Στην Ολομέλεια η τροποποίηση της νομοθεσίας για την ΑΑΔΙΠΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νομού:

Ο περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση του αδικήματος της εκ προθέσεως παροχής ψευδών, παραπλανητικών ή/και ανακριβών στοιχείων ή/και υποβολής ψευδών, παραπλανητικών ή ανακριβών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Στην Ολομέλεια η τροποποίηση της νομοθεσίας για την ΑΑΔΙΠΑ

Ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, για τροποποίηση του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2023. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να υποβληθεί η τροποποιημένη νομοθεσία στην Ολομέλεια.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ο σκοπός της πρότασης που κατέθεσε ήταν η αποθάρρυνση των φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον αστυνομικών για κατά φαντασίαν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα που αποσκοπούσαν στη συκοφάντηση ή εκδίκηση μελών του αστυνομικού σώματος. «Το 97% των υποθέσεων που υποβάλλονται στην ΑΑΔΙΠΑ απορρίπτονται», πρόσθεσε.

«Σκοπός της Αστυνομίας είναι η προστασία της έννομης τάξης, των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν μπορεί το καθήκον ενός Αστυνομικού να είναι πάρεργο ή αγγαρεία», ανέφερε καταληκτικά.

Ο Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, είπε ότι αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, η «Ισότητα» θα αποσύρει τις καταγγελίες που έκανε στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι «μετά από 18 χρόνια επιτέλους τροποποιείται με νομοσχέδιο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, ο Νόμος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) και βρήκε σύμφωνα όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Εξέφρασε ακόμη υπερηφάνεια για την τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία – όπως είπε – «καταδίκασε, ταλαιπώρησε και εξευτέλισε Αστυνομικούς για 18 χρόνια και κανένας δεν ασχολείτο με αυτό». Τόνισε ότι επισφραγίζεται με ατσαλένιο τρόπο η δικαστική και νομοθετική υπεράσπιση των αστυνομικών απέναντι σε ψευδείς καταγγελίες του υποκόσμου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Λευτέρης Κυριάκου, Γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), ευχαρίστησε τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου, για την τροποποίηση νόμου και τη νομοθεσία για την ΑΑΔΙΠΑ. «Ένα πάγιο αίτημα του ΣΑΚ παίρνει σάρκα και οστά», τόνισε.

Όπως είπε, «μετά από διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουμε καταλήξει στο κείμενο που θα τροποποιηθεί σύντομα στην Ολομέλεια και θα ποινικοποιήσει τις ψευδείς καταγγελίες, οι οποίες διαχρονικά ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην εκτέλεση των καθηκόντων των μελών μας στην πρώτη γραμμή». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι ψευδείς καταγγελίες θα σταματήσουν και ότι οι αστυνομικοί θα εκτελέσουν χωρίς προβλήματα τα καθήκοντά τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Λούκας Χρίστου, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή μετά από 4 χρόνια προσπαθειών του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ έγινε κατορθωτή η συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τροποποίηση της νομοθεσίας. Ακόμη, εξέφρασε ευχαριστίες στους φορείς και στον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου, για την τροποποίηση της νομοθεσίας.

«Οι ανυπόστατες αρχές αποτελούσαν σχεδόν το 50% των καταγγελιών που υποβάλλονταν στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κάτι που είχε ψυχολογικό και οικονομικό κόστος για τα μέλη της Αστυνομίας», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Προς ποινικοποίηση των ψευδών καταγγελιών κατά αστυνομικών

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του αδικήματος της δημόσιας βλάβης, ώστε αυτό να διαπράττεται όχι μόνο στις περιπτώσεις όπου η ψευδής κατάθεση δίδεται σε αστυνομικό, αλλά και όταν δίδεται σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, το οποίο εξουσιοδοτείται να διενεργεί ανακρίσεις σε σχέση με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2019

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αύξηση των κλιμάκων πολιτικής δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή με στόχο τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και των Προέδρων επαρχιακών δικαστηρίων για τη διεκπεραίωση του έργου της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια και  ταυτόχρονα την πρόσδοση μεγαλύτερης ευελιξίας στο σύστημα.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Είδαν νομοσχέδιο 2019 για καθυστερημένες υποθέσεις σε δικαστήρια

Ο περί της μη Συναινετικής Χρήσης Προσωπικών Εικόνων Ερωτικού ή/και Σεξουαλικού Περιεχομένου Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση ξεχωριστής νομοθεσίας, ώστε να ποινικοποιηθεί η μη συναινετική χρήση προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου (η ούτως καλούμενη «εκδικητική πορνογραφία»), η οποία διαπράττεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε αυτή στρέφεται κατά γυναικών είτε κατά ανδρών, και η οποία συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του εικονιζόμενου προσώπου με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί της Καταπολέμησης, μέσω του Ποινικού Δικαίου, της Απάτης εις Βάρος των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης, μέσω του Ποινικού Δικαίου, της Απάτης εις Βάρος των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νόμου, ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση της Δημοκρατίας με διαδικασία παράβασης που άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη ορθής μεταφοράς στην εσωτερική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου, ώστε να υπάρχει νομική σαφήνεια ως προς τη δικαιοδοσία και εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως προς τον τρόπο άσκησης της δικαιοδοσίας του και ως προς τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Δικαστηρίων (Προσωριναί Διατάξεις) (Καταργητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η παραπομπή των ποινικών υποθέσεων οι οποίες καταχωρίστηκαν σε κατά τόπο αναρμόδιο Επαρχιακό Δικαστήριο, στο κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο και

(β) η κατάργηση του περί Δικαστηρίων (Προσωριναί Διατάξεις) Νόμου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των προτάσεων νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η παροχή δυνατότητας στον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να διορίζει οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας Κύπρου ως εξειδικευμένο μέλος της, αναλόγως των προσόντων και της πείρας του.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα