ΠτΔ: Αναπομπή προτάσεων νόμου μη επιβολής ΦΠΑ στα καύσιμα και αναστολής εκποιήσεων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, ανέπεμψε τις δύο προτάσεις νόμου που αφορούσαν στη μη επιβολή ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2022, επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή και την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2022, στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπεμψε την πρόταση νόμου που αφορούσε στη στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του ΠτΔ προς την Πρόεδρο της Βουλής, οι λόγοι αναπομπής για τις δύο πρώτες προτάσεις νόμου αφορούν στην ασυμβατότητα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και με τα άρθρα 61, 167, 169 και 179 του Συντάγματος.

Περαιτέρω, οι δύο προτάσεις νόμου αναμένεται να επιφέρουν μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή τους θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων από την μη επιβολή ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, υπολογίζεται να ανέλθει για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 σε €30 εκατ., ενώ η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων ΦΠΑ από τα τιμολόγια της ΑΗΚ από την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της Ρήτρας Αναπροσαρμογής της τιμής των Καυσίμων για την περίοδο Ιουλίου —Δεκεμβρίου 2022 υπολογίζεται να ανέλθει σε €75 εκατ.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη πρόταση νόμου, οι λόγοι αναπομπής αφορούν στο γεγονός ότι το μέτρο της αναστολής έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα.

Η Επιτροπή Οικονομικών θα συνέλεθει εκτάκτως την Τρίτη, 02/08/2022, στις 9:30 π.μ., για να εξετάσει τις αναπομπές, ενώ η Ολομέλεια του σώματος θα συνέλθει στις 12:00 μ. για τη λήψη τελικής απόφασης σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη των αναπομπών.

Αναλυτικά οι προτάσεις νόμου που αναπέμφθηκαν:

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: ΠτΔ: Ανέπεμψε τους νόμους για ακρίβεια και εκποιήσεις

Nomoplatform

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Γιορτή για τη χάραξη πολιτικής το 3º Cyprus Forum

Το Cyprus Forum αποτελεί την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διοργάνωση χάραξης πολιτικής στην Κύπρο, το οποίο διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2020 ως ένα ανεξάρτητο, φιλόδοξο, μη κερδοσκοπικό ετήσιο συνέδριο που επιδιώκει να γίνει μοχλός και καταλύτης για αλλαγές μέσω συζητήσεων που οδηγούν σε

Nomopress

Nomopress: Το δικό σου ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του Nomoplatform, ξεκινάμε το Nomopress, το πρώτο ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό της Κύπρου. Έναν δρόμο που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να διαβούμε, καθώς δεν ξέρουμε εκ των προτέρων που θα μας βγάλει.   Φιλοδοξούμε ωστόσο, το Nomopress να αποτελέσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό, σε υψηλά