Επιτροπή Νομικών: Ποινικοποίηση υβριστικών αναρτήσεων, ελευθερία έκφρασης δημόσιων υπαλλήλων και σεξουαλική παρενόχληση λόγω φύλου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/03/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος τους 2021

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου, 99Γ, το οποίο εισάγει σε αυτόν μερικώς αναδιατυπωμένα τα αδικήματα του άρθρου 149 (6) του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου του 2004.

Τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση νέου περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου, που προωθείται από το ΓΕΡΗΕΤ σε αντικατάσταση του ισχύοντος, αφορούν στην αποστολή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, μέσω δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, προσβλητικού, άσεμνου, αισχρού ή/και απειλητικού χαρακτήρα ή/και με ψευδές περιεχόμενο, με σκοπό την πρόκληση ενόχλησης, παρενόχλησης ή και άσκοπης ανησυχίας σε άλλο πρόσωπο, χωρίς όμως να περιορίζεται το γενικό δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε πως εξετάστηκε το θέμα που αφορούσε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα ούτως ώστε να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο σε περιπτώσεις αποστολής μηνυμάτων υβριστικού, απειλητικού ή άσεμνου χαρακτήρα, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτυών. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ποινικοποιείται η προσβολή ατόμου μέσα από την ανάρτηση μηνύματος, εικόνας ή οποίου άλλου μέσου στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων, είπε ότι αυτό αφορά «ό,τι προκαλεί ευρύτερη παρενόχληση σε ένα άτομο, ό,τι το προσβάλλει, ό,τι το φοβίζει, όταν γίνεται με πρόθεση, είναι κάτι που πρέπει πλέον να καλυφθεί από την νομοθεσία.» Είπε ότι αυτό εφαρμόστηκε στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε άλλη ερώτηση όσον αφορά επίθεση από ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και χωρίς το νομοθετικό πλαίσιο που έχει τώρα μπροστά της η Επιτροπή. «Μέσα από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο τα  εργαλεία που θα έχει στη διάθεση της η Αστυνομία και οι ανακριτικές αρχές», είπε.

Η Επιτροπή μελέτησε το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου και αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του σε επόμενη συνεδρία της.

2. Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου και ειδικότερα του άρθρου 62 αυτού, το οποίο αφορά στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε:

α. να διευκρινιστεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παρεμποδίζονται από του να εκφράζονται ελεύθερα για θέματα γενικού ενδιαφέροντος ακόμα και για θέματα που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία∙ και,

β. ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης με την εξασφάλιση προηγούμενης άδειας της αρμόδιας αρχής να αφορά μόνο στην κοινοποίηση ή στη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε γραπτής ή προφορικής πληροφορίας που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως «Μέχρι τώρα η νομοθεσία περιόριζε την έκφραση στην τέχνη, την επιστήμη, και σε κάποιους άλλους τομείς. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευρύνεται και σε θέματα που αφορούν την υπηρεσία τους,» είπε.

3. Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή συζήτησε επί της αρχής το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να προβλέπεται διευκρινιστικά ότι μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθικής αισχρότητας είναι και η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση λόγω φύλου, και αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, υπήρξαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ότι, αν το αδίκημα αυτό, που είναι και ποινικό, εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία μπορεί αμέσως μετά να διεξαχθεί και ποινική έρευνα εναντίων του κατηγορούμενου. Στο θέμα αυτό η Επιτροπή είναι έτοιμη να ψηφίσει την συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά αναμένει τις τελικές θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόσθεσε.

4. Οι περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμοί του 2020

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι η ρύθμιση του τέλους εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, της αμοιβής διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης και της ειδικής εκπαίδευσης που απαιτείται για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής επί του αναθεωρημένου κειμένου των κανονισμών, αποφασίστηκε όπως ζητηθούν οι θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι έχουν μπροστά τους κανονισμούς και δεν έχουν το δικαίωμα ευρύτατων αλλαγών ως Βουλή, αλλά, ειδικότερα για τέτοιου είδους θέματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση όλων για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο θεσμός. Είπε ότι μόλις λάβουν απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία θα οδηγήσουν και τους κανονισμούς αυτούς για ψήφιση.

5. Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρόνοιες της πιο πάνω πρότασης νόμου, αποφάσισε την παραπομπή της στην Ολομέλεια.

6. Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το πιο πάνω νομοσχέδιο, σχετικά με το οποίο δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες, στην Ολομέλεια.

Υποεπιτροπή Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Η Υποεπιτροπή Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/03/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Οι περί Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Θέσεις Κτηματολογικού Λειτουργού Α΄ και Κτηματολογικού Λειτουργού Β΄ (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Σκοπός των κανονισμών είναι ο καταρτισμός σχεδίων υπηρεσίας για τις πιο πάνω θέσεις, σύμφωνα με τη γενική πολιτική που ακολουθείται κατά τον καταρτισμό σχεδίων υπηρεσίας σε όλη τη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

2. Οι περί Γενικού Λογιστηρίου – Θέση Βοηθού Λογιστικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για την πιο πάνω θέση, ώστε να εκσυγχρονιστούν τα απαιτούμενα προσόντα στη Λογιστική.

3. Οι περί Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου – Θέση Εκτελεστικού Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Σκοπός των κανονισμών είναι ο καταρτισμός σχεδίου υπηρεσίας για την πιο πάνω θέση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που διέπει τον διορισμό γενικών διευθυντών των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου.

4. Οι περί Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής – Θέση Ανώτερου Λειτουργού Πληροφορικής (Σχέδια υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022

Σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για την πιο πάνω θέση, σε σχέση με τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Υποεπιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος, αφού προηγουμένως τοποθετηθεί επί αυτών σε επόμενη συνεδρία της.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα