Η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ανακούφισης του αγροτικού κόσμου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αυξήσεις κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα. 

Η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ανακούφισης του αγροτικού κόσμου 

Ο Προέδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, επεσήμανε πως «ακούγοντας κάποιος τον αρμόδιο Υπουργό θα νομίζει πως οι αγρότες μας είναι εκατομμυριούχοι. Από τον περασμένο Μάρτιο και ενώ είναι πρώτη προτεραιότητα στο προεκλογικό πρόγραμμα Νίκου Χριστοδουλίδη η μείωση του κόστους παραγωγής, δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Ούτε βελτίωση των υφιστάμενων μέτρων, ούτε οποιοδήποτε νέο μέτρο ανακούφισης από το αυξημένο κόστος, που χωρίς ίχνος υπερβολής, σκοτώνει τον αγροτικό τομέα, μέρα με τη μέρα. 

Ακούσαμε και σήμερα πολλά «θα» και εξαγγελίες, ωστόσο πράξεις και έργα δεν βλέπουμε. Οι αγροτικές οργανώσεις και οι ομάδες παραγωγών έκρουσαν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πάει άλλο. 

Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δρομολογήσει υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και λήψη μέτρων ανακούφισης του αγροτικού κόσμου από τα αυξημένα κρατικά έσοδα λόγω της ακρίβειας. 

Δεν θα κουραστούμε να πιέζουμε για το θέμα αυτό, γιατί άπτεται χωρίς ίχνος υπερβολής της επιβίωσης του αγροτικού τομέα. Ως εκ τούτου θα επανέλθουμε στο θέμα τον προσεχή Ιανουάριου». 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού Νόμου ώστε να συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 4, παράγραφος 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2021, όσον αφορά την περιεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). 

Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη του προαναφερόμενου Κανονισμού, η περιεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε THC έχει αυξηθεί από το 0,2% στο 0,3%. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Μετονομασίας της Υπηρεσίας Μεταλλείων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η μετονομασία της Υπηρεσίας Μεταλλείων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, δεδομένου του ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας αυτής τα τελευταία χρόνια αφορά τη λατομική βιομηχανία.   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Οι περί Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (Συντάξεις και Χορηγήματα Υπαλλήλων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του Ταμείου από ιδιώτες ελεγκτές και όχι από την Υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.    

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διάσταση απόψεων ΥΠΑΜ-ΥΠΟΙΚ για γυναίκες υπαξιωματικούς, ανάγκη αναθεώρησης ύψους ΕΕΕ, 800 διαζύγια τον χρόνο στην Κύπρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/02/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Διάσταση απόψεων ΥΠΑΜ-ΥΠΟΙΚ στο θέμα των γυναικών υπαξιωματικών Διάσταση απόψεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών ως προς το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία εις βάρος γυναικών

Οικονομικών

Διαφάνεια στη διαδικασία αποσπάσεων, απαλλαγή φορολόγησης εφάπαξ, €90 εκ. τα έσοδα από καζίνο και αύξηση εσόδων ΕΑΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 και Ο περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημόσιου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023