Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας, «το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/04/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Υλοποίησης ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας, «το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης

Στο αέρα παραμένει η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, αφού όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού, η εγγυητική της αναδόχου εταιρείας δεν έχει μέχρι σήμερα υποβληθεί, ύστερα και από την διήμερη παράταση που της δόθηκε.

Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη να ξεκαθαρίζει πως «το έργο θα γίνει, είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλο», ωστόσο, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη σύμβαση θέλουν να προχωρήσει νομικά και στη βάση όλων όσων προνοούνται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, 15 Απριλίου του 2024, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία ζητήθηκε η ξεκάθαρη απάντηση από την εταιρεία κατά πόσον είναι διατεθειμένη να υποβάλει την εγγυητική. Η εταιρεία είχε πει στην σύσκεψη πως ήταν διατεθειμένη να υποβάλει την εγγυητική, ωστόσο, μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Εξάλλου, η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Holdings και Aroundtown αν και προσκλήθηκε να παρουσιαστεί σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών δεν το έπραξε, με τους Βουλευτές να κάνουν λόγο για «προσβολή» των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής προτίθενται να στείλουν επιστολή στην εταιρεία, με την οποία θα σημειώνουν ότι με τη συμπεριφορά της «έχει προσβάλει το Κοινοβούλιο».

Η Νομική Υπηρεσία θα καθορίσει τι θα γίνει παρακάτω

Μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως η εγγυητική είναι ύψους €4,2 εκατομμυριών, για να σημειώσει ότι τελικά δεν την πλήρωσε η εταιρεία, ενώ είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα την καταβάλει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ανέφερε πως το Υπουργείο έχει χάσει τις ελπίδες του ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και γι’ αυτό έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα δώσει οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

«Ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία καθοδήγηση. Δείξαμε πολλή υπομονή στην εταιρεία. Να αποφασίσει η Νομική Υπηρεσία και να μας δώσει οδηγίες», είπε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Σημείωσε πως η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η σύμβαση υπό τη μορφή που έχει σήμερα, αλλά «πρέπει να γίνει νόμιμα με όλα όσα προνοεί η νομοθεσία και οι κανονισμοί».

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρία, ο κ. Βαφεάδης είπε πως «έχουμε κόκκινες γραμμές και αυτές είναι το δημόσιο συμφέρον», το οποίο όπως ανέφερε «το δημόσιο συμφέρον αυτή τη στιγμή λέει ότι πρέπει να υποβληθεί η εγγυητική και να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των απαιτήσεων της εταιρείας και το έργο να προχωρήσει εντός των χρονικών πλαισίων, που έχουν τεθεί και σύμφωνα με τα όσα έχουμε υποσχεθεί ότι θα γίνουν στη Λάρνακα».

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία του έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για νομικό θέμα το οποίο θα διαχειριστεί η ίδια και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Επιπλέον, είπε πως έλαβε διαβεβαίωση και από τον Γενικό Ελεγκτή ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα δώσει τη δική του θέση όσον αφορά τη σωστή διαδικασία που ακολουθήθηκε ή όχι, ή αν έχει παρατηρήσεις για το θέμα της εγγυητικής.

Δεν ήταν τυχαία η μη παρουσία της εταιρείας στη συζήτηση, λέει ο Μουσιούττας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι «η μέχρι στιγμής συμπεριφορά της εταιρείας, προσβάλλει όλους τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας γι’ αυτό το συντομότερο θα πρέπει να λυθεί το θέμα στο πλαίσιο της νομιμότητας, διότι δεν μπορεί η εταιρεία να παίζει με την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κράτους».

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα «δεν ήταν τυχαία η μη παρουσία σήμερα της αναδόχου εταιρείας στη συνεδρία αν λάβουμε δε υπόψη ότι δεν ανταποκρίθηκε ούτε στη δέσμευση, που έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα καταβάλλει την εγγυητική», και έκανε λόγο «απαράδεκτη» στάση.

«Είμαστε κράτος, υπάρχουν θεσμοί και θα πρέπει ακολουθούνται οι διαδικασίες, που προβλέπονται από το κράτος και τα συμβόλαια, που υπογράφουν οι εταιρείες αλλά να τιμούν και τη δική τους υπογραφή», σημείωσε.

Ενέργειες να μην οδηγηθούμε στα δικαστήρια θέλει ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος της Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας δήλωσε πως ο Δήμος δεν συμμετείχε στη διαδικασία προκήρυξης ή επιλογής των επενδυτών, αλλά ενημερώνεται επίσημα από τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι όταν ενημερώθηκαν για τα θέματα που υπάρχουν, ήρθαν σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό και ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να προχωρήσει το έργο.

Ο κ. Βύρας είπε πως η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης έθεσε κάποιες κόκκινες γραμμές, όπως τη μη αποδοχή περαιτέρω παράτασης για έναρξη των κατασκευαστικών έργων, το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο και ότι θα γίνουν όλα τα έργα υποδομής, που περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία.

«Αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, ότι όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μην γίνει κάτι νόμιμα, αλλά από εκεί και πέρα η θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να μην οδηγηθεί το έργο στα δικαστήρια. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει εκδίκαση μιας υπόθεσης στα κυπριακά δικαστήρια», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Λάρνακας, Νάκης Αντωνίου, είπε πως το Επιμελητήριο θέλει να γίνει το έργο και η επένδυση μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, για να σημειώσει πως οι Λαρνακείς έχουν εκτεθεί σε πάρα πολλούς επενδυτές, οι οποίοι ρωτούν τι γίνεται με το έργο και οι ίδιοι τους διαβεβαίωναν ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί.

Τόνισε πως «δεν μπορεί κανένας να εμπαίζει το κράτος και τους θεσμούς» και κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να ενσκήψουν σε αυτό το ζήτημα, με απώτερο σκοπό να πραγματοποιηθεί το έργο.

Σε τροχιά υλοποίησης ξανά, λένε βουλευτές

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι «το έργο καθυστερεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα», για να καλέσει το Υπουργείο, τους αρμόδιους φορείς, τον Δήμο Λάρνακας να κάνουν ότι είναι απαραίτητο, ώστε αυτό το έργο «να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι μια εταιρεία που δηλώνει ετοιμότητα υλοποίησης ενός έργου του 1,2 δισ. υποτιμά τη νοημοσύνη των βουλευτών, στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα το πρωί, ότι δεν βρήκε πρόσκληση από τη Βουλή, ώστε να βρίσκεται σήμερα στη συνεδρία.

«Αν αυτό που κάνει η εταιρεία είναι επίδειξη ισχύος και απέναντι στη Βουλή να ξέρει ότι αυτό το παιχνίδι μπορούμε να το παίξουμε και εμείς», είπε.

Είπε πως «αυτή τη στιγμή η πόλη και επαρχία της Λάρνακας κρατείται όμηρος μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και εταιρείας», για να σημειώσει πως οι Βουλευτές δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, διότι ουδέποτε είχαν στα χέρια τους  τη σύμβαση παρά το ότι τη ζητήσαν και πριν την υπογραφή και μετά.

Ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως «δεν μπορεί να αφεθεί η εταιρεία να εκβιάζει ή να αλλάζει κατά το δοκούν βασικούς όρους και προυποθέσεις του συμβολαίου για να μην γίνουν υποδομές ή να γίνουν με άλλη χρονική σειρά και στο τέλος να κινδυνεύσουν σημαντικά έργα και να βρίσκονται στον αέρα».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, είπε πως «η όλη στάση της εταιρείας, όπως δείχνει η όλη εικόνα, επιβεβαιώνει δυστυχώς  τις ανησυχίες μας ότι λειτουργεί με τρόπο, ο οποίος είναι αρνητικός για την υλοποίηση του έργου», για να προσθέσει πως «τυχόν αρνητική εξέλιξη θα μας πάρει πολλά χρόνια πίσω με πολλούς δικαστικούς αγώνες».

«Εάν παρουσιαστούν νομικά κενά», σημείωσε, «θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που υπόγραψαν τις συμφωνίες με τη συγκεκριμένη εταιρεία».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, τόνισε πως απαιτούν «απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό» στη διαδικασία, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί μια εταιρεία να εμπαίζει ένα ολόκληρο κράτος και τους θεσμούς της».

Όπως ανέφερε «η εν λόγω εταιρεία δεν μπορεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της και να παραμένει ατιμώρητη, ενώ ταυτόχρονα το έργο αυτό κρίνει το μέλλον μιας ολόκληρης Πόλης», προσθέτοντας πως «η επένδυση αυτή πρέπει να προχωρήσει, αλλά μόνο εντός των πλαισίων που ορίζει η νομιμότητα και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί».

Κάλεσε την εταιρεία να προσκομίσει άμεσα τις απαιτούμενες εγγυήσεις και να τηρήσει τις συμβάσεις, διαφορετικά όπως είπε «θα πρέπει να αναληφθούν άμεσες ενέργειες για την εξεύρεση άλλων λύσεων, που θα εγγυηθούν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου και ύψιστης σημασίας έργου».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε με τη σειρά του ότι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα όσα έχουν ακούσει σήμερα στην Επιτροπή δεν τους αφήνουν ικανοποιημένους και δεν τους επιτρέπουν να είναι  αισιόδοξοι.

«Το έργο πρέπει να γίνει και θα το επιδιώξουμε με κάθε τρόπο για το καλό της πόλης μας», είπε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Λόγω «παρεξήγησης» η απουσία Kition από τη Βουλή

Stockwatch: Η Kition δεν προσήλθε στη συνεδρία της Βουλής

Κατασκευαστικά έργα δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων της Α΄ φάσης του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, οι διαδικασίες για την προσφοροδότηση της Β΄ φάσης του δρόμου και η ανάγκη σύνδεσης του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς με το κεντρικό οδικό δίκτυο της πόλης της Πάφου.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Αντικρουόμενες απόψεις για προβλήματα δρόμου Πάφου – Πόλης

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι το ύψος του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται το όχημα.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Διατυπώσεων Υποβολής Δηλώσεων για τα Πλοία κατά τον Κατάπλου ή/και Απόπλου από Λιμένες της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Διατυπώσεων Υποβολής Δηλώσεων για τα Πλοία κατά τον Κατάπλου ή/και Απόπλου από Λιμένες της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε να επιτευχθεί η εκ νέου εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 2010 σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία κατά τον κατάπλου ή/και απόπλου από λιμένες των κρατών μελών και για την κατάργηση της οδηγίας 2002/6/ΕΚ», ώστε μεταξύ άλλων να περιληφθούν στις αρμόδιες αρχές που καθορίζονται στον βασικό νόμο το Τμήμα Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμου, ώστε η αναθέτουσα αρχή για τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών δημόσιων επιβατικών μεταφορών σε τακτικές γραμμές να μπορεί με απόφασή της, χωρίς να εκδίδεται σχετικό διάταγμα, να καθορίζει τις διαστικές διαδρομές που εκτελούνται και τον αριθμό των στάσεων που δύναται να εκτελούνται σε κάθε διαστική διαδρομή, ανταποκρινόμενη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιβατικές ανάγκες χωρίς καθυστερήσεις.   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον