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2015 ασκούσαν το εν λόγω επάγγελμα. Η εν λόγω άδεια θα δύναται να χορηγηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.   

Ο περί Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, ώστε να διασαφηνιστεί ότι ο Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) δεν εμπίπτει στον ορισμό του όρου «Γενικός Διευθυντής» με την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό στις διατάξεις του περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Γενικών Διευθυντών) Νόμου.  

Οι περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου – Θέση Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) (Καταργητικοί) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η κατάργηση του Σχεδίου Υπηρεσίας της θέσης Διευθυντή του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.   

Ο περί της Καταπολέμησης των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές Νόμου, ώστε να οριστεί ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ως, εποπτεύουσα αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων του εν λόγω Νόμου και να εισαχθεί η υποχρέωση της πιο πάνω αρχής να συντάσσει σχετική ετήσια έκθεση, η οποία θα κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ενημέρωση. 

Ο περί της Εποπτείας της Αγοράς Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί:  

(α) στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τον έλεγχο της αγοράς και τις βασικές ή ουσιώδεις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν καθορισμένες κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες μεταφέρονται με δευτερογενή νομοθεσία δυνάμει του παρόντος νομοσχεδίου,  

(β) στην εφαρμογή της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Ιουνίου 2019, για την εποπτεία της αγοράς και την τροποποίηση της Οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ.765/2008 και ΕΕ αριθ.305/2011» και  

(γ) στην εφαρμογή της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2019/515 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019, σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμπορευμάτων που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά άλλου κράτους μέλους και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008. 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 9) Νόμος του 2022   

Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022   

Ο περί του Τμήματος Αφερεγγυότητας και Συναφών Θεμάτων   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία {ΕΕ) 2019/1023 περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών.    

Συγκεκριμένα, τα πιο πάνω νομοσχέδια συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αφερεγγυότητας και παρέχουν:    

(α) Στους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία.    

(β) Την απαλλαγή των αφερέγγυων επιχειρηματιών από τα χρέη τους.    

(γ) Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση, την αφερεγγυότητα και την απαλλαγή από τα χρέη.    

(δ) Διευκόλυνση στην πρόσβαση των βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, σε μέτρα αναδιάρθρωσης σε πρώιμο στάδιο, αποφεύγοντας έτσι την αφερεγγυότητα  

(ε) Τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης και επιγραμμική ενημέρωση των οφειλετών με την οποία θα επισημαίνεται τυχόν κίνδυνος αφερεγγυότητας.    

(στ) Τη δυνατότητα να διατηρήσουν πλήρως ή μερικώς τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησής τους κατά την αναδιάρθρωση.   

Τα εν λόγω νομοσχέδια προβλέπουν περεταίρω ότι, οι διευθυντές εταιρείας, όταν υπάρχει πιθανότητα αφερεγγυότητας, οφείλουν:    

(α) Να μεριμνούν για τα συμφέροντα των πιστωτών, των μετόχων/εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων μερών.    

(β) Να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή της αφερεγγυότητας.    

(γ) Να απέχουν από πράξεις με πρόθεση ή βαριά αμέλεια που απειλούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. 

Οι περί Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας Προσωπικού) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός των προνοιών και διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες υπηρετούν τα μέλη του προσωπικού του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.    

Ο περί Αναπαραγωγής των Ζώων Νόμος του 2022  

Οι περί Αναπαραγωγής των Ζώων (Καθορισμός Τελών) Κανονισμοί του 2022    

Οι περί Αναπαραγωγής των Ζώων (Εμπόριο Ιπποειδών που Προορίζονται για Αγώνες και οι Όροι Συμμετοχής στους Αγώνες Αυτούς) Κανονισμοί του 2022    

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:     

(α) η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τους ζωοτεχνικούς και γενεαλογικούς όρους για την αναπαραγωγή, το εμπόριο και την είσοδο στην Ένωση καθαρόαιμων ζώων αναπαραγωγής, υβριδικών χοίρων αναπαραγωγής και του αναπαραγωγικού υλικού τους και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 652/2014, καθώς και των οδηγιών 89/608/ΕΟΚ και 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αναπαραγωγής ζώων («κανονισμός για την αναπαραγωγή ζώων»)» και  

(β) η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 90/428/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με το εμπόριο ιπποειδών που προορίζονται για αγώνες και με τους όρους συμμετοχής στους αγώνες αυτούς».   

Ο περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) Νόμων του 2013 έως 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων (όπως ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί της ΑΗΚ, σταθμοί παραγωγής βιοαερίου, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, σφαγεία, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία, κ.λπ.), οι οποίες, ενώ πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ΑΒΕ λόγω μη κατοχής έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης. 

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Προστασία Σκύλων και Γατών σε Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Προσωρινής Φύλαξης) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η επέκταση της μεταβατικής διάταξης των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 359/2019, ώστε τα υφιστάμενα υποστατικά να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι 48 μήνες από την έναρξη ισχύος των βασικών Κανονισμών (μέχρι 15/11/2023). Η προτεινόμενη πρόσθετη παράταση, θα ισχύει μόνο για την περίπτωση όπου η μόνη έλλειψη που παρουσιάζουν τα υποστατικά αυτά, είναι η εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής. 

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 9) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να συμπεριληφθούν στον βασικό νόμο ειδικές διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν την καταβολή εισφορών των εργοδοτών και των αυτοτελώς εργαζομένων, σε έκτακτες περιπτώσεις.  

Ειδικότερα, εκχωρείται εξουσία στον Υπουργό να εκδίδει διατάγματα, ώστε να παρατείνει την εκ του νόμου περίοδο καταβολής εισφορών από τους εργοδότες και τους αυτοτελώς εργαζομένους, για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τις δύο (2) εβδομάδες, προς αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων. 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022  

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης της ισχύος της επαναλειτουργίας των δύο ανωτάτων δικαστηρίων, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 στην 1η Ιουλίου 2023. 

Οι περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμοί του 2020  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι ρυθμίζουν:   

(α) το τέλος εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών,  

(β) την αμοιβή διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης και  

(γ) την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών. 

Οι περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων επέρχεται πλήρης ταύτιση των υπό αναφορά Κανονισμών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τους αντίστοιχους της Αστυνομίας όπως αυτοί έχουν πρόσφατα τροποποιηθεί, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Προσφυγή Χαραλάμπους κ.α. ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Μέσω Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ.α., Συνεκδ. Υποθέσεις αρ. 749/2020, 750/2020 και 795/2020, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2021, στην οποία ακύρωσε τον διορισμό 75 νέων μελών στην Αστυνομία και 25 νέων μελών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που πραγματοποιήθηκε στις 3.8.2020. 

Οι περί Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ειδικών Αστυνομικών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων είναι ρυθμίζεται η μισθοδοτική ανέλιξη των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των ειδικών αστυνομικών στις νέες μισθοδοτικές κλίμακες της θέσης τους διατηρώντας με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, τις ρυθμίσεις ανέλιξης που προβλέπονται στους αναφερόμενους Κανονισμούς και μετά την αναβάθμιση.   

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις η μισθοδοτική κλίμακα των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών αναβαθμίζεται από 1.1.2023 από Α3-Α5-Α7(ιι) (συνδυασμένες κλίμακες) σε Α5-Α7-Α8(ι) (συνδυασμένες κλίμακες) και των ειδικών αστυνομικών από Α1-Α3-Α5(ιι) και Α1-Α2-Α5(11) σε Α2-Α5-Α7(ιι). 

Οι περί Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα – Θέση Τεχνικού Χημείου (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022   

Οι περί Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας – Θέση Ανώτερου Ιδρυματικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022   

Οι περί Ηλεκτρονικής Υγείας (Γενικοί) Κανονισμοί του 2022 και συναφείς κανονισμοί   

Οι περί Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-Θέσεις Πρώτου Μηχανικού Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, Ανώτερου Μηχανικού Ψηφιακής Ασφάλειας και Μηχανικού Ψηφιακής Ασφάλειας (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022   

Οι περί Υπουργείου Εσωτερικών – Θέσεις Διευθυντή Εσωτερικών, Ανώτερου Λειτουργού Εσωτερικών, Λειτουργού Εσωτερικών Α΄ και Λειτουργού Εσωτερικών (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια υπηρεσίας.  

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ο οποίος για το έτος 2023 προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €2.750.000, που προέρχονται €2.500.000 από κρατική χορηγία και €250.000 από άλλες πηγές. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο οποίος για το 2023 προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €224.802 που προέρχονται από κρατική χορηγία ύψους €222.802 και άλλα έσοδα ύψους €2.000.   

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον Προϋπολογισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο οποίος για το έτος 2023 παρουσιάζει συνολικές δαπάνες ύψους €2.743.461.000.   

Ο περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο:   

(α) να προβαίνει στη σύσταση εξειδικευμένων σωμάτων και επιτροπών, για να το βοηθούν και να το συμβουλεύουν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του και   

(β) να αναθέτει, εκτός από τις εξουσίες που αφορούν στην άσκηση πολιτικής του Οργανισμού, μέσω έγγραφης εξουσιοδότησης για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στην εν λόγω έγγραφη εξουσιοδότηση, την άσκηση οποιασδήποτε από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που του παρέχονται από τον περί ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο ή οποιονδήποτε άλλο Νόμο, στον Γενικό Διευθυντή ή στον Αναπληρωτή του, σε Επιτροπές που συστήνει, σε μέλη του Συμβουλίου, ή σε μέλος ή μέλη του προσωπικού του Οργανισμού. 

Οι περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Παροχές) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικών Κανονισμών, ώστε να ρυθμίζεται η προθεσμία υποβολής στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων αίτησης για επίδομα γονικής άδειας. 

Συγκεκριμένα, η προθεσμία δεν θα υπερβαίνει τις επτά (7) ημέρες από την ημέρα για την οποία απαιτείται η περίοδος χορήγησης της παροχής αυτής. Επιπρόσθετα, έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για παράταση της προθεσμίας υποβολής της εν λόγω αίτησης κατά 3 μήνες από την αφετηρία της γονικής άδειας, νοουμένου ότι ο αιτητής αποδείξει ότι η καθυστέρηση στην υποβολή της αίτησης οφειλόταν σε εύλογη αιτία. 

Έγκριση Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων για το οικονομικό έτος 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος προβλέπει δαπάνες €31,5 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,003% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού.  

Σύμφωνα με σημείωμα της Βουλής, οι δαπάνες προσωπικού ανέρχονται στα €15,5 εκατ. (49,2% του συνόλου) εκ των οποίων η αποζημίωση και τα επιδόματα των βουλευτών να ανέρχεται σε €6 εκατ. Οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε €3,7 εκατ., οι μεταβιβάσεις σε €11,8 εκατ. τα πάγια σε €0,5 εκατ., ενώ προβλέπεται και κονδύλι ύψους €0,02 εκατ..   

Διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τον μήνα Ιανουάριο του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τον μήνα Ιανουάριο του 2023 (δωδεκατημόρια).  

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Ιανουάριο του 2023 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η αναπομπή των οποίων καταψηφίστηκε: 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια καταψήφισε την αναπομπή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων να παραταθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. 

Στη συζήτηση, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω απαιτήσεων από διαχειριστές δανείων και διερωτήθηκε αν αυτοί είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε από την πλευρά πως το κόμμα είχε προτείνει λύσεις, αλλά δυστυχώς αυτές δεν έγιναν εφικτές, όπως την υιοθέτηση της μεσολαβητικής πρότασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για στόχευση της αναστολής των εκποιήσεων. 

«Όμως αυτή δεν είναι λύση, συνεχώς να κάνουμε αναστολές και δεν πάμε ουσιαστικά να δούμε πού είναι το πρόβλημα. Είναι η τελευταία φορά και έχουμε ευθύνη μετά τις προεδρικές να κάνουμε αυτή την προστασία γιατί δεν θέλουμε να ξαναέλθουμε σε αυτό το σημείο», είπε. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε: 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς Κανονισμοί  

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση των πιο πάνω σχεδίων νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) ο εκσυγχρονισμός των προνοιών που ρυθμίζουν την δημιουργία και την λειτουργία των τουριστικών κατασκηνώσεων, οι οποίες θα κατατάσσονται στις τάξεις πολυτελείας, Α, Β και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων,   

(β) η εισαγωγή νέων διατάξεων για ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με την δημιουργία και την λειτουργία των «κατασκηνώσεων πολυτελείας “Glamping”» ως νέας κατηγορίας τουριστικού καταλύματος,  

(γ) η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων,  

(δ) ο καθορισμός του πλαισίου αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή επισκέψιμων αγροκτημάτων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και  

(ε) η κατηγοριοποίηση των εν λόγω αγροκτημάτων σε θεματικές ενότητες πρόσθετα της κύριας αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητας, την δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτά υποδομών διαμονής και διανυκτέρευσης, υποδομών εστίασης και αναψυχής καθώς και υποδομών για παροχή εκπαίδευσης σε ενδιαφερομένους.  

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την κατάργηση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» στην Κύπρο (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας δι’ ανταλλαγής επιστολών, ημερομηνίας 5/5/2022 και 8/7/2022, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα, που καταργεί παλαιότερη σχετική Διακρατική Συμφωνία του 2003 για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» στην Κύπρο. Συναφώς, το νομοσχέδιο προνοεί μαζί με την κατάργηση της Διακρατικής του 2003 και την ταυτόχρονη κατάργηση του σχετικού Κυρωτικού της Νόμου [Ν.34(111)/2003], κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 του περί Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμου του 2018 [Ν.52(1)/2018]. 

Ο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η διαδικασία αγοράς και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας και επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει σήμερα, με τους αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν εκπληρώσει πλήρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι του πωλητή, ο πωλητής αδυνατεί λόγω της ύπαρξης εμπράγματων βαρών, να μεταβιβάσει το ακίνητο επ’ ονόματι τους. 

Αναλυτικά τα ψηφίσματα που υπερψηφίστηκαν:  

Ψήφισμα για τη διαφύλαξη της μνήμης των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω ψήφισμα σκοπός του οποίου είναι να διαφυλαχθεί θεσμικά η ιστορική συνέχεια και η μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού ως ηρωομαρτύρων πεσόντων υπέρ της πατρίδας, στους οποίους οφείλεται η τιμή και ο σεβασμός της πατρίδας στο διηνεκές. 

Ψήφισμα για τη Δημοκρατική Αντίσταση 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω ψήφισμα σκοπός του οποίου είναι η απόδοση τιμής στους μαχητές που αγωνίστηκαν ενάντια στην χουντική και εοκαβητική τρομοκρατία και πραξηκόπημα.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Οι περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Ταμείο Ευημερίας Προσωπικού) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (Όροι Υπηρεσίας Υπαλλήλων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ελεγκτών (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Ανελκυστήρων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Φόρων Κατανάλωσης (Φορολογικές Ατέλειες που Εφαρμόζονται στις Προσωρινές Εισαγωγές Ορισμένων Μεταφορικών Μέσων που Εισάγονται από άλλα Κράτη Μέλη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Πολεοδομικό Συμβούλιο) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Είσπραξη Τελών για Παρεχόμενες Υπηρεσίες εκτός ΓΕΣΥ) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Ίδρυση Ερευνητικών Μονάδων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Ερευνητικές Μονάδες) (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κτηματομεσιτών (Τέλη) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Σπόρων (Τέλη) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Διατήρηση Σκύλων για Ιδιωτικούς Μη Εμπορικούς Σκοπούς) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Κανονισμοί του 2022 

Οι περί της Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων (Τέλη και Δικαιώματα) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Διορισμοί, Προαγωγές σε Θέση στην ΚΥΠ και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Πειθαρχικοί και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Χρόνος Εργασίας, Εργάσιμες Ώρες, Άδειες Ανάπαυσης, Άδειες Ασθενείας, Αργίες Μέλους που Κατέχει Θέση στην ΚΥΠ και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Απολαβές, Επιδόματα και άλλα Οικονομικά Ωφελήματα των Μελών που κατέχουν θέση στην ΚΥΠ) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ιατρικές Εξετάσεις και Υπηρεσίες Φροντίδας Υγείας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Αξιολόγηση Μελών που κατέχουν θέση στην ΚΥΠ) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Εγγραφής και Ρύθμισης των Υπηρεσιών Ορκωτού Μεταφραστή Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Σωματείων και Ιδρυμάτων (Έντυπα, Τέλη και Άλλες Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022. 

Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Επιστροφές Φόρου σε Πρόσωπα Εγκατεστημένα σε Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Σχολές και Τμήματα κατά Σχολή) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων (Κυβερνητικό Υδατικό Έργο του Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων, Βιομηχανικών Αποβλήτων, Περίσσειας Υγρής Λάσπης και Στραγγισμάτων στην Περιοχή Βατί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων (Κυβερνητικό Υδατικό Έργο του Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Λυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Βαθειά Γωνιά) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Συντάξεις Ακαδημαϊκού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Διοικητικό Προσωπικό) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Ιδιωτικών Κτηνιατρικών Ιατρείων, Κλινικών και Νοσοκομείων (Εγγραφή, Λειτουργία και Έλεγχος) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Ακαδημαϊκό Προσωπικό) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Υπηρεσιακών Οχημάτων του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μέση Εκπαίδευση – Θέση Καθηγητή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Πολιτικής Αεροπορίας (Εθνικό Πρόγραμμα Διευκολύνσεων Πολιτικής Αεροπορίας) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου και Τέλη) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Προστασίας της Παραλίας (Άδειες και Δικαιώματα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Δίδακτρα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Φοιτητικά Θέματα και Θέματα Σπουδών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Δασών (Άδειες, Χρήση Δασικών Δρόμων και Εξαγωγή Δασικών Προϊόντων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων στους Τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Διαχείριση και Διάθεση/Χρήση Κοπριάς και άλλων Κτηνοτροφικών Αποβλήτων που προκύπτουν από Αγελαδοτροφικές Μονάδες) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Διαχείρισης των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας (Χρήση Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών σε περιπτώσεις Παρουσίας Κυανίου σε Λίμνη Τελμάτων και περί Διασπώμενου με Ασθενές Οξύ Κυανίου) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Διαχείρισης των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας (Επιθεωρήσεις) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Διαχείρισης των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας (Χρηματικές Εγγυήσεις) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Ιατρών και Οδοντιάτρων (Συντάξεις και Χορηγήματα) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Φυλακών (Γενικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Εισροών και Εκροών του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων και του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Επενδύσεων και για Συναφή Θέματα Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (Έλεγχος Υποστατικών και Λήψη Δραστικών Μέτρων) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 3) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Οδοντιάτρων (Ειδικά Προσόντα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης) Κανονισμοί του 2021 

Οι περί της Διαχείρισης της Εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων και των Διαδικασιών Αποκλεισμού των Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 

Παραδίδουμε εύρωστη οικονομία και ισορροπημένο προϋπολογισμό σε εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, είπε στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ 

Η Κυβέρνηση καταθέτει έναν ισορροπημένο Προϋπολογισμό, προσαρμοσμένο στην εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στη Βουλή, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού προγράμματος, που αποτυπώνονται στον προτεινόμενο κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023, αλλά και στο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2023-2025, καλώντας τους βουλευτές να τα υπερψηφίσουν σε νόμο. 

Αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας το 2013, είπε ότι δέκα χρόνια μετά και παρά τις αντιξοότητες και τις διαδοχικές κρίσεις «καταθέτουμε σήμερα ένα ισορροπημένο Προϋπολογισμό και παραδίδουμε, το πιο σημαντικό, μια υγιή και εύρωστη οικονομία», απόλυτα ενσωματωμένη και στον πυρήνα της Ευρωζώνης, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, δημοσιονομικά ισορροπημένη και δημόσιο χρέος κάτω από το 90% του ΑΕΠ, με σταθερά πτωτική πορεία. 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην έναρξη μιας νέας δύσκολης εποχής για την παγκόσμια οικονομία, με χαρακτηριστικό τη γεωπολιτική αστάθεια με μεγάλες επιπτώσεις στην συγκέντρωση της παραγωγής. «Σηματοδοτείται η αρχή της αποπαγκοσμιοποίησης με την ασφάλεια να παίζει πιο καθοριστικό ρόλο στην συγκέντρωση κεφαλαίου και επενδύσεων παρά μέχρι τώρα το φθηνό εργατικό δυναμικό», είπε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, η νέα οικονομική εποχή περιλαμβάνει το τέλος του φθηνού χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων, το τέλος της εποχής των φθηνών ενεργειακών προϊόντων, δραστικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας και αυστηρή στάση των αγορών, με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών να έχει προεξέχοντα ρόλο απ’ ότι στο παρελθόν. 

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε προσαρμόσει ανάλογα τον Προϋπολογισμό που έχετε ενώπιον σας. Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει όλα αυτά τα εργαλεία με τα οποία η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής στην οικονομία», είπε, σημειώνοντας ότι, παρά τις δημοσιονομικές συνέπειες που δημιούργησαν στην οικονομία οι κρίσεις της πανδημίας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις, μέσω του προτεινόμενου Προϋπολογισμού επιδιώκεται η υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στην οχύρωση της κυπριακής οικονομίας για αντιμετώπιση προκλήσεων, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Ένα χαρακτηριστικό του φετινού Προϋπολογισμού είναι η αύξηση των δαπανών, αλλά παράλληλα μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτόν περιλαμβάνεται αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. «Οι αυξημένες δαπάνες έχουν ως στόχο να προωθήσουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, που είναι η απάντησή μας στην κρίση», είπε. 

Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται πιστώσεις για έργα ανάπτυξης, αυξημένες κατά περίπου 12% σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2022. 

Επιπλέον, οι πιστώσεις για την κοινωνική προστασία είναι επίσης αυξημένες, περίπου κατά 4%. «Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας δεν συγκρίνεται με το παρελθόν. Έχει επεκταθεί σημαντικά, μέσω της εισαγωγής του ΕΕΕ και του ΓεΣΥ, αλλά και με την παραχώρηση στοχευμένων επιδομάτων. Οι πιστώσεις κοινωνικής πρόνοιας ανέρχονται στα €760,5 εκ. και παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 0,4% σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2022 αλλά 21% σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2018», ανέφερε. 

Διευκρίνισε ότι οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται κατά 15% περίπου, αύξηση που οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στις τιμές τόσο των πρώτων υλών αλλά και των πλείστων προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων και των αυξήσεων των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των προβλημάτων που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Υπογράμμισε ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι και αποπληρωμές δανείων) είναι κατά €500 εκ. χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που είναι «αποτέλεσμα της ορθής διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Παρά την οικονομική κρίση, μέσα από συνετή πολιτική διαχείρισης του χρέους, έχουμε δημιουργήσει περιθώρια. Περιθώρια που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού, με το ύψος της στήριξης να ξεπερνά τα €400 εκ. κατά το 2022», είπε. 

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός βασίζεται σε ρεαλιστικές και συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις. Η κυπριακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό γύρω στο 6%, σε πραγματικούς όρους, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 5,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ο οποίος είναι ο υψηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο, τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. που υπολογίζεται στο 2,1% και 2,4%, αντίστοιχα, ανέφερε. 

«Διαψεύσαμε, όχι μόνο τις Κασσάνδρες στο εσωτερικό που επέμεναν ότι θα μπαίναμε σε ύφεση, αλλά και τις ίδιες τις προβλέψεις τις ΕΕ που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,3%», είπε. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι στο μεσοπρόθεσμο, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025, την ώρα που είναι βέβαιο ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. εισέρχονται σε ύφεση. 

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το 2022 αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7%, σε σύγκριση με 7,5% το 2021. Η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας γύρω στο 6,4% το 2023, στο 5,7% το 2024 και 5% το 2025. Ένα ποσοστό ανεργίας που ισοδυναμεί με συνθήκες πλήρους απασχόλησης και που επιτρέπει την εφαρμογή ακόμη μιας μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης αυτής της κυβέρνησης, την εισαγωγή του κατώτατου μισθού». 

Το 2022 το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται πλεονασματικό της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ (αντιστοιχεί σε €308,3 εκ.) ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 2,7% του ΑΕΠ (ή €707,2 εκ.) σε σύγκριση με έλλειμμα ύψους 1.7% του ΑΕΠ και  πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,1%  το 2021, αντίστοιχα. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται να διευρυνθεί κατά την τριετία 2023-2025 και να διαμορφωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 1,7%, 2,3% και 2,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι οι προβλέψεις ισχύουν «αν φυσικά ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές». 

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος το τέλος του 2022 θα περιορισθεί στο 89,3%, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με ποσοστό 103,6% του ΑΕΠ το 2021, ενώ προβλέπεται, με τη διατήρηση μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, να συνεχίσει την πτωτική του πορεία φτάνοντας στο 83,3% του ΑΕΠ το τέλος του 2023, στο 76,5% το τέλος του 2024 και να περιοριστεί στο 72,3% του ΑΕΠ το τέλος του 2025, είπε. 

«Η Κυβέρνηση δεν κτίζει αποθέματα. Το πιο εύκολο θα ήταν να λαϊκίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την οικονομία ως λάφυρο για τις εκλογές», υπογράμμισε. Αντίθετα, είπε ότι κτίζεται ένα οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έρχονται για να μπορεί να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στις ανάγκες «όπως ακριβώς έπραξε εμπράκτως κατά την κρίση της πανδημίας αλλά και κατά την κρίση του πληθωρισμού. Τα έκτακτα πακέτα βοήθειας που μπορέσαμε να διαθέσουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των τριών πρόσφατων κρίσεων ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ. Κτίζεται επίσης η προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μελλοντικών γενεών, είπε, ενώ κτίζεται και η αξιοπιστία «που είναι πιο αναγκαία όσο ποτέ σε αυτή τη δύσκολή εποχή που εισερχόμαστε στην οποία η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αποκτά σημαίνουσα σημασία» και οι αγορές γίνονται πιο αυστηρές και δεν αποκλείονται ακόμη και ακραίες αντιδράσεις. 

Ο Υπουργός είπε ότι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και στην «ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης σε μια συστηματική πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η συνέχιση προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτακτική ούτως ώστε να ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι επιπλέον αναβαθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση των συνθηκών δανεισμού του κράτους, στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ούτως ώστε να υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο χρήμα για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές καθώς και στη διατήρηση της αξιοπιστίας της οικονομίας της Κύπρου με συνέχιση της αύξησης των ξένων επενδύσεων. 

«Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος ανέβηκε από την 68η στην 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI performance Index, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες. 

Μίλησε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με την εφαρμογή του προγράμματος «Όραμα 2035», που ετοιμάστηκε με επιστημονικό τρόπο σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. «Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που η χώρα πορεύεται με βάση ένα συγκεκριμένο, ολιστικό, αισιόδοξο αλλά συνάμα ρεαλιστικό Μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης για όλους τους τομείς της οικονομίας. Και είναι η πρώτη φορά, που οι ίδιοι οι προϋπολογισμοί του Κράτους, και αυτός που έχετε ενώπιον σας, καταρτίζονται με βάση αυτό το συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο αντί αποσπασματικών και ασύνδετων πολιτικών», είπε. 

Γι’ αυτό, ανέφερε, δύο από τους τέσσερις διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, οι DBRS και S&P’s, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Οικονομίας κατά μια επιπρόσθετη βαθμίδα, ενώ ο Οίκος Moody’s επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της ΚΔ στο Ba1 διαμορφώνοντας την προοπτική από σταθερή σε θετική αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναβάθμιση εντός των επόμενων 12 μηνών. 

«Δεν ακολουθήσαμε τις πολιτικές που οδήγησαν στο διπλασιασμό του δημόσιου χρέους σε 5 μόνο χρόνια για να δίνονται αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα, αστόχευτες παροχές χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αντίκρισμα όπως αποδείχτηκε», καθώς αυτές οι πολιτικές οδήγησαν «σε διαδοχικές υποβαθμίσεις και στον αποκλεισμό μας από τις αγορές», είπε ο κ. Πετρίδης. 

Αναφερόμενος στο «Κύπρος το Αύριο» και το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι προβλέπει την άντληση 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, και αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας κατά 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μεσοπρόθεσμα, με την παράλληλη δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. 

Μίλησε επίσης για το όραμα της ανάπτυξης με τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό προϋπολογισμό που είχε ποτέ η χώρα. «Το όραμα μιας πράσινης και ψηφιακής χώρας με προϋπολογιζόμενες δαπάνες πράσινης μετάβασης ύψους 892 εκ. ευρώ και ψηφιακής μετάβασης ύψους 225 εκ. ευρώ, την τριετία 2023-2025. Το όραμα των πολιτικών και κινήτρων που φέρνουν ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Το όραμα ενός κοινωνικού κράτους με ενσωματωμένες πολιτικές που αφορούν το ΓΕΣΥ, το ΕΕΕ, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες. Το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι οι κοινωνικοί δείκτες για την ανισότητα και τη φτώχεια συνεχίζουν να καταγράφουν βελτίωση, με το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας να μειώνεται, φτάνοντας στο 13,8% το 2021 σε σχέση με 15,3% το 2013. 

«Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οδήγησαν και σε μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω ακριβώς του ότι τα τελευταία δέκα χρόνια καταφέραμε να κτίσουμε ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας που ουδέποτε στο παρελθόν είχε η Κύπρος», υπογράμμισε ο Υπουργός. 

Κλείνοντας, είπε ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται αρκετά δύσκολα για την παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία. «Θεωρούμε ότι καταρτίσαμε έναν Προϋπολογισμό ευθύνης αλλά και ανάπτυξης, ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στο μέλλον», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο στη νέα συγκυρία. 

«Εμείς ως Κυβέρνηση παραδίδουμε μια εύρωστη οικονομία, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και χαμηλή ανεργία. Αλλά και με μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση. Η ψήφιση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού που έχετε ενώπιον σας θέτει τις βάσεις συνέχισης της θετικής αυτής πορείας», είπε, καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν σε νόμο τόσο τον Προϋπολογισμό για το 2023, όσο και το τριετές δημοσιονομικό πλάνο, για την περίοδο 2023-2025. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα