Επιτροπή Οικονομικών: Περιπέτειες με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κίνδυνοι εκταμίευσης πρώτης δόσης Σχεδίου Ανάκαμψης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας στις 02/08/2022, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως με σκοπό την εξέταση της αναπομπής των πιο πάνω προτάσεων νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η μη επιβολή ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2022, επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή,

(β) η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους 2022 και

(γ) η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

Μιλώντας ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, είπε πως τα δύο νομοθετήματα που αφορούν στην κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και στην κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος «αντιβαίνουν του κοινοτικού κεκτημένου και θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες». Υπενθύμισε την επιστολή της Κομισιόν της 27ης Ιουλίου η οποία χαρακτηρίζει «προβληματικά» τα δύο νομοθετήματα και ζητά τη διόρθωση της κατάστασης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο κ. Παντελή υπενθύμισε επίσης πως η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα συνολικής επίπτωσης €350 εκατ. (περιλαμβανομένων και των τελευταίων επιδοτήσεων για κάλυψη των νέων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος), προσθέτοντας πως με τα δύο νομοθετήματα θα υπάρξει νέος αντίκτυπος πέραν των €100 εκατ., κάτι που θα μειώσει τα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας, επηρεάζοντας την ικανότητα της Δημοκρατίας για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στη συνέχεια.

«Αναμένουμε να έχουμε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, με επιπτώσεις στην ανεργία και στα έσοδα του κράτους», είπε, προσθέτοντας πως αυτά τα μέτρα δεν περνούν απαρατήρητα και ήδη έχουμε ερωτήματα από οίκους αξιολόγησης σε μια περίοδο αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ενώ τίθεται αν αμφιβόλω η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, που ευκολύνει και την έξοδο στις αγορές με χαμηλές αποδόσεις.

«Αν προχωρούμε σε έκδοση ομολόγων με ψηλότερες αποδόσεις τα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής μειώνονται», εξήγησε.

Επίπτωση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου

Παράλληλα, ο ΓΔ του Παντελή είπε πως σε περίπτωση εφαρμογής των δύο νομοθετημάτων που αφορούν τον μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό η επίπτωση στα δημόσια έσοδα, περιλαμβανομένων και των κυβερνητικών μέτρων, εκτιμάται στα €455 εκατ. (€350 εκατ. κυβερνητικά μέτρα και άλλα €105 εκατ. από τα δύο νομοθετήματα).

«Αν αφεθούν οι νόμοι να τεθούν σε ισχύ η συνολική στήριξη θα φτάσει σχεδόν μισό δισ.. Είναι ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να τύχει διαχείρισης από το ΥΠΟΙΚ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Παντελή απέρριψε τα επιχειρήματα ότι το κράτος έχει αυξημένα έσοδα ύψους €300 εκατ. λόγω των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των τιμών των καυσίμων.

Ενδεικτικά παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων τα κρατικά έσοδα το πρώτο μισό του 2022 από τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά €1,7 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ τα έσοδα από το φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό παρουσίασαν αύξηση €3,4 εκατ. το πρώτο μισό του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Επανέλαβε εξάλλου τα επιχειρήματα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τα νομοθετήματα επηρεάζουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό και τα άρθρα του Συντάγματος για τη διάκριση των εξουσιών.

Κινδυνεύει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του ΣΑΑ

Αναφορικά με το νόμο για τη νέα αναβολή των εκποιήσεων, ο κ. Παντελή είπε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω αναστολή «δεν αφήνει περιθώριο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή που αφορά την ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων», που ήταν το 14ο ορόσημο για υποβολή του αιτήματος για πρώτη εκταμίευση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατ.

«Στην ουσία καθιστά το εν λόγω πλαίσιο μη εφαρμόσιμο και η εν λόγω αναστολή θα τύχει αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια αξιολόγησης του οροσήμου 14 και για το κατά πόσον έχουμε επιτύχει το εν λόγω ορόσημο», είπε, προσθέτοντας πως κατά την αξιολόγηση ενδέχεται να θεωρήσει ότι η εν λόγω αναστολή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω πλαισίου και την εφαρμογή του ΣΑΑ εννοώντας τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις Βουλευτών/Βουλευτριών ότι η αναβολή των εκποιήσεων δεν επηρεάζει την υλοποίηση του οροσήμου του ΣΑΑ, ο κ. Παντελή παρέπεμψε στην εκτελεστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει του οποίου η μεταρρύθμιση πρέπει να καθιστά το πλαίσιο όσο το δυνατόν πιο εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.

Σημείωσε δε πως η αρμόδια Διεύθυνση που αξιολογεί την υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ζητήσει διευκρινίσεις, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου η εν λόγω Διεύθυνση έχει επεκτείνει την περίοδο αξιολόγησης στους τρεις μήνες από τον ένα μήνα που ισχύει για τα άλλα κράτη – μέλη.

Βουλευτές/Βουλεύτριες εξέφρασαν διαφωνία με την ερμηνεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή της Κομισιόν. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ήδη ότι θα απορρίψει την αναπομπή, ενώ μέλη της Επιτροπής, πλην του ΔΗΣΥ, άφησαν αιχμές κατά των αναπομπών.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Περιπέτειες με ΕΕ, κινδυνεύει η εκταμίευση €85 εκατ.

Stockwatch: Σφήνα Κομισιόν για κατάργηση ΦΠΑ

Stockwatch: Στη βουλή οι αναπομπές για καύσιμα, ρεύμα και εκποιήσεις

Stockwatch: «Κοροϊδεύουμε» τους θεσμούς, σε κίνδυνο η αξιοπιστία

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον