Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΠΚ, μεταφορά μαθητών από πόρτα σε πόρτα και στήριξη παιδιών με εξιδεικευμένους συνοδούς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/07/2023, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πρόσθετων πιστώσεων συνολικού ύψους €19.256.050 έναντι των οποίων θα πραγματοποιηθούν δαπάνες ύψους €18.656.050 από Κρατική Χορηγία και €600.000 από το ποσό που είσπραξε ήδη το ΠΚ σε προηγούμενα έτη από τη Θεσμική Χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του ΚΟΙΟΣ. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι στην Επιτροπή Παιδείας συζήτησαν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους 19 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουν το εξαίρετο έργο, το οποίο επιτελεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη συνεισφορά του γενικά στην κοινωνία της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, είπε, θεωρούν ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός της κάθε αρχής, του κάθε δημοσίου πανεπιστημίου στην προκειμένη περίπτωση, ο οποίος κατατίθεται αρχικά κοντά τους, πρέπει ή δυνατόν μέχρι το τέλος της χρονιάς να είναι και ο τελικός, εκτός αν συμβεί κάτι το έκτακτο ή διαφοροποιηθούν σημαντικά οι όποιοι στόχοι ή οι ανάγκες. 

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε δηλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο και το επανέλαβε και το περασμένο Μάρτιο ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός λόγω των δημοσιονομικών οροφών που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε δραστικές εξοικονομήσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τις εξοικονομήσεις ευρύτερα που προβαίνει και θα προβεί. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν», σημείωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Κάρουλλας, πρέπει να επανεξεταστεί στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας για τα δημόσια πανεπιστήμια η συνεργασία, η κατανομή ρόλων μεταξύ των δημοσίων πανεπιστημίων γιατί όχι και των ιδιωτικών για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων. 

«Ως ΔΗΣΥ έχουμε συμφωνήσει για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής, το συντομότερο δυνατό, εντός της εβδομάδας για την επανεξέταση του ζητήματος αυτού», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν μπορεί μερικούς μήνες μετά που εγκρίνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του κράτους να έρχεται η Κυβέρνηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

«Ο λόγος που κάνουμε ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό είναι για να έχουμε μια εικόνα όλη τη χρονιά, να υπάρχει ένας προγραμματισμός, ένας σχεδιασμός, να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τα δημόσια οικονομικά. Οι συμπληρωτικοί προϋπολογισμοί πρέπει να έρχονται μόνο για έκτακτες ανάγκες και όχι για ανάγκες οι οποίες ξέρουμε ότι υπάρχουν και δεν περιλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα οι κυβερνώντες να δίδουν μια λανθασμένη εικόνα περί πλεονασμάτων και ξαφνικά να προκύπτουν ανάγκες πολλών- πολλών εκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε. 

Επί της ουσίας για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε ζητήσει μια συγκεκριμένη χορηγία και πήρε πολύ λιγότερα λεφτά, ενώ τώρα τρέχει να καλύψει ανάγκες με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. 

Ταυτόχρονα, συνέχισε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία χρόνια λόγω μη επαρκούς στήριξης από το κράτος χρησιμοποιεί τα ίδια έσοδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα ίδια έσοδα του Πανεπιστημίου να τείνουν προς εξάντληση. 

«Άρα χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα και να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: Δεν μπορεί να υπολογίζεται το κόστος ανά φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου στις €3.500, όπως ήταν το 1992. Μόνο τον πληθωρισμό να προσθέσει κάποιος, χωρίς τα επιπρόσθετα έξοδα, το ποσό τουλάχιστον διπλασιάζεται. Άρα, χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για τις πραγματικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αυτού του κοσμήματος για την κυπριακή κοινωνία, αλλά και ευρύτερα. Παράλληλα, όπως έχουμε υποδείξει στο Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται και ένας ευρύτερος σχεδιασμός για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δηλαδή για τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, ούτως ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των δημοσίων πόρων», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, παράλληλα, ότι «ακούστηκαν και πάλι σήμερα επιθέσεις, ακρότητες και απειλές κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου». 

«Εάν κάποιοι στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους έχουν άλλα πράγματα- εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων- εμάς και τον κυπριακό λαό δεν μας απασχολεί. Δεν μπορεί, όμως, να αφήνονται σκιές για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την οποία μάλιστα να υπενθυμίσω συνάδελφοι πριν από μερικά χρόνια κατέθεσαν πρόταση νόμου για κατάργηση της, ούτε να αφήνονται σκιές για ενδεχόμενο κλείσιμο ερευνητικών κέντρων. Αν πρέπει να γίνει ένας καλύτερος έλεγχος, εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα το ζητήσουμε, αλλά επαναλαμβάνω προς την κατεύθυνση της στήριξης, της εύρυθμης λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου», πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτή τη φιλοσοφία, «εμείς θα εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε  για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου». 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών με σχολικό λεωφορείο από πόρτα σε πόρτα

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών με σχολικό λεωφορείο από πόρτα σε πόρτα και το ενδεχόμενο επέκτασής του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι στην Επιτροπή Παιδείας εξέτασαν το θέμα, το οποίο ενέγραψαν ως ΑΚΕΛ, για τη λειτουργία του θεσμού των λεωφορείων από πόρτα σε πόρτα στην εκπαίδευση. 

«Του θεσμού, δηλαδή, που μεταφέρει το παιδί του Δημοτικού από το σπίτι του  στο σχολείο και το επιστρέφει με την ίδια διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας θεσμός τον οποίο επικροτούμε και ο οποίος θέλουμε να επεκταθεί, διότι εξυπηρετεί τα παιδιά και τους γονείς, θα δώσει απάντηση- έστω και μερική- στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενισχύει την κοινωνικοποίηση των παιδιών και έχει πολλά άλλα θετικά», πρόσθεσε. 

Είπε, επίσης, ότι εγείραν σήμερα το θέμα της μεταφοράς παιδιών με αναπηρία, για το οποίο πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και να υπάρξει και η ανάλογη προσοχή. 

«Σίγουρα τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορεί να αποκλείονται από ένα τέτοιο μέτρο. Υπάρχει, επίσης, το θέμα της επέκτασης του θεσμού στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά και ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδιασμού. Ο θεσμός εφαρμόστηκε για 300 περίπου παιδιά, φαίνεται ότι λειτουργεί, ποιοι είναι οι στόχοι μας; Πόσα παιδιά θέλουμε να καλύψουμε του χρόνου, πόσα παιδιά θέλουμε να καλύπτουμε σε πέντε χρόνια και πόσα σε δέκα χρόνια. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται στρατηγικό σχεδιασμό για να προχωρήσουν με τον τρόπο που πρέπει», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι ένας χρήσιμος θεσμός, τον οποίο εισηγήθηκαν πριν δύο χρόνια και τον οποίο βλέπουν να αποδίδει προς όφελος και των παιδιών και των οικογενειών τους, απαμβλύνει το κυκλοφοριακό. 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ζητούν την επέκταση του θεσμού και ήδη προβαίνουν σε ενέργειες για να επεκταθεί και σε Δήμους και σε Κοινότητες. 

Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει στην εξεύρεση οδηγών, σημειώνοντας ότι προωθούν νομοθετική ρύθμιση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών, ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα της εξεύρεσης οδηγών λεωφορείων.

Καταλληλότητα σταδίου ΓΣΟ και σχεδιασμοί πολιτείας για αξιοποίησή του

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την καταλληλότητα του σταδίου ΓΣΟ και οι σχεδιασμοί της πολιτείας για την αξιοποίησή του.

Η στήριξη παιδιών με εξιδεικευμένους συνοδούς ενώπιον της Επ. Παιδείας

Το θέμα που αφορά τη στήριξη παιδιών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με εξιδεικευμένους συνοδούς, ενεγράφη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι «επειδή όταν κάναμε τη δημόσια καταγγελία για τον μικρό Αντώνη σχετικά με την αρχική άρνηση του Υπουργείου Υγείας να παραχωρηθεί νοσηλευτής για να φοιτήσει στο θερινό σχολείο, είπαμε ότι αυτό το θέμα το ανοίγαμε για όλα τα παιδιά με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις που δυστυχώς δεν τους δίνεται εξειδικευμένος νοσηλευτής για να μπορούν να φοιτούν απρόσκοπτα στα σχολεία». 

Σημείωσε ότι «στην Επιτροπή Παιδείας ζητήσαμε όπως εγγραφεί και συζητηθεί άμεσα το θέμα που αφορά τη στήριξη με εξιδεικευμένους συνοδούς όπως, παραδείγματος χάριν, νοσηλευτές και οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τα δύο Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και τον οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο, έτσι ώστε να αξιολογούνται αυτές οι αιτήσεις και όλα τα παιδιά να λαμβάνουν αυτό το οποίο δικαιούνται». 

Το θέμα, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, έχει εγγραφεί σήμερα και θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας, «με στόχο και σκοπό, στην παρουσία ελπίζω των δύο Υπουργών – γιατί έχω ζητήσει να καλεστεί και η κ. Μιχαηλίδου και η κ. Κανάρη και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι- έτσι ώστε οι υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας να μην μείνουν μετέωρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Σεπτέμβρη να αναγκαστούμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις». 

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να ανοίξει η συζήτηση και ενώπιον της Επιτροπής την άλλη Τετάρτη. «Και να πιέσουμε έτσι ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε το κάθε παιδί με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, το οποίο αιτείται της οποιασδήποτε στήριξης να την έχει για να έχει απρόσκοπτη και ασφαλή φοίτηση στα σχολεία», πρόσθεσε. 

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα, «την άλλη εβδομάδα όλοι οι αρμόδιοι, οι οποίοι θα καλεστούν, να μας καταθέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες θα τρέξουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για να είμαστε έτοιμοι με τη νέα σχολική χρονιά». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων