Επιστολή Ελεγκτή στον ΥΠΟΙΚ ενόψει συμφωνίας με ΟΠΑΠ και ανάκτηση παράτυπης χορηγίας προς κόμματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/09/2023, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση:

Έλεγχος Υπουργείου Οικονομικών-Ειδική Έκθεση 23.12.2022 (ΥΟ/04/2022)

Επιστολή Γενικού Ελεγκτή στον ΥΠΟΙΚ ενόψει νέας συμφωνίας με ΟΠΑΠ

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό δήλωσε ότι θα στείλει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην οποία θα επισημαίνεται ότι τυχόν συμπερίληψη σε νέα συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, ενός μη τεκμηριωμένου ποσού προφανώς συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η επιστολή θα σταλεί ενόψει των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΠΑΠ, μια συμφωνία που όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο μέλη της επιτροπής άσκησαν έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση στη συνομολόγηση της νέας συμφωνίας, για την οποία είχε θεσπιστεί σχετική νομοθεσία το 2018, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας έδωσε πίστωση χρόνου ενάμισι μήνα στο Υπουργείο Οικονομικώνπροκειμένου να γίνει νέα ενημέρωση για την πορεία της συνομολόγησης της νέας συμφωνίας. «Το θέμα του ΟΠΑΠ πρέπει να ξεκαθαρίσει μία και δια παντός και θα δώσουμε ένα λελογισμένο χρόνο ένα και ενάμισι μήνα για να δούμε τι κάνει το Υπουργείο Οικονομικών», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προλάβουμε να μην υπογραφεί μια νέα συμφωνία ετεροβαρής για το κράτος».

Κατά τη συνεδρία σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κουλία και της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Σάβιας Ορφανίδου.

«Γνωρίζουμε από το 2015 ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής, κάναμε τρία χρόνια να κάνουμε άλλο νόμο. Πέρασαν ακόμη πέντε χρόνια και δεν τον έχουν εφαρμόσει», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, στη συζήτηση για την εξέταση των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2020.

Ο κ. Μιχαηλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του τέλους αδειοδότησης, λέγοντας πως αν γινόταν ανοικτός διαγωνισμός το κράτος θα είχε αυξημένα έσοδα. «Με σενάρια δικά μας, αν το τέλος ήταν 5% σημαίνει ότι θα εισπράττουμε μαζί με φόρο περίπου €38 εκατ. όταν σήμερα εισπράττουμε περίπου €15 εκατ.», είπε.

Αναφέρθηκε στο ότι ο ΟΠΑΠ Κύπρου, θυγατρική του ΟΠΑΠ Ελλάδας, δίνει 10% των εσόδων στην μητρική εταιρεία, που ανέρχεται σε περίπου €25 εκατ., προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή τεκμηρίωση γιατί πρέπει να δοθούν τα ποσά αυτά στον ΟΠΑΠ Ελλάδας.

O Κυριάκος Κακουρής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι το Υπουργείο ξεκίνησε τις διαδικασίες το 2018 αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθεσίας. Σημείωσε ωστόσο ότι η καθυστέρηση στη διαδικασία είναι απόλυτα δικαιολογημένη, υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας, ενώ οι συζητήσεις είναι τεχνικές και λεπτομερείς.

Εξάλλου, η Λούση Ηροδότου Μούσκου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης Κεντρικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι η διενέργεια του ελέγχου δέουσας επιμέλειας πήρε ένα χρόνο, ενώ στη συνέχεια η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων διαπραγματεύτηκε με τον ΟΠΑΠ το θέμα των κωδικών των τυχερών παιγνιδιών, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί κωδικοί που χρειάστηκαν πέραν από 130 σελίδες. Σημείωσε ότι η σύμβαση έχει ολοκληρωθεί, υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά την έγκρισή της υποβλήθηκε στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο στη βάση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Πρόσθεσε πως τώρα γίνονται κάποιες αλλαγές στη βάση των επισημάνσεων της DG Comp στο κείμενο της συμφωνίας η οποία σε κατοπινό στάδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Υπουργικό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως όπου υπάρχουν πάρα πολλά λεφτά υπάρχει και μεγάλη εξαγορά σε όλα τα επίπεδα. «Η υπόθεση ΟΠΑΠ όπως παρουσιάζεται τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια οδηγείται σε συμπεράσματα μεγάλης εξαγοράς είτε υπό την μορφή δωρεών ή χορηγιών. Το θέμα του ΟΠΑΠ πρέπει να ξεκαθαρίσει προς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Και ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι το χρονικό διάστημα για την συνομολόγηση της νέας συμφωνίας είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιαδήποτε διαδικαστικά θέματα.

Αντιπαράθεση Κουλία – Ορφανίδου

Στη συνεδρία η Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι στη συνεδρία έπρεπε να κληθεί και ο ΟΠΑΠ ως το έτερο μέρος της συζήτησης, με τον κ. Κουλία να διερωτάται ποιον εκπροσωπεί.

Αντιδρώντας η κ. Ορφανίδου ζήτησε από τον κ. Κουλία να ανακαλέσει το ότι άφησε να νοηθεί ότι στηρίζει τον ΟΠΑΠ. «Εκπροσωπώ τον ΔΗΣΥ και όχι τον ΟΠΑΠ. Να διαγραφούν όλα διότι θίγετε το προσωπικό μου κύρος», είπε με τον κ. Κουλία να ανταπαντά ότι ο ίδιος στηρίζει καθηκόντως τον Γενικό Ελεγκτή.

Σε άλλη της παρέμβαση σημείωσε ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι ετεροβαρής, αφού δόθηκε μισή ώρα στον Γενικό Ελεγκτή να μιλά μισή ώρα χωρίς να δοθεί ανάλογος χρόνος στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο να απαντήσουν.

«Θέλω να καταγγείλω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει κάνει μπούλινγκ σε μένα με πολύ ανήθικό τρόπο, λέγοντας ότι εκπροσωπώ κάποια συμφέροντα. Το θεωρώ τραγικό και απαράδκετο και είναι αυτοί οι λόγοι που ο κόσμος αποστρέφεται της πολιτικής», πρόσθεσε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Κουλίας απευθυνόμενος στη κ. Ορφανίδου της είπε «να βγεις να τα πεις έξω». Σημείωσε ακόμη ότι δουλειά της Επιτροπής είναι να παρακολουθεί τα ζητήματα και τη γραμμή του χρήματος, έχοντας τον Γενικό Ελεγκτή ως τον σημαντικότερο συνεργάτη. «Και ούτε δικηγόρους και ούτε κατηγόρους θέλει, παρόλο που έχει καμπόσους κατήγορους. Θα επαναλάβω εδώ επί σειρά ετών μία νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2018, δεν έχει εφαρμοστεί παρά το ότι υπήρχε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέως που έλεγε ότι ήταν ετεροβαρής. Αυτοί που για πέντε χρόνια δεν την εφάρμοσαν όχι να μας κάνουν μάθημα», πρόσθεσε.

Ενοικίαση αποθηκών στο κράτος

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο θέμα της ενοικίασης αποθηκών στο κράτος στη Λεμεσό, υπενθυμίζοντας ότι το κρατικό οικόπεδο είχε αρχικά ενοικιαστεί σε επιχορηγημένη τιμή στον ιδιώτη για ενθάρρυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Σημείωσε ωστόσο ότι ο ιδιώτης ανέγειρε αποθήκες στο τεμάχιο και στη συνέχεια το υπενοικίασε στο κράτος ως αποθήκες με ενοίκιο 20 φορές μεγαλύτερο.

Απαντώντας, ο κ. Κακουρής είπε ότι η σύμβαση έχει τερματιστεί και έχει βρεθεί άλλη αποθήκη.

Θέμα ηγέρθη και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απόσπαση του Θεοδόση Τσιόλα, Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνσης Ανάπτυξης ως βοηθό του Κύπριου Εκπροσώπου στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Δεν μπορεί η Δημοκρατία να παραχωρεί άδειες σε κανένα Γενικό Διευθυντή. Είναι ο ύψιστος διοικητικός άρχοντας ενός Υπουργείου, είναι εξαιρετικά σημαντική η θέση του, δεν μπορεί να δίνονται άδειες στη θέση με τη δικαιολογία ότι θα αποκτήσει εμπειρίες. Αν ήθελε να πάει έπρεπε να παραιτηθεί. Η απόσπαση επιτρέπεται νομοθετικά, αλλά το κράτος δεν έπρεπε να το επιτρέψει», είπε.

Ο χρόνος ανάκτησης παράτυπης χορηγίας προς κόμματα λήγει το 2024, λέει ο Γ. Ελεγκτής

Σε διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα ανακτήσει την κρατική χορηγία του 2021 από κόμματα που την έλαβαν με αντικανονικό τρόπο, αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνοντας ότι βάσει του περί παραγραφών νόμου το χρονικό περιθώριο για τις όποιες κινήσεις τελειώνει το 2024.

Βάσει γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τέσσερα κόμματα να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των €557.511 που έλαβαν ως κρατική χορηγία το 2021.

«Στη βάση γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, υπάρχει μία διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να πάρει στο Δικαστήριο κόμματα στη βάση της γνωμάτευσης αυτής», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα του ποιος θα κινήσει τη διαδικασία, ο ενάγων θα είναι η Δημοκρατία.

Όπως εξήγησε μέχρι τώρα η χορηγία δινόταν σε δύο δόσεις, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 η Βουλή εισήγαγε ρητή πρόνοια ότι όλη η χορηγία θα δινόταν στην αρχή του χρόνου.

«Στις εκλογές του Μάη του 2021 άλλαξαν τα ποσοστά των κομμάτων και κάποια κόμματα έπρεπε να πάρουν λεφτά και κάποια έπρεπε να δώσουν πίσω λεφτά», είπε, προσθέτοντας πως εφόσον η Βουλή αποφάσισε να δίνεται η χορηγία στην αρχή του χρόνου, η νομοθεσία αφορούσε τον χρόνο που δινόταν, ενώ η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «έσπαζε τη χορηγία στη μέση», που, όπως πρόσθεσε, ήταν μια άλλη επιλογή.

Τονίζοντας ότι η Βουλή πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος πολίτης δεν θα πληρώσει περισσότερα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει ο περί παραγραφών Νόμος, βάσει του οποίου η διορία τελειώνει το 2024.

«Αν θα κάνετε κινήσεις πρέπει να τις κάνετε», κατέληξε.

Δεν εμπλέκεται σε διαφορές αστικής φύσεως λέει η Βουλή για θέμα χορηγιών

Σε ανακοίνωση-απάντηση της σε άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης» που τιτλοφορείται «€663.000 μοιράστηκαν παράνομα σε πέντε κόμματα» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις χορηγίες που κατανεμήθηκαν από τη Βουλή στα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά το 2021 η Βουλή των Αντιπροσώπων επαναλαμβάνει την ήδη εκφρασθείσα θέση ότι «ως συνταγματική εξουσία δεν δύναται να εμπλέκεται σε οποιεσδήποτε διαφορές αστικής φύσεως με οποιαδήποτε οντότητα» υποδεικνύοντας πως μια τέτοια εξέλιξη και καταχώριση αγωγής με ανάλογο αντικείμενο «θα συνιστούσε αντινομική προσέγγιση και προφανώς συνταγματική εκτροπή».

Όσον αφορά την αναφορά στο ίδιο άρθρο ότι «το λάθος στην κατανομή της κρατικής χορηγίας έγινε από το Λογιστήριο της Βουλής, συνεπώς η Βουλή υπέχει υποχρέωση να εισπράξει αυτά τα χρήματα και, στη συνέχεια, να τα καταβάλει στα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν χαμηλότερη κρατική χορηγία από αυτήν που δικαιούνταν για το έτος 2021», η Βουλή σημειώνει εκ νέου ότι «κατά τον ουσιώδη χρόνο εφάρμοσε τις διατάξεις του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, καθώς και τις διατάξεις του περί Προϋπολογισμού του 2021 Νόμου».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον