Προώθηση λύσεων για προβλήματα Κυπρίων φοιτητών στην Ελλάδα από Επ. Παιδείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/11/2023, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς:

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Ακαδημαϊκό Προσωπικό) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η διάρθρωση θέσεων, διορισμοί, μεταβολές και άλλα συναφή θέματα.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Επίτιμοι Διδάκτορες) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η πρόνοια απονομής τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Οι περί Συγκρότησης και Λειτουργίας (Διαδικασία Εκλογών, Διορισμοί και Άλλα Συναφή Θέματα) των Οργάνων και Αξιωματούχων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η προσθήκη φράσης εντός του Κανονισμού 12(1), έτσι ώστε κατά τη λήψη απόφασης οργάνων και αξιωματούχων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και εφόσον υπάρχει πλειοψηφία των παρόντων μελών, να μην λαμβάνονται υπόψη οι λευκές και άκυρες ψήφοι κατά τη λήψη απόφασης, αλλά μόνο η πλειοψηφία μεταξύ θετικών και αρνητικών ψήφων. Με αυτή τη ρύθμιση διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Προώθηση λύσεων για προβλήματα Κυπρίων φοιτητών στην Ελλάδα από Επ. Παιδείας

Σε ενέργειες σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας προχωρά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους που φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του στη Βουλή, τα μέλη της Επιτροπής είχαν συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Κυριάκο Πιερακάκη, την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Ελλάδας και με άλλους φορείς για εξεύρεση λύσεων. 

Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι Βουλευτές κατά την επίσκεψή τους στην ελληνική πρωτεύουσα, συναντήθηκαν επίσης με τον νέο Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταύρο Αυγουστίδη, με την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ), καθώς και με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν και τους Κύπριους φοιτητές, αλλά και τους φοιτητές από Ελλάδα που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών σε κυπριακά πανεπιστήμια.

Τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν κατά τις επαφές των Βουλευτών στην Ελλάδα, ήταν η διευκόλυνση μετεγγραφών για φοιτητές από την ίδια οικογένεια, οι οποίοι έχουν περάσει σε πανεπιστήμια σε διαφορετικές πόλεις, η διάθεση θέσεων ελληνικών πανεπιστημίων σε Κύπριους φοιτητές κατά τη δεύτερη κατανομή, η έκδοση ΑΜΚΑ για Κύπριους φοιτητές, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, η αναγνώριση του πιστοποιητικού απορίας του Υφυπουργείου Πρόνοιας στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται με διευκολύνσεις οι Κύπριοι φοιτητές κατά τη διαμονή τους στη χώρα, όπως επίσης και το θέμα των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές και σημείωσε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Πιερακάκη ότι το θέμα των μετεγγραφών Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι αριθμούν περίπου 4.000, θα επιλυθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς τα παιδιά τους φοιτούν σε διαφορετικά πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι πρόκειται για περίπου 67 περιπτώσεις. Προς επίλυση προωθείται και το θέμα της δεύτερης κατανομής θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Έλληνα Υπουργού προς τους Κύπριους Βουλευτές.

«Απευθύναμε πρόσκληση τόσο στον υπουργό, ο οποίος θα έρθει μέσα στον Δεκέμβριο για να συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας, ώστε τα υπόλοιπα θέματα να επιλυθούν», είπε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής είχαν μία εξαιρετική συζήτηση και με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό απορίας, ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στις από κοινού συνεδριάσεις, καθώς τα οικονομικά κριτήρια που εφαρμόζονται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, δε συνάδουν με τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, εξήγησε ότι υπάρχει δυσκολία με την έκδοση ΑΜΚΑ για Κύπριους φοιτητές, σημείωσε, όμως, ότι δεν ήταν αρνητικοί οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ότι υπάρχουν αρκετές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. «Πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημιουργεί και προβλήματα στους φοιτητές που θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής, που τους υποχρεώνει το ίδιο το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. Όσον αφορά το θέμα των εστιών, επειδή και οι Έλληνες φοιτητές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, δυστυχώς «δεν υπάρχει φως στο τούνελ», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ένα παράπονο διατυπώθηκε από τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Ελλάδας ότι δεν συνεργαζόνταν τα κυπριακά με ελληνικά πανεπιστήμια. «Θα μεσολαβήσει η επιτροπή Παιδείας για να αναπτυχθεί μία σχέση μεταξύ του ελληνικού Πανεπιστημίου και του δικού μας πανεπιστημίου, ώστε να μην είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, απλά να συμπορεύονται οι δύο χώρες, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά δρώμενα, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, με διεκδίκηση διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα συσταθεί μία τριμελής επιτροπή από το δικό μας κοινοβούλιο και της Ελλάδας, που θα συζητά τακτικά αυτά τα θέματα.

Ερωτηθείς για θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις, τα οποία αφορούν τους φοιτητές από Ελλάδα στην Κύπρο, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι υπάρχουν 4.000 Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα και 18.000 Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο (οι μισοί εκ των οποίων φοιτούν εξ αποστάσεως) και ότι τα πανεπιστήμια παίρνουν κονδύλια για διάφορα ερευνητικά προγράμματα. «Τα δύο δημόσια πανεπιστήμια στην Κύπρο συνεργάζονται με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δεν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των κυπριακών και ελλαδικών πανεπιστημίων», είπε.

«Αν δούμε την ανάγκη οι φοιτητές μας να επωφελούνται, και οι Κύπριοι στην Ελλάδα και οι Ελλαδίτες στην Κύπρο, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν και στα ευρωπαϊκά προγράμματα», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι «το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μας και ήταν αίτημα των πρυτανικών αρχών».

Ανέφερε, ακόμα, ότι ο Έλληνας Υπουργός θα καταθέσει τον Δεκέμβριο στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου το αμέσως επόμενο διάστημα. «Τα ιδιωτικά μας πανεπιστήμια, η Κύπρος ως φορέας και περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, θα υποστεί μεγάλη ζημιά, αν δεν πάρουμε μέτρα και δε συνεννοηθούμε με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτή η εξέλιξη να μην αναγκάσει Ελλαδίτες φοιτητές που θέλουν να φοιτήσουν ή φοιτούν στην Κύπρο, να μετακινηθούν στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς. «Είναι ένα πολύ μεγάλο και λεπτό θέμα και θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα στερήσει φοιτητές από την Κύπρο, είπε ότι «δεν πρέπει να το δούμε ανταγωνιστικά, αλλά ως συνέργεια και συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων, ως ένας χώρος που μιλούμε την ίδια γλώσσα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή ότι οι συναντήσεις στην Αθήνα έγιναν «μέσα σε πνεύμα κατανόησης και αγαστής συνεργασίας» και ευχαρίστησε τους αξιωματούχους του ελληνικού κράτους γι’ αυτό.

«Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και αρμοδίων υπηρεσιών της Ελλάδας, για ρύθμιση των ζητημάτων αυτών που αφορούν», σημείωσε.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, ο κ. Κάρουλας είπε ότι καταγράφηκε «έντονη επιθυμία και βούληση των πρυτάνεων για εργασία με τα δικά μας, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, πανεπιστήμια τόσο για ερευνητικά προγράμματα, για ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών, αλλά και για περιφερειακές συνεργασίες για προώθηση και των συμφερόντων του Ελληνισμού στην περιοχή μας».

«Για όλα τα ζητήματα αυτά θεσπίζεται ειδική επιτροπή από βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Επιτροπής Παιδείας και της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων για παρακολούθηση εφαρμογής και εξέτασης των οποίων ζητημάτων αναφύονται», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα οικογενειών που έχουν τρία παιδιά που φοιτούν σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με ό,τι αυτό να αντιλαμβάνεστε ότι συνεπάγεται σε ύψος κόστους και άλλες δυσκολίες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στο θέμα των μεταγραφών.

«Θα πρέπει, βέβαια, και το κυπριακό κράτος και τη σειρά που θα έρθει να στηρίξει ευρύτερα τους φοιτητές μας και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, διότι είμαστε σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης ουσιαστικά, με τα ενοίκια να καλπάζουν, την ακρίβεια να θερίζει, το κόστος ζωής να ανεβαίνει και πολλοί φοιτητές μας σήμερα, όχι απλά δυσκολεύονται, αλλά είναι ουσιαστικά στο όριο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «οι σπουδές είναι έναν εφόδιο ζωής που μεταφέρει κάποιος σε όλη του τη ζωή, είναι όχι απλά ένα χαρτί για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά μία δύναμη που σε συνοδεύει είσαι ό,τι κάνεις στη ζωή σου», προσθέτοντας ότι «είναι τραγικό νέα παιδιά να αναγκάζονται κάτω από την οικονομική πίεση να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους».

«Άλλωστε έχουν αποκοπεί από τη φοιτητική μέριμνα τα τελευταία χρόνια €24 εκατομμύρια, τα οποία δεν έχουν επανέλθει, όπως θα έπρεπε», συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, είπε ότι στηρίζονται κατά ένα σημαντικό βαθμό στους Ελλαδίτες φοιτητές «και είναι και αυτά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να μας απασχολούν, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις των ελλαδικό χώρο».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι «η επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας ήταν πάρα πολύ σημαντική και εποικοδομητική, γιατί με όλους αυτούς τους φορείς και τους θεσμικούς αξιωματούχους της Βουλής των Ελλήνων αλλά και του ελληνικού κράτους, αναδείξαμε πέντε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες φοιτητές μας που φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια σε όλη την ελληνική επικράτεια».

«Αισιοδοξούμε ότι η συνεργασία που άνοιξε της επιτροπής Παιδείας της Βουλής μαζί με την αντίστοιχη επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και τον Υπουργό Παιδείας, θα συνεχιστεί προς το καλό των φοιτητών μας που είναι στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Τρυφωνίδης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον