Το Nomoplatform

Από την κοινωνία των πολιτών για την κοινωνία των πολιτών. Το Nomoplatform είναι ο δικός σου ανεξάρτητος κοινοβουλευτικός παρατηρητής.

Ποιοι είμαστε

Το ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο Nomoplatform, είναι μια πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού Oxygen for Democracy, που έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να παρακολουθούν άμεσα και έγκυρα τις διεργασίες που διεξάγονται εντός της κυπριακής Βουλής.

Στο Nomoplatform, ο κάθε πολίτης, εκτός από το να έχει πρόσβαση στις διαδικασίες κατάθεσης, εξέτασης και ψήφισης σχεδίων νόμου, μπορεί να λαμβάνει ειδησεογραφική ενημέρωση για τα πεπραγμένα εντός της Βουλής και να ανατρέχει στα βιογραφικά στοιχεία του κάθε Βουλευτή/Βουλεύτριας.

Τι κάνουμε

Ένας νόμος για να τεθεί σε εφαρμογή ακολουθεί μία συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική διαδρομή.

Εποπτεύοντας την κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική διαδρομή, ασκούμε θετική πίεση στους Βουλευτές/Βουλεύτριες και προάγουμε τη διαφάνεια στο νομοθετικό σώμα της Κύπρου.

Nomoplatform σε αριθμούς

Από τη μέρα επίσημης έναρξης των εργασιών μας την 1η Ιουλίου 2021, ακολούθησαν τη δράση μας αρκετοί χρήστες, ανατρέχοντας τόσο στις διαδικασίες κατάθεσης και συζήτησης σχεδίων νόμου, όσο και στην ειδησεογραφική μας ενημέρωση.

Για εμάς αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικοί. Καταδεικνύουν την ανάγκη μερίδας της κυπριακής κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη κοινοβουλευτική ενημέρωση, ενώ παράλληλα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να παρέχουμε την ίδια ποιοτική πληροφόρηση στους χρήστες της πλατφόρμας μας.

Nomo-App εφαρμογή

Η Nomo-App εφαρμογή μας είναι διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play, ώστε με ένα κλικ οι πολίτες να έχουν όλες τις εξελίξεις της κυπριακής Βουλής στο κινητό τους, άμεσα και αξιόπιστα.

Πλέον, μέσω της εύχρηστης εφαρμογής, οι πολίτες, έχουν την ευχέρεια να ενημερώνονται διαρκώς για όλες τις νομοθετικές δράσεις, να εγγράφονται στο newsletter και να ενεργοποιούν τη λήψη ειδοποιήσεων (push notifications).

Τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, της ενεργού πολιτότητας και της ευρύτερης διάχυση του κοινωνικοπολιτικού μας έργου, επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην μερική αναδιαμόρφωση της οπτικής μας ταυτότητας και στον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας προβολής του Nomoplatform.

Ειδικότερα, μέσω της αναδιαμόρφωσης και του επανασχεδιασμού επιδιώκεται η ενσωμάτωση πρόσθετων υπηρεσιών όπως στατιστικά στοιχεία, ποσοτικά δεδομένα και δυναμικά γραφήματα. Επίσης επιδιώκεται η προσθήκη νέων εφαρμογών και εργαλείων όπως ερωτήσεις προς Βουλευτές/Βουλεύτριες, αυτόματη κατάθεση εισηγήσεων προς τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και δημοσκοπήσεις καταγραφής απόψεων για διάφορα θέματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος.


Γιώργος Ησαΐα
Operations Executive, Nomoplatform

Ο Γιώργος είναι Operations Executive του Nomoplatform. Κατέχει πτυχίο Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό τίτλο στις Πολιτικές Επιστήμες από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα θεσμικά πλεονεκτήματα, οι παθογένειες καθώς και οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσης του υφιστάμενου κοινοβουλευτικού έργου. Δραστηριοποιείται με τα κοινά, με ζητήματα συμμετοχικότητας και ενεργού πολιτότητας.


Άντρη Βουτουρή
Ομάδα Marketing, Nomoplatform

Η Άντρη είναι Επικοινωνιολόγος και Content Creator. Κατέχει πτυχίο Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου από το ΤΕΠΑΚ, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Επικοινωνία. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας και συνεργάζεται με Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εταιρίες σε θέματα Νέων Τεχνολογιών, Κοινωνικών Δικτύων και Οπτικής Επικοινωνίας. Θέλει ένα καλύτερο κόσμο και προσπαθεί να τον «αγγίξει», συμβάλλοντας σε ενέργειες που μπορεί να τον αλλάξουν.


Λύδια Κολλύρη
Ομάδα Marketing,
Nomoplatform

Η Λύδια Κολλύρη είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πεδίο της Επικοινωνίας και των Σπουδών Διαδικτύου και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάζεται ως Επικοινωνιολόγος από το 2015. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις όπως στην ανάλυση του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα αλλά και σε συνέδρια ως ομιλήτρια σε Κύπρο και εξωτερικό.


Νικόλας Κυριακίδης
Συνιδρυτής, Nomoplatform

Ο Νικόλας είναι δικηγόρος και ακαδημαϊκός. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το UCL και το NYU και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει Πολιτική Δικονομία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πιστεύει ότι τα πτυχία δεν είναι απαραίτητα for a life worth living και ταυτόχρονα τα πτυχία είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο για το καλό της επιστήμης και της κοινωνίας.


Θεόδωρος Ασσιώτης
Συνιδρυτής, Nomoplatform

Ο Θεόδωρος είναι εγκεκριμένος λογιστής, ελεγκτής με πάνω από 13 χρόνια εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Είναι υπεύθυνος του τμήματος παροχής λογιστικών υπηρεσιών σε πολυεθνικό γραφείο και στο παρελθόν εργάστηκε ως Ανώτερος Διευθυντής σε μια από τις Big4. Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Cyprus Forum και του Nomoplatform.cy. Στόχος του η βελτίωση του δημόσιου διαλόγου και του τρόπου παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο.


Γεωργία Αθανασίου
Πρόεδρος, Oxygono

Η Γεωργία είναι δικηγόρος και ασχολείται με το τραπεζικό και ποινικό δίκαιο. Κατέχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο με κατεύθυνση στο Ποινικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από τον Αύγουστο του 2016 είναι η Πρόεδρος του ΔΣ του Oxygono. Επίσης, είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Συνδέσμου Προστασίας Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων. 

92296589_10219368668741066_9113432324459986944_n


Μυρτώ Ζουμίδου
Special Independent Advisor, Nomoplatform

H Μυρτώ είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μεταπτυχιακού τίτλου με θέμα «Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε περιόδους κρίσεων» από το Πανεπιστήμιο Frederick. Ανάμεσα στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τα ζητήματα πλαισίωσης στην ειδησεογραφία αλλά και του ειδησεογραφικού «agenda setting». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος σε κυπριακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με ενδιαφέρον σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. 

Υποστηρικτές