Πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από ΟΧΣ, δικαίωμα στη λήθη και δημιουργία μητρώου οικοτεχνιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/11/2023, υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν τη δυνατότητα πώλησης από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης δανειακού χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την υποχρέωση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, υπό ορισμένες περιστάσεις, να μη λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου και τη δημιουργία μητρώου οικοτεχνιών, για την εγγραφή όλων των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι όπως παρασχεθεί στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης η δυνατότητα να αγοράζει χαρτοφυλάκιο δανείων τα οποία εμπίπτουν στο βασικό νόμο και να προχωρεί σε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε νομικά πρόσωπα που δύναται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου. 

Νόμο για δυνατότητα πώλησης ΜΕΔ από τον ΟΧΣ ψήφισε η Βουλή 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) να προχωρεί στην πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείται από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. 

Εν μέσω μιας έντονης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής περί του μέλλοντος του Οργανισμού, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ 14 εναντίον και 4 αποχές. 

Προηγουμένως εγκρίθηκε οριακά, με 21 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά, τροπολογία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη, την οποία συνυπέγραφε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, για γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών από τον ΟΧΣ για το ύψος του δανείου και το είδος του ακινήτου πριν την πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου. 

Με τον νόμο που ψηφίστηκε, ο ΟΧΣ μπορεί αφενός να αγοράζει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του βασικού νόμου και αφετέρου να προχωρεί σε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου το οποίο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε νομικά πρόσωπα που δύνανται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις. 

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το κόμμα πιστεύει στον ρόλο του ΟΧΣ και επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν τον στήριξε, αλλά αντιθέτως τον υπέσκαπτε, όπως είπε, αφήνωντάς τον υποστελεχωμένο και χωρίς την αναγκαία τεχνογνωσία. Πρόσθεσε ότι η νέα Κυβέρνηση αντί να θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξή του προτείνει την πώληση δανείων στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σε ένα ετεροβαρές νομικό πλαίσιο, κάτι που, όπως είπε, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είπε θα λυθεί με στήριξη του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις δανείων και να εξετάσει αιτήσεις δανειοληπτών για διάφορα κρατικά σχέδια για ΜΕΔ. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά στηρίζει την τροπολογία. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε τον ουσιαστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο ΟΧΣ, και ανέφερε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την αναβάθμισή του. Είπε ότι ο μεγάλος αριθμός ΜΕΔ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και θα πρέπει να βρεθεί μια σωστή λύση για στήριξη του ΟΧΣ, ώστε να μπορέσει να εκτελεί το ρόλο του. Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ πρότεινε να γίνει συμφωνία με ΟΧΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ και να αναλάβει η ΚΕΔΙΠΕΣ τη διαχείριση αυτών των δανείων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ποσοστό 43,6% των δανείων του ΟΧΣ είναι ΜΕΔ, ενώ σημείωσε τη θέση του για στήριξη του ΟΧΣ. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει γραπτή δέσμευση του ΟΧΣ στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν θα πωλούνται δάνεια κάτω από 300 χιλιάδες ευρώ και δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία. Εξέφρασε έντονη ανησυχία για σειρά προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν στον ΟΧΣ εδώ και χρόνια, που δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού που είναι τεχνολογικά υποβαθμισμένος, όπως σημείωσε. Ανέφερε ότι ζήτησαν ένα στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης και ανάπτυξης του οργανισμού που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, όπως είπε, και αναμένεται σύντομα. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι η πώληση πακέτων είναι η εύκολη λύση, ενώ ο Οργανισμός δεν κατάφερε τόσα χρόνια να βρει λύσεις, όταν πάει κάποιος σε αυτόν για να βρει λύσεις, δεν δίνονται απαντήσεις, καθυστερούν, χρονοτριβούν, όπως είπε. Υποστήριξε την τροπολογία του αναφέροντας ότι η δέσμευση του ΟΧΣ όντως ισχύει, ωστόσο, όπως είπε, ο Οργανισμός είναι δάνεια για κύρια κατοικία που δίνει. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι παράδοξο από τη μια να εκφράζεται έγνοια για την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού και την ίδια ώρα να παρεμποδίζεται η δυνατότητά του να απαλλαγεί από το βάρος κάποιων ΜΕΔ όπως όλα τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ). Αν καταψηφίσουμε αυτή την πρόταση, ανέφερε, καταδικάζουμε ουσιαστικά τον ΟΧΣ να κουβαλά ες αεί τα ΜΕΔ του. 

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι πώληση δανείων με τον τρόπο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και παράνομη και ανήθικη από τη στιγμή που ο δανειολήπτης δεν μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει στη διαδικασία πώλησης, αφού έχει εκτοπιστεί από την αγορά και δεν μπορεί να εξασφαλίσει δάνειο. Είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και υπερψηφίζει την τροπολογία. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε ποια δέσμευση υπάρχει ότι δεν θα πωλούνται κύριες κατοικίες και αφού υπάρχει γιατί δεν μπαίνει στον νόμο. Ανέφερε ότι θα απέχει αφού διαθέτει δάνειο στον ΟΧΣ, και είπε ότι με την υπερψήφιση ανοίγει ακόμα ένας ασκός του αιόλου για εκποιήσεις με ταχεία διαδικασία. Είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι πίσω από αυτές τις εταιρείες. 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν έχουν ενδοιασμό για ενημέρωση σε τακτική βάση της Επιτροπής Οικονομικών ωστόσο, όπως είπε, αυτό επιτυγχάνεται μέσω τροπολογίας του ετήσιου προϋπολογισμού που καταθέτει ο ΟΧΣ, η οποία αν κατατεθεί το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει. Τόνισε ότι η δέσμευση του ΟΧΣ για μη εκποίηση πρώτων κατοικιών μέχρι 300,000 ευρώ υπάρχει γραπτώς ενώπιον των βουλευτών. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα «είναι αν θα αφήσουμε τον ΟΧΣ να εξασθενίσει και να κλείσει ή αν θα τον σώσουμε και θα τον προστατεύσουμε». Διερωτήθηκε, επίσης, αν θα παραδώσουν όλη τη δανειακή αγορά στα τραπεζικά ιδρύματα, ή αν θα αφεθεί ένας ζωντανός υγιής οργανισμός που δεν είναι κερδοσκοπικός.   

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι παρότι υπάρχει η γραπτή δέσμευση από τον ΟΧΣ δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να το διασφαλίζει. Πρόσθεσε ότι για τη βιωσιμότητα του ΟΧΣ κάποιοι απέφυγαν να λάβουν μια σειρά μέτρων και έρχονται τώρα να εφαρμόσουν κάτι στην πράξη, που όπως αποδείχτηκε αφήνει τις περιουσίες των πολιτών έρμαιο στα ταμεία διαχείρισης δανείων. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν ο ΟΧΣ να έχει την τύχη του Συνεργατισμού, χαρακτηρίζοντας τον Οργανισμό ως μίνι Συνεργατισμό. Ανέφερε ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έχει με μαθηματική ακρίβεια την τύχη του Συνεργατισμού, ενώ, όπως είπε, μέχρι τώρα ο ΟΧΣ δεν μπόρεσε να προχωρήσει αποτελεσματικά σε διευθετήσεις δανείων αφού δεν μπορεί. 

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους μίλησε για ευθύνες στον ΟΧΣ, για παθογένειες του παρελθόντος, και είπε ότι θα πρέπει να κλείσει. Επεσήμανε ότι παραχωρούνταν και δάνεια που δεν είχαν σχέση με πρώτες κατοικίες, ενώ είπε ότι τα δάκρυα άργησαν να έρθουν για τον Συνεργατισμό. Σημείωσε πως τα έσοδα από την πώληση δανείων θα είναι απειροελάχιστα, “λίγες μονάδες αίμα σε ασθενή που αργά ή γρήγορα θα ξεψυχήσει”. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ο ΟΧΣ είναι το μόνο που έμεινε από τις παλιές κατακτήσεις, “αφού όλα διαλύθηκαν και ξεπουλήθηκαν”. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τη ρητορική της προηγούμενης, με απειλές ότι θα κλείσει ο ΟΧΣ. Σημείωσε ότι αφέθηκε ο ΟΧΣ να είναι “ο φτωχός συγγενής”, χωρίς δυνατότητες και πλεονεκτήματα που έχουν οι άλλες τράπεζες και είναι ώρα να στηριχθεί για να εκτελεί πραγματικές τραπεζικές εργασίες. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το ερώτημα σήμερα είναι αν θέλουμε τον ΟΧΣ και αν επιτέλους θα λογοδοτήσει κανείς από αυτούς που οδήγησαν τα πράγματα εδώ που έφτασαν. Σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη τον ΟΧΣ και κάλεσε όλους να κάνουν την υπέρβαση. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αλλάζει ρόλο ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης 

