Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά με τον δρόμο Πόλης-Αργάκας. 

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών 

H πρώτη φάση του έργου του δρόμου Πάφου Πόλης Χρυσοχούς από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί θα πρέπει να συμπληρωθεί στο τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί το 35% της συνολικής εργασίας και ο εργολάβος ζητάει επιπλέον 20 εκατομμύρια και παράταση χρόνου άλλους 33 μήνες, όπως αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών.   

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε σύσκεψη στο εργοτάξιο της  περιοχής Καλλέπειας και πλησίον της σήραγγας όπου διεξάγονται έργα για το οδικό δίκτυο Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς. 

Στη σύσκεψη παρακάθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών, των βουλευτών της Επαρχίας Πάφου, του ΓΔ του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λευτέρη Ελευθερίου και άλλων αρμόδιων φορέων. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούτας, δήλωσε ότι έτυχαν μιας ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων έργων Λευτέρη Ελευθερίου, αλλά και από τους άλλους εκπροσώπους των κυβερνητικών τμημάτων για την πορεία εξέλιξης του έργου, για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Εκτελεστικής εξουσίας και της κατασκευάστριας εταιρείας όσον αφορά την κατασκευή του δρόμου. 

Αυτό, συνέχισε, «που γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί, ότι υπάρχουν διαδικασίες στην Κυπριακή Δημοκρατία που πρέπει να ακολουθούνται και αυτό που θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα σε όλους είναι ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα, έτσι ώστε οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει να επιλύονται με τον σωστό τρόπο και να προχωρά το έργο». 

Ο κ. Μουσιούτας ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κανένας ένα τέτοιο μεγάλο έργο που θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και επαρχία της Πάφου να μείνει ημιτελές. 

Ακολούθως κάλεσε την Κυβέρνηση και τον εργολάβο του έργου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις διαδικασίες, ούτως ώστε το έργο να επαναρχίσει και να ολοκληρωθεί ακόμη και με την καθυστέρηση που υπάρχει. 

Ο κ. Μουσιούτας ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι εργασίες διακόπηκαν, λέγοντας πως σήμερα δεν θεάθηκαν εργάτες στην περιοχή, προσθέτοντας ωστόσο, πως αυτό που επιθυμούν είναι να ακολουθηθούν οι αυστηρές διαδικασίες που υπάρχουν στην Δημοκρατία. 

Ερωτηθείς για τις απαιτήσεις του εργολάβου είπε πως υπάρχει μια απαίτηση του εργολάβου για 20 εκατομμύρια, θέτοντας σειρά στοιχείων, όπως η ακαταλληλότητα των υλικών και η αποθήκευση του αδρανούς υλικού αλλά και η αύξηση του κόστους κάποιων υλικών λόγω και της κατάστασης στην Ουκρανία. 

Αυτά συνέχισε, είναι θέματα τα οποία πολυσυζητήθηκαν και δόθηκαν λύσεις με βάση τη διακριτική ευχέρεια που έχει το Τμήμα. «Εμείς ως Επιτροπή έχουμε αναφέρει τόσο στα δημόσια έργα όσο και στους εργολάβους ότι η Επιτροπή έχει πρόθεση να εγγράψει βάσει των διαδικασιών της Βουλής το θέμα ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών πολύ σύντομα και εκεί θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να εκφέρουν τις απόψεις». 

Επιθυμούν, είπε, να λειτουργήσου, όχι ως ένα Δικαστήριο αλλά ως ένα μέτρο πίεσης προς όλους, ούτως ώστε αυτό το έργο να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί. «Εμείς θα επιμείνουμε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει με βάση το τι λέει το συμβόλαιο»., τόνισε. Ο στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης της Επιτροπής Μεταφορών είναι να γίνει επιτόπια έρευνα και καταγραφή όλων των ζητημάτων, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στο άμεσο μέλλον, συμπλήρωσε. 

Σημειώνεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρώτη φάση από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί είναι μήκους 15 περίπου χιλιομέτρων και κόστους 86 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως η εταιρεία είναι σε διαβούλευση με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο ιδιαίτερα για την περιοχή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα τα θέματα που έχουν θίξει να τύχουν επίλυσης και διαχείρισης. «Σημαντικό για μας είναι η 2η φάση και η σύνδεση της Μεσόγης», είπε. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τέλος του 2025 θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τη Β Φάση. 

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Καλλέπειας Νίκος Σαββίδης ανέφερε πως ο άξονας του συγκεκριμένου οδικού δικτύου σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια και μετά από πολλά προβλήματα αποφασίστηκε να γίνει. «Εμείς ως κοινότητες επιθυμούμε να ολοκληρωθεί και η Α Φάση αλλά και να προκηρυχτεί και η Β Φάση από το Κράτος γιατί ο κόσμος ταλαιπωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».   

Οι βουλευτές της επαρχίας Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ, Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ και Ηλίας Μυριάνθους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του έργου, στα πολλαπλά θανατηφόρα που συνέβησαν στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και τόνισαν ότι το Κράτος «δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν». 

Υπέργεια διάβαση  

Σε σχέση με την αναγκαιότητα της δημιουργίας υπέργειας διάβασης επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών ανέφερε πως αποτελεί θέμα ασφάλειας. «Για μας προέχει το συντομότερο να βρεθεί μια λύση σ’ αυτό το θέμα είτε πηγαίνοντας με το παλιό διαγωνισμό που είχε γίνει είτε με νέο σχεδιασμό που θα είναι αρκετά πιο φτηνός» έτσι ώστε, «η ασφάλεια που είναι υπεράνω όλων να υπάρχει ιδιαίτερα σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μαθητές, σε ένα χώρο  που δυστυχώς, πριν κάποια χρόνια μια μαθήτρια έχασε τη ζωή της», είπε. «Είμαστε έτοιμοι ως Επιτροπή να βοηθήσουμε όπως μπορούμε έτσι ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο», κατέληξε. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά και το Τμήμα Δημοσίων Έργων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εδώ και χρόνια, συνέχισε, έχει παραδοθεί ο σχεδιασμός αυτού του έργου από τον Δ. Πάφου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, «δική τους ευθύνη να εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο», λέγοντας πως «ο συγκεκριμένος δρόμος είναι υπό την ευθύνη των δημοσίων έργων». Συνεπώς, συνέχισε, οφείλουν τα δημόσια έργα άμεσα να προκηρύξουν τον διαγωνισμό. 

Σχετικά με το υψηλό κόστος που επικαλούνται, ο Δήμαρχος Πάφου δεν διαφώνησε ότι οι σχεδιασμοί που έγιναν είναι κοστοβόροι. Μπορεί όμως με χαμηλότερο προϋπολογισμό, κάτω από μισό εκατομμύριο ευρώ για την κάθε πεζογέφυρα να βγούμε άμεσα σε προσφορές για να κατασκευαστούν, δήλωσε. Επεσήμανε ακόμη πως η ασφάλεια των παιδιών και η εξυπηρέτηση των γονέων είναι στις βασικές προτεραιότητες όχι μόνο του Δήμου αλλά και του ιδίου προσωπικά και του κάθε πολίτη. Πρόσθεσε πως ο Δήμος Πάφου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε εδώ και χρόνια, όπως είπε, ότι το 20% της δικής τους συνεισφοράς είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για να το δώσουν προς τα Δημόσια Εργα και για να εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο. «Δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών», κατέληξε ο κ. Φαίδωνος. 

Η Επιτροπή επιθεώρησε και την οδική συμβολή Βιοφώς στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου και μετέβη και στην περιοχή Διπλαρκάτζια Δήμου Πάφου. 

Επίσης η Επιτροπή Μεταφορών επισκέφτηκε και τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά με τον δρόμο Πόλης-Αργάκας. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον