Αποφάσεις Ολομέλειας: Όχι στις αναπομπές Προέδρου για καύσιμα-ηλεκτρισμό και εκποιήσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας στις 02/08/2022, απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προτάσεις νόμου που προνοούν:

(α) τη μη επιβολή ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2022, επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή,

(β) την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους 2022 και

(γ) τη στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

Αναλυτικά οι προτάσεις νόμου η αναπομπή των οποίων καταψηφίστηκε:

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια καταψήφισε την αναπομπή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η μη επιβολή ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2022, επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή.

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια καταψήφισε την αναπομπή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους 2022.

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια καταψήφισε την αναπομπή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

Υπογραφή νόμων ή αναφορά στο Ανώτατο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από την καταψήφιση των αναπομπών των πιο πάνω προτάσεων νόμου, απομένει με τις εξής δύο επιλογές:

(α) να υπογράψει τους νόμους και έτσι να τεθούν σε ισχύ ή

(β) να αναφέρει τους νόμους στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν αυτοί είναι συμβατοί με το Σύνταγμα και εάν αποφασίσει ότι είναι συμβατοί, τότε να ισχύσουν.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αναφοράς και για όσο εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι νόμοι δεν θα ισχύουν.

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών 

Η Σάβια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ είπε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι κόσμος υποφέρει και τον στηρίζει με 3 δέσμες μέτρων €350 εκατομμυρίων συνολικά. Είπε ότι η Κυβέρνηση έχει άμεσα αντανακλαστικά και ευαισθησία και τα μέτρα αυτά είναι ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της στοχεύσεις της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου η ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι εκεί καταγραμμένη και για όσους το είχαν ανάγκη για προστασία της πρώτης τους κατοικίας και με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και άλλα σχέδια.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί, φαίνεται ότι ο λαϊκισμός έχει το πάνω χέρι, η κρίση όμως θα συνεχιστεί και να έχουμε υπόψη και την αξιοπιστία της χώρας μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η αναστολή στις εκποιήσεις θα έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια προώθησης του σχεδίου για ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο θα στηρίξει τους ευάλωτους.

Ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ τόνισε ότι καλά θα κάνουν κάποιοι να βελτιώσουν τα ελληνικά τους για το τι είναι κυβερνητικό και φιλοκυβερνητικό και επέκρινε το ΕΛΑΜ λέγοντας ότι στα δύσκολα «ήταν πάντα το δεξί δεκανίκι του ΔΗΣΥ».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κοινωνική αναλγησία στα θέματα των εκποιήσεων και διερωτήθηκε πως μιλούν για δημοσιονομική επιβάρυνση όταν άλλαξαν 3 φορές τα νούμερα. Πρόσθεσε ότι σημασία έχει πως η Κυβέρνηση έχει αυξημένα έσοδα.

Ως ΑΚΕΛ είπε, διεκδικούμε την προστασία των  πολιτών από την ακρίβεια καθώς οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει από πέρσι και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι ζει σε γυάλινους πύργους. Ο κ. Δαμιανού προχώρησε λέγοντας ότι μπουχτήσαμε με τις εξαγγελίες και ότι επιτέλους χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών και των υπερπρονομίων των τραπεζών.

Διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση δεν ζήτησε παρεκκλίσεις όπως έκαναν άλλα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι κοροϊδία ότι κόπτωνται για το κεκτημένο για το ΦΠΑ «όταν αυτή η κυβέρνηση παρανομούσε συνειδητά για να δίνει διαβατήρια στους επενδυτές και εν γνώσει τους παρανομούσαν και παραπληροφορούσαν τη Βουλή».

Όλα αυτά, κατέληξε, θα τερματιστούν με μια πραγματικά φιλοπροοδευτική κυβέρνηση.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ είπε ότι έγινε προσπάθεια για να δοθεί προεκλογικός χαρακτήρας στην πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις και τόνισε πως θα ανέμενε λίγη ταπεινότητα από όσους κόπτονται για το λαό και τους μικρομεσαίους «ενώ δίνουν χρήματα στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι πρόκειται για προσωρινή ανάπαυλα στις εκποιήσεις και ότι η σωστή λύση θα δοθεί μόνο μέσω της εισήγησης του ΔΗΚΟ για ειδικό δικαστήριο για χρηματοοικονομικές διαφορές που εκεί θα προσφεύγουν καλόπιστοι δανειολήπτες και θα εκδίδεται απόφαση εντός 60 ημερών.

«Είναι μια πρόταση για μόνιμη, σωστή και διαφανή λύση», ανέφερε. Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον ΥΠΟΙΚ και ότι ευελπιστεί ότι θα αχθεί ενώπιον της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι το κούρεμα του 2013 συνεχίζεται και μίλησε για ευθύνες και του κεντρικού τραπεζίτη τις οποίες πρέπει να αναλάβει.

Ο Σταύρος Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι η πρόταση για τις εκποιήσεις, στην οποία εισηγητής είναι και το κόμμα του, είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη. Κατηγόρησε τους υποψήφιους Προέδρους ότι άρχισαν την πρόωρη προεκλογική περίοδο και τους κάλεσε να πουν πως ακριβώς στοχεύουν οι ίδιοι να επιλύσουν το ζήτημα.

«Προσπαθήσαμε να απλώσουμε δίχτυ προστασίας για 90 μέρες. Δεν μπορούν κάποιοι να περιμένουν 90 μέρες και θέλουν να ξεσπιτώνουν κόσμο μέσα στο δεκαπενταύγουστο», είπε.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε ότι εδώ και χρόνια βιώνουμε αυτά τα ζητήματα στην κοινωνία μας και κάποιοι επικαλούνται ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσίες. Για τις εκποιήσεις, είπε,  δεν είδαμε να εφαρμόζονται πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας «γιατί κάποιοι θέλουν να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να πει αν πράγματι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που απειλούνται με εκποιήσεις και υποστήριξε ότι το σχέδιο Εστία απέτυχε παταγωδώς και η Βουλή αναμένει εδώ και καιρό το σχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους, ο ΠτΔ δεν έχει νομικό έρεισμα για αναφορά, διερωτήθηκε ποιο σημείο θα επικαλεστεί ενώ πρόσθεσε, κινδυνεύει να μείνει και εκτεθειμένος. Κάλεσε επίσης τους κυβερνώντες να εξηγήσουν τα περί χάους που θα δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα.

Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι επιτέλους πρέπει να βρεθεί η έννοια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τονίζοντας ότι δεν γίνεται στο ίδιο καλάθι να είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές και ευάλωτοι.

Αναφέρθηκε στα μηνύματα από τον κόσμο που έχει ανάγκη, τα οποία πρέπει να λάβει το κράτος και διερωτήθηκε πως γίνεται να λένε από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν γίνονται εκποιήσεις πρώτης κατοικίας σε αντίθεση με το γραφείο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου που ανακοινώνει κάθε βδομάδα αναστολές εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.

«Το 2018 με τον Συνεργατισμό έγιναν τραγικά λάθη και τα βρίσκουμε μπροστά μας. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα τα πληρώσει και σίγουρα όχι ο δανειολήπτης», ανέφερε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ μίλησε για στοχευμένη πρόταση για αναστολή διαδικασίας εκποίησης ως 31 Οκτωβρίου και διερωτήθηκε πως επηρεάζεται η οικονομία από αυτή την αναστολή. Υποστήριξε ότι δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις και κάλεσε όλους συλλογικά να δουν το θέμα των καλοπληρωτών, ώστε να βοηθηθούν μέσα από ένα σωστό συνολικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Δείτε επίσης:

Επιτροπή Οικονομικών: Περιπέτειες με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κίνδυνοι εκταμίευσης πρώτης δόσης Σχεδίου Ανάκαμψης

ΠτΔ: Αναπομπή προτάσεων νόμου μη επιβολής ΦΠΑ στα καύσιμα και αναστολής εκποιήσεων

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα