Επιτροπή Υγείας: Διαβεβαιώσεις για ένα μονοασφαλιστικό και βιώσιμο ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/11/2022, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κ. Σταύρο Μιχαήλ και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων (ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ.). 

Διαβεβαιώσεις Προέδρου ΟΑΥ για ένα μονοασφαλιστικό και βιώσιμο ΓεΣΥ 

Τη διαβεβαίωση ότι με στήριξη και προσπάθεια θα γίνει κατορθωτό ένα μονοασφαλιστικό και βιώσιμο Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται και θα δίδει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον κυπριακό λαό, έδωσε στα μέλη της Επιτροπής, ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, κατά την πρώτη του συνάντηση με την επιτροπή μετά το διορισμό του. 

Μιλώντας ενώπιον των μελών της αρμόδιας Επιτροπής, ο κ. Μιχαήλ έδωσε την υπόσχεση ότι όσο καιρό θα είναι σε αυτή τη θέση θα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.     

Έκανε λόγο για «πολλά προβλήματα», ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν τρομοκρατείται και ότι θα σηκώσει «τα μανίκια ψηλά» και θα δουλέψει «για αυτή την ευλογία που έχει ο κυπριακός λαός». 

Όπως είπε «πρέπει να την ενδυναμώσουμε και να την κάνουμε όσο πιο βιώσιμη μπορούμε». 

Ανέφερε ότι αναμένει πρόσκληση, ώστε στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας να συμμετέχει σε μια συζήτηση με τους τεχνοκράτες του ΟΑΥ με σκοπό τον προγραμματισμό για  προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων στο ΓεΣΥ. 

Για το θέμα του προϋπολογισμού του ΟΑΥ, ο κ. Μιχαήλ είπε στους Βουλευτές ότι την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ενώ έχει κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Οικονομικών. 

«Εμείς τους έχουμε κοινοποιήσει, για να μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα. Αναμένουμε να μας καλέσουν για να συζητήσουμε τις απόψεις τους», ανέφερε. 

Σημείωσε πως «ο προϋπολογισμός δυστυχώς αυξάνεται και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα τον σταθεροποιήσουμε, χωρίς να μειώνουμε τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουμε στους ασθενείς». 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που παρουσιάζεται στον τομέα των φαρμάκων και την καθυστέρηση στην ένταξη σκευασμάτων στο ΓεΣΥ, ζητώντας από το Σταύρο Μιχαήλ πρακτικές λύσεις για το πρόβλημα. 

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές/Βουλεύτριες επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, ενώ εξέφρασαν την ετοιμότητα να βοηθήσουν για εξομάλυνση των προβλημάτων. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, χαρακτήρισε «τεράστιο» το βάρος που έχει  επωμιστεί ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή Υγείας στην συντριπτική της  πλειοψηφία δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια». 

«Η υγεία δεν έχει κομματικά κριτήρια. Είμαστε στη διάθεση σας να βοηθήσουμε να λυθούν τα προβλήματα», είπε. 

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε πως το κόμμα της «έχει βάλει την πλάτη του κάτω και έχει στηρίξει σθεναρά την έναρξη και την υλοποίηση του ΓεΣΥ», για να σημειώσει πως είναι στη διάθεση του ΟΑΥ, μέσα από μια εποικοδομητική δουλειά, να βελτιώσουν το ΓεΣΥ. 

«Βασική μας αρχή», σημείωσε, «είναι να έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίοι να είναι ισότιμο, ποιοτικό και καθολικό». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΥ «ανέλαβε  μεγάλο φορτίο», ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανταπεξέλθει επιτυχώς. 

«Ως ΔΗΚΟ θα βάλουμε και εμείς τη δική μας ψηφίδα στο παζλ, ώστε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθούν τα προβλήματα», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως το κόμμα του θα είναι στη διάθεση του Σταύρου Μιχαήλ για εποικοδομητικές εισηγήσεις, δεδομένου ότι το ίδιο ασχολείται με το ΓεΣΥ πάρα πολλά χρόνια. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, αναφέρθηκε στις καταχρήσεις του συστήματος και στον εμπλουτισμό υπηρεσιών υγείας βάση των αναγκών, για να σημειώνει ότι είναι δύο σημεία του συστήματος που χρήζουν βελτίωσης.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν επιμέρους θέματα, όπως η ανάγκη παροχής πρόσβασης στους εν λόγω επαγγελματίες υγείας στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού επιμέρους νομοθεσιών που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος. 

Η Επιτροπή Υγείας τίμησε τον Αλέξανδρο Αγρότη 

Νωρίτερα, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής τίμησε τον Αλέξανδρο Αγρότη, ο οποίος αποθεραπεύτηκε από τον καρκίνο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να στέλνει μήνυμα εκ νέου προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και να υπενθυμίζει το δικαίωμα των αποθεραπευόμενων από τον καρκίνο στην ασφάλιση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Αγρότης έκανε το γύρο της Κύπρου με ποδήλατο, διανύοντας  627 χιλιόμετρα σε 23 ώρες.   

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Προβλήματα ειδικευόμενων γιατρών  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια στο πλαίσιο εξασφάλισης τίτλου ειδικότητας. 

Η Επιτροπή προέτρεψε τους αρμόδιους φορείς όπως προβούν στις ανάλογες διευθετήσεις και αποφάσισε όπως επανεξετάσει το θέμα εν ευθέτω χρόνω. 

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2022/642 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση των Οδηγιών 2001/20/ΕΚ και 2001/83/ΕΚ όσον αφορά παρεκκλίσεις από ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν ορισμένα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση τα οποία διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία και στην Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα». 

Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά