Επιτροπή Εργασίας: Καθυστερήσεις στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για επιδόματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2022, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής.  

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ενημέρωσε τους Βουλευτές/Βουλεύτριες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των επιδομάτων, καθώς επίσης τις ενέργειες που γίνονται για ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για επιδόματα. 

Η Υφυπουργός προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους, λέγοντας πως αυτές «είναι πάρα πολλές», ωστόσο, την ίδια ώρα παραδέχτηκε «υπάρχουν καθυστερήσεις», για τις οποίες γίνονται προσπάθειες για επίλυσή τους. 

Μεταξύ άλλων, η κ. Ανθούση ανέφερε στους Βουλευτές/Βουλεύτριες ότι από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργούν επτά σημεία εξυπηρέτησης αιτητών επιδομάτων, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έτυχαν ήδη εξυπηρέτησης έξι χιλιάδες άτομα. 

Επιπλέον, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπή για την εφαρμογή του συστήματος που ενημερώνει τον κάθε αιτητή, μέσω μηνυμάτων sms, για την πορεία της αίτησής του. Εξήγησε, περαιτέρω, πως οι αιτητές πλέον ενημερώνονται μέσω γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων αν η αίτησή τους καταχωρήθηκε ή αξιολογήθηκε ή έχει εγκριθεί. 

Ανέφερε ότι ταυτόχρονα αποστέλλονται SMS στις περιπτώσεις μη κατάθεσης των κατάλληλων δικαιολογητικών. 

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές/Βουλεύτριες διαπίστωσαν καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, τονίζοντας πως αυτό «παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος». 

Όπως τόνισαν, αν και έχουν γίνει βήματα με τη δημιουργία ενημερωτικών ιστοσελίδων, σημεία εξυπηρέτησης των αιτητών σε όλη την Κύπρο, ενημέρωση των αιτητών μέσω μηνυμάτων sms, εντούτοις, όλα αυτά δεν αποδεικνύονται ικανά, όπως είπαν, να επιλύσουν το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρείται στις εξετάσεις των αιτήσεων. 

Όλοι συμφώνησαν πως παραμένουν πολλά ζητήματα ανοικτά, καθώς παραμένει και η «αδυναμία» των Υπηρεσιών να ανταποκριθούν στον χρόνο, που απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας στην εξέταση των αιτημάτων. 

Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής ότι διαπιστώνεται η ανάγκη για τους ίδιους όπως καλύψουν τα νομοθετικά κενά, που εντοπίζονται. 

Τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν, επίσης, στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας την ανάγκη για αναπροσαρμογή του ύψους των επιδομάτων, που καταβάλλονται μέσα από το ΕΕΕ. 

Επιπρόσθετα, τέθηκε ζήτημα που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και ζήτησαν όπως γίνουν ρυθμίσεις, ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα τελευταία χρόνια ή απορρίφθηκαν στη βάση των νέων δεδομένων τους. 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Ανθούση ανέφερε πως προχωρούν οι διάφορες δράσεις του Υφυπουργείου που είχαν απασχολήσει την Επιτροπή, όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στην εξέταση των επιδομάτων, σημειώνοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρία τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν τις διάφορες δράσεις του Υφυπουργείου και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, για απάμβλυνση του προβλήματος. 

Αναφέρθηκε στη δημιουργία των επτά σημείων εξυπηρέτησης για επιδόματα πρόνοιας, την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους αιτητές για να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση της αίτησής τους, αλλά και σε άλλα βήματα που δρομολογούνται, ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη των καθυστερήσεων. 

Παράλληλα, είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τα διάφορα νομοθετήματα, τα οποία δρομολογούνται, όπως είναι η ρύθμιση για τις Στέγες Ηλικιωμένων, αλλά και για τα θέματα παιδικής προστασίας, για να μπορέσουν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία, να κατατεθούν όλες οι νομοθεσίες το συντομότερο δυνατό. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, σημείωσε την παραδοχή από πλευράς  της κυβέρνησης μέσω της Υφυπουργού ότι «δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε να είμαστε», για υπογραμμίσει πως «είναι καλή η παραδοχή από τη μια, αλλά καθοριστικό είναι να πράξουμε αυτά που πρέπει, ώστε να φτάσουμε στο σημείο, που οφείλουμε ως κράτος, να έχουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας». 

«Πολλά τα ανοικτά ζητήματα που τέθηκαν σήμερα, πολλά τα θέματα τα οποία πρέπει να απασχολήσουν το Υφυπουργείο και να δοθούν λύσεις και απαντήσεις», είπε ο κ. Καυκαλιάς. 

Είπε ακόμα ότι «χωρίς ουσιαστική πρόοδο» παραμένει και το ζήτημα για τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας, για τα άτομα με αναπηρίες, για να σημειώσει ότι σήμερα ανανεώθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, «τα οποία μεταφέρονται δυστυχώς παρακάτω». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για ΕΕΕ 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί Απόσπασης Εργαζομένων στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ορθότερη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/67/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014, για την εφαρμογή της οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.1024/2012 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά («Κανονισμός ΙΜΙ»)», με τον καθορισμό των στοιχείων των αποσπασμένων εργαζομένων που πρέπει να καταγράφονται στη σχετική κατάσταση που αποστέλλεται προς την αρμόδια αρχή από τις επιχειρήσεις οι οποίες προβαίνουν σε απόσπαση εργαζομένων στο έδαφος της Δημοκρατίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει το πιο πάνω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος.  

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα