Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που καταψηφίστηκαν:

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Ολομέλεια καταψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, ώστε να αυξηθεί το εξώδικο πρόστιμο που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης ή/και εγκατάλειψης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα, από τριακόσια (€300) ευρώ σε πεντακόσια (€500) ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης του πιο πάνω αδικήματος από το ίδιο πρόσωπο εντός τριών (3) ετών, το πρόσωπο αυτό να υπόκειται σε δίωξη δυνάμει των προνοιών των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών.

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε χώρο ΑμεΑ, καταψηφίστηκε η αύξηση 

Η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε πρόταση νόμου για αύξηση του εξωδίκου προστίμου για στάθμευση σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα, από €300 που προβλέπεται σήμερα σε €500. Υπερ ψήφισαν 4 βουλευτές, 35 εναντίον, ενώ υπήρξε και μια αποχή. Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου. 

Η πρόταση που καταψηφίστηκε προέβλεπε ακόμα σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος το πρόσωπο που παρανόμησε σε υπόκειται σε δίωξη, με πρόνοιες για ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή/και χρηματική ποινή μέχρι €3.000 ευρώ. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια Βουλευτές σημείωσαν ότι το υφιστάμενο πρόστιμο είναι αρκούντως αποτρεπτικό, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άλλων μέτρων πέραν των εξωδίκων για καλύτερη συμμόρφωση.   

Ο εισηγητής της πρότασης Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι ο ίδιος έχει περισσότερες ευαισθησίες από αυτούς που δεν υποστηρίζουν την πρόταση, ενώ σημείωσε ότι η πρότασή του στηρίχθηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Μεταφορών. 

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συγκεκριμένη παράβαση, αφού αυτοί που τη διαπράττουν είναι συνειδητά που δεν σταθμεύουν σε άλλο χώρο στάθμευσης. 

Είπε, επίσης, ότι δεν θεωρεί ότι μόνο μέσα από την αύξηση των ποινών μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση και τόνισε την ανάγκη για καλύτερη αστυνόμευση, ενσυναίσθηση και παιδεία γύρω από το θέμα. Χαιρέτισε, εξάλλου, την πρόθεση του Υπουργού Μεταφορών να φέρει νομοσχέδια το επόμενο χρονικό διάστημα για μέτρα όπως η ρυμούλκηση οχημάτων και η αφαίρεση πινακίδων. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος θα καταθέσει κι άλλες προτάσεις νόμου για άτομα με αναπηρίες σύντομα. 

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε και η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των χώρων στάθμευσης για ΑμεΑ, των οποίων όπως είπε η ανεξάρτητη διακίνηση είναι ζωτικής σημασίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ επιπρόσθετων μέτρων, με εμπλοκή και της παιδείας, αλλά και πραγματοποίηση εκστρατειών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης τάχθηκε εναντίον της αύξησης του εξώδικου προστίμου, αναφέροντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς προτάσεων νόμου για αλλαγές στη νομοθεσία που προνοούν αυξήσεις για οδικές παραβάσεις. 

Σημείωσε ότι αύξηση ενός προστίμου πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει έξαρση της παραβατικότητας και στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε μείωση κατά 60% στις καταγγελίες από το 2019. 

Σημείωσε την ανάγκη οι ποινές να είναι αναλογικές, ενώ είπε ότι η επιβολή ενός τόσο υψηλού προστίμου μπορεί να είναι καταστροφική για κάποιες οικογένειες. Είπε επίσης ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον αρμόδιο Υπουργό ρυμούλκηση οχημάτων κάτι που, ωστόσο, ακόμα δεν υλοποιήθηκε. Παράλληλα χαρακτήρισε λαϊκισμό αναφορές που άκουσε σε ΜΜΕ ότι θα πρέπει στις ευρωεκλογές να ψηφιστούν μόνο αυτοί που τάσσονται υπέρ της πρότασης και ανέφερε ότι οι ευαισθησίες δεν είναι προσωπική υπόθεση. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι δεν θα ανεχτούν κάποιοι να επικαλούνται περισσότερες ευαισθησίες από οποιονδήποτε συνάδελφο. Σημείωσε ότι ήδη υπήρξε αύξηση ποινών για το θέμα δύο φορές και από €85 το πρόστιμο πήγε στα €300, ενώ στην πρώτη συνεδρία της αρμόδια Επιτροπή επί του θέματος τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και η Αστυνομία και το Υπουργείο Μεταφορών, ανέφεραν ότι περαιτέρω αύξηση των ποινών δεν βοηθά πλέον. 

Σημείωσε την ανάγκη και άλλων μέτρων όπως ρυμούλκηση οχημάτων, αφαίρεση πινακίδων και είπε ότι τόσο ο κ. Ορφανίδης όσο και ο ίδιος έκαναν αυτή την εισήγηση στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος τους είπε ότι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτά τα μέτρα. Σημείωσε, επίσης, ότι για έναν που έχει οικονομική ευχέρεια η αύξηση της ποινής δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά, όμως για ένα ευάλωτο νοικοκυριό δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι στην Επιτροπή Μεταφορών υπάρχουν ακόμα 8 προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες προβλέπουν τη χαλάρωση των όποιων μέτρων υπάρχουν σήμερα. Ανέφερε ότι ο ίδιος με τροπολογία υπέβαλε μια μεσολαβητική πρόταση, να είναι η αύξηση του προστίμου €100 ευρώ την πρώτη φορά και €200 για δεύτερη παράβαση, ώστε να συγκεραστούν οι αντίθετες απόψεις. Παρόλα αυτά είπε ότι ακόμα και αν καταψηφιστεί η τροπολογία του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης νόμου. Σημειώνεται ότι η τροπολογία του κ. Μουσιούττα καταψηφίστηκε επίσης από την Ολομέλεια.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η Βουλή ψήφισε ήδη αυστηρή νομοθεσία για πρόστιμο €300. Επίσης τάχθηκε εναντίον των μεγάλων διοικητικών προστίμων και είπε ότι «το έχουμε παρακάνει για το θέμα» αυτό. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε ότι όλοι έχουν ευαισθησίες για το θέμα, ωστόσο τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αναλογικά και να μην έχουν εξοντωτικό χαρακτήρα για την κοινωνία σε μια δύσκολη συγκυρία.

Σημείωσε ακόμα ότι το κράτος έχει πολλά ακόμα να κάνει πριν θεσμοθετήσει η Βουλή αύξηση προστίμων, όπως οι καλύτεροι τροχονομικοί έλεγχοι για να σταματήσει η παρανομία, η καλύτερη σήμανση των αναπηρικών χώρων στάθμευσης, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί επίσης το θέμα της στάθμευσης σε πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα χρήματα από τα εξώδικα θα πρέπει να δαπανούνται στην ενημέρωση ώστε να καλλιεργηθεί η πρόληψη. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι διαφάνηκε ότι υπάρχει τεράστια βελτίωση με τις υφιστάμενες ποινές και δεν θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω δρακόντεια μέτρα. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της πρότασης, είπε ότι ο σκοπός δεν πρέπει να είναι να επιφορτιστούν τα δικαστήρια με περαιτέρω υποθέσεις για το θέμα αυτό. Σημείωσε την ανάγκη εκστρατειών για το θέμα και καλύτερης σήμανσης των αναπηρικών χώρων στάθμευσης. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ ήταν η πρώτη που έφερε εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρίες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι η ευαισθητοποίηση δεν γίνεται μόνο με εξώδικα, ενώ υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η ρυμούλκηση οχημάτων. Είπε, επίσης, ότι κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να πει ότι ο κ. Αποστόλου έφερε αυτή την πρόταση επειδή είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ωστόσο ανέφερε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει κάτι τέτοιο, αφού ο κ. Αποστόλου είναι διαχρονικά ευαισθητοποιημένος σε αυτά τα θέματα. 

Απαντώντας, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2023 πριν ακόμα καν σκεφτεί ότι θα ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι αν υπήρχαν καλές δημόσιες συγκοινωνίες δεν θα γινόταν αυτή η συζήτηση. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η ευαισθησία αποδεικνύεται στην πράξη με διάφορους τρόπους, και ότι το πρόστιμο των €300 είναι αρκούντως αποτρεπτικό. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Δικαστηρίων (Προσωριναί Διατάξεις) (Καταργητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η παραπομπή των ποινικών υποθέσεων οι οποίες καταχωρίστηκαν σε κατά τόπο αναρμόδιο Επαρχιακό Δικαστήριο, στο κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο και 

(β) η κατάργηση του περί Δικαστηρίων (Προσωριναί Διατάξεις) Νόμου. 

Στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα με νόμο που ψήφισε η Βουλή 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. 

Η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον μεμονωμένο σοσιαλιστή Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου και καταργεί την προσωρινή διάταξη που εφαρμόστηκε μετά το 1974 και ίσχυε μέχρι σήμερα, η οποία επέτρεπε την εκδίκαση ποινικής υπόθεσης από επαρχιακό δικαστήριο οποιασδήποτε επαρχίας, ανεξάρτητα από τον περί Δικαστηρίων Νόμο, που καθορίζει την κατά τόπον αρμοδιότητα των επαρχιακών δικαστηρίων ανάλογα με την επαρχία στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. 

Επίσης η Βουλή υπερψήφισε δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου η οποία τροποποιήθηκε στην πορεία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που η ακροαματική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει υπάρχει δυνατότητα παραπομπής στο κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο, νοουμένου ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει απαντήσει στην κατηγορία. 

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ύστερα από 50 χρόνια είναι καιρός να εφαρμοστεί η αρχή του φυσικού δικαστή, που δεν ίσχυε με βάση προσωρινές διατάξεις μετά την καταστροφή του 1974, ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος που ήταν διάσπαρτος σε όλες τις επαρχίες. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό συνεχίστηκε και δημιουργήθηκε κατάχρηση και αντί να εφαρμόζεται επ’ ωφελεία του κατηγορουμένου, πολλοί δικηγόρου καταχωρούσαν δεκάδες υποθέσεων εκεί που βόλευε τους ίδιους. Αυτό ανάγκαζε τον κόσμο να πηγαίνει σε άλλες επαρχίες από αυτές που διαμένει. Πλέον ανέφερε, οι νέες υποθέσεις θα καταχωρούνται εκεί που υπάρχει φυσικός δικαστής. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου συμφώνησε με τις προτάσεις, αναφέροντας ότι το σύστημα δικαιοσύνης επανέρχεται στη σωστή του διάσταση στην κατά τόπον αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Πρόσθεσε ότι υπήρχε μια σύγχυση και γινόταν αυτό που συνέφερε του δικηγόρους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι δυστυχώς η προσωρινή αυτή διάταξη έτυχε εκμετάλλευσης από πολλούς οργανισμούς και δικηγόρους που ανάγκαζαν κατηγορουμένους να μεταβαίνουν σε δικαστήρια σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να τους πιέσουν και να προτιμούν να παραδέχονται το αδίκημα. Πρόσθεσε ότι πλέον εξισορροπείται αυτή η λανθασμένη εφαρμογή και χρήση του νόμου. 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η παροχή δυνατότητας στον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να διορίζει οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας Κύπρου ως εξειδικευμένο μέλος της, αναλόγως των προσόντων και της πείρας του.

Νόμο για ανέλιξη εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας ψήφισε η Βουλή 

Νόμο, στη βάση του οποίου ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα μπορεί να προάγει εξειδικευμένα μέλη του σώματος αναλόγως των προσόντων και της πείρας τους ψήφισε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι σχετικός νόμος που ψηφίστηκε στο παρελθόν έτυχε αναφοράς από τον πρώην Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη επειδή κρίθηκε αντισυνταγματικός και παραβίαζε την αρχή της ισότητας. 

Πρόσθεσε ότι η παρούσα πρόταση είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης και ίσης μεταχείρισης εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας που ασκούν καθήκοντα έρευνας και διάσωσης και επειδή δεν έχουν πανεπιστημιακό τίτλο δεν μπορούν να έχουν σωστή ανέλιξη στην Αστυνομία. Είπε επίσης ότι για την εκπαίδευσή τους έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα άτομα αυτά δέχονται πολλές προτάσεις από γειτονικές χώρες της Μ. Ανατολής και τους προτείνονται πολύ μεγαλύτεροι μισθοί. 

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δίνει στον Αρχηγό το δικαίωμα να προάγει εξειδικευμένα μέλη της Αστυνομία, ανεξαρτήτως αν έχουν πανεπιστημιακό τίτλο και με βάση κανονισμούς που θα εγκριθούν από τη Βουλή στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι είναι το ελάχιστο που οφείλουν σε αυτά τα άτομα που ασκούν το πολύ δύσκολο επάγγελμα του διασώστη. 

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τάχθηκε υπέρ της πρότασης την οποία χαρακτήρισε πολύ σωστή. Ανέφερε ότι «έχουμε καταντήσει να μετρούμε τη συνεισφορά στην αστυνομία μόνο με τη βαρύτητα των πανεπιστημιακών τίτλων» και είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τύχουν αναβάθμισης και σωστής αναγνώρισης αυτών που προσφέρουν. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαιρέτισε την πρόταση νόμου και είπε ότι είναι μια προσπάθεια για δικαιότερη μεταχείριση ανθρώπων που προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας πολλές φορές επικίνδυνα καθήκοντα. Αναφέροντας ότι η προηγούμενη προσπάθεια έτυχε αναπομπής, κάλεσε τη νέα Κυβέρνηση να επιτρέψει σε αυτή τη νομοθεσία να εφαρμοστεί γιατί πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στην Αστυνομία και χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγισης από το κράτος. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας επεσήμανε ότι πιλότοι ελικοπτέρων που οι ίδιοι πλήρωσαν για να πάρουν τα προσόντα έχουν το βαθμό του λοχία και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε, σε περίπτωση που ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές τελούν υπό ρύθμιση με βάση τις διατάξεις του περί Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, η περίοδος των δύο ετών για την καταβολή των κοινωνικών εισφορών, προκειμένου πρόσωπο να επωφελείται της φορολογικής έκπτωσης σύμφωνα με τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο, να επεκτείνεται μέχρι την ημερομηνία λήξης ή ακύρωσης της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών. 

Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, ώστε να προβλέπεται ότι έκαστος συνδυασμός ενός μόνο κόμματος, κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων στις εκλογές, δηλώνει στον Έφορο Εκλογής, πέραν του ονόματος με το οποίο είναι εγγεγραμμένο το εν λόγω κόμμα στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, πρόσθετο κείμενο, νοουμένου ότι αυτό δεν παραπέμπει σε ομάδα ή ένωση προσώπων η οποία συνιστά «πολιτικό κόμμα» κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο. 

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να προβλέπεται ότι κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων στις εκλογές έκαστος συνδυασμός ενός μόνο κόμματος δύναται να δηλώνει στον Έφορο Εκλογής, πέραν του ονόματος με το οποίο είναι εγγεγραμμένο το εν λόγω κόμμα στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, πρόσθετο κείμενο, νοουμένου ότι αυτό δεν παραπέμπει σε ομάδα ή ένωση προσώπων η οποία συνιστά «πολιτικό κόμμα», κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο. 

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κοινοτήτων Νόμου, ώστε να προβλέπεται ότι κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων στις εκλογές έκαστος συνδυασμός ενός μόνο κόμματος δύναται να δηλώνει στον Έφορο Εκλογής, πέραν του ονόματος με το οποίο είναι εγγεγραμμένο το εν λόγω κόμμα στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, πρόσθετο κείμενο, νοουμένου ότι αυτό δεν παραπέμπει σε ομάδα ή ένωση προσώπων η οποία συνιστά «πολιτικό κόμμα», κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο. 

Ο περί της Συμμετοχής Εθελοντών σε Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός των διαδικασιών εμπλοκής εθελοντών στο Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας και των προϋποθέσεων απόκτησης της ιδιότητας του εθελοντή έρευνας και διάσωσης. 

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Απονομή Ηθικών Αμοιβών) και οι περί Εθνικής Φρουράς (Απονομή Ηθικών Αμοιβών) Κανονισμοί του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός ηθικών αμοιβών που απονέμονται στα μέλη του στρατού για την ενίσχυση του ηθικού, την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και την παροχή κινήτρων σε αυτό. 

O Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2019, Νόμου του 2019, Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστήμιου Κύπρου του 2019 Νόμου, ώστε να αυξηθεί το εγκεκριμένο ποσό στο Άρθρο 503 «Δαπάνες από Χρηματοδοτήσεις για Εξωτερικά Ερευνητικά Προγράμματα» για να καλυφθούν δαπάνες που έχουν ήδη διενεργηθεί και δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν με τη μεταφορά περισσεύματος από άλλο άρθρο. 

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για μεταναστευτικό στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής 

Ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών θα πραγματοποιήσει η Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. 

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο τέλος της συνεδρίας της Ολομέλειας, το σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ στην προηγούμενη συνεδρία για το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. 

Ανέφερε επίσης ότι συναποφασίστηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε διαβούλευση με όλους τους Βουλευτές με έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή για το θέμα που τιτλοφορείται «Η πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και η τοποθέτηση συρματοπλέγματος μήκους 11 χιλιομέτρων στην γραμμή κατάπαυση του πυρός και τα προβλήματα που δημιουργούνται». Πρόσθεσε ότι ευρύτερα για τα θέματα του μεταναστευτικού θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ανέφερε ακόμα ότι αποφασίστηκε ότι ο χρόνος που θα δοθεί στα κόμματα για παρεμβάσεις που καθορίστηκε στα 20 λεπτά για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, στα 15 λεπτά για το ΔΗΚΟ, στα 10 λεπτά για ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγους και στα 5 λεπτά για τους ανεξάρτητους και μεμονωμένους βουλευτές. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον