Το Nomoplatform

Από την κοινωνία των πολιτών για την κοινωνία των πολιτών. Το Nomoplatform είναι ο δικός σου ανεξάρτητος κοινοβουλευτικός παρατηρητής.

Ποιοι είμαστε

Το ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο Nomoplatform είναι μια πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να παρακολουθούν άμεσα και έγκυρα τις διεργασίες που επιτελούνται εντός της Βουλής. Στο Nomoplatform, ο κάθε πολίτης, εκτός από το να έχει πρόσβαση στις διαδικασίες κατάθεσης, εξέτασης και ψήφισης σχεδίων νόμου, μπορεί να λαμβάνει ειδησεογραφική ενημέρωση για τις διεργασίες που επιτελούνται εντός της Βουλής και να ανατρέχει στα βιογραφικά στοιχεία του κάθε Βουλευτή/Βουλεύτριας.

Τι κάνουμε

Ένας νόμος για να τεθεί σε εφαρμογή ακολουθεί μία συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική διαδρομή:

Στο Nomoplatform, παρακολουθούμε την εξέλιξη όλων των σχεδίων νόμου από τη μέρα κατάθεσής τους στη Βουλή μέχρι τη μέρα ψήφισης τους από την Ολομέλεια του σώματος. Εποπτεύοντας την κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική διαδρομή, ασκούμε θετική πίεση στους Βουλευτές/Βουλεύτριες και προάγουμε τη διαφάνεια στο νομοθετικό σώμα της Κύπρου.

Τα επόμενα βήματα

Πέραν των υφιστάμενων λειτουργειών, η πλατφόρμα προσβλέπει στην ενσωμάτωση πρόσθετων υπηρεσιών όπως στατιστικά στοιχεία, ποσοτικά δεδομένα και δυναμικά γραφήματα για τον αριθμό προτάσεων νόμου που καταθέτει ο κάθε Βουλευτής/Βουλεύτρια και το κάθε κόμμα, τα νομοσχέδια που καταθέτει το κάθε Υπουργείο, πόσα από αυτά περνούν, τι θέματα αφορούν, τι ψηφίζει ο κάθε Βουλευτής/Βουλεύτρια, κλπ.. Επίσης επιδιώκεται η συμπερίληψη ενημερωτικών σημειωμάτων για τα σημαντικά νομοθετήματα που κατατίθενται καθώς και ευκαιριών διεξαγωγής ενημερωτικών συζητήσεων, διαβουλεύσεων και κατάθεσης εισηγήσεων.


Γιώργος Ησαΐα
Operations Executive, Nomoplatform

Ο Γιώργος είναι Operations Executive του Nomoplatform. Κατέχει πτυχίο Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό τίτλο στις Πολιτικές Επιστήμες από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα θεσμικά πλεονεκτήματα, οι παθογένειες καθώς και οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσης του υφιστάμενου κοινοβουλευτικού έργου. Δραστηριοποιείται με τα κοινά, με ζητήματα νεολαίας ενώ παράλληλα ασχολείται με ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. 


Άντρη Βουτουρή
Ομάδα Marketing, Nomoplatform

Η Άντρη είναι Επικοινωνιολόγος και Content Creator. Κατέχει πτυχίο Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Επικοινωνία. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας και συνεργάζεται με Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εταιρίες σε θέματα Νέων Τεχνολογιών, Κοινωνικών Δικτύων και Οπτικής Επικοινωνίας. Έχει ονειρευτεί ένα καλύτερο κόσμο και προσπαθεί να τον «αγγίξει», συμβάλλοντας και συμμετέχοντας σε ενέργειες που μπορεί να τον αλλάξουν.


Λύδια Κολλύρη
Ομάδα Marketing, Nomoplatform

Η Λύδια Κολλύρη είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πεδίο της Επικοινωνίας και των Σπουδών Διαδικτύου και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάζεται ως Επικοινωνιολόγος από το 2015. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις όπως στην ανάλυση του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα αλλά και σε συνέδρια ως ομιλήτρια σε Κύπρο και εξωτερικό.


Νικόλας Κυριακίδης
Συνιδρυτής, Nomoplatform

Ο Νικόλας είναι δικηγόρος και ακαδημαϊκός. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το UCL και το NYU και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει Πολιτική Δικονομία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πιστεύει ότι τα πτυχία δεν είναι απαραίτητα for a life worth living και ταυτόχρονα τα πτυχία είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο για το καλό της επιστήμης και της κοινωνίας.


Θεόδωρος Ασσιώτης
Συνιδρυτής, Nomoplatform

Ο Θεόδωρος είναι εγκεκριμένος λογιστής, ελεγκτής με πάνω από 13 χρόνια εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Είναι υπεύθυνος του τμήματος παροχής λογιστικών υπηρεσιών σε πολυεθνικό γραφείο και στο παρελθόν εργάστηκε ως  Ανώτερος Διευθυντής σε μια από τις Big4.  Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Cyprus Forum και του ΜΚΟ Oxygono. Στόχος του η βελτίωση του δημόσιου διαλόγου και του τρόπου παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο.


Γεωργία Αθανασίου
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Oxygono

Η Γεωργία είναι δικηγόρος και ασχολείται με το τραπεζικό και ποινικό δίκαιο. Κατέχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο με κατεύθυνση στο Ποινικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Από τον Αύγουστο του 2016 είναι η Πρόεδρος του Oxygono. Πιστεύει ότι κάθε πολίτης πρέπει να επιδεικνύει ενδιαφέρον και να εμπλέκεται στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

TC


Θέα Χριστοφόρου
Policy Officer, Oxygono

Η Θέα είναι αρχαιολόγος και Executive Director στο Oxygono. Κατέχει πτυχίο Ιστορίας της Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό τίτλο με κατεύθυνση στη Ρωμαϊκή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Southampton, ενώ έλαβε και διδακτορικό στην Μεσογειακή Αρχαιολογία από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ασχολείται με πρωτοβουλίες και οργανισμούς που στοχεύουν στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου, καθώς και την προστασία της τοπικής ταυτότητας στο νησί.

92296589_10219368668741066_9113432324459986944_n


Μυρτώ Ζουμίδου
Special Independent Advisor, Nomoplatform

H Μυρτώ είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μεταπτυχιακού τίτλου με θέμα «Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε περιόδους κρίσεων» από το Πανεπιστήμιο Frederick. Ανάμεσα στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τα ζητήματα πλαισίωσης στην ειδησεογραφία αλλά και του ειδησεογραφικού «agenda setting». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος σε κυπριακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με ενδιαφέρον σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.