Ηλικιωμένοι πρόσφυγες ζητούν βοήθεια από Πυροσβεστική για να ανεβάσουν τα ψώνια ελλείψει ανελκυστήρα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την εγκατάσταση Κεντρικών Αποχετευτικών Δικτύων στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς και στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ότι αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων και στα συμβόλαια συντήρησής τους στους κυβερνητικούς οικισμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί οικισμοί και οι συνοικισμοί αυτοστέγασης του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. 

Ηλικιωμένοι πρόσφυγες ζητούν βοήθεια από Πυροσβεστική για να ανεβάσουν τα ψώνια ελλείψει ανελκυστήρα 

Πρόσφυγες ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να ανεβάσουν τα ψώνια λόγω έλλειψης ανελκυστήρα, λέχθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Η εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Επαρχίας Λευκωσίας, η εγκατάσταση ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες και τα προβλήματα των κυβερνητικών οικισμών στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση. 

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, οι βουλευτές ζήτησαν να συνεχιστεί το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων, μετά την πληροφορία που έλαβαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι ηλικιωμένοι ένοικοι προσφυγικών πολυκατοικιών ζητούν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής για να ανεβάσουν τα ψώνια τους στα διαμερίσματά τους. 

Ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η πληροφορία για παύση της τοποθέτησης ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες των προσφυγικών συνοικισμών μετά την απόφαση για έναρξη του προγράμματος «ΚτίΖΩ» προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των μελών της Επιτροπής. «Πρόκειται για εξυπνάδα άνευ προηγουμένου, δούλεμα με ψιλό γαζί», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή του προγράμματος «ΚτίΖΩ» δεν σημαίνει ότι έπρεπε να σταματήσει η εγκατάσταση ανελκυστήρων. 

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε,  συνέχισε ο κ. Κέττηρος, μέσα σε μια δεκαετία η προηγούμενη Κυβέρνηση τοποθέτησε μόνο 22 ανελκυστήρες. «Απομένουν 206 πολυκατοικίες για να τοποθετηθούν ανελκυστήρες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι επί Κυβέρνησης Χριστόφια είχαν τοποθετηθεί σε 5 χρόνια πέραν των 80 ανελκυστήρων.  

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι θα υπάρξει επικοινωνία εντός της ημέρας με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να έρθει ενώπιον της Επιτροπής και να εξεταστεί η πορεία του Σχεδίου «ΚτίΖΩ» και της τοποθέτησης των ανελκυστήρων.  

«Το Τμήμα Πολεοδομίας ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής θα δοθεί χορηγία €90.000 σε όσους θέλουν να εγκαταστήσουν ανελκυστήρες στις πολυκατοικίες τους, ένα ποσό που εμείς θεωρούμε ικανοποιητικό», είπε ο κ. Κέττηρος. «Παλαιότερα το Τμήμα Πολεοδομίας ξόδευε €200.000 για κάθε ανελκυστήρα. Πρόκειται για τεράστια διαφορά, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις», υπογράμμισε. «Υπήρξε τότε υπερτιμολόγηση ή υπάρχει τώρα υποτιμολόγηση;», διερωτήθηκε.  

Η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων μπαίνει στον πάγο, αφού εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα επιδιορθώσεων του σχεδίου «ΚτίΖΩ». Επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα που επηρεάζει συμπολίτες τρίτης ηλικίας οι οποίοι τηλεφωνούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ζητούν βοήθεια από μέλη της για να ανεβάσουν τα ψώνια τους στα διαμερίσματά τους, όπως ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής ο Κυριάκος Πλακίτης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  

Επιπλέον, η κ. Σούπερμαν κάλεσε την Κυβέρνηση «να δείξει περισσότερη ευελιξία και ευαισθησία και παράλληλα με τις κατεδαφίσεις και αναδομήσεις πολυκατοικιών να προχωρήσει με την εγκατάσταση ανελκυστήρων όπου υπάρχει άμεση ανάγκη».  

Πάνω από 1000 προσφυγικές κατοικίες χωρίς συνδέσεις στο αποχετευτικό 

Ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, έδωσε αριθμητικά στοιχεία για τις προσφυγικές κατοικίες που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 200 κατοικίες στους συνοικισμούς του Στροβόλου (Κόκκινες και Στρόβολος 3), 325 κατοικίες σε δύο συνοικισμούς της Αγλαντζιάς (Πλατύ και Αθαλάσσα) και 600 κατοικίες σε δύο συνοικισμούς των Λατσιών (Απόστολος Ανδρέας και Άγιος Ελευθέριος. «Ενώ υπάρχει η υποδομή, αυτές οι κατοικίες λόγω της χωροταξικής τους θέσης δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι εκκρεμεί η σύνδεσή τους από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ).  

Ο κ. Κέττηρος υπέδειξε ότι πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η σύνδεση αυτών των κατοικιών. «Μας έχει κατατεθεί χρονοδιάγραμμα του ΣΑΛ, το οποίο θεωρούμε πολύ χρονοβόρο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές ζήτησαν από το ΣΑΛ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συντμηθεί αυτό το χρονικό διάστημα. «Δεν μπορεί να χρειάζονται 14 μήνες για να ετοιμάσουν αυτά τα έγγραφα. Υπάρχει η εμπειρία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας που προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε. 

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι το τέλος αποχετεύσεων και το τέλος χρήσης πρέπει να πληρώνεται από το Τμήμα Πολεοδομίας. «Δεν μπορεί να ζητείται από τους κατοίκους των συνοικισμών που δεν είναι συνδεδεμένοι με το αποχετευτικό – όχι εξ υπαιτιότητάς τους αλλά για άλλους λόγους – να πληρώσουν αυτό το τέλος», επεσήμανε, προτείνοντας τα ποσά που έχουν καταβληθεί να αφαιρεθούν από τις χρεώσεις οι οποίες θα προκύψουν στη συνέχεια. «Το ΣΑΛ ανέλαβε να κάνει έρευνα και θα ενημερώσει την Επιτροπή στις επόμενες συνεδρίες της», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το θέμα αφορά πέραν των 1000 κατοικιών σε συνοικισμούς της Λευκωσίας. 

Η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, έκανε λόγο για ένα «φλέγον θέμα» που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Προσφύγων το συντομότερο δυνατόν. «Όπως έχει λεχθεί στη συνεδρία της Επιτροπής, επηρεάζονται περίπου 400 σπίτια στον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου και άλλα 198 σπίτια στον συνοικισμό Αποστόλου Ανδρέα στα Λατσιά», σημείωσε. 

Προέχουν οι επιδιορθώσεις στην Πόλη Χρυσοχούς  

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς οικισμούς και τους συνοικισμούς αυτοστέγασης του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, ο Νίκος Κέττηρος – σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων – ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά τις επιδιορθώσεις, καθώς και εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την τιτλοποίηση των πιστοποιητικών μίσθωσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Είπε ακόμη ότι, λόγω της εμπλοκής πολλών υπηρεσιών στο θέμα, η Επιτροπή Προσφύγων θα στείλει επιστολή για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν στον Υπουργό Εσωτερικών, με ιεράρχηση στις επιδιορθώσεις των κατοικιών, ώστε να υπάρξει συντονιστικό όργανο για να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες. 

Πρωτοβουλία ΔΗΠΑ για δημιουργία συντονιστικού οργάνου  

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, έκανε λόγο για «χρονίζοντα προβλήματα των εκτοπισμένων» και για «άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους σε συνοικισμούς και αυτοστεγάσεις εδώ και 50 χρόνια».  

Αναφερόμενος στη συνάντηση της ΔΗΠΑ με την Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων τη Δευτέρα, ο κ. Γιακουμή σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα κόμματα ούτως ώστε να ιδωθούν τα θέματα των εκτοπισμένων με ολιστικό τρόπο. «Δεν νοείται οι εκτοπισμένοι – και δη οι μεγαλύτεροι σε ηλικία – να είναι σε άθλια κατάσταση και να μην έχουν ανελκυστήρες», υπέδειξε.  

«Η εισήγησή μας για δημιουργία συντονιστικού οργάνου έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη και θα δούμε πώς θα υλοποιηθεί αυτή η προγραμματική θέση του Προέδρου», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Πρόσφυγες πληρώνουν αποχετευτικό αλλά δεν έχουν σύνδεση

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον