Ευρωεκλογές, έλεγχος στατικής επάρκειας, ανέγερση 600 κατοικιών στη Λεμεσό και διαγραφή σωματείων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να εισαχθούν στην εθνική νομοθεσία οι αναγκαίες τροποποιήσεις για την εφαρμογή της Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018, να καταργηθούν υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν στην υποχρεωτική ψηφοφορία, να εισαχθούν πρόνοιες για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές και να εκσυγχρονισθούν οι προβλεπόμενες ποινές και η προσαρμογή τους σε ευρώ.

Δαμιανού: Λανθασμένη η επαναφορά πρόνοιας που δυσκολεύει Τ/κ ψηφοφόρους ενόψει Ευρωεκλογών

Το ΑΚΕΛ «κακίζει» την απόφαση για επαναφορά μιας πρόνοιας στη νομοθεσία, μετά από «ισχυρές πιέσεις» από ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ, με την οποία οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των νενομισμένων διαδικασιών για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, κατά την ώρα προσέλευσης τους στα εκλογικά κέντρα υποχρεούνταν να συμπληρώσουν μία επιπρόσθετη υπεύθυνη δήλωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές και πολλοί να φεύγουν χωρίς να ψηφίσουν, είπε ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στο πλαίσιο του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροποποιητικού Νόμου του 2020.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ, είπε ότι θέλουν να καταγγείλουν «μία μεθοδευμένη προσπάθεια, η οποία, λυπούμαι να παρατηρήσω σήμερα συνάντησε τη συναίνεση του Υπουργείου Εσωτερικών, να δυσκολέψουμε ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία».

Σημείωσε ότι, εδώ και χρόνια υπήρχε «μία απηρχαιωμένη πρόνοια» στη νομοθεσία η οποία δεν εφαρμοζόταν, που υποχρέωνε τους Τουρκοκύπριους, πέραν των νενομισμένων διαδικασιών για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, κατά την ώρα προσέλευσης τους στα εκλογικά κέντρα να υποχρεούνταν να συμπληρώσουν μία επιπρόσθετη υπεύθυνη δήλωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές στα εκλογικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα, στο παρελθόν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι που ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές, εγκατέλειπαν τα εκλογικά κέντρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επί Υπουργίας του Νίκου Νουρή κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει αρκετές εναρμονιστικές πρόνοιες και αρκετές εκσυγχρονιστικές πρόνοιες της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας. «Μεσολάβησαν οι προεδρικές εκλογές, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών υιοθέτησαν εκείνο το νομοσχέδιο, οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προς υπερψήφιση, και κάτω από τις πολύ ισχυρές πιέσεις συμπολιτευόμενων κομμάτων, του ΕΛΑΜ και του ΔΗΣΥ, σήμερα ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν επιμένει, διαγράφει την πρόνοια και επαναφέρεται η υποχρέωση όπως οι Τουρκοκύπριοι, κατά την προσέλευση τους στα εκλογικά κέντρα, επιπρόσθετα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις με τις οποίες υποχρεούνται να συμμορφωθούν να πρέπει να συμπληρώνουν και υπεύθυνη δήλωση», είπε ο κ. Δαμιανού. Σημείωσε ότι αυτή η δήλωση δεν μπορεί να ελεγχθεί αναφορικά με την ορθότητα ή όχι της διεύθυνσης και είναι και ένας από τους λόγους που είναι ανενεργή αυτή η πρόνοια.

«Επομένως κακίζουμε αυτή την εξέλιξη, πολύ φοβούμαστε ότι η αυτονόητη συνέπεια είναι να έχουμε προβλήματα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μόνο κυπριακή υπόθεση διότι και το κεκτημένο προνοεί για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών και το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος πέραν αντιλαμβάνεστε του πολύ κακού μηνύματος που ως κοινότητα στέλνουμε στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα», πρόσθεσε. Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη ότι, σε μία περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, «ορθά μιλάει για θετική ατζέντα, η Κυβέρνησή του στο συγκεκριμένο ζήτημα μας έχει πάει πολύ πίσω», σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης.

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν ρυθμίσεις αναφορικά με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και πολεοδομικής καταλληλότητας των οικοδομών, την ποινικοποίηση της χρήσης οικοδομής η οποία είναι ακατάλληλη για ανθρώπινη οίκηση και της παράλειψης συμμόρφωσης προσώπου με ειδοποίηση για την επισκευή επικίνδυνης οικοδομής, την εξώδική ρύθμιση ορισμένων εκ των προβλεπόμενων αδικημάτων, καθώς και την επιβολή τόκου σε περίπτωση μη καταβολής από επηρεαζόμενο ιδιοκτήτη της δόσης που του αναλογεί για σκοπούς κατασκευής, επανακατασκευής ή βελτίωσης οδού.

Τον έλεγχο της στατικής επάρκειας κτηρίων συζήτησε η Επ. Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συνέχισε τη συζήτηση αναφορικά με την πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ για εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και πολεοδομικής καταλληλότητας οικοδομών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση, ανέφερε ότι αναμένουν να υποβληθεί στην Επιτροπή σχετικό Κυβερνητικό νομοσχέδιο και ότι είναι από τις λίγες φορές που όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης και του νομοσχεδίου που θα έρθει.

«Φαίνεται ότι η πρότασή μας για στατική επάρκεια και πολεοδομική επάρκεια των οικοδόμων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», είπε. Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση είχε υποβληθεί από τη ΔΗΠΑ, πέρσι τον Μάιο και συζητήθηκε μια-δύο φορές στην Επιτροπή Εσωτερικών αλλά δεν προωθήθηκε διότι αναμενόταν το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι η προηγουμένη Κυβέρνηση τους είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε θα ερχόταν το νομοσχέδιο, αλλά έγινε αλλαγή της κυβέρνησης, και, μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει οτιδήποτε όμως δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το Δεκέμβριο, «θα έρθει το πολυπόθητο νομοσχέδιο».

Είπε ότι η ΔΗΠΑ, με την πρότασή τους, ζητούν όπως γίνονται περιοδικοί έλεγχοι στις οικίες, έτσι ώστε ο κάθε ένας που ζει σε κάποιο οικοδόμημα, ή περνά έξω από κάποιο οικοδόμημα, να νιώθει ασφαλής ότι δεν θα πέσει πάνω του σοβάς ή οτιδήποτε άλλο, κάτι που, όπως είπε,  έχει συμβεί στο παρελθόν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, «ευτυχώς μέχρι στιγμής χωρίς θύματα».

«Η πρότασή μας προϋπήρχε του νομοσχεδίου, όμως επειδή μας ενδιαφέρει το κοινό καλό και όχι το δικό μας όφελος ως κόμμα, θα αναμένουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο μέχρι το Δεκέμβρη για να κατατεθεί και να συζητηθεί», είπε.

Σημείωσε ότι η πρότασή της ΔΗΠΑ, η οποία στην ουσία έχει τα στοιχεία που θα έχει μέσα το νομοθέτημα,  αναφέρεται στο ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους που θα είναι μελετητές εγκεκριμένοι από το ΕΤΕΚ, πότε θα γίνονται αυτοί οι  έλεγχοι, «κάτι το οποίον εμείς έχουμε 10 χρόνια αλλά είναι θέμα συζήτησης, το αν θα μειωθεί ή όχι, τι θα στοιχίζει αυτός ο έλεγχος και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών». Αυτά τα στοιχεία, εμπλουτισμένα και από στοιχεία που έχει κάνει μελέτη το ΕΤΕΚ, θα μπορούσαν άμεσα να πάνε προς υλοποίηση, είπε.

Ο κ. Μουσιούττας τόνισε τη σημασία συντήρησης των κτηρίων σημειώνοντας πως με τη γήρανση τους θα δημιουργούνται προβλήματα, «άρα εφόσον υπάρχει καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους και είναι από τις λίγες φορές που όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης και του νομοσχεδίου που θα έρθει, αναμένουμε λοιπόν το νομοσχέδιο ούτως ώστε η πρότασή μας να γίνει η πράξη για να βοηθηθεί όλος ο κόσμος». Θα στοιχίσει κάτι μεν, όμως αυτό που θα σώσει είναι πολύ περισσότερο, σημείωσε.

Οι περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης για την τοποθέτηση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων που συμβάλλουν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης-επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την κατ’ άρθρον εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί του Δικαιώματος των Πολιτών της Ένωσης και Ορισμένων Υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι το προτεινόμενο δικαίωμα του Διευθυντή Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, να δύναται να μεταβιβάζει γραπτώς την άσκηση οποιασδήποτε εξουσίας σε οποιοδήποτε υπάλληλο, πέραν των υπαλλήλων του Τμήματος, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ένταξη υπηρεσιών του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η συμφωνία του δήμου Λεμεσού με τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) για την ανέγερση οικιστικών μονάδων και ο γενικότερος σχεδιασμός της πολιτείας για προσιτή στέγη.

Τρόπους υλοποίησης σχεδίου ανέγερσης 600 προσιτών κατοικιών στη Λεμεσό συζήτησαν βουλευτές

Την πρόθεσή τους, αν η Κυβέρνηση παραλείψει να προχωρήσει σε προικοδότηση μέσα από τον Κρατικό προϋπολογισμό του έργου για την ανέγερση 600 προσιτών κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού να προσπαθήσουν να αναβιώσουν αυτό το σχέδιο μέσα από οριζόντια μετακίνηση κονδυλίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία στην οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, στην παρουσία και του Δήμαρχου Λεμεσού, ο κ. Δαμιανού, αναφέρθηκε και σε θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος όσον αφορά στην καταβολή μόνο 11 εκατομμυρίων ευρώ αντί €35 εκατομ. στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, εσόδων από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης είπε σε δικές τους δηλώσεις ότι, τέτοιου είδους έργα δεν πρέπει να παραπέμπονται στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς αλλά να υλοποιούνται άμεσα.

Ο κ. Δαμιανού είπε στις δηλώσεις του ότι εξέτασαν ξανά το ζήτημα που προέκυψε με τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού για ανέγερση 600 προσιτών κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού μέσα από μία συνεργασία-συμφωνία του Δήμου Λεμεσού με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

«Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε επικρίνει το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκοψε όλα τα κονδύλια προς τον ΚΟΑΓ και παρέπεμψε στο επενδυτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα αντλούσε κονδύλια ο ΚΟΑΓ για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου του», είπε. Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρητικά έπρεπε να εισρεύσει στα ταμεία του ΚΟΑΓ, «ουδέποτε εισέρρευσε» και ότι εισέπραξαν μόνο €11 εκατομμύρια ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεούμενων προσώπων για να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό ποτέ δεν συμμορφώθηκε, «άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος το οποίο βεβαίως η Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου θα εξετάσει ξεχωριστά».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης δεν τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι. «Εκτυλίχθηκε ενώπιον μας μία προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων» και συγκεκριμένα των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. «Λέχθηκαν πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η εικόνα που εισπράττουμε ως Επιτροπή Εσωτερικών είναι ότι αυτή τη στιγμή το όλο σχέδιο βρίσκεται στον αέρα, για αυτό απευθύναμε εκ νέου έκκληση ομόφωνα προς την εκτελεστική εξουσία και τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν με την αίσθηση του επείγοντος αυτό το ζήτημα», είπε. Σημείωσε ότι υπάρχει αδήριτη κοινωνική αναγκαιότητα παγκυπρίως, αλλά και ειδικότερα στη Λεμεσό για προσιτή στέγη και προσιτό ενοίκιο «και είναι κρίμα και άδικο σε μία τέτοια περίπτωση που ο ίδιος ο δήμος Λεμεσού, μέσα από ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου προικοδότησε αυτό το project με €25 εκατομμύρια αξίας γη, να προσκρούουμε σε σκοπιμότητες σε γραφειοκρατία ή αν θέλετε σε ηθελημένες πολιτικές παραλείψεις».

«Έχουμε φόρμουλα, αν η Κυβέρνηση παραλείψει να προχωρήσει σε προικοδότηση μέσα από τον Κρατικό προϋπολογισμό πρόθεση μας είναι μέσα από οριζόντια μετακίνηση κονδυλίων να προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε αυτό το σχέδιο προς όφελος του κόσμου ειδικότερα της επαρχίας Λεμεσού», είπε ο κ. Δαμιανού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο ελέγχεται και από την Βουλή σε ένα άλλο  επίπεδο αλλά και από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Είπε ότι έχουν συνολικούς αριθμούς και όχι  εξατομικευμένα δεδομένα, αλλά ‘ότι είναι δεδομένο ότι πολλοί οι οποίοι έχουν απολαύει αυτού του προνομίου, να πολιτογραφηθούν ως Κύπριοι πολίτες, είτε δεν κατέβαλαν, ή αν κατέβαλαν δεν κατέληξαν ποτέ τα χρήματα στον ΚΟΑΓ. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι βραχίονες του Κράτους δεν έκαναν τη δουλειά τους», είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε στις δικές του δηλώσεις ότι, τέτοιου είδους έργα «δεν παραπέμπονται στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς τέτοιου είδους έργα, υλοποιούνται άμεσα, εδώ και τώρα». Σημείωσε ότι, η προσφορά του Δήμου Λεμεσού, να διαθέσει τρία δημοτικά τεμάχια ενός συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ «είναι μία τεράστια ευκαιρία» για την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές της σε ότι αφορά τη στεγαστική πολιτική. Είπε ότι η θέση του Δήμου Λεμεσού είναι ξεκάθαρη, και συγκεκριμένα ότι αυτό το έργο είναι ώριμο, εξέδωσε ήδη την πολεοδομική άδεια και μπορεί, εάν υπάρξει πολιτική βούληση για χρηματοδότηση από πλευράς Κυβέρνησης, να υλοποιηθεί, και να αρχίσει και η διαδικασία προσφοροδότησης σε μερικούς μήνες.

«Δεν χάνονται τέτοιες ευκαιρίες ο κόσμος τις έχει ανάγκη και θα πρέπει αυτόν το έργο όχι να παραπεμφθεί σε σχεδιασμούς αλλά να αρχίσει να ειδοποιείται άμεσα. Το έχει ανάγκη και οι κοινωνία και οι ευάλωτες ομάδες, δεν μπορεί να περιμένει άλλο», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ο οποίος όπως είπε, ενέγραψε το θέμα με την ομόφωνη συμβολή των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, σημείωσε ότι αυτό είναι «το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην Κύπρο» και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας της Δημοκρατίας που υπάρχει η ζεύξη μεταξύ φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και του Κράτους. «Δυστυχώς τίθεται εν αμφιβόλω», είπε, αναφέροντας πως κατά τη σημερινή συνέδρια, με παρόντες όλους τους εταίρους, «φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αυτονόητο, να προχωρήσει άμεσα δηλαδή αυτό το έργο αφού δεν είναι μόνο ώριμο, αφού έχει πολεοδομική άδεια, είναι και ένα έργο που με υπευθυνότητα τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν κάνει αναπροσαρμογή, λαμβάνουν υπόψη και το κόστος».

Σημείωσε ότι, εφόσον η Κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε και σύντομα θα ανακοινώσει την νέα στεγαστική πολιτική, θεωρεί ότι οποιαδήποτε νέα στεγαστική πολιτική, πρέπει να εμπεριέχει αυτό το κοινωνικό έργο. Είπε ότι η εξεύρεση προσιτής κατοικίας, στα πλαίσια μιας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού κάποιοι και ευάλωτοι δεν μπορούν να χτίσουν ούτε και με αυτά τα σχέδια τα οποία ανακοινώνονται διαχρονικά.

Ο Δήμος Λεμεσού, είπε, «έκανε το καθήκον του προς το Κράτος και προς την κοινωνία» και  επαφίεται σε αυτή την Κυβέρνηση να πάρει εκείνες τις αποφάσεις «άμεσα, και όχι εξ’ αποστάσεως, διότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις μας, δεν θα πρέπει να κάνουμε πολιτική εξ’ αποστάσεως και να συνεχίζονται οι αστοχίες και να συνεχίζονται οι διγλωσσίες όσον αφορά σημαντικότερα θέματα σε αυτόν τον τόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σύκας εξήγησε ότι ο Δήμος είχε παραχωρήσει γη αξίας 25 εκατομ. και έκανε μία συμφωνία με τον ΚΟΑΓ το 2021 να χτιστούν 600 διαμερίσματα έχοντας κατά νου προσιτό ενοίκιο και δεύτερον να δοθεί στέγη στους ήδη υπάρχοντες κατοίκους των εργατικών κατοικιών που μένουν σε συνθήκες μη-ανθρώπινες, όπως είπε, εξυπηρετώντας δύο στόχους. Σημείωσε ότι υπάρχει τόσο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις οικίες που, προσωπικά ο ίδιος έχει δεχτεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα.

Πρόσθεσε ότι, εφόσον χρειάζεται μία επιχορήγηση της τάξης των €20 εκατομμυρίων, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχορηγεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια €5 εκατομμύρια το έτος για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρώτη φάση που αφορά σε 138 διαμερίσματα. Είπε ότι θεωρεί ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, και διερωτήθηκε με ποιο κριτήριο θα απορριφθούν €5 εκατομμύρια γι’ αυτό το κοινωνικό έργο.

Θετικός ο Δήμος Λεμεσού για διαμερισματοποίηση Αγίας Φύλας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Δήμου Λεμεσού στο αίτημα των κατοίκων της Αγίας Φύλας για δημιουργία δημοτικού διαμερίσματος με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού τοποθετήθηκε στην τελευταία του συνεδρία θετικά υπέρ του αιτήματος για διαμερισματοποίηση της Αγίας Φύλας. «Θεωρούμε ότι το να ανακηρυχθεί η Αγια Φύλα διαμέρισμα, συνάδει με τις αρχές της νέας φιλοσοφίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αποκέντρωσης, της αρχής της επικουρικότητας, θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί πιο δυναμικά», είπε. Σημείωσε ότι στάλθηκε μια επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος, όπως είπε, έχει και την αρμοδιότητα με βάση τη νομοθεσία να ανακηρύξει την οποιαδήποτε περιοχή που υπήρχε παλαιότερα Συμβούλιο Βελτίωσης σε διαμέρισμα.

Ο κ. Σύκας, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, είπε ότι ήταν μια διαχρονική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής τα τελευταία 10 χρόνια και υπενθύμισε ότι η Αγία Φύλα ξεκινούσε και κάλυπτε το 50% της Λεμεσού, «άρα είναι δικαιολογημένη». Σημείωσε ότι η Βουλή έκανε τη δουλειά της και επαφίεται στον Υπουργό Εσωτερικών να αποφασίσει το κατά πόσο θα υλοποιήσει την πρόνοια που του παρείχε το νομοσχέδιο.

Σε γραπτή δήλωση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, με γνώμονα το καλώς νοούμενο της τοπικής κοινωνίας, τοποθετήθηκε υπέρ στο ενδεχόμενο διαμερισματοποίησης τόσο της Αγίας Φύλας, όσο και άλλων περιοχών και ότι το ίδιο έπραξε και η Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ Λεμεσού.

«Επομένως ας μην ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους οι κυβερνώντες. Η ευθύνη έκδοσης διατάγματος ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εσωτερικών» ανέφερε.

Εφαρμογή του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμου και η ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας.

Διαγραφή σωματείων: Θα επέμβουν νομοθετικά αν δεν αλλάξει κάτι, λέει ο Δαμιανού

Θα επέμβουν νομοθετικά αν δεν αλλάξει η «ισοπεδωτική προσέγγιση» που οδήγησε στη διαγραφή πολύ μεγάλου αριθμού σωματείων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού.

Η Επιτροπή έκανε αυτεπάγγελτη εξέταση της εφαρμογής του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμου και της ενδεχόμενης ανάγκης τροποποίησής της.

Σε δηλώσει του ο κ. Δαμιανού μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι, ως αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης τροποποίησης που επήλθε στον περί σωματείων και ιδρυμάτων Νόμο, στον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας «έχουν προκύψει σοβαρότατες στρεβλώσεις που προκαλούν αλυσιδωτές κοινωνικές επιπτώσεις». Είπε συγκεκριμένα ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός σωματείων έχουν διαγραφεί με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ο πολιτισμός, «αλλά και εν γένει η δημιουργία στον τόπο μας».

«Με επίκληση ζητημάτων, είτε φοροδιαφυγής, είτε ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εκτιμούμε ότι έχει εφαρμοστεί πολύ αυστηρότερα από τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας η ψηφισθείσα νομοθεσία», είπε, προσθέτοντας πως έχουν κατ’ επανάληψη απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Εσωτερικών όπως προχωρήσει σε ανάκληση διαγραφών Σωματείων και όπως εμπλακεί σε ένα διάλογο με τον ΚΟΑ αλλά και την Ολυμπιακή Επιτροπή «σε μία προσπάθεια να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «έστω και την υστάτη θα γίνουν σοφότερες σκέψεις γιατί επαναλαμβάνω, η ζημιά στην κοινωνία, στους πολίτες στα παιδιά μας σε όσους αθλούνται σε όσους ασχολούνται με τον εθελοντισμό είναι τεράστια, ίσως και ανεπανόρθωτη». Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, έχουν δώσει μία τελευταία ευκαιρία να γίνει μία προσπάθεια για να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις. «Από εκεί και πέρα στο μέτρο που μας επιτρέπει το Σύνταγμα, σίγουρα ως Βουλή των Αντιπροσώπων και ως ΑΚΕΛ, θα επέμβουμε νομοθετικά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία», σημειώνοντας πως «είναι κρίμα και άδικο» εάν υπάρχουν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις επιτήδειων να υπάρχει μία ισοπεδωτική προσέγγιση η οποία τιμωρεί σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Διαγράφηκαν 3 χιλ. ΜΚΟ, στην πόρτα εξόδου 600

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον