Νέα πρόταση Υφ. Πολιτισμού για «Θυμέλη», προτάσεις ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/03/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

ΘΥΜΕΛΗ 2024

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για το σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ 2024». 

Τις επόμενες ημέρες νέα πρόταση Υφ. Πολιτισμού για το «Θυμέλη», λένε Βουλευτές

Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η νέα πρόταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το Σχέδιο «Θυμέλη», ανέφεραν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως υπάρχει θέμα. «Λέχθηκε στην Επιτροπή Παιδείας ότι μέχρι την Παρασκευή θα διαμορφωθούν ξεκάθαρες θέσεις για το νέο Σχέδιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Bουλευτές ζήτησαν να κατατεθούν αυτές οι θέσεις στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόνοιες της νέας πρότασης του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους ηθοποιούς και το Σχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Να μην περιμένουμε θαύματα για το 2024», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού. Υπήρξε η δέσμευση ότι θα αυξηθεί το κονδύλι για το 2025 για να ικανοποιηθούν τα θέατρα σε μεγαλύτερο εύρος, συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι η θεατρική παραγωγή στον τόπο μας πρέπει να ενισχύεται, τονίζοντας πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναλάβει συνολική προσπάθεια έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι στη θεατρική παραγωγή να έχουν την απαραίτητη στήριξη στη βάση των αναγκών τους.

Ακόμη, ο κ. Κάρουλλας εισηγήθηκε την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, την προσφορά κινήτρων για την ενδυνάμωση των οικονομικών δυνατοτήτων των θεάτρων και την προώθηση κοινής διαβούλευσης με επαγγελματικά θέατρα, διαχρονικές και νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, για αποτύπωση των πραγματικών τους αναγκών αλλά και για την προώθηση συνεργειών.

«Ως ΔΗΣΥ, αναμένουμε τη διαβούλευση και την ετοιμασία ολοκληρωμένης πρότασης από το Υφυπουργείο Πολιτισμού», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι «μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα θέατρα του τόπου είναι κλειστά, επειδή παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας εφαρμόστηκε ένα σχέδιο εξ ορισμού καταστροφικό για το κυπριακό Θέατρο». Όπως είπε, «περιμένουμε να δούμε το νέο σχέδιο του Υφυπουργείου και άλλες προσεγγίσεις και άλλα σχέδια για τη θεατρική ανάπτυξη πέραν από το Σχέδιο Θυμέλη». 

«Το θέατρο είναι ένας καθοριστικός τομέας για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Δεν μπορούμε εν έτει 2024 να αφήσουμε το θέατρο να πληγεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεκάδες εργαζόμενοι στο θέατρο είναι άνεργοι, λόγω της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζει το κυπριακό θέατρο».

«Φτιάξαμε το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναμένοντας ότι τα πράγματα στον χώρο του πολιτισμού θα πάρουν μια ισχυρή ώθηση. Αντίθετα, σε συγκεκριμένους τομείς έχουμε πισωγύρισμα», υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης, καλώντας παράλληλα την Υφυπουργό Πολιτισμού και την Κυβέρνηση να δουν με μεγαλύτερη ζέση τα θέματα του πολιτισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η νέα πρόταση του Υφυπουργείου θα υποβληθεί στις επόμενες ημέρες. «Υπήρξε ένας πολύ σοβαρός διάλογος με τους θεατρικούς φορείς και είμαστε κοντά σε βελτιώσεις. Όταν μας υποβληθεί το νέο Σχέδιο, θα μπορέσουμε να κρίνουμε», επεσήμανε.

Διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΚΥΣΑΤΣ

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ).

Προτάσεις ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή

Τις προτάσεις του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) για την ενίσχυση της διαδικασίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Χρύσανθος Σαββίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, επεσήμανε ότι πρέπει ο κόσμος που στέλνει τα παιδιά του για σπουδές να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, να κάνει έρευνα αν το πτυχίο έχει ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση και «να μην πηγαίνει στα τυφλά». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ είπε στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας πως θα αποστείλει στην Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες η Επιτροπή θα προσπαθήσει να υιοθετήσει έτσι ώστε ένα παιδί να έχει πλήρη εικόνα πριν πάει για σπουδές.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι, εάν ο φοιτητής παρακολουθήσει κάποια επιλεγόμενα μαθήματα που δεν συνάδουν με αυτά που ζητά το ΚΥΣΑΤΣ, τότε το πτυχίο μπορεί να μην είναι ούτε ισότιμο ούτε αναγνωρισμένο. «Μας έχει αναφερθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει τάση δημιουργίας πολλών νέων πανεπιστημίων για τα πτυχία των οποίων δεν γνωρίζει το ΚΥΣΑΤΣ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει κενό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του ΚΥΣΑΤΣ χρονολογείται. Όπως είπε, η νομοθεσία είχε αποσταλεί στη Βουλή πριν από περίπου 4 χρόνια και έκτοτε βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα για τον διορισμό καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία φέρεται να έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό από τα κατεχόμενα και διδακτορικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι «αυτό που έχει συμβεί είναι απαράδεκτο». Όπως είπε, πρόκειται για «κενά που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και είναι θέματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».

«Δεν μπορεί να αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό κάποιου αν δεν αναγνωριστεί το πτυχίο του ως ισότιμο και αντίστοιχο. Αυτό θα πρέπει να πράξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου», υπέδειξε.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ερωτηθείς για το ρεπορτάζ του Σίγμα, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσθέτοντας ότι το ΚΥΣΑΤΣ έχει συγκεκριμένη νομοθεσία. «Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά από τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων του βασικού νόμου ώστε μεταξύ άλλων να διευρυνθεί η υποχρέωση εμπλουτισμού των δημοσίων κτιρίων με έργα τέχνης.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα