Επιτροπή Εσωτερικών: Αντιπλημμυρικά έργα Λάρνακας και έργο στήριξης Πισσουρίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/11/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των περιοχών Καμάρων και Βεργίνας  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι καθυστερήσεις στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των περιοχών Καμάρων και Βεργίνας στη Λάρνακα 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης σημείωσε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την ετοιμασία σχεδίου πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με την μελέτη που έχει ετοιμαστεί, προσθέτοντας πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μελέτη για την περιοχή Βεργίνας όπου ελλοχεύει κίνδυνος επανεμφάνισης των φαινομένων. 

Προσέθεσε πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποια έργα από τον Δήμο Λάρνακας και Αραδίππου, την επαρχιακή διοίκηση και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων, τα οποία βελτίωσαν την κατάσταση , αλλά πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μελετών και των έργων για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων και να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης σημείωσε επίσης με ικανοποίηση τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών στην οποία θα του θέτει τις αποφάσεις που πήραν συνολικά οι βουλευτές της Επαρχίας Λάρνακας  και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του έργου, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια και απομένει η εκταμίευση του ποσού για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. 

«Κρατούμε την προφορική δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών μία μέρα μετά τις πλημμύρες ότι θα πάρει το θέμα άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση του κονδυλίου των 4-5 εκατ.», προσθέτοντας πως θέλουν γραπτώς το ακριβές χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων ούτως ώστε να μπορέσει και η αναθέτουσα αρχή να βγει σε προσφορές για την έναρξη των έργων. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης δήλωσε πως δεν έχει γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού έργου στις Καμάρες. 

«Είναι απαίτηση όλων των Βουλευτών της Λάρνακας και η ανησυχία είναι οι μελέτες να γίνουν για όλα τα έργα εκεί που χρειάζονται ώστε μην μείνουν κενά», τόνισε ο κ. Ορφανίδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τα εμπλεκόμενα μέρη να συναντηθούν και εντός 15 ημερών να έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα καθησυχάζουν και τις ανησυχίες των δημοτών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται και συμπάσχουν με την αγωνία των κατοίκων της περιοχής. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήλωσε πως το πρόβλημα των πλημμυρών στην επαρχία Λάρνακας είναι υπαρκτό, με τους πολίτες να μην ενδιαφέρονται όταν απειλείται η περιουσία τους για το ποιος είναι υπεύθυνος, προσθέτοντας πως από κοινού οι βουλευτές Λάρνακας έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να εκφράσει την έμπρακτη πολιτική του βούληση για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε πως τα έργα στις Καμάρες υπήρξαν μία πολιτική δέσμευση η οποία δόθηκε στη Λάρνακα από το 2014, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, λίγους μήνες πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας της. 

Πρόσθεσε πως δεδομένης της επικοινωνίας του Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Λάρνακας, προς τον οποίο εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την υλοποίηση της δέσμευσης, και της ομόφωνης σημερινής απόφασης της Επιτροπής Εσωτερικών, θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία θα ζητείται όπως η δέσμευσή του προς τη Λάρνακα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ύψους περίπου €5 εκατ. οδηγηθεί άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών έτσι ώστε αυτή η πολιτική δέσμευση να μετουσιωθεί σε πράξη πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και να μην μετακυλισθεί στην επόμενη. 

Προσκεκλημένος στη συζήτηση ήταν και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος είπε πως πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο η πρώτη φάση του έργου που καλύπτει τις οικιστικές περιοχές της Λάρνακας και της Αραδίππου στην περιοχή των Καμάρων καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δικαιολογίες στους κατοίκους. 

«Περιμένουμε το συντομότερο τη γραπτή δέσμευση του Υπουργείου ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες εργασίες που αφορούν την οικιστική περιοχή περισσότερο του Δήμου Αραδίππου στην περιοχή Βεργίνας, το οποίο δεν καλύπτεται από την πρώτη φάση του έργου και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί η περιοχή γιατί τους κατοίκους τους ενδιαφέρει να προστατευθούν οι περιουσίες τους», τόνισε ο κ. Βύρας. 

Προσέθεσε πως η πρώτη φάση του έργου ανέρχεται στα €5 εκατ., με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα €14-15 εκατ., και σε περίπτωση γραπτής δέσμευσης του Υπουργείου ότι υπάρχει χρηματοδότηση ο Δήμος θα δεχτεί προσφορές μέχρι το τέλος του χρόνου, με το έργο να ξεκινά περίπου τον Μάρτιο με περίοδο υλοποίησης τους 18 μήνες. 

Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης πως η Λάρνακα ολοκλήρωσε τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου €13 εκατ. σε αντιπλημμυρικά έργα, έχει εξασφαλίσει ακόμα 18 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινούν εντός του χρόνου ακόμη τέσσερα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και συνεχίζει με ακόμα 3-4 έργα το 2023 και το 2024, συνολικού ποσού €18 εκατ. 

Υποχώρηση υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου 

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στις δηλώσεις της γενικότερα στο ζήτημα του σχεδιασμού των έργων στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για προχειρότητα και αδυναμία του κράτους να σχεδιάσει σωστά ώστε να μην υπάρχουν συνέπειες εκ των υστέρων. 

Εκτός από το πρόβλημα των πλημμυρών στη Λάρνακα, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου, υποστηρίζοντας πως το κράτος έχει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, ενώ ανέφερε πως σύμφωνα με το ΕΤΕΚ δεν είναι σίγουρο αν το έργο στήριξης του εδάφους στο Πισσούρι θα είναι αποτελεσματικό, καθώς υπάρχει 50% πιθανότητα να αποτύχει η στήριξη, και ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης για να γίνουν οι μελέτες και οι μετρήσεις που θα επιβεβαίωναν αν το έργο θα είναι αποτελεσματικό. 

«Δεν μπορεί το κράτος να ξοδέψει εκατομμύρια αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το έργο θα σταματήσει το πρόβλημα που υπάρχει και απειλεί τις περιουσίες και τη ζωή των κατοίκων», τόνισε, προσθέτοντας πως οποιεσδήποτε μελλοντικές αναπτύξεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2022 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) Η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης της οικείας διαχειριστικής επιτροπής κοινόκτητης οικοδομής αναφορικά με την εξόφληση ή την κατάρτιση σχεδίου αποπληρωμής οφειλόμενης συνεισφοράς, για σκοπούς μεταβίβασης μονάδας κοινόκτητης οικοδομής.  

(β) Η παροχή εξουσίας στην εκάστοτε διαχειριστική επιτροπή κοινόκτητης οικοδομής για την έκδοση βεβαίωσης με την οποία να πιστοποιείται η εξόφληση ή κατάρτιση σχεδίου αποπληρωμής οφειλόμενης συνεισφοράς. 

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων ότι η εκτελεστική εξουσία έχει προβεί στην ετοιμασία προσχεδίων νομοσχεδίου και κανονισμών για τη ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συναφείς, με αυτές που περιλαμβάνονται στις υπό εξέταση προτάσεις νόμου πρόνοιες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Δίνουν λύσεις για μεταβιβάσεις και κοινόχρηστα 

Ο περί Προσφύγων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι πλήρη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με το Άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. 

Οι κυριότερες πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες: 

(α) Εισάγεται η υποχρέωση για προσκόμιση συμβουλής από επαγγελματία υγείας, σχετικά με το εάν ο αιτητής είναι σε κατάσταση να συμμετάσχει σε προσωπική συνέντευξη, εν αντιθέσει με την ισχύουσα δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να συμβουλεύεται επαγγελματία υγείας, χωρίς, όμως, να υποχρεούται. 

(β) Διασφαλίζεται η νομική ασφάλεια της πρόνοιας σχετικά με τις υλικές συνθήκες υποδοχής και/ ή τον περιορισμό/ ανάκληση αυτών.  

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, για το οποίο δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες, στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον