Επιτροπή Δημογραφικού: Δημογραφικό πρόβλημα στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/11/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Δημογραφικό πρόβλημα στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το δημογραφικό πρόβλημα στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας πως οι κάτοικοι που εκπροσωπούνταν και από καταστηματάρχες και από άλλους συνδέσμους έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή είναι τραγικά, διευκρινίζοντας πως έχουν καταγγείλει αθέμιτο ανταγωνισμό με επιχειρήσεις που δεν δέχονται κανένα έλεγχο και ανήκουν σε αλλοδαπούς. 

«Έχουν καταγγείλει περιστατικά βίας, ορισμένα εκ των οποίων δεν έχουν καν προβληθεί. Έχουν καταγγείλει επίσης τον υπερπληθυσμό της ευρύτερης περιοχής από παράνομους και νόμιμους μετανάστες και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι σαν πολιτεία δεν υπάρχει κανένα συντεταγμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί  αυτή η εικόνα», σημείωσε. 

Ο κ. Παπαγιάννης προσέθεσε επίσης πως θα γίνει ακόμη μια συνεδρία με το ίδιο θέμα επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις και τις απαντήσεις από τα αρμόδια τμήματα, συμπληρώνοντας πως  όσες συνεδρίες και να γίνουν, όσοι κάτοικοι και αν προσκληθούν στην Επιτροπή, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αλλάξει η διαχείριση από την Κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε διαχρονικά να ήταν πολύ πιο σκληρή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. 

«Καλό είναι να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι χάνεται ακόμα ένα μέρος της Κύπρου και αυτό είναι η παλιά Λευκωσία», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε από την πλευρά του πως υπήρξαν καταγγελίες από επιχειρηματίες, καταστηματάρχες αλλά και κατοίκους της περιοχής για παρανομίες, για φαινόμενα εγκληματικότητας και αθέμιτου ανταγωνισμού. 

«Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, την Αστυνομία αλλά και τις δημοτικές αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους για διασφάλιση της νομιμότητας στην περιοχή, αλλά και της ασφάλειας, ώστε να δημιουργηθούν ποιοτικές συνθήκες για ανάπτυξη και ευημερία», προσέθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως οι μετανάστες έχουν μετατραπεί σε καταστηματάρχες, εκτελούν επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς κανένα έλεγχο και διαπράττεται σωρεία ποινικών αδικημάτων, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες νοικιάζουν υποστατικά με υψηλά ενοίκια. 

Προσέθεσε πως είναι παντελής η έλλειψη του κράτους για τον έλεγχο των αδειών και των κανόνων υγιεινής, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου όποιος παίρνει επίδομα απαγορεύεται να ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης. 

«Το κράτος καλείται να παρέμβει πάραυτα και να δηλώσει την παρουσία του και να εφαρμόσει τον νόμο, από τον Δήμο Λευκωσίας μέχρι όλες τις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται», σημείωσε καταληκτικά. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για θλιβερή κατάσταση στην παλιά Λευκωσία και για καταγγελίες από κατοίκους και επιχειρηματίες τις οποίες γνωρίζουν όλες οι κρατικές υπηρεσίες, όπως και για υποστατικά με ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες, παράνομες επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται τις νόμιμες, και διερωτήθηκε πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. 

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κράτους, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, ένας παράτυπος μετανάστης μπορεί να αναπτύξει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα όταν αξιολογηθεί η αίτησή του και του παραχωρηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή αυτό της συμπληρωματικής προστασίας. 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας και όλων των υπηρεσιών το θέμα δεν λύνεται, αντιθέτως επαυξάνεται, τόνισε, συμπληρώνοντας πως τη νύχτα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν είτε οι κάτοικοι, είτε οι επισκέπτες κέντρων αναψυχής και καταστημάτων. 

Ανέφερε επίσης πως η συνεδρία θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπου κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα στοιχεία και τους ελέγχους που διενεργούν οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι δημοτικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα των υποστατικών, η Αστυνομία και το Υπουργείο Εργασίας. 

«Για εμάς το θέμα είναι άκρως πολιτικό και πρέπει να καλεστούν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί μαζί με την αρμόδια επιτροπή να πάρουμε αποφάσεις πώς πατάσσουμε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα και τα μέτρα που λαμβάνουμε συλλογικά να εφαρμοστούν», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του κράτους να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν να δίνονται υποστατικά τα οποία ανήκουν είτε στον κηδεμόνα, είτε στον Έπαρχο, είτε στην πολεοδομία, και κάποιος Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης να έχει 5-6 υποστατικά, τα οποία μετά έρχεται και ενοικιάζει στους αλλοδαπούς με υψηλά ενοίκια. 

Τέλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Παλιάς Λευκωσίας, ο Σάκης Σιακόπουλος είπε πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ιδίων και παρανόμων επιχειρηματιών χωρίς άδειες. 

«Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτεία, θέλουμε η πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και αυτό μπορεί να λυθεί. Οι κρατικές υπηρεσίες μπορούν, αρκεί η πολιτεία να θεσπίσει νόμους και μετά να εφαρμοστούν εφόσον ψηφιστούν, χρειάζεται θέληση από την πολιτεία και όλα τα κόμματα», ανέφερε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ωρολογιακή βόμβα η παλιά Λευκωσία 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον