Επιτροπή Προσφύγων: Επιστολή προς Συμβούλιο της Ευρώπης, αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης και μεταβιβάσεις ακινήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2022, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Συνάντηση με τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου 

Διάβημα με επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ετοιμάζει ο Δήμος Αμμοχώστου, με στόχο την αναίρεση της πρόσφατης απόφασης για λήξη της επιτήρησης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου. Για το διάβημα αυτό, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και με τον εκπρόσωπο της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, όσο και με άλλους αξιωματούχους, προκειμένου να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής πλευράς, εναντίον της απόφασης. 

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μετά την καθιερωμένη ενημερωτική συνάντηση που είχε ο ίδιος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την Επιτροπή Προσφύγων, κατά την οποία, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση. 

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να τερματίσει την επιτήρηση για την υλοποίηση της απόφασης υπέρ της Τιτίνας Λοϊζίδου και εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία αρνητική για την Κύπρο απόφαση και ότι πρόθεση του Δήμου Αμμοχώστου είναι να βοηθήσει την προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής πλευράς εναντίον της εξέλιξης αυτής για άρση της απόφασης, την οποία χαρακτήρισε άδικη. Σημείωσε ότι μέσα από την απόφαση αυτή, το ΣτΕ έδωσε στην Τουρκία «το άλλοθι για να μην τηρεί τις αποφάσεις». 

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξήγησε ότι για την ετοιμασία της επιστολής σχετικά με το θέμα, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος προτίθεται να εισηγηθεί σχετικό θέμα και στην ΚΣΣΕ. Παράλληλα, είπε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες της κυπριακής πλευράς. 

«Η θέση μας ως Δήμος Αμμοχώστου είναι επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δηλαδή το θέμα δε θα λυθεί με νομικά μέσα, αλλά με πολιτικά», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί κανείς να αναγκάσει οποιονδήποτε να μην προσφύγει στο δικαστήριο, «ιδίως όταν βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και δεν έχει στήριξη από το κράτος». 

Τόνισε, δε, ότι γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό και το ζήτημα της ίσης κατανομής βαρών, λέγοντας ότι «πρέπει να φαίνεται, να μην είναι στα λόγια, ώστε να μπορούμε να πούμε στον πρόσφυγα ότι υπάρχει αυτή η βοήθεια, επομένως δε χρειάζεται να προσφύγει στην επιτροπή (Σ.Σ. για αποζημιώσεις)». 

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η ίση κατανομή βαρών, η διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες, καθώς θέματα για τίτλους ιδιοκτησίας για υποστατικά σε τουρκοκυπριακή γη. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγικά σωματεία, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη των ενοικίων προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. «Πρέπει να βοηθηθούν τα προσφυγικά σωματεία και να μην έχουν την τύχη που έχουν άλλα σωματεία, γιατί αν χαθούν, θα χαθούν και οι προσφυγικές οντότητες των προσφύγων σε Λάρνακα και Λεμεσό», είπε ο κ. Ιωάννου, εξηγώντας ότι «η σύνδεση των Αμμοχωστιανών με την πόλη, ιδίως των νέων, είναι αυτά τα σωματεία». 

Επαφές σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου  

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου και την παρουσίαση του θέματος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε είναι ότι με τις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους στην περιοχή, λειτουργούν οι παραλίες, ο δημόσιος κήπος και κάποια κτίρια, ενώ έχει ανοίξει και café σε ένα από τα κτίρια. «Έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως την περιοχή και αυτή η τουριστική ατραξιόν συνεχίζεται με οικονομικό όφελος για την κατεχόμενη περιοχή», σημείωσε. 

Είπε, ακόμα, ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο για να εκφράσουμε τις θέσεις μας, πέρα από τη ΓΣ του ΟΗΕ. «Από εκεί και πέρα, το τι γίνεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και τις μεγάλες δυνάμεις, δε φαίνεται να επηρεάζει την Τουρκία, η οποία είναι ουδέτερη χώρα που επωφελείται της κρίσης στην Ουκρανία και προχωρά ακάθεκτη». 

Σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις περί «αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στη συζήτηση για την απώλεια της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου. Εξήγησε ότι αν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, για την οποία υπάρχουν ψηφίσματα, δε θα υπάρχει ούτε το υπόλοιπο 82% των δημοτικών ορίων της Αμμοχώστου, ούτε οι άλλες πόλεις, ούτε τα χωριά. «Πρέπει να παλέψουμε για να παραμείνει το στάτους κβο της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, έτσι ώστε, με την παραμικρή ευκαιρία που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού, να μη χαθεί τίποτα σε σχέση με το εδαφικό». 

Όσον αφορά το θέμα αυτό, έχουν προγραμματιστεί επαφές σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, είπε. Σημείωσε ότι η πρόσφατη συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο ήταν πολύ εποικοδομητική και σε προέκταση αυτής έχει προγραμματιστεί και εκδήλωση υπό την αιγίδα της στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία των Κύπριων Ευρωβουλευτών, για το θέμα της Αμμοχώστου. 

Πρόσθεσε ότι ξεκινούν επαφές και με τους πρέσβεις των πέντε χωρών που αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρώτη προγραμματισμένη τη συνάντηση με την Γαλλίδα Πρέσβη την ερχόμενη εβδομάδα. 

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι κινήσεις αυτές «είναι μία μικρή σταγόνα στην όλη προσπάθεια που γίνεται» και πρόσθεσε ότι, αν και δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα για το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, «θα πρέπει και την τελευταία ελπίδα που έχουμε να την παλέψουμε». 

Σε δικές του δηλώσεις για τη συνάντηση με τον Δήμο Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν τα μέλη του σώματος από τον Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες γύρω από την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενόψει και της συνάντησης με εμπλεκόμενους φορείς στη Λάρνακα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι θα παραμείνουν σε επαφή για το θέμα με τον Δήμο. 

Συνάντηση με Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας 

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ενημέρωσε τους Βουλευτές/Βουλεύτριες για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά και για το επίδομα φροντίδας στις συζύγους και γονείς των αγνοουμένων.  

Σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή, για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά  της Κύπρου, για να σημειώσει ότι συζήτησαν και για προβλήματα, που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την Επιτροπή και αφορούν στο Υφυπουργείο. 

Για το επίδομα φροντίδας στις συζύγους και γονείς των αγνοουμένων, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, εξηγώντας ότι θα καταγραφούν οι απόψεις των πασχόντων, των εγκλωβισμένων και των αιχμαλώτων σε ένα έγγραφο, ώστε να μπορέσει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με τον Επίτροπο να δουν τα αιτήματα συλλογικά.  

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, εισηγήθηκε την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, με τη δήλωση κάποιων βασικών στοιχείων ταυτοποίησης, και ερωτηθείσα εάν αυτό είναι εύκολο και εφικτό, η κ. Ανθούση είπε ότι η προσπάθεια είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.  

«Όπως έχω εξηγήσει και στην Επιτροπή, ο απώτερος στόχος είναι ηλεκτρονικά να μπορεί ο κάθε πολίτης να ξέρει πού βρίσκεται η αίτησή του και να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο εξέτασης των Επιδομάτων, ούτως ώστε αυτοί που δικαιούνται, να τα λαμβάνουν στον χρόνο που τα δικαιούνται και αυτοί που δεν δικαιούνται, να γνωρίζουν τους λόγους», είπε.  

Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπροστά και ότι υπάρχει καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δικαιούχους, ωστόσο, σημείωσε πως «το ιδανικό είναι εκείνο που δρομολογούμε με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για αναπροσαρμογή των διαδικασιών και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων».  

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το Σχέδιο Επανεγκατάστασης αφορά στα άτομα, που έχουν καταγωγή από συγκεκριμένα χωριά, όπως Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Καρπάσια, Κορμακίτης.  

Σε ερώτηση εάν θεωρείται λογικό το αίτημα της Επιτροπής για να προστεθούν εξαιρέσεις στους δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επεσήμανε ότι το ζήτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία από το ΕΕΕ είχε συζητηθεί και στο παρελθόν στις Επιτροπές Προσφύγων και Εργασίας.  

«Παρόλα αυτά», εξήγησε η κα Ανθούση, «τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να τύχουν συλλογικής διαχείρισης, με ρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία. Ήταν ήδη σε εξέλιξη και έχουμε ανακινήσει ξανά το θέμα με τον ΚΥΣΟΑ, την Επίτροπο Νομοθεσίας και τον Υπουργό Εργασίας, για να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία. Εκείνο που ζητήθηκε από τον κ. Κέττηρο είναι αυτές οι κατηγορίες που κρίνεται ότι πρέπει να στηριχθούν από το Κράτος να μην εξαιρεθούν από το ΕΕΕ, γιατί μετά θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου».  

Συνέχισε λέγοντας ότι «το ΕΕΕ ήταν μια κοινωνική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, που διασφάλιζε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά», για να συμπληρώσει ότι «περίπου το 1/3 των ληπτών του ΕΕΕ είναι άτομα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί ως ανάπηρα και άρα πρέπει να τα δούμε υπό τον νόμο για τα άτομα με αναπηρία».  

Ωστόσο, σημείωσε υπάρχει και 1/3 των ληπτών, που έχουν χαρακτηριστεί ως άνεργοι, λόγω του ότι έχουν υποβάλει ένα δικαιολογητικό από τον γιατρό τους ότι είναι ανίκανοι για εργασία, για να υπογραμμίσει ότι «σε αυτούς θα πρέπει να ενσκήψουμε για να αξιολογηθούν, είτε με κοινωνική παρέμβαση είτε από Ιατροσυμβούλια, για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον είναι κατάλληλοι για εργασία ή όχι, διότι δυστυχώς υπάρχει και η τάση από κάποιους επαγγελματίες με ελαφρά τη καρδία να δίνουν ένα πιστοποιητικό ακαταλληλότητας για εργασία, το οποίο χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για να λάβει το ΕΕΕ».  

Μιλώντας για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης των ατόμων στα κατεχόμενα χωριά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι «το επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται στους πραγματικούς επανεγκατασταθεντες και οι έλεγχοι να είναι τέτοιοι, που να διασφαλίζουν τη σωστή καταβολή του επιδόματος».  

Έγιναν, είπε, «αρκετές εισηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής. Συμφωνήσαμε όπως δούμε το σχέδιο το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη, ώστε να επανέλθουμε στη συνέχεια για να δούμε πώς το βελτιώνουμε για να έχουμε μια καλύτερη αποτελεσματικότητα του σχεδίου και να ενθαρρυνθεί κόσμος, που θα επανεγκατασταθεί στα Μαρωνίτικα χωριά ή τα χωριά της Καρπασίας, να έχει περισσότερα κίνητρα να το πράξει».  

Για το επίδομα φροντίδας σε συζύγους και γονείς των αγνοουμένων, είπε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος, ούτως ώστε με πιο γρήγορες διαδικασίες και χωρίς ταλαιπωρία, να εξετάζονται οι αιτήσεις τους.  

Τόνισε πως «αυτό το ζήτημα θα λυθεί για λόγους αξιοπρέπειας, όχι αυτών των ανθρώπων, αλλά τη δική μας».  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να καταστεί λειτουργική η βασική νομοθεσία, ειδικά ως προς την είσπραξη του καθορισμένου τέλους 0,40% επί του τιμήματος πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Τα μέλη της Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις επί των αναθεωρημένων κειμένων των πιο νομοσχεδίων και αποφάσισαν όπως τοποθετηθούν επί των νομοσχεδίων στις 11 Οκτωβρίου 2022.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Μπαίνει νέο τέλος στις μεταβιβάσεις ακινήτων 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην