Αποφάσεις Ολομέλειας: ΦΠΑ/πλαφόν καυσίμων, αναστολή εκποιήσεων, τραπεζικά δεδομένα, Ακαδημία Επαγγελμάτων Φιλοξενίας και μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/07/2022, υπερψήφισε μεταξύ άλλων τα σχέδια νόμου που προνοούν:

(α) τη μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή,

(β) την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους 2022,

(γ) την παροχή της δυνατότητας στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο να καθορίζει μεταξύ άλλων ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή,

(δ) τη διεύρυνση του πεδίου εξουσιών του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με τη συμπερίληψη της δυνατότητας καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους,

(ε) τη στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022,

(ζ) την πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στα τραπεζικά δεδομένα των δανειοληπτών που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή τους,

(η) την ίδρυση της ακαδημαϊκής  οντότητας «Ακαδημία Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου» στην οποία θα ενταχθεί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου,

(θ) τη μεταρρύθμιση της δομής και λειτουργίας των δικαστηρίων,

(ι) τη δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία,

(κ) τη ρύθμιση της χρήσης και διακίνησης με συσκευές προσωπικής κινητικότητας (scooters) και

(λ) την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους από τους ποδηλάτες.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022

Δύο προτάσεις νόμου που αφορούν την μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή και την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ψήφισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση νόμου για τη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, η οποία τροποποιεί τον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμο, κατατέθηκε από τον Στέφανο Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ. Υπέρ ψήφισαν 31 Βουλευτές/Βουλεύτριες και κατά 15.

Σκοπός της άλλης πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και στην οποία προστέθηκε εισηγητής η ΔΗΠΑ, είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται προσωρινά, μέχρι το τέλος του έτους 2022, στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Υπέρ ψήφισαν 32 Βουλευτές/Βουλεύτριες και κατά 15.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο τερματισμός του ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή είναι ένας προσωρινό μέτρο μέχρι το τέλος του χρόνου και το δημοσιονομικό κόστος είναι 35-40 εκατομμύρια και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν ήθελε να μπει στην λογική των αποσπασματικών μέτρων αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από την Κυβέρνηση.

Ανέφερε επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα είναι ένα κρίσιμο θέμα για όλες τις χώρες και ειδικά για την Κύπρο τα κυπριακά με βάση τους δείκτες της ΕΕ έχουν πιο ψηλό μέσο όρο για δαπάνες για καύσιμο από ότι στην Ευρώπη για πολλούς λόγους όπως η μη ύπαρξη δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι λόγω των αυξημένων τιμών το κράτος έχει αυξημένα έσοδα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση βλέποντας τα αυξημένα έσοδα έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της προς τα πάνω κατά 1 δισ. ευρώ».

«Επομένως υπάρχουν οι δυνατότητες να κάνουμε αυτό το προσωρινό μέτρο», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ προτιμά τα στοχευμένα μέτρα αλλά «είναι τέτοια η κατάσταση στην κοινωνία που δεν μπορούμε να πάμε στα στοχευμένα μέτρα».

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναφέρθηκε σε κρίση ακρίβειας και αύξησης του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε τον πληθωρισμό και την ακρίβεια με μια μονοκονδυλιά».

Ανέφερε ότι η κάθε χώρα προσπαθεί να προωθεί ανακουφιστικά μέτρα «για να μειώνει την δυσμενή επίπτωση στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που πραγματικά επηρεάζονται στον μέγιστο βαθμό» και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση προώθησε δύο δέσμες μέτρων με την πρώτη να είναι ύψους 193 εκ. ευρώ σε σχέση με οριζόντια μέτρα (μείωση ΦΠΑ για τους ευάλωτους στο 5% και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο), ενώ προχώρησε στην στόχευση για να στηρίξει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η κ. Ορφανίδου είπε ότι λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες ότι δεν είναι ανεξάντλητα τα δημόσια οικονομικά και «πρέπει να είμαστε συνετοί» γιατί δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο δεύτερος πυλώνας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά το ΦΠΑ.

Ανέφερε ότι οι συμπολίτες μας περνούν πολύ δύσκολα και τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να τα χειριζόμαστε συνετά και πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει τις προτάσεις που «δεν συμβάλουν στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και δεν οδηγούν εκεί που θα θέλαμε να οδηγήσουν».

Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστίνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει και τις δύο προτάσεις και πρόσθεσε ότι η πρόταση ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ είναι μια πρόταση κοστολογημένη, εφικτή και μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους.

Η κ. Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση ιεραρχεί την δυσκολία και την δυσπραγία του κυπριακού λαού στην σωστή της θέση και πρόσθεσε ότι όταν «η Κυβέρνηση ιεραρχεί την αγορά πολυτελών κτιρίων» για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες στα 21 και 22 εκ. ευρώ «κατά την άποψη μας τα 44 εκ. που κοστολογούμε την πρόταση μας για να βοηθήσουμε τον κόσμο είναι απολύτως εφικτά και στα πλαίσια που μπορεί το κράτος να αντέξει».

Ανέφερε επίσης ότι άλλες προτάσεις του ΔΗΚΟ και άλλων κομμάτων για μείωση του ΦΠΑ στο 9%, από 19%, μόλις συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην Επιτροπή Οικονομικών «είχαμε κατακεραυνωθεί από το ΥΠΟΙΚ και είμαστε σχεδόν ανεύθυνοι» και πρόσθεσε ότι μέσα σε 48 ώρες ήρθε η σύμφωνη γνώμη από την Επιτροπή ΦΠΑ στις Βρυξέλλες».

Είπε ακόμη ότι αν η Κυβέρνηση δεν ιεραρχεί την υποβοήθηση του κόσμου να αντέξει το αυξημένο κόστος της ενέργειας ως προτεραιότητα της τότε ο τρόπος δεν θα βρεθεί.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαραλάμπος Θεοπέμπτου είπε ότι φθάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε 100 και 200 εκ. ευρώ ρίπους της ΑΗΚ και «δεν έκαναν τίποτε τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι δεν έκαναν γιατί εισπράττουν.

Ανέφερε ότι απέτυχαν οι ΑΠΕ τον στόχο τους στις Μεταφορές και «του χρόνου υποσχεθήκαμε ότι θα φέρουν επιπλέον φορολογία στα καύσιμα» και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει πρόβλημα και δεν γίνεται να προσποιούμαστε ότι όλα πάνε καλά».

Ανέφερε επίσης ότι θα επιβληθεί ακόμη 22% αύξηση στον ηλεκτρισμό σε λίγες ημέρες και πρόσθεσε πως καύσιμα και ηλεκτρισμός είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που όλοι έπρεπε να αναζητήσουμε λύση και πρόσθεσε πως το Κίνημα θα υποστηρίξει και τις δύο προτάσεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε απευθυνόμενος στον ΔΗΣΥ ότι «δεν γίνεται όλες οι δικές μας προτάσεις να είναι λαϊκίστικές και οι προτάσεις από το Υπουργείο να είναι σωστές» και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια καλπάζει και «οφείλουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα».

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι μόνιμα αρνητική η απάντηση από το ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ψηφιστούν και άλλες προτάσεις πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι καμία Κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θέλει να είναι αυξημένες οι τιμές της ενέργειας και έφερε ως παράδειγμα τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ να μειώσει τις τιμές ενέργειας.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της μείωσης των φορολογιών και προχώρησε σε μειώσεις αλλά με ένα βιώσιμο, όπως είπε, σωστό τρόπο και πρόσθεσε πως υπήρξαν και μόνιμες μειώσεις φορολογιών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο κ. Κουλλά είπε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να ανακουφίσουμε εκείνους που πρέπει από τις συνέπειες της ακρίβειας και πρόσθεσε ότι «όλοι πλήττονται από την ακρίβεια αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη».

«Επειδή ο στόχος είναι να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας πρέπει να διοχετεύσουμε τους πόρους μας με πολύ μεγάλη προσοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι περισσότερος υπέρμαχος υπέρ των μόνιμων μέτρων, όπως είναι η χορηγία που δίδεται στα ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 4.250 ευρώ για φωτοβολταϊκά για να απαλλαγούν από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου του 2004, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, και όταν επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών και

(β) η τροποποίηση των Περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις Νόμων του 2012 και του 2018, έτσι ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εξουσιών του Υπουργού με τη συμπερίληψη της δυνατότητας καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στη χονδρική ή/και λιανική πώληση των προϊόντων, τα οποία καθορίζονται στο Παράρτημα του Νόμου, σε περιόδους που παρουσιάζονται διαταραχές των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών.

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Πρόταση νόμου για τη στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 34 παρόντες Βουλευτές/Βουλεύτριες, ενώ 16 τάχθηκαν εναντίον. Δεν υπήρξαν αποχές.

Η πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, τροποποιεί τους περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμους του 1965 μέχρι 2022.

Συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να επαναθεσπιστεί η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022 λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχουν επιφέρει τόσο η πανδημία Covid – 19 όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αναστολή αφορά κύρια κατοικία του χρεώστη η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000 και επαγγελματική στέγη του χρεώστη, η οποία χρησιμοποιείται ως χώρος στέγασης επιχείρησης με ετήσιο κύκλο εργασιών, που δεν υπερβαίνει τις €750.000.

Επίσης, αφορά αγροτεμάχιο του χρεώστη η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Ανδρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστοφίδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Ηλίας Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Σταύρος Παπαδούρης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Σωτήρης Ιωάννου εκ μέρους του ΕΛΑΜ και ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της ΔΗΠΑ.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι καλοπροαίρετα η Επιτροπή Οικονομικών και μετά από προτροπές του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου προσπάθησε να βρει μια συναινετική λύση για να αποφύγουμε τη νομοθετική ρύθμιση αλλά δεν επιτεύχθηκε και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε με την πρόταση νόμου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει την πρόταση «παρά το γεγονός ότι θέλουμε να υποδείξουμε ότι αυτή δεν είναι η λύση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι υποχρεωμένη να το πράξει «γιατί αυτό το Σώμα έδωσε υπερεξουσίες στους τραπεζίτες για να ασυδοτούν σε βάρος των δανειοληπτών και όχι των κακοπληρωτών αλλά και των μη κακοπληρωτών».

Ανέφερε ότι μία από τις λύσεις του προβλήματος ήταν και το ειδικό τμήμα του δικαστηρίου, που στις 22 Απριλίου του 2021, ενώ ήταν ενώπιον του Σώματος να ψηφιστεί ή να καταψηφιστεί η πρόταση για τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου, η πλειοψηφία της Βουλής, επειδή ψήφισε την αναστολή των εκποιήσεων, ανέστειλε τη συζήτηση και την ψήφιση ή την καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης.

«Αυτές οι συνεχόμενες αναστολές των εκποιήσεων έδωσαν λύση στο πρόβλημα;», διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν δόθηκε λύση στο πρόβλημα γιατί «ποτέ η πλειοψηφία του κοινοβουλίου δεν θέλησε να αγγίξει την ουσία του προβλήματος».

Ανέφερε ότι η ουσία είναι το θέμα της αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου για το οποίο «επικαλούμαστε το γεγονός ότι είναι ιδιωτική συμφωνία» και διερωτήθηκε γιατί η τράπεζα «στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να μειώνει αυτή την αξία και να οδηγεί σε εκποιήσεις απλά και μόνο επειδή κάποιοι πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν κέρδη και οφέλη και σήμερα έχουμε πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η ΔΗΠΑ θα στηρίξει την πρόταση, ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθεια των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων για εκποίηση ακινήτων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, προσθέτοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία αρχές Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών να δούμε τις 13 προτάσεις που αφορούν τις εκποιήσεις και πώς περιορίζουμε και στηρίζουμε τόσο τους δανειολήπτες όσο και τους εγγυητές».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθου είπε ότι έχει δημιουργήσει κάποιον προβληματισμό στις τράπεζες το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η πρόταση και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ εξέφρασε ετοιμότητα για συναινετικές προσεγγίσεις, όπως είχε εισηγηθεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Αναφέροντας ότι ο Επίτροπος μίλησε για ύπαρξη περίπου 1.000 ενστάσεων για ζητήματα του Σχεδίου Εστία και παρόμοιες υποθέσεις, ο κ. Μυριάνθου είπε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι κρατικός οργανισμός που θα μπορούσε να δώσει δεσμεύσεις για το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή, όπως είπε, «εν αναμονή του Σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, που το περιμένουμε για μήνες, θα μπορούσαμε να αποσύρουμε την πρόταση νόμου φθάνει να δεσμευτεί η άλλη πλευρά ότι θα κάνει κράτει».

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ενστάσεις και αποφάσεις επαρχιακών δικαστηρίων που δεν γίνονται σεβαστές από τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι αν μπορεί να δώσει απάντηση η Κυβέρνηση εντός δύο ωρών ότι μπορεί μέσα από τις εισηγήσεις του Επιτρόπου να προκύψουν συγκλίσεις τότε «θα λέγαμε ότι θα μπορούσαμε να δεχτούμε».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε μεταξύ άλλων ότι το ΕΛΑΜ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου, ενώ ανέφερε ότι όταν το 2018 η Βουλή ψήφισε «τα νομικά υπερόπλα που αναφερόμαστε συνεχώς, το ΕΛΑΜ είχε καταψηφίσει» και πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε πως θα συζητήσει πακέτο προτάσεων που κατατέθηκαν από όλα τα κόμματα με τη νέα της σύνθεση χωρίς μέχρι σήμερα να συμβεί.

Ανέφερε ότι υπάρχει η δέσμευση ότι η συζήτηση των προτάσεων θα αρχίσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πρόσθεσε ότι όταν το ΕΛΑΜ έθεσε την «άμεση αναγκαιότητα να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις οι βουλευτές του ΔΗΣΥ διαφώνησαν, ενώ οι βουλευτές του ΑΚΕΛ δεν είπαν τίποτα».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι τους τελευταίους μήνες ασκούνται εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων μεγάλες πιέσεις και απειλές και εκποιήσεις και πρόσθεσε ότι «είναι γνωστή σε όλους η καταχρηστική συμπεριφορά των εν λόγω ιδρυμάτων απέναντι στους δανειολήπτες».

Ανέφερε επίσης ότι το ΕΛΑΜ δεν θα αποδεχθεί «την κοροϊδία και τον εμπαιγμό όσων έλαβαν στήριξη από την κυπριακή κοινωνία για να σωθούν και τώρα το ανταποδίδουν με αυτό τον παράνομο και ανήθικο τρόπο» και πρόσθεσε ότι «σήμερα εφαρμόζουμε ένα δίκτυ προστασίας προς αυτούς που θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών να προστατέψει σε λίγους μήνες» μέσω του Σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι και στις προηγούμενες προτάσεις νόμου για στοχευμένη αναστολή συγκεκριμένων κατηγοριών εκποιήσεων το ΔΗΚΟ ήταν εκ των εισηγητών και η τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έγκρινε συνταγματική την αναστολή ήταν και πρόταση του ΔΗΚΟ.

Είπε ακόμη ότι «στις 30 Οκτωβρίου θα αντιμετωπίσουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα που επιχειρούμε να αναστείλουμε για 90 μέρες» και πρόσθεσε πως δεν είναι το σύμπτωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά «το συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει με τη διαδικασία που έχει σήμερα ο νόμος αναφορικά με τις εκποιήσεις».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι μια λύση στο πρόβλημα αυτό που προσπάθησε να πετύχει το ΔΗΚΟ που είναι όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται θεσμοθέτηση των ειδικών δικαστηρίων που θα εκδικάζουν χρηματοοικονομικές διαφορές έτσι ώστε να μην επικρατεί, όπως είπε, «η κακοπιστία είτε από τα κακά πιστωτικά ιδρύματα είτε από τους κακοπληρωτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν το ανεπαρκές και πολύ αργό σύστημα που επέτρεψε σε κάποιους να βάλουν τον κόσμο στη γωνιά».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι θετικό μέτρο ήταν η ψήφιση το πρωί προτάσεων όταν υπάρχουν πολεοδομικά προβλήματα να μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση για τους δανειολήπτες και πρόσθεσε ότι η νομοθεσία που έληξε τον Οκτώβριο του 2021 ήταν του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού.

Ανέφερε επίσης ότι λήφθηκαν φορολογικά μέτρα για να βοηθηθούν δανειολήπτες, ενώ βελτιώθηκε το πλαίσιο αφερεγγυότητας και διαγράφηκαν δάνεια χιλιάδων δανειοληπτών και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «μερικές εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν μπει στο Σχέδιο Εστία», ενώ μερικές χιλιάδες κακοπληρωτές αποκαλύφθηκαν από το Σχέδιο.

Ο κ. Κουλλά είπε ακόμη ότι δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το Σχέδιο έναντι δόσης «με τα κριτήρια που εμείς θέλουμε», ενώ «αν αλλάξουμε τα φώτα» του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το ειδικό δικαστήριο και είναι πρόταση νόμου της Βουλής «η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη».

«Αυτό που μας ανησυχεί με την αναστολή είναι ότι δίδουμε την αίσθηση ότι αλλάζουμε συνεχώς το πλαίσιο και πιθανό να υπάρξει και αποσταθεροποίηση γενικότερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν είπε ποτέ – «και είναι εκνευριστικό να μεταφράζεται από την ΑΚΕΛική προπαγάνδα – ότι έχουμε κουραστεί να ψηφίζουμε υπέρ των τραπεζών» καθώς ο ΔΗΣΥ ψηφίζει «υπέρ των καταθετών και της τραπεζικής σταθερότητας».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κόσμος όταν προσπαθεί να καταλήξει «σε συμφωνία με την τράπεζα η απάντηση που λαμβάνει είναι λες και έχει να κάνει με τοκογλύφους» και πρόσθεσε πως «υπάρχει κόσμος που δεν έχει καταφέρει να γλυτώσει την περιουσία ακόμη και αν ήταν απόλυτα δικαιολογημένος για τον λόγο που για ένα διάστημα δεν κατάφερνε να πληρώσει», ενώ «συμπατριώτες μας προσφυγοποιούνται για δεύτερη ή τρίτη φορά και την ίδια ώρα το κράτος για μια άλλη ομάδα πολιτών συμπεριφέρεται με τον αντίθετο τρόπο».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, αφού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «είναι κυριολεκτικά που είπε ότι κουράστηκε να ψηφίζει (το 2014) νόμους για τις τράπεζες υπέρ των τραπεζών» και «8 χρόνια μετά συνεχίζει να κάνει το ίδιο όπως και η απερχόμενη Κυβέρνηση», ενώ αναφέρθηκε σε τραπεζική κρίση που φτωχοποίησε τον λαό και ότι «το πρόβλημα της οικονομίας που ήταν οι τράπεζες να παραμένει η βασική απειλή της οικονομίας».

«Κάθε φορά που συζητούμε αυτό το ζήτημα επικαλούνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να διατηρήσουν την ανισορροπία που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο και μια επίσης αναντίλεκτη πραγματικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση μερίμνησε να ενισχύσει την ανισορροπία υπέρ των τραπεζών αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες.

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε σε αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι το ΑΚΕΛ δεν πήγαινε σε συνελεύσεις τραπεζών και ότι «τώρα γίναμε οι φίλοι των τραπεζιτών και του κ. Βγενόπουλου», ενώ επικαλέστηκε αναφορά του Δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ότι δεν αποκαλύφθηκε ο διάλογος Ανδρέα Βγενόπουλου και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα μετά το κούρεμα καταθέσεων και πρόσθεσε ότι «είναι οξύμωρο και να λέμε από το βήμα της Βουλής ότι θα τα σάσει όλα ο κ. Χριστοδουλίδης, αυτή την ετεροβαρή κατάσταση σε βάρος των δανειοληπτών όταν συμμετείχε, κάλυπτε και συγκάλυπτε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και αποφάσεις του ΔΗΣΥ που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

Επίσης, αναφέρθηκε σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που ψήφισε το ΑΚΕΛ υπέρ των δανειοληπτών και κατά των εκποιήσεων, ενώ είπε ότι πέραν των δανειοληπτών και «οι καταθέτες έχουν πρόβλημα» και κάλεσε όλους να συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ «για να αντιμετωπίσουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τις καταχρηστικές πρακτικές και την αυθαιρεσία», αντί να «επιλέγετε εκείνα που δεν ενοχλούν τις τράπεζες».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι γεγονός ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν παρευρέθηκε σε συνελεύσεις τραπεζών καθώς «έφερνε τους τραπεζίτες στην Εζεκία και στην Κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι αν υποβαθμιστεί η Κύπρος ένα σκαλί θα χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και δεν θα μπορεί να μπει στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η αναστολή τριών μηνών των εκποιήσεων θα οδηγήσει αμέσως σε υποβάθμιση της οικονομίας, αλλά ότι «θα καταγραφεί η συνεχής πολιτική παρέμβαση» και διερωτήθηκε τι θα αλλάξει μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Διερωτήθηκε τι γίνεται με αυτόν που το σπίτι είναι €351.000, αυτόν που το αγρόκτημα του είναι €110.000 και τι σημαίνει η επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €700.000 και πρόσθεσε πως δεν λύνονται τα προβλήματα των δανειοληπτών με αυτό τον τρόπο και «στέλνουμε και λάθος μηνύματα».

«Απεύχομαι να κοστίσει αυτή η νέα κίνηση στη θετική διάθεση της ΕΕ να εγκρίνει το ενοίκιο έναντι δανείου», ανέφερε, ενώ σε σχέση τους εγγυητές, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστούν τα συν και πλην και να θεσμοθετηθεί να μην επιτρέπονται να δίδονται δάνεια με προσωπικές εγγυήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «κρεμόμαστε από μια κλωστή» και διερωτήθηκε τι έχει αποτύχει.

Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει ότι η πρόταση νόμου για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων δεν θα λύσει το πρόβλημα γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι το χρέος, γιατί υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για το ξεκαθάρισμα του χρέους.

Ανέφερε ότι ποτέ το ΔΗΚΟ δεν είπε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι μάγος» και «κανένας δεν μπορεί με μαγικό τρόπο να λύσει το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η διαφορά είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει μια ολοκληρωμένη συγκροτημένη πρόταση για αντιμετώπιση του προβλήματος», όπως είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου στην βάση της πρότασης της ΕΔΕΚ, υιοθέτηση της πρότασης της Κεντρικής Τράπεζας για την αναστολή των εκποιήσεων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι αυτό που μεσολάβησε είναι η πανδημία που κόστισε 4 δισεκατομμύρια επιπρόσθετο χρέος στο κράτος, ενώ συμφώνησε ότι μεσολάβησε ο Συνεργατισμός, που σώθηκαν οι καταθέσεις του Συνεργατισμού και πρόσθεσε ότι δεν δόθηκαν λεφτά στους μετόχους των τραπεζών αλλά για να σωθούν οι καταθέτες.

Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Εν μέσω αντεγκλήσεων και αναφορών που έφτασαν μέχρι και τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με το πλαίσιο διαχείρισης καθυστερήσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα δύο νομοσχέδια, τα οποία συζητούνται από τα μέσα του 2021 και η ψήφισή τους είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο του 2021 εγκρίθηκαν σε νόμο με 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι) και εναντίον 21 ψήφους από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ. Εξάλλου η Ολομέλεια απέρριψε τέσσερις προφορικές τροπολογίες της ΕΔΕΚ.

Το πρώτο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να δημιουργηθεί πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου και της βάσης δεδομένων Άρτεμις για τους εγγυητές και συνδεδεμένα πρόσωπα και παρόχους εξασφάλισης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το έναυσμα της αντιπαράθεσης ξεκίνησε από μια αναφορά του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά και την απάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδης. Ο πρώτος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μετέφερε στο εθνικό δίκαιο μια οδηγία της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, ενώ ζητά την έγκριση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, ενώ άφησε αιχμές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Χάρης Γεωργιάδης καλωσόρισε το ότι «ξαφνικά» το ΑΚΕΛ έγινε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα για να τονίσει πως δεν είναι «δεν είναι φιλοευρωπαϊκή στροφή αλλά ένδειξη υποκρισίας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέκρινε το ότι η κυβέρνηση και το 2014 και το 2018, όταν έγιναν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση καθυστερήσεων, έλεγε ότι θα φέρει προγράμματα για προστασία των δανειοληπτών.

«Μπορώ να θυμίσω άπειρες φορές όταν η κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των τραπεζών έρχεται με ταχύτητα φωτός και όταν υπάρχουν ζητήματα προστασίας του κόσμου περί άλλων τυρβάζει», είπε, προσθέτοντας πως «η υποκρισία είναι στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που πάντα χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες για να εξυπηρετεί τις τράπεζες».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως το ΑΚΕΛ ξέχασε πως και το ΑΚΕΛ ψήφισε τους νόμους των εκποιήσεων το 2014. Προκάλεσε τα άλλα κόμματα, που έχουν πλειοψηφία στη Βουλή να αλλάξουν τις νομοθεσίες που έχουν θεσπιστεί.

«Σταματήστε τις υποκρισίες, να λέτε από το πρωί ως τη νύχτα ότι πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, φταίει ο Αβέρωφ, φταίει ο Συναγερμός. Ιδού η Ρόδος να αλλάξουν οι νόμοι που σκοτώνουν το κόσμο. Πρέπει να σταματήσει τούτη η ιστορία και τα υπονοούμενα. Αυτά που ακούμε στις λαϊκές οργανώσεις. Μας κάματε ιδιοκτήτες της Altamira, της Pimco, της Themis γίναμε δισεκατομμυριούχοι. Να φέρουμε τον ιδιοκτήτη της Pimco. Να ελέγξουν ποιοι μας τους έφεραν με τις πολιτικές τους», πρόσθεσε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Στεφάνου απάντησε με αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η καρδιά της οικονομικής κρίσης της Κύπρου το 2013 οφειλόταν σε ένα υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, ενώ κάλεσε τον ΔΗΣΥ να συζητήσουν τις 13 συνολικά προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το πλαίσιο των εκποιήσεων.

«Μα είναι ο Πρόεδρος τους που έτρεξε με τον Υπουργό Οικονομικών στα Βαλκάνια και στη Μόσχα και έκαμαν εγκαίνια της επέκτασης του τραπεζικού συστήματος, εν τούτοι που υποστήριξαν το Βγενόπουλο που απαιτούσε και πίεζε να αλλάξουν οι όροι για να μην χρειάζονται επιπλέον κεφάλια όταν θα έκανε τη Λαϊκή τη μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανίων», απάντησε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφορικά με τις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν, ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την αντιπολίτευση να τις εγκρίνει αφού κατέχει την πλειοψηφία. «Εμείς έχουμε απόψεις, δεν θα τουμπάρουμε ξανά την οικονομία, θα υποβαθμίσετε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους. Κάντε τους νόμους να δούμε ποιοι προβλέπουν, ποιοι αξιολογούν, ποιοι καταλαβαίνουν, ποιοι είναι υπέρ της οικονομίας του τόπου και ποιοι λαϊκίζουν. Ιδού η Ρόδος», είπε.

Σε νέα απάντησή του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως πρόκειται για «ψέματα που λέγονται με τον πιο αισχρό τρόπο». «Όσα έχει πει για τον Χριστόφια είναι ψέμα ασύστολο». «Μας χωρίζει χάος, αλλά όποτε μας λείπουν τα επιχειρήματα επιστρατεύουν το ψέμα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ δήλωση «ότι έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες στον κόσμο».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως δεν ευθύνεται ο ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα το 2013 «και για τα νομοσχέδια που αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε κάτω από την απειλή της Τρόικας»

«Θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη διαχείριση και θα μπορούσε να είναι γίνει καλύτερη διαχείριση σε επιμέρους ζητήματα».

Για τα δύο νομοσχέδια, είπε πως είναι θετικά για τους δανειολήπτες, καθώς θα θεσμοθετήσουν τη διαχείριση των δανείων από τους διαχειριστές.

«Το πρόβλημα (των ΜΕΔ) εξακολουθεί και παραμένει, δεν έχει επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί με αυτά που θα ψηφίσουμε», είπε, προσθέτοντας πως  «πρέπει να γίνει ειδικό Δικαστήριο για τους δανειολήπτες στη βάση της πρότασης της ΕΔΕΚ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το σημαντικό είναι ότι τα δύο νομοσχέδια είναι προϊόν συναίνεσης και προϊόν συνολικής δουλειάς.

«Ας μην μας διαφεύγει το βασικό. Αυτά αφορούν μόνο τη διαχείριση δανείων», είπε και επεσήμανε ότι μπορεί να επιβληθεί σε εταιρεία διαχείρισης πρόστιμο 250.000 ευρώ σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης αν και διατύπωσε επικρίσεις για πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης, πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια καθότι έχουν πετύχει αλλαγές προς όφελος των δανειοληπτών.

Και ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των νομοσχεδίων. «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο νομοσχέδιο αλλά το θετικό είναι η αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης δανείων», είπε, προσθέτοντας πως σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης δανείων λειτουργούν ανεξέλεγκτα και δεν μπορεί να τους επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως το νομοσχέδιο βελτιώθηκε «αλλά την ίδια στιγμή το πρόβλημα παραμένει διότι ο δανειολήπτης συνεχίζει να είναι έρμαιο των τραπεζών».

Ο περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και συναφείς Κανονισμοί

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η ίδρυση της ακαδημαϊκής  οντότητας «Ακαδημία Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου» στην οποία θα ενταχθεί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Ο τρόπος λειτουργίας της ακαδημαϊκής οντότητας και άλλα συναφή θέματα θα ρυθμίζονται με Κανονισμούς. Περαιτέρω, περιλαμβάνεται πρόνοια βάσει της οποίας τα προγράμματα σπουδών του ΑΞΙΚ δύναται να προσφέρονται και στην Αγγλική γλώσσα. Τέλος, προνοεiται ότι η μεταφορά του προσωπικού του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ θα ρυθμίζεται με τον περί Μεταφοράς Προσωπικού του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Νόμο.

Σκοπός της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου (ΑΕΦΚ) (Cyprus Academy of Hospitality) είναι η προσφορά στο πεδίο της ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής εκπαίδευσης και η συνεισφορά στην κάλυψη αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας στο τομέα των ξενοδοχειακών, της φιλοξενίας, του επισιτισμού, του τουρισμού και στην ανάπτυξη της επιστήμης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

Ο περί Μεταφοράς Προσωπικού του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της μεταφοράς του προσωπικού του ΑΞΙΚ, εάν το επιθυμεί, στο ΤΕΠΑΚ. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του ΑΞΙΚ (μόνιμο προσωπικό και εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου) θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά πόσο επιθυμεί να ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Τα συνταξιοδοτικά, μισθολογικά και άλλα ωφελήματα του προσωπικού που θα επιλέξει να ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ με το παρόν νομοσχέδιο μεταφέρονται και διασφαλίζονται. Το προσωπικό του ΑΞΙΚ που δεν παράσχει εμπρόθεσμη, ανέκκλητη και γραπτή δήλωση ότι επιθυμεί τη μεταφορά του στο ΤΕΠΑΚ, θα παραμένει στη δημόσια υπηρεσία.

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τα νομοσχέδια που αποτελούν μέρος ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επιδιώκεται η δικαστική μεταρρύθμιση.

Τα νομοσχέδια «Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» και «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους 45 παρόντες Βουλευτές/Βουλεύτριες.

Πρόκειται για δέσμη νομοσχεδίων για τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου και νομοσχεδίου για τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, που αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου με δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για την εκδίκαση των εφέσεων.

Στην αίθουσα ήταν παρούσα η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής διαδικασία. Δεν ψηφίζουμε τα νομοσχέδια τώρα και τελειώσαμε, είπε, προσθέτοντας ότι θα ψηφίζουμε και τις μέρες και τους μήνες που έρχονται. Εάν σήμερα, πρόσθεσε, πανηγυρίζω είναι γιατί ψηφίζουμε ομόφωνα και εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι σε κρίσιμους σταθμούς για τον τόπο μας, τότε ο τόπος θα γίνει καλύτερος.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι δεν είναι μεταρρύθμιση που κάνουμε τώρα, αλλά γίνεται βελτίωση του συστήματος. Το μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένει και είαναι η πρωτόδικη απομονή δικαιοσύνης και οι καθυστερήσεις, σημείωσε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε για ιστορική στιγμή και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό. Επιτέλους η σημερινή Επιτροπή με πολλή υπομονή κατάφεραν να ολοκληρώσουν αυτή την τεράστια προσπάθεια, είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν αλλά είπε ότι δεν τελειώνει σήμερα αυτή η πορεία, σήμερα αρχίζει, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην πρωτόδικη δικαιοσύνη.

Η Βουλεύτρια ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι σέβεται τον κόπο της Υπουργού και της Επιτροπής, πρόκειται για  σημαντικά νομοσχέδια αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς το μεγάλο πρόβλημα που θα αλλάξει τα πράγματα και θα κάνει τη διαφορά είναι τα επαρχιακά δικαστήρια, είπε.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι δεν πανηγυρίζουμε αλλά αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Το πιο σημαντικό που ψηφίζουμε σήμερα είναι η δημιουργία του Εφετείου, είπε.

Η Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Είναι το αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και τις παθογένειες που πρέπει να θεραπεύσουμε, είπε.

Τόσο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχουν πενταμελή σύνθεση. Τα μέλη τους θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγουμένως θα συμβουλεύεται το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο ως προς την καταλληλότητα των υποψηφίων για διορισμό προσώπων.  Το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει, κατόπιν παραπομπής από το Εφετείο, εφέσεις κατά αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου σε θέματα δημόσιου δικαίου μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας, να αποφασίζει επί αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε των διαδίκων μετά από διαδικασία αναθεωρητικής έφεσης για νομικά θέματα που προκύπτουν από την απόφαση επί της έφεσης και σχετίζονται είτε με αλλαγή πάγιας νομολογίας είτε με την ανάγκη ορθής εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής διάταξης νόμου είτε με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας και να αποφασίζει επί συγκρουόμενων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου εκδιδομένων στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του δικαιοδοσίας για σκοπούς συνοχής του δικαίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει κατόπιν παραπομπής από το Εφετείο εφέσεις κατά αποφάσεων δικαστηρίου, που ασκεί πολιτική ή ποινική δικαιοδοσία, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, επί θεμάτων μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας, να αποφασίζει επί αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε των διαδίκων μετά από διαδικασία πολιτικής ή ποινικής έφεσης για νομικά θέματα που προκύπτουν από την απόφαση και σχετίζονται είτε με αλλαγή πάγιας νομολογίας είτε με την ανάγκη ορθής εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής διάταξης νόμου είτε με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας, να αποφασίζει επί συγκρουόμενων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου στην πολιτική του δικαιοδοσία για σκοπούς συνοχής του δικαίου και να αποφασίζει την επανεκδίκαση από το Εφετείο ποινικής υπόθεσης επί της οποίας εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση υπό το φως νέων στοιχείων ή γεγονότων που ενδεχoμένως να ανατρέπουν εν όλω ή εν μέρει την απόφαση.

Η ίδρυση Εφετείου που θα υπάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει όλες τις εφέσεις κατά αποφάσεων οποιουδήποτε δικαστηρίου, εκτός των αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκτός των εφέσεων που θα παραπέμπονται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο στο πλαίσιο της ανώτατης δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας τους.

Το Εφετείο θα αποτελείται από δεκαέξι δικαστές, οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, και θα λειτουργεί σε τμήματα, όπως αυτά θα καθοριστούν σε διαδικαστικούς κανονισμούς. Δικαστής του Εφετείου θα διορίζεται πρόσωπο που είναι δικηγόρος με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, υψηλού ηθικού επιπέδου.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο, οι πρόνοιες του οποίου είναι απόρροια των τροποποιήσεων που προτείνονται με το πρώτο νομοσχέδιο, τροποποιείται ο περί Δικαστηρίων Νόμος (Νόμος 14 του 1960), ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν με τις διατάξεις του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου, όπως ο τελευταίος προτείνεται να τροποποιηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο.

Πόσες υποθέσεις εκκρεμούν, πως θα γίνει κατανομή

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου αναφερόμενη στη συγκρότηση Ανωτάτου Δικαστηρίου και Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων, αφού με τον διαχωρισμό της δικαιοδοσίας τους κατά τον τρόπο που προτείνεται θα ενισχυθεί η διαφάνεια και θα εγκαθιδρυθεί σύστημα αμοιβαίου ελέγχου (checks and balances), θα επιτευχθεί αποκέντρωση των εξουσιών του υφιστάμενου Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα παρασχεθεί δυνατότητα εξειδίκευσης των μελών των προτεινόμενων δικαστηρίων.

Με βάση σχετική πληροφόρηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, την οποία η Υπουργός διαβίβασε στην Επιτροπή Νομικών, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 377 αναθεωρητικές εφέσεις, ήτοι εφέσεις που αφορούν στο Διοικητικό Δίκαιο, εκ των οποίων οι 292 είναι εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και 85 από αυτές είναι εφέσεις κατά απόφασης ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 1 557 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1 523 είναι πολιτικές εφέσεις, που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι 34 είναι πολιτικές εφέσεις που αφορούν σε προνομιακά εντάλματα.

Στο Εφετείο θα παραπεμφθούν 3 149 υποθέσεις, εκ των οποίων 2 158 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2018, 233 είναι ποινικές εφέσεις, 688 είναι αναθεωρητικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 (582 κατά απόφασης δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου και 106 κατά απόφασης δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας) και 70 πολιτικές αιτήσεις που αφορούν σε πρωτοβάθμια δικαιοδοσία έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων.

Σε ό,τι αφορά στον προβλεπόμενο χρόνο εκδίκασης των αναφερόμενων πιο πάνω υποθέσεων, η Υπουργός ανέφερε στην επιτροπή ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν καθορίζει συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο εκδίκασης, ωστόσο, επισήμανε ότι το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο διεκπεραιώνει περίπου 500 πολιτικές εφέσεις και περίπου 140 υποθέσεις αναθεωρητικής δικαιοδοσίας ετησίως και αναμένεται ότι ο ίδιος αριθμός ετησίως δυνατόν να διεκπεραιώνεται από το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε επιστολή του προς την επιτροπή, ημερομηνίας 19 Μαΐου 2022, ενημέρωσε για το ετήσιο κόστος λειτουργίας των υπό ίδρυση δικαστηρίων. Το κόστος μισθοδοσίας των μελών των δικαστηρίων ανέρχεται σε €2.219.000 για δεκαέξι θέσεις δικαστών.

Για μία θέση Ανώτερου Πρωτοκολλητή απαιτείται δαπάνη ύψους €74.900, για μία θέση Πρωτοκολλητή Α´ απαιτείται δαπάνη ύψους €67.200, για έξι θέσεις Στενογράφου περιλαμβάνεται ήδη πρόνοια στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Δικαστικής Υπηρεσίας για πλήρωση κενών θέσεων Στενογράφου, η οποία προορίζεται να καλύψει και τις υπό αναφορά ανάγκες, για τρεις θέσεις Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού περιλαμβάνεται πρόνοια στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, για επτά θέσεις Αχθοφόρου/Κλητήρα/Εργάτη Αποθήκης απαιτείται δαπάνη ύψους €110.800 και για τρεις θέσεις Καθαρίστριας Γραφείου απαιτείται δαπάνη ύψους €35.700.

Το επίδομα παραστάσεως που θα καταβάλλεται στα μέλη των δικαστηρίων ανέρχεται σε ποσό ύψους €288.000.

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα των δικαστηρίων, έχει ήδη περιληφθεί σχετική πρόνοια στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Δικαστικής Υπηρεσίας, η οποία θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

ΠΔΣ: Η κυπριακή έννομη τάξη έχει αποκτήσει ισχυρό οπλοστάσιο για βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων

Η κυπριακή έννομη τάξη έχει αποκτήσει πλέον ένα ισχυρό οπλοστάσιο για βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία, δηλώνει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει εποικοδομητικά να εργάζεται για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή του, μετά από τη σημερινή ψήφιση των Νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ο ΠΔΣ αναφέρει ότι αναμένεται πως θα ευεργετηθούν 10.000 – 15.000 διάδικοι, που αντιμετωπίζουν θέματα καθυστέρησης στην εκδίκαση των εφέσεών τους, εφόσον αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης των καθυστερημένων αυτών εφέσεων σε τρία περίπου χρόνια, για να συμπληρώσει ότι στη συνέχεια αναμένεται ότι οι εφέσεις θα διεκπεραιώνονται στο Εφετείο με γοργούς ρυθμούς.

Όπως σημειώνει «η δικαιοσύνη απέκτησε ένα νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο για ποινικές και αστικής φύσεως υποθέσεις και για την εκδίκαση προνομιακών ενταλμάτων ως επίσης και ένα νέο Εφετείο με τρία Τμήματα, Ποινικό, Αστικό και υποθέσεων Διοικητικού Δικαίου», προσθέτοντας ότι «περαιτέρω παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη, όπου εγείρεται καινοφανές συνταγματικό θέμα, να παραπέμπεται προς επίλυση άμεσα με την άδεια του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώπιον του».

«Όλα τα νέα δικαστήρια», σημειώνει, «θα στελεχώνονται από έμπειρους δικαστές, εμπειρογνώμονες στον τομέα στον οποίο θα παρακάθονται και θα αποφασίζουν. Η εξειδίκευση θα επιφέρει ταχύτητα και ποιότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Επιπρόσθετα, δημιουργείται ένα νέο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα παρέχει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δυνατότητα επιλογής για κάθε κενωθείσα θέση μεταξύ τριών υποψηφίων».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «οι αποφάσεις του νέου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για διορισμό και προαγωγές θα υπόκεινται σε ακύρωση από το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο», για να συμπληρώσει ότι «στα δύο αυτά σώματα συμμετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ και δύο έμπειροι νομομαθείς δικηγόροι χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι με τη συνεισφορά τους αναμένεται ότι θα εμπλουτίσουν τους θεσμούς».

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Βαθμίδα αναμένεται ότι η δικαιοσύνη θα εμπλουτισθεί με νέο αίμα ιδιαίτερα από τις τάξεις των δικηγόρων, ενώ αναφέρει πως ο ίδιος δεν ενήργησε επικουρικά στο θέμα της μεταρρύθμισης, αλλά διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των Νομοσχεδίων.

Σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες του, ο ΠΔΣ θα ενημερώσει τα μέλη του για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, ενώ έχει προγραμματίσει ημερίδα για την παρουσίαση των Νομοσχεδίων και του πλαισίου της μεταρρύθμισης αρχές Σεπτεμβρίου 2022.

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει εποικοδομητικά να εργάζεται για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και προς την κατεύθυνση αυτή προωθεί τη μεταρρύθμιση των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, χαιρετίζει ο Γενικός Εισαγγελέας

Την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης χαιρετίζει με γραπτή δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης σημειώνει ότι ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 και ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, δύο νομοσχέδια που ολοκληρώνουν τη δέσμη των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που διαλαμβάνουν το σημαντικότερο μέρος της νομοθετικής ρύθμισης για μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, αποτελούν από σήμερα νομοθεσία του Κράτους, μετά από την καθολική ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Εισαγγελέας χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων αυτών και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι εργάστηκαν “για την υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε στη Δικαιοσύνη από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

«Τώρα είναι η ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούμε στοχοπροσηλωμένα, ώστε τα οφέλη που αναμένονται από τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων, να γίνουν αισθητά στους πολίτες το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει.

Οι περί Αρχαιοτήτων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, ώστε να καταργηθούν τα τέλη εισόδου σε αριθμό μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, να επεκταθεί η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε αρχαία μνημεία σε οικογένειες με τρία παιδιά και συνταξιούχους και να παρασχεθεί η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία έναντι καταβολής τέλους για παραχώρηση χρήσης των εν λόγω χώρων.

Την απόφαση για δωρεάν είσοδο σε 12 μουσεία και την τέλεση πολιτικών γάμων σε 9 αρχαία μνημεία, χαιρετίζει ο Καρούσος

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, χαιρετίζει την ψήφιση των τροποποιήσεων των περί Αρχαιοτήτων (Τροποιητικοί) Κανονισμών του 2022 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι τροποποιήσεις αφορούν τη δωρεάν είσοδο σε 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και την τέλεση γάμων και εκδηλώσεων σε εννέα αρχαία μνημεία.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου «Μουσεία για Όλους», το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προώθησε το μέτρο για δωρεάν είσοδο σε 12 μουσεία που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στόχος του προγράμματος «Μουσεία για Όλους» είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στα Μουσεία και κατ’ επέκταση η βελτίωση της εμπειρίας πολιτισμού που προσφέρουν τα Μουσεία στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Βουλής να ψηφίσει την τροποποίηση του περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών του 2022. Η πολιτική για δωρεάν είσοδο σε 12 μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων εμπίπτει στη δράση «Μουσεία για Όλους», η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για προαγωγή των Μουσείων ως χώροι πολιτισμού και προβολής της Ιστορίας της Κύπρου, σημειώνει.

«Με την πολιτική αυτή συμβάλουμε στην άρση των οποιανδήποτε κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων σε σχέση με την επισκεψιμότητα, καθώς στο εξής όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται τα μουσεία χωρίς επιπλέον κόστος και να γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας», αναφέρει περαιτέρω. «Επιδίωξή μας είναι να προωθήσουμε τα μουσεία μας μέσω φορέων του τουρισμού, στοχεύοντας στην ένταξή τους σε ταξιδιωτικά πακέτα, αλλά και στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσπάθειας για προβολή του μουσειακού τουρισμού ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, που θα προσελκύσει επισκέπτες και μελετητές από όλο τον κόσμο. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού με θετικά αποτελέσματα και είμαστε βέβαιοι ότι θα τύχει της ίδιας ανταπόκρισης και στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.

Αναλυτικά, η κατάργηση του τέλους εισόδου αφορά τα πιο κάτω μουσεία:

  • Κυπριακό Μουσείο
  • Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου)
  • Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου
  • Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου και Αρχαιολογικός Χώρος
  • Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου Ευρύχου
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
  • Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
  • Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου
  • Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς

Τέλεση πολιτικών γάμων σε συγκεκριμένα αρχαία μνημεία

Κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Μεταφορών και στη βάση πρακτικών που πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη την πρόταση για τέλεση πολιτικών γάμων σε εννέα αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και κάστρα στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Επισημαίνεται ότι για τη χρήση των πιο πάνω χώρων και μνημείων για την τέλεση πολιτικών γάμων και εκδηλώσεων απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του οικείου Δήμου, τουλάχιστον έναν μήνα πριν την προγραμματιζόμενη ημερομηνία της τελετής.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν στις τελετές γάμων στους συγκεκριμένους χώρους καθορίζεται στα 30 άτομα, και με βάση τους Κανονισμούς, απαγορεύεται η ρίψη λουλουδιών, κομφετί, ρυζιού, φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος για χρήση των χώρων αυτών για τέλεση πολιτικών γάμων, η χρέωση διαφέρει για κάθε αρχαιολογικό μνημείο/χώρο και κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500. Ο σκοπός καθορισμού υψηλής χρέωσης είναι να αποτραπούν οι μαζικοί γάμοι στους χώρους αυτούς και να προστατευθεί η ιστορική και αρχαιολογική τους αξία, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα, οι χώροι που ορίστηκαν για τέλεση γάμων/εκδηλώσεων είναι:

  • Το Κτήριο πρώην Δημαρχείου στον προμαχώνα D’ Avila
  • Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου Ευρύχου
  • Το Κάστρο Λάρνακας
  • Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων
  • Το Κάστρο Λεμεσού
  • Το Κάστρο Πάφου
  • Η Παραδοσιακή Κατοικία στην τοποθεσία Φάπρικα στην Πάφο
  • Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Γεροσκήπου
  • Η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια.

Η παραχώρηση συγκεκριμένων αρχαίων μνημείων, κάστρων και αρχαιολογικών χώρων για την τέλεση γάμων στοχεύει στην παράλληλη αύξηση της επισκεψιμότητας στα μνημεία αυτά και τη μεγαλύτερη προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο εξωτερικό, σημειώνει ο Υπουργός Μεταφορών. «Το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών για τέλεση πολιτικών γάμων σε γραφικούς χώρους που είναι σημεία κατατεθέν για τη χώρα μας μας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συντονισμένη προώθηση των μνημείων μας, υπό αυστηρούς περιορισμούς που θα προστατεύουν την ιστορική τους αξία, έτσι ώστε να αποτελούν επιπρόσθετη επιλογή για την τέλεση γάμων», επισημαίνει ο κ. Καρούσος.

To Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους Βουλευτές και κόμματα που στήριξαν την πρόταση και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Οι περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η νομοθετική ρύθμιση της χρήσης και διακίνησης με συσκευές προσωπικής κινητικότητας (scooters).

Ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμου, ώστε αφενός η χρήση προστατευτικού κράνους από τον ποδηλάτη ή από πρόσωπο που μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα ποδηλάτου ή από επιβάτη αυτού κατά τη διακίνησή τους με το ποδήλατο να καταστεί υποχρεωτική και αφετέρου η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής να αποτελεί αδίκημα και

(β) η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, ώστε να συμπεριληφθεί στον Πίνακα I του βασικού νόμου το αδίκημα της μη χρήσης προστατευτικού κράνους από τους ποδηλάτες ή από πρόσωπο που μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα ή που επιβαίνει σε ποδήλατο για επιβολή εξώδικου προστίμου.

O περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε να υποβοηθηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους όπου υπάρχουν ακίνητα τα οποία είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από οποιαδήποτε Επαρχιακή Διοίκηση της Δημοκρατίας και

(β) η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε η εγγραφή απαγόρευσης εκούσιας μεταβίβασης και επιβάρυνσης ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, να μην ισχύει στην περίπτωση μεταβίβασης ή/και υποθήκευσης ακίνητης ιδιοκτησίας που διενεργείται προς όφελος αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος ή εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους.

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια με 50 ψήφους υπέρ και μια αποχή ενέκρινε σε νόμο δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που στοχεύουν στη διεύρυνση του πλαισίου προσέλκυσης εταιρειών στην Κύπρο.

Με την έγκριση των δύο αυτών νόμων, ολοκληρώνεται το πακέτο φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Προσέλκυσης Επιχειρήσεων για Δραστηριοποίηση ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, όπως αυτή είχε εγκριθεί το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με 50 ψήφους υπέρ και μία αποχή, της Βουλεύτριας των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η Ολομέλεια ενέκρινε την τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου απαλλαγής από φόρο εισοδήματος 50% της αμοιβής ατόμου από εργοδότησή του στη Δημοκρατία, σε περίπτωση κατά την οποία ήταν μη κάτοικος στη Δημοκρατία πριν από την εργοδότησή του.

Όπως είχε αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της φορολογικής έκπτωσης προωθήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο διαλαμβάνει μεταξύ άλλων ότι το 50% της αμοιβής νέων εργοδοτουμένων, των οποίων η έναρξη της πρώτης εργοδότησής τους στη Δημοκρατία ήταν την 1η Ιανουαρίου 2022, απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για περίοδο 17 ετών, νοουμένου ότι η αμοιβή τους κατ’ έτος υπερβαίνει τις €55.000 και δεν ήταν κάτοικοι της Δημοκρατίας για περίοδο τουλάχιστον 12 συνεχόμενων ετών πριν την έναρξη της εργοδότησής τους στη Δημοκρατία.

Προνοεί επίσης όπως παραχωρηθεί αντίστοιχη απαλλαγή για σκοπούς ίσης μεταχείρισης σε υφιστάμενους φορολογουμένους, νοουμένου ότι δεν ήταν κάτοικοι της Δημοκρατίας για περίοδο τουλάχιστον 12 συνεχόμενων ετών πριν την έναρξη της εργοδότησής τους στη Δημοκρατία, ώστε να χορηγείται απαλλαγή 50% της αμοιβής εργοδότησης από το έτος 2022 μέχρι και τη συμπλήρωση 17 ετών από την έναρξη της εργοδότησής τους, σε περίπτωση κατά την οποία οι εν λόγω φορολογούμενοι ήταν δικαιούχοι με βάση το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, φοροαπαλλαγής του 50% της αμοιβής τους ή φοροαπαλλαγής του 20% της αμοιβής τους, με μέγιστο ποσό απαλλαγής ύψους €8.550, μέχρι και το έτος 2021 και η αμοιβή από την εργοδότησή τους στη Δημοκρατία κατά το έτος έναρξης της εργοδότησής τους υπερέβαινε τις €55.000 ετησίως.

Οι ρυθμίσεις αναμένεται να καταστήσουν το φορολογικό πλαίσιο εργοδότησης ατόμων από το εξωτερικό πιο ελκυστικό, ενθαρρύνοντας τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στη Δημοκρατία με φυσική παρουσία, μεταφέροντας την έδρα και το προσωπικό τους στην Κύπρο, τον επαναπατρισμό Κυπρίων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό για μακρά περίοδο και την προσέλκυση στη Δημοκρατία ξένων εργαζομένων υψηλού βιοτικού επιπέδου με εξειδίκευση.

Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης με την ίδια αναλογία την τροποποίηση του περί φορολογίας του εισοδήματος Νόμου, διευρύνοντας το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο για επενδύσεις και σε καινοτόμες επιχειρήσεις, προκειμένου να περιληφθούν και επενδύσεις που πραγματοποιούνται από νομικά πρόσωπα.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος το τριάντα τοις εκατό (30%) της δαπάνης που διενεργείται για επένδυση ιδίων κεφαλαίων από νομικό πρόσωπο σε εγκεκριμένες μικρομεσαίες  καινοτόμες επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το όφελος από την εκπιπτόμενη δαπάνη δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του προσώπου, με ανώτατο ποσό τις €150.000.

Ο περί Προϋπολογισμού του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του 2022 Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Επιτρόπου ποσού ύψους €6.693.688 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τον τροποποιημένο Προϋπολογισμό οι δαπάνες για το 2022 είναι ύψους €6.693.688 και είναι κατά €1.737.642 αυξημένος σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του Γραφείου για το 2021, αφού περιλαμβάνει επιστροφή τελών ύψους €1.786.316 προς τους παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων. Τα έσοδα για το έτος 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, θα ανέλθουν στο ποσό των €4.646.518.

O περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Νόμος (Αρ. 1) του 2022

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) ύψους €500.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υπερ ψήφισαν 40 βουλευτές και εναντίον 8. Υπήρχε και μια αποχή.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού,  ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι αναγκαίος για την κάλυψη του ποσού ύψους €95.000 που αφορά αγορά υπηρεσιών για την εκπόνηση μελετών σχετικά με τη δημιουργία του Youth Center, καθώς και την κάλυψη του ποσού ύψους €405.000 για τη χρηματοδότηση συντονιστικών σωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν φέρει ένσταση με την αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τον ΟΝΕΚ κατά €500.000, νοουμένου ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και συγκεκριμένα από το άρθρο 04.316 «Χορηγία Μαθητικής Πρόνοιας» του Κεφαλαίου 2001-Διοίκηση.

Ο περί της Εκμίσθωσης Οχημάτων Χωρίς Οδηγό (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Εκμίσθωσης Οχημάτων Χωρίς Οδηγό Νόμου και ειδικότερα των προσωρινών ρυθμίσεων αυτού, οι οποίες εισήχθησαν το 2021 και παρέχουν στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης οχημάτων τη δυνατότητα όπως, μέχρι την 31η Μαρτίου 2023, εκμισθώνουν οχήματα ηλικίας μέχρι δεκατεσσάρων ετών από την πρώτη εγγραφή τους σε οποιαδήποτε χώρα, ώστε να επιτρέπεται η εκμίσθωση οχημάτων ηλικίας μέχρι δεκαπέντε ετών από την πρώτη εγγραφή τους σε οποιαδήποτε χώρα και παράλληλα να μην απαιτείται η περίληψη των εν λόγω οχημάτων στην υποβαλλόμενη από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις κατάσταση στον Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για σκοπούς επικύρωσής της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκμίσθωσή των οχημάτων αυτών.

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ιδιωτικών Φροντιστηρίων και για Άλλα Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ιδιωτικών Φροντιστηρίων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να παραταθεί η προβλεπόμενη σε αυτό μεταβατική περίοδος, που είχε παρασχεθεί στους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων για την πλήρη συμμόρφωση τους με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου. Ειδικότερα, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών που προέκυψαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης, κρίνεται σκόπιμο όπως η προθεσμία των σαράντα οκτώ (48) μηνών που είχε παρασχεθεί για σκοπούς συμμόρφωσης με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου, παραταθεί για ακόμη δώδεκα (12) μήνες.

Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Έκδοση και Αναγνώριση Πιστοποιητικών και Ναυτική Εκπαίδευση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης μέσω της ρύθμισης της λειτουργίας και του καθεστώτος των Ακαδημιών Ναυτικής Εκπαίδευσης στη Δημοκρατία.

Οι περί Πολιτικής Αεροπορίας (Εθνικό Πρόγραμμα Διευκολύνσεων Πολιτικής Αεροπορίας) Κανονισμοί του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η εφαρμογή του Παραρτήματος 9 (Annex 9) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και ο καθορισμός του πλαισίου καθοδήγησης και βελτιστοποίησης της ροής αεροσκαφών, πληρωμάτων, επιβατών και φορτίου στους αερολιμένες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών και διατηρώντας συγχρόνως ένα ασφαλές περιβάλλον πολιτικής αεροπορίας, στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες με έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο περί των Τεχνιτών Οχημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του βασικού νόμου που προβλέπει για τη ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του τεχνίτη οχημάτων.

Ο περί Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση Νομοθεσίας με την οποία να συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου» (στο εξής «ΔΕΦΑ») και με σκοπό την προμήθεια Φυσικού Αερίου στη Δημοκρατία, τη διανομή και μεταφορά του εντός της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση όλων των αναγκαίων υποδομών για την άσκηση των καθηκόντων και ενάσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Ο περί Αλιείας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αλιείας Νόμου, ώστε να εξαιρεθούν από τις καθοριζόμενες σε αυτόν προϋποθέσεις αναφορικά με τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών παράκτιας αλιείας μικρών σκαφών μερικής απασχόλησης τα αδειούχο επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη μήκους τεσσάρων (4) έως δώδεκα (12) μέτρων, τα οποία έχουν εξωλέμβια ή εσωλέμβια μηχανή και είναι καταχωρισμένα στο Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Οι περί Εγγραφής των Εκμεταλλεύσεων όπου Κρατούνται ή Εκτρέφονται Πουλερικά Κανονισμοί του 2022

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Προστασία Ωοπαραγωγών Ορνίθων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι:

(α) η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2002/4/ΕΚ της Επιτροπής της 30ής Ιανουαρίου 2002 περί της εγγραφής σε μητρώα των μονάδων στις οποίες διατηρούνται όρνιθες ωοπαραγωγής που καλύπτονται από την Οδηγία 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου και

(β) η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 1999 περί των στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων».

Ο περί Εργοστασίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Συστήματα Ρευστών) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου μέσω των οποίων προτείνεται η κατάργηση των σχετικών αναχρονιστικών προνοιών του περί Εργοστασίων Νόμου και επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου για την περιοδική επιθεώρηση των εξοπλισμών υπό πίεση, περιλαμβάνοντας, εκτός από εξοπλισμό που επιθεωρούνταν από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ατμολέβητες, ατμοδέκτες και αεροθάλαμους), και άλλα συστήματα ρευστών υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. δεξαμενές αερίων και δίκτυα εύφλεκτων, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου).

Οι περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα στους ιστότοπους και στις εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Ο περί της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ποινικού Μητρώου (ECRIS) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι:

(α) η εναρμόνισης µε την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τίτλο «Απόφαση-Πλαίσιο 2009/315/∆ΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2009 σχετικά µε τη διοργάνωση και το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών µελών»,

(β) η εναρμόνισης με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για την τροποποίηση της απόφασης-πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)*, και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου, και

(γ) η καλύτερη εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/816 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τη θέσπιση κεντρικού συστήματος εντοπισμού των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών (ECRIS-TCN) με σκοπό τη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726.

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του Πρώτου Πίνακα των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Γενικών) Κανονισμών, ώστε το Κρατικό Αρχείο να υπαχθεί ως τμήμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ο περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου:

(α) με τη διαγραφή της απαίτησης από το άρθρο 3Γ αυτού, της έκδοσης κώδικα δεοντολογίας υπό μορφή Κανονισμών και την αντικατάσταση αυτής με την έκδοση κώδικα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει ευελιξία στον τρόπο καταρτισμού του.

(β) με την προσθήκη νέου άρθρου 4Α, το οποίο προβλέπει την έκδοση Διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών για τροποποίηση του Παραρτήματος του Νόμου, ώστε να διευκολυνθεί η επικαιροποίησή του.

(γ) με την προσθήκη στο Παράρτημα του βασικού νόμου του «περί Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου Νόμου του 2022», ώστε να περιληφθεί στο πεδίο εφαρμογής του βασικού νόμου το εν λόγω νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι  η τροποποίηση του εδαφίου (3) του άρθρου 32 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να προστεθεί επιφύλαξη που να προβλέπει ότι σε περίπτωση πλήρωσης θέσης Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στη Νομική Υπηρεσία, η Συμβουλευτική Επιτροπή να συνίσταται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τρεις λειτουργούς που επιλέγονται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μεταξύ λειτουργών που κατέχουν τη θέση είτε Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είτε Γενικού Διευθυντή.

Οι περί Αστυνομίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2022

Οι περί Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Διορισμού και Όροι Υπηρεσίας) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους υπό αναφορά κανονισμούς, σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικών κανονισμών, ώστε αφενός να βελτιωθούν οι διαδικασίες και αφετέρου να παρασχεθεί το δικαίωμα στους υποψηφίους οι οποίοι απέτυχαν σε πρόσφατες επαναληπτικές εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία να επαναδιεκδικήσουν θέση στο σώμα σε επόμενη διαδικασία πρόσληψης, χωρίς να υποχρεούνται να επιτύχουν εκ νέου σε γραπτή εξέταση.

Οι περί Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας – Θέση Οικονόμου Α΄ (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Οι περί Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Θέση Ανώτερου Τεχνικού Μηχανικού Χαρτογραφίας/Φωτολιθογραφίας (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Οι περί του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων – Θέση Υγειονομικού Μηχανικού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Οι περί Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων – Θέση Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Οι περί του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (Σχέδια Υπηρεσίας) – Θέση Κυβερνήτη/Μηχανικού Σκάφους Κανονισμοί του 2022

Οι περί Κρατικού Αρχείου – Θέση Τεχνικού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Οι περί Τμήματος Φορολογίας – Θέσεις Αρχιφοροθέτη, Λειτουργού Φορολογίας, Ανώτερου Φοροθέτη Α΄, Ανώτερου Φοροθέτη Β΄, Βοηθού Φορολογίας (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια υπηρεσίας.

Ο περί Επιτρόπου Διοικήσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση τον άρθρου 3 του βασικού νόμου, έτσι ώστε ο νόμος να είναι σε πλήρη εναρμόνιση τόσο με τις Αρχές της Βενετίας, σύμφωνα με τις οποίες η θητεία του Επιτρόπου θα πρέπει να υπερβαίνει αυτήν του οργάνου που τον διορίζει και στην περίπτωση που η διάρκεια της δεν υπερβαίνέι τα επτά έτη να δύναται να ανανεώνεται για μια ακόμη θητεία, όσο και με τις Αρχές των Παρισίων, σύμφωνα με τις οποίες η θητεία του Επιτρόπου όταν ενεργεί και έχει διαπιστευθεί ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων vα δυvατάι να ανανεώνεται για μια ακόμη θητεία.

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου, ώστε υποχρέωση εργοδότησης φαρμακοποιού πλήρους απασχόλησης από νοσηλευτήρια τα οποία δεν οφείλουν να διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους νοσοκομειακό φαρμακείο να έχουν νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν πέραν των είκοσι κλινών, αντί πέντε, ως ισχύει σήμερα. Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι το κόστος εργοδότησης υπεύθυνου φαρμακοποιού πλήρους απασχόλησης είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων μικρής εμβέλειας νοσηλευτηρίων.

Σχέδιο ψηφίσματος για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων και τερματισμού πώλησης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω σχέδιο ψηφίσματος.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

(Κατατέθηκε από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Υπενθυμίζοντας το προηγούμενο ψήφισμά της, της 24ης Φεβρουαρίου 2022, με το οποίο καταδικάζει ομόφωνα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,

Έχοντας υπόψη το ψήφισμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 1ης Μαρτίου 2022, το οποίο επίσης καταδικάζει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τονίζει την ανάγκη επιβολής κυρώσεων εναντίον της,

Σημειώνοντας ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία συναίνεσε πλήρως στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

Επισημαίνοντας ότι, οι κοινές προσπάθειες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προσκρούουν στη μη εφαρμογή των κυρώσεων από χώρες εταίρους της Ένωσης, όπως η Τουρκία, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους,

Υπογραμμίζοντας ότι, και το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής και παραβίασης της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία,

Επισημαίνοντας την εξίσου επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας που επίσης αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ,

Σημειώνοντας ιδιαίτερα τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ), στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο Αιγαίο, καθώς και προκλητικές δηλώσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ,

Τονίζοντας ότι, η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού από κράτη-μέλη της ΕΕ προς αυταρχικά και αναθεωρητικά καθεστώτα, όπως η Τουρκία, υπονομεύουν την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης

Ψηφίζει ως ακολούθως:

  1. Καλεί την ΕΕ να επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ένωσης, για τη συνεχιζόμενη επί σαράντα οκτώ (48) έτη κατοχή του 36,7% του εδάφους της από την Τουρκία και τις συνεχείς μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που δημιουργούν νέα τετελεσμένα.
  2. Καλεί την ΕΕ να επιδείξει ανάλογη στήριξη προς την Ελλάδα, η οποία γίνεται δέκτης απαράδεκτων τουρκικών απειλών και αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου,
  3. Καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία προς απόσυρση όλων των στρατευμάτων της από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας,
  4. Ζητεί από την ΕΕ να υιοθετήσει ένα πλαίσιο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, ως απάντηση στην παράνομη, επιθετική και επεκτατική της πολιτική, η οποία παραβιάζει τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και απειλεί ευθέως κράτη-μέλη της,
  5. Καλεί ειδικότερα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως και κάθε άλλο κράτος το οποίο είναι προσηλωμένο στην ειρήνη και στο διεθνές δίκαιο να τερματίσουν κάθε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, η οποία με την πολιτική της και με την χρήση τέτοιου στρατιωτικού εξοπλισμού, απειλεί τη ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης.

Σχέδιο ψηφίσματος αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω σχέδιο ψηφίσματος.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

(Κατατέθηκε από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Υποστηρίζοντας τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),

Έχοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, των οποίων η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος,

Έχοντας υπόψη τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α), η οποία αναγνωρίζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο το απόλυτο δικαίωμα προστασίας του ανθρώπου από βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία,

Αναγνωρίζοντας ότι, κάθε άνθρωπος δικαιούται να ζει ελεύθερος στη δική του πατρίδα και να τυγχάνει σεβασμού, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και εθνότητας,

Διαπιστώνοντας ότι, οι Κούρδοι έχουν αποστερηθεί τα βασικά δικαιώματά τους, ζώντας υπό καθεστώς καταπίεσης,

Έχοντας υπόψη ότι, ο ηγέτης του κουρδικού αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται φυλακισμένος υπό απάνθρωπες συνθήκες,

έγκλειστος και απομονωμένος επί δεκαετίες στις τουρκικές φυλακές στο Ιμραλί κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου,

Επισημαίνοντας ότι, η Τουρκία επιχειρεί την εθνοκάθαρση των κουρδικών και άλλων πληθυσμών, ασκώντας συστηματικά μια πολιτική βάρβαρης μεταχείρισης και καταπίεσης,

Διαπιστώνοντας ότι, η χώρα αυτή εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα θρησκευτικά, πολιτικά, πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων της Τουρκίας,

Έχοντας υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουνίου 2022 σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία, ιδιαίτερα τις αναφορές περί της κλιμακούμενης επιθετικότητάς της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και περί της επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα, εξελίξεις που δεν επιτρέπουν τη μεταβολή της θέσης υπό όρους της ΕΕ σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία,

Στηλιτεύοντας τις στοχοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές αντιφρονούντων και επικριτών του καθεστώτος, εντός και εκτός Τουρκίας, με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας, της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης ή της προσβολής του Τούρκου Προέδρου, περιλαμβανομένης της επιβαρυντικής καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα, κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως ιδρυτικού κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και διαδοχικών αποφάσεων του Ε.Δ.Δ.Α. για την άμεση απελευθέρωσή του,

Διαπιστώνοντας την ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας έναντι των Κούρδων, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην αντίσταση ενάντια στο λεγόμενο

«Ισλαμικό κράτος» και άλλες τρομοκρατικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ,

Διαπιστώνοντας ότι, τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας,

Εκφράζοντας ανησυχία για τα σχέδια της Τουρκίας για τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας, βάθους 30 χιλιομέτρων, στα εδάφη που έχει καταλάβει στη βόρεια Συρία και τις προετοιμασίες της για νέα εισβολή στη Συρία,

Καταγγέλλοντας, συναφώς, τον τυχοδιωκτικό ρόλο και τις εκβιαστικές τακτικές της Τουρκίας σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με τη συνακόλουθη αίτηση της Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εις βάρος τόσο των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, όσο και ατόμων κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται στις χώρες αυτές.

Υπενθυμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην ανάπτυξη του «Ισλαμικού Κράτους» και στην αιματοχυσία στη Συρία, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης μαζί με άλλες δυνάμεις στην αποσταθεροποίηση της Συρίας, μέσω του εξοπλισμού και της χρηματοδότησης του ούτω καλούμενου «ισλαμικού κράτους» και άλλων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων, όπως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που συνεπικουρεί σήμερα τον τουρκικό στρατό στις επιχειρήσεις του στη Συρία και αποτελείται στην πραγματικότητα από παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι κυνήγησαν, βασάνισαν και δολοφόνησαν χιλιάδες αθώους ανθρώπους, στο Αφρίν, το Ιντλίμπ και σε άλλες κουρδικές πόλεις και χωριά.

Προειδοποιώντας για την αναζωπύρωση της δράσης τζιχαντιστών τρομοκρατών και για τον κίνδυνο ενίσχυσής τους από ενδεχόμενη αποδυνάμωση των Κούρδων μαχητών,

Στηλιτεύοντας την εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης από την Τουρκία, η οποία μετατρέπει ένα μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα σε πεδίο οικονομικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων,

Διαπιστώνοντας ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών, προκαλώντας αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και πέραν αυτής,

Υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται για περισσότερο από σαράντα οκτώ (48) έτη τις συνέπειες της εισβολής και συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία σημαντικού τμήματος του εδάφους της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. και των ευρωπαϊκών αρχών και ότι η Τουρκία προχωρεί σε νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, πιο πρόσφατα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αναγνωρίζοντας ότι το κλίμα φόβου διαχέεται από την Τουρκία και στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου εμπεδώνεται με συγκεκριμένα μέτρα η ενσωμάτωση και η de facto προσάρτησή τους στην Τουρκία,

Υπενθυμίζοντας το ομόφωνα υιοθετηθέν ψήφισμά της στις 2 Απριλίου 2021, με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας των Κούρδων, για την απελευθέρωση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλων πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία,

Υπενθυμίζοντας προηγούμενα ψηφίσματά της, στα οποία εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου στον αγώνα του δοκιμαζόμενου κουρδικού λαού, ήτοι το ψήφισμα καταδίκης της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επιχειρούμενης εθνοκάθαρσης των Κούρδων από την Τουρκία, της 12ης Ιουλίου 2019, το ψήφισμα καταδίκης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων

δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων της κουρδικής κοινότητας, της 16ης Ιουνίου 2016, το ψήφισμα καταδίκης της εν εξελίξει εισβολής της Τουρκίας, υπό την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη», στο βόρειο τμήμα της Συρίας, με πραγματικό στόχο τους Κούρδους που μάχονται εναντίον του ούτω καλούμενου «ισλαμικού κράτους», της 9ης Σεπτεμβρίου 2016 και προηγούμενο ανάλογο ψήφισμα καταδίκης του επεκτατικού ρόλου της Τουρκίας στη Συρία και στήριξης στον κουρδικό πληθυσμό της πόλης Κομπανί και στις μαχόμενες κουρδικές δυνάμεις για αναχαίτιση της τρομοκρατικής δράσης και προέλασης του ούτω καλούμενου «ισλαμικού κράτους», της 30ής Οκτωβρίου 2014,

Ψηφίζει ως ακολούθως:

  1. Επαναβεβαιώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού, που είναι θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, προς τον αγώνα των Κούρδων,
  2. Καταγγέλλει την προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει τις μελλοντικές εξελίξεις στη Συρία και να καταλάβει τμήμα της χώρας, προφασιζόμενη την ανάγκη δημιουργίας ουδέτερης ζώνης στο συριακό έδαφος,
  3. Υπογραμμίζει την ανάγκη έμπρακτης στήριξης από τη διεθνή κοινότητα στους Κούρδους της Τουρκίας, Συρίας, Ιράν και Ιράκ, πρωτίστως επί τη βάσει αρχών και λαμβάνοντας υπόψη την καθοριστική συμβολή τους στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών και τη σημαντική επιρροή τους στις περιφερειακές ισορροπίες,
  4. Καταδικάζει τις διώξεις της Τουρκίας εναντίον των πολιτικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).
  5. Καταδικάζει την υπονόμευση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του κοινοβουλευτισμού, καθώς και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, φαινόμενα που έχουν ενταθεί σημαντικά στην Τουρκία.
  6. Ενώνει τη φωνή της με όλες τις προοδευτικές φωνές ανά το παγκόσμιο υπέρ των Κούρδων.
  7. Καταδικάζει την στοχοποίηση και ποινική δίωξη του HDP, των εκλεγμένων δημάρχων και των κομματικών οργανώσεών του, την άρση της ασυλίας δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών του, με περισσότερα από 4 000 μέλη του HDP να βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή, περιλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ από το 2016,
  8. Υπογραμμίζει ότι η επιχειρούμενη διάλυση του HDP αποτελεί το αποκορύφωμα μιας διαρκούς προσπάθειας φίμωσης των Κούρδων και περιστολής των δικαιωμάτων τους εντός του τουρκικού κράτους. Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και συνιστούν άμεση επίθεση κατά των πλέον βασικών αρχών της και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διακρίσεων και πολιτικών που στοχεύουν κάθε προοδευτική δύναμη εντός της Τουρκίας
  9. Ζητά την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του κουρδικού αγώνα Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές φυλακές στο Ιμραλί, προκειμένου να τερματιστεί η ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείρισή του από τις τουρκικές αρχές.
  10. Ζητεί περαιτέρω την άμεση απελευθέρωση των πρώην συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) καθώς και του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά, όπως απαιτεί και το Ε.Δ.Δ.Α., αλλά και των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, περιλαμβανομένων βουλευτών, δημάρχων, πολιτικών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, ακαδημαϊκών καθώς και άλλων ανθρώπων του πνεύματος.
  11. Απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Τούρκων πολιτών, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων.
  12. Καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει άμεσα προς αποκατάσταση των αρχών της Ε.Σ.Δ.Α., από τις οποίες δεσμεύεται και η Τουρκία ως κράτος μέλος του οργανισμού.
  13. Εκφράζει τη διαφωνία της για τη συμπερίληψη του PKK στον κατάλογο των χαρακτηριζόμενων από την Ε.Ε. ως τρομοκρατικών οργανώσεων, πράξη η οποία ταυτίζει τον κουρδικό αγώνα για ελευθερία με την τρομοκρατία.
  14. Εκφράζει την υποστήριξή της στον κουρδικό αγώνα και καλεί σε συμπαράσταση προς τους Κούρδους, για τερματισμό της συνωμοσίας της σιωπής σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και καταγγέλλει τη συγκάλυψη και αποσιώπηση των τουρκικών εγκλημάτων στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων και των άλλων λαών της περιοχής.
  15. Καταδικάζει τη θυματοποίηση των Κούρδων ως οι απαιτήσεις της Τουρκίας εις αντάλλαγμα της εκ μέρους της συναίνεσης στην υποψηφιότητα της Φιλανδίας και της Σουηδίας για ένταξή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και εκφράζει ιδιαίτερα ανησυχία για τα άτομα κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται στις χώρες αυτές.

Καλεί την κυπριακή κυβέρνηση:

α. να καταδικάσει άμεσα και κατηγορηματικά την επαπειλούμενη εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και την παραβίαση της κυριαρχίας και

της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής,

β. να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε ενέργειες, στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για καταδίκη της τουρκικής αυτής ενέργειας.

Καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της:

α. να επιδείξουν έμπρακτα την εκτίμηση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Κούρδων μαχητών εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων τρομοκρατικών ομάδων

β. να καταδικάσουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία και στο Ιράκ,

γ. να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, εξετάζοντας την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων κατά της χώρας αυτής, τόσο στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας όσο και στα πλαίσια άλλων πτυχών της μεταξύ τους συνεργασίας, μέχρι την αποκατάσταση από την τουρκική κυβέρνηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου και απαιτώντας τη συμμόρφωσή της προς τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.,

δ. να τερματίσουν την πρακτική τοποθέτησης οργανώσεων που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία, περιλαμβανομένου του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), σε κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Καλεί τον Ο.Η.Ε., ειδικότερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα:

α. να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας

β. να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία, απαιτώντας την συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη και άλλα συναφή ψηφίσματα του ΟΗΕ

Σχέδιο ψηφίσματος αναφορικά με την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω σχέδιο ψηφίσματος.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

(Κατατέθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Έχοντας υπόψη την συνεχώς κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας που στοχεύει στην προς όφελος της διαφοροποίηση του ισχύοντος status quo στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τονίζοντας ότι, οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών, του Διεθνούς Δίκαιου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη, αφού αποτελεί κωδικοποίηση κανόνων διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Υπενθυμίζοντας ότι, οι συνθήκες που θεσπίζουν συνοριακές γραμμές, και κατά συνέπεια κατοχυρώνουν κυριαρχία, όπως η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, περιβάλλονται με ενισχυμένο κύρος και ούτε αμφισβητούνται ούτε αναθεωρούνται.

Υπενθυμίζοντας ότι, όλα τα νησιά έχουν το δικαίωμα σε χωρική θάλασσα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το άρθρο

121 παράγραφος (2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Επισημαίνοντας ότι, η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας και οι συνεχιζόμενες απειλές για casus belli από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποτελούν εκφάνσεις του αναθεωρητισμού της Τουρκίας σε μια ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα στο Αιγαίο, στη Συρία και στην Κύπρο.

Τονίζοντας ότι, οι συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας προς παρεμπόδιση της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, συνιστούν ταυτόχρονα παρεμπόδιση των προτεραιοτήτων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ασφάλεια, σε μία περίοδο κατά την οποία οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) επιτάσσουν την επιτάχυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών ενεργειακών οδών προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Ψηφίζει ως ακολούθως:

  1. Επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματά της.
  2. Καταδικάζει την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την από μέρους της παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
  3. Απαιτεί από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και τις Διεθνείς Συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, συνδράμοντας ενεργά στην ειρήνευση στην περιοχή και αποφεύγοντας τη χρήση και/ή απειλή χρήσης βίας και εξαναγκασμού με στόχο τη μεταβολή των συνόρων.
  4. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και των γειτονικών με αυτήν κρατών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικότερα με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.
  5. Καλεί την Ε.Ε., τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και την διεθνή κοινότητα σε επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κατ’ αναλογίαν της ευαισθησίας που ορθώς επιδεικνύεται προς την Ουκρανία.
  6. Υπογραμμίζει ότι, απορρίπτει κατηγορηματικά τις τουρκικές απειλές για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο ή και όποιες άλλες αξιώσεις για συνομοσπονδιακές ή διχοτομικές λύσεις και κάθε εκτροπή από τα περί Κύπρου ψηφίσματα.
  7. Καταδικάζει απερίφραστα τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και τις αυθαίρετες μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις οποίες επιχειρεί να παρεμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα εξυπηρετήσει και την ενεργειακή κάλυψη και ασφάλεια της Ε.Ε.
  8. Καταδικάζει τις παράνομες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) και αγνοούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζουν όλες τις παράνομες αποσχιστικές ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, αλλά και τις απαράδεκτες απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου.
  9. Καταδικάζει τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες επιχειρείται η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία θεμελιώνεται από διεθνείς συνθήκες.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε:

Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση τις πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία:

(α) να μην υποχρεούνται να παρακάθονται σε γραπτή εξέταση κάθε οχτώ χρόνια για να διατηρήσουν τη θέση τους στον πίνακα διορισίμων,

(β) να διατηρούν το δικαίωμά τους να τύχουν μόνιμου διορισμού και μετά την κατάργηση των πινάκων διοριστέων την 1η Σεπτεμβρίου 2027 μέσα από κατάλογο που θα δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και ο οποίος θα καταρτίζεται με αξιοκρατικά κριτήρια που θα θεσπιστούν με κανονισμούς, και

(γ) να απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία και να μην κινδυνεύουν να απολυθούν για λόγους πλεονασμού με σκοπό την άρση της δυσμενούς διάκρισης και της στρέβλωσης που παρατηρείται σε βάρος τους.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν:

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από