Stockwatch: Πράσινο Βουλής για πώληση κόκκινων δανείων ΟΧΣ 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο σύναψης ασφάλισης ζωής προσώπου με ιατρικό ιστορικό καρκίνου, να μη λαμβάνουν υπόψη το εν λόγω ιστορικό, νοουμένου ότι η ασφαλιστική κάλυψη δεν υπερβαίνει τις €300.000 και έχουν παρέλθει δέκα έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας ή, σε περίπτωση κατά την οποία το εν λόγω πρόσωπο έχει διαγνωστεί με 4 καρκίνο πριν από την ηλικία των είκοσι ενός ετών, έχουν παρέλθει πέντε έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας. 

Η Βουλή θεσμοθέτησε το δικαίωμα στη λήθη για πρώην καρκινοπαθείς 

Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη λήθη για πρώην καρκινοπαθείς θεσμοθέτησε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. 

Συγκεκριμένα ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, Άριστο Δαμιανού και Μαρίνα Νικολάου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο σύναψης ασφάλισης ζωής προσώπου με ιατρικό ιστορικό καρκίνου, να μη λαμβάνουν υπόψη το εν λόγω ιστορικό, νοουμένου ότι η ασφαλιστική κάλυψη δεν υπερβαίνει τις €300.000 και έχουν παρέλθει δέκα έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας.  Σε περίπτωση κατά την οποία το εν λόγω πρόσωπο έχει διαγνωστεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των είκοσι ενός ετών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε ότι άνθρωποι που κέρδισαν τη μάχη κατά του καρκίνου πρέπει μετά να παλέψουν για το «δικαίωμα στη λήθη» καθώς το ιατρικό τους ιστορικό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και οικονομικές υπηρεσίες, ακόμη και μετά από δεκαετίες ύφεσης.   

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ τόσο εντός Κύπρου όσο και στην ΕΕ για να υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, ενώ είπε ότι με την ενσωμάτωση στην νομοθεσία της Κύπρου του «Δικαιώματος στη Λήθη», η Κύπρος θα τεθεί ανάμεσα στα πρωτοπόρα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε ένα τόσο σημαντικό και βαθιά κοινωνικό και ταξικό ζήτημα.  

«Μία εξέλιξη, σταθμός, καθώς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου, θα μπορούν πλέον να επανακαθορίσουν τη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης. Και επιτέλους η χώρα μας θα είναι γνωστή και μια φορά για τους σωστούς λόγους», σημείωσε. 

Παράλληλα κάκισε το γεγονός ότι στο φετινό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει ούτε σεντ για τη δημιουργία  του Εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο, παρόλο που αυτό πολυδιαφημίζεται από το 2019. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου σημείωσε και τις προσπάθειες της Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου για το θέμα, συγχαίροντας παράλληλα τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία. Είπε ότι αυτά τα θέματα είναι οριζόντιας σημασίας και δήλωσε περήφανη που όλα τα κόμματα είχαν κοινή προσέγγιση. Εξέφρασε τη λύπη της που το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστούν για να μπει το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2024. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου συνεχάρη τους Βουλευτές για την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι και ο ίδιος ήταν θύμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών όταν 13 χρόνια μετά την εμπειρία του κλήθηκε να πληρώσει τριπλάσιο ασφάλιστρο για κατοικία. Όσον αφορά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, είπε ότι θα έπρεπε να ήταν στον προϋπολογισμό κάτι που ανέδειξαν και φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την Κυβέρνηση για να ενταχθεί. 

Ο περί Δημιουργίας Μητρώου Οικοτεχνίας Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία μητρώου οικοτεχνιών, για την εγγραφή όλων των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας, και ο καθορισμός των προϋποθέσεων για την εγγραφή οικοτεχνικών εγκαταστάσεων στο εν λόγω μητρώο και των προϋποθέσεων άσκησης οικοτεχνικής δραστηριότητας, χωρίς οι εν λόγω προϋποθέσεις να συγκρούονται με τις διατάξεις άλλων οικείων νομοθεσιών. 

Δημιουργείται μητρώο οικοτεχνίας με πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή 

Η Ολομέλεια με  26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και μία αποχή υπερψήφισε πρόταση νόμου των Βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Σύκα του ΔΗΣΥ για θέσπιση νομοθεσίας με την οποία ρυθμίζεται η δημιουργία μητρώου οικοτεχνίας για την εγγραφή όλων των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας. 

Μεταξύ άλλων καθορίζονται τρεις κατηγορίες μητρώων στη βάση των τριών τύπων οικοτεχνικών προϊόντων, ήτοι της κατηγορίας μητρώου ζωικών οικοτεχνικών προϊόντων, της κατηγορίας μητρώου οικοτεχνικών προϊόντων φυτικής προέλευσης και προϊόντων από το μέλι και της κατηγορίας μητρώου χειροτεχνικών οικοτεχνικών προϊόντων. 

Στα προϊόντα αμπέλου εξαιρούνται η ζιβανία και η κουμανδαρία, και στο κρασί νοείται ότι παράγεται από μικρούς οινοπαραγωγούς, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο των εξαιρέσεων που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου, και οι οποίοι παράγουν κατά μέσο όρο μέχρι 1.000 εκατόλιτρα κρασιού ετησίως. 

Ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης εκ των εισηγητών από τον ΔΗΣΥ είπε ότι τώρα πλέον θεσμοθετείται μεγάλος αριθμός οικοτεχνιών που ήταν ως τώρα «στο πουθενά» και υπήρχε για αυτές ένα μεγάλο κενό. Αναφέρθηκε και στην συνδρομή της οικοτεχνίας στο ΑΕΠ και στη σημασία για τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο. 

Ο Βουλευτής Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ είπε ότι δίνεται η δυνατότητα για νόμιμο και υγιές εισόδημα και ότι είναι προτιμότερο να νομιμοποιείται ο μόχθος κάποιου δια εισοδήματος. 

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία και δυνατότητα σε ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι τους και να νοιώθουν μέρος της παραγωγικής αλυσίδας. 

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης μίλησε για μια πολύ καλή πρόταση που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους των ορεινών περιοχών να έχουν εισόδημα. 

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου καταψήφισε την πρόταση και είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να μπαίνει σε μητρώο όποιος ασχολείται με την παράδοση, λέγοντας ότι σε λίγο θα βάλουμε σε μητρώο όσους ομιλούν την κυπριακή διάλεκτο. 

Ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε ότι υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις και ότι αν στην πορεία διαφανούν περιορισμοί, τότε θα ξανασυζητηθεί το ζήτημα. 

Ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι να ρυθμιστούν επιπρόσθετα θέματα σε σχέση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την εξουσία της αρμόδιας αρχής για έκδοση οδηγιών, κατευθυντήριων γραμμών, εντύπων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από την αρμόδια αρχή, τους σκοπούς των κοινωνικών επιχειρήσεων, τους όρους εργοδότησης και τις εργασιακές συνθήκες στις κοινωνικές επιχειρήσεις, την εκκαθάριση/διάλυση και διαγραφή τους από το σχετικό μητρώο και τις ευπαθείς ομάδες που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νόμου. 

Τροποποιήσεις στον νόμο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων για καλύτερη εφαρμογή του 

Η Ολομέλεια της Βουλής, με 28 ψήφους υπέρ και μια εναντίον, ψήφισε πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων νόμο, με την προσθήκη νέων διατάξεων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για καλύτερη εφαρμογή του. 

Οι διατάξεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εξουσία της αρμόδιας αρχής για έκδοση οδηγιών, κατευθυντήριων γραμμών, εντύπων και ερμηνευτικών εγκυκλίων για τη ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με την εγγραφή κοινωνικής επιχείρησης στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων, τη διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελέγχων από την αρμόδια αρχή, με σκοπό την εξακρίβωση της συμμόρφωσης της κοινωνικής επιχείρησης με την κείμενη νομοθεσία, τους σκοπούς των κοινωνικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των όρων εργοδότησης, και τη μεταχείριση των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους. 

Επίσης, ρυθμίζει τη διαδικασία εκκαθάρισης, διάλυσης και διαγραφής κοινωνικής επιχείρησης από το σχετικό μητρώο και την προσθήκη στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και άλλων ευπαθών ομάδων. 

Η Ολομέλεια πέρασε και δύο τροπολογίες του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. 

Εξηγώντας τις τροπολογίες του, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι αν εντάσσεται μια επιχείρηση σε μητρώο λαμβάνει απευθείας προσφορές από το δημόσιο και για αυτό υπάρχουν αυστηρά κριτήρια. Είπε ότι στόχος δεν ειναι τα υπερκέρδη αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας. Είπε επίσης ότι κατατέθηκε τροπολογία για διαγραφή από τις ευπαθείς ομάδες παιδιών ηλικίας από 16 ως 18 ετών. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χαζηγιάννη είπε ότι για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου, ζητήθηκαν απαντήσεις και ότι στόχος δεν είναι η δημιουργία κινδύνων για υπερεκμετάλλευση και η δημιουργία φούσκας. 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι ο αρχικός νόμος του 2020 είναι «κουτός» και ότι με την πρόταση νόμου σήμερα γίνεται ένα δεύτερο λάθος. Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι επιχειρήσεις να γίνουν «εστίες διαφθοράς, κραιπάλης, σπατάλης και αδικίας». 

Ο περί Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση του διορισμού και των καθήκοντων του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα, ο οποίος θα έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία και θα ασχολείται αποκλειστικά τόσο με την προετοιμασία όσο και με τη διεκπεραίωση των εργασιών σχετικά με την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία αναλαμβάνει η Δημοκρατία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2026 ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Η Βουλή ψήφισε νόμο για Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο για τον διορισμό και τις αρμοδιότητες Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα για σκοπούς κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός  θα έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και τη διεκπεραίωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2026 της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα αναλάβει η Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με το νόμο προβλέπεται διορισμός, με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα, όπως και η διάρκεια της θητείας του η οποία αρχίζει σε ημερομηνία που καθορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πράξη διορισμού του και λήγει την 31η Ιουλίου 2026. 

Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την πολιτική εποπτεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2026, την πολιτική εκπροσώπηση σε όργανα και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη συνολική πολιτική εποπτεία, σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, της προετοιμασίας και διεκπεραίωσης της Κυπριακής Προεδρίας και τον συντονισμό του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. 

Επίσης την οργάνωση των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Δημοκρατία, καθώς και άλλα οργανωτικά θέματα και την επικοινωνιακή στρατηγική σε συνεργασία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. 

Προβλέπεται επίσης η παρουσία του Υφυπουργού κατά τις συζητήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα της αρμοδιότητάς του και η υποβολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων, χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Ακόμα προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής Έκθεσης Πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντιγράφου αυτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από τη λήξη του διορισμού του. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Θεσπίζουν νόμο για υφυπουργό ευρωπαϊκών θεμάτων  

Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, ώστε να προβλέπεται ότι στο τέλος της ποινικής δίκης ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του αγορεύει πρώτος, ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του αγορεύει δεύτερος, ενώ ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του έχει δικαίωμα να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που αφορούν την παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και την κατάχρηση διαδικασίας και, κατόπιν άδειας του δικαστηρίου, σε νομικούς ισχυρισμούς που προέβαλε ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του και σε οποιαδήποτε θέση προβλήθηκε σε σχέση με τα γεγονότα που δεν υποστηρίζονται από την προσαχθείσα μαρτυρία. 

Αλλάζουν πρόνοιες σε ποινικές διαδικασίες από καιρό αποικιοκρατίας 

Η Ολομέλεια ψήφισε πρόταση νόμου των Κωστή Ευσταθίου, μεμονωμένου σοσιαλιστή Βουλευτή και Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με την οποία τροποποιούνται πρόνοιες στον περί ποινικής δικονομίας νόμο με στόχο τον εκσυγχρονισμό του. 

Με την πρόταση προβλέπεται ότι ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του αγορεύει πρώτος, ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του αγορεύει δεύτερος, ενώ ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του έχει δικαίωμα να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που αφορούν την παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και την κατάχρηση διαδικασίας και, κατόπιν άδειας του δικαστηρίου, να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που προέβαλε ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του και σε οποιαδήποτε θέση σε σχέση με τα γεγονότα που δεν υποστηρίζονται από την προσαχθείσα μαρτυρία.   

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι η ισχύουσα ρύθμιση, δυνάμει της οποίας η κατηγορούσα αρχή έχει τον τελευταίο λόγο στις τελικές αγορεύεις σε περίπτωση κατά την οποία ο κατηγορούμενος δεν καλεί οποιοδήποτε μάρτυρα ή σε περίπτωση που εμφανίζεται για την κατηγορία νομικός λειτουργός, κρίνεται αναχρονιστική και ενδεχομένως αντισυνταγματική, καθότι φαίνεται να παραβιάζει το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και της ισότητας των «όπλων» σε ποινικές διαδικασίες. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον εναρμονίζεται με το κράτος δικαίου που ισχύει στις πλείστες χώρες του ελεύθερου κόσμου. 

Ο εκ των εισηγητών Κωστής Ευσταθίου εξήγησε ότι καλύπτονται κενά που υπάρχουν στο ποινικό μας σύστημα εξηγώντας ότι αυτό το προνόμιο το είχε ο Γενικός Εισαγγελέας/κατήγορος, δηλαδή να μιλά τελευταίος, από τον καιρό της αποικιοκρατίας. 

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, μίλησε στην απουσία του κ. Λεωνίδου και είπε ότι η πρόταση νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. 

Η πρόταση εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Νόμος (Αρ. 1) του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Νεολαίας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €140.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΝΕΚ, με επικρίσεις για Προεδρικό 

Με έντονες επικρίσεις από το ΑΚΕΛ για προσπάθεια εξωθεσμικής ρύθμισης «με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άξονα το Προεδρικό» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 2 αποχές. 

Οι επικρίσεις αφορούσαν πρόθεση για δημιουργία άτυπης ομάδας νέων στο Προεδρικό, για την οποία ενημερώθηκε ο ΟΝΕΚ με επιστολή η οποία, όπως είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, δεν έχει ανακληθεί.  

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό προνοείται έγκριση πληρωμής από το ταμείο του Οργανισμού Νεολαίας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €140.000 για τη χρήση του οικονομικού έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν δαπάνες από επιπρόσθετη κρατική χορηγία προς τον Οργανισμό ύψους €80.000 για χρηματοδότηση των συντονιστικών σωμάτων και ύψους €60.000 για την αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι κατά την εξέταση του προϋπολογισμού προέκυψαν σοβαρότατα θεσμικά ζητήματα για τη λειτουργία του, τα οποία, όπως ανέφερε, εντάσσονται σε μια ευρύτερη εξωθεσμική δραστηριότητα «με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο και άξονα το Προεδρικό». 

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δημιουργεί μια άτυπη ομάδα νέων στο Προεδρικό, για την οποία ενημερώθηκε ο ΟΝΕΚ με επιστολή, η οποίαμ είπε, είναι αποκαλυπτική για τη δράση της ομάδας και για τις οργανωτικές της δομές. 

Ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για εξωθεσμικές ρυθμίσεις, με το κερασάκι στην τούρτα, όπως είπε, να είναι το γεγονός ότι η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΟΝΕΚ αποσπάται μερικώς στο Προεδρικό. 

Συνέχισε λέγοντας ότι στο Προεδρικό, με αξιοποίηση αποσπασμένων, «αναπτύσσονται πολιτικοί μηχανισμοί για να συντονίζεται η εκλογική διείσδυση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κοινωνία». 

Ο  βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης απέρριψε τις επικρίσεις λέγοντας ότι είναι μέγα λάθος να υποστηρίζεται ότι θα υποσκάπτεται το έργο του ΟΝΕΚ. Είπε ότι η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια θα αποσπάται για λίγες ώρες τη βδομάδα για επιπρόσθετη βοήθεια στο Προεδρικό, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας υπενθύμισε ότι το κόμμα του ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση από το καλοκαίρι. Είπε ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη στο Προεδρικό, με άτυπη ομάδα νέων, προκαλεί δυαρχία, σύγχυση και στρέβλωση, και είναι άνευ ουσίας. 

Υποστήριξε ότι υποβαθμίζει τον ρόλο, το έργο και τη θεσμική εκπροσώπηση σε ζητήματα νεολαίας και έψεξε το γεγονός ότι καμία διαβούλευση δεν υπήρξε με τον ΟΝΕΚ γι’ αυτή την εξέλιξη.    

Συναφείς κανονισμοί του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022    

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι:   

(α) η αντικατάσταση των βασικών κανονισμών, ώστε να καθίστανται πιο κατανοητοί και να περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρύθμισης για την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης, τη μεταβίβαση οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και τη ρύθμιση σχετικά με την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δεν διαμένει σε αυτήν,  

(β) η αντικατάσταση των κανονισμών, ώστε να καταστούν πιο κατανοητοί, με την εισαγωγή ρύθμισης για μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δε διαμένει σε αυτή, καθώς και ρύθμισης της κληρονομικής διαδοχής του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας και   

(γ) η τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, ώστε να ρυθμίζουν τη μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, κατόπιν απόφασης του Κηδεμόνα, την κληρονομική διαδοχή του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, με κριτήριο το χρόνο θανάτου του δικαιούχου προσώπου, καθώς και την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση που δικαιούχος προσωρινά δεν διαμένει σε αυτή. 

Η Βουλή ενέκρινε κανονισμούς για τίτλους ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες 

Κανονισμούς για διευκόλυνση έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονταν με την μεταβίβαση των προσφυγικών ακινήτων υπερψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. 

Με του πρώτους κανονισμούς προνοείται παραχώρηση σε δικαιούχο τίτλου ιδιοκτησίας οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης και μεταβίβαση οικιστικής μονάδας σε καθορισμένες περιπτώσεις σε πρόσωπο άλλο από τον δικαιούχο.  Συγκεκριμένα παρέχεται δυνατότητα παραχώρησης σε δικαιούχο τίτλου ιδιοκτησίας οικοπέδου το οποίο βρίσκεται σε συνοικισμό αυτοστέγασης. 

Με τους δεύτερους κανονισμούς εισάγοντα πρόνοιες για τις περιπτώσεις παραχώρησης σύμβασης μίσθωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τη ρύθμιση μεταβίβασης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες του εμπράγματου δικαιώματος δικαιούχου για μίσθωση της οικιστικής μονάδας όπου διαμένει, της οποίας τμήμα βρίσκεται μερικώς σε κρατική γη. Η σύμβαση μίσθωσης παραχωρείται με κριτήρια τον χρόνο θανάτου του, την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου, σε περίπτωση που προσωρινά δεν διαμένει σε αυτήν, καθώς και τη βελτίωση της ρύθμισης της κληρονομικής διαδοχής του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης οικιστικής μονάδας. 

Με τους τρίτους κανονισμούς ρυθμίζονται περιπτώσεις παραχώρησης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες σύμβασης μίσθωσης από τη Δημοκρατία, οικιστικής μονάδας που έχει ανεγερθεί εξ ολοκλήρου ή μερικώς σε τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας περιουσία που δεν έχει απαλλοτριωθεί ή αποκτηθεί με ιδιωτική συμφωνία και χρησιμοποιείται ως η μόνιμη κατοικία τους. Η σύμβαση μίσθωσης παραχωρείται με κριτήριο τον χρόνο θανάτου τους και κατά πόσο η συγκεκριμένη οικιστική μονάδα βρίσκεται σε κυβερνητικό οικισμό ή σε συνοικισμό αυτοστέγασης.   

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας έκανε λόγο για ανάγκη ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής ώστε να διαρθρωθούν στρεβλώσεις, αδικίες και κενά. Είπε επίσης ότι το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει επισταμένα τα ζητήματα οικονομικής στήριξης των προσφύγων στην κρίση αυτή. Θα πρέπει επίσης ανέφερε, να επεξεργαστούν τρόπους ώστε η απώλειας χρήσης να φτάσεις σε κάποια πρακτικά αποτελέσματα 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφιση του πακέτου νομοθεσιών που αφορά τις τιτλοποιήσεις για πρόσφυγες. Είπε ότι για πολλά χρόνια ο κόσμος ταλαιπωρείτο γιατί δεν μπορούσε να μεταβιβάσει στα παιδιά του τις περιουσίες του και πρόσθεσε ότι έγινε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα, σημείωσε, δεν αποκαθίσταται  δικαιοσύνη για τους πρόσφυγες με αυτή την νομοθεσία, απλώς απαλύνεται η αδικία. Αυτό που γίνεται σήμερα, πρόσθεσε, είναι ο περιορισμός του παραλογισμού που υπήρχε. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι και αν δεν εντοπιζόταν ο δικαιούχος στην οικία του δεν του παραχωρείτο πιστοποιητικό μίσθωσης κάτι που τώρα τερματίζεται. Πρόσθεσε ότι αφαιρούνται διάφοροι περιορισμοί για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και τώρα πλέον θα δίνονται τίτλοι με σημειώσεις, ενώ διευθετείται και η μεταβίβαση τίτλου από παθόντες του 1974 ή του 1963-64 στα παιδιά τους. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας επεσήμανε τη θετική συμβολή του Υπουργού Εσωτερικών για να λυθούν πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων που δεν έχει αποκατασταθεί και ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική που να δίνει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να αποκτήσουν στέγη με μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα ανέφερε ότι οι περιουσίες θα πρέπει να τίθενται στην επικαρπία του κράτους ώστε να μην πηγαίνουν οι πρόσφυγες στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» της Τουρκίας. 

Ο περί της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, αφετέρου, η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλες στις 19 Οκτωβρίου 2018 από τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντιπρόσωπο της Σιγκαπούρης. 

Ο περί Οδικής Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Οδικής Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων Νόμου, ώστε να μεταφερθεί στην εσωτερική έννομη τάξη η κατ’ εξουσιοδότηση Οδηγία (ΕΕ) 2022/2407 της Επιτροπής της 20ής Σεπτεμβρίου 2022 για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με στόχο την προσαρμογή τους στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο. 

Ο περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Ορισμένων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών που Συνάπτονται από Αναθέτουσες Αρχές ή Αναθέτοντες Φορείς στους Τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της Δημοκρατίας, με εκτιμώμενη αξία μικρότερη των ευρωπαϊκών κατώτατων ορίων εφαρμογής της νομοθεσίας, ήτοι για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών μέχρι του ποσού των €443.000 και συμβάσεις έργων μέχρι του ποσού των €5.548.000. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €345.520.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ο περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου, ώστε ο κωδικός αριθμός ο οποίος απαιτείται για σκοπούς σήμανσης γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) να παραχωρείται από τον φορέα ελέγχου για κάθε παρτίδα προϊόντος αντί για κάθε τεμάχιο προϊόντος, που ισχύει σήμερα. 

Οι περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας και Προστασίας (Καθορισμός Βασικών Προτύπων Ασφάλειας για την Προστασία από τους Κινδύνους που προκύπτουν από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η πληρέστερη εναρμόνιση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/59/Ευτατόμ για τη θέσπιση ομοιόμορφων βασικών προτύπων ασφαλείας για την προστασία της υγείας των ατόμων που υποβάλλονται σε επαγγελματική έκθεση, σε ιατρική έκθεση και σε έκθεση του κοινού, έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες, προς συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτές αποτυπώνονται σε σχετική προειδοποιητική επιστολή.     

Ο περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) (Τροποποιητικός) Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμου, για σκοπούς ορθότερης εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ». 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε να επεκταθεί το ισχύον πλαίσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026, όπως έχει προταθεί από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Οι περί Τελωνείων – Θέση Βοηθού Τελωνείων 1ης Τάξεως (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω σχέδιο υπηρεσίας.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη Συμπαραγωγή Ταινιών (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη συμπαραγωγή ταινιών.    

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην