Επιτροπή Προσφύγων: Επίδομα αιχμαλώτων, διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών και μεταστέγαση σωματείου Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/07/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

H διαδικασία καταβολής επιδόματος στους αιχμαλώτους-παθόντες του 1974

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαδικασία καταβολής επιδόματος στους αιχμαλώτους-παθόντες του 1974.

Ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ ανά εξάμηνο που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Ολομέλεια της Βουλής στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τους αιχμαλώτους και τους παθόντες του 1974.

Παρά την ομόφωνη ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το Υπουργείο Εργασίας βρήκε τώρα άλλες δικαιολογίες για να μην καταβάλει αυτό το ποσό στους δικαιούχους στα τέλη Ιουλίου, είπε.

Η Επιτροπή Προσφύγων, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, ζήτησε εξηγήσεις από τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος παρευρέθηκε στη Βουλή. Ακόμη, σημείωσε ότι ο κ. Κούσιος ζήτησε να κάνει κάποια αλλαγή στους κανονισμούς μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου για να γίνει η καταβολή του ποσού μέχρι τις 15 Αυγούστου, λέγοντας ότι εάν αρχίσει τώρα η καταβολή, δεν θα πληρωθούν οι παθόντες του 1963-64 και οι βιασθείσες γυναίκες του 1974.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει η πληρωμή τον Ιούλιο για όσους έχουν εγκριθεί και τον Αύγουστο να γίνει η καταβολή του ποσού και για όσους δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο του Υπουργείου Εργασίας. «Κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία», κατέληξε.

Η εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν τον διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών ότι γίνονται δέκτες παραπόνων από πολίτες για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σε αιτήματα που υποβάλλουν στην υπηρεσία του.

Συναφώς, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της υπηρεσίας, που αποτελεί τον κύριο λόγο που δυσχεραίνει το έργο της, και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον Υπουργό Εσωτερικών την παράκληση της επιτροπής όπως ο ίδιος, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, εξεύρει λύσεις για στελέχωση της υπό αναφορά υπηρεσίας.

Ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι πολύς κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις με τις συντηρήσεις των κατοικιών καθώς και με τη λήψη και την κοινοποίηση αποφάσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Πολίτες στη Λάρνακα αναμένουν δύο χρόνια για να ενημερωθούν για αποφάσεις της Υπηρεσίας, υπέδειξε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος και οι λειτουργοί της Υπηρεσίας παραδέχονται το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και το αποδίδουν στην ελλιπή στελέχωση. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η επαρχία Λευκωσίας εξυπηρετείται από τέσσερεις λειτουργούς και η επαρχία Πάφου από έξι, εκ των οποίων οι τρεις ασθενούν.

Ο κ. Κέττηρος ήγειρε θέμα αυτονόμησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ζήτησε να γίνουν διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, έστω και ορισμένου χρόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης και δημοσίευσης των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ανακοινωθεί καμία διαθέσιμη τουρκοκυπριακή περιουσία, εν αναμονή των κριτηρίων που θα καταθέσει ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα πρέπει να ελέγξει τις τουρκοκυπριακές συνοικίες και να δει σε ποιες κατοικίες διαμένουν οι πραγματικοί δικαιούχοι και ποιες υπενοικιάζονται. Είναι κρίμα και άδικο να υπάρχουν κατοικίες στις οποίες μπορούν να κατοικήσουν ζευγάρια που δεν έχουν πρώτη κατοικία και κάποιοι άλλοι να τις εκμεταλλεύονται υπενοικιάζοντάς τις σε άλλους ψάχνουν κατοικία με φθηνό ενοίκιο, επεσήμανε.

Η μεταστέγαση του προσφυγικού σωματείου Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας και τα προβλήματα που προκύπτουν στην υλοποίησή της

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μεταστέγαση του προσφυγικού σωματείου Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας και τα προβλήματα που προκύπτουν στην υλοποίησή της.

Ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Όμιλου Κερύνειας ανάφερε πως ο όμιλος αρχικά στεγαζόταν σε τουρκοκυπριακή γη στο χωριό Μουτταγιάκα, όπου, λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, οι ίδιοι ζήτησαν, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, μεταστέγαση στο τεμάχιο 480 του δήμου Γερμασόγειας, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Αργότερα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Λεμεσού επικοινώνησε με τον όμιλο, αναφέροντας ότι το τεμάχιο 480 είχε παλαιότερα παραχωρηθεί στον ΚΟΤ, που χρησιμοποιούσε 80 από τα 6 000 τετραγωνικά μέτρα του τεμαχίου, τα οποία παρεμπιπτόντως χρησιμοποιούνται τώρα από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από παράκληση των μελών της Επιτροπής και αφού ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού δήλωσε πως οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν εργασίες στο υπό αναφορά τεμάχιο, ανέλαβε όπως ετοιμάσει πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για εκμίσθωση του τεμαχίου 480 και παραχώρησή του στον εν λόγω όμιλο.

Η Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Βουλευτής ΔΗΣΥ, έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας, ο οποίος λειτουργεί από το 1978 σε τουρκοκυπριακή γη η οποία του παραχωρήθηκε στη Λεμεσό. Ακόμη, σημείωσε ότι οι εργασίες του Ομίλου περιορίζονται από τις δραστηριότητες επιχειρηματιών στην περιοχή και από τη δημιουργία κυματοθραυστών που έχουν καταστρέψει την παραλία, με αποτέλεσμα το κλείσιμο κάποιων τμημάτων του Ομίλου.

Στο αίτημα του Ομίλου για μετεγκατάσταση, η κ. Σούπερμαν ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) ανταποκρίθηκε με παραχώρηση κρατικής γης, στην οποία υπάρχει γραφείο του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο δεν λειτουργεί. Έκανε ακόμη λόγο για διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα που εντείνουν τα προβλήματα του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας, εξηγώντας ότι ο Όμιλος θα πρέπει να πάρει άδεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποταθεί στο ΥΠΕΣ και στον ΚΟΑ. Η Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε να στείλει επιστολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες για άμεση επίλυση των προβλημάτων και να συζητήσει τον θέμα τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε.

Ο Χρίστος Χριστόφιας, Βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και γι’ αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ. Ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ είχε παραχωρήσει στον Όμιλο ένα κρατικό τεμάχιο, το οποίο είναι ήδη μισθωμένο στο Υφυπουργείο Τουρισμού, και παρέπεμψε τον Όμιλο να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους μισθωτές του τεμαχίου ώστε να βρεθεί λύση.

Ακόμη, είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε να απευθυνθεί στους αρμοδίους ώστε να δρομολογηθεί η μίσθωση του τεμαχίου στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας και να στηριχθεί οικονομικά ο Όμιλος. Το θέμα θα απασχολήσει την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο, κατέληξε.

Η αλλαγή των κριτηρίων παραχώρησης αγροτικών επιδοτήσεων για τους εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα και οι επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η αλλαγή των κριτηρίων παραχώρησης αγροτικών επιδοτήσεων για τους εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα και οι επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν.

Ο κοινοτάρχης της Αγίας Τριάδας δήλωσε ότι η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων έχει αφαιρέσει από τις δηλώσεις/αιτήσεις των εγκλωβισμένων τα αγροτεμάχια στον τίτλο ιδιοκτησίας των οποίων ως κοινότητα αναφέρεται άλλη από αυτήν της Αγίας Τριάδας.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών θεμάτων δήλωσε ότι το ζήτημα προέκυψε, όταν έγιναν αλλαγές επί του σχεδίου για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους, λόγω του εξορθολογισμού του εν λόγω σχεδίου. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι προγραμματίζεται συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για επικαιροποίηση του σχεδίου για το 2023 και θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για το 2022.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να καταστεί λειτουργική η βασική νομοθεσία, ειδικά ως προς την είσπραξη του καθορισμένου τέλους και

(β) η τροποποίηση του βασικού νόμου κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα σε ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον ενυπόθηκο οφειλέτη και/ή εγγυητή και/ή άλλως πως, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Tα μέλη της Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που είχαν προσκληθεί, για να εκφέρουν απόψεις επί των πιο πάνω νομοσχεδίων.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ζήτησε επιπρόσθετο χρόνο για ετοιμασία γνωμάτευσης επί προνοιών των νομοσχεδίων και τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν όπως η συζήτηση επί των νομοσχεδίων συνεχισθεί τον Σεπτέμβριο.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα