Θέματα εκπαίδευσης και φοιτητών σε συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων Βουλευτών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, μεταξύ 24-25/10/2023, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθηνών.

Θέματα εκπαίδευσης και φοιτητών σε συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων Βουλευτών

Η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με διακομματική αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τη Βουλή των Ελλήνων στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, την διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούσαν οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας, (Πρόεδρος της Επιτροπής), Ιωάννα Λυτρίβη (Γραμματέας της Επιτροπής), Αθηνά Λινού, Στέφανος Παραστατίδης, Αφροδίτη Κτενά, Κωνσταντίνος Μπούμπας, Νίκος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Καζαμίας.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παύλος Μυλωνάς.

Προστίθεται ότι στα εισαγωγικά του σχόλια, ο προεδρεύων της συνάντησης κ. Κέλλας στάθηκε στις εξαιρετικά στενές σχέσεις των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Παύλος Μυλωνάς, ευχαρίστησε τον κ. Κέλλα για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε την επιθυμία η συνάντηση αυτή να αποβεί καίρια για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αξιοθαύμαστη ερευνητική δραστηριότητα, εκφράζοντας την ευχή να δημιουργηθεί ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη λεκάνη της Μεσογείου, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της στενής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νομοθετική πρόταση η οποία θα υλοποιεί το όραμα της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας ανοικτής και ελεύθερης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ένα όραμα που έχει ως πυλώνα αφενός την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αφετέρου τη διεθνοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρεται, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία ότι η ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η κυπριακή φοιτητική κοινότητα που σχετίζονται με την απόδοση ΑΜΚΑ, τη δυνατότητα μετεγγραφής και τη στέγαση, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα στην ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτημάτων και σε ανακαινίσεις φοιτητικών εστιών.

Σημειώνεται ότι στην ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, τα μέλη των Κοινοβουλίων των δύο χωρών αναφέρθηκαν στην ανάγκη διμερούς συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, στην ενίσχυση της ώσμωσης στο πεδίο της έρευνας και στη διασύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Με αντιπροσωπεία Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου συναντήθηκε ο Έλληνας ΠτΒ

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας με διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Χρήστου Κέλλα.

Οι Κύπριοι Βουλευτές, με επικεφαλής τον Παύλο Μυλωνά, αναφέρθηκαν στα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο Επιτροπές, ενώ ο κ. Τασούλας από την πλευρά του τόνισε το σημαντικό ρόλο της παιδείας και της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας στην προσπάθεια να ξεπεράσουν οι δύο χώρες την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Σχολιάζοντας τη διεθνή πολιτική κατάσταση, ο κ. Τασούλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ισχυροί του πλανήτη ίσως επιτέλους κατανοήσουν τη σημασία και την αξία του Διεθνούς Δικαίου, τώρα που οι επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων γίνονται ολοένα και πιο αισθητές παγκοσμίως», όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Παρόντες στη συνάντηση εκτός από τον κ. Κέλλα και τον Κύπριο ομόλογό του ήταν οι Κύπριοι βουλευτές Χ. Σαββίδης, Γ. Κάρουλλας, Χ. Χριστοφίδης, Α. Αποστόλου και Α. Τρυφωνίδης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον