Πρέσβης Ισραήλ: O πόλεμος μας είναι δίκαιος, η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/10/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, κ. Oren Anolik, για ενημέρωση σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ισραήλ. 

Πρέσβης Ισραήλ: O πόλεμος μας είναι δίκαιος, η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί 

Ο πόλεμος που αυτή τη στιγμή διεξάγει το Ισραήλ είναι δίκαιος, πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος, αν όχι πολλοί άλλοι θα πεθάνουν στο Ισραήλ και στη Γάζα και η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί, δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ Ορέν Ανόλικ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών της Βουλής σε ενημέρωση σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ισραήλ. 

Στην ενημέρωση που κράτησε πέραν της μίας ώρας, ο κ. Ανόλικ μίλησε για ένα εθνικό τραύμα που στιγμάτισε τη χώρα του, εξαιτίας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και για εκπλήρωση του χειρότερου τους εφιάλτη, όπως είπε. Ο Πρέσβης παρέδωσε στον Πρόεδρο της επιτροπής βίντεο και φωτογραφίες για τις φρικαλεότητες της Χαμάς, προειδοποιώντας ότι «πρόκειται για πολύ σκληρές εικόνες». 

«Είμαστε σε ένα πόλεμο που μας αναγκάζουν (να είμαστε) και δεν επιλέγουμε εμείς. Παλεύουμε για την ύπαρξή μας, αυτός είναι ο πόλεμος και πολεμάμε τη Χαμάς, είναι ο μηχανισμός που ελέγχει τη Γάζα, δεν πολεμάμε αμάχους. Αν δεν καταργήσουμε τη Χαμάς δεν θα υπάρξει μέλλον», τόνισε. 

Ο κ. Ανόλικ αναφέρθηκε σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στα οποία, όπως είπε, η Χαμάς φωτογραφίζεται με πτώματα θυμάτων, και τα οποία στέλνει σε συγγενείς και ακούγεται να λέει «Κοίτα μητέρα, έχω σκοτώσει Εβραίους με τα γυμνά μου χέρια». 

Μίλησε για ωμές βαναυσότητες και φρικαλεότητες της Χαμάς αναφέροντας ότι «πρέπει να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς που είναι ο de facto κυρίαρχος (στη Γάζα), και αν δεν την καταργήσουμε, δεν υπάρχει μέλλον». Ο Πρέσβης είπε ότι η χώρα του κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στον άμαχο πληθυσμό αλλά είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς θύματα. Είπε επίσης ότι ο άμαχος πληθυσμός έχει ειδοποιηθεί να πάει σε πιο ασφαλές σημείο αλλά εξήγησε ότι το Ισραήλ δεν θα πει ποτέ ότι το Χ σημείο είναι το πιο ασφαλές γιατί αυτό θα γίνει στόχος των τρομοκρατών. 

Ο κ. Ανόλικ ανέφερε εξάλλου ότι η χώρα του διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, ακολουθώντας το κανόνα της αναλογικότητας. 

Είπε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συνέβηκε στο έδαφος από την δεκαετία του 1990 και ότι οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν τη Δυτική Όχθη με διαπραγματεύσεις. 

«Η Χαμάς δεν προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αλλά τον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς θέλει ένα ισλαμικό παλαιστινιακό κράτος και δεν θέλει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν Παλαιστίνιοι από τότε που απέκτησαν τον έλεγχο της Γάζας. Δεν τους ενδιαφέρει ο διάλογος αλλά θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ. Επομένως, όσοι πιστεύουν στην ειρήνη, θα καταλάβουν τι κάνει το Ισραήλ. Δεν μοιράζονται (η Χαμάς) τις παγκόσμιες ιδέες της ειρήνης και της αρμονίας και της συνύπαρξης ή του συμβιβασμού, θέλουν (να εφαρμόσουν) το νόμο της Σαρία παγκοσμίως αν είναι δυνατόν», ανέφερε. 

Σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια είπε ότι το Ισραήλ επιτρέπει τη διέλευση τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα. Είπε ότι πριν τον πόλεμο η χώρα του προμήθευε την περιοχή με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά μετά τις 7 του Οκτώβρη η Χαμάς κατέστρεψε τα καλώδια επίτηδες, όπως είπε. 

Ο Πρέσβης του Ισραήλ απαντώντας σε ερωτήματα των Βουλευτών είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εχθρός είναι η τρομοκρατική οργάνωση και στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων. Είπε ότι η Χαμάς επιθυμεί να σαμποτάρει την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του και κάλεσε τους Βουλευτές να κουβεντιάσουν με τους απλούς Παλαιστινίους και να τους ρωτήσουν τι θέλουν. «Καταλαβαίνουν τι αντιμετωπίζουν, δεν θέλουν εξτρεμιστές. Αυτή είναι η εκτίμησή μου», ανέφερε. 

Είπε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η Χαμάς και διερωτήθηκε γιατί δεν ακούγονται φωνές να παραδοθεί η Χαμάς. Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του είπε ότι υπάρχουν αλλαγές στις πολιτικές του Ισραήλ με τα χρόνια αλλά η συναίνεση είναι για την ειρήνη. 

O κ. Ανόλικ απαντώντας στα περί πολιορκίας της Γάζας είπε ότι δεν υπάρχει πολιορκία προσθέτοντας ότι «η Γάζα έχει σύνορα με την Αίγυπτο» και διερωτήθηκε γιατί δεν αφήνουν τους Παλαιστίνιους να πάνε στην Αίγυπτο. 

«Δεν είναι δική μου ευθύνη να τροφοδοτήσω τους εχθρούς μου. Θέλετε να ανοίξουμε τα σύνορα και να αφήσουμε τον εχθρό στο Ισραήλ; Είναι οι εχθροί μας τόσο υπέρ της ειρήνης;», διερωτήθηκε. 

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, ο Πρέσβης ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για την στάση της και την σθεναρή καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί. Μίλησε για μια συναισθηματική συνεδρίαση και είπε ότι είναι δύσκολο για τον ίδιο όταν η χώρα του αντιμετωπίζει  αυτό το κακό. 

Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς και δεν θα σταματήσει έως ότου το καταφέρει. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών   

Όλοι οι Βουλευτές καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς και το θάνατο αθώων πολιτών ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις και ανάγνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Ισραήλ, την πολιτική του για παλαιστινιακό κράτος, την συμπεριφορά του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και την ανέγερση οικισμών. 

O Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση όπως δημιουργείται στις σχέσεις του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και έθεσε το ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση του Ισραήλ και υπό ποιες προϋποθέσεις θα την τερματίσει. 

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει αγωνία για το τι συμβαίνει και η έκκληση είναι να υπάρξει περιορισμός στις απώλειες αμάχων. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχει καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. 

Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη προς τους συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Πρόσθεσε ότι επειδή και εμείς είμαστε θύματα εισβολής και κατοχής και παραβίασης δικαιωμάτων, πρέπει να αισθανόμαστε το ίδιο όταν συντελείται ένα έγκλημα σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, χωρίς υποκρισίες, ψέματα και τακτικισμούς. 

Είπε ότι το κράτος του Ισραήλ παραβιάζει το δίκαιο, προχωρεί σε «εγκλήματα πολέμου» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, κατέχει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη και παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για δεκαετίες. 

Ζήτησε να μάθει εάν οι επιλογές του Ισραήλ ως σήμερα βοήθησαν τη χώρα και τους πολίτες της και διερωτήθηκε αν η Χαμάς επέστρεψε δριμύτερη. Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση είπε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε από τον Πρέσβη να γίνουν σεβαστές οι εκκλήσεις του ΟΗΕ και να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη που θα εξυπηρετήσει την περιοχή γενικότερα. 

Η Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ είπε ότι επισκέφθηκε τη Χεβρώνα και έχει εκτίμηση της κατάστασης λέγοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει δικαιώματα των Παλαιστινίων. Από το ίδιο κόμμα, ο Γιώργος Κουκουμάς ζήτησε την τοποθέτηση του Ισραήλ για τη λύση δύο κρατών και διερωτήθηκε αν θα επιμένει στις τοποθετήσεις του κατά του ΓΓ των ΗΕ. 

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση της 7ης του Οκτώβρη και είπε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική, παρανοϊκή οργάνωση που πρέπει να καταπολεμηθεί. 

Ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ είπε ότι αν δεν δοθεί ένα τέλος στη Χαμάς η περιοχή δεν θα μπορέσει να έχει ποτέ ασφάλεια και ειρήνη. 

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν κράτος και μια δημοκρατική ηγεσία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Πρέσβης Ισραήλ: O πόλεμος είναι δίκαιος, η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη Συμπαραγωγή Ταινιών (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη συμπαραγωγή ταινιών.   

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, αφετέρου, η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλες στις 19 Οκτωβρίου 2018 από τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντιπρόσωπο της Σιγκαπούρης. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινηματογραφική Συμπαραγωγή (Αναθεωρημένη) (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινηματογραφική Συμπαραγωγή (Αναθεωρημένη), η οποία υπεγράφη από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 4 Μαΐου 2017, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αριθμό 82.460 και ημερομηνία 26 Απριλίου 2017. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.  

Ο περί της Συμφωνίας Πλαίσιο για την Ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Πλαίσιο για την Ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, η οποία υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Λευκωσία στις 29 Δεκεμβρίου 2022, με σκοπό την προσχώρησή της ως μέλους στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία, και εγκρίθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 92.644, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2022. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υπογράφτηκε από τα δύο μέρη στη Λευκωσία, στις 27 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 94.298 και ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί της Συμφωνίας Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Δημιουργία Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφτηκε από τα δύο μέρη στη Λευκωσία, στις 27 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 94.298 και ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2023, καθώς και της πρόσθετης συμφωνίας που τροποποιεί την αρχική Συμφωνία Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφτηκε από τα δύο μέρη στις 3 Αυγούστου 2023 και την 31η Ιουλίου 2023, αντίστοιχα, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 95.040 και ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα