Επιτροπή Περιβάλλοντος: Πιο δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για πυρκαγιές εξαιτίας του ξηρού χειμώνα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/03/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Αντιπυρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός Τμήματος Δασών

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο αντιπυρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Τμήματος Δασών και τα προκατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. 

Πιο δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για πυρκαγιές, είπε στους Βουλευτές ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών 

Το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται να είναι πιο δύσκολο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας του ξηρού χειμώνα, είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, διευθυντής του Τμήματος Δασών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης. 

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς για τη βελτίωση και ενίσχυση του συστήματος. 

Αυτή η ενίσχυση, ανέφερε, έχει τροχοδρομηθεί για το 2024-2025 «άρα καλούμαστε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, με τις ελλείψεις που έχουμε και σε προσωπικό και σε μέσα να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση». 

Η μάχη φέτος φαίνεται να είναι δυσκολότερη από πέρσι, λόγω του ότι ο χειμώνας φέτος δεν ήταν τόσο καλός όσο ο περσινός, πρόσθεσε. 

«Βεβαιότατα είμαστε έτοιμοι» να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές, απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Εργαζόμαστε αυτή η ετοιμότητα να ανέβει στον ύψιστο δυνατό βαθμό και από 1η Μαΐου που αρχίζει η περίοδος ψηλού κινδύνου να είμαστε πανέτοιμοι». 

Φέτος θα υπάρχουν 8 πτητικά μέσα, μαζί με τη μίσθωση υπηρεσιών, συν τα πτητικά μέσα από Αστυνομία, Εθνική Φρουρά και τις Βρετανικές Βάσεις, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου. 

Επιπλέον, ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε ότι είναι σχεδόν έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος για την αύξηση των ποινών για τις πυρκαγιές. «Θα πάει σύντομα στη Βουλή ολοκληρωμένο τροποποιητικό σχέδιο και του Περί Δασών νόμου και του Περί προλήψεως πυρκαγιών στην ύπαιθρο για αύξηση των ποινών και υπάρχουν προτάσεις και από βουλευτές της επιτροπής περιβάλλοντος για να δούμε την απαγόρευση της καύσης κλαδεμάτων, την παραχώρηση εξουσίας στον διευθυντή του Τμήματος Δασών για να εκτελεί έργα πρόληψης εντός ιδιωτικής γης», σημείωσε. 

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι από φέτος η Επιτροπή αποφάσισε να βλέπει προληπτικά το θέμα των πυρκαγιών και όχι μετά που προκύψει πρόβλημα. Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι από τη συνεδρίαση προκύπτουν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό της σοβαρής υποστελέχωσης που έθεσε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών. «Σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε θα το βρούμε μπροστά μας. Θα πρέπει το κράτος να συμπεριλάβει στους συμπληρωματικούς του προϋπολογισμούς το συγκεκριμένο θέμα, ούτως ώστε να λήξει, γιατί δεν παίζουμε, κυριολεκτικά, με τη φωτιά». 

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό Κέντρο για τους εθελοντές, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται και θέλει να συμμετέχει. Αυτό το συντονιστικό κέντρο θα έχει ευθύνη για περιοχές που θα επιτηρεί ή θα συμμετέχει υπηρεσιακά σε περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιών, αλλά και θα εκπαιδεύει εθελοντές για να είναι καταρτισμένοι και να μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις χωρίς να κινδυνεύουν. 

Το τρίτο ζήτημα που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής είναι αυτό των οχημάτων. «Ο στόλος του Τμήματος Δασών είναι πεπαλαιωμένος», ανέφερε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έθεσε το θέμα της ανανέωσης του στόλου. Ο κ. Κέττηρος είπε ότι πρόκειται για πολλά εκατομμύρια, «αλλά με ένα κονδύλι που θα ανανεώνει κάθε χρόνο δύο οχήματα, ο στόλος του Τμήματος Δασών θα ανανεώνεται συνέχεια». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση από το Τμήμα Δασών και «είδαμε μια αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, Υπουργείο Εσωτερικών, πυροσβεστική, δασονομείο, αλλά έχουν διαπιστωθεί και κενά». 

Ανέφερε ότι περίπου 140 άτομα υπολείπονται ώστε το Τμήμα Δασών να λειτουργήσει ομαλά. Επίσης, είπε ότι «είναι κατάντια για τον τόπο να παίρνουν οχήματα που έχουν αποσύρει οι Βάσεις, να χρησιμοποιούνται στην πυροσβεστική», αναφερόμενος σε δύο οχήματα που δόθηκαν από τις Βρετανικές Βάσεις δωρεάν, αφού τα έκριναν ως ακατάλληλα, ενώ τα αξιοποιούμε εμείς σήμερα. 

Είπε ότι ήταν μεγάλο ατόπημα το κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου. «Κάνουμε μία προσπάθεια τώρα, μαζί με το ΤΕΠΑΚ, να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε το Δασικό Κολλέγιο κάτω από τη στέγη του ΤΕΠΑΚ, έτσι ώστε να βγαίνει ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσωπικό για να πλαισιώσει τις ανάγκες του δασονομείου. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι «ακούσαμε πολύ προσεκτικά το Τμήμα Δασών, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης, τις γενικότερες ελλείψεις και παραλείψεις καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών που απαιτούνται, με σκοπό να τεθούν στη διάθεση των λειτουργών του όλα τα απαραίτητα επίγεια, πτητικά ή άλλα μέσα για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών». 

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα δάση και τους ανθρώπους μας. «Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την πρώτη αιτία των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Είτε εξ αμελείας, είτε εκ προθέσεως», πρόσθεσε. «Επομένως, θα πρέπει να αυξηθούν άμεσα όλα τα προκατασταλτικά μέτρα, να εμπλακούν όλες οι αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες για να προστατεύσουμε το δασικό οικοσύστημα και το περιβάλλον», είπε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: «Κατάντια» η μάχη κατά πυρκαγιών με παλιά πυροσβεστικά

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: 

Ο περί Δασών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Προλήψεως Πυρκαϊών στην Ύπαιθρο (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016 

Ο περί Δασών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Δασών Νόμου, ώστε να διαγραφεί η δυνατότητα για εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υλοτομία, αποκοπή ή πρόκληση ζημιάς σε δασικό προΐον και την παράνομη μεταφορά στρογγυλής ξυλείας, ως αυτά προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 33 του εν λόγω Νόμου,  

(β) η διαγραφή από τον βασικό νόμο πρόνοιας που επιτρέπει ορισμένους μήνες του έτους την καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων, την καύση δέντρων ή φυτών που έχουν προσβληθεί από ασθένεια και την καύση αποκαλάμης σιτηρών και αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς και  

(γ) η προσθήκη στον βασικό νόμο πρόνοιας για αδίκημα σε σχέση με την πρόκληση πυρκαγιάς και παραχώρηση στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών δυνατότητας δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών εντός ιδιωτικών τεμαχίων. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον