Αυξημένος και με κοινωνικό προσανατολισμό ο προϋπ. ΥΠΕΣ, σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τουρισμό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €8.699.935.388.   

Ειδικότερα, εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Τουρισμού, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών. 

Αυξημένος κατά 11,5% με κοινωνικό προσανατολισμό, ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ 2024 

Αυξημένος κατά 11,5%, στα €739 εκ., σε σύγκριση με το 2023, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2024 όπως τον παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, γεγονός που όπως σημείωσε, «καταδεικνύει τη δέσμευση της Πολιτείας να επενδύσει σε έργα ανάπτυξης, αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και, κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των πολιτών». 

Όπως εξήγησε παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο Υπουργός Εσωτερικών πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ξεκάθαρο κοινωνικό προσανατολισμό, με τις βασικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που περιλαμβάνει να ομαδοποιούνται σε 11 άξονες, με προτεραιότητα τη σύσταση και τη λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την υλοποίηση των προγραμμάτων της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ανάπτυξης γης, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. 

Μεταναστευτικό  

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι ως αποτέλεσμα των δράσεων που εφαρμόζει το ΥΠΕΣ, επέστρεψαν εθελούσια στις χώρες καταγωγής τους περίπου 6.000 πρόσωπα σε σύγκριση με 4.900 την αντίστοιχη περσινή περίοδο αλλά και πως μέχρι τον Οκτώβριο 2023, ο συνολικός αριθμός αποχωρήσεων, περιλαμβανομένων και πέραν των 1.500 μετεγκαταστάσεων, ήταν 9.300, σε σύγκριση με 5.800 αποχωρήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (αύξηση 60%). 

Σημείωσε επίσης πως απόρροια των μέτρων στα οποία εστιάζει το ΥΠΕΣ ήταν η μείωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ασύλου την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου κατά περίπου 50%. Σε απόλυτους αριθμούς, όπως εξήγησε, υποβλήθηκαν την εν λόγω περίοδο 7.700 νέες αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με 15.200 αιτήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 

«Για πρώτη φορά, το συνολικό ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών παρουσιάζει θετική εικόνα, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών» είπε στους βουλευτές ο κ. Ιωάννου, ενώ σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, υπέδειξε πως δίνεται πλέον έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ροών ενώ παράλληλα, προωθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία πρωτοβουλία για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας από την ΕΕ και του καθορισμού συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, γεγονός που θα συμβάλει στη δυνατότητα για επιστροφή Σύρων, οι οποίοι δεν θα πληρούν τους όρους για εξασφάλιση καθεστώτος πρόσφυγα. 

Σημείωσε επίσης πως στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, έχουν αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών, οι εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Φιλοξενίας, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων, και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή «Λίμνες» στη Μενόγεια, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων ενώ στις αρχές του 2024, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», με συνολικό κόστος €25 εκ.. 

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο ΥΠΕΣ είπε για τη σύσταση και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης και πως αναμένεται ότι με τη συγκέντρωση όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και Τμημάτων κάτω από μια ομπρέλα, θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός, εποπτεία και προώθηση ουσιαστικών συνεργειών. 

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ένας μεγάλος άξονας των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία του Υφυπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, μέσω στοχευμένων και συγκεκριμένων ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους οκτώ μήνες, είτε αυτές αφορούν τον υπερδιπλασιασμό των εξεταστών αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου έκδοσης απόφασης από 21 και πλέον μήνες σε τρεις μήνες, είτε τη δημιουργία διατμηματικής ομάδας, είτε την αυστηροποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για την πάταξη της παράνομης εργασίας, είτε την ενημερωτική εκστρατεία σε χώρες της Αφρικής, έχουμε πλέον απτά αποτελέσματα. 

Σε σχέση με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το Υπουργείο επικεντρώνεται σε δύο προσπάθειες, την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τις θετικές επιπτώσεις που έχει με ουσιαστική μείωση των αφίξεων μέσω της Πράσινης Γραμμής και την  προσπάθεια επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας. 

Όπως είπε ο κ. Υπουργός, το θέμα επαναξιολόγησης της Συρίας έχει ζητηθεί επίσημα με τοποθετήσεις του ιδίου σε Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, ενώ τις επόμενες μέρες θα σταλεί επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του ως επίσημο διάβημα επαναξιολόγησης σε επίπεδο ΕΕ. 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα του φράχτη, που είχε εφαρμοστεί ως μέτρο αποτροπής μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ιωάννου απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα φράχτη, εξηγώντας ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει συγκεκριμένα δεδομένα, με μείωση στο μισό των αφίξεων και αύξηση πέραν του 50% στις αποχωρήσεις. 

«Άρα για εμάς, δεν υφίσταται πλέον θέμα συρματοπλέγματος. Είναι άλλες οι πολιτικές που ακολουθούμε. Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες να γίνουν νουθεσίες και ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, η ενημερωτική καμπάνια σε τρίτες χώρες έφερε μείωση από τις χώρες της Αφρικής. Αν δεν υπήρχαν οι αφίξεις Σύρων τους τελευταίους δύο μήνες από τον Λίβανο, που ήταν σε διπλάσιο αριθμό από προηγούμενες χρονιές λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πολύ καλύτερα», τόνισε καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών. 

Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική  

Σε ό,τι αφορά την προσφάτως εξαγγελθείσα Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως για την υλοποίηση των στεγαστικών μέτρων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 δαπάνη ύψους €43 εκ. και επιπλέον €84 εκ. για την προσφυγική στεγαστική πολιτική. 

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για ενίσχυση των υφιστάμενων Στεγαστικών Σχεδίων που στοχεύουν στην αναζωογόνηση ορεινών, μειονεκτικών, απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, περιοχών της υπαίθρου και της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας από τα οποία επωφελήθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα συνολικά 1.261 δικαιούχοι και τα οποία αυτή την περίοδο επαναξιολογούνται για να επαναπροκηρυχθούν με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα στις αρχές του 2024, με την προτεινόμενη δαπάνη για το 2024 να ανέρχεται στα €22 εκ. αυξημένη κατά €2 εκ. σε σύγκριση με το 2023. 

Υπενθύμισε ακόμη ότι  το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα με κάθετη, ποσοστιαία αύξηση ύψους 15% στα ποσά επιδότησης ενοικίου στις υφιστάμενες κατηγορίες δικαιούχων ενώ σε ό,τι αφορά το Σχέδιο «κτίΖΩ» επανέλαβε πως  έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 10 έτη, με υλοποίηση σε τρεις φάσεις και συνολικό προϋπολογισμό €130 εκ.. 

Έκανε επίσης λόγο για άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος στέγασης με την εισαγωγή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων για την αύξηση της παραγωγής οικιστικού αποθέματος και της διάθεσής τους στην αγορά προσιτής κατοικίας, εξηγώντας ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» με προϋπολογιζόμενο ποσό για το 2024 ύψους €12.5 εκ., το Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη, την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων, το Σχέδιο Χορηγιών Νεαρών Ζευγαριών ή/και Νέων κάτω των 41 ετών με συνολική δαπάνη για το 2024 ύψους €5.6 εκ.και το Σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα με δαπάνη για το 2024 ύψους €1 εκ. 

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  

Για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού υπενθύμισε ότι το 2024 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,, τόνισε πως οι διεργασίες εντατικοποιούνται, με στόχο την ολοκλήρωση από πλευράς τοπικών αρχών όλων των αναγκαίων ενεργειών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Όπως εξήγησε, ανάμεσα σε άλλα, προωθούνται η εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» και η σύσταση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), οι οποίοι θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση της ανάπτυξης. 

Υπενθύμισε ακόμη πως για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στους ΕΟΑ της αδειοδότησης, έχει προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης 105 ατόμων, με κόστος περίπου €4,5 εκ, τα οποία θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση των εκκρεμουσών αιτήσεων, ώστε οι νέοι οργανισμοί να αρχίσουν τη λειτουργία τους απαλλαγμένοι από εκκρεμότητες. 

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως για την ενίσχυση της νέας αυτής προσπάθειας, η Πολιτεία θα συμβάλει με πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τους νέους Δήμους, συγκεκριμένα, για το 2024 θα παραχωρηθεί συνολική χορηγία €117 εκ. αυξημένη κατά περίπου €46 εκ. σε σχέση με το 2023, καθώς και €18 εκ. στις ελεύθερες κοινότητες και €4.7 εκ. στις εκτοπισμένες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Θέματα Πολεοδομίας  

Σε ό,τι αφορά τα θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι προωθείται σύγχρονος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός ως όχημα ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης της ευημερίας. 

Σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει, όπως εξήγησε, αναθεώρηση και εφαρμογή σχεδίων παροχής πολεοδομικών κινήτρων, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και διασφαλίζοντας την απόκτηση στέγης σε προσιτές τιμές και ριζική μεταρρύθμιση της πολεοδομικής διαδικασίας μέσα από ένα σύνολο 22 μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την έναρξη της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 1η Ιουλίου 2024. «Τα μέτρα αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν για πολλά χρόνια στην έκδοση πολεοδομικών αδειών» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών. 

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο Υπουργός, σειρά στοχευμένων κινήτρων στα Τοπικά Σχέδια και Σχέδια Περιοχής που εκπονούνται ή θα αναθεωρηθούν το επόμενο διάστημα, τα οποία περιλαμβάνουν πρόνοιες και πολιτικές για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των αστικών κέντρων και συμπλεγμάτων. 

Επίσης έγκριση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των έργων στρατηγικής ανάπτυξης, νομοθεσία που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης και μειώνει τη γραφειοκρατία, εφαρμόζοντας μια νέα πολιτική ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων σε 12 μήνες. 

Και τέλος εισαγωγή τομών και μεταρρυθμίσεων για απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. 

Μεταρρυθμίσεις σε 11 άξονες  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προϋπολογισμού, θα εφαρμοστεί μέσω ριζικών, ανθρωποκεντρικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 11 άξονες. 

Σε ερώτηση αναφορικά πότε μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης οικοδομικής και πολεοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις (οικίες και μικρές πολυκατοικίες), ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η νέα διαδικασία, προσθέτοντας ότι ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της αδειοδότησης, με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων, που εν μέρει προκαλούνται από την υποστελέχωση. Επανέλαβε ακόμη πως για να επιλυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη σε προκηρύξει 105 θέσεις με €4,5 εκ. κόστος και πως την ίδια ώρα, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με 22 συγκεκριμένες ενέργειες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2024, μέσα από τις οποίες θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως η αξιολόγηση του προϋπολογισμού θα κριθεί από την αξιοπιστία των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχει καθορίσει η Κυβέρνηση. 

Δήλωσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ετοιμότητα να συμβάλει με προτάσεις και διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά και τους 11 πυλώνες που έχει παρουσιάσει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «πέρα από τους τίτλους και τους υπότιτλους υπάρχει η δέσμευση και η υποχρέωση, χρονοδιαγραμματικά η Κυβέρνηση να προχωρήσει και να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί». 

Για το Μεταναστευτικό ο κ. Σύκας είπε ότι η Κυβέρνηση θα κριθεί στην όλη προεργασία που γίνεται σε ό,τι αφορά τη Συρία και το καθεστώς των Σύρων που έρχονται στην Κύπρο καθώς και στον καθορισμό των εμπόλεμων ή μη περιοχών. 

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πάραυτα με υλοποίηση της  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σε ό,τι αφορά το Στεγαστικό ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι χρειάζεται περισσότερο όραμα και περισσότερες δράσεις σε ό,τι αφορά τη στεγαστική ΄πολιτική. 

Είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ θα αναμένει από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει και τις εξαγγελίες που αφορούν το θέμα της πολιτικής προστασίας. 

Ο κ. Σϋκας αναφέρθηκε και σε πτυχές του προϋπολογισμού που αφορούν τη Λεμεσό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό καμία πρόνοια σε ό,τι αφορά την Ακταία Οδό, ότι ενώ στη Λευκωσία δόθηκαν κίνητρα για δημιουργία φοιτητικών εστιών στην εντός των τειχών πόλη στη Λεμεσό δεν έχει γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια. Ανέφερε τέλος ότι αναμένεται η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ αποτελεί προτεραιότητα το ζήτημα της προσιτής στέγης και πως καταγράφεται το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί προγράμματα, υποδεικνύοντας ότι «το ζητούμενο είναι να περάσουμε από τις εξαγγελίες στην πράξη το συντομότερο δυνατό καθώς η έλλειψη προσιτής στέγης είτε για αγορά είτε για ενοίκιο είναι μια κοινωνική πραγματικότητα συνολικά στην Κύπρο και ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια». 

Για το Μεταναστευτικό ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι χρειάζεται να συντρέχουν και διαδικασίες ταχείας εξέτασης και διαδικασίες επιστροφών πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αλλά και οριζόντιες πολιτικές για τη συμπερίληψη και ομαλή ένταξη εκείνων που νόμιμα δικαιούνται να παραμείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως σε μια σειρά από ζητήματα υπάρχει μια βελτιωμένη επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και ότι το πιο σημαντικό θέμα που αναδείχτηκε αφορά την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτητα η υλοποίηση όλων όσων περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμισή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

«Θα παρακολουθούμε συνολικά τις πολιτικές, εμπλουτίζουμε εκεί και όπου πρέπει και θα διαφοροποιούμαστε όπου θεωρούμε ότι οι πολιτικές είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε εκ μέρους του κόμματος του στα θέματα που αφορούν την προσφυγική πολιτική και το θέμα διαχείρισης τ/κ περιουσιών, σημειώνοντας το θετικό πρόσημο από τη λειτουργία του σχεδίου «Κτίζω» για το οποίο όμως είπε πως θα πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ώστε να μπορέσει το Υπουργείο να προχωρήσει και με την ομάδα των πολυκατοικιών που έχουν μέτρια στατική επάρκεια και μπορούν να τύχουν ενίσχυσης. 

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε πως αντί για ένα όραμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της προσφυγικής πολιτικής, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή ένας πολύ περιορισμένος σχεδιασμός το πιο ουσιαστικό κομμάτι του οποίου να είναι η πρόθεση για αύξηση 15% στην επιδότηση ενοικίου η οποία σε χρήματα αντιστοιχεί 1 ευρώ ημερησίως. 

Είπε ακόμη ότι από πλευράς του ΑΚΕΛ τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης των σχεδίων της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων τόσο από πλευράς της οικονομικής χορηγίας όσο και των εισοδηματικών κριτηρίων και πως την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ ζήτησε όπως υπάρξει επιτέλους στελέχωση της υπηρεσίας ώστε να ολοκληρώνεται η εξέταση αιτήσεων εντός 6 μηνών που προβλέπει η νομοθεσία και όχι 18 που ισχύει σήμερα. 

Τέλος στο θέμα της διαχείρισης τ/κ περιουσιών είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο από το Υπουργείο για να μην καταρρεύσουν τα πολλά τ/κ ιδιοκτησίας κτίρια που διαχειρίζεται το Υπουργείο. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αύξηση 11,5%, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα. 

Για το Μεταναστευτικό ο κ. Σενέκης είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα που έχουν μειώσει κατά 33% την εισροή μεταναστών την ίδια ώρα που στην ΕΕ παρατηρείται αύξηση 19% αλλά και πως αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση στις αποχωρήσεις μεταναστών η οποία ξεπερνά το 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και επίμονη σε μέτρα που αποδεδειγμένα πλέον αποδίδουν «για να φτάσουμε πλέον σε αριθμούς μεταναστών που να συνάδουν με τις δυνατότητες του κυπριακού κράτους». 

Για τη στεγαστική πολιτική ο κ. Σενέκης υπενθύμισε την εισήγηση που κατέθεσε το ΔΗΚΟ για παραχώρηση συντελεστή δόμησης σε αγροτικά τεμάχια που γειτνιάζουν με τις οικιστικές ζώνες κοινοτήτων ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται για σκοπούς ανέγερσης κατοικιών από πρώτου βαθμού συγγενείς των ιδιοκτητών, αλλά και την εισήγηση για παραχώρηση αντισταθμιστικού οικοπέδου σε δικαιούχους που διαμένουν σε τ/κ οικίες ή σε οικίες που έχουν αναγερθεί σε τ/κ γη. 

Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους των παροχών στα προγράμματα προσφυγικής πολιτικής, τη στελέχωση της Υπηρεσίας Μερίμνης Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, την ανάγκη αντικατάστασης των απαρχαιωμένων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε προσφυγικούς συνοικισμούς και την τοποθέτηση ξεχωριστών κεντρικών διακοπτών ανά κατοικία. 

Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε τέλος από τον Υπουργό Εσωτερικών ενημέρωση αναφορικά με την πρόθεση για υλοποίηση της πρότασης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών για διόρθωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται για δεκαετίες στην περιοχή Μακένζι, πρόταση με την οποία το κράτος θα εισπράττει €1 εκ. ετησίως. 

Χαιρέτισε τέλος εκ μέρους του ΔΗΚΟ τη βαθιά γνώση του Υπουργού και των συνεργατών του για τα προβλήματα που υπάρχουν και την ετοιμότητα τους να συζητήσουν προτάσεις και εισηγήσεις που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δήλωση του ανέφερε ότι «από τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών έχουμε διαπιστώσει τις σημαντικές προόδους που έγιναν για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του μεταναστευτικού, τους τελευταίους 9 μήνες» και πρόσθεσε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες μέχρι την επίλυση αυτού του προβλήματος. 

Ανέφερε ακόμη πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, κυρίως των νέων ζευγαριών αλλά και των οικογενειών που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του λαού. 

«Μεταξύ των προτάσεων μας περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο μελέτης για μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής προς όφελος του προσφυγικού κόσμου», είπε.                                                                                                    

Ο Βουλευτής τέλος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι η ΔΗΠΑ αναμένει ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με βάση τις εξαγγελίες υποδεικνύοντας ότι ήδη η Κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. 

Είπε ακόμη ότι η ΔΗΠΑ θα παρακολουθεί την υλοποίηση των εξαγγελιών και του προϋπολογισμού και όπου εντοπίζει κάτι μεμπτό θα ασκεί εποικοδομητική κριτική. 

Ανέφερε παράλληλη ότι η νέα κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός Εσωτερικών έχουν μπει από νωρίς στα βαθιά και ότι καταβάλλεται προσπάθεια μέσω και των πολλών προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί για διαχείριση των προβλημάτων. 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πολλά έχουν υλοποιηθεί». 

Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε και στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά και τα κόμματα και όχι μόνο την Κυβέρνηση, και πως και τα κόμματα όταν θα κάνουν τις επιλογές τους θα πρέπει να ΄έχουν υπόψη τους ότι με τη νέα δομή των Δήμων «ένας Δήμαρχος θα είναι ένας ‘full time’ εργάτης ο οποίος θα πρέπει να έχει όραμα, γνώσεις και πείρα» και πως μόνο τέτοια άτομα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης μπορούν να κουμαντάρουν και να οδηγήσουν τους Δήμους στη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Χορηγία €117 εκατ. σε δήμους και κοινότητες 

Σε ιστορικό υψηλό αναμένονται τα έσοδα από τουρισμό φέτος, λέει ο Κουμής 

Ιστορικό υψηλό αναμένεται να πλησιάσουν ή να και να ξεπεράσουν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος, φθάνοντας τα €3 δισ., δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του για το 2024. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις ροές τουριστών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί ρεκόρ εσόδων, εφόσον τα έσοδα για το σύνολο του 2023 αναμένεται να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν τα €3 δισεκατομμύρια. Σημείωσε ότι το ιστορικό υψηλό σε τουριστικές εισπράξεις είχε επιτευχθεί το 2018 με €2,71 δισ.      

Ανέφερε ακόμη ότι η Πάφος θα πετύχει πολύ σύντομα να έχει ολόχρονα τουρισμό, αλλά και ότι η Κύπρος μπορεί να αντέξει περίπου 4 εκατομμύρια αφίξεις, σημειώνοντας ότι πέραν από αυτό τον αριθμό τον ανησυχεί το θέμα των φυσικών πόρων. 

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι για το 2024 ανέρχεται στα €65 εκατομμύρια και ότι είναι προϋπολογισμός τριετίας. Επεσήμανε ότι για το 2024 είναι αυξημένος κατά €12 εκατομμύρια για κάλυψη των αναγκών σε σχέση με παροχή προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ στα €53 εκ. θα είναι ο προϋπολογισμός για το 2024, και το 2025 και το 2026 

Όσον αφορά στις πιστώσεις, ποσοστό 50% αφορά δράσεις για προβολή του προορισμού και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος (όπως οι ενημερωτικές εκστρατείες, η συμμετοχή σε εκθέσεις και τα σχέδια επιχορηγήσεων). 

Σημείωσε ότι «σκοπός και στόχος είναι οι δράσεις αυτές να διευρυνθούν περαιτέρω, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού». 

Ο κ. Κουμής απάντησε σε ερωτήσεις των Βουλευτών για τα θέματα που χειρίζεται το Υφυπουργείο του. 

Αεροπορική Συνδεσιμότητα  

Σε ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα της συνδεσιμότητα της χώρας, ο κ. Κουμής είπε ότι ο τουρισμός μας σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο καταγράφει άνοδο της τάξης 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ότι, «θεωρητικά και πρακτικά» έχει καλυφθεί το επίπεδο της αγοράς. «Είμαστε σε επίπεδα του 2019, αν δεν ήταν και τα δυσάρεστα στην περιοχή μας ίσως να είμασταν σε καλύτερα επίπεδα», είπε. 

Για την αεροπορική σύνδεση της χώρας, τη θερινή περίοδο εκτελούσαν δρομολόγια προς τη χώρα 55 αεροπορικές εταιρείες και κατά τη χειμερινή υπάρχουν 31, πρόσθεσε. Σημείωσε ότι στο Υφυπουργείο κάνουν προσπάθειες βελτίωσης. Είπε ακόμη ότι τους ανησυχεί το ενδεχόμενο λόγω της δέσμης μέτρων της ΕΕ, Fit for 55, και διαφόρων άλλων γεγονότων, ότι τα επόμενα χρόνια «ίσως χρειαστεί να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσει η χώρα μας μια καλή αεροπορική σύνδεση». 

Ο Υφυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε, πέτυχαν περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης και συγκεκριμένα, ότι επιστρέφουν οι Ιρλανδοί και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που απουσίαζαν από το 2018, ενώ έχουν προστεθεί πτήσεις και από Σκωτία. Είπε ακόμη ότι αναμένεται αύξηση αφίξεων κατά 10% σε σχέση και με τη σκανδιναβική αγορά και ότι είναι σε διαβουλεύσεις με αρκετές εταιρίες για σειρά άλλων αγορών. 

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι το επόμενο έτος η Κύπρος θα έχει μια καλή αεροπορική σύνδεση. 

Ζήτημα εποχικότητας- επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου  

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της εποχικότητας και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι απασχολεί τη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι μέχρι τότε η τουριστική περίοδος ήταν μεγαλύτερη από σήμερα, και ο λόγος ήταν ότι σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνισμού ήταν πολύ πιο λίγες οι αγορές. Είπε ότι έχει αλλάξει πολύ το ανταγωνιστικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια και η Κύπρος δεν έχει  καταφέρει να απαλλαγεί από τις αδυναμίες που παρουσίαζε ως νησιώτικος προορισμός. 

Σημείωσε ότι «είχαμε μια καλή χρονιά», σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων. Στις αφίξεις καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 21%, σε έσοδα καταγράφεται μια σημαντική αύξηση της τάξης του 25% μέχρι τον Αύγουστο, και ότι είμαστε μόνο €300 εκατομ. πίσω από 2019 και θεωρείται ότι «θα έχουμε ρεκόρ εσόδων, ρεκόρ όλων των εποχών» 

Όσον αφορά στην επιμήκυνση της περιόδου, είπε ότι οι μεγάλοι διοργανωτές ταξιδιών θεωρούν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να προσελκύσει πολύ υψηλούς αριθμούς ειδικά την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου και κάποιοι συμπεριλαμβάνουν και τον Νοέμβριο, και προτιμούν να εντατικοποιούν τις δράσεις τους σε άλλες αγορές. Μια σημαντική παράμετρος που αγνοούμε, πρόσθεσε, είναι ότι τον Δεκέμβριο η ζήτηση πέφτει δραματικά στην κεντρική Ευρώπη σε σύγκριση με τους θερινούς μήνες κατά 30-35%. 

Πρόσθεσε ότι μετά από προσπάθειες του Υφυπουργείου, θεωρούν ότι το επόμενο έτος «θα κερδίσουμε 4 εβδομάδες, δύο τον Μάρτιο και δύο τον Νοέμβριο». 

Ο κ. Κουμής είπε ακόμη ότι η εποχικότητα προκύπτει και μέσα από εργασιακά ζητήματα και σημείωσε ότι κάποιες συμφωνίες δεν προσφέρουν την ευελιξία στις τουριστικές επιχειρήσεις για να παραμείνουν ανοικτές περισσότερες μονάδες. Επίσης είπε ότι έχει εδραιωθεί και μια κουλτούρα εργασίας 6-7 μηνών σε πολλές τουριστικές περιοχές και ότι αυτό λειτουργεί αρνητικά για τον τουρισμό γενικότερα. 

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε πραγματική επιμήκυνση θα πρέπει να προστεθούν και αλλά στοιχεία», είπε, προσθέτοντας πως, η Κύπρος προσφέρει σταθερά το προϊόν του ήλιου και θάλασσας. «Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε ένα προϊόν το οποίο δεν μπορεί να αποδίδει ολόχρονα», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι η Πάφος θα πετύχει πολύ σύντομα τουρισμό ολόχρονα «και δεν είναι τυχαίο», αφού όπως είπε, η πόλη είναι συνδεδεμένη με το τουριστικό θέρετρο και έχουν προστεθεί και άλλα στοιχεία όπως πανεπιστήμια και άλλα που ενδυναμώνουν το προϊόν. Οι δράσεις που αφορούν την πόλη και επαρχία Πάφου προς την ψηφιακή αναβάθμιση έχουν εκτιμηθεί από διοργανωτές ταξιδιών, σημείωσε. 

Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Γαβριήλ, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι το θέρετρο της Αγίας Νάπας, είναι «σε καλύτερη μοίρα», λόγω του ότι είναι συνδεμένο με την πόλη. 

Ο Πρωτάρας, πρόσθεσε, επειδή είναι ξεχωριστή οντότητα από την πόλη του Παραλίμνιου, έχει μια πολύ μεγαλύτερη αδυναμία και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά προς όσους σκέφτονται να υλοποιήσουν προγράμματα κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετα στοιχεία, όπως πανεπιστήμια, και όλα αυτά δημιουργούν μια σειρά από αδυναμίες, σημειώνοντας πως, αν δεν κάνει λάθος, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει απωλέσει 7% την τελευταία δεκαετία σε επίπεδο διανυκτερεύσεων. 

Σημείωσε ακόμη ότι η περιοχή Περνέρα παρουσιάζει σειρά προβλημάτων και καταγράφεται διαχρονικά κλείσιμο ξενοδοχείων ενώ έχει μειωθεί πάρα πολύ η ανταγωνιστικότητα στην περιοχή και δεν έχουν εφαρμοστεί δράσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό. 

Είπε ότι το Υφυπουργείο του καταγράφει ξεχωριστά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κάθε προορισμός και σε επίπεδο υποδομών για να καταθέσουν εισηγήσεις και στα άλλα Υπουργεία. Πρόσθεσε ακόμη ότι προσπαθούν να δίνουν λύσεις σε όλες τις περιοχές μέσω διαφόρων Σχεδίων. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, σημείωσε σε τοποθέτησή του ότι το κόμμα του θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων, και ότι σε αυτή την παρούσα φάση οτιδήποτε έχει ως στόχο να αντικαθιστά τις απώλειες στον τουρισμό και δη τη ρωσική αγορά, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σύκα για  τα σχέδια για κάμπιγκ, glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα, ο κ. Κουμής είπε ότι απασχολούν το Υφυπουργείο του ως κεφάλαια και ότι είναι νομοσχέδια, τα οποία έχει δει η Βουλή. Είπε ότι θεωρούν ότι θα πρέπει να επανέλθει το θέμα για glamping για να προχωρήσει η συζήτηση και το ίδιο για τα επισκέψιμα αγροκτήματα. Σημείωσε ότι έχουν κάποιες επιμέρους σκέψεις σε σχέση με τα νομοσχέδια, όπως έχουν κατατεθεί και θα πρέπει να επανέλθουν στην αρμόδια επιτροπή για συζήτηση. Θεωρούμε, είπε, ότι τα έχει ανάγκη ο τουρισμός και τα δύο, για να συνεχίσει να προσφέρει η Κύπρος εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σημείωσε ότι το κόμμα του συνέβαλε θετικά στην Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030 και ότι θα πρέπει να δουν προβλήματα που προκλήθηκαν μετά την πανδημία λόγω των μέτρων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να υλοποιηθούν άμεσα οι σχεδιασμοί στη βάση πάντα της στρατηγικής και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Σε ερώτηση του κ. Κώστα για τα γραφεία εξωτερικού, ο κ. Κουμής είπε ότι πλείστα είναι υποστελεχωμένα και ότι το Υφυπουργείο του θέλει να καλυφθούν τα κενά, αλλά λόγω του πλαισίου που χαρακτηρίζει την λειτουργία του Υφυπουργείου δεν είναι πλέον τόσο εύκολη η στελέχωσή τους, καθώς αυτό μπορεί να γίνεται μόνο εσωτερικά. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος έχει πιο λίγα γραφεία από τους ανταγωνιστές της και πιο λίγο προϋπολογισμό. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τον προβληματισμό του κόμματός της, ότι η χώρα ασχολείται περισσότερο με την αύξηση του αριθμού των τουριστών, ενώ θα έπρεπε, όπως είπε, να ασχολούμαστε με τη μείωση του αριθμού, αλλά διαφοροποίηση της ποιότητας. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα δεν έχει τους πόρους να στηρίξει εκατομμύρια τουριστών, προσθέτοντας πως είναι και αυτό ένα μέτρο όσον αφορά στην πράσινη αντίληψη για τον τουρισμό. 

Ο κ. Κουμής είπε ότι συμφωνεί με την κ. Ερωτοκρίτου και ότι για πάρα πολλα χρόνια γινόταν μέτρηση σε σχέση με αφίξεις, αλλά και ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, ενώ είναι πάρα πολλοί προορισμοί ανά το παγκόσμιο, που πλέον που επικεντρώνονται μόνο στα έσοδα. 

Επεσήμανε όμως ότι με την ταχύτητα που τρέχουν οι εγγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και με την ανάπτυξη των ξενοδοχείων δύσκολα θα μπουν φραγμοί, «άρα θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση εάν και εφόσον υπάρχει ικανοποιητική αεροπορική σύνδεση». Στο παρελθόν, πρόσθεσε, για να περιοριστεί η αυξανομένη ζήτηση, η Βουλή είχε επιβάλει μορατόριουμ σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές σε σχέση με την ανέγερση νέων ξενοδοχείων. «Είναι μια άσκηση, που και να την κάνουμε σήμερα θα έχουμε πρόβλημα για τον λόγο ότι την ίδια στιγμή θα τρέχουν τα αυτοεξυπηρετούμενα, εκτός εάν μπει και μορατόριουμ σε σχέση με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα», είπε.   

Το μόνο σίγουρο, πρόσθεσε, είναι ότι η Κύπρος μπορεί να αντέξει, περίπου 4 εκατομμύρια αφίξεις, «από κει και πέρα, προσωπικά με ανησυχεί το θέμα των φυσικών πόρων». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ως κόμμα, εξαίρουν το σημαντικό έργο του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο, όπως είπε, συμβάλλει «σε σοβαρότατο βαθμό» στην οικονομία του τόπου. Ρώτησε, μεταξύ άλλων, για το τι μπορεί να γίνει για αύξηση τουρισμού στις ορεινές κοινότητες. 

Ο κ. Κουμής, είπε ότι υπάρχουν Σχέδια που απευθύνονται στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές, που απευθύνονται και σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και σε τοπικές αρχές για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Είπε ότι οι ορεινές περιοχές πρέπει να ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ότι πρέπει να γίνουν οριζόντιες δράσεις, για αναβάθμιση της περιοχής όπως πανεπιστήμια. 

Σημείωσε ότι, διαχρονικά η Κύπρος ποτέ δεν ήταν ένας ιδιαίτερα χειμερινός προορισμός, που να προσελκύει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και ότι το Υφυπουργείο προγραμματίζει, μόλις εδραιωθεί το χιόνι στα ορεινά, να κάνουν μια εκστρατεία για προώθηση των περιοχών αυτών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο Ισραήλ. Είπε ότι είναι κάτι που προγραμμάτιζαν για καιρό, και ότι ο πόλεμος λειτουργεί κατασταλτικά σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ο Βουλευτής του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, αναφέρθηκε σε αλλαγές τα τελευταία χρόνια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ξενοδοχειακών μονάδων στον τοπικό πληθυσμό και σε πωλήσεις μονάδων σε ξένους επενδυτές. Ρώτησε για το ποσοστό τουριστικών μονάδων, που ανήκουν σε Κύπριους και ξένους επενδυτές και σημείωσε ότι το τελικό κέρδος καλό είναι να μένει στον τόπο και όχι να καταλήγει στο εξωτερικό. 

Στην ερώτηση του κ. Παπαδούρη, ο κ. Κουμής είπε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο καταγεγραμμένο στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Είπε ότι «πολύ ευχαρίστως να γίνει καταγραφή και να ενημερωθεί η Βουλή». 

Είπε ακόμη ότι η πώληση μονάδων σε ξένους επενδυτές είναι απόρροια της παγκοσμιοποίησης και λόγω του ότι η Κύπρος για αρκετά χρόνια έβγαζε προς τα έξω μια εικόνα προορισμού, ο οποίος ενδιαφερόταν για ξένους επενδυτές. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, σημείωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι  πολλές φορές βοηθά στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας. 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Σύκας εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΗΣΥ, ότι οι δράσεις της προηγούμενης χρονιάς και εν μέσω προβλημάτων, αντικατέστησε την απώλεια με την εισροή νέων τουριστικών προορισμών. 

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του ότι δύο από τις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ, που αναφέρονται στα επισκέψιμα αγροκτήματα και στο camping και το glamorous glamping, τα έχει αντιμετωπίσει θετικά το Υφυπουργείο. Ανέφερε ότι η παράκλησή του προς τον Υφυπουργό είναι να πείσει τα συγκυβερνώντα κόμματα για να ξανασυζητηθούν αυτές οι προτάσεις νόμου. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Υφ. Τουρισμού: Αυξημένα τα έσοδα, μειωμένος ο προϋπολογισμός 

Stockwatch: Ρεκόρ τουριστικών εσόδων όλων των εποχών το 2023 

Η ανέγερση νέου κτιρίου Βουλής θέμα συζήτησης κατά την εξέταση προϋπολογισμού 

Το θέμα της ανέγερσης του νέου κτιρίου της Βουλής βρέθηκε και φέτος στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών, για τον προϋπολογισμό του Σώματος για το 2024. 

Η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου είπε ενώπιον των Βουλευτών ότι η Πρόεδρος του Σώματος έκανε πολλές επαφές με τους αρμοδίους και με τον νυν Υπουργό Μεταφορών, έγιναν και υπηρεσιακές συναντήσεις, κατατέθηκαν εισηγήσεις και από τον Γενικό Ελεγκτή και αυτό που απομένει είναι μια τελική, οριστική απόφαση. 

Σύμφωνα με την κ. Ιερωνυμίδου, έγινε επικαιροποίηση των σχεδίων σε κάποια ζητήματα που κρίθηκαν ανεπαρκή, το κτίριο είναι ενεργειακά προσαρμοσμένο και αυτό που απομένει είναι η πολιτική βούληση «μετά την ολοκλήρωση των μελετών το 2024, να προχωρήσουμε με την προκήρυξη, δεν υπάρχει κάτι άλλο». 

Το θέμα του κτηρίου της Βουλής και της αναγκαιότητας ανέγερσής του, έθεσαν οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλή, με τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου να ζητά να μάθει σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται το ζήτημα και να θέτει και θέμα τεχνολογικής αναβάθμισης. 

Ο φετινός προϋπολογισμός της Βουλής είναι ο 5ος κατά σειρά υπό καθεστώς οικονομικής αυτονομίας. 

Ανέρχεται στα 31.493.000 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 15.5 εκ αφορούν δαπάνες προσωπικού, τα 3,6 εκ λειτουργικές δαπάνες και τα 11,7 εκ μεταβιβάσεις. 

Οι πιστώσεις ύψους 11.399.451 εκ κατανέμονται στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ποσό 6.6 εκ αφορά την κρατική χρηματοδότηση, 4.7 εκ κατανέμονται για την κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης του κόστους εργοδότησης κοινοβουλευτικών συνεργατών και ποσό 50,000 για την κάλυψη συνεισφορών των κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της ΕΕ. 

Διοικητική αναδιάρθρωση, τομέας νομικών  

Η κ. Ιερωνυμίδου είπε ότι συνεχίζεται η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και ο επικεφαλής κάθε υπηρεσίας γνωρίζει τι επιδιώκεται, ποιες βελτιώσεις απαιτούνται για αύξηση, μεταξύ άλλων, της παραγωγικότητας. 

Αναφέρθηκε στον στόχο, που υλοποιείται, για εξωστρέφεια του Κοινοβουλίου και συνεργασία με ξένα κοινοβούλια, για τους τομείς εξειδίκευσης και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των λειτουργών με επισκέψεις σε ξένα κοινοβούλια και διοργάνωση σεμιναρίων. 

Κατά τη συζήτηση, οι Βουλευτές αναφέρθηκαν στην προβολή του έργου του Κοινοβουλίου και στο οργανόγραμμα. Η βουλευτής ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω τεχνολογική υποστήριξη ώστε οι βουλευτές να έχουν τα εργαλεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

Θέμα τεχνολογικής αναβάθμισης έθεσε και η βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης με αλλαγή των laptops των βουλευτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να κάνεις upgrade σε ένα γέρο ή μια γριά». 

Για το θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης έγινε αναφορά από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Επικοινωνίας Ανδρέα Χειμωνίδη στους κανονισμούς που υπάρχουν για αντικατάσταση των ΗΥ (laptops και desktops). Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας με την ευχέρεια για κοινοποίηση ανακοινωθέντων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε, επίσης, στο οργανόγραμμα, λέγοντας ότι για να θεωρείται ολοκληρωμένο πρέπει να δίνει την εικόνα της προοπτικής. 

Η κ. Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι το οργανόγραμμα υλοποιείται σε ορίζοντα τριών ετών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη εργασία, καθώς επιδιώκεται η πυραμοειδής διάρθρωση και χρειάζεται εξορθολογισμός και εξισορρόπηση δαπανών με βάση και την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. 

Αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση νέου συστήματος ψηφοφορίας στην Ολομέλεια με πολλές εφαρμογές, διευκρινίζοντας ότι αυτό το σύστημα θα μπορεί να μεταφερθεί και στο νέο κτίριο. 

Σε ό,τι αφορά τον τομέα νομικών της Βουλής και παρατηρήσεις που έγιναν από βουλευτές, όπως από τον Άντρο Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ, για ανεξάρτητη νομική υπηρεσία της Βουλής κατά το πρότυπο της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για οργανική υπηρεσία και ότι οι λειτουργοί που προσλήφθηκαν, έχουν τον τίτλο του γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών και χρησιμοποιούνται ως γραμματεία στις Επιτροπές. Διευκρίνισε όμως ότι η επικεφαλής της υπηρεσίας είναι εκεί και μπορεί να γνωματεύσει επί όποιου θέματος της ζητηθεί από τους βουλευτές 

Σε μια γενική παρατήρηση προέβη ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ, ο οποίος είπε ότι παράγεται μεγάλο έργο στη Βουλή από όλους και αν κάποτε ακούγονται φωνές και διαμαρτυρίες, σίγουρα αυτό δεν είναι η μεγάλη εικόνα, ενώ ο κ. Καυκαλιάς εξήρε το έργο της υπηρεσίας ερευνών και μελετών που τροφοδοτεί τους βουλευτές με σημαντικά στοιχεία. 

Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μεγαλύτερη προβολή του έργου των Βουλευτών ειδικά σε δραστηριότητες διεθνώς. Είπε χαρακτηριστικά ότι η δουλειά που γίνεται στο εξωτερικό είναι απίστευτης αξίας και τα ανακοινωθέντα δεν είναι μετρήσιμα. 

Ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξήρε το έργο που γίνεται από όλες τις υπηρεσίες αλλά έθεσε θέμα καλύτερης προβολής του κοινοβουλευτικού έργου. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Σχεδιασμοί για νέο κτήριο Βουλής το 2025 

Stockwatch: Παίρνουν €11,4 εκατ. χορηγία τα κόμματα το 2024 

“Στον πάγο” η εφαρμογή παλιών αποφάσεων Επ. Ανταγωνισμού αναμένοντας το Εφετείο 

“Στον πάγο” βρίσκεται η υλοποίηση και εφαρμογή παλιών αποφάσεων της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, εξαιτίας απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί τη νόμιμη σύνθεση της προηγούμενης Επιτροπής, είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η Πρόεδρος της ΕΠΑ, Εύα Παντζαρή, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Επιτροπής. 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, για το πού βρίσκεται η υλοποίηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής, η κ. Παντζαρή σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση», εξαιτίας δύο αντικρουόμενων αποφάσεων Διοικητικού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 15 Μαΐου 2023 ότι η συγκρότηση της προηγούμενης Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού ήταν παράνομη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή. 

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Δικαστήριο με απόφαση στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 είχε αποφασίσει ότι η συγκρότηση της Επιτροπής ήταν νόμιμη. 

Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης Μαΐου 2023 και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου. Ως αποτέλεσμα, η Πρόεδρος της ΕΠΑ, είπε ότι η εφαρμογή παλιών υποθέσεων βρίσκεται «στον πάγο». 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι η εύρυθμη λειτουργία μίας Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. «Ό,τι μπορεί η Επιτροπή Οικονομικών ή ό,τι μπορούμε ως Βουλή να υποβοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τη λειτουργία και τη βελτίωση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είμαστε εδώ, γιατί σωστή οικονομία, χωρίς μία σωστά επανδρωμένη Επιτροπή που να λειτουργεί εύρυθμα, δεν μπορεί να υπάρξει». 

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Προέδρου, ο προϋπολογισμός της ΕΠΑ για το 2024 είναι μειωμένος κατά 49,7% σε σχέση με το 2023. Η μείωση οφείλεται σε ποσό €2,9 εκ. που δόθηκε το 2023 ως επιστροφή προστίμου στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. 

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής περιλαμβάνει €2,1 εκ. για μισθοδοσία, ενώ εκκρεμούν προς πλήρωση μία κενή θέση Α13, μία Α11, 5 Α8-10, και μία κενή θέση για λειτουργό στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, 10% περίπου του προϋπολογισμού ή €266,478, για λειτουργικές δαπάνες και συντηρήσεις, €124.010 για εκπαίδευση προσωπικού και €82.020 για εξειδικευμένες έρευνες, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και δημιουργία λογισμικών προγραμμάτων δικανικής πληροφορικής και προγραμμάτων συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. 

Στο υπόμνημά της για τον απολογισμό του έργου της ΕΠΑ για το 2023, η Πρόεδρος Εύα Παντζαρή αναφέρει ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε 80 συνεδριάσεις και εξέδωσε 39 αποφάσεις. Το σύνολο των διοικητικών προστίμων που επιβλήθηκαν το 2023 ανέρχεται σε €5.087.718,10. Το σύνολο των διοικητικών προστίμων που εισπράχθηκαν το 2023 ανέρχεται σε €509.489,10. 

Επιπλέον, η Επιτροπή αξιολόγησε και ενέκρινε ως συμβατές με τη λειτουργία του Ανταγωνισμού στην αγορά 29 πράξεις συγκέντρωσης. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στον «πάγο» η υλοποίηση αποφάσεων της ΕΠΑ 

Σε αρκετά καλή κατάσταση το 95% των συνεργατικών εταιρειών 

Το 95% των βασικών συνεργατικών εταιρειών βρίσκεται σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν πριν δέκα χρόνια, είπε ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών, Κύπρος Πρωτοπαπάς, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. 

«Παραλάβαμε το υπόλοιπο μέρος του Συνεργατισμού, μετά το πιστωτικό, σε μία πολύ κακή κατάσταση και με σκληρή δουλειά έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε 95% των εταιρειών μας σε αρκετά καλή κατάσταση», σημείωσε ο κ. Πρωτοπαπάς. 

Αναφέρθηκε σε εταιρείες στις οποίες ήταν μεγαλομέτοχος η πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και μέσα από τον νόμο έπρεπε να αποχωρήσει. Έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη ΣΕΔΙΓΕΠ Αστρομερίτη-Τροόδους, μια μεγάλη βιομηχανία χυμών, και στο ΣΟΠΑΖ για ζωοτροφές, στις οποίες η ΣΚΤ ήταν μέτοχος κατά 90%. 

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι υπήρχε μία κατάσταση win-win και με το κράτος και με τις εταιρείες στο να παραμείνουν λειτουργικές οι εταιρείες και να πάρει και τα εκατομμύρια που έδωσε το κράτος». 

Αυτό έγινε, όπως είπε, με αποτέλεσμα σήμερα, η ΣΕΔΙΓΕΠ στον Αστρομερίτη, που απασχολεί πέραν των 100 ατόμων σε μια ακριτική περιοχή και εξάγει σε πέραν από 60 χώρες, με €35 εκατ. τζίρο και το ΣΟΠΑΖ, το οποίο ξεπέρασε τα €100 εκατ. τζίρο από ζωοτροφές και γεωργικά χρειώδη ανά το παγκύπριο, να είναι κερδοφόρες εταιρείες, μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. 

Επιπλέον, ο Έφορος σημείωσε ότι μέσα από τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα, η υπηρεσία έχει αναλάβει, πέραν των συνεργατικών εταιρειών και τις κοινωνικές εταιρείες. 

Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «θέλουμε να διευρύνουμε τον κύκλο εργασιών σας, να δώσουμε όλα τα όπλα που χρειάζεται η υπηρεσία σας έτσι ώστε να μπορέσουν πολύ περισσότεροι να ενταχθούν ως κοινωνικοί σχηματισμοί». 

Στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας περιλαμβάνονται €497.135 για λειτουργικές δαπάνες, εκ των οποίων το 56% αφορά χρηματοδοτούμενο έργο από τον ΕΟΧ για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Επιπλέον, στον προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι €2.559.112 για μισθοδοσία, από το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Πρωτοπαπάς, άνω του €1,3 εκατ. αφορά 20 υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. 

Ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 και συναφείς νομοθεσίες 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η ρύθμιση του φορολογικού χειρισμού σε σχέση με δάνεια που εντάσσονται στο Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Φοροελαφρύνσεις για σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» 

Stockwatch: Χωρίς τέλη και φόρους το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 3) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €390.635.126 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ποσού ύψους €12.833.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ποσού ύψους €242.397,00 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος και Συναφείς Νόμοι του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικών νόμων, ώστε να παραταθεί η ισχύς των υφιστάμενων ρυθμίσεων που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης επί των Πλεοναζόντων Κερδών στους Τομείς του Αργού Πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου, του Γαιάνθρακα και των Διυλιστηρίων Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης επί των πλεοναζόντων κερδών του έτους 2023 στις οντότητες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εξαγωγής ή εξόρυξης αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου ή γαιάνθρακα, της διύλισης πετρελαίου ή της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης, τα οποία προέκυψαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας κατά την περίοδο 2022-2023. 

Ο Τροποποιητικός (Αρ. 1) του περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2023 Νόμου του 2023 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2023 Νόμου του 2023, ώστε να προβλεφθεί ανακατανομή πιστώσεων ύψους €60.764 μεταξύ άρθρων, και παράλληλη δημιουργία τριών άρθρων χωρίς να μεταβάλλεται το ύψος του εν λόγω προϋπολογισμού. 

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης Έναντι Τρίτου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/103/ΕΚ σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής». 

Αποδεσμεύσεις Κονδυλίων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε αποδεσμεύσεις κονδυλίων που αφορούν την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσία, την Πολιτική Άμυνα, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Γενικό Λογιστήριο και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Αποφάσεις για Δωδεκατημόριο Ιανουαρίου και προϋπολογισμό Βουλής 

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Ιανουάριο 2024 (Δωδεκατημόριο Ιανουαρίου 2024) και την έγκριση του προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων για το οικονομικό έτος 2024. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα