Επιτροπή Εσωτερικών: Πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» και Συμβούλιο Αμμοχώστου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/04/2023, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση του κενού που παρουσιάζεται στο θέμα της Προεδρίας του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου στην Επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο συστήνεται δυνάμει του άρθρου 102 του βασικού νόμου με σκοπό καθήκοντα Προέδρου του εν λόγω Συμβουλίου, να εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου. 

Στο πλαίσιο αυτό, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η εισήγηση η οποία υποβλήθηκε από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρία, για τροποποίηση του κειμένου του νομοσχεδίου, ώστε να ρυθμιστεί περαιτέρω η διεξαγωγή των συνεδριάσεων του εν λόγω προσωρινού συμβουλίου. Συναφώς, η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί των προνοιών του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Με νόμο, «άρχοντας» επαρχίας Αμμοχώστου ο Θ. Πυρίλλης 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι ενδεχόμενες πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για την έκταση των παράνομων και χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση πολεοδομικών επεμβάσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι αρμόδιες αρχές εναντίον των υπευθύνων και για τερματισμό των εργασιών στην εν λόγω περιοχή, τις επιπτώσεις των εν λόγω επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις ενέργειες οι οποίες προωθούνται προς υλοποίηση, ώστε να αρθεί η παρανομία και να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής «Άμμος του Καμπούρη». 

Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Άμμο του Καμπούρη με εμπλοκή Κράτους, Εκκλησίας και διεθνών καταζητούμενων 

Μιλώντας με στοιχεία και παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό από την περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα, η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τόνισε, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, πως συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με την εμπλοκή του κράτους, της εκκλησίας και ατόμων που καταζητούνται διεθνώς, ενώ έχουν εξασφαλίσει χρυσό διαβατήριο. 

Στο επίκεντρο της συνεδρίας τέθηκαν οι πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή, ένα ζήτημα που ξεκίνησε το 2012 και το οποίο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Οικολόγων, με στελέχη του να βρίσκονται επί τόπου και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Θέτοντας σωρεία ερωτημάτων στους φορείς που εκπροσωπούσαν τις αρμόδιες αρχές, η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε περιλήφθηκε στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και την Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας του Κάβο Γκρέκο, ως αντιστάθμισμα στη δημιουργία της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, η οποία ενέπιπτε σε ζώνες προστασίας. 

Ως εκ τούτου, μετά από αυτή την εξέλιξη, ίσχυαν πλέον, στην περιοχή, με βάση την περιβαλλοντική – ευρωπαϊκή νομοθεσία, πολεοδομικοί περιορισμοί. Οι πολεοδομικές χαλαρώσεις που δόθηκαν μετέπειτα, στο πλαίσιο παροχής κινήτρων όπως ο υπερδιπλασιασμός των αναπτυξιακών δικαιωμάτων, κρίνονται ως παράνομες, σημείωσε η κ. Ατταλίδου, καθότι έρχονται σε αντίθεση με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, η κ. Ατταλίδου, απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, ζήτησε να μάθει εάν η Εκκλησία κατείχε τεμάχια στην περιοχή, κατά τις παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις, καθώς και εάν σε κάποια λειτουργούν σήμερα ξενοδοχειακές μονάδες. Ζήτησε επίσης, να πληροφορηθεί εάν λήφθηκαν νομικά μέτρα κατά των παρανομούντων, αλλά και για το εάν συγκεκριμένες επαύλεις πωλήθηκαν στον Μαλαισιανό Jo Low για παραχώρηση χρυσού διαβατηρίου. 

Απειλές και τζετ σκι 

Για απειλές κατά πολιτών που αντέδρασαν και κατά λειτουργών του δημοσίου που αντιστέκονταν, έκανε λόγο η κ. Ατταλίδου, εκφράζοντας παράλληλα, την έκπληξή της  για το ότι η Εισαγγελία δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει ενώπιον του Δικαστηρίου την ενοχή όσων παρανόμησαν, καταστρέφοντας μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη παραλία, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες πολιτών. 

Ανέφερε παράλληλα, πως αντί να σφραγιστεί η περιοχή, όπως ήταν η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, σήμερα λειτουργούν εκεί τζετ σκι, κάτω από τα μάτια των αρχών. Καταλήγοντας, είπε πως η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κίνδυνο οι πολίτες να κληθούν για ακόμη μια φορά να πληρώσουν το τίμημα. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον