Εντός των επόμενων ημερών οι εκθέσεις για κυβερνοεπιθέσεις, είπε η κ. Λοϊζίδου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €8.699.935.388.   

Ειδικότερα, εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Εντός των επόμενων ημερών οι εκθέσεις για κυβερνοεπιθέσεις, είπε η κ. Λοϊζίδου 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν και να δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις εμπεριέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες για τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και για αυτό τον λόγο θα δημοσιευθεί μέρος αυτών.   

Η κ. Λοϊζίδου ανέλυσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό του Γραφείου της για το 2024, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει ελάχιστες αλλαγές καθ’ ότι σε αυτόν περιλαμβάνεται η μισθοδοσία της Επιτρόπου και του προσωπικού. Εξήγησε ότι η διαφορά έγκειται στην προσθήκη 5.000 ευρώ που αφορά στην εκπαίδευση προσωπικού. 

Η Επίτροπος παρέθεσε στους Βουλευτές λεπτομερές σημείωμα για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του Γραφείου της και πως διαμορφώνεται το πεδίο εργασίας καθημερινά. Πρόσθεσε ότι το Γραφείο έχει επιφορτιστεί με καινούργιες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις λόγω και της εκλογής της κ. Λοϊζίδου τον Μάιο του 2023 ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του Γραφείου ούτως ώστε «να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις επιπρόσθετες αρμοδιότητες και στα καθήκοντα». Αναφερόμενη σε σημερινά δημοσιεύματα ανέφερε ότι αναμένονται εντός των επόμενων ημερών ανακοινώσεις για τις κυβερνοεπιθέσεις. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μικρό, απλό και κατανοητό προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι σίγουρα δεν αντιστοιχεί στην σπουδαιότητα του ρόλου που επιτελείται. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι ορισμένες φορές η εκτελεστική εξουσία «ξεχνά» την παρουσία του Γραφείου της Επιτρόπου με αποτέλεσμα να κατατίθενται νομοσχέδια στην Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η επιβαλλόμενη διαβούλευση με την Επίτροπο. Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν γίνεται διαβούλευση ίσως λόγω βιασύνης ή παράλειψης, πρόσθεσε ότι ωστόσο αυτό γίνεται αντιληπτό και από τη νομοθετική και από την εκτελεστική εξουσία και ζητείται η νενομισμένη διαβούλευση. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα για το 2023 έγιναν 59 διαβουλεύσεις. 

Επίσης, ο κ. Καυκαλιάς παρατήρησε ότι όσον αφορά το προσωπικό κάποιοι προσλαμβάνονται και μετά φεύγουν από το Γραφείο και διερωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό. Η Επίτροπος απάντησε ότι από τις 21 λειτουργούς που προσλήφθηκαν από το 2019, σήμερα έχουν μείνει μόνο 6 και υπάρχουν κενωθείσες θέσεις που θα πληρωθούν. Σημείωσε ότι οι προσλήψεις γίνονται μέσω των κυβερνητικών εξετάσεων και της ΕΔΥ με τους ενδιαφερόμενους που προσλαμβάνονται να διεκδικούν και αλλού θέσεις και να φεύγουν από το Γραφείο. 

«Έχουμε ζητήσει να μας επιτραπεί να κάνουμε απευθείας τις δικές μας εξετάσεις ούτως ώστε το προσωπικό που ενδιαφέρεται όντως να μείνει στο Γραφείο να έρχεται στις συνεντεύξεις και να παραμένει στο Γραφείο, καθώς η δομή δεν μπορεί να στελεχωθεί με τα παρόντα δεδομένα», είπε η κ. Λοϊζίδου. 

Ακόμη ο κ. Καυκαλιάς και ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος προήδρευε της Επιτροπής, ζήτησαν τη θέση της Επιτρόπου για το θέμα των καμερών με την ίδια να σημειώνει ότι υπάρχουν κάμερες με διαφορετικές νομικές βάσεις, εξηγώντας ότι υπάρχουν κάμερες που χρησιμοποιούνται για την φωτοεπισήμανση, οι λευκές κάμερες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Μεταφορών για να καταγράφουν την κίνηση και για το εάν λόγου χάρη ένας δρόμος θα πρέπει να τύχει κάποιας ρύθμισης. Πρόσθεσε ότι όταν βρεθεί η νομική βάση για κάθε τέτοιο σύστημα, συζητείται και ενεργοποιείται. 

Υπενθύμισε ότι με παρέμβαση του Γραφείου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει τεθεί τροποποίηση για τους δήμους, που σήμερα το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει, να εγκαταστήσουν και να λειτουργούν τέτοια συστήματα. Ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου 2024, δυνάμει της μεταρρύθμισης, μετά από διαβούλευση εκεί και όπου δικαιολογείται, ακριβώς λόγω βανδαλισμών ή άλλων τεκμηριωμένων λόγων, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση καμερών. 

Πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο υπάρχει διαβούλευση με τον Δήμο Λευκωσίας και τον Δήμο Πάφου για συγκεκριμένα σημεία για τα οποία αναμένονται διευκρινίσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση. Η Επίτροπος διευκρίνισε ότι η διαβούλευση γίνεται με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν αφορά τους δημόσιους χώρους αλλά χώρους οι οποίοι είναι υπό τον έλεγχο αυτών των Δήμων. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφεύγονται οι κυβερνοεπιθέσεις και διερωτήθηκε κατά πόσον τα στοιχεία που χάθηκαν από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχουν επανακτηθεί. Η κ. Λοϊζίδου απάντησε ότι έχει ήδη γνωστοποιηθεί προς τους ενδιαφερόμενους η πρώτη απόφαση σε ό,τι αφορά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί η τελική θέση του Γραφείου. 

Σημείωσε ότι έχει εκδοθεί απόφαση εκ πρώτης για το Κτηματολόγιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απόφαση για την κυβερνοεπίθεση εναντίον του Πανεπιστημίου Κύπρου με την παράδοση πληροφοριών και των άλλων αρχών που εμπλέκονται.  Ανέφερε ότι επειδή ακριβώς οι αποφάσεις εμπεριέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες για τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, θα δημοσιευθεί μέρος της έκθεσης για να μην κινδυνεύσει κανένας οργανισμός. 

«Εμείς στρεφόμαστε εναντίον του υπεύθυνου επεξεργασίας, δηλαδή αυτού που είχε την ευθύνη να τηρεί αυτά τα μέτρα» είπε η κ. Λοϊζίδου.  Πρόσθεσε ότι μαζί με τις γνωστοποιήσεις συμβάντος που είχαν κάνει οι εν λόγω οργανισμοί υπήρξαν και ξεχωριστά παράπονα από πολίτες. 

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι στην Επιτροπή Θεσμών συζητείται πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες και ζήτησε την άποψη της Επιτρόπου όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα για το εν λόγω θέμα, με την Επίτροπο να απαντά ότι βεβαίως και έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα τα δημόσια πρόσωπα και θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία για την διαφάνεια και την λογοδοσία. Ανέφερε ακόμη ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν υποβληθεί εισηγήσεις από πλευράς του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Από εβδομάδας οι αποφάσεις για κυβερνοεπιθέσεις 

Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας ποσοστού ύψους τριάντα τοις εκατόν (30%) που επιβάλλεται σε τόκους οι οποίοι λαμβάνονται από ή πιστώνονται σε κατοίκους της Δημοκρατίας να μειωθεί στο δεκαεπτά τοις εκατόν (17%). 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρότασης νόμου για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 3) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €390.635.126 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Πλεονασματικό κατά 2,5% το δημοσιονομικό ισοζύγιο 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ποσού ύψους €12.833.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ποσού ύψους €242.397,00 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: «Τρέχει» η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ 

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης Έναντι Τρίτου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/103/ΕΚ σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής». 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος και Συναφείς Νόμοι του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικών νόμων, ώστε να παραταθεί η ισχύς των υφιστάμενων ρυθμίσεων που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου ώστε, η θέση Ανώτερου Πρωτοκολλητή της Δικαστικής Υπηρεσίας να εξαιρείται από τις διατάξεις που αφορούν στη διατμηματική προαγωγή. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης επί των Πλεοναζόντων Κερδών στους Τομείς του Αργού Πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου, του Γαιάνθρακα και των Διυλιστηρίων Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης επί των πλεοναζόντων κερδών του έτους 2023 στις οντότητες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εξαγωγής ή εξόρυξης αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου ή γαιάνθρακα, της διύλισης πετρελαίου ή της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης, τα οποία προέκυψαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας κατά την περίοδο 2022-2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2023 Νόμου του 2023 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2023 Νόμου του 2023, ώστε να προβλεφθεί ανακατανομή πιστώσεων ύψους €60.764 μεταξύ άρθρων, και παράλληλη δημιουργία τριών άρθρων χωρίς να μεταβάλλεται το ύψος του εν λόγω προϋπολογισμού. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα