Αποφάσεις Ολομέλειας: Εξετάσεις τετραμήνων, ωράριο δημοσίου, πιστώσεις €75 εκατ. και κανονισμοί lobbying

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/04/2023, υπερψήφισε μεταξύ άλλων τα σχέδια νόμου που προνοούν: 

(α) τη μείωση του συντελεστή βαρύτητας της ενιαίας γραπτής αξιολόγησης (εξέτασης) στο τέλος του Β’ τετραμήνου (2022-2023) από 40% σε 20%,  

(β) την έναρξη του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς, με την παράλληλη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μία ώρα, που είναι σήμερα, σε 1 ½ ώρα, ώστε το ωράριο να διαμορφωθεί ως εξής: «Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.00π.μ./8.30π.μ. – 2.30μ.μ./4.00μ.μ.»,  

(γ) πρόσθετες πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους €75 εκατ.,  

(δ) τον καθορισμό του τύπου του Μητρώου Εγγραφής και των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας, χρήσης, δημοσιοποίησης, πρόσβασης, διατήρησης και διαγραφής πληροφοριών και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς εφαρμογής της νομοθεσίας που ρυθμίζει τις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying) στην Κύπρο, 

(ε) την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε μισθωτό του οποίου τερματίζεται η απασχόληση και λαμβάνει πληρωμή ουσιωδώς ίση με τις απολαβές που θα ελάμβανε εάν δεν τερματιζόταν η απασχόλησή του, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών του και 

(ζ) τη μεταφορά στην εσωτερική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Επιπρόσθετα, η Ολομέλεια υπερψήφισε τον επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού του αρμενικού άμαχου πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).   

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023  

Η Ολομέλεια με 28 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 2 αποχές, υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι να επιφέρουν ειδικά για την τρέχουσα σχολική χρονιά (2022-2023), τη μείωση του συντελεστή βαρύτητας της ενιαίας γραπτής αξιολόγησης (εξέτασης) στο τέλος του Β’ τετραμήνου (2022-2023) από 40% σε 20%, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μαθητών. 

Απορρίφθηκαν 2 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους Βουλευτές Χρίστο Χριστοφίδη, Χρίστο Χριστόφια και Ανδρέα Καυκαλιά του ΑΚΕΛ και τον Ζαχαρία Κουλία του ΔΗΚΟ.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι σχεδόν οι Βουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να εξευρεθεί τελική λύση για τα τετράμηνα προς όφελος των μαθητών και εξέφρασαν την ελπίδα να παρουσιαστεί τον Μάιο το νομοσχέδιο όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, για κατάργηση και εξεύρεση άλλων τρόπων αξιολόγησης των μαθητών με αναβάθμιση και του απολυτηρίου τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης σημείωσε πως ως φιλοσοφία η εξέταση σημαίνει αξιολόγηση και βελτίωση «και αν δεν το αποδεχόμαστε δεν είμαστε υπεύθυνοι να συζητάμε ένα θέμα κατεξοχήν παιδαγωγικό». Ανέφερε πως ο θεσμός των 4μηνων εισήχθη από επιτροπή 36 ακαδημαϊκών και παιδαγωγών και επέκρινε το γεγονός ότι από το 2017-2018 διεξαγόταν ένας υβριδικός, όπως τον χαρακτήρισε, πόλεμος για να μην εισαχθούν τα τετράμηνα και να οδηγηθεί σε αμφισβήτηση αυτή η αξιολόγηση.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στη νομοθεσία και θα μπορούσαμε νηφάλια να τα διορθώσουμε αλλά αντ’ αυτού δημιουργείται τοξικότητα και αντιπαράθεση μεσούσης της χρονιάς με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το σχολικό περιβάλλον.

Είπε ότι τα συμπεράσματα των τετραμήνων δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε τα όποια προβλήματα προς αναβάθμιση του απολυτηρίου και προς όφελος των παιδιών μας γιατί το όποιο ζητούμενο πρέπει να είναι παιδαγωγικά ορθό.

Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ είπε ότι φέρουν ευθύνες όσοι θέλουν ένα σύστημα χωρίς ορθολογική αξιολόγηση και ένα σχολείο με μάθηση όπως οι ίδιοι την φαντάζονται.

Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ αμφισβητεί την πρόταση για τα 4μηνα που διαμόρφωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του οποίου διευθύντρια ήταν η νυν ΥΠΑΝ σε κυβέρνηση της οποίας το ΔΗΚΟ είναι συγκυβέρνηση. Για το ΑΚΕΛ είπε ότι δεν παρουσίασε οτιδήποτε το καινούργιο και προτάσσει την ίδια φρασεολογία ενώ για την ΔΗΠΑ είπε ότι φαίνεται να προτάσσει κάτι άλλο και διερωτήθηκε αν διαφωνεί με την κυβέρνηση την οποία στήριξε. Υποστήριξε επίσης ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα που δεν στηρίζουν τους κανονισμούς, αδυνατίζουν την συνολική πρόταση της ίδιας της Κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτή «πρέπει να ιδωθεί νούσιμα και με επαρκή τεκμηρίωση γιατί τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα».

Ο κ. Κάρουλλας είπε ότι το κόμμα του τάσσεται εναντίον των τροπολογιών γιατί αλλάζουν τη φιλοσοφία του συστήματος γιατί δεν νοείται σύστημα χωρίς να ανταμείβει την προσπάθεια των μαθητών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η ρίζα της συζήτησης είναι ότι επιτελείται ένα παιδαγωγικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων μαθητών προσθέτοντας ότι το σύστημα αξιολόγησης δεν έχει καμία σχέση με το τι πρότειναν οι ακαδημαϊκοί.

Ανέφερε ότι το σύστημα αυτό σκότωσε τη μαθησιακή διαδικασία και έβαλε παιδιά και εκπαιδευτικούς σε συνεχείς εξετάσεις, τα γέμισε στρες και εκτόξευσε την παραπαιδεία.

Αντίθετα είπε, έπρεπε να προωθεί την μάθηση σύγχρονων δεξιοτήτων, την συνθετική σκέψη, την ανάλυση και επιστημονική προσέγγιση και να μαθαίνει στα παιδιά μας πως να μαθαίνουν σε μια εποχή που η δια βίου μάθηση είναι το παν και η γνώση και επιστήμη προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ο κ. Χριστοφίδης μίλησε για αποσυντονισμό των σχολείων και κορυφαία αποτυχία του προηγούμενη κυβερνώντος κόμματος και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ανέφερε επίσης ότι όσοι δεν δέκτηκαν να ξανασυζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ το περασμένο καλοκαίρι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης πως το πρόβλημα δεν προέκυψε μετά τις προεδρικές αλλά πριν και γι’ αυτό το λόγο δόθηκαν δεσμεύσεις από υποψήφιους και το τι είχε πει ο νυν Πτδ είναι καταγεγραμμένο και «είτε έλεγε πράγματα χωρίς να έχουν νομική βάση είτε έλεγε κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια» και κάνει στροφή 180 μοιρών.

Ο κ. Χριστοφίδης επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η Βουλή συζητούσε στη βάση μιας γνωμάτευσης-φάντασμα που λήφθηκε μόλις χθες με την δικαιολογία ότι δεν είχε το ΥΠΑΝ το σωστό email. Διερωτήθηκε επίσης πως γίνεται λόγος για αξιοπιστία πτυχίων και προσφυγές την ίδια ώρα που είχαμε διαρροές θεμάτων, ένα γραπτό μαθηματικών «εκτός τόπου και χρόνου σύμφωνα με μαθηματικούς».

Για το θέμα της γνωμάτευσης της ΝΥ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι πρέπει επιτέλους η Βουλή να διεκδικεί το ρόλο της ως πολύ σοβαρός, ανεξάρτητος θεσμός και ότι δεν νοείται να γίνεται συζήτηση για γνωμάτευση και οι Βουλευτές να μην την έχουν.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι η παιδεία μας είναι το μεγαλύτερο αγαθό μοναδικής αξίας αλλά δυστυχώς δεν το προσέχουμε. Ανέφερε ότι όταν πέρσι ενεγράφη θέμα για τετράμηνα, το ΥΠΑΝ προσπαθούσε να πείσει «με μαγειρεμένους όρους» ότι όλα ήταν μια χαρά και ένα χρόνο μετά η κατάσταση χειροτέρεψε και έχουμε χάσιμο διδακτικού χρόνου, θέματα δύσκολα, διαρροές και καμία ανατροφοδότηση.

Ανέφερε ότι αφού κληρονομήσαμε το πρόβλημα, κάποιοι έπρεπε να δώσουν λύσεις και ότι έχουμε ως τον Ιούνιο να αναδιαμορφώσουμε ένα σύστημα δίκαιο και σωστό και με διαχρονικότητα για να μην έχουμε τις ίδιες καταστάσεις.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, του οποίου η τροπολογία καταψηφίστηκε, είπε ότι η σχολική χρονιά είναι μια σύνθετη πράξη και δεν νοείται να έχουμε 2 τετράμηνα με διαφορετικές αξιολογήσεις κα, προσθέτοντας ότι ο κανονισμός για τη βαρύτητα γραπτής εξέτασης και προφορικού όπως προτείνεται είναι αδιανόητος. Ανέφερε επίσης ότι «μάλλον δεν εξήγησαν (από το ΥΠΑΝ) στον Γενικό Εισαγγελέα τι έγινε».

Ο Βουλευτής ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι η προσπάθεια του ΥΠΑΝ είναι απότοκο μιας εντελώς λανθασμένης διαχείρισης από την προηγούμενη κυβέρνηση και κάποιους Βουλευτές. Είπε ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για το πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί αυτό το εγχείρημα των 4μηνων.

Είπε ότι οδηγεί τα παιδιά μας στο επόμενο μέρος της ζωής τους με τεράστια κενά και ότι ερχόμαστε τώρα στο μέσο της χρονιάς να διαγράψουμε το λανθασμένο που η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε, αλλά αγνοούμε ότι κάποιοι μαθητές θα είναι εκτεθειμένοι.

Ευχήθηκε να έρθει πρόταση για κατάργηση του συστήματος και επαναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι το ΥΠΑΝ σε σύντομο διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, συζήτησε και κατέθεσε την καλύτερη εκ των πραγμάτων λύση που είχε και την καλύτερη συναίνεση, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές για την εξέταση του β’ τετραμήνου. Ευχήθηκε τα λάθη των προηγούμενων χρόνων να μην επαναληφθούν.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι είναι διαπιστωμένο πως ο θεσμός έχει πολλά προβλήματα και ότι η γνωμάτευση του ΓΕ για τη βαρύτητα της εξέτασης είναι απλά μια άποψη και ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Ανέφερε ότι οι κανονισμοί του ΥΠΑΝ διορθώνουν και δίνουν υπό τις περιστάσεις μια δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές και ευχήθηκε να έρθει σύντομα συνολική πρόταση για συνολική μεταρρύθμιση.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι αν και κατανοεί πλήρως την αδικία, προτάσσει το γεγονός ότι «ψηφίζουμε νόμους και αδυνατούμε να τους εφαρμόσουμε ή τους εφαρμόζουμε πλημμελώς». Ανέφερε ότι ενδιάμεσες εξετάσεις τετραμήνων υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και εφαρμόζονται και εμείς θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και να βελτιώσουμε τα κενά. Ανέφερε ότι είναι εκπληκτική η ευκολία με την οποία αυτοκαταργείται το ΥΠΑΝ μεσούσης της σχολικής περιόδου και διερωτήθηκε αν αλλάζουμε νομοθεσίες «ανάλογα με το ποιος φωνασκεί περισσότερο».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν γίνεται στο μέσο της χρονιάς να αλλάζουν οι κανονισμοί και ότι αν επιθυμεί η κυβέρνηση να καταργήσει τα τετράμηνα να το πράξει από τη νέα χρονιά.

Τι προνοούσαν οι τροπολογίες

Στις προτεινόμενες τροπολογίες των Βουλευτών Χρίστου Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά και Χρίστου Χριστόφια εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις για τους κανονισμούς «Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023» σκοπός ήταν πως για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023, καθοριζόταν ως βαθμός του Α΄ τετραμήνου ο βαθμός της προφορικής επίδοσης με ποσοστό εκατό τοις εκατόν (100%).

Ο βαθμός από την ενιαία γραπτή προαγωγική εξέταση η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Α΄ τετραμήνου δεν θα προσμετρείτο στον γενικό βαθμό της χρονιάς και η εν λόγω εξέταση θα θεωρείτο διαμορφωτικού χαρακτήρα.

Η τροπολογία Κουλία προνοούσε πως νοείται ότι για τα εξεταζόμενα μαθήματα ο γενικός βαθμός αφού υπολογιστούν οι βαθμοί του κάθε τετραμήνου να είναι το άθροισμα του 80% του μέσου όρου των βαθμών της αξιολόγησης για την ενεργό συμμετοχή στο μάθημα (συντρέχουσα αξιολόγηση) μέσα από συνεχή έλεγχο με διάφορες μεθόδους κατά την διάρκεια του α’ και β’ τετραμήνου και του 20% του μέσου όρου των βαθμών από την ενιαία γραπτή αξιολόγηση στο τέλος του α’ και β’ τετραμήνου.

Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικού νόμου με την έναρξη του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς, με την παράλληλη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μία ώρα, που είναι σήμερα, σε 1 ½ ώρα, ώστε το ωράριο να διαμορφωθεί ως εξής:   

«Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.00π.μ./8.30π.μ. – 2.30μ.μ./4.00μ.μ.».   

Παράλληλα, προωθείται τροποποίηση του ωραρίου των υπαλλήλων της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μισή ώρα, που είναι σήμερα, σε μία ώρα, όπως ισχύει σήμερα και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και του Κανονισμού 2(3), ο οποίος προβλέπει ότι ο οφειλόμενος ελλειμματικός χρόνος αποκόπτεται ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να προβλέπει για αποκοπή του χρόνου αυτού κατά το τέλος του ημερολογιακού έτους. Τέλος, συμπεριλήφθηκε πρόνοια, ώστε να μην επηρεαστεί από τις προωθούμενες αλλαγές το ωράριο των Υπηρεσιών στις οποίες δεν εφαρμόζεται ελαστικό ωράριο.   

Με τη διεύρυνση του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα και την αντίστοιχη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου, αναμένεται ότι θα επέλθει σε κάποιο βαθμό μείωση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας, αφού αυτή θα καταμεριστεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ εκτός των υπαλλήλων που διαμένουν σε άλλες επαρχίες, αναμένεται να επωφεληθούν και υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι ή εξαρτώμενοί τους από τους οποίους, επίσης, υποβάλλονται αιτήματα για διευκολύνσεις από τους οικείους Προϊστάμενους ως προς το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους.   

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η εξυπηρέτηση του κοινού στην δημόσια υπηρεσία και ανέφερε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθούν το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι το όφελος για το κυκλοφοριακό είναι πολύ μικρό. Το πρώτιστο είπε, είναι η βελτίωση του ωραρίου προς όφελος των πολιτών και ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ως αντιστάθμισμα σε αυτή την παραχώρηση θα έπρεπε να γίνει μια μελέτη για την αύξηση της παραγωγικότητας στη Δημόσια Υπηρεσία η οποία δεν φημίζεται για την παραγωγικότητά της και να βρεθούν μέτρα για να καταπολεμηθεί αυτό το κενό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι θα πρέπει η επέκταση του ωραρίου να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξυπηρέτησης του κοινού και ότι θα παρακολουθούν το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι το κυκλοφοριακό είναι ένας εφιάλτης που βιώνει καθημερινά ο κόσμος, τον επηρεάζει στην υγεία του αλλά και ψυχολογικά και θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει όλους σοβαρά. Είπε επίσης ότι η πολιτεία θα πρέπει να συγκρουστεί με συμφέροντα ώστε να εργάζονται κάποια στιγμή και απόγευμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, να αλλάξει το ωράριο και στα σχολεία αλλά και να αναπτυχθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ένας καλός τρόπος αποσυμφόρησης των δρόμων θα ήταν να πάει η Βουλή δίπλα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όπως υπήρχε πρόθεση να γίνει.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι μετά την διεύρυνσης του ελαστικού ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία σίγουρα πρέπει η εξυπηρέτηση να γίνεται κανονικά. Πρόσθεσε ότι με βάση τις μελέτες θα υπάρχει 5-7% άμβλυνση του κυκλοφοριακού, με αυτή τη ρύθμιση, ωστόσο όπως είπε χρειάζεται να γίνουν κι άλλα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι αυτή η ρύθμιση θα ξαλαφρώσει λίγο τους δρόμους, ωστόσο θα ήθελε να δει μια κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις δημόσιες μεταφορές, το περπάτημα και το ποδήλατο.

Μίλησε για τον κίνδυνο να πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ρύπους, όπως πληρώνει η ΑΗΚ, αφού το 1/3 των ρύπων που πρέπει να μειωθούν είναι σε σχέση με τις συγκοινωνίες. Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές των 12 λεπτών και στην Κύπρο, όπως σε άλλες χώρες, δηλαδή ο κόσμος να έχει τα είδη πρώτης ανάγκης σε απόσταση 12 λεπτών από το σπίτι του.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε επίσης να εξεταστεί το θέμα της παραγωγικότητας στη δημόσια υπηρεσία ειδικά στο Τμήμα Φορολογίας και στο Κτηματολόγιο με καθυστερήσεις στα ραντεβού για μια μεταβίβαση. Μίλησε επίσης για την περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στο Τμήμα Μετανάστευσης, όπου γινόταν ακόμα και πώληση προκαθορισμένων ραντεβού.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι από τη στιγμή που έφυγαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό πρέπει να επιστρέψουμε στα πρέποντα και τα δέοντα στο θέμα των ραντεβού στα δύο αυτά τμήματα.

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει πρόσθετες πιστώσεις συνολικού ύψους, €75 εκ. περίπου.    

Η κατανομή των πιστώσεων έχει ως ακολούθως:  

-€54 εκ. για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στα πλαίσια πρόσθετου πακέτου μέτρων για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, νοικοκυριών, επιχειρήσεων καθώς και του τομέα γεωργοκτηνοτροφίας, για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, που αφορούν την περίοδο τιμολόγησης Ιανουαρίου – Απριλίου 2023. Σχετικές οι Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 94.161, 94.484, και ημερ. 20/12/2022, 22/2/2023, αντίστοιχα. Η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς χρήστες καθώς και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.  

-€6 εκ. για την φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων από τον Νοέμβριο 2022 – Φεβρουάριο 2023. Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 93.492 και ημερ. 22/8/2022 είναι σχετική. Οι δαπάνες αυτές αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν Ουκρανοί πρόσφυγες. Μέρος των πιστώσεων ύψους €1.6 εκ. περίπου, θα καλύψει την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και την επίβλεψη/φρούρηση τους για την περίοδο Οκτωβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023. Σχετική η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 94.184 και ημερ. 20/12/2022.  

-€8.5 εκ. περίπου, για συνέχιση της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων από τον Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο 2023. Σχετική η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 94.379 και ημερ. 8/2/2023, η οποία προνοεί την εξασφάλιση των τουριστικών καταλυμάτων για προσωρινή στέγαση των εκτοπισθέvτων από την Ουκρανία και τη μετακίνηση τους σε αυτά, για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2023 μέχρι 4 Μαρτίου 2024, καθώς και την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων για την περίοδο από 4 Μαρτίου 2023 μέχρι 31 Μαίου 2023. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε, στη βάση των προνοιών του άρθρου 6(1)(β) της Οδηγίας 2001/55/ΕΚ της 20ης Ιουλίου 2001, όπως η περίοδος προστασίας παραταθεί για ένα ακόμα έτος, κατ’ ανώτατο όριο.  

-€6.5 εκ. περίπου, για συνέχιση της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας που περιλαμβάνει την διαμονή και διατροφή τους, για τους μήνες Μάρτιο-Δεκέμβριο 2023, καθώς και τις υπηρεσίες φροντιστών και φρουρών, για τους μήνες Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2023. Σχετική η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερ. 15/03/2023.   

Οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ αλλά και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, καταψηφίζοντας παράλληλα περίπου €8 εκ. πιστώσεις για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι υπάρχει ανησυχία για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση του μέτρου επιδότησης του ηλεκτρισμού πέραν από τον Απρίλιο. Πρόσθεσε ότι το Κοινοβούλιο και η κοινωνία αναμένουν λήψη πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν κινήσεις από την Κυβέρνηση και να ρίξει μια ματιά στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για κατάργηση διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση φορολογιών και φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και χαιρέτισε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι εξετάζει την παράταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε ικανοποίηση που υπάρχει αίτημα να συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρισμού, ένα στοχευμένο μέτρο της προηγούμενης Κυβέρνησης προς τη σωστής κατεύθυνση, όπως ανέφερε και είπε ότι όταν θα έρθει πρόταση για συνέχισή του ο ΔΗΣΥ θα είναι θετικός.

Για το θέμα των μεταναστών είπε ότι τους ανησυχεί πολύ και θέλουν να συνεχιστεί η εξαιρετική δουλειά για να περιοριστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν και κυκλώματα «αλλά τα δικά μας ανθρωπιστικά και χριστιανικά πιστεύω δεν επιτρέπουν να αφήσουμε γυναίκες και παιδιά να πεθάνουν της πείνας».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το μεταναστευτικό και το πρόβλημα διογκώνεται. Διερωτήθηκε αν ο ΔΗΣΥ άλλαξε στάση για το θέμα «ίσως επειδή τελευταία φλερτάρει με την αριστερά».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να φλερτάρει με τον ορθολογισμό. Πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό δεν το έφερε στην επιφάνεια το ΕΛΑΜ, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, χρειάζονται λύσεις όχι λόγια και συνθήματα και η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένα μέτρα. Κάλεσε το ΕΛΑΜ να αφήσει τα συνθήματα και να δουν πως βρίσκονται λύσεις για την αντιμετώπιση των ροών και των κυκλωμάτων κυρίως στα κατεχόμενα ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να αφήνουμε συνανθρώπους μας χωρίς σεβασμό και τα βασικά.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι δεν είναι ούτε ασυνόδευτοι, ούτε ανήλικοι, ενώ πίσω τους υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα με συμφέροντα για να αποφύγουν τις απελάσεις. Είπε επίσης ότι πρόσωπα που δηλώνουν 16 ως 18 αρνούνται να προχωρήσουν σε εξετάσεις προσδιορισμού ηλικίας. Η φιλοξενία τους είπε, κοστίζει €8 εκατ., περίπου €2.000 τον μήνα στον προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και σε επεισόδια που έγιναν σε ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν. Παράλληλα είπε, οι δικοί μας πρόσφυγες μένουν σε πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας και συζητούμε τι ενοίκια θα λαμβάνουν. Είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία και μίλησε για συμφέροντα δουλεμπόρων, των τουρκικών αερογραμμών, δικηγορικών γραφείων και ΜΚΟ που έκαναν επάγγελμα τη φιλανθρωπία με μεγάλες αμοιβές.

Παράλληλα ο κ. Ιωάννου εξέφρασε ανησυχία που η επιδότηση του ηλεκτρισμού για ευάλωτες ομάδες σταματά τον Απρίλιο και είπε ότι χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται εκτεθειμένα λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις όπως η πιο εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι αυτοί «οι φιλελεύθεροι, νεωτεριστές» που νοιάζονται για τα δικαιώματα όλων δεν τους αφορά η δυνατότητα όλων να τοποθετηθούν στο Κοινοβούλιο. Είπε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα καταψηφίσει τα σημεία που καταψήφισε το ΕΛΑΜ.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι 10 χρόνια Κυβέρνηση δεν ήταν το ΕΛΑΜ και δεν οδήγησε την Κύπρο να είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία αιτητών ασύλου. Πρόσθεσε ότι στήριξαν τις όποιες προσπάθειες αλλά ήταν υπερβολικά λίγες.

Απαντώντας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι το ΕΛΑΜ εξέλεξε δύο φορές των Νίκο Αναστασιάδη και τώρα τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε ότι για αυτή τη μεγάλη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο τόπος και για της διαχείριση που έχει γίνει είναι συνυπεύθυνο και το ΕΛΑΜ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι οι ροές αιτητών από τα κατεχόμενα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι και τα δύο είναι απότοκα της τουρκικής κατοχής. Πρόσθεσε ότι είναι ορθότατη η εξαγγελία της Κυβέρνηση για ίδρυση υφυπουργείου μετανάστευσης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι η πλειοψηφία των μεταναστών έρχεται από τα κατεχόμενα και αυτός είναι πρόσθετος λόγος να ενταθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε απογοήτευση για τα εγκληματικά λάθη δεκαετιών που δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούτε του φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο κόσμος το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη.

Οι περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Κανονισμοί του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός:  

(α) του τύπου του Μητρώου Εγγραφής και   

(β) των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας, χρήσης, δημοσιοποίησης, πρόσβασης, διατήρησης και διαγραφής πληροφοριών και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς εφαρμογής της νομοθεσίας που ρυθμίζει τις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying) στην Κύπρο. 

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να παρασχεθεί δυνατότητα καταβολής επιδόματος ανεργίας σε μισθωτό του οποίου τερματίζεται η απασχόληση και λαμβάνει πληρωμή ουσιωδώς ίση με τις απολαβές που θα ελάμβανε εάν δεν τερματιζόταν η απασχόλησή του, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών του. Η εν λόγω ρύθμιση προτείνεται να καλύπτει τη χρονική περίοδο που αρχίζει από την 1η Απριλίου 2022 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ο περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η μεταφορά στην εσωτερική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη μεταφορά της εν λόγω Οδηγίας στην εσωτερική έννομη τάξη καταργούνται οι περί Ενημέρωσης του Εργοδοτουμένου από τον Εργοδότη για τους Όρους που διέπουν τη Σύμβαση ή τη Σχέση Εργασίας Νόμοι του 2000-2007 (Ν.100(1)/2000 και Ν.12(1)/2007).  

Συνοπτικά αναφέρεται ότι οι κυριότερες πρόνοιες της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 είναι οι εξής:  

  • Ενισχύεται η υποχρέωση παροχής ενημέρωσης κατά τέτοιο τρόπο που μειώνεται ο χρόνος που επιτρέπεται στον εργοδότη να ενημερώσει τον εργοδοτούμενο για τους όρους απασχόλησης, παρέχεται το δικαίωμα για ηλεκτρονική ενημέρωση του εργοδοτούμενου από την εργοδότη, ενώ, παράλληλα, εμπλουτίζεται με θέματα όπως είναι η υποχρέωση για αναφορά των χρηστριών επιχειρήσεων σε περιπτώσεις επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, τη διάρκεια και τους όρους της δοκιμαστικής περιόδου, το δικαίωμα κατάρτισης, τα συστατικά στοιχεία της αμοιβής πέραν του βασικού μισθού και τη μέθοδο καταβολής της αμοιβής, την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας, την παροχή πλαισίου αναφοράς ωραρίου και εγγυημένης αμοιβής σε περίπτωση που το πρόγραμμα εργασίας δεν είναι προβλέψιμο και συμπληρωματικές πληροφορίες για εργοδοτούμενους που απασχολούνται εκτός της Δημοκρατίας. 
  • Ρυθμίζεται η παράλληλη απασχόληση σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες. 
  • Καταργούνται παντελώς ή διατηρούνται υπό προϋποθέσεις οι συμβάσεις κατά παραγγελία. 
  • Υποχρεώνεται ο εργοδότης για κατάρτιση εργοδοτουμένων. 
  • Δημιουργείται μηχανισμός έγκαιρης διευθέτησης διαφορών που απορρέουν από τη μη εφαρμογή προνοιών της Οδηγίας. 
  • Δημιουργείται δομή κοινωνικού διάλογου για την εφαρμογή του Νόμου. 

Ο περί της Συμφωνίας για την Έκδοση Φυγοδίκων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, δυνάμει του Άρθρου 169 του Συντάγματος, της Συμφωνίας για την Έκδοση Φυγόδικων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν, η οποία υπεγράφη στις 20 Οκτωβρίου 2022 κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 93.761 και ημερομηνία 12.10.2022.    

Ο περί της Σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν για Νομική Συνεργασία σε Ποινικά Θέματα (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, δυνάμει του Άρθρου 169 του Συντάγματος, της Σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν για Νομική Συνδρομή σε Ποινικά Θέματα που υπεγράφη από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Οκτωβρίου 2022 με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 93.780 και ημερομηνία 12.10.2022. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας για Συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 169(2) του Συντάγματος, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας για Συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη στην Πράγα στις 29 Αυγούστου 2022, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 93.234 και ημερομηνία 6 Ιουλίου 2022. 

Ο περί του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας, τον οποίο αποδέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, διά της υπογραφής του στις 21 Ιουλίου 2022, με σκοπό την προσχώρησή της στο εν λόγω Οργανισμό.   

Ο κύριος στόχος του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών του στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας μέσω της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών. Η στρατηγική στόχευση του ΟΨΣ ταυτίζεται με τις εθνικές προτεραιότητες και το στρατηγικό πλάνο του ΥΕΚΨΠ στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, γεγονός που δημιουργεί ευρύ πεδίο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα.  

Ο περί της Κύρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική, αναφορικά με τη Βιοϊατρική Έρευνα (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου το οποίο υπογράφηκε εκ μέρους της Δημοκρατίας στις 9.7.2010. Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας και ιδιαίτερα σε σχέση με τις δραστηριότητες που συνεπάγονται παρεμβάσεις σε ανθρώπους, θέματα κινδύνων και οφελών της έρευνας, θέματα συναίνεσης και προστασίας ατόμων που δεν είναι σε θέση να συναινέσουν στην έρευνα, θέματα εμπιστευτικότητας, το δικαίωμα στην πληροφόρηση καθώς και θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση των ερευνών από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. 

Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022  

Ο περί Ανάκαμψης ΚΕΠΕΥ και Λοιπών Οντοτήτων υπό την Εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η ορθότερη εναρμόνιση με το Άρθρο 1(2) της πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2017/2399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ όσον αφορά την κατάταξη των μη εξασφαλισμένων χρεωστικών μέσων στην πτωχευτική ιεραρχία»,   

(β) η ορθότερη εναρμόνιση με το Άρθρο 10(2)(γ) της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2001/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Απριλίου 2001, για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαϊου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012»,   

(γ) η αποτελεσματική εφαρμογή του Άρθρου 72β(2)(στ) της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο: «Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012» και   

(δ) η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου. 

Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με τα νέα Άρθρα 4.1.15) και 93.3α της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μάϊου 2014 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ» ως αυτά τα Άρθρα παρατίθενται στο Άρθρο 18 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο ««Κανονισμός (ΕΕ) 2022/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2022 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και (ΕΕ) αριθ. 909/2014 και της οδηγίας 2014/65/ΕΕ».   

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο μεταφέρει ενωσιακές διατάξεις τις οποίες η Δημοκρατία έχει υποχρέωση να μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία το αργότερο μέχρι τις 23.03.2023. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς δεν παρείχετο η δυνατότητα εξάσκησης οποιασδήποτε διακριτικής ευχέρειας. 

Οι περί Ελεγκτών (΄Οροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι αποσκοπούν στον καθορισμό της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, καθώς και των γενικών όρων υπηρεσίας των υπάλληλων που θα διοριστούν στην Αρχή, περιλαμβανομένων των απολαβών και άλλων ωφελημάτων τους, των καθηκόντων, υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου.  

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε ο οργανισμός να υποχρεούται να μεριμνά για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό και την εξάλειψη οποιαδήποτε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. 

Τη σχετική πρόταση νόμου, που ψηφίστηκε με 40 ψήφους υπέρ και μια αποχή, είχε καταθέσει ο Bουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, ο νόμος αυτός υποχρεώνει τον ΚΟΑ να μεριμνά, να ελέγχει και να καθοδηγεί τις ομοσπονδίες για να εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, να παρέχονται ίσες ευκαιρεες και να καταπολεμούνται οι έμφυλες διακρίσεις.

Πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑ έχει πλέον την ευθύνη για ίσες παροχές σε γυναίκες αθλήτριες που στελεχώνουν εθνικές ομάδες όπως οδοιπορικά, σίτιση, ένδυση διατροφή και για να αποφεύγονται περιπτώσεις όπως η πρόσφατη λανθασμένη απόφαση της ΚΟΚ να στερήσει το δικαίωμα από την εθνική ομάδα κάτω τον 16 να συμμετέχει σε διεθνή διοργάνωση, η οποία «ευτυχώς άλλαξε».

Η Bουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου συνεχάρη τον κ. Αποστόλου για την πρόταση νόμου. Πρόσθεσε ότι ύστερα από συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ΚΟΚ υποχρεώθηκε να αλλάξει την απόφασή της και οι κοπέλες αγωνίστηκαν με μεγάλη επιτυχία. Είπε επίσης ότι η λογική με την οποία λειτουργούν οι ομοσπονδίες είναι ότι τα χρήματα θα παν πεταμένα γιατί οι κοπέλες θα χάσουν. Με αυτή την λογική, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, όταν η Εθνική Κύπρου κληρώνεται απέναντι στην Εθνική Γαλλίας δεν πρέπει να πηγαίνει γιατί δεν θα βάλει κανείς τέρμα απέναντι στον Εμπαπέ.

Ο Bουλευτής του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε σε μια περιγραφή ποδοσφαιρίστριας στην Επιτροπή, που είπε ότι τους έδιναν τα ρούχα των εφηβικών κατηγοριών ανδρών γιατί δεν είχαν λεφτά. Αυτό όπως είπε, είναι πολιτισμικό κατάντημα.

Η Bουλευτής ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν χαιρέτισε την πρόταση νόμου και είπε ότι η έγνοια του ΔΗΣΥ για το θέμα δεν είναι σημερινή, αφού το θέμα είχε εγγραφεί παλαιότερα από την Αννίτα Δημητρίου, συζητήθηκε και έγινε και διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι αναμενόταν νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση για να ρυθμιστεί το θέμα και εφόσον δεν ήρθε έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Αποστόλου που την έφερε.

Ο Bουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι πέραν των νομοθεσιών θα πρέπει να αλλάξουν η κουλτούρα και οι συμπεριφορές. Είπε επίσης ότι στη διάσταση της ισότητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού στον αθλητισμό.

Οι περί Σπόρων (Κατάλογοι Ποικιλιών των Καλλιεργούμενων Γεωργικών Ειδών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 και Οι περί Σπόρων (Λαχανικά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση της Κυπριακής Νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όσον αφορά την εγγραφή συμβατικών καθώς επίσης και βιολογικών ποικιλιών, στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. 

Ο περί Ετήσιων Αδειών μετ’ Απολαβών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 5(3) των περί Ετήσιων Αδειών Μετ’ Απολαβών Νόμων του 1967 μέχρι 2011, με τη διαγραφή της πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία, για να δικαιούται εργοδοτούμενος ετήσια άδεια μετ’ απολαβών, θα πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον 13 εβδομάδες εντός του έτους αδείας.   

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αύξηση κατά 0.8% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και στην κοινωνική σύνταξη, με ουσιώδη χρόνο από 2.1.2023, ποσοστό που αντιστοιχεί στη διαφορά της τιμαριθμικής αύξησης που χορηγήθηκε στις συντάξεις την 1.7.2022 από την αύξηση που θα χορηγηθεί στις συντάξεις την 1.1.2023. Το εν λόγω ποσοστό θα αφαιρεθεί από την επόμενη αύξηση των συντάξεων. 

Ο περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Νόμου, ώστε να εκσυγχρονισθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. 

Ο περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων Νόμου, ώστε η ισχύουσα αναστολή του χρόνου παραγραφής για αγώγιμα δικαιώματα που αφορούν σε απαίτηση για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος εναντίον οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου να παραταθεί για περαιτέρω χρονικό διάστημα δεκαπέντε μηνών.   

Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Διορισμό του Επιτρόπου Διοικήσεως 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία τον επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη με 34 ψήφους υπερ και 16 κατά, στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση επιστολή της Γραμματέως του Υπουργικού Συμβουλίου, προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2023.

Στην Ολομέλεια υπήρξε ουσιαστικά μια επανάληψη των επιχειρημάτων και των απόψεων των κομμάτων όπως εκφράστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών.

Δηλαδή για το κατά πόσο ο διορισμός είναι πολιτικός ή όχι, για το αν έπρεπε να διαβιβαστούν στη Βουλή τα βιογραφικά των υπολοίπων 19 που διεκδικούσαν τη θέση, μαζί με την κ. Λοττίδη και αν όντως το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσισε τον επαναδιορισμό, έλαβε υπόψη τα βιογραφικά των άλλων υποψηφίων. Επίσης υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις ότι η κ. Λοττίδη πρέπει να κρίνεται από το έργο της και όχι από το ποιου είναι σύζυγος.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι σήμερα καλούμαστε, σε μια πολιτική πράξη, να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε την εισήγηση του ΠτΔ και του Υπουργικού. Ανέφερε ότι σήμερα απλά για τον διορισμό ενός θεσμού χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής η οποία όμως ούτε συναποφασίζει ούτε είναι η δεύτερη συνιστώσα. Ανέφερε επίσης ότι κρίνεται με θετικό πρόσημο το έργο της Επιτρόπου.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Δημητρίου είπε ότι το τι έγινε χθες, παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου «ήταν εκτός πλαισίου». Είπε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί το αίτημα συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι έγινε έντονη συζήτηση «αλλά στο τέλος πιστεύω ότι πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει».

Ανέφερε επίσης ότι ήταν προεκλογική δέσμευση η δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου εκφράζοντας την ελπίδα όντως να δημιουργηθεί. Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η εισήγηση κρίνεται πολιτικά αλλά θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να γινόταν με μια μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι πρόκειται για το διορισμό ενός ανεξάρτητου θεσμού του κράτους και δεν είναι πολιτικός διορισμός και ότι είναι λυπηρό να γίνεται αυτή η συζήτηση. Διερωτήθηκε επίσης αν μπορεί κάποιος να λέει ότι διορίζεται Εισαγγελέας και Βοηθός ΓΕ και αυτοί είναι πολιτικοί διορισμοί.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι μετά τις υπαναχωρήσεις του ΠτΔ για εκποιήσεις και τετράμηνα, τώρα υπαναχωρεί και για το γνωμοδοτικό συμβούλιο. Ανέφερε επίσης ότι η νομοθεσία λέει ρητά και ξεκάθαρα ότι για το διορισμό της επιτρόπου η Βουλή είναι συναποφασίζον όργανο, και δεν δίνει απλά έγκριση ή απόρριψη.

Η νομοθεσία είπε, μιλά για προηγούμενη σύμφωνη απόφαση της Βουλής και στη μοναδική περίπτωση που έχουμε αυτό το ρόλο ως συναποφασίζοντες, τον απεμπολούμε.

Ο κ. Πασιουρτίδης διερωτήθηκε γιατί ήταν κακό η Βουλή να έχε ενώπιον της τα βιογραφικά των υπόποιλων 19 υποψηφίων και πως μπορεί τώρα κάποιος να πει ότι η απόφασή τους θα είναι αντικειμενικά ορθή. Εξέφρασε λύπη γιατί κάποιοι, όπως είπε, υποβαθμίζουν το ρόλο μας σε αυτό το διορισμό. Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία πάσχει εν τη γενέσει της.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως πρέπει επιτέλους να εξευρεθεί μια ενιαία διαδικασία για το διορισμό επικεφαλής και μελών ανεξάρτητων αρχών και επιτρόπων και ότι σε αυτή την περίπτωση το Υπουργικό και ο ΠτΔ συμμορφώθηκαν πλήρως με τις πρόνοιες της διαδικασίας.

Είπε ότι ο διορισμός είναι πολιτικός, γίνεται από τον ΠτΔ με εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Ανέφερε επίσης ότι είναι λανθασμένο να κρίνονται με τόση ευκολία άνθρωποι και η καριέρα τους.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας έχει δικαιώματα στην καριέρα του ανεξαρτήτως του ποιος ή ποια είναι ο/η σύζυγός του, αν είναι πολιτικός, καναλάρχης η δικαστής και πρόσθεσε πως ο καθένας πρέπει να κρίνεται από την αξία και το έργο του.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία για το ν/σ για το γνωμοδοτικό συμβούλιο και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι λένε για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Ανέφερε ότι χθες ακούστηκαν επιθέσεις επί προσωπικού όχι για το έργο της Επιτρόπου και τις αξιολογήσεις διεθνών και άλλων οργανισμών και ότι αντί να διαφυλάξουμε τους θεσμούς γίνονται συζητήσεις που ρίχνουν το επίπεδο.

Για τις επικρίσεις ότι δεν δόθηκαν τα βιογραφικά των άλλων στο ΥΣ ανέφερε πως η γραμματέας του ΥΣ ανέφερε πως αφού εξετάστηκαν, καταρτίστηκε κατάλογος με τα βιογραφικά και δόθηκε χωριστός φάκελος σε κάθε Υπουργό.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου διερωτήθηκε γιατί η θέση δεν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του γραφείου της Επιτρόπου και στην εφημερίδα της Δημοκρατίας και έθεσε και άλλα ερωτήματα για τη διασφάλιση της διαδικασίας με βάση τα προσόντα των υποψηφίων.

Αναφέρθηκε στην επιστολή του Ελεγκτή στον ΠτΔ «με σοβαρό περιεχόμενο» και μίλησε για επιφανειακά κριτήρια στην προκήρυξη. Επίσης η κ. Ατταλίδου διερωτήθηκε πως αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις των άλλων υποψηφίων και αν η διαδικασία ήταν αξιοκρατική και αντικειμενική.

Ανέφερε επίσης πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι θεώρησαν ότι θα είχαν ίση μεταχείριση ενώ ερωτήματα έθεσε και για το γνωμοδοτικό συμβούλιο. Είπε εξάλλου ότι η Βουλή καλείται να λάβει απόφαση χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε για τη διαδικασία και την αξιολόγηση.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι κρίνεται ο διορισμός σε μια ευαίσθητη θέση στη βάση του έργου που επιτελέστηκε και της αφοσίωσης στα καθήκοντα και όχι με βάση προσωπικές πεποιθήσεις, «του ελεγκτή περιλαμβανομένου».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η απαίτηση να σταλούν από το Υπουργικό τα βιογραφικά όσων ενδιαφέρθηκαν για να κρίνει η Επιτροπή Θεσμών την αξιοσύνη τους «είναι άνω ποταμών».

Ανέφερε ότι η κ. Λοττίδη όρθωσε ανάστημα και ύψωσε φωνή για πολλά νοσηρά φαινόμενα σε αυτό το τόπο και ότι το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά την διάκριση των εξουσιών.

Σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού του αρμενικού άμαχου πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) 

Η Ολομέλεια ομόφωνα ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού του αρμενικού άμαχου πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) που κατατέθηκε από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Η Βουλή καταδικάζει τις συνεχείς παραβιάσεις του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός και τη στοχοποίηση του άμαχου πληθυσμού από πλευράς του Αζερμπαϊτζάν και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις τραγικές ανθρωπιστικές συνέπειες από τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ).

Επίσης, καλεί το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί και να εφαρμόσει την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, και να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ), καθώς και να αποκαταστήσει την ελεύθερη πρόσβαση του διαδρόμου του Λατσίν.

Με το ψήφισμα η Βουλή υποστηρίζει την ανάγκη για μια καθολική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) και ζητεί την επείγουσα επανέναρξη, χωρίς προϋποθέσεις, των διαπραγματεύσεων βάσει των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

Επίσης παροτρύνει το Αζερμπαϊτζάν να μην υπονομεύσει τη λειτουργία των μεταφορικών, ενεργειακών και επικοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) στο μέλλον και καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τους εμφανιζόμενους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέσω του ψηφίσματος η Βουλή εκφράζει την απογοήτευσή της για την αδράνεια των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, επισημαίνει την ανάγκη όπως οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πλήρη και δίχως εμπόδια πρόσβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και να παράσχουν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια και καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν θα κρατούνται πλέον όμηροι της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) Νόμος του 2020 

Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021 

Ο περί της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε Περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 

Ο περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Ο περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εσωτερική Εθιμοταξία) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2006 

Η Ολομέλεια απέρριψε πρόταση για κατεπείγουσα ψήφιση αναστολής των εκποιήσεων

Η Ολομέλεια απέρριψε πρόταση για κατεπείγουσα ψήφιση αναστολής εκποιήσεων για άλλους τρείς μήνες.

Πρόκειται για πρόταση νόμου εκ μέρους Bουλευτών του ΑΚΕΛ, του Bουλευτή των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη και του μεμονωμένου σοσιαλιστή Bουλευτή Κωστή Ευσταθίου. Οι Βουλευτές πρότειναν να ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα αυτό με 27 Βουλευτές να ψηφίζουν εναντίον και 22 υπέρ. Η πρόταση παραπέμφθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών για συζήτηση μετά το Πάσχα.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν συμφωνούν με την κατεπείγουσα πρόταση νόμου, αφού αποτελεί κατάχρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η συγκεκριμένη πρόταση να επανέρχεται κάθε 15 μέρες. Παράλληλα κάλεσε την Κυβέρνηση αν πράγματι έχει πρόθεση να φέρει προτάσεις να τις φέρει, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δικός τους ο προσδιορισμός ότι μέσα σε 15 μέρες θα έφερνε η Κυβέρνηση κάτι.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι δεν έχουν αλλάξει οι ιδιάζουσες συνθήκες για τις οποίες στο παρελθόν όλοι οι Βουλευτές επέλεξαν τρόπους προστασίας των δανειοληπτών, αλλά έγιναν ακόμα δυσκολότερες. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης είπαν ότι θα έλθει ολοκληρωμένη πρόταση σε 15 μέρες με ένα μήνα, ενώ σήμερα ζητείται επίσης χρόνος.

Πρόσθεσε ότι θα δώσουν χρόνο στην Κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα επιλέγουν να δώσουν και την ελάχιστη δυνατή προστασία από τις εκποιήσεις για να αποτραπούν τα δράματα που συνεχίζονται με ένα τσουνάμι εκποιήσεων. Οι τρείς μήνες αναστολής των εκποιήσεων, είπε, δίνουν χρόνο στην Κυβέρνηση να έρθει με προτάσεις και ταυτόχρονα ένα διαπραγματευτικό εργαλείο απέναντι στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις τράπεζες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κανονικά απαγορεύεται η κατάθεση και εξέταση μιας πρότασης νόμου που πρόσφατα έχει κριθεί και απορριφθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο είπε ότι για χάρη της συναίνεσης αποδέχονται να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και να συζητηθεί με την ολοκληρωμένη πρόταση που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών και θα περιλαμβάνει προτάσεις που αφορούν το Ειδικό Δικαστήριο, το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και αναβάθμιση του αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Πρόσθεσε ότι το περίπλοκο αυτό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί σε 20 μέρες και πρέπει να δοθεί χρόνος στη Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη είπε ότι αυτό που έχει αλλάξει τώρα είναι ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, που δεν ήθελε να ακούσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΕΔ, σήμερα υπάρχει Κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα εξήγγειλε ότι προχωρεί με το ειδικό δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις 24 Απριλίου στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και προεδρεύων της Ολομέλειας, Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να αντιδράσει σύντομα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι είναι κατεπείγον να εξεταστεί η πρόταση νόμου, αφού η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και τις τελευταίες μέρες υπάρχουν παραδείγματα εκποίησης πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και δίνει υπερεξουσίες στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι εδώ και τρία χρόνια με την αναστολή των εκποιήσεων δεν έχει επιλυθεί το θέμα και οι τράπεζες προχωρούν με ασυδοσία σε εκποιήσεις. Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην συνολική επίλυση του θέματος, με λήψη άλλων μέτρων όπως το ειδικό δικαστήριο. Είπε επίσης ότι τάχιστα η Επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις, ώστε μετά το άνοιγμα της Βουλής να ψηφιστεί το ολοκληρωμένο πακέτο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι κατανοούν πλήρως την πρόταση του ΑΚΕΛ που θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και να εξεταστεί μαζί με προτάσεις νόμου που υπάρχουν σε εκκρεμότητα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του θέματος των εκποιήσεων, αλλά και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ήδη γίνεται εντατική δουλειά από την Κυβέρνηση για το θέμα με αλλεπάλληλες επαφές του ΥΠΟΙΚ και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ). Ανέφερε ότι ήδη γίνεται αρκετή δουλειά και στο θέμα του ειδικού δικαστηρίου, της αύξησης αρμοδιοτήτων του Χρηματοικονομικού Επιτρόπου, ενώ όπως είπε σε εύλογο χρονικά διάστημα με όλα αυτά θα επιδιωχθεί να επέλθει ισορροπία στη σχέση τραπεζών και δανειοληπτών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ούτε τα ειδικά δικαστήρια, ούτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ δεν έχουν βρει ανταπόκριση οι εκκλήσεις του ΥΠΟΙΚ για αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις πλέον στην καθολική διαδικασία πλειστηριασμών, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος ΜΕΔ.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι το ζήτημα είναι εξόχως κατεπείγον αφού μέχρι να βρούμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εκποιούνται οι περιουσίες και των μη στρατηγικών. Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν επιτρέπεται στον δανειολήπτη πρόσβαση στα δικαστήρια για να αμφισβητήσει το ποσό της οφειλής του και η τράπεζες προχωρούν σε εκποιήσεις, ενώ είπε ότι σε άλλες χώρες οι τράπεζες προχωρούν σε εκποιήσεις μόνο αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο στον χρεώστη στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν μένει άλλο περιθώριο και αυτοί που θα χάσουν τα σπίτια τους θα τα χάσουν τις επόμενες δέκα μέρες, αφού έλαβαν ειδοποίηση πριν από 40 ημέρες για πλειστηριασμό.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από