Επιτροπή Παιδείας: Αντισεισμικά σχολεία, ισότητα φύλων στον αθλητισμό και συζήτηση τερταμήνων με Υπ. Παιδείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/03/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων και ανέγερση αιθουσών πολλαπλής χρήσης. 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξέτασε την αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων και την ανέγερση αιθουσών πολλαπλής χρήσης. 

Αντισεισμικό το 90% των δημόσιων σχολείων στην Κύπρο 

Το 90% των δημόσιων σχολείων καλύπτονται από τη νομοθεσία του 1994 που αφορά τις προδιαγραφές αντισεισμικότητας των κτηρίων, ενώ κάποια από τα νεότερα σχολεία καλύπτονται και από την πιο αυστηρή σχετική νομοθεσία της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής. 

Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, σημείωσε, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε ιδιόκτητες κατοικίες ή ενοικιάζονται παλιές κατοικίες. «Εκεί χρειάζεται να γίνει έλεγχος και, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, υπάρχει ένα κενό, ως προς το ποιος κάνει τον έλεγχο και πότε». Γι’ αυτά, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το ΕΤΕΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας ότι μπορεί εύκολα να γίνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα κατατίθενται τα στοιχεία και θα γίνεται έλεγχος αμέσως. 

«Μιλούμε για ζωές και είναι επάναγκες να γίνονται οι έλεγχοι κάθε 6 μήνες, όπως λέει το ΕΤΕΚ και οι υπηρεσίες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι χρειάζεται να αυξηθεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Παιδείας. «Δίνουμε €1,5 δισ. στο Υπουργείο Παιδείας και €45 εκ. για τις τεχνικές υπηρεσίες, που σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η ανέγερση κτηρίων και η συντήρηση». Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία και τα κόμματα που ψηφίζουν τον προϋπολογισμό «να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητες και να δουν κατά πόσο είναι ικανοποιητικά τα λεφτά που πηγαίνουν στη στήριξη των κτηριολογικών εγκαταστάσεων. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του μετά την επιτροπή, είπε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ανέφερε. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνονται όλα τα δέοντα για τον σκοπό αυτό. Και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που έχουμε ακούσει από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας ότι 90% των δημόσιων σχολικών κτηρίων έχουν ανεγερθεί με τον αντισεισμικό κώδικα της Κύπρου ή έχουν αναβαθμιστεί με τον κώδικα αυτό». 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κτήρια, ο κ. Κάρουλλας, είπε ότι ως ΔΗΣΥ ζητήσαν να παρουσιαστεί πρόγραμμα για τα υπόλοιπα κτήρια για το πότε και πώς θα γίνει σ’ αυτά η αντισεισμική αναβάθμιση. Επίσης, ζήτησαν να αυξηθούν οι πρόνοιες στον κρατικό προϋπολογισμό, που από €17 εκ. το 2015, έχουν ανέλθει σε €45 εκ. «Έχουμε ζητήσει όπως αυτοί οι πόροι στον προϋπολογισμό να συνεχίσουν να λαμβάνονται, ώστε να καλυφθούν όλα τα σχολικά κτήρια», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος και στα ιδιωτικά σχολεία.  

«Κάνουμε έκκληση προς την Πολιτική Άμυνα και προς τον κλάδο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να συνεχίσει αδιάλειπτα τις ασκήσεις πολιτικής άμυνας και τις ασκήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσο και του ευρύτερου πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε ο οργανισμός να υποχρεούται να μεριμνά για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό και την εξάλειψη οποιαδήποτε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. 

Μέχρι και τετραπλάσιες οι παροχές σε άντρες αθλητές σε σχέση με γυναίκες, νομοθετείται η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό 

Τροποποίηση στον νόμο του ΚΟΑ προωθεί η Επιτροπή Παιδείας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα των φύλων και η παροχή ίσων ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες αθλητές σε εθνικές ομάδες, τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά αθλήματα. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, που κατέθεσε την πρόταση τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι θα γίνει τροποποίηση στο άρθρο 5 του νόμου του ΚΟΑ που αφορά τους σκοπούς λειτουργίας του 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠΑΣΠ και τον Πρόεδρό του, τον κ. Νεοφυτίδη για τη συνεργασία, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και να καταθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι ομόφωνα στήριξαν την ανάγκη για τροποποίηση της νομοθεσίας, την Επίτροπο Ισότητας, η οποία στήριξε τη συγκεκριμένη τροποποίηση στη νομοθεσία, αλλά και τον ΚΟΑ, ο οποίος κατέθεσε τη θετική του γνώμη και άποψη, όσον αφορά την τροποποίηση του νόμου που τον αφορά», είπε ο κ. Αποστόλου. 

Όπως είπε, το ζήτημα θα συζητηθεί και την επόμενη βδομάδα, όταν θα υπάρχουν και γραπτώς οι θέσεις του ΚΟΑ και του Υπουργείου Παιδείας και η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί εντός του Μάρτη στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα, αλλά ακόμη, όσον αφορά τις οικονομικές παροχές, υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. 

Συγκεκριμένα, είπε ότι «από την έρευνα που κάναμε το 2020 μαζί με την Επίτροπο Ισότητας, οι παροχές για τους άντρες είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ψηλές από ότι στις γυναίκες». Ως παράδειγμα ανέφερε το ότι δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές από τη Λευκωσία, ένας άντρας και μια γυναίκα, που καλούνται σε προπόνηση στη Λεμεσό, ως έξοδα ο άντρας θα λάβει €120 ενώ η γυναίκα €40. Κι αυτό είναι δυσμενής διάκριση, είπε. 

Ο κ. Νεοφυτίδης ευχαρίστησε τον κ. Αποστόλου για τη βοήθεια που παρείχε για να προχωρήσει η τροποποίηση της νομοθεσίας, που, όπως είπε, είναι προσπάθεια τουλάχιστον των τελευταίων 4 χρόνων, για να εξασφαλιστούν ίσες παροχές στον αθλητισμό στα ομαδικά αθλήματα τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες. 

«Νομίζω ότι σήμερα, ανήμερα της μέρας της γυναίκας, δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα νέα που ακούσαμε μέσα από την Επιτροπή Παιδείας και τους κύριους βουλευτές. Είναι όλοι θετικοί για να προχωρήσει η συγκεκριμένη τροποποίηση και είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα επιτευχθεί ένας τεράστιος στόχος του ΠΑΣΠ, θα γίνει ένα τεράστιο βήμα στον χώρο του αθλητισμού, για τα θέματα της ισότητας ανδρών και γυναικών».

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €172.317.000.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ανέρχεται στα €78,359,078. 

Τα τετράμηνα στο επίκεντρο της συνάντησης της Επιτροπής Παιδείας με την Υπουργό την επόμενη βδομάδα

Την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου με την Επιτροπή Παιδείας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι κατά την επίσκεψη η Υπουργός θα ανταλλάξει προτάσεις με τα μέλη της Επιτροπής, «για να δούμε τις πολιτικές της προθέσεις και τα θέματα που προκύπτουν». 

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «ένα θέμα που είναι κατ’ επείγον, είναι τα τετράμηνα, αλλά και η βαθμολόγηση των παιδιών το χειμερινό τετράμηνο και η μεγάλη αποτυχία που προέκυψε από τις διαρροές και πολλά άλλα θέματα. Θα επιδιώξουμε ως επιτροπή να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί της, αλλά θα ακούσουμε τις πρώτες πολιτικές προτάσεις από την Υπουργό». 

Σχετικά με τα τετράμηνα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι, αναλόγως των προθέσεων της εκτελεστικής εξουσίας, «θα δούμε αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Αν δεν υπάρχει θα προχωρήσουμε ως Επιτροπή Παιδείας». 

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μυλωνάς είπε ότι πρέπει να εξεταστεί αν είναι συνταγματικό να κατατεθεί πρόταση νόμου για κατάργηση υφιστάμενου. «Αλλά η Βουλή είναι και πολιτικό σώμα, όχι μόνο νομοθετικό και ελέγχου. Από την άλλη πρέπει να δούμε και τη συζήτηση που θα προκύψει για την καλύτερη δυνατή, αποτελεσματική αξιολόγηση των παιδιών από τον Σεπτέμβριο». 

«Δεν γίνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ τα παιδιά μας να είναι μέσα σε κουτιά», είπε. «Για μένα μεταρρύθμιση είναι να σπάσουμε αυτά τα κουτιά, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση». 

Για το ίδιο θέμα, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι, τόσο η εκτίμηση του ΑΚΕΛ, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι «ο θεσμός των τετραμήνων έχει αποτύχει πλήρως. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που έστω και καθυστερημένα, έστω μετά από τόσα χρόνια, έστω με τις αρνητικές συνέπειες που είχαν χιλιάδες μαθητές μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, φαίνεται να γίνεται πλέον κοινή πεποίθηση ότι αυτός ο θεσμός έχει αποτύχει, έχει θυματοποιήσει τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και βεβαίως το εκπαιδευτικό μας σύστημα». 

Δήλωσε, ωστόσο, ότι «δεν αντιμετωπίζεις τον καρκίνο με ασπιρίνες. Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση», για να σημειώσει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση «για φτιασιδώματα των εξετάσεων τετραμήνων, όπως για παράδειγμα αυτά που μας έφερε το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Προδρόμου. Γιατί η αποτυχία δεν είναι στις λεπτομέρειες εφαρμογής. Η αποτυχία είναι στη φιλοσοφία του ίδιου του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων». 

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι στη χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ενώ προεκλογικά  υπήρξε μια ξεκάθαρη θέση ότι «φυσικά και θα καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων», ο κ. Χριστοδουλίδης μιλά για βελτιώσεις του θεσμού. «Αν αυτή θα είναι η κυβερνητική θέση, πολύ φοβούμαι ότι θα γίνει ακόμα μια τρύπα στο νερό. Αν αυτή θα είναι η κυβερνητική θέση, εμείς θα ζητήσουμε τάχιστα να προωθηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και για ρυθμίσεις για την τρέχουσα χρονιά». 

Τέλος, σημείωσε ότι ελπίζει ότι αυτό που δημόσια δήλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων «ότι ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε με αυτό τον αποτυχημένο θεσμό, θα γίνει πράξη».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον