Επιτροπή Νομικών: Ευχαριστίες προς Στέφη Δράκου, επανέρχεται η συζήτηση νομοσχεδίου για ψευδείς ειδήσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Στέφη Δράκου.

Η Επιτροπή Νομικών τίμησε τη Στέφη Δράκου για το έργο της 

Την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, τίμησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη, για τη συνεισφορά της στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. 

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής τους ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο, να κληθεί σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή τέως Υπουργός. Ωστόσο, ο ίδιος το επιδίωξε «για να ευχαριστήσουμε την κ. Στέφη Δράκου για την προσφορά της και την υπηρεσία της στη δικαιοσύνη». 

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι, παρόλο το σύντομο χρονικό διάστημα που βρέθηκε στο πηδάλιο του Υπουργείου, «πετύχαμε όλοι μαζί, σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις. Πρώτα και πάνω απ’ όλα πετύχαμε να οδηγήσουμε στην Ολομέλεια τρία σημαντικότατα νομοσχέδια για την αναγκαιότητα καταπολέμησης της διαφθοράς: την Αρχή κατά της διαφθοράς, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και το λόμπινγκ». 

Την ίδια ώρα, συνέχισε, με τη συνεισφορά της Υπουργού, «πετύχαμε να οδηγήσουμε στην Ολομέλεια τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης, το εμπορικό δικαστήριο, το ναυτοδικείο και τα τρία πρώτα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και πολλά άλλα». 

«Θέλω να τονίσω όμως, τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε η κ. Στέφη Δράκου. Άκουγε, κατανοούσε και άλλαζε αυτά που έπρεπε να αλλάξουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της κοινωνίας». 

Εκ μέρους της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης έδωσε στην Υπουργό το έμβλημα με τον ήλιο της Βουλής. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «θεωρούμε ότι στο πρόσωπο της κ. Στέφης Δράκου βρήκαμε έναν καλόπιστο, αξιόπιστο συνομιλητή, ο οποίος άκουγε, άλλαζε και έπαιρνε αποφάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, για πρώτη φορά, η Βουλή τιμά έναν Υπουργό που φεύγει, αλλά πρόσφερε πάρα πολλά». 

Οι Βουλευτές της Επιτροπής με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν την κ. Δράκου για τη συνεργασία.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου την ευχαρίστησε για τη συνεργασία. «Αισθάνομαι διπλά ικανοποιημένη, γιατί με την έναρξη της θητείας μου στη Βουλή ξεκίνησα να νιώθω ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργο κι αυτό μας δίνει ακόμα περισσότερη ώθηση και δύναμη για να συνεχίσουμε να κάνουμε και τα υπόλοιπα που έχουμε κατά νου. Μακάρι όλοι στην πολιτική ζωή να έχουν το δικό σας ήθος, εργατικότητα και διορατικότητα». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι, παρά το σύντομο της θητείας της κ. Δράκου «έχετε πετύχει να περάσουμε κάποιες πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, και αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι που θα σας συνοδεύει για πάντα. Η συνεργασία μας θεωρώ ότι ήταν καλή, παρά το γεγονός ότι είμαστε στην αντιπολίτευση». Ο κ. Πασιουρτίδης παρακάλεσε την τέως Υπουργό να μεταφέρει στη νέα Υπουργό «τον τρόπο τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα που μένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι το οικογενειακό, αλλά και η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας». 

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, είπε ότι αυτό που κρατά από τη θητεία της κ. Δράκου είναι η αγάπη της για τον τομέα της δικαιοσύνης, «τον οποίο υπηρετήσατε και υπηρετείτε πιστά, η διάθεση που είχατε από την πρώτη στιγμή να βρίσκεστε σε έναν συνεχή, ειλικρινή και διαφανή διάλογο με όλες τις πολιτικές ομάδες, γιατί η έγνοια σας δεν ήταν το πολιτικό παιχνίδι, αλλά η έγνοια σας ήταν να προχωρήσουν τα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε τη βεβαιότητα ότι και η νέα Υπουργός θα ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο, γιατί «χωρίς τη συνεργασία και τη συνεννόηση όλων μας και την επιδίωξη της συνεννόησης όλων μας, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά». 

Ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της τέως Υπουργού, δεν είναι μόνο η προσήλωση στο καθήκον, αλλά το ότι «συνδυάζεις τη νομομάθεια με ανθρωπισμό». «Απέδειξες ότι το να είσαι σωστός νομικός και να είσαι σωστός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χάσεις τον ανθρωπισμό σου». 

Από την πλευρά της, η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι η κ. Δράκου ξέρει να διαβουλεύεται, να σέβεται τον συνομιλητή της και ότι δεν θα σφετεριστεί την εργασία οποιουδήποτε για να αναδείξει το Υπουργείο της. «Έμεινε μακριά από πολιτικές μανούβρες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε την τιμή να συνεργαστεί πολύ στενά μαζί της για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος. «Χωρίς την καθοριστική παρέμβασή της δεν θα είχαμε ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας», τόνισε. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι εκτίμησε πολύ το γεγονός ότι «ακούτε τον άλλο. Αν δεν παίζει κανένας πολιτικά παιχνίδια έχει πολύ καλό αποτέλεσμα το να ακούεις τις έγνοιες της άλλης πλευράς», προσθέτοντας ότι μαζί της έκανε τις περισσότερες συναντήσεις από κάθε άλλο Υπουργό, ακριβώς επειδή ακούει. 

Η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Στέφη Δράκου, συγκινημένη, είπε ότι τα λόγια των Βουλευτών έχουν μεγάλη σημασία για την ίδια, ως αναγνώριση ενός έργου και μιας προσπάθειας «που κατέλαβα τους τελευταίους 20 μήνες να αναγνωρίζεται από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων με τιμά ιδιαίτερα και θα το πάρω μαζί μου ως επιστέγασμα της πορείας μου». 

Πρόσθεσε ότι η τιμή δεν ανήκει μόνο σ’ εμένα, αλλά και στους συνεργάτες της, που δούλεψαν «μεθοδικά, επισταμένα, χωρίς να σκεφτούν χρόνο και κόπο για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο. Πάνω απ‘ όλα αν κάποιος πρέπει να ευχαριστήσει για το έργο που επιτεύχθηκε είναι εγώ εσάς, γιατί εσείς έχετε τον τελευταίο λόγο». Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Επιτροπής, είπε ότι η προεδρία του ήταν καταλυτική για το εξαιρετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μέσα στην αίθουσα. 

Επίκεντρο της προσπάθειας ήταν η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και οι μεταρρυθμίσεις ενάντια στη διαφθορά. «Με ικανοποιεί ιδιαίτερα και φεύγω με ένα χαμόγελο γιατί πετύχαμε μαζί αυτό τον στόχο. Πιστεύω ότι αυτό που υπερίσχυσε ήταν ότι τελικά μέσα από τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας, δεν με ενδιέφερε το πολιτικό παιχνίδι αλλά το αποτέλεσμα. Στο τέλος του δρόμου, αυτό σε καθορίζει, αν καταφέρεις να φέρεις ένα αποτέλεσμα». 

Ανέφερε ότι η ίδια ξεκίνησε με συναινετική προσέγγιση, με ανοιχτό μυαλό. «Είχα επικοινωνία με τον καθένα από εσάς ξεχωριστά και σαν επιτροπή και καταφέραμε αυτό που στην αρχή φαινόταν δύσκολο ή και ακατόρθωτο. Όχι μόνο να περάσουν με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδια μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως η δικαιοσύνη, που επηρεάζει τη δημοκρατία, γιατί το κράτος δικαίου είναι πυλώνας της δημοκρατίας, όπως και η γρήγορη εκδίκαση είναι βασικό στοιχείο». 

Κατέληξε ότι όταν ένας κύκλος ολοκληρώνεται, αυτό που μένει δεν είναι μόνο το έργο αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις, αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και φιλίας. «Φεύγοντας από αυτή τη Βουλή, σήμερα το κρατώ ως μεγάλο επίτευγμα, ότι με τον κάθε ένα από εσάς έχω δημιουργήσει ιδιαίτερη σχέση, έχω απέραντη εκτίμηση στο πρόσωπο του καθενός». 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση των διατάξεων της βασικής νομοθεσίας με το νέο νομικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής της δικαιοσύνης. 

Επανέρχεται στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο για τις ψευδείς ειδήσεις 

Επανέρχεται προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο αναφορικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε σε δηλώσεις του ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε άτυπα το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη απασχολήσει την Επιτροπή στο παρελθόν σε οχτώ συνεδρίες. 

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αφορά παρενόχληση που γίνεται, είτε μέσω τηλεφωνήματος, είτε μέσω αποστολής μηνυμάτων, είτε μέσω του διαδικτύου. 

Ο κ. Τορναρίτης είχε ζητήσει να γίνει μια έρευνα για το τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. «Αυτή η έρευνα κατατέθηκε στην επιτροπή μας στα μέσα του Δεκέμβρη που μας πέρασε σε σχέση με το τι ακριβώς ισχύει και ποιες ποινές επιβάλλονται για κάθε ξεχωριστό αδίκημα», ανέφερε. 

«Προφανέστατα θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την ελευθερία της άποψης και την ελευθερία του λόγου. Από ‘κει και πέρα, δεν μπορεί διαστρεβλωτικές, ψευδείς ειδήσεις να διαταράσσουν την κοινή ησυχία, να επιβάλλουν ανασφάλεια στους πολίτες και να προσβάλλουν με βάναυσο τρόπο πρόσωπα και συνειδήσεις. Γι’ αυτό, η Βουλή θα νομοθετήσει», είπε, προσθέτοντας ότι έδωσε περιθώριο 15 ημερών στους βουλευτές της Επιτροπής για να μελετήσουν τη συγκεκριμένη έρευνα και να το οδηγήσουν στην Ολομέλεια. 

Σημείωσε ότι «δεν καινοτομούμε, αυτό το θέμα έχει ήδη εξεταστεί στα πλείστα κράτη της ΕΕ, αλλά είναι ένα θέμα που απασχολεί και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελευθερία του ενός είναι αναγνωρισμένη και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε. Δεν μπορεί όμως ένα πρόσωπο να εισβάλλει στα προσωπικά δεδομένα και στην ελευθερία του άλλου και να την καταπατεί βάναυσα. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από όλους και για όλα». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι θα κληθεί και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ωστόσο ο ίδιος δεν αναφέρεται στους δημοσιογράφους, αλλά στους «χιλιάδες εισαγγελείς και δημοσιογράφους του διαδικτύου», οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική, να εκφράζουν άποψη και να κάνουν σάτιρα. «Όμως, δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό να βιάζουν πρόσωπα και συνειδήσεις μέσα από fake news. Αυτό είναι κάτι σοβαρό και σε άλλες χώρες οδήγησε και σε ακραίες συμπεριφορές», τόνισε. 

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το όργανο που θα αποφασίζει αν κάτι συνιστά ψευδή είδηση, είπε ότι η απόδειξη του γεγονότος είναι το σοβαρότερο ζήτημα και θα καταλήξει σε αυτό το νομοσχέδιο. Κατά την άποψή του, πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και η αστυνομία και η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Εμείς, κυρίαρχα, με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε όλα τα επίπεδα, ότι δεν μπορεί να διαβάλλονται προσωπικότητες και συνειδήσεις», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα