Προς ψήφιση ειδικό δικαστήριο και δύο προτάσεις νόμου για εκποιήσεις 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/07/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2023 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2023 

Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η ρύθμιση της εκδίκασης των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ δανειολήπτη/εγγυητή/παρόχου εξασφάλισης, με πιστωτή, αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση που εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000,   

(β) να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών και 

(γ) ως τιμή για κατασχεθέν ακίνητο να θεωρείται η αξία την οποία ο πιστωτής είχε αποδεχθεί κατά την αρχική συμφωνία σύναψης δανείου (πιστωτική διευκόλυνση) και να παρασχεθεί το δικαίωμα στον πιστωτή, εάν έχει λόγο να πιστεύει ότι η αξία του ακινήτου, σε περίπτωση διενέργειας νέας εκτίμησης στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης με πλειστηριασμό, θα είναι υψηλότερη από την αρχική, να ζητά τη διενέργεια αυτής.  

Προς ψήφιση ειδικό δικαστήριο και δύο προτάσεις νόμου για εκποιήσεις 

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, μαζί με δύο προτάσεις νόμου από κόμματα για το θέμα, οι οποίες είχαν αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρία. 

Η μία πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφουν Βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, δίνει δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου 

ποσού και η επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών. Η άλλη πρόταση νόμου εκ μέρους της ΕΔΕΚ αφορά την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου. 

Στην Ολομέλεια δεν θα οδηγηθεί πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, που αφορά τον μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) και αναφέρεται στο δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, που αμφισβητεί το πιστωτικό υπόλοιπο μέσω βεβαίωσης από νόμιμο ελεγκτή, να αιτηθεί στο ειδικό δικαστήριο για αναστολή εκποίησης. 

ΥΠΟΙΚ: Μπορούν να βρεθούν λύσεις με το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης  

Με το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Κυβέρνηση μπορούν να βρεθούν λύσεις, διέξοδοι και να διαφανεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μιλώντας στην πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. 

Στη συνεδρία συζητήθηκε τόσο το πακέτο μέτρων που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση με έμφαση στο νομοσχέδιο για ειδική δικαιοδοσία στα επαρχιακά δικαστήρια που θα εκδικάζουν υποθέσεις εκποιήσεων, όσο και προτάσεις νόμου για το θέμα που εκκρεμούν. 

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει με κάθε σοβαρότητα την πρόταση. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στην οικονομία, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα για τα οποία να πληρώσει το κόστος η μεγάλη μάζα του κυπριακού λαού. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει το Υπουργείο σε μια καθολική οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων που δεν δίνει καμιά λύση αλλά διογκώνει το πρόβλημα και για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις. 

Ο Υπουργός παρομοιάζοντας το πρόβλημα των ΜΕΔ με χιονοστιβάδα, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέτρα για να αντιμετωπιστεί και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν διέξοδοι χωρίς να διαταράσσεται το χρηματοπιστωτικό και το ευρωπαϊκό οικονομική θεσμικό πλαίσιο. Βρίσκουμε, όπως ανέφερε, συμπληρώματα του υπάρχοντος πλαισίου, χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις του σταθερού πλαισίου των εκποιήσεων. 

Όσον αφορά το πρόβλημα των ΜΕΔ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η κατάσταση είναι στατική εδώ και χρόνια και δεν προδιαγράφεται καμιά διέξοδος, συμπληρώνοντας ότι η αναστολή των εκποιήσεων για τόσα χρόνια δεν επέφερε κάποια λύση. Σημείωσε ότι η καθολική αναστολή των εκποιήσεων, αυξάνει τις χρεώσεις σε βάρος των δανειοληπτών και την αγωνία τους. 

Πρόσθεσε ότι ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων λειτουργεί τιμωρητικά για τους συνεπείς δανειολήπτες και καταθέτες, αποστερώντας κονδύλια για ανάπτυξη. 

Ο ΥΠΟΙΚ ανάφερε ότι σήμερα πέραν των €22 δισ. ΜΕΔ έχουν φύγει από τις τράπεζες και έχουν συσσωρευτεί στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Άλλα €3 δισ, ανέφερε βρίσκονται σε ισολογισμούς τραπεζών, ποσό που θεωρείται ακόμα πολύ ψηλό, παρά τη σημαντική μείωση. 

Πρόσθεσε ότι οι συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων είναι δυνατό να το αξιολογήσουν ως αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Κύπρου από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στον μεταμνημονιακό έλεγχο και από τους οίκους αξιολόγησης. 

Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία αν θεωρεί ότι έπεισε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ώστε να ψηφίσουν την πρόταση της Κυβέρνησης είπε ότι «προσπάθεια ήταν ο κάθε λογικός άνθρωπος να αντιληφθεί πού πρέπει να ισορροπήσει η κοινωνία και η οικονομία όσον αφορά αυτό το θέμα για να μην υπάρξουν άλλες μεγαλύτερες δυσκολίες». 

Το πακέτο προτάσεων της Κυβέρνησης αφορά τη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης υποθέσεων εκποιήσεων στο πλαίσιο των επαρχιακών δικαστηρίων, υιοθετεί πρόταση του ΑΚΕΛ που αφορά ανταλλαγή περιουσίας και την πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τεκμηρίωση του ποσού του δανείου, οι οποίες ψηφίστηκαν σε νόμους. Επίσης περιέχει το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να μπορούν να ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη όπως αναφέρθηκε. Στο συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσονται ευάλωτοι δανειολήπτες. Περιλαμβάνει επίσης πρόθεση επαναφοράς του Σχεδίου Εστία με διαφοροποιημένα κριτήρια. 

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για ειδική δικαιοδοσία στα δικαστήρια, για εκδίκαση διαφορών που αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι €350,000, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να δώσει οδηγίες για να οριστεί αριθμός δικαστών που θα εκδικάζουν υποθέσεις για πρώτες κατοικίες, στις οποίες ο ιδιοκτήτης διαμένει για περίοδο πέραν των έξι μηνών ανά έτος. Η αξία της, όπως αναφέρεται θα καθορίζεται με εκτίμηση από εκτιμητή μέλος του ΕΤΕΚ. Η εκδίκαση στην ειδική δικαιοδοσία θα γίνεται για υποθέσεις των οποίων η ακρόαση δεν έχει ακόμα αρχίσει, διαφορετικά θα συνεχίσουν να εκδικάζονται στο δικαστήριο στο οποίο αυτές εκκρεμούν. 

Αυτή η διευθέτηση όπως, είπε, θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των δανειοληπτών με σημαντικά οφέλη για την σταθερότητα της οικονομίας. 

Εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκφράστηκε η άποψη ότι θα είναι θετικός ο αντίκτυπος από τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας δικαστηρίου που θα εκδικάζει γρηγορότερα και θα περιορίζει αυτούς που μπορούν να προσφύγουν. 

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) ο Κλεάνθης Ιωαννίδης σημείωσε ότι η πρόταση που αφορά το καθολικό δικαίωμα αιτήματος για αναστολή των εκποιήσεων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αξιόχρεο της χώρας και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή για περίπου €2,2 δισ. ΜΕΔ που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει κάλυψη ύψους €1,1 δισ. Σε περίπτωση που υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ανάκτηση του ποσού από ενυπόθηκο ακίνητο, η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ανέλθει, όπως ανέφερε, στο 100%. Όπως είπε, ακόμα και για καινούρια δάνεια αν θεωρηθεί ότι η εξασφάλιση δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, κάτι που θα διαπιστώνεται μέσα από ιστορικά στοιχεία, τότε η αξία της μηδενίζεται. Πρόσθεσε ότι από οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάζονται και εξυπηρετούμενα δάνεια και εμμέσως υπάρχει επίδραση στο κόστος και όγκο δανεισμού που μπορεί να χορηγηθεί. 

Παράλληλα είπε ότι η ΚΤΚ συμφωνεί με την πρόταση νόμου των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ για τον μηχανισμό, αφού αναφέρθηκε ότι αφορά μια περίμετρο δανείων ύψους €527 εκατ., που είναι πολύ μικρότερη από το σύνολο των ΜΕΔ, ενώ είναι σε σύμπλευση με την πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τροποποίηση των περί δικαστηρίων νόμου. Σε αυτή την πρόταση, πρόσθεσε ως επιλέξιμος οφειλέτης ορίζεται αυτός που μπορεί να ανταποκριθεί και να παρέχει στοιχεία που του έχουν ζητηθεί από τους πιστωτές. Η ΚΤΚ ανέφερε στηρίζει την πρόταση. 

Όσον αφορά το πρόγραμμα Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι μέσω αυτού οι ευάλωτες ομάδες ή οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες δεν θα καταβάλουν οποιοδήποτε ενοίκιο για 14 έτη και αυτό θα καταβάλλεται από το κράτος στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ γύρω στο 15ο έτος θα έχουν δικαίωμα να το επαναγοράσουν στο 65% της αξίας της υποθήκης. Από το σχέδιο αυτό είπε, αναμένεται να διαγραφούν περίπου €800 εκ., ενώ η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο. 

Δηλώσεις Βουλευτών  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε μετά από τη συνεδρία ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι και η πρώτη φορά που από την πλευρά της Κυβέρνησης παρουσιάζεται μια σωστή προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουν αυτό το δικαίωμα οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια, με εξασφάλιση την πρώτη τους κατοικία. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι πλήρες, ώριμο και έτοιμο και δεν υπάρχει λόγος που να επιβάλλει την αναβολή του. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, δήλωσε ότι «καταρχάς είμαστε θετικοί με την ειδική δικαιοδοσία στα επαρχιακά δικαστήρια και είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε αυτή την Πέμπτη, αν κάτι τέτοιο θέλουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «άλλωστε αυτό είναι νομοσχέδιο, σχεδόν το ίδιο, με το 2019». 

Σημείωσε ότι δεν είναι επίσης αρνητικοί με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τα συγκυβερνώντα κόμματα, ωστόσο, συνέχισε, «θεωρούμε ότι αυτό χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το δούμε και να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο». 

Ο κ. Κουλλά είπε ότι το σχέδιο για το ενοίκιο έναντι δόσης είναι ένα στοχευμένο σχέδιο που θα βοηθήσει έμπρακτα αυτούς που πρέπει. Σημείωσε ότι αυτά που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών είναι σε σύγκριση με τις αρχικές προσδοκίες, που είχαν δημιουργηθεί, πολύ λιγότερα.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι το συμπέρασμα από την πολύωρη συνεδρία είναι ότι ούτε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που δημιουργεί τη λεγόμενη ειδική δικαιοδοσία στον περί δικαστηρίων νόμων, ούτε και η κοινή πρόταση των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων που αφορά ειδικές ρυθμίσεις στον περί μεταβιβάσεως νόμο μπορούν να αποτελέσουν λύσεις στο πρόβλημα των εκποιήσεων. 

Δυστυχώς, συνέχισε, για τους εισηγητές μέσα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί προκύπτει ότι είναι και πρόχειρα και ανεφάρμοστα. 

«Παρά το ότι θέλω να μείνω ευγενικός ως προς την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, η πικρή αλήθεια για την Κυβέρνηση και για τα συγκυβερνώντα κόμματα είναι πως αυτά που μας έφεραν είναι ανάλογο του σαιξπηρικού «πολύ κακό για το τίποτα», ανέφερε. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ουσιαστικά έχει επιβεβαιώσει τη θέση που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει υποβάλει η ΕΔΕΚ, ότι τα θέματα των εκποιήσεων δεν λύνονται μόνο με την αναστολή τους. Εξήγησε ότι αυτό στην ουσία επιβαρύνει και τον δανειολήπτη δεδομένου ότι δεν αναστέλλονται οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις, και οι πρόσθετες χρεώσεις. 

Μεταξύ άλλων είπε ότι μέσα στις προτάσεις της ΕΔΕΚ, είναι η σύσταση του Τμήματος Ειδικής Δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια για κατά προτεραιότητα εξέταση τέτοιων υποθέσεων που θα καταφεύγουν οι δανειολήπτες και θα εκδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, η περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και η βελτίωση του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης. 

Ερωτηθείς για την πρόταση νόμου που συνυπογράφεται και από άλλα κόμματα και για το εάν η ΕΔΕΚ θα επιμείνει σε αυτή την πρόταση, δήλωσε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να ενταχθεί και στα θέματα δικαιοδοσίας του ειδικού τμήματος του δικαστηρίου. 

Ο  Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι για τρίτη φορά ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα να δηλώσει πόσα δάνεια έχουν τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί τέτοια πληροφόρηση. 

Σημείωσε ακόμη ότι το κράτος και τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συγχύσει στο μυαλό τους τι σημαίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη και τι σημαίνει κοινωνική πολιτική. Επεσήμανε ότι η προσφυγή στην δικαιοσύνη δεν σηκώνει περιορισμό ορίων ποσού και σημείωσε ότι με την πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη ανοίγουν «ολόκληρο πορτοπαράθυρο για να προστατεύσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτησε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου και τόνισε ότι είναι η ώρα που θα παρθούν αποφάσεις για να δοθεί στον πολίτη ένα αποτελεσματικό σύντομο σύστημα και θεσμικό πλαίσιο για να μπορεί να αποτίνεται και να αμφισβητεί τις παρανομίες και τις καταχρηστικές ρήτρες, αλλά ταυτόχρονα είπε «θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». 

Ερωτηθείς εάν συνεχίζει να στηρίζει την επίμαχη πρόταση νόμου για την προσφυγή στη δικαιοσύνη, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η εν λόγω πρόταση νόμου συνδυάζεται με τις προτάσεις της Κυβέρνησης και με μερικές αλλαγές για τον μηχανισμό της Κεντρικής θα μοιάζουν κατά πολύ». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στο ΚΥΠΕ: 

ΠτΔ: Συνεχίζεται η συζήτηση για εκποιήσεις, σημασία η αξιοπιστία οικονομίας 

Αποσκοπούμε στο να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά την ίδια στιγμή και στην προστασία της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με Βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων για το θέμα των εκποιήσεων και ερωτηθείς αν τους έχει πείσει, είπε ότι «η συνάντηση δεν ήταν για να πείσω κάποιον ούτε για να με πείσουν».  

Γίνεται, σημείωσε, μια συζήτηση, παρέθεσε τα επιχειρήματά του και τις ολοκληρωμένες προτάσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, και σε τι αποσκοπεί. 

«(Αποσκοπούμε) από τη μια ναι, να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά την ίδια στιγμή η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, αντιλαμβάνεστε τη σημασία και προτεραιότητα, είμαι σίγουρος  ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση η οποία συνεχίζεται», ανέφερε. 

Δεν κινδυνεύει η οικονομία από πρόταση για δικαστήριο, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ στον ΠτΔ 

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, Οικολόγων, ΕΛΑΜ και διάφορων μεμονωμένων Βουλευτών, δεν αλλοιώνει, ούτε καν αγγίζει το πλαίσιο των εκποιήσεων και επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την οικονομία, αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σε επιστολή που απέστειλε την Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι η πρόταση δεν αναφέρεται σε αναστολή εκποιήσεων γενικά και οριζόντια, αλλά δίνει το δικαίωμα σε όλους τους δανειολήπτες (ανεξάρτητα της αξίας και του είδους του ακινήτου τους) να προσφύγουν στο δικαστήριο, θέτοντας θέμα υπερχρεώσεων και θέμα ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η καταχώρηση σχετικής αγωγής αναστέλλει την εκποίηση, εάν υπάρχει διαδικασία, μέχρις ότου αποφασιστούν από το δικαστήριο αυτά τα δύο θέματα και μόνο. Οι δανειολήπτες δικαιωματικά επιζητούν αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης που σήμερα δεν την έχουν, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Προς αναβολή το ν/σ και προτάσεις εκποιήσεωνc

Stockwatch: Σκληρά παζάρια κυβέρνησης – συμπολίτευσης για εκποιήσεις 

Stockwatch: Πάει Ολομέλεια το «δικαστήριο» εκποιήσεων 

Stockwatch: Εκποιήσεις: Δοκιμάζουν τη συνοχή ΠτΔ με συγκυβερνώντες 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 2) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €361.098.659 και χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2023 είναι ανεπαρκής. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στο μικροσκόπιο τα €60 εκατ. έξτρα για ΑΤΑ το 2023 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2022/542 του Συμβουλίου, της 5 ης Απριλίου 2022, για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/112/ΕΚ και (ΕΕ) 2020/285 όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας» και η εισαγωγή νέου μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ποσοστού ύψους 3% για ορισμένες υπηρεσίες και αγαθά σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, υιοθέτηση διατάξεων που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη σε σχέση με την εφαρμογή του ΦΠΑ, καθώς και υπαγωγή ορισμένων ειδών για προσωπική χρήση από τυφλούς και ανάπηρα άτομα στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Ο περί Χαρτοσήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Χαρτοσήμων Νόμου, ώστε να τυγχάνει εξαίρεσης από την επιβολή τελών χαρτοσήμανσης η σύμβαση και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αφορά την υποθήκη αεροπλάνου εγγεγραμμένου στο Κυπριακό Νηολόγιο Αεροσκαφών ή μεριδίου αεροπλάνου ή οποιουδήποτε άλλου συμφέροντος επί του αεροπλάνου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Ο Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του 2009-2022 Νόμου του 2008-2021 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2009-2022 με στόχο κυρίως τη συμμόρφωση της Διοίκησης με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τη συμπερίληψη στις περιπτώσεις όπου δεν τυγχάνει εφαρμογής η μείωση των κλιμάκων εισδοχής και της περίπτωσης ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σε έκτακτη θέση ή με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων     

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.     

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Τμήμα Φορολογίας. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν τον Δήμο Λευκωσίας, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Δήμο Λεμεσού, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και τον Δήμο Λάρνακας. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα