Το Nomoplatform

Από την κοινωνία των πολιτών για την κοινωνία των πολιτών. Το Nomoplatform είναι ο δικός σου ανεξάρτητος κοινοβουλευτικός παρατηρητής.

Ποιοι είμαστε

Το ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο Nomoplatform είναι μια πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να παρακολουθούν άμεσα και έγκυρα τις διεργασίες που επιτελούνται εντός της Βουλής. Στο Nomoplatform, ο κάθε πολίτης, εκτός από το να έχει πρόσβαση στις διαδικασίες κατάθεσης, εξέτασης και ψήφισης σχεδίων νόμου, μπορεί να λαμβάνει ειδησεογραφική ενημέρωση για τις διεργασίες που επιτελούνται εντός της Βουλής και να ανατρέχει στα βιογραφικά στοιχεία του κάθε Βουλευτή/Βουλεύτριας.

Τι κάνουμε

Η Βουλή είναι το κατεξοχήν νομοθετικό όργανο του κράτους και η νομοθετική της λειτουργία συνίσταται στη θέσπιση, τροποποίηση και ψήφιση σχεδίων νόμου. Στο Nomoplatform, παρακολουθούμε την εξέλιξη όλων των σχεδίων νόμου από τη μέρα κατάθεσής τους στη Βουλή (στάδιο 6) μέχρι τη μέρα ψήφισης τους από την Ολομέλεια του σώματος (στάδιο 9).

Στάδια νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας

1. Συγγραφή αρχικού κειμένου νομοσχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο.
2. Πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης για ανατροφοδότηση/σχόλια/εισηγήσεις από ενδιαφερόμενους φορείς.
3. Αναπροσαρμογή αρχικού κειμένου και συγγραφή τελικού κειμένου νομοσχεδίου.
4. Αποστολή τελικού κειμένου στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
5. Αποστολή νομοτεχνικά ελεγμένου νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.
6. Κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για εξέταση. Κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή για εξέταση.
7. Εξέταση σχεδίου νόμου από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
8. Παραπομπή στην Ολομέλεια και ψήφιση τελικού κειμένου σχεδίου νόμου από τους Βουλευτές/Βουλεύτριες.
9. Κοινοποίηση σχεδίου νόμου στο γραφείου του Προέδρου για έκδοση στην επίσημη εφημερίδα.
10. Έκδοση στην επίσημη εφημερίδα. Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή.

Τα επόμενα βήματα

Πέραν των υφιστάμενων λειτουργειών, η πλατφόρμα προσβλέπει στην ενσωμάτωση πρόσθετων υπηρεσιών όπως στατιστικά στοιχεία, ποσοτικά δεδομένα και δυναμικά γραφήματα για τον αριθμό προτάσεων νόμου που καταθέτει ο κάθε Βουλευτής/Βουλεύτρια και το κάθε κόμμα, τα νομοσχέδια που καταθέτει το κάθε Υπουργείο, πόσα από αυτά περνούν, τι θέματα αφορούν, τι ψηφίζει ο κάθε Βουλευτής/Βουλεύτρια, κλπ.. Επίσης επιδιώκεται η συμπερίληψη ενημερωτικών σημειωμάτων για τα σημαντικά νομοθετήματα που κατατίθενται καθώς και ευκαιριών διεξαγωγής ενημερωτικών συζητήσεων, διαβουλεύσεων και κατάθεσης εισηγήσεων.


Γιώργος Ησαΐα
Operations Executive, Nomoplatform

Ο Γιώργος είναι Operations Executive του Nomoplatform. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και υφιστάμενος μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του ιδίου πανεπιστημίου. Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα θεσμικά πλεονεκτήματα, οι παθογένειες καθώς και οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσης του υφιστάμενου κοινοβουλευτικού έργου. Δραστηριοποιείται με τα κοινά, με ζητήματα νεολαίας ενώ παράλληλα ασχολείται με ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.


Άντρη Βουτουρή
Ομάδα Marketing, Nomoplatform

Η Άντρη είναι Επικοινωνιολόγος και Content Creator. Κατέχει πτυχίο Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Επικοινωνία. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας και συνεργάζεται με Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εταιρίες σε θέματα Νέων Τεχνολογιών, Κοινωνικών Δικτύων και Οπτικής Επικοινωνίας. Έχει ονειρευτεί ένα καλύτερο κόσμο και προσπαθεί να τον «αγγίξει», συμβάλλοντας και συμμετέχοντας σε ενέργειες που μπορεί να τον αλλάξουν.


Λύδια Κολλύρη
Ομάδα Marketing, Nomoplatform

Η Λύδια Κολλύρη είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πεδίο της Επικοινωνίας και των Σπουδών Διαδικτύου και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάζεται ως Επικοινωνιολόγος από το 2015. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις όπως στην ανάλυση του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα αλλά και σε συνέδρια ως ομιλήτρια σε Κύπρο και εξωτερικό.


Νικόλας Κυριακίδης
Συνιδρυτής, Nomoplatform

Ο Νικόλας είναι δικηγόρος και ακαδημαϊκός. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το UCL και το NYU και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει Πολιτική Δικονομία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πιστεύει ότι τα πτυχία δεν είναι απαραίτητα for a life worth living και ταυτόχρονα τα πτυχία είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο για το καλό της επιστήμης και της κοινωνίας.


Θεόδωρος Ασσιώτης
Συνιδρυτής, Nomoplatform

Ο Θεόδωρος είναι εγκεκριμένος λογιστής, ελεγκτής με πάνω από 13 χρόνια εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Είναι υπεύθυνος του τμήματος παροχής λογιστικών υπηρεσιών σε πολυεθνικό γραφείο και στο παρελθόν εργάστηκε ως  Ανώτερος Διευθυντής σε μια από τις Big4.  Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Cyprus Forum και του ΜΚΟ Oxygono. Στόχος του η βελτίωση του δημόσιου διαλόγου και του τρόπου παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο.


Γεωργία Αθανασίου
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Oxygono

Η Γεωργία είναι δικηγόρος και ασχολείται με το τραπεζικό και ποινικό δίκαιο. Κατέχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο με κατεύθυνση στο Ποινικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Από τον Αύγουστο του 2016 είναι η Πρόεδρος του Oxygono. Πιστεύει ότι κάθε πολίτης πρέπει να επιδεικνύει ενδιαφέρον και να εμπλέκεται στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.


Θέα Χριστοφόρου
Policy Officer

Η Θέα Χριστοφόρου είναι Policy Officer στην Zenox Public Affairs Ltd. Κατέχει πτυχίο Ιστορίας της Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό τίτλο με κατεύθυνση στη Ρωμαϊκή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Southampton, ενώ έλαβε και διδακτορικό στην Μεσογειακή Αρχαιολογία από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ασχολείται με πρωτοβουλίες και οργανισμούς που στοχεύουν στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου καθώς και την προστασία της τοπικής ταυτότητας.

SS


Στυλιανή Σολωμού
Policy Officer

Η Στυλιανή Σολωμού είναι Policy Officer στην Zenox Pulic Affairs Ltd. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με πτυχίο και δευτερεύον πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα και Πολιτικές Επιστήμες αντίστοιχα, μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ενώ είναι υφιστάμενη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του ιδίου πανεπιστημίου. Στα κύρια ενδιαφέροντά της αποτελεί η πολιτική σκηνή στην Κύπρο και τα δικαιώματα της γυναίκας στο χώρο εργασίας.