Επιτροπή Οικονομικών: Προϋπ. Υπουργείου Εργασίας, Παιδείας, Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού και ΒτΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

Όραμα η πλήρης και ποιοτική απασχόληση και οι αξιοπρεπείς μισθοί/συντάξεις 

Όραμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η επίτευξη πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης, η διασφάλιση δίκαιων και αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων, η ασφάλεια και υγεία όλων των εργαζομένων και η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2023, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση 6,5% σε σύγκριση με αυτόν του 2021, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2023 – 2025. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Κούσιος τόνισε την ουσιαστική σημασία που έχει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και πρόσθεσε πως «αν δεν ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Στόχος είναι να συνεχίσουμε τάχιστα», υπογράμμισε. 

Επιπλέον, ο κ. Κούσιος ανακοίνωσε πως έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας και θα κατατεθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση «για άμεση καταβολή του 70% στις περιπτώσεις των επιδομάτων ανεργίας και μητρότητας» και «παράλληλα έχουν τροχοδρομηθεί οι αλλαγές στο λογισμικό για να γίνονται αυτές οι πληρωμές». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί πριν από το τέλος του 2022. 

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα έτη 2023, 2024 και 2025, αυτός ανέρχεται σε €621 εκατομμύρια, €692 εκ. και €720 εκ. αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ύψους €583 εκ. το 2022. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι ποσό €182 εκ. από τον προϋπολογισμό για το 2023 αφορά κοινωνικές παροχές, ενώ οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Κεντρικού Ταμείου Αδειών, του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού και του Ταμείου Αφερεγγυότητας Εργοδότη για το έτος 2023 είναι €2,2 δισεκατομμύρια. Σημείωσε ότι το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2022 αναμένεται να είναι στο 96%, ποσοστό παρόμοιο με αυτό του προϋπολογισμού για το 2021. 

Πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για τα έτη 2023, 2024 και 2025, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ανέρχεται σε €657 εκ., €716 εκ. και €742 εκ. αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ύψους €607 εκ. το 2022. 

Ο κ. Κούσιος τόνισε πως «ουσιαστικό θέμα για το Υπουργείο Εργασίας είναι η ψηφιοποίηση του Υπουργείου», ενώ σημείωσε ότι «το λογισμικό σύστημα λειτουργεί από το 1995 και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, εξ ου και παρατηρούνται και πολλές καθυστερήσεις». 

Πρόσθεσε πως προς αυτόν τον σκοπό έχει επισκεφθεί την Αυστρία και έχει συμφωνήσει με τον Υπουργό Εργασίας αλλά και με τον Υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας να συνεργαστούμε μαζί τους με μια κρατική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τη δημιουργία λογισμικών του αυστριακού κράτους και αναμένεται εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου να μας επισκεφθεί κλιμάκιο της εταιρείας για να αξιολογήσει τις ανάγκες μας και να μας γίνει προσφορά να συμβληθούμε μαζί τους για να έχουμε το ταχύτερο δυνατό την εφαρμογή και λειτουργία ενός νέου λογισμικού συστήματος που θα λύσει το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται». 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κούσιος είπε ότι «σχεδόν όλα τα επιδόματα και όλες οι αιτήσεις καταχωρούνται ψηφιακά και αναμένεται ότι το 2022 θα έχουμε περίπου 250.000 αιτήσεις συνολικά», κάτι που σημαίνει πως «παραλαμβάνουμε περίπου 1.500 αιτήσεις ημερησίως». 

«Με την διαδικασία της απλοποίησης της εξέτασης που εφαρμόσαμε, έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρόνοι εξέτασης των αιτήσεων και της καταβολής των επιδομάτων και έχουμε φθάσει σήμερα να έχουμε 56.000 αιτήσεις», υπό εξέταση, από 67.000 που υπήρχαν προηγουμένως, ανέφερε , και πρόσθεσε πως «εξετάζονται πλέον αιτήσεις που έχουν υποβληθεί κατά τον Σεπτέμβριο του 2022. 

Τηλεφωνικό κέντρο  

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι κατακυρώθηκε προσφορά για την λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών και «αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου» και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση που υπήρξε οφειλόταν στο ότι έπρεπε πρώτα «να ακούσουμε τις συμβουλές της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». 

Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού λέγοντας ότι από αυτόν θα επωφεληθούν 80.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 40.000 θα επωφεληθούν πέραν των €50 και περιπτώσεις θα επωφεληθούν 250 – 270 ευρώ, ενώ σε σχέση με την αναλογιστική μείωση των συντάξεων κατά 12%, ο κ. Κούσιος είπε ότι δεν είναι αυτή η Κυβέρνηση που το εισήγαγε αυτό το μέτρο και πρόσθεσε πως υπάρχουν νόμοι που ψήφισε η Βουλή αλλά και κανονισμοί για αφυπηρέτηση στο 65ο έτος ηλικίας, αναφέροντας ότι αρκετές χώρες προχωρούν στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος, όπως είναι μεταξύ άλλων η Αγγλία και το Βέλγιο. 

Παρακαταθήκη Ζέτας Αιμιλιανίδου  

Αναφερόμενος στην παρακαταθήκη που άφησε η αείμνηστη τέως Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο κ. Κούσιος είπε ότι αυτή είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού», η σύνταξη χηρείας και για τους άντρες, η άδεια και επίδομα πατρότητας, η επιμήκυνση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας, το Σχέδιο δωρεάν διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχους, το «Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας», οι κατοικίες και προγράμματα υποστηριζόμενης διαβίωσης και το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό. 

Ανέφερε επίσης ότι στις 8 Ιουλίου του 2021 ιδρύθηκε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και έγινε η μεταφορά των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο Υφυπουργείο, την 1η Ιανουαρίου 2022 έγινε η μεταφορά της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας από το Υπουργείο Εργασίας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα γίνει η μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες από το Υπουργείο Εργασίας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Αναφορικά με τις ιδιαίτερες προκλήσεις, τις νέες πολιτικές και τις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου για την περίοδο 2023 – 2025, ο κ. Κούσιος είπε ότι αυτές είναι η διασφάλιση της υψηλής απασχολησιμότητας των πολιτών, η επανεξέταση και αναθεώρηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπών Τρίτων Χωρών που ισχύει από το 2007, η μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO), η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (ILO), η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ Ι και ΙΙ), η προώθηση ασφαλών, υγιών συνθηκών και πρακτικών στον χώρο εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου, η απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων επιδομάτων, χορηγιών και αδειών, η αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου (Αυστριακό Σύστημα Κοινωνικών ασφαλίσεων), η δημιουργία Τηλεφωνικού Κέντρου Επικοινωνίας για εξυπηρέτηση των πολιτών και η προώθηση Εφαρμογής Πολιτικών για Δημογραφικό όπως καθορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο και όπως έχει εγκριθεί από Υπουργικό Συμβούλιο. 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος του αύριο», ο κ. Κούσιος είπε ότι για το Σχέδιο αυτό προϋπολογίζονται έργα €170 εκ. για την επόμενη πενταετία και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας «θέτει ως πρωταρχικό στόχο για το 2023-2025 την υλοποίηση πολιτικών και έργων που περιλαμβάνονται στη θεματική του 5ου άξονα (ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε το εργατικό δυναμικό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τάσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, περιλαμβανομένων αυτών που απορρέουν από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση)». 

Αναφορικά με την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είμαστε στα τελικά στάδια επεξεργασίας» νομοσχεδίου και» αφού το συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης». 

Αναφερόμενος στο ποσοστό αδήλωτης εργασίας, ο κ. Κούσιος είπε ότι ενώ το 2017 ανερχόταν στο 15,46% και αφορούσε 10.616 αδήλωτους εργαζόμενους, «σήμερα μειώθηκε στο 5,62% και αφορά μόλις 795 αδήλωτους εργαζόμενους. 

Είπε ακόμη ότι το 2022 επιβλήθηκαν 401 διοικητικά πρόστιμα που αφορούσαν συνολικό ποσό €1.225.900. 

Εργοδότηση Τουρκοκυπρίων  

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι προχωρεί τάχιστα η εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των Τουρκοκυπρίων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι για αυτό το θέμα συστάθηκε μια τεχνική επιτροπή και «πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα». 

Σε σχέση με σημαντικές πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και έργα που υλοποιήθηκαν το 2022, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι αυτά αφορούν τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, το Σχέδιο Εφάπαξ Εξαμηνιαίου Τιμητικού Επιδόματος για αιχμαλώτους, άμαχους, παθόντες και ανάπηρους πολέμου, το επίδομα ασθενείας για πρόσωπα τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους, ο Ψηφιακός μετασχηματισμός Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη γονική άδεια, το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Ατόμων με Αναπηρίες και ο τερματισμός των επαναξιολογήσεων των παιδιών με αναπηρίες που είναι δικαιούχοι αναπηρικών παροχών, μέχρι την ενηλικίωση τους. 

Αναφορικά με την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, ο κ. Κούσιος είπε ότι η Υπηρεσία διεξάγει πέραν των 6.000 επιθεωρήσεων ετησίως και συναντά 15.000 περίπου εργαζόμενους, ενώ σημείωσε πως το ποσοστό αδήλωτης εργασίας το 2009 ήταν 27%, το 2017 με τη σύσταση της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων ήταν 15% και το 2021 μειώθηκε περαιτέρω στο 10% και «στόχευση είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να μειώσουμε το ποσοστό αδήλωτης εργασίας στο 5%». 

Συγκριτικά, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2009 ο αριθμός των επιθεωρήσεων ήταν 2.568 που αφορούσαν 8.850 εργαζομένους, ενώ το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων ανερχόταν στο 24,73% και σήμερα (2022) ο αριθμός επιθεωρήσεων ανήλθε στις 5.732 που αφορά 14.158 εργαζομένους, ενώ το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων μειώθηκε στο 5,62%. 

Σημείωσε πως «την τελευταία πενταετία μειώθηκαν αρκετά τα εργατικά ατυχήματα» με την μείωση να ανέρχεται στο 6,8%. 

«Βλέπουμε ότι τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργοδοτούμενοι λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη το θέμα ασφάλειας και υγείας στην εργασία», πρόσθεσε.   

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαιρέτισε τη δημιουργία 15 νέων θέσεων για το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναφέρθηκε στην σημασία να εφαρμοστεί το τριετές πλάνο, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια εξατομικευμένη με κοινωνική ευαισθησία προσέγγιση όσον αφορά την αποκοπή της αναλογικής μείωσης της σύνταξης 12% για πρόωρη αφυπηρέτηση στο 63ό έτος ηλικίας.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση του εξ’ ορθολογισμού αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στον τόπο μας», ενώ συνεχάρη τον Υπουργό γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως είπε, «έχει κάνει τόσα πολλά και κυρίως έχει κλείσει το θέμα που αφορά τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό». 

Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό είναι και το τιμητικό επίδομα και διερωτήθηκε γιατί πέρασαν τόσα πολλά χρόνια για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις.. 

Ο κ. Κουλλάς συνεχάρη τον Υπουργό για το κλείσιμο των θεμάτων που αφορά το επίδομα ασθενείας και την γονική άδεια αλλά και «για υιοθέτηση αιτημάτων των πολιτικών δυνάμεων». 

«Θεσπίσαμε όλα αυτά τα νέα επιδόματα» συμπεριλαμβανομένου τη σύνταξη χηρείας των ανδρών, το επίδομα και την άδεια πατρότητας, ανέφερε, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολύ μεγαλύτερο όγκο αιτήσεων που επωμίζονται οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας. 

Είπε ακόμη ότι «όλα αυτά που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια είναι χωρίς να επιβληθούν νέες εισφορές και νέους φόρους» και πρόσθεσε πως «αυτό έγινε εφικτό λόγω της συνετούς πολιτικής και της αναπτυξιακής στρατηγικής». 

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι «το να μηδενίζεις δεν είναι ωφέλιμη προσέγγιση, αλλά να ωραιοποιείς καταστάσεις όπως πράττει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ σίγουρα είναι λάθος προσέγγιση», προσθέτοντας ότι η ωραιοποίηση των καταστάσεων έχει γίνει και από τον Υπουργό Οικονομικών την πρώτη μέρα των προϋπολογισμών, κάνοντας λόγο για κατακόρυφη βελτίωση των δεικτών κοινωνικής συνοχής το 2021 και 2022». 

Ανέφερε πως σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, «πάνω από 20.000 νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους αδράνειας» και πρόσθεσε πως από το 56% που ήταν το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα έχει περιοριστεί στο 46%, ενώ τα εισοδήματα από κέρδη από το 45% αυξήθηκαν στο 58%. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι «ενώ ο πληθωρισμός ροκανίζει το ένα δέκατο των εισοδημάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο θέμα της ΑΤΑ, τοποθετείται ενάντια στην κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις και αδυνατεί ή αρνείται να λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για αντιμετώπιση της ακρίβειας». 

«Αρνείται, επίσης, να συζητήσει αύξηση του ύψους του επιδόματος ΕΕΕ, το οποίο καθορίστηκε το 2014 στα €480 για μονήρη και μειώνει τον προϋπολογισμό του ΕΕΕ κατά €15εκ το 2023, γεγονός το οποίο αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία», πρόσθεσε. 

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ακόμη ότι «οι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια περιορίστηκαν στα ελάχιστα για στήριξη της κοινωνίας, με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις» και πρόσθεσε ότι «δέκα χρόνια μετά και αυτό που καταγράφεται είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση και καταβολή του ΕΕΕ, του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου και των επιδομάτων και συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις των κυβερνώντων για δημιουργία ανεξάρτητης νομοθεσίας για τα ΑμεΑ που να συνάδει με τις αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ, οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις τους για εκσυγχρονισμό σημαντικών νομοθεσιών, όπως ο περί Παίδων, ο περί Στεγών Ηλικιωμένων και ο περί Υιοθεσίας, καθώς και οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις τους για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου για τον γόνιμο διάλογο σε σχέση με την γονική άδεια, αλλά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την μη επαναξιολόγηση των ανηλίκων παιδιών με αναπηρίες. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, συνεχάρη τον Υπουργό και την μακαριστή Ζέτα, όπως είπε, «για την προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση», προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση», έστω και αν κάποιοι θέλουν περισσότερα. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναθεωρηθεί ο κατάλογος των επαγγελμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου και πρόσθεσε πως από έλεγχο που έκανε αυτό βρισκόταν περίπου 20 χρόνια πίσω. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνονται εκκλήσεις από το Υπουργείο όπως γίνεται στην Ευρώπη, στα άτομα που ολοκλήρωσαν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και δεν θα πάνε να σπουδάσουν να γραφτούν άνεργοι και πρόσθεσε πως ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στην χώρα και που βρίσκεται το ποσοστό ανεργίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Υπ. Εργασίας: Μείωση κατά 49% της ανεργίας 

Αυξημένος κατά €4.6 εκ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας 

Αυξημένος κατά €4,6 εκ. σε σχέση με το 2022 είναι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2023. Σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, ο τελικός συνολικός Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου για το έτος 2023 (Τακτικές Δαπάνες, Αναπτυξιακές Δαπάνες και συγχρηματοδοτούμενα έργα), ανέρχεται σε €620.5 εκ. Οι κοινωνικές παροχές  αποτελούν περίπου το 90% των προϋπολογιζόμενων δαπανών. 

Μιλώντας ενώπιον των μελών της της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στα οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου της για την περίοδο 2023-2025, η κ. Ανθούση αναφέρθηκε σε αύξηση σε βάθος τριετίας στον προϋπολογισμό, σε ποσοστό 4,66%, 0,95% και 0,82% για τα έτη 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με την Αναστασία Ανθούση 87,3% των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2023 αφορά σε κοινωνικές παροχές. 

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών «στόχος του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου είναι η ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και η στήριξη των ευάλωτων πολιτών», για να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έθεσε ως πρώτιστο στόχο της τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, αποτελεσματικού και ισχυρού κράτους πρόνοιας, με υψηλού επιπέδου, προσβάσιμες, φιλικές, προσιτές και εξατομικευμένες υπηρεσίες, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της συνεχώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας και των πολιτών». 

Είπε ότι προς επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ολοκληρώνεται με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης από 1η Ιανουαρίου του 2023 η σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Επιπροσθέτως, η κ. Ανθούση ανέφερε πως στο εξής όλες οι υπηρεσίες για τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μιας Αρχής, με σκοπό η προσέγγιση να είναι ολοκληρωμένη, ουσιαστική, άμεση και στοχευμένη προς όσους την έχουν πραγματική ανάγκη. 

Οι στρατηγικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου  

Αναφερόμενη στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου, η κ. Ανθούση είπε πως  παραμένουν ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, των μεθόδων και των αρχών εργασίας, καθώς και η αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Τμημάτων και των Υπηρεσιών του, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της βελτίωσης της προσβασιμότητας των πολιτών, με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 

Στα €620.5 εκατομμύρια ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός του 2023  

Παρουσιάζοντας το προϋπολογισμό του 2023 στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, είπε ο Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου της (Τακτικές και Αναπτυξιακές Δαπάνες) ανέρχεται σε περίπου €547.4 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €4.6 εκ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος είχε καθοριστεί στα €542.8 εκατομμύρια. 

Σημείωσε ακόμα ότι με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες από 1η Ιανουαρίου του 2023, στον συνολικό Προϋπολογισμό για το 2023 προστίθεται ποσό ύψους €49.8 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €2 εκ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Τμήματος για το 2022 (€47.8 εκ.). 

«Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω μεταφοράς, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού για το 2023 ανέρχεται σε €597.3 εκ. Στα πιο πάνω προστίθεται ποσό €23 εκ. που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα έργα με διαχειριστική Αρχή την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και συνεπώς ο τελικός συνολικός Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου για το έτος 2023 (Τακτικές Δαπάνες, Αναπτυξιακές Δαπάνες και συγχρηματοδοτούμενα έργα), ανέρχεται σε €620.5 εκ.», είπε πιο  συγκεκριμένα. 

Περίπου €631.5 εκ. μέχρι το 2025  

Μιλώντας με ορίζοντα τριετίας και συγκεκριμένα από το 2023 μέχρι το 2025, η κ. Ανθούση είπε πως ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας υπολογίζεται να ανέλθει μέχρι το 2025 σε περίπου €631.5 εκ., με την πρόσθετη αύξηση να ανέρχεται σε άλλα €11 εκ.. 

«Συγκριτικά αναφέρω ότι το 2022, ο Προϋπολογισμός ανήλθε στα €550 εκ. και η μέχρι στιγμής απορρόφηση βρίσκεται στο 74%», επεσήμανε η Υφυπουργός Πρόνοιας. 

Εξάλλου, σημείωσε ότι από πλευράς Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας έχουν απορροφηθεί περίπου €334 εκ. (ποσοστό 76%), και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας €70.5 εκ. (ποσοστό 70%), ενώ το ποσοστό υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους βρίσκεται στο 45% με ποσό €2.7 εκατομμύρια. 

Στο 90% των προϋπολογιζόμενων δαπανών οι κοινωνικές παροχές, μείωση κατά €15 εκ. στο ΕΕΕ  

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Ανθούση υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου της για το 2023 είναι αυξημένος, με τις κοινωνικές παροχές να αποτελούν περίπου το 90% των προϋπολογιζόμενων δαπανών. 

Όπως ανέφερε «μέσα από τις διάφορες δράσεις, οι οποίες είτε άρχισαν και θα ολοκληρωθούν το 2023, είτε θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους, φαίνεται ότι υπάρχει μια ολιστική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες μέσα από δημιουργία δομών και ολοκλήρωση νομοθετικών πλαισίων». 

Παράλληλα, είπε ότι αποδεικνύεται πως με μια δυνατή οικονομία υπάρχουν και οι δείκτες της στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής, με μείωση του προϋπολογισμού κατά €15 εκ. στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) ακριβώς λόγω του ότι υπάρχει μειωμένο ποσοστό ανεργίας. 

«Τα χρήματα αυτά», εξήγησε, «έχουν μεταφερθεί σε άλλες δράσεις, όπως είναι η επιδότηση των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών».   

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των στοχευμένων πολιτικών, η κ. Ανθούση είπε πως αποτυπώνονται σε έρευνα που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2022 η Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο βρίσκεται κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τέλος, ανέφερε πως «το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να έχει στοχευμένες δράσεις και η επιδοματική πολιτική θα είναι συμπληρωματική των άλλων δράσεων, ώστε να είναι δίπλα στον πολίτη, στα παιδιά, στις ευάλωτες ομάδες». 

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση του κόμματος του, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση σωστά, μεθοδικά και με τους απαραιτήτους ελέγχους, στηρίζει την κοινωνία διευρύνοντας το κοινωνικό κράτος». 

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση εφάρμοσε σωστές αναπτυξιακές πολιτικές, χωρίς νέους φόρους και νέες εισφορές, για να σημειώσει ότι με αυτό τον τρόπο δημιούργησε τις συνθήκες ενός πραγματικού κράτους και επιπέδου ευημερίας των πολιτών, χωρίς τις  άτσαλες πολιτικές που στο παρελθόν οδήγησαν στα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή στη φτώχεια και στην ανέχεια.    

Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά, «είμαστε σε μια περίοδο προόδου, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας ήρθαν», για να σημειώσει ότι σε αυτή την πορεία είναι που θέλει να συνεχίσει ο ΔΗΣΥ”. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι «η  κυβέρνηση αρνείται να συζήτησει αύξηση του επιδόματος του ΕΕΕ, το οποίο καθορίστηκε το 2014 στα 480 ευρώ για μονήρη άτομα και μειώνει τον προϋπολογισμό του ΕΕΕ κατά 15 εκ. το 2023 «ένα γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία». 

«Την ίδια ώρα», σημείωσε, «οι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια περιορίστηκαν στα ελάχιστα για στήριξη της κοινωνία με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Δέκα χρόνια μετά αυτό που καταγράφεται είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή του ΕΕΕ, του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου και των επιδομάτων και συντάξεων του ταμείου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων». 

Επίσης, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως «καταγράφονται οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις των κυβερνώντων για τη δημιουργία ανεξάρτητης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία, που να συνάδει με τις αρχές της σύμβασης του ΟΗΕ και οι  ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας», για να σημειώσει ότι το ζητούμενο για το κόμμα του είναι «η αλλαγή και απαλλαγή από αυτές τις πολιτικές και η δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας για εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα και επαρκές δίκτυ προστασίας, για τις ευάλωτες ομάδες». 

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το θέμα της ανάγκης στήριξης των οικογενειών, οι οποίες έχουν τρίδυμα ή τετράδυμα και της ανάγκη στήριξης για τα μη ιατρικά έξοδα των ασθενών και των συγγενών τους, που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, «φαίνεται να οδηγούνται προς επίλυση». 

Σε σχέση με  το θέμα της ανάγκης στήριξης των οικογενειών οι οποίες έχουν τρίδυμα ή τετράδυμα, ο κ. Αποστόλου είπε ότι «δυστυχώς δεν υπήρχαν επαρκείς πρόνοιες για τη στήριξη αυτών των οικογενειών με υπηρεσίες φροντίδας και πρόσβαση σε διάφορά επιδόματα, λόγω οικονομικών κριτηρίων», για να σημειώσει ότι η Υφυπουργός Πρόνοιας κατέθεσε σήμερα την πρόθεσή της τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετική πρόνοια, για τη δημιουργία σχεδίου στήριξης. 

Αναφορικά με την ανάγκη στήριξης για τα μη ιατρικά έξοδα των ασθενών και των συγγενών τους, που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, είπε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί ένα κονδύλι, με το οποίο ο ασθενής όταν παίρνει την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, για μετάβαση στο εξωτερικό,  μπορεί να κάνει σχετική αίτηση στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες με την κάλυψη μη ιατρικών εξόδων. 

Ανέφερε ότι πρόταση της ΕΔΕΚ είναι να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο σχέδιο, για να σημειώσει ότι η Υφυπουργός Πρόνοιας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ότι έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας και όταν αυτά κατατεθούν πρόθεση της είναι να υλοποιήσει και να καταθέσει ενώπιον τους συγκεκριμένο σχέδιο.  

Αυξημένος για το 2023 ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΝ, είπε ο αρμόδιος Υπουργός ενώπιον της Επ. Οικονομικών της Βουλής 

Βασιζόμενοι στην οικονομική πολιτική, η οποία εξασφαλίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Κύπρο και δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για το 2023 παρουσιάζεται αυξημένος και μπορεί να υποστηρίξει τόσο τη λειτουργία του Υπουργείου όσο και την αναπτυξιακή πορεία, όπως επίσης και το μεταρρυθμιστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την εισαγωγική του ομιλία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Προδρόμου είπε, μεταξύ άλλων, ότι προϋπολογίζονται δαπάνες που φτάνουν σε ύψος 1,3 δισεκατομμύρια, με αύξηση 4,1% σε σχέση με το 2022, προσθέτοντας ότι η αύξηση έναντι του 2021 είναι 10%. 

«Και το σημειώνω γιατί ήταν τα δύσκολα αυτά χρόνια της πανδημίας που τα περάσαμε με την οικονομία όρθια και με τη δυνατότητα σήμερα να κάνουμε σχεδιασμούς. Δηλαδή ο προϋπολογισμός αυτού του Υπουργείου ξεπερνά σήμερα ένα ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Είναι σημαντικό το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε και το βάρος ενός τέτοιου προϋπολογισμού», πρόσθεσε. 

Ο κ. Προδρόμου είπε πως «επειδή μάλιστα είμαστε στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2023 με τον πρώτο χρόνο αυτού του κύκλου της διακυβέρνησης το 2018, έχουμε μια αύξηση 26%». 

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ο προϋπολογισμός του 2022 στην παιδεία ήταν 17% του συνολικού προϋπολογισμού και ήταν αρκετά ψηλότερος από ότι 10 χρόνια πριν, δηλαδή η προσπάθεια φαίνεται να εντείνεται. 

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι το μερίδιο του Υπουργείου Παιδείας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φτάνει σε ύψος 97 εκατ. ευρώ. 

«Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα μιας υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης και αναπτυξιακών περιθωρίων, συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μάλιστα διευρύνεται αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε συμπεριλάβει μια σειρά από πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, η αναγκαιότητα των οποίων έχει εκδηλωθεί στο ενδιάμεσο», πρόσθεσε. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, είναι ήδη γεγονός στα σχολεία, ενώ ευρύτερος σχεδιασμός με τις ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, την χορηγία για ατομικό εξοπλισμό των μαθητών, στις επιμορφώσεις και την εισαγωγή καινοτομιών που σχεδιάστηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν ήδη, θα αλλάξει συνολικά τη σχολική εμπειρία στα δημόσια σχολεία τα επόμενα χρόνια. 

Είπε, επίσης, ότι μεταρρυθμιστικές δράσεις που ήδη ξεκινούν και εφαρμόζονται σήμερα μας οδηγούν μέσα στα επόμενα χρόνια σε μια ριζικά νέα εικόνα, πραγματικότητα και εμπειρία στο δημόσιο σχολείο. 

«Αντίστοιχη είναι η εισαγωγή της λειτουργίας ολοήμερου σχολείου στη Μέση Εκπαίδευση με το πιλοτικό πρόγραμμα για το ολοήμερο γυμνάσιο και η ένταξη εργαστηρίων δεξιοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα που μελετάται αυτή την στιγμή ή ακόμα η πράσινη μετάβαση με βελτιωτικές δράσεις και στα σχολικά κτίρια αλλά και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», σημείωσε. 

Όσον αφορά το πως κατανέμεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει δαπάνες 45,7 εκατ. για σχολικές κτιριακές υποδομές και 82,6 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες, συντήρηση και βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων μέσω των χορηγιών στις Σχολικές Εφορείες, δηλαδή συνολικά 127,8 εκατ. πάνε για κτιριακές υποδομές. 

Το σύνολο των αναπτυξιακών δαπανών στον προϋπολογισμό, συνέχισε, ανέρχεται σε 223, 9 εκατ. και αντιστοιχεί σε 17% του προϋπολογισμού, ενώ 1 δισεκατομμύριο 72 εκατομμύρια είναι οι τακτικές δαπάνες. 

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές δαπάνες στην εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας ξεχώρισε μέσα από τον προϋπολογισμό του 2023 την πρόνοια 7,6 εκατ. για την ψηφιακή μετάβαση, 2,8 εκατ. για την πράσινη μετάβαση και 8,3 εκατ. για τη δια βίου μάθηση , ενώ και 6 εκατ. για την ανάπτυξη της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. 

Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε τις κοινωνικές παροχές, με την μαθητική και φοιτητική πρόνοια που φτάνουν σε ύψους 54,4 εκατ., μεταξύ των οποίων 4,1 εκατ. είναι για τη σίτιση παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα σχολεία. 

Σημείωσε και το πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας, με στόχευση για την ανάπτυξη θετικής συμπεριφοράς, για το οποίο προβλέπεται ένα κονδύλι 3,7 εκατ. στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για τα σχολεία με δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης, τους οποίους ο προϋπολογισμός τους είναι 10 εκατ.     

Πρόσθεσε ότι κονδύλι 3,8 εκατ. προβλέπεται για τη δράση για την νεολαία μέσω της συνεργασίας με τον Οργανισμό Νεολαίας, ενώ για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης προβλέπεται πέραν της μισθοδοσίας ένα κονδύλι 22,2 εκατ. , με το σύνολο των δαπανών για την ειδική εκπαίδευση φτάνει τα 80 εκατ. 

Για τα μουσικά και τα αθλητικά σχολεία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, και τα υποστηρικτικά προγράμματα μάθησης, προβλέπεται ποσό 17,3 εκατ. 

Ανέφερε, επίσης, ότι σε χορηγίες για τα δημόσια πανεπιστήμια διατίθεται 159,8 εκατ., συνολικά όμως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο προϋπολογισμός είναι 162,5 εκατ. , ενώ για την ανώτερη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανόμενης και της φοιτητικής χορηγίας, η δαπάνη του κράτους φτάνει σε ύψος 218,8 εκατ. 

Σημείωσε ότι χωριστό κονδύλι, 37,4 εκατ., αφιερώνεται στην προώθηση του αθλητισμού μέσω του ΚΟΑ και της ΚΟΕ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας απορροφάτε από τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού και φτάνει σε ποσό 794,1 εκατ., στο οποίο προστίθεται και ένα ποσό 8 εκατ. για μισθοδοσία αποσπάσεων και παραχωρήσεων και υπηρεσιών. 

Συνολικά, είπε ο κ. Προδρόμου, η μισθοδοσία του Υπουργείου Παιδείας στον προϋπολογισμό του φτάνει σε ύψος 836,6 εκατ. 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο και ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της σχολικής εγκατάλειψης και της ανεπαρκούς παρακολούθησης σε συνεργασία με τεχνική υποστήριξη από υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην επέκταση της δωρεάν προδημοτικής από την ηλικία των 4 ετών, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο αφού εγκριθεί από την Βουλή, θα εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα 3 σχολικά έτη. 

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο ισχυρισμός για ιδιωτικοποίηση της προδημοτικής, πραγματικά τον ξενίζει. 

«Ακούστηκε, αλλά είναι εντελώς ανυπόστατος. Ποιος να ιδιωτικοποιήσει; Πάντως όχι αυτή η Κυβέρνηση. Στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης ο αριθμός των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία έχει αυξηθεί», συμπλήρωσε. 

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας, τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες του για τη διοργάνωση στην Κύπρο της Υπουργικής Συνόδου των ΗΕ για το περιβάλλον, η οποία, όπως είπε, είναι η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση που έγινε στην Κύπρο. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας για το αποτελεσματικό και αναπτυξιακό έργο, το οποίο επιτελεί, προσθέτοντας ότι σίγουρα υπάρχουν και περιθώρια συνεχούς βελτίωσης.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας για το έργο που επιτελεί και παράγει και χαιρέτισε τη λήψη πολιτικής απόφασης για τα κλιματιστικά, λέγοντας πως πρέπει να περάσουν στην εφαρμογή της. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, από την πλευρά του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της  προσχολικής εκπαίδευσης από τα 4 έτη, το οποίο, όπως είπε, θεωρεί ότι δεν είναι απλά εκπαιδευτικό ζήτημα, αλλά και κοινωνικό μέτρο.      

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε τοποθέτηση του είπε, μεταξύ άλλων, ότι ζήτησε να κατατεθεί στην Επιτροπή Παιδείας το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και τα κριτήρια τα οποία έχουν ετοιμαστεί, η ακριβή συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και ο σχεδιασμός ή άσκηση που έγινε συγκεκριμένα, ούτως ώστε με κάποια μεταβατικά μέτρα, η δημόσια εκπαίδευση να καλύψει τις ανάγκες σε παιδιά. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ενώ έθιξε και το θέμα και της μετακίνησης της φοιτητικής μέριμνας στο Υπουργείο Οικονομικών και διερωτήθηκε για το ποιος θα χαράζει φοιτητική πολιτική, το Υπουργείο Παιδείας ή το Υπουργείο Οικονομικών και το φοιτητικό κίνημα με ποιους θα συνομιλεί αύριο όταν θα θέλει να βάλει κάτω τα αιτήματα του ή για προβλήματα που θα ανακύψουν;.      

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας,  Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση του ότι είτε μας αρέσει είτε όχι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε σχολεία, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στη σύνθεση των τάξεων, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της παραβατικότητας, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των τετραμήνων.    

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για το θέμα των τετραμήνων, και διερωτήθηκε γιατί τόση εμμονή να αλλαχτεί ένας επιτυχημένος θεσμός όπως είναι τα ΜΙΕΕΚ .   

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, στην τοποθέτηση του είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν τρόποι για να στηριχθούν τα σχολεία και διερωτήθηκε το πως κατανέμεται ο προϋπολογισμός του κράτους στα τρία δημόσια πανεπιστήμια; .      

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης,  είπε, μεταξύ άλλων, ότι στις ορεινές περιοχές δεν υπάρχουν αίθουσες πολλαπλής χρήσης, και έδωσε παράδειγμα ότι μαθητές μπορεί να κάνουν γυμναστική από τον Οκτώβρη τον Μάρτιο, και αυτό, όπως ανέφερε, θα λυθεί με το νέο περιφερειακό Κακοπετριάς, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των αποσπάσεων Βοηθών Διευθυντών. 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η οικία Αζίνα κυριάρχησαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού 

Η επικείμενη ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και η χρήση της οικίας Αζίνα στη Χλώρακα κυριάρχησαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το απόγευμα της Παρασκευής.  

Αρχικά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, ανέφερε ότι στόχος του Υφυπουργείου είναι «η διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου προγράμματος για τη διατήρηση, προώθηση και εξέλιξη των επαπειλούμενων χειροτεχνικών δραστηριοτήτων της χώρας που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο της UNESCO ως στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου». Σημείωσε ακόμη τη φιλοδοξία του Υφυπουργείου «να διαμορφώσει τις υφιστάμενες πολιτιστικές δυνάμεις σε μία δημιουργική πολιτιστική βιομηχανία, η οποία να μπορεί να απασχολεί βιώσιμα το 7,5% της συνολικής απασχόλησης στην Κύπρο και κατ’ επέκταση να αντιπροσωπεύει το 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ». 

Εν συνεχεία, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2023 ανέρχεται στα €29.113.663, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών προέκρινε την αύξηση του κονδυλίου για τον κινηματογράφο κατά €1.000.000, με αποτέλεσμα αυτό πλέον να ανέρχεται στα €2.650.000. «Οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται στα €15.541.064 (συμπεριλαμβανομένων των μισθών) και αντιστοιχούν στο 53% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται σε €13.572.599 και αντιστοιχούν στο 47% επί του συνόλου του προϋπολογισμού», εξήγησε. 

Επιπλέον, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το σύνολο των δαπανών της Διοίκησης του Υφυπουργείου ανέρχεται σε €9.396.641, στο οποίο περιλαμβάνεται η χορηγία προς τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ύψους €5.300.000, η οποία προηγουμένως βρισκόταν κάτω από το ΥΠΑΝ, καθώς και η χορηγία προς το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου που προηγουμένως βρισκόταν κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών, ύψους €3.000.000. Περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ άλλων η Χορηγία προς το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ), ύψους €361.236. 

Το σύνολο των δαπανών του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού (τέως Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ) ανέρχεται στα €6.860.932, ανέφερε ο κ. Τουμαζής. Σε αυτό, εκτός από τους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες, περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €2.650.000 για τις κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς επίσης και πρόνοια ύψους €1.650.000 για την Πολιτιστική Υποδομή. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι στο εν λόγω κονδύλι, πρόνοια ύψους €300.000 αφορά την ανέγερση του κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, διευκρινίζοντας ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί άμεσα το 2023 για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του κτηρίου. 

Ο κ. Τουμαζής είπε ακόμη ότι η πρόνοια για τα Άλλα Σχέδια Πολιτιστικής Ανάπτυξης ανέρχεται στα €7.540.099 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Επιχορήγηση Πολιτιστικών Φορέων και Ατόμων για Πολιτιστικές Δραστηριότητες ύψους €5.650.000 και τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις. 

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε ότι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις δράσεις του Υφυπουργείου. Ακόμη, ρώτησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού σχετικά με τις δράσεις που έχει υπ’ όψιν για τη στήριξη των καλλιτεχνών, καθώς και για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο από το 2023. Οι Βουλευτές, Χάρης Γεωργιάδης και Ονούφριος Κουλλά, επίσης του ΔΗΣΥ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που παράγει το Υφυπουργείο Πολιτισμού και για την ύπαρξη οράματος στον τομέα του πολιτισμού. 

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Κάρουλλα, ο κ. Τουμαζής είπε ότι, στο πλαίσιο της μετατροπής της Κύπρου σε κόμβο πολιτισμού, δύο ευρωπαϊκά δίκτυα θα δημιουργήσουν παραρτήματα στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα έχουν συναφθεί συνεργασίες με την Ελλάδα και τη Γαλλία για ανάληψη δράσεων. Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι από τη νέα χρονιά ξεκινά μια σειρά εντατικών διαβουλεύσεων για την ομαλή ένταξη του Τμήματος στο Υφυπουργείο και ότι έχουν ενταχθεί τα άρθρα του Τμήματος Αρχαιοτήτων στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου.  

Αναφερόμενος στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για συνέργειες μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας. Μιλώντας για τη στελέχωση του Υφυπουργείου, είπε ότι έχει ετοιμαστεί οργανόγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομη κατάληξη. Ακόμη, διευκρίνισε ότι αξιοποιείται το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ έχει ζητηθεί να ανοιχτεί ικανός αριθμός θέσεων. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για «δημοσιονομικά ουδέτερο» προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού, και παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα προς τον κ. Τουμαζή αναφορικά με το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, τον εμπλουτισμό κτηρίων του Δημοσίου με έργα τέχνης, τα κονδύλια για το ίδρυμα Γρίβα και για εκδόσεις που αφορούν τον Γεώργιο Γρίβα, καθώς και για το σχέδιο διαμόρφωσης της οικίας Αζίνα στη Χλώρακα.  

Ο Βουλευτής Χρίστος Χριστόφιας ρώτησε αν προνοείται η στήριξη των ερασιτεχνικών φορέων δημιουργίας και αν θα προχωρήσει η ανέγερση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης πέραν της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ο Βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς ζήτησε το σχόλιο του Υφυπουργού Πολιτισμού για το επίδομα των ηθοποιών.   

Ο κ. Τουμαζής τόνισε ότι δεν υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για Ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα, προσθέτοντας ότι θα φέρει νομοσχέδιο περί επιδόματος καλλιτέχνη και πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά τον ελάχιστο εμπλουτισμό κτηρίων με έργα τέχνης, είπε πως θα καλυφθούν και κτήρια που αγοράζονται από το Δημόσιο, ενώ θα προκηρύσσεται παράλληλα αρχιτεκτονικός και καλλιτεχνικός διαγωνισμός. Μιλώντας για τις συμβουλευτικές επιτροπές, εξήγησε ότι η αξιολόγηση του Σχεδίου Θυμέλη γίνεται από ανεξάρτητες επιτροπές που σχετίζονται με το θέατρο, ενώ η τελική αξιολόγηση γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή θεατρολόγων. «Πιστεύουμε στη διαφάνεια των διαδικασιών», υπέδειξε.  

Αναφερόμενος στην ερασιτεχνική δημιουργία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι το θέμα μελετάται και ότι υπάρχει χώρος βελτίωσης. Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ανέφερε ότι στις αρχές του 2023 ξεκινά ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Παράλληλα, σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Λέμπα, στον χώρο που δημιούργησε ο αείμνηστος εικαστικός Στας Παράσχος. Καταληκτικά, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου δεν είναι ουδέτερος, αφού υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις κονδυλίων για διοργάνωση και στήριξη δράσεων. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, επανήλθε στο θέμα που είχε εγείρει για το Ίδρυμα Γρίβα και την οικία Αζίνα και στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς. 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο δεν έχει τον προϋπολογισμό του ΣΙΜΑΕ.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε θλίψη για το ότι η οικία Αζίνα θα χρησιμοποιηθεί ως Ίδρυμα Διγενή για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ ζήτησε ηχογραφημένα πρακτικά από τη συνεδρία της Βουλής που αφορούσε την αποδέσμευση κονδυλίου για το Ίδρυμα Γρίβα. 

Στην παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με το θέμα που ηγέρθη για Ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως «βαθύ κράτος» και ζήτησε να δοθεί έμφαση τις αρχαιότητες του τόπου. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι περίμενε να υπάρχουν σαφέστερες αναφορές στην ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. 

Στην απάντησή του, ο κ. Τουμαζής εξήγησε ότι υπεύθυνος του Τμήματος Αρχαιοτήτων μέχρι την 1η Ιουλίου 2023 είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα του Υφυπουργείου για ομαλή ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι τώρα το Υφυπουργείο ασχολείται με τη στέγαση του Τμήματος. «Δεν μπορούμε να εντάξουμε κονδύλια για το Τμήμα που δεν έχει ενταχθεί ακόμα», διευκρίνισε. 

Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ότι το οργανόγραμμά του «έπρεπε να περάσει απαρατήρητο από το Υπουργείο Οικονομικών». Ακόμη, ζήτησε διευκρινίσεις για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο. Επανερχόμενος στο θέμα της οικίας Αζίνα στη Χλώρακα, ανέφερε ότι έμαθε πως θα μετατραπεί σε μουσείο του Αγώνα της ΕΟΚΑ, όχι σε μουσείο Γεώργιου Γρίβα.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι είχε ζητήσει αναστολή της ένταξης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού μέχρι να ετοιμαστεί η δομή του. 

Απαντώντας στους Βουλευτές της ΔΗΠΑ, ο Γιάννης Τουμαζής τόνισε ότι προσπάθησε να χαρτογραφήσει την κατάσταση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των συναντήσεών του με την ηγεσία του Τμήματος, το οποίο «πρέπει να λειτουργήσει με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο». «Θέλουμε τη στήριξη όλων των βουλευτών για να αποκτήσει τη δομή που πρέπει», επεσήμανε.  

Μιλώντας για το οργανόγραμμα του Υφυπουργείου, εξήγησε ότι αποτελείται από 3 κύρια τμήματα (Αρχαιοτήτων, Νεότερου-Σύγχρονου Πολιτισμού, Ερευνών-Μελετών). Εξέφρασε τη βούληση για συνέργειες μεταξύ των 3 τμημάτων. Καταλήγοντας, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θέλει να θεσπίσει δύο νέες αντιπροσωπείες στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα αναζητεί Διευθυντή για το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Έσοδα από πολιτισμό στο 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ 

Ξαναρχίζει η συζήτηση για το νέο κτήριο της Βουλής 

Ξαναρχίζει η συζήτηση για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την Πρόεδρο του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου. 

Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του σώματος για το 2023, η κα. Ιερωνυμίδου είπε πως έπειτα από το «πάγωμα» του θέματος κατά την πανδημία του κορωνοϊού το 2020 από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, η Αννίτα Δημητρίου έχει κάνει πολλές προσπάθειες για το ζήτημα, που χρονολογείται από το 1994. 

«Έχουμε κάνει συναντήσεις με τον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Συγκοινωνιών γιατί πλέον επί τάπητος τίθεται το ζήτημα του χώρου, επειδή εκεί θα ανεγερθούν τρία νέα Υπουργεία», ανέφερε η κα. Ιεωνυμίδου. Είπε ακόμη ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα του τρόπου ανέγερσης του νέου κτηρίου και ότι ο Γενικός Ελεγκτής έκανε μερικές εισηγήσεις για το θέμα. 

Όλοι οι Βουλευτές έθεσαν το θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ πολλοί διερωτήθηκαν πώς και τα Υπουργεία «πρόλαβαν» τη Βουλή. 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε ως λαϊκίστικη την αντίδραση στην ανάγκη η Βουλή να έχει το κατάλληλο κτήριο. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε το υφιστάμενο κτήριο ως ένα «συνεχές εργοτάξιο» και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να ασκήσουμε την αναγκαία πίεση για να γίνει το νέο κτήριο της Βουλής.  

Και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως επιβάλλεται να προχωρήσει το νέο κτήριο της Βουλής, προκειμένου τα μέλη του σώματος να εκτελούν το έργο τους με επάρκεια, όπως είπε. 

Ο Μάριος Παπαπολυβίου, Οικονομικός Διευθυντής της Βουλής, είπε πως είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι το νέο κτήριο της Βουλής θα στοιχίζει €95 εκατομμύρια, αφού, όπως είπε, στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και 10ετής συντήρηση, ενώ το κόστος ανέγερσης εκτιμάται στα €50 με €60 εκατ. 

«Η Βουλή δεν έχει κτήριο, δεν είναι ότι είναι παλιό ή ακατάλληλο. Από το 1960 το κράτος δεν έχει κτίριο Βουλής, είχαμε δανειστεί ένα οίκημα προσωρινά μέχρι να χτιστεί το νέο κτίριο», είπε. 

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έθεσε το θέμα της τεχνολογικής επάρκειας των συστημάτων της Βουλής. 

«Έχουμε πρόβλημα για τη τεχνολογική επάρκεια των συστημάτων και της τεχνολογικής υποστήριξης που έχει ο κάθε βουλευτής. Είναι όμως καιρός να πατήσουμε λίγο το πόδι μας διότι πρέπει η Βουλή να βρίσκεται σε καλύτερο σημείο όσον αφορά την τεχνολογική υποστήριξη των βουλευτών», είπε, θέτοντας επίσης και το θέμα του νομικού τμήματος της Βουλής. 

Σε σχέση με το νομικό τμήμα, η κα. Ιερωνυμίδου υπενθύμισε ότι έχουν προσληφθεί άτομα και άρχισε να λειτουργεί ο νομικός τομέας. Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με το ρόλο τους και τα σημειώματα που κατήρτιζαν αναφορικά με τις προτάσεις νόμου. 

Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενους προϋπολογισμούς περιλήφθηκαν κονδύλια για αγορά υπηρεσιών από έγκριτους νομικούς, κάτι που θα μπορούσε να γίνει. «Άρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης πώς θα γίνει η σύσταση ή η επανασύσταση της προσπάθειας που είχε γίνει», πρόσθεσε. 

Προς νέο σύστημα ψηφοφορίας  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης είπε πως το υφιστάμενο σύστημα ψηφοφορίας δεν βοηθά και σημείωσε ότι ένας Βουλευτής δεν γνωρίζει τι ψηφίζουν οι συνάδελφοι του. 

Απαντώντας, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής είπε στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι ύψους €400.000 για αγορά ενός συστήματος στο πρότυπο άλλων Κοινοβουλίων. Λέγοντας ότι μόνο μια εταιρεία διαθέτει το εν λόγω σύστημα, η κα. Ιερωνυμίδου είπε πως «είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να εγκατασταθεί το βασικό σύστημα και θα προστίθενται μέρη αναλόγως με τις ανάγκες». 

Σε σχέση με την τεχνολογική επάρκεια, η κα. Ιερωνυμίδου είπε πως υπάρχουν διαδικασίες που διέπουν αυτά τα θέματα στον δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αφού πρέπει να μελετηθούν μοντέλα για το πώς θα γίνει η τεχνολογική στήριξη του σώματος. Είπε πάντως πως για να υπάρξει η στήριξη που ισχύει σε άλλα Κοινοβούλια «μπορεί να χρειαστούν 30 υπάλληλοι». 

Ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο τέταρτος που συντάσσεται σε καθεστώς οικονομικής αυτονομίας του σώματος, προβλέπει δαπάνες €31,5 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,003% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με σημείωμα της Βουλής προς την Επιτροπή, οι δαπάνες προσωπικού ανέρχονται στα €15,5 εκατ. (49,2% του συνόλου) εκ των οποίων η αποζημίωση και τα επιδόματα των βουλευτών να ανέρχεται σε €6 εκατ. Οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε €3,7 εκατ., οι μεταβιβάσεις σε €11,8 εκατ. τα πάγια σε €0,5 εκατ., ενώ προβλέπεται και κονδύλι ύψους €0,02 εκατ..  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Χορηγία πέραν των €11 εκατ. στα κόμματα 

Ο Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του 2009-2022 Νόμου του 2009-2022 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η αναβάθμιση, με αναδρομική ισχύ, από την 17η Ιουλίου 2009, υπαλλήλων της Υγειονομικής Υπηρεσίας στη θέση Υγειονομικού Λειτουργού, στη βάση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.   

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μέσω του οποίου αυξάνεται η κρατική χορηγία προς τον ΚΟΑ για το 2022 κατά €5.868.400.  

Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022    

Ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022    

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων:    

(α) θεσπίζεται η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά,     

(β) καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό. Επίσης, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.     

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων    

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.    

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την Αστυνομία, το Τμήμα Φυλακών, την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν τη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Θέλουν €2,6 εκατ. για νομικούς και εμπειρογνώμονες 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης