Επιτροπή Οικονομικών: Προϋπολογισμοί Υπ. Υγείας, Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, Επιτρόπων ΓεΣΥ και Νομοθεσίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Υγείας, του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας. 

Ξεπέρασαν τα 200 εκ. ευρώ οι δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας από το 2020 μέχρι σήμερα 

Ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια οι δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας από το 2020 μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να αφορούν την προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid 19, την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης και την αγορά υπηρεσιών για διενέργεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης και μοριακού ελέγχου, τις υπηρεσίες από ιδιωτικό νοσηλευτήριο για τη νοσηλεία θετικών κρουσμάτων και την αποκατάσταση post covid ασθενών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενώπιων των μελών της Επιτροπής.   

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 1,8 εκατομμύρια δόσεις. 

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού συνεχίζει, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να λάβουν τις αναμνηστικές δόσεις τους. 

Εξάλλου, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες, έχουν διενεργηθεί διαπραγματεύσεις με τους οικονομικούς φορείς, για εξασφάλιση δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης, ενώ συμπλήρωσε πως με άλλες ενέργειες υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας έχουν επιτευχθεί εξοικονομήσεις ύψους 10,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως περιλαμβάνονται 7 δράσεις, που θα υλοποιηθούν απευθείας από το Υπουργείο του, συνολικού προϋπολογισμού 17,6 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και 12 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ΟΚΥπΥ, τον ΟΑΥ και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. 

Αυξημένος κατά 5% ο προϋπολογισμός  

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι είναι αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, με τις συνολικές δαπάνες να προϋπολογίζονται στα 1,1 δισ. ευρώ. 

Περαιτέρω, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 αποτελεί το 11% του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνει ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα δύο χρόνια. 

Ο κ. Χατζηπαντέλα εξήγησε στην Επιτροπή ότι οι πραγματικές δαπάνες του 2021 ανήλθαν σε €1,1 δισ., έχοντας πετύχει σχεδόν πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού και των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτόν, ενώ παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2022. 

Σχετικά με τις αναπτυξιακές δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2023, αφορούν κυρίως στα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην ανέγερση του νέου κτιρίου του Κρατικού Χημείου, ενώ σημείωσε ότι οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται σε €1,131.639.066 και οι αναπτυξιακές δαπάνες σε €7,164.848. 

Στο μεταξύ, όπως είπε τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 293 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 266 εκατομμύρια αφορούν στην αντιμισθία του προσωπικού, που βρίσκεται αποσπασμένο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). 

Γιατροί εκτός ΓεΣΥ  

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το ζήτημα για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, οι οποίοι προέβαιναν σε ιατρικές πράξεις στα εντός του ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, έχει διευθετηθεί γιατί δεν έχει δοθεί παράταση από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΑΥ. 

Όπως είπε, υπάρχει σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία και το Υπουργείο του θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τα Δικαστήρια. 

Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ΟΚΥπΥ  

Αναφερόμενος στο θέμα της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων του ΟΚΥπΥ και πού σκαλώνει η ολοκλήρωσή τους, έκανε λόγο για ένα «σπασμένο τηλέφωνο», εξηγώντας πως «τα δημόσια έργα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ για υλοποίηση αυτών των έργων». 

«Αρκετές φορές υπάρχει ένα σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ ΟΚΥπΥ και δημόσιων έργων», είπε ο Υπουργός Υγείας, για να σημειώσει ότι την περασμένη Τετάρτη είχε σύσκεψη με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, για τα Νοσοκομεία Τροόδους και Λάρνακος, αλλά και για το Τμήμα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, για τα οποία υπάρχει καθυστέρηση. 

Δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής 

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ανέφερε ότι κάθε φορά που επιχειρείται η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής, οι πρώτοι που αντιδρούν είναι γιατροί που ασκούν καθήκοντα ηπατολόγου, οι οποίοι σύμφωνα με τον Υπουργό παρουσιάζονται ως «expert» στην ηπατολογία. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, στο τέλος του μήνα θα φτάσουν στην Κύπρο ιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να δουν τις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ, για να αποφανθούν κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί ηπατολογική κλινική στην Κύπρο. 

Λειτουργία Πρώτων Βοηθειών Παίδων πριν την 1η Μαΐου του 2023  

Σε σχέση με τη λειτουργία ΤΑΕΠ Παίδων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «κάθε φορά που το Υπουργείο προσπαθεί να λειτουργήσει ΤΑΕΠ Παίδων, οι γιατροί με την περισσότερη δουλειά αντιδρούν και θέλουν να γίνει μακριά τους για να γλυτώσουν τη δουλειά». 

Ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες δέκα ημέρες με τον ΟΚΥπΥ και τις συντεχνίες των ιατρών, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το Τμήμα  πριν την 1η  του Μάη του 2023. 

Εξαγορά ιδιωτικών Νοσοκομείων από επενδυτικά ταμεία  

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγορές ιδιωτικών Νοσοκομείων από επενδυτικά ταμεία, εκφράζει την εκτίμηση πως για το θέμα αυτό αρμόδια να παρέμβει είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. 

Είπε πως «εάν συνεχιστεί το διπλοπόρτι της αγοράς νοσοκομείων εντός κι εκτός ΓεΣΥ», τότε εξαρτάται από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο να το αντιμετωπίσουν και να αναστείλουν άδειες λειτουργίας νοσηλευτηρίων. 

Προβληματίζουν οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ 

Αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι τον προβληματίζουν οι καταχρήσεις στο σύστημα υγείας, για να σημειώσει πως «το πρόβλημα δεν έχει λυθεί». 

Ωστόσο, πρόσθεσε πως έγιναν κάποιες κινήσεις από ΟΑΥ προς τη σωστή κατεύθυνση, για ν σημειώσει ότι «έγινε αποβολή κάποιων γιατρών από το σύστημα υγείας, αφού προέκυψαν στοιχεία και υποψίες εναντίον τους, για καταχρήσεις». 

«Την ίδια στιγμή», είπε, «προχωρήσαμε με την ένταξη νέων νοσηλευτηρίων στο σύστημα, όπως το Ιπποκρατείο που εντάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κάποια Κέντρα Αιμοκάθαρσης σε όλη την Κύπρο». 

Ένταξη 200 φαρμάκων στο σύστημα μέχρι Μάιο το 2023  

Σε σχέση με την ένταξη νέων φαρμάκων στο σύστημα υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα», εξηγώντας ότι έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. 

«Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα στην επόμενη συνάντηση, που θα έχουμε τέλος του μήνα με τον ΟΑΥ, να βρούμε τους τρόπους, ώστε να εντάξουμε όλα τα φάρμακα που δεν είναι στο σύστημα τη συγκεκριμένη στιγμή». 

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για πέραν των 200 φαρμάκων, που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα, άρα τόνισε πως πρέπει να βρεθεί λύση για ένταξή τους στο σύστημα.   

«Πριν τον Μάιο του 2023 θα τα εντάξουμε και είναι στοίχημα. Γίνονται διαβουλεύσεις», είπε συγκεκριμένα. 

Ανέφερε ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ο ΟΑΥ συμφώνησαν όπως ετοιμαστούν δύο λίστες φαρμάκων και ότι στη μία θα περιληφθούν τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους και στην άλλη όσα θα ενταχθούν το Μάη του 2023. 

Στόχοι Υπουργείου Υγείας για το 2023-2025  

Ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ακόμα ότι οι κύριες στρατηγικές επιδιώξεις που έχουν καθοριστεί με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου του, για την τριετία 2023-2025, αφορούν στην αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου, στην ενίσχυση και Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health), στην ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, στην προώθηση της προαγωγής της Υγείας και πρόληψης των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας. 

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών 

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος του γιατί έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει όραμα και στρατηγικοί στόχοι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου. 

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας σήμερα για τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η απόδειξη της «εγκληματικής εγκατάλειψης» τους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κατήγγειλε έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ενώ επεσήμανε ότι τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και όπως είπε απαιτείται ενίσχυση της πρωτοβάθμια περίθαλψης στην ύπαιθρο. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας ότι υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2023 και αφορά στην Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο και την έναρξη της σύστασης του Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου, για να προσθέσει ότι από τη νέα χρόνια «η Κύπρος μπαίνει και σε μια άλλη ευχάριστη διαδικασία για να υλοποιήσει επιτέλους αυτή την δέσμευση προς τους καρκινοπαθείς.    

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχουν διαπιστώσει ότι συμπεριλαμβάνονται δαπάνες στον προϋπολογισμό, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως η ένταξη ιατρικών επαγγελμάτων στο ΓεΣΥ, όπως οι ποδολόγοι και οι ποδίατροι», ένα ζήτημα για το οποίο εισηγήθηκε την εξέτασή του στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. 

Προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ  

Εξάλλου, η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε και τον προϋπολογισμό του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ. 

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Χριστόδουλος Καϊσής είπε ενώπιων των Βουλευτών ότι ο προϋπολογισμός για τον οποίο ζητείται έγκριση αφορά «στα άκρως απαραίτητα» και είναι ενδεικτικός μιας και πρόκειται για νέα υπηρεσία, που ακόμα δεν στελεχώθηκε πλήρως. 

Τέθηκε εκ νέου από τον Επίτροπο Εποπτείας το θέμα της στελέχωσης του Γραφείου, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια συμπερίληψης στο προϋπολογισμό ενδεικτικού ποσού για τη δημιουργία σχεδίων υπηρεσίας. 

Μονάδες ελέγχου δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στα Υπουργεία, υπό την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου 

Στη διασφάλιση κονδυλίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που διατίθενται στην Κύπρο από την ΕΕ, εστιάζει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, όπως ανέφερε η Διευθύντρια της Υπηρεσίας, Άννα Ζαβού Χριστοφόρου. Τόνισε, ακόμα, ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί μονάδες ελέγχου εντός όλων των υπουργείων, πλην του Εσωτερικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η κ. Ζαβού, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό και το έργο της Υπηρεσίας στην Επιτροπή ανέφερε ότι το μισό προσωπικό της Υπηρεσίας ασχολείται με ελέγχους που αφορούν σε ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μη χάνει όσα της αναλογούν. 

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να αποκόψει €4,5 εκ., μετά από αγορά ελικοπτέρων το 2010, για τα οποία η ΕΕ αντιδρούσε, όμως «μέσα από συνεργασία και επιμονή», όπως είπε η κ. Ζαβου, έγινε δυνατό το ποσό αυτό να περιοριστεί στο €1,5 εκ. Αντίστοιχα, με μεσολάβηση της Υπηρεσίας, αποτράπηκε η αποκοπή €1,5 εκ. από το έργο της κατασκευής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), όπως επίσης και η αποκοπή ακόμα €1,5 εκ., καθώς θεωρήθηκε ότι τα γραφεία του ΠΚ δεν χρησιμοποιούνταν για έρευνα, κάτι το οποίο διευκρινίστηκε στη συνέχεια με στοιχεία. 

Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν μονάδες ελέγχου στα Υπουργεία, οι οποίες τυγχάνουν εκπαίδευσης από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, με σκοπό να υπάρχει μία «άμυνα δεύτερης γραμμής». Η κ. Ζαβού ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν οριστεί συνολικά 30 άτομα στις μονάδες αυτές, ενώ εκκρεμεί ακόμα ο ορισμός ομάδας στο Υπ. Εσωτερικών, όπου η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου έχει ορίσει άτομο από το δικό της προσωπικό για τον σκοπό αυτό. 

Όσον αφορά τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας για το ΓεΣΥ, η κ. Ζαβού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αρκετές από αυτές έγιναν δεκτές και κάποιες εφαρμόστηκαν ήδη, επειδή όμως είναι αρκετές, η Υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί την εφαρμογή τους από τον Οργανισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι σημαντική ήταν και η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου για τα λιμάνια. Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, ανέφερε ότι η Υπηρεσία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη άρνηση από οργανισμούς κατά το έργο της. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, η κ. Ζαβού ανέφερε ότι για το 2023 υπάρχει ένας προϋπολογισμός €2,2, εκ., εκ των οποίων €650.000 προέρχονται από την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία αναμένεται να στελεχωθεί με περίπου 15 ακόμα άτομα μέσα στο 2023, κάτι το οποίο θα ενισχύσει και τον συντονισμό και εκπαίδευση των μονάδων ελέγχου στα Υπουργεία και Υφυπουργεία, που θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται, όπως προκύπτει από το πλαίσιο του σχεδίου δράσης που εξαγγέλθηκε στις αρχές του 2021 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως εξήγησε η κ. Ζαβού. 

«Θέλουμε ένα δυνατό σύστημα εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία», τόνισε, καταλήγοντας ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς τρόπους για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, όχι μόνο προσλήψεις προσωπικού, και αυτός είναι ένας από τους στόχους της Υπηρεσίας». 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν στηθεί μονάδες εσωτερικού ελέγχου στα υπουργεία, υπό την καθοδήγηση, συνεργασία και εκπαίδευση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, ώστε να αποτρέπονται «είτε κακές πληρωμές, είτε κακές πρακτικές». 

«Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου διασφαλίζει μέσα από τη δράση της όλα αυτά τα χρόνια να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε. 

Τη σημασία του έργου της Υπηρεσίας υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια για το έργο που γίνεται. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Στα €200 εκατ. το κόστος της πανδημίας 

Stockwatch: Αποκτά νομικό πλαίσιο η Επίτροπος Νομοθεσίας 

Ο Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου του 2022 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιδιώκεται:  

(α) Διόρθωση της ονομασίας των θέσεων δύο Διευθυντικών Θέσεων του ΔΣΜΚ, ώστε να συνάδουν ακριβώς με την ονομασία που δίδεται σε αυτές στο άρθρο 59 του Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου (Ν130(I)/2021) και των σχετικών Σχεδίων Υπηρεσίας που βρίσκονται για έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. 

(β) Διόρθωση των επεξηγήσεων για κάποιες θέσεις του προσωπικού προς υλοποίηση των προνοιών του άρθρου 60 (3) (ε) του Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου (Ν130(1)/2021), για διασφάλιση και κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων που απολαμβάνει έκαστος υπάλληλος της ΑΗΚ που θα μεταφερθεί στον ΔΣΜΚ. 

Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.  

Ο Προϋπολογισμός της ΡΑΕΚ για το 2023 προβλέπει έσοδα ύψους €2,52 εκ. (2022: €2,41 εκ.) και δαπάνες ύψους €4,22 εκ. (2022: €3,17 εκ.), επομένως προκύπτει έλλειμμα ύψους €1,70 εκ. (2022: €0,7 εκ. έλλειμμα). Το έλλειμμα του Π/Υ της ΡΑΕΚ δύναται να καλυφθεί από το χρηματικό απόθεμα της Αρχής, που κατά την 1/1/2023 αναμένεται να ανέλθει στα €6,87 εκ .. Ποσό ύψους €2,38 εκ. του χρηματικού αποθεματικού της ΡΑΕΚ αφορά την υποχρέωση της προς το ταμείο συντάξεως του προσωπικού και των μελών της, σύμφωνα με τον περί Σύστασης και Λειτουργίας της ΡΑΕΚ Νόμο του 2021 (Ν.129(I)/2021). 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.  

Ο Προϋπολογισμός για το 2023 παρουσιάζει έλλειμα ύψους €0.07 εκ., το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα ισόποσου ύψους, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στο €1.09 εκ. και €1.16 εκ., αντίστοιχα. Τα έτη 2024-2025, ο ΠΥ είναι ισοσκελισμένος με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στο €1.2 εκ.. 

Τα έσοδα το 2023 είναι μειωμένα κατά €0.1 εκ. ή σε ποσοστό κατά 8.7% σε σχέση με το 2022 και ανέρχονται στο €1.08 εκ., λόγω κυρίως της περίληψης μειωμένων προνοιών για, Πάγια Ετήσια Εισφορά από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και για ‘Αλλα Έσοδα που αφορούν επιβαρύνσεις για υποβολή παραπόνου. Τα έτη 2024-2025, τα έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με το 2023 κατά 7.4% και 7%, αντίστοιχα. 

Οι δαπάνες το 2023 είναι οριακά μειωμένες κατά €0.045 εκ. και ανέρχονται στο €1.1 εκ., λόγω κυρίως της μείωσης στις λειτουργικές δαπάνες. Παράλληλα αυξάνονται οι αποδοχές του συμβασιούχου προσωπικού. Τα έτη 2024-2025 είναι οριακά αυξημένες, ενώ συνεχίζουν να είναι μειωμένες σε σχέση με το 2022 και ανέρχονται στο €1.2 εκ.. 

Ο περί Στατιστικών των Συναλλαγών Αγαθών μεταξύ Κρατών Μελών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο επανακαθορισμός σε εθνικό επίπεδο της συλλογής των στατιστικών για το ενδοενωσιακό εμπόριο αγαθών μέσω του συστήματος lntrastat. Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό σε εθνικό επίπεδο των στατιστικών κατωφλιών μέσω των ορίων απαλλαγής και απλούστευσης και τη διαφοροποίηση του ορισμού συγκεκριμένων εννοιών.  

Περιλαμβάνει, επίσης τη διαγραφή αναφορών σε καταργηθέντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την τροποποίηση των προνοιών για την υποχρέωση εξουσιοδοτημένων λειτουργών προς εχεμύθεια, όπως επίσης και την αντικατάσταση και επικαιροποίηση συγκεκριμένων ορολογιών (π.χ. της λέξης «αφίξεις» με τη φράση «ενδοενωσιακές εισαγωγές»).  

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €14.200.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.  

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (Αρ. 1) του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €261.400 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.  

Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικές Απαλλαγές) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2235 της 16ης Δεκεμβρίου 2019 που τροποποιεί την Oδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας και την Oδηγία 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης όσον αφορά τις αμυντικές προσπάθειες στο πλαίσιο της Ένωσης.  

Με την εν λόγω Οδηγία εισάγεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ, η οποία να καλύπτει την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών που προορίζονται για χρήση των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους μέλους ή του πολιτικού προσωπικού που τις συνοδεύει ή για εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) εκτός του κράτους μέλους τους. Οι παραδόσεις αγαθών ή οι παροχές υπηρεσιών που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους μέλους στο οποίο παραδίδονται τα εν λόγω αγαθά ή παρέχονται οι εν λόγω υπηρεσίες θα εξαιρούνται από την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.  

Προβλέπεται επίσης απαλλαγή από τον ΦΠΑ για αγαθά, τα οποία εισάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους μέλους και προορίζονται είτε για χρήση από τις δυνάμεις αυτές, ή το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους τους.  

Οι εν λόγω απαλλαγές ισχύουν μόνο σε καταστάσεις όπου οι ένοπλες δυνάμεις εκτελούν καθήκοντα άμεσα συνδεδεμένα με αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, και δεν καλύπτουν μη στρατιωτικές αποστολές στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Αγαθά ή υπηρεσίες που παρέχονται για χρήση πολιτικού προσωπικού καλύπτονται από τις απαλλαγές, μόνο όταν το πολιτικό προσωπικό συνοδεύει τις ένοπλες δυνάμεις που εκτελούν καθήκοντα άμεσα συνδεδεμένα με αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους τους.  

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων   

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.   

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Υπουργείο Εξωτερικών και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, το Τμήμα Φυλακών, τον Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δήμο Λατσιών, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Δημόσιο: 4601 κενές θέσεις, οι 576 πρώτου διορισμού

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα