Ψήφισμα καταδίκης Χαμάς, ρυθμίσεις δικηγόρων, ευρωεκλογές και καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/10/2023, ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του ισλαμικού κινήματος αντίστασης (Χαμάς) κατά του λαού και του κράτους του Ισραήλ. 

Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια που προνοούν τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη εποπτεία του επαγγέλματος του δικηγόρου, την κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές και την εναρμόνιση με διεθνή πρότυπα για καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.  

Αναλυτικά το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε: 

Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του ισλαμικού κινήματος αντίστασης (Χαμάς) κατά του λαού και του κράτους του Ισραήλ 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με 34 ψήφους υπέρ ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. 

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. 

Δεύτερο ψήφισμα που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ απορρίφθηκε αφού συγκέντρωσε μόνο 14 ψήφους υπέρ. 

Είχε καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη σε ενιαίο ψήφισμα και η Ολομέλεια καθυστέρησε τις εργασίες της για περίπου μισή ώρα. Η προσπάθεια τελικώς δεν καρποφόρησε. 

Η Ολομέλεια στην έναρξη των εργασιών της τήρησε μονόλεπτη σιγή στα θύματα των επιθέσεων. Παρών ήταν και ο Πρέσβης του Ισραήλ Ορέν Ανόλικ, με δική του πρωτοβουλία και όχι κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής. 

Εκτός από τον κ. Ανόλικ, με δική της πρωτοβουλία, παρέστη και η 2η τη τάξει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, αντί της Πρέσβειρας. 

Τι λέει το ψήφισμα  

Στο ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς) κατά του λαού και του κράτους του Ισραήλ η Βουλή τονίζει ότι παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα και θεωρεί απαράδεκτη και εντελώς ανεπίτρεπτη την εν λόγω τρομοκρατική επίθεση και συνακόλουθα τη διείσδυση μελών της Χαμάς στη χώρα, σκοτώνοντας, βασανίζοντας και απαγάγοντας αθώους πολίτες. 

Η Ολομέλεια αναφέρει ότι παρακολουθεί με αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη τον μεγάλο αριθμό των νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων που προκάλεσαν οι ασύμμετρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, καθώς και τη συνεχιζόμενη ομηρία αθώων πολιτών και κρίνει ότι η χρήση παράνομης τρομοκρατικής  βίας που στρέφεται κατά μίας κυρίαρχης χώρας, αποτελεί μία τρομοκρατική επίθεση εξαπολυθείσα από μία ριζοσπαστική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία πλήττει κατάφωρα τη διεθνή έννομη τάξη και στρέφεται κατά των αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

Η Ολομέλεια αναφέρει ότι οι  αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς  “οδήγησαν αναπόφευκτα σε κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ”. 

Αναφέρει ότι υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, παιδιών και ηλικιωμένων, όπως και την κατάπαυση των εχθροπραξιών και καλεί σε άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων γυναικόπαιδων και άλλων πολιτών και σε κατάπαυση κάθε μορφής βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και παράλληλα καλεί σε αποκατάσταση της παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη Γάζα. 

Καλεί τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να προχωρήσει σε ομόφωνη καταδίκη της αιφνιδιαστικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, όπως και των αποτρόπαιων τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς εναντίον του Ισραηλινού λαού, καλώντας για τον άμεσο τερματισμό των μαχών, την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο χρονίζον πρόβλημα στην περιοχή». 

Καταδικάζει ολοκληρωτικά καθεστώτα ή/και άλλα κράτη, τα οποία υποθάλπουν ή/και ενισχύουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ενισχύοντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και καλεί τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και άλλους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς  οργανισμούς να εγκύψουν στην ανθρωπιστική κρίση που προδιαγράφεται λόγω της σύρραξης, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού σε είδη υγειονομικής περίθαλψης, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Επίσης η Ολομέλεια καλεί σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Διεθνή Κοινότητα για επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Τοποθετήσεις κομμάτων 

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης μίλησε για κτηνώδη συμπεριφορά ανθρώπου προς άνθρωπο και ότι η καταδίκη της φρικαλεότητας εναντίον αθώων είναι απερίφραστη. Είπε ότι το κόμμα του δεν εξισώνει οτιδήποτε και ότι διαχρονικά τηρεί υπεύθυνη στάση και είναι συνεπές με τις αρχές , τις αξίες και τα ιδεώδη του σύγχρονου πολιτισμού. 

«Δώσαμε χρόνο για κοινό ψήφισμα, για συναίνεση και ενιαίο κείμενο. Διερωτώμαι δεν έχει το δικαίωμα ένα κράτος που δέχεται αυτή την επίθεση να αμυνθεί; Δεν δικαιούται ένας λαός να τύχει στήριξης από το κράτος του; Και ας διαμαρτύρεται το ΑΚΕΛ», ανέφερε.  

Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί από όπου και αν προέρχεται και ότι κανείς στην αίθουσα δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εξισώσει ανόμοια πράγματα για να καλύψει αυτά που είδαμε το περασμένο Σάββατο. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε το δικό του ψήφισμα καθώς δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα κοινό. Είπε ότι όλοι ανεπιφύλακτα και απερίφραστα καταδικάζουμε τις δολοφονίες αμάχων από της Χαμάς και καμία σχέση δεν έχει αυτή με το δικαίωμα αντίστασης των Παλαιστινίων στην κατοχή. Σημείωσε όμως ότι την ίδια ώρα δεν μπορούμε  να μην αναφερθούμε σε αυτό που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε ότι η βία  δεν είναι σε ένα κενό σημείο που έχει κορυφωθεί και απειλεί να οδηγήσει σε τέτοιες διαστάσεις που θα απειλεί την  ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη. 

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο ότι η Γάζα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο και ότι ο ΓΓ των ΗΕ είπε πως η κορύφωση της βίας εκτρέφεται και από την έλλειψη προοπτικής λύσης. Εκανε και παραλληλισμό με την Κύπρο που βιώνει κατοχή και εποικισμό και ανέφερε ότι εμείς πρέπει να έχουμε αξιοπιστία όταν ζητάμε από την διεθνή κοινότητα να καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς με στόχους αμάχους κα ότι εκφράζουμε αλληλεγγύη στο  Ισραήλ που έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και τους πολίτες του. Είπε ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων αποστρέφεται τις κτηνωδίες και ότι πρέπει ΟΗΕ και ΕΕ να λάβουν δράση για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. 

Είπε επίσης ότι καταδικάζουμε και τα καθεστώτα και τις χώρες εκείνες που υποθάλπουν την τρομοκρατία και χρηματοδοτούν οργανώσεις όπως η Χαμάς. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να προσπαθούν είτε να δικαιώσουν είτε να καλύψουν τις τις τρομοκρατικές ενέργειες λέγοντας ότι η Χαμάς δεν είναι η  παλαιστινιακή αρχή αλλά μια τρομοκρατική οργάνωση που θέλει αφανίσει το κράτος του Ισραήλ. Είπε επίσης ότι ως Κύπρος είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας με τους οποίους έχουμε συνάψει και συμφωνίες. Ο κ. Χρίστου είπε επίσης ότι αλλοπρόσαλλες πολιτικές έβλαψαν τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού ελληνισμού. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θεωρεί πως έπρεπε να υπάρξει κατάληξη σε κοινό ψήφισμα και ότι το περιεχόμενο και των δύο ψηφισμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Είπε ακόμη ότι υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για γεωστρατηγική αστάθεια και αυτό θα το εκμεταλλευτεί η Τουρκία. 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε και αυτός ότι θα ήταν φρονιμότερο να είχε υπάρξει ενιαίο κείμενο γιατί κοινή είναι η βούληση για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ. 

Καταδίκασε τις φρικαλεότητες της Χαμάς και εξέφρασε συμπαράσταση προς άμαχους και τις οικογένειες όσων θρηνούν. Ο κ. Καρογιάν κάλεσε να πρυτανεύσει η λογική, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα αθώοι άνθρωποι. 

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος για κοινό κείμενο και να τερματιστεί η συζήτηση εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματός του «με αυτό που πάει να γίνει σήμερα». 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου, καθώς και η καλύτερη εποπτεία του. 

Εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν το δικηγορικό επάγγελμα 

Με 43 ψήφους υπέρ και 2 αποχές η Ολομέλεια ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν το δικηγορικό επάγγελμα. 

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η άμεση εγγραφή των δικηγόρων που εγγράφονται στο «Μητρώο των Δικηγόρων» το οποίο τηρείται από τον Αρχιπρωτοκολλητή στο «Μητρώο των Δικηγόρων» που τηρείται από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η διατήρηση του δικαιώματος εγγραφής στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα» όλων των δικηγόρων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο «Μητρώο των Δικηγόρων», υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν την καθορισμένη ετήσια συνδρομή και έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των αναγκαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ως αυτά προβλέπονται στις εκάστοτε Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις και αποφάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. 

Προβλέπεται και η παροχή δυνατότητας στο Νομικό Συμβούλιο να ζητάει από δικηγόρο να επιτύχει σε προφορική ή γραπτή εξέταση σε θέματα που αφορούν τον περί Δικηγόρων Νόμο, τους περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμούς και τον περί Δικαστηρίων Νόμο, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από την ημερομηνία αρχικής εγγραφής του δικηγόρου στο «Μητρώο των Δικηγόρων» ή την τελευταία εγγραφή του στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα». 

Εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τους δικηγόρους που υπηρετούν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου και καθορισμός ετήσιου τέλους στις Δικηγορικές Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης για σκοπούς τήρησης από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων και διαγραφή από το εν λόγω μητρώο των εταιρειών που παραλείπουν να καταβάλουν το ποσό αυτό εντός καθορισμένης προθεσμίας. 

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν στα πειθαρχικά αδικήματα και την πειθαρχική διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, εισάγεται καθορισμός συγκεκριμένης προθεσμίας καταχώρισης αγωγής ή αίτησης κατά απόφασης του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ή του Ταμείου Συντάξεων Δικηγόρων ή του Νομικού Συμβουλίου ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. 

Κατόπιν προβληματισμών, ενστάσεων και ανταλλαγής απόψεων επήλθε τροποποίηση στον ορισμό του όρου «νομικής φύσεως εργασία», ώστε αφενός να περιλαμβάνει υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αφετέρου η πιστοποίηση ότι συγκεκριμένη εργασία εμπίπτει στον ορισμό του όρου «ασκείν τη δικηγορία» να γίνεται από το Νομικό Συμβούλιο και όχι από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. 

Επήλθε επίσης διαφοροποίηση της ονομασίας του «Μητρώου των Δικηγόρων» που τηρείται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, προς αποφυγήν σύγχυσης μεταξύ αυτού και του «Μητρώου των Δικηγόρων» που τηρείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, τροποποίηση της σχετικής πρόνοιας για τα μητρώα, ώστε να είναι υποχρεωτική η τήρηση αυτών σε ηλεκτρονική μορφή, τροποποίηση της πρόνοιας που προβλέπει τη δυνατότητα του Νομικού Συμβουλίου να ζητάει από επηρεαζόμενη ομάδα δικηγόρων για την εγγραφή τους στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα» να παρακάθονται σε εξετάσεις, ώστε να δύνανται να εγγραφούν στο εν λόγω μητρώο έπειτα από την παρακολούθηση αριθμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένες θεματικές.  

Επήλθε επίσης τροποποίηση, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της παρακολούθησης των ως άνω αναφερόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάστημα τριών (3) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης δικηγόρου για εγγραφή στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα» και καθορισμός συγκεκριμένου ποσού ύψους είκοσι πέντε ευρώ (€25) ετησίως για σκοπούς τήρησης του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. 

Επίσης γίνεται επέκταση της προθεσμίας καταβολής του ετήσιου τέλους για σκοπούς τήρησης του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κατά τρεις (3) μήνες, με παροχή της δυνατότητας καταβολής διπλάσιου ποσού εντός περαιτέρω τριών (3) μηνών πριν από τη διαγραφή της εταιρείας από το εν λόγω μητρώο. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε αναβολή μιας βδομάδας καθώς το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Νομικών και θέλει να ενημερωθεί λεπτομερώς για το ν/σ. 

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και επεξηγήθηκε στον κ. Σιζόπουλο το επείγον της ψήφισης, σήμερα, του ν/σ καθώς σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες δικηγόροι χάνουν το δικαίωμά τους για άσκηση του επαγγέλματος. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση από τα μέλη για να περάσει σε αυτή την ολομέλεια το νομοσχέδιο γιατί υπάρχουν ασφυκτικά χρονιάγραμματα και ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες δικηγόροι στην εγγραφή τους. 

Είπε ότι πρόκειται για εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που εφαρμόζει καλύτερη εποπτεία του νομικού επαγγέλματος και δίνει δικαίωμα σε δικηγόρους/νομικούς που είναι σήμερα σε παρεμφερή επαγγέλματα, να μην χάνουν το δικαιωμα τους να επανέρχονται στην μάχιμη δικηγορία ύστερα από σειρά μαθημάτων. Πρόσθεσε ότι ανοίγει πιο πολύ ένα κλειστό επάγγελμα, υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στο επάγγελμα, από τη μια δεν θυματοποιούμε χιλιάδες ανθρωπους και από την άλλη δίνουμε το δικαίωμα σε χιλιάδες άλλους που σπούδασαν αλλά δεν το ασκούν αυτή τη στιγμή. 

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου κοινωνικού διαλόγου. Εξήγησε ότι στις 18/10 διεξάγονται εκλογές στον ΠΔΣ και έγιναν ειδικές ρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι αν δεν ψηφιστεί πριν αυτή την ημερομηνία, περίπου 1.500 δικηγόροι που δεν ασκούν το επάγγελμα σήμερα, θα χάσουν τελεσίδικα την άδεια άσκησης και θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή ως ασκούμενοι δικηγόροι με αυτονότητες συνέπειες. 

Είπε και αυτός ότι γινεται προσπάθεια εξορθολογισμού, αύξησης της διαφάνειας και λογοδοσίας και στο δικηγορικό επάγγελμα. 

Απαντώντας στον κ. Σιζόπουλο για κάποιους προβληματισμούς είπε ότι για τους επηρεαζόμενους εκτός μάχιμης δικηγορίας, έχουν ενσωματώσει πρόνοιες και έτσι διατηρούν ζωντανή την προοπτική τους για επανένταξη στο επάγγελμα. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι δικηγόροι εκπροσωπούν πελάτες και αν ξαφνικά δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, τότε θα έχουν πρόβλημα και οι πελάτες τους και δημιουργείται έτσι ένα αχρείαστο ζήτημα. 

Έθεσε επίσης το ερώτημα είναι γιατί η Βουλή να νομοθετεί για το επάγγελμα των δικηγόρων, ενώ για κανένα άλλο επάγγελμα δεν το πράττει. 

Συναφής δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Πράσινο για αλλαγές στην εγγραφή δικηγόρων/νομικών 

Ο περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να εισαχθούν στην εθνική νομοθεσία οι αναγκαίες τροποποιήσεις για την εφαρμογή της Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018, να καταργηθούν υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν στην υποχρεωτική ψηφοφορία, να εισαχθούν πρόνοιες για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές και να εκσυγχρονισθούν οι προβλεπόμενες ποινές και η προσαρμογή τους σε ευρώ. 

Εκσυγχρονισμός νόμου για Ευρωεκλογές, δεν πέρασαν τροπολογίες για Τ/κ 

Η Ολομέλεια με 42 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον ψήφισε το απόγευμα τον εκσυγχρονισμό σωρείας διατάξεων του νόμου που αφορά την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Πέραν του εκσυγχρονισμού, μεταφέρονται παράλληλα στην εσωτερική έννομη τάξη οι πρόνοιες απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ του 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην Απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση κρίθηκε επείγουσα ώστε να υιοθετηθούν στην εθνική νομοθεσία οι πρόνοιες Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) του Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα μόνο τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για σκοπούς έγκρισής της σε ενωσιακό επίπεδο, στα οποία περιλαμβάνεται η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Με τις τροποποιήσεις γίνεται εισαγωγή στη βασική νομοθεσία ορισμένων ρυθμίσεων για σκοπούς υιοθέτησης στην εθνική νομοθεσία των προνοιών της πιο πάνω αναφερόμενης απόφασης και καταργείται διάταξη, η οποία κατέστη ανενεργή, λόγω της κατάργησης της υποχρεωτικής άσκησης του εκλογικού δικαιώματος αναφορικά με όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι οποίες διενεργούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.   

Γίνεται επιπρόσθετα αναθεώρηση των διατάξεων της νομοθεσίας οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα υποβολής, από τους κοινοτικούς εκλογείς, αίτησης για διαγραφή τους από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο στον οποίο καταχωρούνται, και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε η εν λόγω αίτηση να υποβάλλεται τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών, αντί τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν από την εν λόγω ημερομηνία, όπως ισχύει σήμερα. 

Παράλληλα με τις νέες διατάξεις γίνεται αναθεώρηση της προβλεπόμενης ποινής η οποία επιβάλλεται σε περίπτωση καταδίκης για διάπραξη αδικήματος αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν ή του εκλέγεσθαι, τόσο στη Δημοκρατία όσο και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος και εισάγονται πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες οι διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου οι οποίες προβλέπουν τα ειδικά εκλογικά αδικήματα και τις ποινές που επισύρει η διάπραξη αυτών, να τυγχάνουν κατ’ αναλογίαν εφαρμογής και στην περίπτωση της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Ευρωβουλής. 

Οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες, αφενός για να εκσυγχρονιστεί η εκλογική νομοθεσία που αφορά στη διενέργεια των ευρωεκλογών, λαμβανομένων υπόψη των νέων δεδομένων, και αφετέρου για σκοπούς υιοθέτησης των προνοιών της πιο πάνω αναφερόμενης απόφασης. 

Κατόπιν προβληματισμών που διατυπώθηκαν από Βουλευτές το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφόρησε την Βουλή με επιστολή ότι εκτιμά πως με την ισχύουσα ρύθμιση δεν αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα ειδικά εκλογικά κέντρα που λειτουργούν για σκοπούς συμμετοχής στις ευρωεκλογές των Τουρκοκυπρίων που έχουν αποκτήσει δικαίωμα εκλογής και διαμένουν στα κατεχόμενα. 

Με βάση το τι θα ισχύσει δηλαδή, οι Τ/κ προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα θα υπογράφουν, όπως και στο παρελθόν, μια φόρμα που θα λέει ότι η διαμονή τους είναι στα κατεχόμενα. 

Υποβλήθηκαν τρεις τροπολογίες από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ οι οποίες απορρίφθηκαν. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους Τ/κ  και ότι το βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία η κάθε πολιτική δύναμη. Για την επίμαχη πρόνοια ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι δεν συνέτρεχε λόγος πέραν του ειδικού καταλόγου για Τ/κ, να υπάρξει ανάγκη συμπλήρωσης και νέας φόρμας φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο και άρα έπρεπε να απαλειφθεί. Σημείωσε ότι δεν είναι θέμα διακομματικό, αλλά πως φαίνεται η ΚΔ στα μάτια της ΕΕ. 

Διερωτήθηκε ποια εικόνα θα δώσουμε αν στήσουμε κέντρα και έχουμε τους Τ/κ να κάνουν ουρές για ταυτοποίηση. 

Ο Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ είπε ότι θα καταψηφιστούν οι τροπολογίες και θα ψηφιστεί ως έχει το ν/σ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για εναρμονιστικό ν/σ και κακώς διασυνδέθηκε με τροπολογίες για τους Τ/κ. Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, και ότι το σύστημα λειτούργησε σωστά στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες για τους Τ/κ. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξήγησε ότι η τροπολογία σκοπούσε στο να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου με τις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι Τ/κ δεν διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Είπε ότι την ίδια ώρα που όσοι Τ/κ δεν έχουν ως μόνιμη  διαμονή τις ελεύθερες περιοχές έχουν δικαίωμα ψήφου,  δεν έχουν δικαίωμα όσοι συμπατριώτες μας Ε/κ δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και αυτό για το κόμμα του δεν είναι κάτι που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η συμμετοχή των Τ/κ στις εκλογές είναι θετική εξέλιξη και δημιουργεί συνθήκες που κατοχυρώνουν ότι είμαστε ένα κράτος και ένας λαός αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων αυτού του κράτους. 

Δεν μπορεί, είπε, να υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων, είτε είναι Ε/κ είτε Τ/κ. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι Ε/κ και Τ/κ πρέπει να έχουν την ίδια διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, και αυτή η διαδικασία διασφαλίζει και θέμα ισότητας και το πόσος αριθμός κέντρων πρέπει να στηθεί για να μην έχουμε φαινόμενα τεράστιων ουρών και συμφόρησης. 

είπε ότι το σύστημα λειτούργησε σωστά στις προηγούμενες ευρωεκλογές και θεωρεί ότι υπό τις περιστάσεις είναι το καλύτερο για τις ευρωεκλογές. 

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων είπε ότι η εκλογική διαδικασία για τα μέλη του ΕΚ είναι η μόνη διαδικασία στην οποία ψηφίζει όλος ο λαός της Κύπρου και έγινε εισαγωγή στον κατάλογο όσων Τ/κ είχαν κυπριακή ταυτότητα ώστε να αποφύγουμε την πολιτική πίεση στο ΕΚ να παραχωρηθούν 2 έδρες σε χωριστή διαδικασία στην Τ/κ κοινότητα. 

Διαφώνησε με οποιαδήποτε προσπάθεια να μπουν επιπρόσθετες διαδικασίες για συμμετοχή των Τ/κ γιατί θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα την ίδια ώρα που συζητάμε και για ΜΟΕ. Είπε ότι είναι σωστό να επιτρέπουμε στους λίγους Τ/κ που θέλουν να ψηφίσουν, να το πράξουν χωρίς πρόβλημα. 

Συναφής δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Κατάργησαν υποχρεωτική ψήφο σε ευρωεκλογές 

Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ώστε να συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ως αυτές καταγράφονται στην Έκθεση Προόδου της Δημοκρατίας του Νοεμβρίου του 2022. 

Εναρμόνιση με διεθνή πρότυπα για καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 

Η Ολομέλεια με 46 ψήφους υπέρ αποφάσισε την τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ώστε να εναρμονιστούν οι διατάξεις του με διεθνή πρότυπα.

Συγκεκριμένα πλέον η νομοθεσία εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 

Επίσης γίνεται εναρμόνιση μετά και τις συστάσεις της Δεύτερης Έκθεσης Προόδου της Τεχνικής Αξιολόγησης για την Κύπρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αξιολόγηση των Μέτρων κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (MONEYVAL), η οποία δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022. 

Συναφής δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Έσφιξαν τα λουριά για εταιρείες κρυπτονομισμάτων 

Ο περί Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των διατάξεων του Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Άμυνας με απόφασή του μετά από εισήγηση του Αρχηγού, να παρέχει διευκολύνσεις στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Επαγγελματικών Συνδέσμων των μελών του Στρατού, δηλαδή των Συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού, για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους.   

Ίση μεταχείριση επαγγελματικών συνδέσμων μελών στρατού ψήφισε η Βουλή 

Η Ολομέλεια ψήφισε με 42 ψήφους υπέρ την τροποποίηση του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Άμυνας με απόφασή του, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, να παρέχει διευκολύνσεις στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των επαγγελματικών συνδέσμων των μελών του στρατού, ήτοι των Συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού, για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. 

Η ρύθμιση κατέστη αναγκαία αφού λήφθηκαν υπόψη η Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1990 σύμφωνα με την οποία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι πρέπει να απαλλάσσονται από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα για σκοπούς συμμετοχής σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τους επαγγελματικούς τους συνδέσμους. 

Επίσης η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2020, στην οποία αναφέρεται η υποχρέωση του κράτους ως εργοδότη να απαλλάσσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα κατά το χρονικό διάστημα που συμμετέχουν σε συνεδριάσεις και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον σύνδεσμό τους. 

Λήφθηκε υπόψη και η νομοθεσία που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των δημόσιων υπαλλήλων, στην οποία προβλέπεται η υποχρέωση για παροχή διευκολύνσεων στους εκπροσώπους των εργαζομένων τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους όσο και εκτός του ωραρίου εργασίας τους. 

Η υποχρέωση προέκυψε από την εναρμόνιση της υπό αναφορά νομοθεσίας με ευρωπαϊκές Οδηγίες. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την συζήτηση στην επιτροπή άμυνας, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των επαγγελματικών συνδέσμων των μελών του στρατού με άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους κρατικών υπαλλήλων, στους οποίους παρέχεται ήδη η δυνατότητα απαλλαγής από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.  Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η παροχή των εν λόγω διευκολύνσεων δεν πρέπει να παρακωλύει την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Φρουράς. 

Υπήρξε διευκρίνιση από τον ΥΠΑΜ ότι η απόφαση θα λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς και ότι οι διευκολύνσεις θα παρέχονται με μέτρο εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο.  

Περαιτέρω, ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς ενημέρωσε την επιτροπή ότι στο παρόν στάδιο ήδη παρέχονται τέτοιες διευκολύνσεις, ωστόσο κρίθηκε ορθότερο να θεσμοθετηθεί το ζήτημα αυτό. 

Ο περί του Δικαιώματος των Πολιτών της Ένωσης και Ορισμένων Υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι το προτεινόμενο δικαίωμα του Διευθυντή Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, να δύναται να μεταβιβάζει γραπτώς την άσκηση οποιασδήποτε εξουσίας σε οποιοδήποτε υπάλληλο, πέραν των υπαλλήλων του Τμήματος, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ένταξη υπηρεσιών του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη. 

Στα ΚΕΠ οι αιτήσεις για χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής σε Ευρωπαίους/υπηκόους ΗΒ 

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια τροποποίηση του περί του Δικαιώματος των Πολιτών της Ένωσης και Ορισμένων Υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να μεταβιβάζει γραπτώς την άσκηση εξουσίας σε οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο, ενόψει της ένταξης των υπηρεσιών του τμήματος στις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). 

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου καθορίζεται ως αρμόδια αρχή, για σκοπούς εφαρμογής της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας, πέραν του διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οποιοσδήποτε υπάλληλος εξουσιοδοτείται γενικώς ή ειδικώς από τον διευθυντή για τον σκοπό αυτό αντί οποιουδήποτε υπαλλήλου του εν λόγω τμήματος, όπως ισχύει σήμερα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να παρασχεθεί εν ευθέτω χρόνω η ευχέρεια παραλαβής από υπαλλήλους στα ΚΕΠ των υποβαλλόμενων αιτήσεων προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για σκοπούς χορήγησης, μεταξύ άλλων, βεβαιώσεων εγγραφής σε Ευρωπαίους πολίτες και ορισμένους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι είναι δικαιούχοι ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στη Δημοκρατία με βάση τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Διορισμού Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του σχετικού άρθρου του βασικού νόμου που αφορά στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την οποία, οι Ετήσιες Εκθέσεις των Υπουργείων/ Υφυπουργείων, κατατίθενται σε ηλεκτρονικό μορφή μόνο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ενημέρωση της. 

Επιπρόσθετα, κατ’ εφαρμογή της προαναφερθείσας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, η Ετήσια Έκθεση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θα πρέπει να ετοιμάζεται και να αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου, του χρόνου που ακολουθεί την περίοδο που καλύπτει η Ετήσια Έκθεση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην