Πρόταση νόμου για αντιμετώπιση εκδικητικής πορνογραφίας, διορία μέχρι 18 Οκτωβρίου για ρύθμιση μητρώου δικηγόρων 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/07/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της μη Συναινετικής Χρήσης Προσωπικών Εικόνων Ερωτικού ή/και Σεξουαλικού Περιεχομένου Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση ξεχωριστής νομοθεσίας, ώστε να ποινικοποιηθεί η μη συναινετική χρήση προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου (η ούτως καλούμενη «εκδικητική πορνογραφία»), η οποία διαπράττεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε αυτή στρέφεται κατά γυναικών είτε κατά ανδρών, και η οποία συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του εικονιζόμενου προσώπου με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.

Πρόταση νόμου για αντιμετώπιση εκδικητικής πορνογραφίας

Συναντίληψη επί της αρχής διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών σε σχέση με την πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, πρόκειται για ένα ποινικό αδίκημα που λαμβάνει διαστάσεις, για το οποίο έχουν νομοθετήσει οι πλείστες χώρες της ΕΕ και επεσήμανε ότι στην Κύπρο υπάρχει νομικό κενό, ιδίως όσον αφορά την προστασία αντρών θυμάτων τέτοιων πρακτικών.

Η πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της μη συναινετικής χρήσης προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου, υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ. Κατά την έναρξη της συζήτησης, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλώθηκε η πρόθεση να υπάρξει συνεργασία για την απαραίτητη επεξεργασία της νομοθεσίας, ώστε να καλύπτει όλα τα θύματα.

Ο κ. Κουκουμάς επεσήμανε ότι το φαινόμενο έχει αυξητικές διαστάσεις διεθνώς αλλά και στην Κύπρο. «Από το 2017 μέχρι 2022, η Αστυνομία δέχθηκε 65 καταγγελίες, ενώ το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έλαβε 400 περίπου καταγγελίες για περιστατικά όπου άτομα έστειλαν προσωπικές φωτογραφίες και μετά δέχονταν απειλές κυρίως οικονομικής φύσεως, ότι θα δημοσιεύονταν οι φωτογραφίες», ανέφερε.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κουκουμάς αναφέρει ότι συνέπεια του φαινομένου είναι η κοινωνική και ψυχολογική εξόντωση του θύματος, η απομόνωση από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο, με συνέπειες στην επαγγελματική ζωή, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας. «Όχι τυχαία αυτό το έγκλημα χαρακτηρίζεται ως διαδικτυακός βιασμός», πρόσθεσε.

Κατά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού εισηγήθηκε όπως οι περιπτώσεις που αφορούν παιδιά να ρυθμίζονται στο πλαίσιο του νόμου του 2014 για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, ο οποίος επιφέρει αυστηρές ποινές, ακριβώς λόγω της ηλικίας των θυμάτων. Εξάλλου, λειτουργοί της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Υγείας, ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι προωθούνται και επιμορφώσεις σχετικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση του sexting, που μπορεί να θυματοποιήσει εξίσου αγόρια και κορίτσια.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε να θύματα τέτοιου είδους επιθέσεων», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης. Σημείωσε, δε, ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αναφέρθηκε στη συνεδρίαση από εκπρόσωπο της Αστυνομίας, πως οι διαδικτυακοί πάροχοι συζητούν σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο το ενδεχόμενο να προχωρήσουν πολύ σύντομα σε απόφαση για άμεση διαγραφή τέτοιου υλικού, αμέσως μόλις αναρτάται στο διαδίκτυο.

«Στην Κύπρο είχαμε τα τελευταία χρόνια είχαμε 65 καταγεγραμμένες καταγγελίες, αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν την υπόθεση, για να μην πάρει περισσότερες διαστάσεις», σημείωσε ο κ. Τορναρίτης. Κατέληξε ότι σκοπός είναι με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων «να δούμε πώς, χωρίς να επικαλύπτουμε νομοθεσίες, θα καταλήξουμε στο καλύτερο συμπέρασμα και θα οδηγήσουμε σε ψήφιση ένα νομοθέτημα που θα ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε γραπτή του δήλωση, ο εισηγητής της πρότασης και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει ότι η πρόταση «θεσπίζει νομική υποχρέωση για τους παρόχους διαδικτύου, ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών να διαγράφουν ακαριαία τέτοιο υλικό» και «αλλάζει το πλαίσιο ώστε να μην απαιτείται να αποδειχθεί πρόθεση του δράση να εκφοβίσει/εξευτελίσει, να προκαλέσει βλάβη ή να αποκομίσει οικονομικό όφελος σε βάρος του θύματος».

Εξηγεί ότι η συνήθης δικαιολογία των δραστών που διαδίδουν τέτοιο υλικό χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου είναι «το έκανα για πλάκα», «το έκανα γιατί ήμουν πληγωμένος που με εγκατέλειψε» κ.λπ. Προσθέτει, ακολούθως, ότι η πρόταση σκοπό έχει να προστατεύεται κάθε θύμα ανεξαρτήτως φύλου.

Ο κ. Κουκουμάς προσθέσει ότι η πρόταση θέτει ως επιβαρυντικούς παράγοντες στην επιβολή ποινής τη διάπραξη του αδικήματος από πρώην ή νυν σύζυγο/σύντροφο, τη διάπραξη στην παρουσία παιδιού, αν είχε αποτέλεσμα αυτοκτονία ή θάνατο του θύματος και άλλα. Ακόμα, καλύπτει και τις περιπτώσεις που το υλικό που διακινείται δεν είναι πραγματικό αλλά πρόκειται για υλικό που έχει τύχει επεξεργασίας ώστε να παραπέμπει σε συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εκφράστηκε σήμερα μια γενική συναντίληψη επί της αρχής, επί της φιλοσοφίας της πρότασης του ΑΚΕΛ για μια ξεχωριστή και πιο δραστική νομοθεσία για το φαινόμενο αυτό», ανέφερε ο κ. Κουκουμάς, καταλήγοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε επισταμένα πάνω σε αυτές ώστε να βελτιώσουμε όπου χρειάζεται νομοτεχνικά τις διατυπώσεις και να οριστικοποιήσουμε το κείμενο».

Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου, καθώς και η καλύτερη εποπτεία του.

Διορία μέχρι 18 Οκτωβρίου για να ρυθμίσει η Βουλή το θέμα του μητρώου δικηγόρων

Παράταση μέχρι τις 18 Οκτωβρίου πήρε η Βουλή για τη ρύθμιση του θέματος που αφορά το ενδεχόμενο διαγραφής δικηγόρων από το μητρώο. Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, μέχρι την ημερομηνία εκείνη η Βουλή θα πρέπει να έχει προχωρήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου περί δικηγόρων, που, όπως εξήγησε, αφορά δικηγόρους που εργάζονται στον ιδιωτικό, δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, στη Βουλή, στην Κεντρική Τράπεζα, σε τράπεζες, σε λογιστικά γραφεία και αλλού. 

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η 17η Αυγούστου συνιστά ημερομηνία – ορόσημο, καθώς, αν δεν ψηφιστεί η νομοθεσία, οι δικηγόροι που εργάζονται σε δραστηριότητες παρεμφερείς με το αντικείμενό τους, και όχι στη μαχόμενη δικηγορία, θα υποβληθούν σε εξετάσεις ή θα διαγραφούν από το μητρώο των δικηγόρων. «Στόχος της Επιτροπής Νομικών είναι να μη διαγραφεί κανένας απολύτως δικηγόρος, κανένας απολύτως νομικός, ο οποίος πέτυχε να εξασφαλίσει το πτυχίο του, από το συγκεκριμένο μητρώο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Έχουμε διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ότι η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί μέχρι τις 18/10», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μέχρι τότε, «θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει νομοθεσία, μέσα από την οποία τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα καταβάλλουν ένα ετήσιο τέλος περίπου 100 ευρώ και θα παρακολουθούν, μαθήματα, δηλαδή διά βίου εκπαίδευση, τα ίδια που παρακολουθούν και μαχόμενοι δικηγόρων, καθώς και άλλα μαθήματα που θα έχουν σχέση με τη δικηγορία ευρύτερα».

«Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή θα προχωρήσει τάχιστα, και θα καταλήξουμε αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, ώστε και εκπαιδευτικά οχυρωμένα να είναι αυτά τα πρόσωπα, αλλά και να μην θυματοποιηθεί κανένας απολύτως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Σχολής Δικαστών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή επανεξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση με το νέο νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής της δικαιοσύνης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια του σώματος.

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε η προστασία που παρέχεται στους καλούμενους «εγκλωβισμένους αγοραστές» να επεκταθεί και σε αγοραστές οι οποίοι καταθέτουν σύμβαση πώλησης στο αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο δυνάμει διατάγματος δικαστηρίου εκδοθέντος κατόπιν αίτησης η οποία έχει κατατεθεί στο αρμόδιο επαρχιακό δικαστήριο εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η Επιτροπή διαβουλεύθηκε επί τροπολογιών του προτεινόμενου νομοσχεδίου και αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέτασή του σε επόμενη συνεδρία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Νέες διευκολύνσεις για «εγκλωβισμένα» ακίνητα 

Οι περί του Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση – Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών – Θέση Λειτουργού Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Α΄ (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Διοίκηση) – Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας – Θέσεις Πρώτου Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου, Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου και Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023

Οι περί του Υφυπουργείου Τουρισμού – Θέσεις Διευθυντή Τουρισμού, Τεχνικού Λειτουργού και Λειτουργού Διασφάλισης Ποιότητας (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023

Οι περί Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών – Θέση Ανώτερου Φωτογράφου (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023

Οι περί Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Θέσεις Διευθυντή, Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού και Ανώτερου Κτηματολογικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού – Θέση Γραμματειακού Λειτουργού – Γενικό Γραμματειακό Προσωπικό (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων