Ορθοστασία εργαζομένων, ΕΕΕ ατόμων με αναπηρία και άδεια μητρότητας μετά τη νοσηλεία βρεφών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:   

Ο περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) να ενισχυθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, για να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία και 

(β) να θεσπιστεί υποχρέωση των εργοδοτών να οργανώνουν τον χρόνο εργασίας, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής και παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζομένων. 

Πριν τα Χριστούγεννα στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για ορθοστασία εργαζομένων 

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση πριν από τα Χριστούγεννα οι προτάσεις νόμου, που αφορούν στον τερματισμό της υποχρεωτικής και παρατεταμένης ορθοστασίας εργαζόμενων, που επιβάλλεται από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. 

Αυτό λέχθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, στη βάση πρότασης του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα του Bουλευτή, Γιώργου Κουκουμά. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως «η πρωτοβουλία που πήρε το ΑΚΕΛ, για την καταπολέμηση της παρατεταμένης ορθοστασίας στους χώρους εργασίας, περνά σε επόμενη φάση». 

Όπως ανέφερε πριν μερικούς μήνες το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η εργοδοτική πρακτική, με την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους δουλειάς υποχρεώνονται να είναι σε παρατεταμένη ορθοστασία αδιάκοπα, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά είτε χώρους δουλειάς όπως φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα, πολυκαταστήματα, υποδοχές ξενοδοχείων, εργοστάσια, όπου εργαζόμενοι υποχρεώνονται να είναι σε ορθοστασία επί ώρες, με συνέπειες στην υγεία τους. 

Έχουμε ζητήσει, είπε, «να θεσπιστεί η υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν καθίσματα στους χώρους εργασίας, για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τις στιγμές, που θα μπορούν ή να υποχρεώνονται να οργανώνουν με τέτοιο τρόπο τον χρόνο και τον χώρο εργασίας, ούτως ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη ορθοστασία. Δηλαδή, συχνότερα διαλείμματα ή εναλλαγή σε διάφορα πόστα στο χώρο δουλειάς».   

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ έγιναν αντικείμενο συζήτησης το προηγούμενο διάστημα στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και στη συνέχεια στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, όπου τοποθετήθηκε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι. 

Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι «υπήρξε καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή από την κυβέρνηση και χάθηκε το ορόσημο να ψηφιζόταν πριν το καλοκαίρι», για να προσθέσει πως επιδίωξη είναι να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. 

«Είναι σημαντικό να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία, γιατί την περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ρομπότ και αν οι εργοδότες δεν το καταλαβαίνουν θα πρέπει η νομοθεσία να τους κάνει να το καταλάβουν», ανέφερε. 

Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου ώστε άτομο με αναπηρία του οποίου πιστοποιείται η αναπηρία του από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και καθίσταται δικαιούχος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το δικαίωμα του αυτού να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας. 

Έρχεται πρόταση νόμου που αφορά το ΕΕΕ ατόμων με αναπηρία μετά το γάμο 

Το δικαίωμα ατόμου με αναπηρία, του οποίου πιστοποιείται η αναπηρία του από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για λήψη Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ύστερα από πρόταση νόμου που κατέθεσε εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Αποστόλου ζήτησε όπως η πρότασή του οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, έχοντας τη στήριξη του Υφυπουργείου Πρόνοιας και να γίνει αποδεκτή ή σε διάστημα 15 ημέρων – το οποίο έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής,Αντρέας Καυκαλιάς – να υπάρξει πολιτική βούληση από το Υφυπουργείο, έτσι ώστε να κατατεθεί νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «απαράδεκτη και αναχρονιστική στρέβλωση» που υπάρχει στη νομοθεσία του ΕΕΕ που αφορά τα άτομα με αναπηρία, λέγοντας ότι «είναι μια αναχρονιστική νομοθεσία, η οποία δεν συμβαδίζει με τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτό υιοθέτησε η Κύπρος από τον ΟΗΕ, δεν συμβαδίζει με τις εκθέσεις της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατατίθενται στο κράτος από το 2019, δεν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, δεν συμβαδίζει με το τι οι ίδιες οι Οργανώσεις Αναπηρίας θέλουν και δεν συμβαδίζει με το τι εμείς θέλουμε για μια αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία». 

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι την πρόταση νόμου την έχει καταθέσει από τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας ότι σεβόμενος τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει να γίνονται τόσο από την τέως, όσο και από την νυν Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και παρόλες τις δικές του πεποιθήσεις την κράτησε  στο συρτάρι για ενάμιση χρόνο, περιμένοντας ένα νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία. 

«Επειδή αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και επειδή είναι εκατοντάδες οι συνάνθρωποι μας με σοβαρή η ολική αναπηρία εκεί έξω που υποφέρουν από αυτή την αναχρονιστική ρύθμιση ζήτησα σήμερα να εξεταστεί η πρόταση νόμου», ανέφερε 

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η θέση όλων των εμπλεκόμενών φορέων είναι υποστηρικτική προς την πρότασή του, έτσι ώστε να τροποποιηθεί αυτή η ρύθμιση που υπάρχει στη νομοθεσία το ΕΕΕ. 

Εξάλλου, είπε πως το Υφυπουργείο αποδεχόμενο την πρόταση νόμου ζήτησε παράταση κάποιων μηνών, έτσι ώστε να έρθει ενώπιον της Επιτροπής μια νομοθεσία, που να αφορά τα άτομα με αναπηρία, για να σημειώσει ότι είναι κάτι που πολιτικά ο ίδιος -ως εισηγητής της πρότασης- δεν έκανε αποδεκτό. 

«Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας σε συνεννόηση με τις Οργανώσεις Ατόμων με αναπηρίες, για να συζητήσουμε για τη νέα νομοθεσία, αλλά αυτή η ρύθμιση πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί», είπε. 

Είπε ακόμα ότι ζήτησε η πρόταση νόμου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει τη στήριξη του Υφυπουργείου Πρόνοιας και να γίνει αποδεκτή. 

Αλλιώς, σημείωσε, «σε διάστημα 15 ημέρων το οποίο εύλογα έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, να υπάρχει πολιτική βούληση από το Υφυπουργείο έτσι ώστε να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα διορθώνει αυτή τη στρέβλωση. Σε κάθε περίπτωση στόχος τόσο δικός μου όσο και της Επιτροπής, που ομόφωνα υιοθετεί την πρόταση, είναι όπως οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας αν θα την υπογράψει ο Πρόεδρος και αν από τη νέα χρονιά διορθωθεί αυτή η στρέβλωση». 

Ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου, ώστε να θεσπιστεί το δικαίωμα των μητέρων το βρέφος των οποίων νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού ή άλλου προβλήματος υγείας να επιλέγουν την αναστολή της λήψης μέρους ή του συνόλου της άδειας μητρότητας που δικαιούνται για όσο χρονικό διάστημα το βρέφος νοσηλεύεται και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν το υπόλοιπο της άδειας μητρότητάς τους αμέσως μετά το πέρας της νοσηλείας του βρέφους και 

(β) η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα διακοπής της λήψης επιδόματος μητρότητας για όσο διάστημα το βρέφος νοσηλεύεται και η μητέρα επιλέγει να αναστείλει τη λήψη άδειας μητρότητας και κατ’ επέκταση να προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης του επιδόματος μητρότητας για όσες εβδομάδες η μητέρα λαμβάνει άδεια μητρότητας μετά τη νοσηλεία του βρέφους. 

Στα σκαριά νομοσχέδιο για άδεια μητρότητας μετά τη νοσηλεία βρεφών 

Νομοσχέδιο, που αφορά στην παροχή δικαιώματος στις μητέρες, το βρέφος των οποίων νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα, λόγω πρόωρου τοκετού ή άλλου προβλήματος υγείας, να επιλέγουν την αναστολή της λήψης μέρους ή του συνόλου της άδειας μητρότητας που δικαιούνται, για όσο χρονικό διάστημα το βρέφος νοσηλεύεται και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν το υπόλοιπο της άδειας μητρότητάς τους αμέσως μετά το πέρας της νοσηλείας του βρέφους, αναμένεται να ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας. 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας έχει δοθεί από τους Βουλευτές ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε το αρμόδιο Υπουργείο να στείλει το νομοσχέδιο με τη σχετική τους εισήγηση ενώπιον της Επιτροπής για συζητηθεί. 

Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση νόμου του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι με βάση τη σημερινή νομοθεσία υπάρχει το στοιχείο ότι για τρεις εβδομάδες, που μένει το παιδί στο νοσοκομείο, η μητέρα δικαιούται μια εβδομάδα πρόσθετη στην άδεια μητρότητας. 

«Θεωρούμε ότι αυτό θεσμός θα πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με παιδιά, που αναγκάζονται να μένουν περισσότερο χρόνο στα νοσοκομεία για διάφορους λόγους», είπε. 

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Μουσιούττα το Υπουργείο Εργασίας, ακούγοντας τη πρόταση, ανέφερε ότι ήταν μέσα στις προθέσεις του να ξαναδεί το θέμα αυτό. 

«Έχει δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα ετοιμάσουν το νομοσχέδιο, με τη σχετική τους εισήγηση, το οποίο θα στείλουν στην Επιτροπή για να το συζητήσουμε. Χαίρομαι γιατί η πρόταση αυτή έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το Υπουργείο και αναμένουμε η υπόσχεση να γίνει πράξη», είπε. 

Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εισαγωγή διατάξεων στον βασικό Νόμο προς ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας εκ μέρους των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας και τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας τόσο προς τους εργοδότες, όσο και προς τα άτομα που αναζητούν εργασία και συναλλάσσονται με τα γραφεία αυτά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος για εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης 181 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση των εργασιακών όρων που διέπουν την τηλεργασία έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην