Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», καθώς και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ύψους €1.662.660.000 και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ύψους €761.829.162.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Ιδρύσεως Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προαστασίας και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2024

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. 

Η Βουλή ψήφισε το νόμο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης 

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα το βράδυ της Πέμπτης τον νόμο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης. 

Παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

Παράλληλα απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ που αφορούσαν κυρίως περίληψη ορολογίας για την ένταξη και συμπερίληψη μεταναστών, καθώς και τροπολογία της ΕΔΕΚ για υπαγωγή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης. 

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξήρε την πρόοδο που έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση στο θέμα της μετανάστευσης με τα αποτέλεσμα να είναι εμφανή αφού, όπως είπε, για πρώτη φορά οι επιστροφές είναι περισσότερες από τις αφίξεις.  

Ανέφερε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου που ήταν εξαγγελία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη συνάδει πλήρως με τις θέσεις του ΔΗΚΟ για το μεταναστευτικό. Στηλίτευσε το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν λαμβάνονταν μέτρα, υπήρξαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πρόβλημα και να υποφέρει η Κύπρος σήμερα από μεταναστευτική κρίση. Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μετανάστευσης πρέπει να συνεχίσει την πετυχημένη πολιτική του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα και όχι να το εκμεταλλεύονται και θα επιλυθεί αν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό όργανο. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ήταν αδήριτη ανάγκη για τον τόπο για αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Σημείωσε ότι το σύστημα άρχισε να δουλεύει προς την ορθή κατεύθυνση με την Κύπρο να είναι στην πρώτη θέση στην ΕΕ σε αριθμό επιστροφών. Ανέφερε ότι το Υφυπουργείο που θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με το θέμα θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι το πρόβλημα της μεταναστευσης λύνεται με μεθοδικότητα και με τη λήψη σωστών μέτρων. Συνεχάρη τον ΥΠΕΣ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτό το σοβαρό θέμα με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις και να αυξηθεί ο αριθμός επαναπατρισμού. Ανέφερε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείο ήταν εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη που πολύ σύντομα υλοποιήθηκε και αναμένονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αναφερόμενος στην τροπολογία της ΕΔΕΚ για ένταξη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφ. Μετανάστευσης είπε ότι αυτό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στηρίζουν τη δημιουργία Υφυπουργείου με την ελπίδα να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να δουλέψει και αναφέρθηκε σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει και στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ υπουργείων για να δουλέψει. Ανέφερε ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, ο σημερινός αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ευχήθηκε να λυθεί το μεταναστευτικό και «ας είμαστε αχρείαστοι». Ωστόσο ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Frontex για το 2024 είναι πως θα είναι πολύ χειρότερο του 2023 και ευχήθηκε αυτό να αποδειχθεί λάθος. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική για προστασία και ολοκληρωμένη ένταξη μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία με τη βοήθεια και της ΕΕ προωθώντας δικαιοσύνης και αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μεταναστών και ντόπιων για αμοιβαία κατανόηση και συντονισμό. Είπε ότι η ανάγκη ένταξης των μεταναστών χρειάζεται μακροπρόθεσμες στρατηγικές, για τη δημιουργία δίκαιων και ευνομούμενων και ειρηνικών κοινοτήτων. Είπε ότι όλα αυτά δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο και αυτό τους ανησυχεί. Μόνο μια μακρόχρονη ανθρωποκεντρική και αλληλέγγυα στρατηγική θα βοηθήσει τον τόπο να πάει μπροστά σε αυτό το θέμα, είπε. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτησε τη δημιουργία του Υφυπουργείου και ευχήθηκε να βοηθήσει σε αυτό στο σημαντικό πρόβλημα. Είπε ότι για πρώτη φορά βλέπουμε να φεύγουν περισσότερα άτομα απ’ όσα έρχονται και να εξετάζονται οι αιτήσεις πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε στα «κατεστημένα» των διακινητών, δικηγορικά γραφεία και ατζέντηδες που βγάζουν λεφτά από αυτή διαδικασία και ορισμένες ΜΚΟ που πολλές φορές αφήνουν το πρόβλημα να διογκωθεί παρά να το περιορίσουν. Τόνισε την ανάγκη να φιλτράρει κανείς ποιος είναι ο πρόσφυγας και ποιος έχει την πραγματική ανάγκη, ώστε να παραχθεί πραγματικό ανθρώπινο έργο. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να λυθεί το πρόβλημα και ότι οι τελευταίες προτάσεις που πέρασαν για το μεταναστευτικό στη Βουλή ήταν προτάσεις του ΕΛΑΜ. Ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια που έλεγε εδώ και χρόνια και ότι μόνο όταν η Κύπρος σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες θα επιλυθεί το πρόβλημα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τη δημιουργία Υφυπουργείου αλλά μπαίνουμε σε σταθερή τροχιά επίλυσής του. Σήμερα, είπε, βάζουμε στη φαρέτρα μας ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημείωσε το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάφος και ευχήθηκε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα με τη δημιουργία Υφυπουργείου. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΚΔ έχει να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα. Αναφέρθηκε σε «ανήθικη» συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε οι πλούσιες χώρες να μην ασχολούνται με το μεταναστευτικό και είπε ότι αυτή η «συνειδητή απραξία» οδήγησε στην άνοδο της ακροδεξιάς. Είπε επίσης ότι παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης προεκλογικά το θέμα της ένταξης κάπου χάθηκε σε σχέση με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και διερωτήθηκε αν είναι επιλογή η περιθωριοποίηση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας υπενθύμισε όσα έχει κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία έθεσε και το θέμα του Υφυπουργείου. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε τα εύσημα στον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή για τα όσα έκανε για το θέμα. Ανέφερε ότι διαφαίνεται μια βελτίωση, ωστόσο όπως είπε δεν πανηγυρίζουν και δεν σημαίνει ότι έχει επιλυθεί το μεταναστευτικό. 

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι πρέπει να αποδεχτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συνεχίσει αυτή η Κυβέρνηση την προσπάθεια που ξεκίνησε η προηγούμενη. 

Τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης του Υφυπουργείου με την ελπίδα να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ο νυν Υπουργός κινείται γρήγορα και δίνει λύσεις, είναι αποτελεσματικός ωστόσο δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δημιουργία Υφυπουργείου. Σημείωσε ότι τα Υφυπουργεία είναι εκτός Συντάγματος και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η λειτουργία του Υφυπουργείου με επίκληση στο δίκαιο της ανάγκης. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν ευχήθηκε να δουλέψει και να επιτύχει τον σκοπό του το Υφυπουργείο, ωστόσο όπως είπε η μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά στα μέτρα που λήφθηκαν στα κατεχόμενα με τη μείωση των φοιτητών από την Αφρική λόγω εγκληματικότητας και τους ελέγχους που γίνονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με την ΕΕ. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η διαχείριση του Μεταναστευτικού απασχόλησε συστηματικά την Επιτροπή σε δέκα συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια. Κεντρικό ζήτημα που καταγράφηκε από όλους ανεξαίρετα, όπως είπε, ήταν η σχεδόν παντελής έλλειψη πολιτικών ένταξης στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκείνους που θα παραμείνουν. Είναι, είπε, αυτή η διαπίστωση που οδήγησε σε φαινόμενα περιθωριοποίησης, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού. 

Πρόσθεσε ότι μελετήθηκε εκτενώς και ενισχύθηκε πάρα πολύ το κυβερνητικό νομοσχέδιο. 

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΑΚΕΛ είπε ότι ήταν προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κάποιων ευρωπαϊκών πολιτικών. Οι περισσότερες αφορούν την ένταξη και συμπερίληψη των μεταναστών, είπε. Ανέφερε ότι ο ΥΠΕΣ δεν έχει πρόβλημα να ενταχθούν αυτά τα θέματα αλλά συγκυβερνώντα κόμματα θεωρούν προβληματική την τροπολογία. 

Ανέφερε ότι θα ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και θα είναι ευτυχείς να ενσωματωθεί η δυνατότητα δημιουργίας δομής συμπερίληψης και ένταξης στο Υφυπουργείο. 

Έθεσε επίσης το ζήτημα της συνταγματικότητας των Υφυπουργείων. «Πρέπει να μπει μια τελεία εδώ γιατί η στρέβλωση είναι πολύ μεγάλη», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε από την υφιστάμενη ύφεση του προβλήματος. Να μην ξεχνούμε, είπε, ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος, ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που συχνά βρίσκεται σε ανάφλεξη, καθώς και το θέμα του Κυπριακού. 

Εμείς, είπε, πιστεύουμε ότι με τις σωστές πολιτικές και πολύ νούσιμα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να το θέσουμε υπό έλεγχο. Αυτά που ψηφίσαμε πριν από δύο με δυόμιση χρόνια, είπε, δείχνουν ότι με σωστές νομοθεσίες και με ανθρωπισμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όχι με ακραίες ενέργειες, πρόσθεσε, όχι με αποφάσεις του τύπου να κόψουμε τα κονδύλια και να πεθάνουν από πείνα παιδιά και γυναίκες, ούτε με βία, ούτε με πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Ανέφερε ότι έχουν εισηγήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και ποιες πρέπει να είναι οι θέσεις εντός ΕΕ που όντως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. 

Με σοβαρότητα και σεμνότητα «μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα». Πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί το νομοσχέδιο και ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα πρωτίστως με σωστές πολιτικές. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην ευθύνη να ενεργήσουν με τρόπο ώστε ο κόσμος αυτός να μπορεί να ζει και να αναπτύσσεται με αξιοπρέπεια στις χώρες τους και να μην γίνει αυτό που έγινε και στην Κύπρο «που αναγκαστήκαμε σε κύματα μετανάστευσης». Κάκισε παράλληλα την καλλιέργεια μίσους προς αυτούς τους μετανάστες. 

Όπως είπε, δεν είναι με την βία, το ρατσιστικό μίσος που αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα αλλά με πολιτικές με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη αλλά και με τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. 

Ο περί Συμβούλων-Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη δυνατότητα εργοδότησης Συμβούλων-Συνεργατών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς παρά τω Προέδρω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με σύμβαση απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου. 

Η Βουλή ψήφισε το νόμο για τους συμβούλους Προέδρου και Υπουργών 

Με 46 ψήφους υπέρ και μία εναντίον των παρόντων Βουλευτών, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων–συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και Υφυπουργών. 

Τροπολογίες που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, η ΔΗΠΑ- Συνεργασία, ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους καταψηφίστηκαν. 

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι το θέμα «ξεκίνησε από τις αστοχίες της παρούσας Κυβέρνησης», έδωσε τα παραδείγματα προσλήψεων στα Υφυπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Μάιο με τον Γενικό Ελεγκτή στην οποία του είπε ότι αν δεν πληρούν τα κριτήρια θα τους αποδέσμευε και ότι είχε οκτώ μήνες να το πράξει 

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για «πολιτικούς διορισμούς και επειδή είναι πολιτικοί διορισμοί αυτός που προσλαμβάνει έχει και την ευθύνη». Η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, «έπαιζε και παίζει μέχρι σήμερα κρυφτό. Βάζει το βάρος στους ώμους των Βουλευτών». «Δεν είχε τα κότσια να έρθει να πει ‘θέλουμε αυτούς τους τέσσερις’» είπε αναφερόμενος στους τέσσερις συμβούλους που φέρονται να μην πληρούν τα κριτήρια. 

Κατά τα άλλα, πρόσθεσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, η νομοθεσία είναι πολύ καλή. Καταπολεμούνται τα φαινόμενα νεποτισμού, είπε. Μίλησε για «άγαρμπο τρόπο» με τον οποίο διορθώνει κάποια ζητήματα η Κυβέρνηση και έκανε αναφορές στην πρωτοβουλία για ευρωπαίο απεσταλμένο για το Κυπριακό, στην υπόθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας μετά από τα επεισόδια στην Χλώρακα αλλά και του ανασχηματισμού. 

Ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει ένα πλαίσιο. Δεν θα μπούμε στην λογική παιγνίων με την Κυβέρνηση, είπε. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι προέκυψε το ζήτημα μετά από τις «σκανδαλώδεις κινήσεις» της Κυβέρνησης. Μόνο κατόπιν της κοινωνικής κατακραυγής προχώρησε η Κυβέρνηση στην κατάθεση νομοσχεδίου, πρόσθεσε. Η δική μας πρόταση νόμου αλλά και οι θέσεις που εκφράσαμε είχε κάποιους βασικούς άξονες, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης και μίλησε για την φιλοσοφία αυτοί που θα προσλαμβάνονται να προσλαμβάνονται στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας που προσλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες. 

Δεν είναι νοητό να μιλάμε για επιστημονικούς συνεργάτες και να μην έχουν πτυχίο πανεπιστημιακό, είπε, «γι’ αυτό θα επιμείνουμε σε αυτή την τοποθέτηση». Δεν είναι λογικό και νοητό θεσμικά όταν θα δώσουμε την ευχέρεια να προσλαμβάνει άτομο που έχει πτυχίο πανεπιστημίου αντί να υπάρχει καθορισμένη αποζημίωση να μπορεί ένας Υπουργός να προσλαμβάνει κάποιον και να του δίνει αποζημίωση 62.000 ευρώ, πρόσθεσε. Από την αρχή, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης η δική μας πρόθεση ήταν να μην επιτρέψουμε ένα απαράδεκτο φαινόμενο που είδαμε επί προηγούμενης Κυβέρνησης να μένει κάποιος ως μόνιμο προσωπικό αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία. «Θα ψηφίσουμε μεν αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη η Κυβέρνηση ότι δεν θα έχουμε μετατροπή σε αορίστου χρόνου αυτά τα πρόσωπα», είπε. 

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στο θέμα των τεσσάρων ατόμων που έχουν ήδη προσληφθεί λέγοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρούσε την δική του δέσμευση τον Μάιο του 2023 μετά από την συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή ότι αν δεν πληρούνται τα κριτήρια θα προχωρούσε σε τερματισμό των συμβούλων – συνεργατών. Χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία μόνο με προειδοποίηση 30 ημερών θα μπορούσε να τερματίσει την σύμβαση, είπε. Αλλά εδώ, πρόσθεσε «δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε μια πολιτική παραδοξότητα». Η Κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλει μεταβατική διάταξη και έχουμε τροπολογίες συγκυβερνώντων κομμάτων που είναι σε αντίθεση, υπέδειξε. 

Σημείωσε ότι έχουμε αποφασίσει πλειοψηφικά στην Επιτροπή ότι από αυτά τα κριτήρια η μόνη κατηγορία που μπορεί να εξαιρεθεί είναι κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο όταν έκαναν τις σπουδές τους. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες. «Κατά παράβαση ξαναφέραμε το Προεδρικό για να μας επαναλάβουν ότι δεν ήθελαν καμιά αλλαγή. Παραβιάσαμε κάθετα τον κανονισμό της Βουλής λες και δεν είχαμε αντίληψη τι μας είπαν την πρώτη φορά», είπε.   

Πρόσθεσε ότι η μη ψήφιση μεταβατικής διάταξης για άτομα που έχουν ήδη προσληφθεί «δεν είναι εκδίκηση. Είναι ισονομία. Είναι αρχές. Είναι αξιοκρατία. Είναι σεβασμός σε όλα τα παιδιά που αναλώνουν χρόνια σπουδών χωρίς να έχουν τις πλάτες κανενός». 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο ως έχει. Θα καταψηφίσουμε όλες τις τροπολογίες». Σημειώνουμε ακόμη, είπε, «και την κριτική για λανθασμένες επιλογές του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αν και σημειώνω την ευαισθησία για αυτόν τον Πρόεδρο την στιγμή που απλώς έκανε αυτό που έκαναν άλλες Κυβέρνηση». 

Είναι η πρώτη Κυβέρνηση που έφερε νομοσχέδιο που να ρυθμίζει το ζήτημα, είπε, προσθέτοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση «αυτοδεσμεύεται για τους διορισμούς που έχει κάνει ή θα κάνει στο μέλλον. Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία». 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτε. Με όλο το σεβασμό. Γιατί αυτοί οι συνεργάτες είναι άνθρωποι που ουσιαστικά θα υποβοηθούν το έργο του Υπουργού για ζητήματα δευτερευούσης σημασίας. 

Υπενθύμισε ότι από πλευράς δικής μας το θέμα των ατόμων που έχουν ήδη προσληφθεί δεν ηγέρθη από κανένα Βουλευτή όταν συζητούσαμε για τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες, αλλά για τους συνεργάτες των Υπουργών θεωρήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό. Αποφασίσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο ως έχει. Ανακοίνωσε επίσης την απόσυρση των τροπολογιών του ΔΗΚΟ. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη το θέμα και η Βουλή καθόρισε κάποια κριτήρια όσον αφορά την πρόσληψη κοινοβουλευτικών συνεργατών. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες ανάληψης καθηκόντων ετοίμασε το νομοσχέδιο και το κατέθεσε στη Βουλή», είπε. Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο σε αυτή τη λογική και θα ψηφίσουμε κάποιες τροπολογίες είπε. 

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε επίσης ότι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε ένα νομοσχέδιο για να τεθούν κάποια κριτήρια που οι προηγούμενοι Πρόεδροι δεν είχαν την τόλμη να το κάνουν. Ανέφερε ότι «έγινε μια ανθρωποφαγία για τέσσερα άτομα». Να θυμίσω ότι θα έπρεπε να κάνουμε μια εξαίρεση για την ομάδα των δημοσιογράφων το είδε η πλειοψηφία και αποφάσισε να κάνουμε την εξαίρεση. 

Όταν πριν από τρία χρόνια αποφασίζαμε τα του οίκου μας, αποφασίσαμε για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες μια πρόνοια που να κατοχυρώνει αυτούς που υπηρετούσαν την συγκεκριμένη στιγμή και δεν πληρούσαν τα προσόντα του νομοσχεδίου. Υπάρχει η ίδια περίπτωση και αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε όλη μας την αυστηρότητα σε αυτά τα άτομα, πρόσθεσε. Είπε ότι μόνο ο ίδιος στηρίζει την τροπολογία για την μεταβατική διάταξη από πλευράς ΔΗΠΑ. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι «νομίζω ως κράτος ήρθε ο καιρός που πρέπει να ωριμάσουμε. Απότοκο αυτού είναι ότι ήρθε η ώρα να νομοθετήσουμε γι αυτό το θέμα κάτι που έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια». 

«Ας είναι και σήμερα. Λυπούμαι αν κάποια άτομα θα αποστερηθούν τη δουλειά τους αλλά καλούμαστε να τραβήξουμε μια γραμμή την οποία οφείλουμε να τραβήξουμε», πρόσθεσε. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου μίλησε για την ανάγκη ισονομίας μεταξύ των πολιτών και είπε ότι είναι απαράδεκτο να φτάνει τέτοιο θέμα στη Βουλή αναφερόμενη στο ζήτημα των συμβούλων που έχουν ήδη προσληφθεί. «Ευτελίζουμε τον ρόλο του νομοθέτη», ανέφερε. «Πρέπει να παίρνουμε τους καλύτερους, ανεξαρτήτως ποιοι είναι. Ισονομία σημαίνει ισονομία. Δεν πρόκειται να ψηφίσω νόμο ο οποίος έχει να κάνει με την εξαίρεση του οποιουδήποτε ακόμη και να ήταν δικός μου αδελφός», πρόσθεσε. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι «αυτό που πάει να γίνει σήμερα εδώ είναι παράνομο, τουτέστιν αντισυνταγματικό». Αν υπερψηφιστεί οποιαδήποτε πρόταση που θα στείλει στην ανεργία αυτά τα τέσσερα άτομα, τότε θα τους οδηγήσει στα δικαστήρια, πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι κάθε Κυβέρνηση προσλάμβανε συμβούλους. «Κράτησε δια μέσου των Υπουργών της μόνο τέσσερις. Έρχεται η Βουλή σήμερα για να εκδικηθεί κατά τρόπο απαράδεκτο, αντιπολίτευσης του 19ου αιώνα, τους τέσσερις. Διέπραξε το σφάλμα το Προεδρικό να φέρει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για να απολύσει τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι προσελήφθηκαν από Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης». 

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θεσπίστηκε νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης και φυσικών προσώπων ως συμβούλων-συνεργατών για υποβοήθηση του έργου τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, με ανώτατο όριο τη διάρκεια της θητείας της εκάστοτε Κυβέρνησης ή της θητείας του εκάστοτε μέλους της Κυβέρνησης, ανάλογα με την περίπτωση και τηρουμένων των όρων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω σύμβαση. 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να διαγραφεί το άρθρο 391 αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου επιβάλλεται ετήσιο τέλος ύψους €350 σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στο Μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας. 

Ταυτόχρονα αποσύρθηκαν οι σχετικές προτάσεις νόμου που είχαν καταθέσεις βουλευτές από όλα τα κόμματα. 

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί ως κατεπείγον και η αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας συνήλθε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας για να αποφασίσει.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάνης ανέφερε στην Ολομέλεια ότι η εκτελεστική εξουσία δεσμεύτηκε να επιστραφούν τα χρήματα για τις 1300 εταιρείες, που έχουν ήδη πληρώσει το τέλος για το 2024. 

Ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) και ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι να επεκταθεί η χρονική περίοδος για την οποία παραχωρείται άδεια και επίδομα μητρότητας για απόκτηση πρώτου τέκνου μέσω τοκετού ή υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας, καθώς και η χρονική περίοδος για την οποία παραχωρείται άδεια και επίδομα μητρότητας σε περίπτωση νοσηλείας του βρέφους.    

Ειδικότερα, προνοείται η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί με άμεση ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου και για μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας. 

Η διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί αυξάνεται από τις 18 στις 22 εβδομάδες για τοκετό ή γέννηση μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ αυξάνεται για υιοθεσία πρώτου παιδιού από τις 16 στις 20 εβδομάδες. 

Επίσης υπάρχει αύξηση από τις έξι εβδομάδες στις οκτώ επιπλέον εβδομάδες σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.   

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου, ώστε να παραταθεί η επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης με τους οποίους επιβαρύνονται προϊόντα συγκεκριμένων κλάσεων καυσίμων (καύσιμα κίνησης) μέχρι και την 31η Μαρτίου 2024.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2024 Νόμος του 2024   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ποσού ύψους €1.662.660.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ 

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2024.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε την χαρά του γιατί όλοι πίστεψαν σε αυτή την μεταρρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα για τη βιωσιμότητα μέχρι και το 2031 σύμφωνα με τις μελέτες, είπε. 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε ότι υπάρχουν «στρεβλώσεις, λάθη και παραλήψεις». Από κοινού, ανέφερε, ο ΟΑΥ μαζί με την Επιτροπή Υγείας να ασχοληθούμε με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. 

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι αναμένουμε να κατατεθούν οι μονάδες αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων για όλα τα νοσηλευτήρια εμπιστευτικά, προσθέτοντας ότι προς αυτό έχει σταλεί επιστολή στον ΟΑΥ. 

Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, είπε, προσθέτοντας ότι πάνω από όλα θα πρέπει να δούμε πως αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο τα παράπονα από ασθενείς ολοένα και αυξάνονται. Αν διορθώσουμε στρεβλώσεις τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς πιο καλά, ανέφερε. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι η πιο μεγάλη κοινωνική κατάκτηση γιατί έχει να κάνει με αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα, το κοινωνικό αγαθό που είναι ο τομέας της υγείας. 

Αναφέρθηκε στην προ του ΓεΣΥ κατάσταση, λέγοντας ότι η Κύπρος ήταν η «4η χειρότερη χώρα στον κόσμο». Σήμερα, είπε ο κ. Λουκαΐδης, έχουμε φτάσει στις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, γιατί έχουμε ένα σύστημα μονοασφαλιστικό που στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Έχουν επωφεληθεί τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα αλλά και οι χρόνιοι ασθενείς, τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφάλιζαν, όπως δεν ασφάλιζαν και τους συνταξιούχους, πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο «κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας θα πρέπει να είναι ο συνεχής στόχος για αναβάθμιση της ποιότητας».   

Έχουν υπάρξει αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών, σε ό,τι αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη έχουν υιοθετηθεί ποιοτικά κριτήρια τα οποία είναι λυπηρό κάποιοι να τα απαξιώνουν, πρόσθεσε.   

Ο ΟΑΥ και φέτος παρουσιάζεται με πλεόνασμα, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του μέχρι το 2030, είπε ο κ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάποιοι συνεχίζουν να κινδυνολογούν και μάλιστα αυτοί προέρχονται από την Κυβέρνηση». 

Για τις καταχρήσεις που γίνονται από παρόχους υγείας είπε ότι τα μέτρα πρέπει συνεχώς να ενισχύονται ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η όποια κατάχρηση. Γιατί, όπως είπε, ακριβώς πλήττεται η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εμείς θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό μιας κοινωνικής κατάκτησης που θεωρούμε δική μας, ανέφερε. 

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι ως κόμμα «βάλαμε κι εμείς τις δικές μας ψηφίδες» και κάνουμε αγώνες για την εδραίωσή του, όπως ανέφερε. 

Εγκρίνουμε σήμερα €1600 εκατομμύρια και θεωρούμε ότι αυτή η επιταγή η οποία θα πρέπει να δοθεί, πρέπει να έχει υπογραφή με παρατηρήσεις για καταχρήσεις, για αδιαφανείς διαδικασίες κατηγοριοποίησης των νοσηλευτηρίων, ανέφερε. Ως Επιτροπή Υγείας, είπε, δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που χρησιμοποίησε ο ΟΑΥ για κατηγοριοποίηση. Σε μια νύχτα άλλαξε η κατηγοριοποίηση του ΓΝ Λεμεσού από TRF2 σε TRF1 και εμείς ακόμα δεν ξέρουμε τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι η έλλειψη καινοτόμων φαρμάκων είναι γεγονός.   

«Ως ΔΗΚΟ θέλουμε το ΓεΣΥ να ενδυναμωθεί, θέλουμε το ΓεΣΥ να αποτελέσει το καμάρι των κατακτήσεων του λαού», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό κάνουμε παρατηρήσεις, για να το βοηθήσουμε να αυτοβελτιωθεί. 

Ως κόμμα θα υπερψηφίσουμε αλλά θα παρατηρούμε αν οι παρατηρήσεις που έχουμε καταθέσει θα υλοποιηθούν, ανέφερε. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στο σύστημα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και κυρίως στη βασική φιλοσοφία του συστήματος υγείας, δηλαδή της ελεύθερης επιλογής νοσηλευτηρίου και γιατρού από τους ασθενείς, στην προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και των περιοχών που δεν είναι στα αστικά κέντρα. 

Το 2022 ο ΟΑΥ προϋπολόγισε 1,2 εκ. ευρώ για ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις και από τα στοιχεία που έχουμε πάρει διατέθηκαν μόνο €156.000 και διερωτήθηκε γιατί έχουν προϋπολογιστεί και πάλι πάνω από 1 εκατ. 50 χιλιάδες ευρώ το 2024. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε την απάντησή μας, σημείωσε. 

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αν υπάρχει σήμερα ΓεΣΥ «αυτό οφείλεται στην ΕΔΕΚ» η οποία, όπως είπε, από το 1968 το είχε εντάξει στις προτεραιότητες της. Για να έχουμε το επικαιροποιημένο σχέδιο το 2017, αυτό ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών πιέσεων και των επιστολών που στάλθηκαν στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε.   

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ενδιαφέρον και πρόθεσή μας είναι ουσιαστικά να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη σωστή υλοποίηση της νομοθεσίας το ΓεΣΥ, αλλά πάνω από όλα στη φιλοσοφία όπως την ανέφερα προηγουμένως. Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι στηρίζουμε τη βιωσιμότητα των δύο οργανισμών, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, και προτείνουμε λύσεις για να διαφυλάξουμε την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. 

«Το 2019 η χώρα μας απέκτησε το ΓεΣΥ, μια διαχρονική ανάγκη που πήρε σάρκα και οστά», σημείωσε. 

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι «συνέβη το αυτονόητο. Να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Τουλάχιστον στον τομέα υγείας». Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, στρεβλώσεις, πάντα θα υφίστανται σε ζωντανούς οργανισμούς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε εδώ για να επιλύσουμε τα προβλήματα του ΓεΣΥ χωρίς να αλλάζουμε την φιλοσοφία του, συνέχισε. 

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να βάλουμε ένα τέλος στην κατάχρηση, να σταματήσουμε όσους καταχρώνται το σύστημα. Ακούμε για γιατρούς που τετραπλασίασαν τα έσοδά τους και να μην γίνεται κανένας έλεγχος, συνέχισε. «Σε όλα αυτά οφείλουμε να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο», είπε. 

Ο προϋπολογισμός   

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το έτος 2024 είναι πλεονασματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.662.660.000 και έσοδα ύψους €1.662.839.339, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από έσοδα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) (€1.647.189.339), από κρατική χορηγία για συγχρηματοδοτούμενα έργα (€8.600.000) και από διάφορα διοικητικά έσοδα (€7.050.000). 

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΟΑΥ για το έτος 2024 αφορούν κυρίως για τις δαπάνες ΓεΣΥ €1.620.090.000, εκ των οποίων το €1.615.090.000 αντιστοιχεί στις αμοιβές των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας και τα €5.000.000 σε άλλες δαπάνες. 

Επίσης λειτουργικές δαπάνες (€32.800.000), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν τις αποδοχές του προσωπικού (€8.577.923), την αμοιβή του προέδρου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών (€207.281) και άλλες δαπάνες (€24.014.796). 

Προβλέπονται ακόμη αναπτυξιακές δαπάνες (€9.670.000), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης για την ανάπτυξη και τις προσαρμογές του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ (€8.600.000), την αγορά λογισμικών, μηχανογραφικού και άλλου εξοπλισμού (€850.000), τις βελτιώσεις γραφειακών χώρων (€100.000) και την αγορά εξοπλισμού γραφείου και επίπλων (€100.000), καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€100.000). 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2024 Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ποσού ύψους €761.829.162 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2024 

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το 2024 από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι Βουλευτές μίλησαν για ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά και διόρθωσης των κακώς εχόντων. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι υπάρχει στρατηγικό πλάνο για την τριετία 2021-2023 και ότι αναπτυξιακό πρόγραμμα κατατέθηκε γραπτώς την προηγούμενη εβδομάδα. 

Μιλάμε για τα δημόσια νοσηλευτήρια μας, είπε, «αν δεν θα τα στηρίξουμε να ξέρουμε ότι το ΓεΣΥ θα καταρρεύσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται». 

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα», προσθέτοντας ότι έχει κατατεθεί γραπτώς το στρατηγικό πλάνο αναβάθμισης των νοσοκομείων, ανά νοσοκομείο, με έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2026. Το μόνο νοσοκομείο στο οποίο τα έργα δυστυχώς είναι στο στάδιο αξιολόγησης είναι το ΓΝ Λεμεσού, είπε, συμπληρώνοντας ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος από τις προσφυγές. 

Είπε επίσης ότι «αυτοί που κράτησαν τον τόπο στην πανδημία ήταν το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».   

Αστοχίες υπάρχουν, αναγνώρισε, προσθέτοντας ότι αλίμονο αν αφήσουμε να καταρρεύσουν. 

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι σκοπεύουμε τις στρεβλώσεις που έχουμε διαπιστώσει να τις διορθώσουμε και γι’ αυτό τον λόγο αναμένουμε από την Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια.   

Μίλησε για την ανάγκη «για αυτονομία οικονομική και λειτουργική στα δημόσια μας νοσηλευτήρια». 

Η κ. Ορφανίδου έδωσε συγχαρητήρια για την άψογη λειτουργία του ΤΑΕΠ Παίδων. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι», είπε. 

Υπενθύμισε ότι τέλος Μαΐου τελειώνει η κρατική χορηγία για στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων. «Δεν πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει για να εξυπηρετείται αλλά την ίδια ώρα να πληρώνει και μέσω της κρατικής χορηγίας», ανέφερε.   

«Ο μόνος τρόπος να δεχτούμε την επέκταση θα είναι κάτω από πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο», είπε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο το μπαλάκι είναι στην Κυβέρνηση». 

Θέλουμε να δούμε να κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο δράσης από τον ΟΚΥπΥ για να το μελετήσουμε, είπε. 

Η κ. Ορφανίδου αναφέρθηκε στο έργο για επέκταση της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών και το την παιδογκολογική κλινική, ζητώντας αποκλειστικό παιδοψυχολόγο. 

«Θα στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, είμαστε εδώ για να κακίζουμε τα κακώς έχοντα αλλά και να στηρίξουμε την προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για να κρατήσει δυνατά και αυτόνομα τα κρατικά μας νοσηλευτήρια», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι στηρίζουμε τον οργανισμό και τα δημόσια νοσηλευτήρια μας. «Στις δύσκολες στιγμές της χώρας μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια που μας στήριξαν», είπε. Χαιρέτισε την έναρξη των αναβαθμίσεων και επεκτάσεων αρχής γενομένης από το ΓΝ Πάφου, ενώ ακολουθούν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία. 

Μίλησε για την δημιουργία αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «υπερσύγχρονο έργο για την ευρύτερη περιοχή» και ανέφερε ότι δρομολογήθηκε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η λειτουργία του ΟΚΥπΥ ήταν ένας συμβιβασμός που δεχτήκαμε και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. «Αντί να προσφέρει ευελιξία, έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. Τελικά, πρόσθεσε, «κάναμε έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό». 

Δεν μηδενίζουμε, σημείωσε, έχουν γίνει μικρά βήματα μπροστά, αλλά εδώ και χρόνια έχουμε ζητήσει τον σχεδιασμό και ακόμα να τον πάρουμε. 

Είναι μια απειλή και κάποιοι θα το χρησιμοποιήσουν, ήδη το χρησιμοποιούν. Ήδη απειλούν σε σχέση με την κρατική στήριξη και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δυο χαμένα χρόνια της πανδημίας, ανέφερε. Υπενθύμισε ότι απαλλάξαμε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, και στέλναμε όλον τον κόσμο στα δημόσια. «Κάποιοι ήδη παζαρεύουν και από το βήμα της Βουλής έχουν θέσει αυτό το ζήτημα, όπως και η ίδια η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Λουκαΐδης. 

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε επίσης ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια υπερβάλλουν εαυτόν και θα πρέπει να τύχουν στήριξης πρωτίστως με την διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ολοκληρώνεται η κρατική χορηγία για τον ΟΚΥπΥ φέτος. «Έχουμε πει ως ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη», είπε, υπενθυμίζοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια απορρόφησαν όλους τους κραδασμούς από την πανδημική κρίση. 

Μίλησε επίσης για την ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενώ ειδική αναφορά έκανε για την παιδογκολογική και την ανάγκη εργοδότησης μόνιμου προσωπικού. 

Στη σωστή διαχείριση των οικονομικών αναφέρθηκε σε σύντομη παρέμβασή της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος είναι ασυγχώρητη», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ είναι πράγματι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Τα δημόσια νοσηλευτήρια εν καιρώ πανδημίας βοήθησαν χιλιάδες πολίτες. «Είναι γεγονός ότι στα δύσκολα οι ασθενείς καταλήγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε. 

Η επένδυση που κάναμε δεν είχε και την ανάλογη απόδοση γιατί δυστυχώς υπάρχουν νοσηλευτήρια σε κτιριακές εγκαταστάσεις σε πολύ άσχημη κατάσταση, ασθενείς να περιμένουν 5-6 ώρες, οι γιατροί να παραπονιούνται ότι οι κλινικές τους είναι υποστελεχωμένες, νοσηλευτήρια να στερούνται βασικών ειδικοτήτων, πρόσθεσε. 

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι στο ΓΝ Πάφου δεν υπάρχει εντατικολόγος, γίνεται στήριξη εξ αποστάσεως και μίλησε για νοσοκομεία χωρίς καντίνες. 

Η διοίκηση του ΟΚΥπΥ θα πρέπει να έχει πλάνο, να έχει στρατηγική, να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή. Έγιναν πολλές καταχρήσεις, χάθηκαν πολλά λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, σημείωσε. 

Θέλουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να στέκονται στα δικά τους πόδια. Να ανακτούν μερίδιο της αγοράς γιατί δυστυχώς έχουν χάσει σοβαρό μερίδιο της αγοράς, είπε. 

Θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και θα αναμένουμε να δούμε βήματα προόδου, κατέληξε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το ΔΣ θα επιδιώξει εξοικονομήσεις και αύξηση των εσόδων του. Ελλείψεις υπάρχουν όμως τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, έτσι η κριτική είναι αποδεκτή αλλά δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτική ή άδικη, ανέφερε. 

Θα υπερψηφίσουμε και θα σταθούμε αρωγοί στον ΟΚΥπΥ αλλά και σε όλους όσοι τον αποτελούν, συνέχισε. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου μίλησε για την ανάγκη οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, να υπάρχει πρόληψη των ασθενειών, να λειτουργούν καλά ΤΑΕΠ. 

Ένα καλό, οργανωμένο σύστημα υγείας ενός κράτους, εκτός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, πάνω απ’ όλα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπρέπειας των πολιτών. 

Σύμφωνα με την ίδια τα δημόσια νοσηλευτήρια «οφείλουν να αναβαθμιστούν και να αυτονομηθούν». 

Ο προϋπολογισμός 

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το έτος 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €761,83 εκατομ. και έσοδα ύψους €661,08 εκατομ. 

Τα έσοδα του ΟΚΥΠΥ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από: 

 • Κρατική χορηγία για αναπτυξιακές δαπάνες (€6,98 εκατομ.). 
 • Υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ), υπηρεσίες δημόσιας υγείας και υπηρεσίες προς αρμόδιες αρχές (€125,31 εκατομ.). 
 • Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€15,15 εκατομ.). 
 • Παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας (€45,83 εκατομ.). 
 • Παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας (€230,61 εκατομ.). 
 • Εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ΟΚΥπΥ (€12,69 εκατομ.). 
 • Αποζημίωση για φάρμακα Β΄ φάσης του ΓεΣΥ (€126 εκατομ.). 
 • Άλλες πηγές (€98,51 εκατομ.). 

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΟΚΥπΥ για το έτος 2024 αφορούν: 

 • Αποδοχές προσωπικού (€94,31 εκατομ.), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν θέσεις για στελέχωση του οργανισμού, 58 νέες θέσεις για διοικητικό, ιατρικό, γραμματειακό και λογιστικό προσωπικό (5 βοηθούς λογιστικούς λειτουργούς, 16 διασώστες, 7 μηχανικούς κτιρίων και υποδομών και 30 νοσηλευτές), οι οποίες θα βοηθήσουν τον οργανισμό να λειτουργήσει στο πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ με τη δημιουργία σωστών δομών με εξειδικευμένο προσωπικό και γνώσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, και το υφιστάμενο προσωπικό το οποίο θα παραιτηθεί από τη δημόσια υπηρεσία και θα υπογράψει συμβόλαιο με τον οργανισμό. 
 • Παροχή κινήτρων (€11,92 εκατομ.) στους προσωπικούς ιατρούς για εγγραφή αριθμού δικαιούχων, ώστε ο οργανισμός να έχει έσοδα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), διασυνδέοντας παράλληλα την παραγωγικότητα με την αντιμισθία των προσωπικών ιατρών, στους ειδικούς ιατρούς σε σχέση με την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας και σε οριζόντια βάση σε συνάρτηση των στόχων ανά κλινική. 
 • Επίσης προβλέπονται δαπάνες για το ωρομίσθιο προσωπικό (€46,54 εκατομ.), λειτουργικές δαπάνες (€197,14 εκατομ.), για συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (€16,68 εκατομ.), για συμβουλευτικές υπηρεσίες (€281,64 εκατομ.), για αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων (€29,74 εκατομ.), για αγορά μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (€27 εκατομ.) και για ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτιρίων (€62,36 εκατομ.).

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη Συμπαραγωγή Ταινιών (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη συμπαραγωγή ταινιών. 

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για σχέσεις με Ισραήλ με αφορμή συμφωνία για συμπαραγωγή ταινιών 

Η Ολομέλεια της Βουλής κύρωσε κατά πλειοψηφία τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ισραήλ για τη συμπαραγωγή ταινιών, με την έντονη αντίθεση των βουλευτών του ΑΚΕΛ. 

Υπέρ ψήφισαν 25 βουλευτές, εναντίον 12 ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, χαρακτήρισε ντροπή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο την ώρα που το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, εδώ και τέσσερεις μήνες. Χαρακτήρισε τραγικό να συζητείται η συμπαραγωγή ταινιών αντί «οι φρικαλεότητες του Ισραήλ και οι κυρώσεις». Όπως είπε, κάποιοι θέλουν να δώσουν το μήνυμα στο Ισραήλ να προχωρήσει ως έχει. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο το Σώμα μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει καταδικαστικό ψήφισμα για το Ισραήλ και θα ζητά κατάπαυση του πυρός. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διαφώνησε με τη λογική ότι το νομοσχέδιο έχει σχέση με τα όσα δυσάρεστα γίνονται στο Ισραήλ. Εκφράζοντας θλίψη για τις σκηνές βίας που βλέπει κανείς καθημερινά, είπε ότι η επικύρωση μια συμφωνίας που υπογράφηκε το 2018 και αποφέρει κυρίως εμπορικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σχέση με αυτά. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι η συζήτηση είναι για συμπαραγωγή ταινιών και όχι χειροβομβίδων και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαστρέβλωση, ότι με αυτή την επικύρωση επικροτούν τις πράξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ανέφερε ακόμα ότι δεν ασκείται εξωτερική πολιτική με φιλευσπλαχνία και φιλανθρωπία, αλλά βάσει εθνικών συμφερόντων. Εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ είναι απαραίτητος σύμμαχος σε όσα επιδιώκει η ΚΔ και πρέπει να παραμείνει. Ανέφερε επίσης ότι εξωτερική πολιτική κάνει η Κυβέρνηση και όχι η Βουλή. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος καταδίκασε τις βαρβαρότητες του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας τις οποίες χαρακτήρισε ως γενοκτονίας και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, αντέτεινε ότι ο πολιτισμός ξεφεύγει από αυτά και η συμπαραγωγή ταινιών είναι μια πολιτιστική δραστηριότητα. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καταδίκασε αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη από το «διεφθαρμένο, ακροδεξιό», όπως είπε καθεστώς Νετανιάχου, αλλά και όσα έκανε η Χαμάς η οποία «εκμεταλλεύεται τον παλαιστινιακό λαό και τη βοήθεια που λαμβάνει». Παράλληλα είπε ότι καταδικάζει «το καθεστώς Πούτιν και όλους τους δικτάτορες και την ακροδεξιά». Ωστόσο ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να αντισταθεί σε αυτά είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αλλάζει τίποτε από αυτό που γίνεται επί του εδάφους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού ανέφερε ότι ιδιαίτερα τα μικρά κράτη όπως η Κύπρος θα πρέπει να αναδεικνύουν ότι ο πλανήτης λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, και όχι στη βάση των συμφερόντων που τα καθιστά έρμαιο στις διαθέσεις των ισχυρών. 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι η παράταξή του δεν νιώθει ντροπή που στηρίζει τη συμφωνία αυτή, αφού πάντα καταδίκαζε τη βία, τις ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο όπως είπε ο πολιτισμός ενώνει, δεν έχει όρια, προάγει αρχές και αξίες. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε πως όσα είπε το ΑΚΕΛ δεν έχουν καμιά σχέση με το νομοσχέδιο. Εξέφρασε λύπη για το θάνατο οποιουδήποτε ανθρώπου, ανέφερε ωστόσο ότι ακούγοντας τα όσα είπε το ΑΚΕΛ συμπεραίνει κανείς ότι για τα εγκλήματα στη Γάζας οι υπεύθυνοι είναι στην αίθουσα της Βουλής. Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι βρίσκονται στη Γάζα και είναι αυτοί που θυματοποίησαν του ανθρώπους της και ξεκίνησαν την επίθεση. Είπε επίσης ότι αν στη θέση του Ισραήλ ήταν η Τουρκία δεν θα είχαν αυτή τη στάση, ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία για πρόσφατες επιθέσεις της Τουρκίας κατά αμάχων. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι τους ζητείται να κάνουν συμφωνίες με το «κράτος-δολοφόνο της Μ. Ανατολής». Η Κύπρος, ανέφερε, οφείλει να στέκεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και να ζητά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργίαδης, είπε ότι αν η συζήτηση ήταν για το Μεσανατολικό θα μπορούσε να συμφωνήσει, όμως πρόκειται για μια πρόταση για συμφωνία στον τομέα του κινηματογράφου και εισηγούνται υπερψήφιση. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς έκανε λόγο για «υποκρισία» στη Βουλή, αφού καταδικάστηκε η επίθεση της Χαμάς με τους 1300 νεκρούς και φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής, ενώ «δεν έγινε τίποτε για τους 30.000 Παλαιστινίους». Είπε επίσης ότι στην ΕΕ διακόπτονται όλες οι σχέσεις με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κάτι αντίστοιχο είχε γίνει για να πέσει το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. 

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι για τη Βουλή τα θύματα του πολέμου είναι πάντα θύματα πολέμου και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται και διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ δεν έφερε ψήφισμα για την καταδίκη των πράξεων του Ισραήλ. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης του 2024 Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης ποσού ύψους €19.940.079 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ποσού ύψους €6.773.953 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 4) και Συναφείς Κανονισμοί του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι να επιτευχθεί ορθότερη εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και της οδηγίας 2009/132/ΕΚ όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως. 

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στους δήμους η ευχέρεια να προβαίνουν στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως προβλέπεται και για σκοπούς πρόληψης βανδαλισμών εντός των δημοτικών ορίων, νοουμένου ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου. 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ποσού ύψους €2.234.136 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμου, ώστε οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνταν σε ιδιωτικά σχολεία πριν από την έναρξη της ισχύος του υπό τροποποίηση νόμου να μη χρειάζεται να κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διδασκαλία τους στο γνωστικό αντικείμενο που ήδη διδάσκουν. 

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να εφαρμόζει σχέδια χορηγιών τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα επιχορήγησης από το εν λόγω ταμείο μέρους ή όλου του ποσού της επένδυσης στην οποία αφορούν και την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή όλου του ποσού αυτού από τον λήπτη της χορηγίας προς το εν λόγω ταμείο. 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός τους οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις. 

Οι περί Σπόρων (Κατάλογοι Ποικιλιών των Καλλιεργουμένων Γεωργικών Ειδών) (Τροποποιητικοί) και οι περί Σπόρων (Λαχανικά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η μερική εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2023/1438 της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2023 για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/90/ΕΚ και 2003/91/ΕΚ όσον αφορά τα πρωτόκολλα για την εξέταση ορισμένων ποικιλιών ειδών γεωργικών φυτών και κηπευτικών ειδών».   

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών υποχρεούται να προβαίνει στη δημοσίευση όλων των διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών πριν από την ετοιμασία μελέτης στατικής επάρκειάς τους. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Συμβούλων ή Άλλων Συνεργατών Καθορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας (Κριτήρια Επιλογής για την Παροχή Υπηρεσιών) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2023 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2017    

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022    

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022    

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022    

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022    

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω