Επιτροπή Άμυνας: Δαπάνες αμυντικής θωράκισης και τροποποιήσεις θεσμού ΣΥΟΠ-ΣΥΠ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2023 και ειδικότερα, το Κεφάλαιο 11.04-Άρθρο 3780 το οποίο αφορά τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης. 

Ο περί Εθνικής Φρουράς (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου ώστε να παρέχεται στον Υπουργό Άμυνας δυνατότητα να συγκροτήσει Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο και θα έχει ως σκοπό την επιμόρφωση και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Προσλήψεις, Ιεραρχία, Προαγωγές και Τερματισμός Απασχόλησης Συμβασιούχων Υπαξιωματικών) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 3) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η κατάργηση του Κανονισμού 46 σύμφωνα με τον οποίο παρέχεται το δικαίωμα στους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς για υποβολή αίτησης για σύναψη νέας Σύμβασης Απασχόλησης διάρκειας τριών (3) ετών, με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικού τερματισμού, δηλαδή το 57° έτος και μετά τη λήξη αυτής νέας υποβολής για παράταση μέχρι το 63° έτος της ηλικίας τους. 

Ο περί Εθνικής Φρουράς (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που προσλαμβάνονται ως οπλίτες με σύμβαση στην Εθνική Φουρά να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση τις ηλικίας των σαράντα δυο (42) ετών.   

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναβάθμισε σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες, δήλωσε ο ΥΠΑΜ 

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης. Μιλώντας μετά από συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που έχει περάσει το Υπουργικό για ενίσχυση του θεσμού των ΣΥΟΠ.  

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία, πέρα από τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας για το 20 23, υπήρξαν και άλλα σημαντικά ζητήματα, στα οποία δόθηκαν πειστικές και σημαντικές απαντήσεις που αφορούν τόσο τους συμβασιούχους αξιωματικούς, όσο κυρίως τους συμβασιούχους οπλίτες. 

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. 

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ευχαρίστησε την επιτροπή για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία τα τελευταία 2,5 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι σε δύσκολους καιρούς η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων ενισχύει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων που ανεμπόδιστα υλοποιούν την αποστολή τους. 

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, τόσο σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και σε επίπεδο συμμαχιών, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι σε μία διαρκή συμμετοχή με διεθνείς διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις και συνεργασίες που έχουν επιφέρει εμπειρία και διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους της, «με την πολιτική του Υπουργείου να είναι σταθερά προσηλωμένη στην εδραίωση των στόχων και των σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και άλλων περιφερειακών συμμαχιών». 

Προσέθεσε πως από το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν περάσει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η άρση των περιορισμών των 10 χρόνων για τους ΣΥΟΠ, κάτι που σημαίνει πως από εδώ και στο εξής θα μπορούν να παραμένουν μέχρι και τον ηλικιακό περιορισμό των 42 ετών, ενώ γίνεται επεξεργασία πακέτου μέτρων για ενίσχυση του θεσμού, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα ένταξής τους και μετά τα 42 χρόνια, μία μελέτη η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις πιθανές μελλοντικές απολαβές αλλά και την εξειδίκευση της κατάρτισής τους. 

«Θεωρώ ότι αγγίξαμε διάφορα διαχρονικά θέματα, τόσο των ΣΥΟΠ, των ΣΥΠ αλλά και άλλων κατηγοριών, εκσυγχρονίσαμε νομοθεσίες, βάλαμε στόχους πέρα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και τις διεθνείς σχέσεις και τον πυλώνα των αμυντικών σχέσεων, υλοποιήσαμε και ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς όφελος των πολιτών, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση εφόσον έχουμε πάρει και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη σύναψη πράσινης ανάπτυξης», είπε. 

«Έχουμε προχωρήσει σε αρκετούς τομείς και μπαίνουμε πλέον από το θέμα της σύναψης συμφωνιών στην υλοποίηση, από τη θεωρία στην πράξη, και είναι πολύ σημαντικό να υλοποιήσουμε ορθολογιστικά όλα τα προγράμματα και τις συμβάσεις τις οποίες έχουμε θέσει», κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξήρε και αυτός από την πλευρά του την αγαστή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Άμυνας, όσο και με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και τα στελέχη της. 

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της επιτροπής ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, καθώς κύριος στόχος ήταν να υπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με την άμυνα της χώρας και την αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, τόσο σε επίπεδο οπλικών συστημάτων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, κάτι αναγκαίο και απαραίτητο σε μια περίοδο όπου η Κύπρος δέχεται ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής Τουρκίας. 

Ο κ. Σιζόπουλος συμπλήρωσε πως στη σημερινή συνεδρία, πέρα από τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας για το 2023, υπήρξαν και άλλα σημαντικά ζητήματα, στα οποία δόθηκαν πειστικές και σημαντικές απαντήσεις που αφορούν τόσο τους συμβασιούχους αξιωματικούς, όσο κυρίως τους συμβασιούχους οπλίτες. 

Ανέφερε εν συνεχεία πως με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία, ίσως και την ολότητα των μελών της επιτροπής Άμυνας, δίνεται μία επαγγελματική και όχι μόνο προοπτική στους συμβασιούχους οπλίτες ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά κυρίως στο επίπεδο της εμπειρίας την οποία θα μπορούν να αποκτούν στη συνέχεια για την υπηρεσία τους σε εξειδικευμένα πια  θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας. 

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η εποικοδομητική συνεργασία της Επιτροπής Άμυνας με το Υπουργείο και το Γενικό Επιτελείο θα συνεχίσει και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», κατέληξε. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον