Επιτροπή Οικονομικών: Αναστολή διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/07/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να ισχύσει εκ νέου η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση η διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούσε κύρια κατοικία του χρεώστη η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €750.000 και αγροτεμάχιο του χρεώστη η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000 ανεστάλη μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή Οικονομικών είχε πει ότι θα υπάρξει συζήτηση αναφορικά με το πακέτο προτάσεων που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για τις εκποιήσεις, εξού και η κατάθεση της πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων. Ακόμη, σημείωσε ότι οι τράπεζες προχωρούν καταχρηστικά και εντελώς παράνομα σε εκποιήσεις πρώτων κατοικιών, προσθέτοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι να συζητηθεί η πρόταση ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. «Θα πάμε με καινούργια πρόταση νόμου με ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και θα ζητήσουμε από την Ολομέλεια να συζητηθεί κατεπειγόντως, όπως έγινε με άλλες περιπτώσεις», τόνισε. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης από την Κυβέρνηση, κατέληξε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ευνοϊκότερο για τις τράπεζες, τα ταμεία εξαγοράς και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, υποδεικνύοντας ότι οι πρακτικές που ακολουθούν αυτοί οι φορείς είναι ετεροβαρείς για τους δανειολήπτες. Ακόμη, σημείωσε ότι στην πράξη δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των φορέων και των δανειοληπτών-εγγυητών, οπότε η απουσία οποιασδήποτε ενέργειας από την εκτελεστική εξουσία δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να υποβάλουμε αυτή την πρόταση νόμου. «Αναμένουμε τις ενέργειες από την Κυβέρνηση και από το ΥΠΟΙΚ με διαβούλευση με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης για να μας φέρουν δεσμευτική δήλωση για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. Οι τρεις μήνες δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την όλη οικονομική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τρυφωνίδης επανέλαβε την έκκλησή του στην Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, ώστε να δοθεί περιθώριο στη Βουλή να συζητήσει τον Σεπτέμβριο τις 13 προτάσεις νόμου που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, είπε ότι κάποιοι πρέπει να αιτιολογήσουν την αρνητική στάση τους έναντι της πρότασης. «Ζητάμε συναινετικές λύσεις, γιατί το θέμα είναι μέγιστο για το σύνολο του κυπριακού λαού», τόνισε.

Ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, δήλωσε ότι κάποια κόμματα δεν συμμερίζονται το κατεπείγον της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι αναμένεται μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) για τρίμηνη αναστολή πλειστηριασμών. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα κατατεθεί εκ νέου πρόταση νόμου για να οδηγηθεί ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια της Πέμπτης. Ερωτηθείς για τη στάση του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ, ανέφερε ότι κατανοούν ότι υπάρχει μείζον θέμα με τους πλειστηριασμούς, αλλά είπαν ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο χωράφια, κάτι που δεν υφίσταται, γιατί η Βουλή λαμβάνει μηνύματα και για πρώτες κατοικίες και μικρές επαγγελματικές στέγες. «Η προτροπή όλων είναι να λυθεί το θέμα συναινετικά από όλες τις πλευρές», επεσήμανε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει το θέμα του κρατικού φορέα (ενοίκιο έναντι δόσης), το οποίο θα έρθει στο τέλος του χρόνου, και αναρωτήθηκε ποιος προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες και όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ερωτηθείς για τα κόμματα που θα υποστηρίξουν την πρόταση αναστολής των πλειστηριασμών, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, ενώ το ΑΚΕΛ δεν έχει απαντήσει ακόμα. Πέρσι, υπέδειξε, λόγω πανδημίας υπήρχε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να μην προχωρήσει σε εκποιήσεις, κάτι που επιτεύχθηκε δύο φορές στο παρελθόν. «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα αυτή η επιλογή προστασίας για όσους τη δικαιούνται», κατέληξε.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις στις εκποιήσεις δεν επιλύουν αλλά μεταθέτουν την επίλυση των ΜΕΔ, λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών εκφράζει τη διαφωνία του με την προωθούμενη πρόταση νόμου για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

«Οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΠΙ) και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα τέτοιες ρυθμίσεις «στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε αρμόδιες αρχές και οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας μας».

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών θεωρεί ότι ψήφιση της πρότασης νόμου ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία όσο και το εγχώριο, τραπεζικό σύστημα με πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, καθυστερήσεις και επιπλοκές στις διαδικασίες απορρόφησης πόρων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ενδεχόμενο διαφοροποίησης των εποπτικών απαιτήσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και ενίσχυση της κουλτούρας μη αποπληρωμής οφειλών, η οποία ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών επισημαίνει ότι οι εκποιήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν χωράφια και οικόπεδα, σε ποσοστό πέριξ του 75%, ενώ πρόκειται για υποθέσεις που χρονολογούνται και για πολλές εκ των οποίων έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Σημειώνει ακόμη ότι η Πολιτεία μέσω του Σχεδίου Εστία μέχρι σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 1000 νοικοκυριά να ενταχθούν στο σχέδιο, ενώ τροχοδρομείται η εφαρμογή του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία ευάλωτων, οικονομικά, δανειοληπτών.

«Οι συχνές παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αντίθετα μεταθέτουν και παρατείνουν την ουσιαστική επίλυσή του», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ είπαν «όχι» στο πάγωμα εκποιήσεων

Stockwatch: Όχι τραπεζών στην αναστολή εκποιήσεων

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον