Επιτροπή Δημογραφικού: Κρατικές δαπάνες για μεταναστευτικό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/07/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Οι δαπάνες του κράτους για το μεταναστευτικό

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι δαπάνες του κράτους για το μεταναστευτικό.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγάννης είπε πως η δαπάνη του κράτους το 2020 για τη διαχείριση του Πουρνάρα ήταν 550 χιλιάδες ευρώ για τα επεισόδια που έχουν προκληθεί με τους τραυματισμούς, για κάποιες εξετάσεις και κάποιους προληπτικούς ελέγχους. Είπε πως το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο το 2021 και κατά αντίστοιχη αναλογία θα είναι αυξημένο και το 2022.

Όσον αφορά το κόστος για τις υπόλοιπες δαπάνες δεν έχει υπολογιστεί, κάτι που, συμφωνα με τον ίδιο, είναι τραγικό καθώς οι δαπάνες με απόφαση του Υπουργικού καλύπτονται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και σε κάποιες περιπτώσεις από την Υπηρεσία Ασύλου του ΥΠΕΣ.

Το παράδοξο, είπε, είναι πως για οποιοδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας που δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ, το κόστος επιβαρύνει τον πολίτη ενώ τα χρήματα για τους μετανάστες καλύπτονται από το κράτος και τον Κύπριο φορολογούμενο.

Σε σχέση με τον τομέα της Παιδείας, ο κ. Παπαγιάννης είπε πως υπάρχει ένα επιπλέον κόστος για τα έξοδα παιδείας των παιδιών αιτητών ασύλου και παράνομων μεταναστών.

Στον τομέα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας, ανέφερε πως για το 2021 το 1/3 των συλλήψεων που είχαν σχέση με ζητήματα ναρκωτικών, ήταν είτε παράνομοι μετανάστες είτε αιτητές πολιτικού ασύλου, είτε άτομα που τους έχει δοθεί καθεστώς πολιτικής προστασίας.

Από στοιχεία της Αστυνομίας στις επαρχίες Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Πάφου, έχουν εντοπιστεί περιστατικά που αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς κάτοχοι ναρκωτικών αλλά και διακινητές. Ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας έχει αναφέρει, όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, ότι τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία σπαταλά τεράστιους πόρους λόγω της αύξησης του προβλήματος αυτού.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαγιάννης είπε πως ένα τεράστιο κονδύλι του Υφυπουργείου Πρόνοιας πάει για αυτούς τους ανθρώπους.

Είπε πως το Υφυπουργείο ανέφερε πως κάποια από αυτά τα άτομα έχουν καταφέρει με διάφορα τεχνάσματα να είναι δικαιούχοι μεγαλύτερων ποσών.

Στο θέμα της δημόσιας υγείας και της έξαρσης των σοβαρών ασθενειών, η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί με τους ελέγχους μέσω ενός αξονικού μηχανήματος χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση τους, θα μπορέσουμε ως κράτος να προλάβουμε κάποια από τα προβλήματα που σήμερα έχουμε.

Ένας άλλος τομέας, είπε στη συνέχεια ο κ. Παπαγιάνννης, είναι αυτός που αφορά τη φύλαξη της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός. «Θεωρούμε πως έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να γίνουν», είπε και πρόσθεσε πως το κράτος ασχολείται πολύ λίγο με το θέμα αυτό.

Αυτός ο τόπος για να μπορεί να έχει σωτηρία μεταξύ άλλων θα πρέπει να καταστεί ως μη φιλόξενος προορισμός. «Αυτή τη στιγμή διαφημίζεται η Κύπρος από τους παράνομους μετανάστες ως ελκυστικός προορισμός και αν δεν το αντιληφθεί αυτό η Κυβέρνηση τότε οτιδήποτε άλλο συζητάμε είναι αχρείαστο και άσκοπο», είπε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Πουρνάρα

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Ενώπιον Ολομέλειας σχέδια νόμου για εκποιήσεις, αίτημα για ξεπάγωμα 400 θέσεων στο δημόσιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/12/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023   Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παράταση θητειών μελών «Φωνής», συνάντηση με αντιπροσωπία της GRETA

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/12/2023, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:  Ο περί της Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση