Επιτροπή Οικονομικών: Προϋπ. Υπ. Δικαιοσύνης, Δικαστικής-Νομικής Υπηρεσίας και Αρχής κατά Διαφθοράς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Δικαστικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. 

Ενώπιον των προκλήσεων της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης το 2023 

Ενώπιον της πρόκλησης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης θα βρεθεί το 2023 το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, κατά την παρουσίασή του προϋπολογισμού του Υπουργείου της ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 

Η κ. Δράκου χαρακτήρισε έτος σταθμό το 2022, κατά το οποίο ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για τη δημιουργία των πέντε δικαστηρίων με στόχο την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και είπε ότι το 2023 θα βρεθούν ενώπιον των προκλήσεων της υλοποίησης. 

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου της ανέρχεται στα 388,5 εκατομμύρια ευρώ  είναι αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με το 2022. Περιλαμβάνει επτά στρατηγικές επιδιώξεις που είναι η Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου, η Πρόληψη και Καταπολέμηση Διαφθοράς, ο Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ισότητα, η Δημόσια τάξη και ασφάλεια πολιτών, το Σωφρονιστικό Σύστημα και η Διαφύλαξη και αξιοποίηση των Δημόσιων Αρχείων του Κράτους. 

Η κ. Δράκου χαρακτήρισε το 2022 ως ένα πολύ επιτυχημένο και παραγωγικό χρόνο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης τόσο με τη ψήφιση των πέντε νομομοσχεδίων που άνοιξαν τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση και την ολοκλήρωση πολλών έργων που συμπληρώνουν αυτά τα νομοσχέδια, όσο και με την ετοιμασία περίπου 80 νομοσχεδίων και κανονισμών από τα οποία τα 39 ψηφίστηκαν σε νόμους και αρκετά από αυτά είναι στη διαδικασία ψήφισής τους. 

Σημείωσε επίσης ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου είναι αυξημένες κατά 56%. 

Οι κύριες δαπάνες για τη διοίκηση το 2023 αφορούν τη δημιουργία χώρου κράτησης παιδιών σε σύγκρουση με το Νόμο (€785.200), σχέδιο χορηγιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς (€500.000), τη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών (€411.100), το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ΄ Αδεία (€330.000), ετήσιες χορηγίες γυναικείων οργανώσεων (€290.000), τον Συντονιστικό Φορέας Σύμβασης Κωνσταντινούπολης (€190.000), εκστρατείες Διαφώτισης για Οδική Ασφάλεια (€100.000) και την έγκριση 24 νέων οργανικών θέσεων. 

Όσον αφορά τα έργα υποδομής εντός 2023, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ύψους €119 εκατ., γίνεται αναδιαμόρφωση του ΆΣΤΡΑ στο οποίο θα στεγαστεί το Οικογενειακό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, με τον σχετικό διαγωνισμό να έχει προκηρυχθεί και να ολοκληρώνεται το 2024, με συνολικό κόστος €4.3 εκατ.  Γίνεται επίσης εξωραϊσμός και ανακαίνιση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του 2023 και συνολικό κόστος €2.7 εκατ. Επίσης γίνονται επιδιορθώσεις στα Επαρχιακά Δικαστήρια Λεμεσού και Λάρνακας. 

Επίσης στον προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνεται σχέδιο χορηγιών για προαγωγή της ισότητας των φύλων ύψους €290.000 

Σε σχέση με την Αστυνομία για το 2023 περιλαμβάνεται στο έργο DIGIPOL για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της Αστυνομίας ύψους €2.0 εκατ., Ειδικό Κέντρο Ασφαλείας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού ύψους €1 εκατ., αγορά ψηφιακού Συστήματος Ραδιοεπικοινωνιών (ΤΕΤRA) ύψους €1 εκατ. καθώς και δημιουργία και βελτιώσεις αστυνομικών σταθμών. 

Ακόμα στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται μελέτη εμπειρογνωμόνων για την αναδιοργάνωσητης Αστυνομίας ύψους €1.2 εκατ., πρόσληψη 300 Συμβασιούχων Αστυνομικών ύψους  €7.5 εκατ. και σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας €0.03 εκατ. 

Η Υπουργός ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί 119 νέες οργανικές θέσεις για την Αστυνομία για το 2023. 

Όσον αφορά τους κανονισμούς για αναβάθμιση κλιμάκων στην Αστυνομία ανέφερε ότι θα πάνε στο Υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα και θα σταλούν αμέσως στη Βουλή. 

Δεν έχει άμεση εμπλοκή το Υπουργείο με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων  

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του Βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη ότι το Υπουργείο είναι απών στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η κ. Δράκου είπε ότι δεν έχει άμεση εμπλοκή για τις παρακολουθήσεις και ότι υπάρχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα της ιδιωτικής επικοινωνίας και προστασίας. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, είπε, το Υπουργείο είχε εμπλοκή στην προώθηση των νομοσχεδίων. 

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, χρειάζεται να ενισχυθεί ο έλεγχος που είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Καινοτομίας, ενώ η αδειοδότηση για εξαγωγή των λογισμικών διπλής χρήσης είναι στο Υπουργείο Εμπορίου. 

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ότι αφορά την εμπλοκή της Αστυνομίας, εφόσον διαπραχθεί οποιαδήποτε παρανομία της Αστυνομίας στο πλαίσιο των νομοθεσιών θα επέμβει για τη διερεύνηση. 

Δεν υπάρχει ένδειξη για ολοκλήρωση μελέτης του πορίσματος για τις φυλακές  

Ερωτηθείσα για το πόρισμα του ποινικού ανακριτή για τις Κεντρικές Φυλακές και πότε αναμένεται οποιαδήποτε ανακοίνωση, είπε ότι εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει και να ανακοινώσει την απόφασή του και αν υπάρχει κάτι στο οποίο εμπλέκεται θα αναλάβει τη δικής της ευθύνη εκεί που της ανήκει. 

Ανέφερε ότι υπάρχει σύγχυση ότι είναι δική της αρμοδιότητα το να δοθεί το πόρισμα. Είπε ότι η ίδια δεν γνωρίζει τις εισηγήσεις του ποινικού ανακριτή, ούτε έχει το μαρτυρικό υλικό για να καταλήξει η ίδια σε οποιαδήποτε απόφαση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν έχει οποιαδήποτε ένδειξη από τον Γενικό Εισαγγελέα.  

Αναβάθμιση των επαρχιακών δικαστηρίων Λευκωσίας  

Η Υπουργός είπε ότι ξεκίνησε η πρώτη φάση για τα έργα εξωραϊσμού για αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και εγκρίθηκε προϋπολογισμός ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι εντός του 2023 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το νέο δικαστικό Μέγαρο. 

Αναφέρθηκε επίσης στη εφαρμογή του e-justice, αρχές  του 2023 αλλά και στην παράδοση μελέτης για τη δημιουργία Υπηρεσίας Δικαστηρίων (Court Service) για διοίκηση των δικαστηρίων, στις αρχές 2023. 

Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου, η Υπουργός υποστήριξε τη διατήρησή της καθώς έχει προλάβει πολλά επεισόδια βίας στα γήπεδα. Αναφέροντας ότι υπήρξε μια έξαρση της βίας στα γήπεδα τον τελευταίο καιρό, είπε ότι η Αστυνομία είναι παρούσα και ενισχύει το ρόλο της και με παρακολούθηση και  των διπλανών χώρων από τα γήπεδα με drones ωστόσο χρειάζεται η προσπάθεια να είναι συλλογική και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, όπως οι υπεύθυνοι για τον εσωτερικό έλεγχο, τα σωματεία και οι οργανωμένοι φίλαθλοι. 

Μικρό το ενδιαφέρον για συμβασιούχους αστυνομικούς  

Όσον αφορά τους 300 συμβασιούχους αστυνομικούς για το μεταναστευτικό, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι οι αιτήσεις λήγουν την άλλη εβδομάδα, ωστόσο είναι πιθανόν να δοθεί παράταση αφού έχουν υποβληθεί μόνο 147 αιτήσεις. Ανέφερε περαιτέρω ότι οι συμβασιούχοι είναι ένα μεγάλο έργο αφού πέραν από την πρόσληψή τους χρειάζεται εκπαίδευση, αγορά νέων αυτοκινήτων και άλλα διοικητικά ζητήματα. 

Ερωτηθείς από το ΕΛΑΜ για περιστατικό κατά το οποίοι νεαροί έκαψαν ελληνική σημαία και κατά πόσο θα διωχθούν ποινικά, ο Αρχηγός αστυνομίας ότι θα πρέπει να έρθει σχετική πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της πράξης αυτής, αφού στην παρούσα φάση είναι ποινικοποιημένο το αδίκημα μόνο αν διαπράττεται μέσα σε αθλητικούς χώρους. 

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλεύτρια ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι τόνισε στην Υπουργό για ακόμα μια φορά τη μεγάλη αγωνία τους για την κακή κατάσταση στα δικαστήρια, με τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και την άθλια κατάσταση στα δικαστήρια της επαρχίας Λευκωσίας. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και είναι δεδομένο ότι η Λευκωσία είναι ο φτωχός συγγενής της δικαιοσύνης. 

Παράλληλα είπε ότι συζήτησαν την εισήγηση του ΔΗΚΟ για δικαστήριο επίλυσης μικροδιαφορών για να συμβάλει στην πιο εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων στην Αστυνομία. 

Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι το αίσθημα ασφάλειας που έχει ο Κύπριος πολίτης πρέπει να αναβαθμιστεί. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης στάθηκε στο γεγονός ότι μέσα στους μήνες που πέρασαν ψηφίστηκαν από τη Βουλή 39 σοβαρότατα νομοσχέδια που στάλθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης, την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τη δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου, στους 300 συμβασιούχους για το μεταναστευτικό, στο οικογενειακό δίκαιο κ.α. 

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς που ψηφίστηκαν, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει είναι ανάμεσα στις 11 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο ισχυρότατο νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, κάτι που όπως είπε πρέπει να κρατηθεί και να ενισχυθεί. Και βέβαια, πρόσθεσε, αναμένουμε αποτελέσματα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν απών στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και είπε ότι θεωρούν ότι η αρμόδια πολιτική προϊστάμενος θα έπρεπε να έχει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την κάθαρση και να βγουν στην επιφάνεια όλα όσα όλοι υποπτευόμαστε ότι συμβαίνουν και κανείς δεν παραδέχεται. 

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαράδεκτο η Αστυνομία να αποκρύπτει από τη Βουλή ότι έλαβε υπηρεσίες από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που βρέθηκαν στη συνέχεια να διώκονται ποινικά όσον αφορά την παραβίαση της νομοθεσία για την ιδιωτική επικοινωνία. Εξέφρασε επίσης προβληματισμούς για τη μετάθεση της ημερομηνίας της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης κατά έξι μήνες και μίλησε και για την ανάγκη μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Υπ. Δικαιοσύνης: Ανεκτέλεστα πρόστιμα €320 εκατ. 

Stockwatch: Σ. Δράκου: Προκλήσεις για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης 

Stockwatch: Δεν βρίσκουν τους 300 που θα φυλάνε τα σύνορα 

Μεγάλα προβλήματα λόγω έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού στα δικαστήρια 

Δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού στα δικαστήρια, είπε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Δικαστικής Υπηρεσίας. 

Η έλλειψη δακτυλογράφων προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των διαταγμάτων των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή των αποφάσεων. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε να γράφουν τα δικηγορικά γραφεία τα διατάγματα που εκδίδουν τα δικαστήρια και να τα ελέγχει ο Πρωτοκολλητής, είπε ο κ. Λιάτσος. Επιπλέον, μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων προκαλούνται από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού στους δικαστές, όπως κλητήρες και στενογράφοι. 

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο κ. Λιάτσος ζήτησε το προσωπικό που απασχολείται στα δικαστήρια και εξειδικεύεται να μην είναι εναλλάξιμο. Είπε ότι η επιδίωξη είναι ο κάθε δικαστής να έχει τον κλητήρα και τον στενογράφο του, κατ’ αναλογία ενός χειρουργείου, όπου το υποστηρικτικό προσωπικό είναι απαραίτητο. 

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου έκανε λόγο και για κακές εργασιακές συνθήκες, αναφερόμενος κυρίως στις κτηριακές υποδομές των δικαστηρίων Λευκωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Πρωτοκολλητείο, λέγοντας ότι είναι «τραγικό πώς εργάζονται στα Πρωτοκολλητεία. Είναι σε κατάσταση εξέγερσης και δικαιολογημένα». Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να χτιστεί άλλο κτήριο εδώ και πολλά χρόνια, με τελευταία εξέλιξη την ανακαίνιση του νέου κτηρίου στο οποίο αναμένεται να μεταφερθεί το οικογενειακό και το εργατικό δικαστήριο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025 και αναμένεται να στοιχίσει γύρω στα €5 εκ. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δικαστήρια αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της μεταρρύθμισης, με στόχο την υλοποίηση όσων προβλέπουν οι νόμοι, που ψηφίστηκαν για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. 

Στάθηκε σε δύο αιτήματα της δικαστικής εξουσίας που θα πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού γιατί αφορούν το ζήτημα της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και της διάκρισης των εξουσιών, όπως είπε. Το πρώτο είναι ο προϋπολογισμός των δικαστηρίων και η συνακόλουθη οικονομική τους αυτονομία, και το δεύτερο το ζήτημα της εσωτερικής εθιμοταξίας (ν.59/1996) που σχετίζεται με το κύρος και τον θεσμικό ρόλο της δικαστικής εξουσίας. Και τα δύο είναι ζητήματα συνταγματικής τάξης, ανέφερε. 

Διαβεβαίωσε ότι «το Ανώτατο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση ποιότητας και της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ένα καθ’ όλα αξιόπιστο και υψηλού επιπέδου δικαστικό σύστημα, ικανό να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής». 

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Λιάτσος ανέφερε ότι αυτές προκλήθηκαν εξαιτίας πολλών λόγων, «για τους οποίους τη λιγότερη ευθύνη φέρει η δικαιοσύνη, τα δικαστήρια και οι δικαστές», είπε. 

Η προσπάθεια επίλυσης των καθυστερήσεων γίνεται τώρα με νέα προγράμματα εκδίκασης παλιών υποθέσεων, στελέχωση με επιπρόσθετους δικαστές, με νέους κανονισμούς για τις υποθέσεις μεταξύ 2014-2018 για γρήγορη εκδίκαση χωρίς επιπρόσθετες διαδικασίες. «Αναμένουμε και τη βοήθεια των δικηγόρων, γιατί υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για διάφορους λόγους», επεσήμανε. Σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη και για την επίλυσή του θα πρέπει να συμβάλουν όλοι: Κράτος, δικαστήρια, δικηγόροι. Πρέπει, είπε, να αντιληφθούν και οι πολίτες ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών. Σημείωσε ότι οι υποθέσεις από το 2005 μέχρι σήμερα δεκαπλασιάστηκαν, ενώ ο αριθμός των δικαστών και των μέσων παρέμεινε ο ίδιος. 

Σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια δημιουργίας test case, σε υποθέσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως το Χρηματιστήριο, το κούρεμα και τα αξιόγραφα, για να μην οδηγούνται όλες οι υποθέσεις σε εκδίκαση. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει την αποδοχή των δικηγόρων που χειρίζονται υπόθεση. 

Αναφορικά με τη δημιουργία δικαστηρίων για μικροδιαφορές, είπε ότι το Ανώτατο σε τελευταία συνεδρίασή του, αποφάσισε να απλοποιηθούν οι κανονισμοί, ούτως ώστε να ορίζεται το ύψος του ποσού που συνιστά μικροδιαφορά και να απλοποιηθεί η διαδικασία. 

Για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και το e-justice, ο κ. Λιάτσος σημείωσε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της εφαρμογής του. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχολή Δικαστών, ανέφερε ότι αυτή παράγει πολύ σημαντικό έργο, με ευρωπαϊκά προγράμματα για εκπαιδεύσεις δικαστών, δικηγόρων και δικηγόρων της δημοκρατίας. 

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι η Λευκωσία είναι ο φτωχός συγγενής της δικαιοσύνης σε θέματα υποδομών, οργάνωσης και στελέχωσης και αναρωτήθηκε πού θα στεγαστούν τυχόν νέοι δικαστές που θα προσληφθούν. Σημείωσε ότι το θέμα των υποδομών δεν είναι θέμα ευχάριστου περιβάλλοντος, αλλά άπτεται της ελάχιστης υποδομής που χρειάζεται η Λευκωσία για να στεγάσει ένα σύστημα δικαιοσύνης που να μπορεί να καλύψει με σχετική ταχύτητα τη δικαιοσύνη. 

Για τον θέμα της έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού σημείωσε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν αποδίδεται ο αριθμός του υποστηρικτικού προσωπικού που χρειάζεται το δικαστήριο με την απαραίτητη εκπαίδευση και ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου να κρατά ενήμερη την Επιτροπή για το θέμα. 

Τέλος, επανέλαβε την άποψή της ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να ξεκινήσει από τα επαρχιακά δικαστήρια, που αποτελούν το πρώτο βήμα ενός πολίτη για να διεκδικήσει το δίκιο του. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι υποστηρίζει την οικονομική αυτονομία των δικαστηρίων για να μη μιλούμε θεωρητικά για διάκριση εξουσιών. Πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση των θεσμών έχει απόλυτη σύνδεση και με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιταχυνθεί η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη και ρώτησε πώς προχωρά το έργο της εκκαθάρισης των παλιών υποθέσεων που καθυστερούν. Τόνισε επίσης την ανάγκη στελέχωσης της δικαστικής υπηρεσίας με το απαραίτητο υποστηρικτικό προσωπικό για να μπορεί να δικάζει χωρίς εμπόδια. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης μετέφερε την αγωνία των πολιτών για την ανάγκη ταχείας απονομής δικαιοσύνης και είπε ότι μάς στενοχωρεί, ειδικά στο νομοθετικό σώμα, γιατί ψηφίζονται πολλές νομοθεσίες και η εφαρμογή τους περνά από τη δικαιοσύνη. Αν υπήρχε τρόπος να παγώσει η λειτουργία του κράτους για ένα χρόνο, με αντάλλαγμα να λύσει τα προβλήματά της η δικαιοσύνη, θα το επέλεγα. 

Τέλος, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι αναμένουμε η δικαιοσύνη να απονέμεται σε λιγότερο χρόνο για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της δικαστικής εξουσίας. Έθεσε εκ νέου το θέμα των επαρχιακών δικαστηρίων Λευκωσίας και το ειδικό δικαστήριο για επίλυση χρηματοοικονομικών διαφορών. 

Το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις και το μαύρο βαν δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα 

Οι ποινικές ανακρίσεις και η διαφάνεια είναι έννοιες αντιφατικές, είπε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις και το μαύρο βαν δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ σε ότι αφορά το Επενδυτικό πρόγραμμα, είπε ότι η Εισαγγελία καταχώρησε έφεση στην αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, απάντησε αρνητικά σε ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη, κατά πόσο θα δοθεί για κοινοβουλευτικό έλεγχο το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις και το μαύρο βαν, λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλίζονται οι έρευνες και οι ποινικές διαδικασίες. 

«Ποινική έρευνα και διαφάνεια είναι αντικρουόμενοι όροι», σημείωσε. «Δεν μπορεί να κάνουμε ποινικές έρευνες υπό το φως των δημοσιογράφων και των καναλιών», σημείωσε, λέγοντας ότι «θα το βρούμε μπροστά μας κάθε φορά που ποινική έρευνα, ειδικά με δημόσιο ενδιαφέρον, παίρνει δημοσιότητα. Δεν είναι θέμα φίμωσης», σημείωσε, αλλά να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Επεσήμανε ότι η Νομική Υπηρεσία παίρνει μηνύματα από τα δικαστήρια ότι δόθηκε υπέρμετρη δημοσιότητα σε υποθέσεις και αυτό προσμετράται στην επιβολή ποινής. 

Γι’ αυτό είπε, δεν θα δοθεί στη Βουλή το πόρισμα. Το ίδιο θέμα τέθηκε και από την επιτροπή PEGA, σημείωσε, και ο Πρόεδρος της επιτροπής κατάλαβε πλήρως το θέμα και το σεβάστηκε, όπως είπε ο κ. Σαββίδης. 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας, οι Βουλευτές ρώτησαν τον Γενικό Εισαγγελέα τι γίνεται με διάφορες υποθέσεις. Πέρα από το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο κ. Πασιουρτίδης ρώτησε τι γίνεται με το Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων και με τα πορίσματα «για την καταστροφή της οικονομίας». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ρώτησε τι γίνεται για το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, ενώ η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκ μέρους των Οικολόγων, ρώτησε για την υπόθεση Καλαϊτζίδη, το πόρισμα για τις φυλακές και το πόρισμα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι αναφορικά με το Επενδυτικό πρόγραμμα η Εισαγγελία καταχώρησε έφεση στην αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα. Όσον αφορά άλλες υποθέσεις, διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη εξειδίκευσης και στην αναμονή από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού. «Για να μαζέψεις αποδεκτή μαρτυρία που μπορείς να παρουσιάσεις στο δικαστήριο, υπάρχουν καθυστερήσεις», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία μεταφέρει το μήνυμα και στην αστυνομία ότι πρέπει να τελειώσουν οι διαδικασίες. Ανέφερε, τέλος, ότι συχνά γίνονται συσκέψεις ευρείας κλίμακας με αστυνομία και ανακριτές, για να μη διαιωνίζεται η κατάσταση. 

Για το Πόρισμα Αρέστη για τον Συνεργατισμό, απάντησε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, λέγοντας ότι εκκρεμούν 1-2 ζητήματα που διερευνά η αστυνομία. Σημείωσε ότι δεν προκύπτουν αστικές ή ποινικές ευθύνες από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών. Υπάρχουν όμως αστικές απαιτήσεις, όχι από την κυβέρνηση αλλά από την ΚΕΔΙΠΕΣ, «που τη φέραμε σε επαφή με την αστυνομία για να λάβει όσα είναι αναγκαία και να καταχωρήθηκαν αγωγές για μεγάλα κεφάλαια», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι όπου εντοπίζεται μικρή υποψία, συνεχίζονται οι έρευνες. 

Για την υπόθεση των φυλακών, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η εξέταση του πορίσματος τυγχάνει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία και θα υπάρξει ανακοίνωση μόλις υπάρξει ενημέρωση. 

Για το πόρισμα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ότι τα τελευταία χρόνια. «Επιτρέψαμε την εκταφή. Να παν τα οστά στο εξωτερικό, διατάξαμε ποινική έρευνα, γιατί είπαν (η οικογένεια) ότι δεν ήθελαν την αστυνομία, βάλαμε τα άτομα που μας ζήτησαν ως ποινικούς ανακριτές, ζήτησαν δύο αναβολές, τις δώσαμε. Τέλειωσε η έρευνα, το μάθαμε από εφημερίδα, πριν παραδοθεί σε εμάς και ήρθαν οι δύο ανακριτές και μας είπαν ως εδώ μπορούσαμε να προχωρήσουμε, τώρα είναι θέμα της αστυνομίας. Είχαμε συνάντηση με την οικογένεια και τον δικηγόρο, θεωρώ ότι ικανοποιήθηκαν. Ήδη έχουμε άλλη συνάντηση εντός της Νομικής Υπηρεσίας, την ερχόμενη βδομάδα με την αστυνομία, τον δικηγόρο και την οικογένεια», είπε. 

Τέλος, για την υπόθεση Καλαϊτζίδου ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε έχει διευθετηθεί η υπόθεση με πλήρη ικανοποίηση της οικογένειας. «Ξεφύγαμε από το καθορισμένο πλαίσιο αποζημιώσεων, γιατί βάλαμε κι άλλους παράγοντες στην εξίσωση», σημείωσε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ρώτησε τι γίνεται με τις «ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», καθώς και με ανώνυμους λογαριασμούς που βρίζουν τα δημόσια πρόσωπα μέσα από αυτά. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι όσον αφορά τα ΜΚΔ το νομοθετικό πλαίσιο πάσχει, ρίχνοντας την μπάλα στη Βουλή, καθώς έχει ενώπιον της σχετικό νομοσχέδιο. «Δεν μπορεί να κάνεις αυτή τη χυδαία εξύβριση στα μέσα και να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο για να οδηγηθούν στο δικαστήριο κάποιοι» για προβληματισμό, σημείωσε, κάνοντας παράκληση στη Βουλή να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο. «Δεν μπορεί η εξύβριση στον δρόμο να είναι ποινικό αδίκημα και στο διαδίκτυο όχι», ανέφερε. 

Αναφορικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, είπε ότι σε περιπτώσεις που οδηγούν σε περιορισμένης φύσεως συνέπειες προς θεσμούς, κράτος, δημόσια υγεία κ.λπ., μπορεί, με συγκατάθεση του εισαγγελέα, να γίνει ποινική δίωξη, όπως και έγινε, είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Διευκρίνισε ότι με το νομοθετικό πλαίσιο ως έχει, οι απειλές κατά της ζωής στα ΜΚΔ είναι ποινικό αδίκημα, λέγοντας ότι υπήρξαν ιστοσελίδες στις οποίες ο ίδιος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του. «Έκανα κάποια διαβήματα, επέλεξα να μην τα δημοσιοποιήσω», ανέφερε. 

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το 2023, αυτός ανέρχεται σε €33,3 εκ. περίπου. Σε αυτά περιλαμβάνονται και ο Προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, που αντιστοιχεί σε €379 χιλιάδες, και ο Προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, που είναι €678 χιλιάδες, όπως τον παρουσίασε ο κ. Σαββίδης. 

Σημείωσε ότι η αύξηση ύψους €8,9 εκ., που παρατηρείται για το 2023, οφείλεται πρωτίστως στα €6,3 εκ. που προϋπολογίστηκαν για την ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, στη Λευκωσία. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι η υλοποίηση του Προϋπολογισμού, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022 ανήλθε στο 85% του συνολικού προϋπολογισμού. Την αντίστοιχη περίοδο του 2021, το ποσοστό υλοποίησης ήταν 72%, ενώ η συνολική υλοποίηση του Προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 95%. 

Παρουσιάζοντας το έργο της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ότι επιτεύχθηκε πλήρης αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός. Ανέφερε ότι εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά, μηχανισμός παρακολούθησης των νομικών εργασιών, με υιοθέτηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων ανταπόκρισης των νομικών λειτουργών βάσει του επείγοντος και της προτεραιότητας του θέματος, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός, καθώς από τις 648 εργασίες που στα τέλη Μαρτίου 2022 δηλώθηκαν ως εκκρεμότητες από τα προηγούμενα σήμερα έχει ολοκληρωθεί πέραν του 95%. 

Επίσης, δημιουργήθηκαν μητρώα καταγραφής εργασίας για εποπτικό έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, των εκκρεμουσών και ολοκληρωμένων νομικών εργασιών ανά Υπουργείο/Υπηρεσία/Τμήμα και ανά Τομέα Δικαίου και νομικό λειτουργό.  

Όσον αφορά τη στελέχωση, είπε ότι από τον Ιούλιο 2020 έως σήμερα πληρώθηκαν 84 κενές μόνιμες θέσεις σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, ενώ παραμένουν 46 κενές οργανικές θέσεις που προωθούνται για πλήρωση την παρούσα περίοδο. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προώθηση προγραμμάτων βασικής εκπαίδευσης νεοεισερχομένων λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, στη διά βίου εκπαίδευση των λειτουργών της Υπηρεσίας αλλά και σε εκπαίδευση λειτουργών του Δημοσίου σε θέματα αρμοδιότητας της Νομικής Υπηρεσίας. 

Επίσης, είπε ότι συστάθηκε Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, ως ένας εξειδικευμένος μηχανισμός παροχής καθοδήγησης και συντονισμού ποινικής διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, καθώς και υποθέσεων που πιθανόν να εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς. Η Ομάδα πραγματοποίησε ήδη τις πρώτες της συνεδρίες και με βάση αποφάσεις που πάρθηκαν, αριθμός σοβαρών ποινικών υποθέσεων διαφθοράς κατηγοριοποιήθηκε και τυγχάνει χειρισμού από την Ομάδα. 

Τέλος, ο κ. Σαββίδης είπε ότι στις 16 Μαρτίου 2022, η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε στην εκτελεστική εξουσία νομοσχέδιο για την αυτονόμησή της, το οποίο εκκρεμεί ακόμη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι το ζήτημα της αυτονόμησης εκπηγάζει από το Άρθρο 112 του Συντάγματος της Δημοκρατίας, τις σχετικές συστάσεις της GRECO για περεταίρω ενίσχυση του εχέγγυου αμεροληψίας των λειτουργών και ενδυνάμωσης του Κράτους Δικαίου, και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο για το 2022, όπου γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη «συνέχισης της βελτίωσης της αποτελεσματικής διερεύνησης και εκδίκασης υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας του». 

Δηλώσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Χρύσης Παντελίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ενέργειες που στοχεύουν στη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας. Σημείωσε ότι υπάρχει αίσθημα στην κοινωνία ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη ή ότι ξεφεύγουν οι ένοχοι και ρώτησε αν υπάρχει στατιστική καταγραφή υποθέσεων στις οποίες είναι διάδικος η νομική υπηρεσία, με ποσοστό επιτυχίας. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι η παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας στις επιτροπές της Βουλής είναι πολύ σημαντική. Τόνισε ότι η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να μένει έξω από πολιτικές σκοπιμότητες. «Η δημοκρατία επιβάλλει να σεβόμαστε τους θεσμούς και να τους υποστηρίζουμε. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς πάμε από δημοκρατία σε αναρχία», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε, σε σχέση με το ζήτημα του νομοσχεδίου για τα ΜΚΔ, ότι στόχος των βουλευτών είναι η υπεράσπιση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο έχει άμεση σχέση στο πώς θα διαχωρίσουμε την ελευθερία του λόγου, τη σάτιρα με όλα αυτά που πρέπει να περιοριστούν. «Να μπει θεσμικό πλαίσιο, αλλά να δούμε πού σταματά, για να μην επηρεάσει το όποιο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου», είπε, ενώ ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Νομικών πριν να κλείσει η Βουλή. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε για το ζήτημα ότι δεν υπάρχει διαφορά αν σε εξυβρίζει κάποιος μέσω διαδικτύου ή στον δρόμο, αλλά πρέπει «να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να επαναφέρουμε την ποινικοποίηση του λιβέλου, που καταργήθηκε εδώ και χρόνια». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι στα χέρια σας κρέμεται η αξιοπιστία του κράτους μας. Έχουμε εμπιστοσύνη σ’ εσάς και στις αποφάσεις σας. Μπορεί να διαφωνήσουμε, όμως θέλουμε να κρατήσουμε την υπηρεσία άχρωμη και ψηλά, αλίμονο αν καταρρεύσει». Σε σχέση με το ζήτημα των ΜΚΔ είπε ότι χρειάζεται η τροποποίηση του ποινικού κώδικα. «Είμαστε όλοι θύματα» και πρέπει «να δοθεί προστασία και σε όσους παίρνουν αποφάσεις». 

Τέλος, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου ρώτησε τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο στη Νομική Υπηρεσία έχει ανοιχτεί δίαυλος για να μπορούν να κάνουν καταγγελίες και να προστατεύονται οι whistleblowers. 

20 καταγγελίες ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς εκ των οποίων 5 από θεσμούς και 15 από πολίτες 

Γύρω στις 20 καταγγελίες βρίσκονται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, εκ των οποίων περίπου πέντε έχουν κατατεθεί από θεσμούς και οι υπόλοιπες 15 από πολίτες, δήλωσε ο Επίτροπος Διαφάνειας και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής, μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, που εξέταζε τον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό της Αρχής για το 2023, ύψους €1.019.173, σε σχέση με €456.000 για 6μηνο προϋπολογισμό το 2022 (Ιούλιο – Δεκέμβριο). 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία παρευρέθηκε και το μέλος της Αρχής Νίκος Ζαμπακίδης, ο κ. Πογιατζής είπε ότι πολλοί επικοινώνησαν με την Αρχή για να υποβάλουν καταγγελίες και «όταν τους είπαμε ότι ακόμη να θεσπιστούν οι κανονισμοί της Αρχής, μας είπαν ότι θα περιμένουν». 

«Μόλις θεσπιστούν οι κανονισμοί αναμένουμε μια πληθώρα καταγγελιών», πρόσθεσε. 

Σε σχέση με τις καταγγελίες των πολιτών, ο κ. Πογιατζής είπε ότι θα διαφανεί κατά την προκαταρκτική εξέταση αν έχει αρμοδιότητα η Αρχή να εξετάσεις τις καταγγελίες αυτές, τονίζοντας ότι η Αρχή «θα κάνει την δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει». 

«Κάποιοι πολίτες έχουν έρθει και υποβάλει παράπονα που ίσως απορριφθούν από το πρώτο στάδιο», είπε ο κ. Πογιατζής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διατάζουμε έρευνες αν δεν καταλήξουμε ότι έχουμε αρμοδιότητα», καθώς «είναι πολλά τα χρήματα για κάθε έρευνα». 

Επίσης, ο Επίτροπος Διαφάνειας ζήτησε όπως μη δεσμευτεί από τη Βουλή κονδύλι για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, ύψους €120.000, το οποίο θα χρειαστεί η Αρχή κατά της Διαφθοράς, όπως είπε, για αγορά υπηρεσιών από ερευνώντες λειτουργούς, στους οποίους θα ανατεθούν οι έρευνες της Αρχής και πρόσθεσε ότι είναι ένα συντηρητικό ποσό για αρχή και θα επανέλθει αν υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερο ποσό. 

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξοδέψει οτιδήποτε διότι δεν έχουν αρχίσει οι έρευνες. Από την στιγμή που θα αρχίσουν οι έρευνες δεν γνωρίζουμε πόσες καταγγελίες θα έχουμε και πόσο σημαντικές θα είναι αυτές και πόσο χρόνο θα χρειαστεί», σημείωσε. 

Πρόσθεσε ότι οι έρευνες είναι εμπιστευτικές και «δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε» τι θα αφορά κάθε ποσό που θα ζητείται να αποδεσμευθεί. 

Στον προϋπολογισμό της Αρχής, η οποία εργοδοτεί 4 άτομα μόνιμο προσωπικό, 1 ωρομίσθιο και 2 άτομα με αγορά υπηρεσιών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, περιλαμβάνεται επίσης κονδύλι ύψους €90.000 για εκπαίδευση (εκπόνηση εκπαιδευτικού πλάνου για θέματα πρόληψης και γενικά καταπολέμησης της διαφθοράς) και κονδύλι ύψους €145.000 για ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας κατά της διαφθοράς. 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η Αρχή έχει αναλάβει ένα «πολύ σημαντικό έργο και έχουμε κάθε πεποίθηση ότι θα το φέρετε εις πέρας με επιτυχία». 

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα υποστηρίζει την οποιανδήποτε προσπάθεια και «να παρέχουμε οποιανδήποτε βοήθεια έτσι ώστε να μπορέσετε να έχετε αποτελέσματα σε αυτά τα πολύ σημαντικά για τον τόπο μας που έχετε αναλάβει». 

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έχει υπερψηφίσει ως νομοθετικό Σώμα και νομοθετήσει ένα πακέτο νομοθεσιών που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα στον τόπο μας είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων σε όσην έκταση και όσον γρήγορα θέλει κάποιος σε μια ευνοούμενη πολιτεία». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εργασία της Αρχής, εξέφρασε βεβαιότητα ότι τα μέλη της Αρχής «θα κάνουν τη δουλειά τους και θα δικαιώσουν τις πολυήμερες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για να καταλήξουμε στην γένεση της επιτροπής, αλλά και στα αποτελέσματα που περιμένουν οι πολίτες να φέρει η Αρχή». 

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Νομικών διήλθε τους κανονισμούς της Αρχής και αυτοί βρίσκονται πλέον για τοποθέτηση της Επιτροπής κατά την ερχόμενη συνεδρία της. 

«Έχουμε δεσμευτεί όλα τα κόμματα της Επιτροπής ότι κανένα δεν θα ζητήσει αναβολή στην Ολομέλεια της Βουλής, για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς και να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε. 

Επιπλέον, ο κ. Τορναρίτης διαβεβαίωσε πως όλοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Αρχή «γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έκανε αυτή η Βουλή», ενώ έκανε αναφορά σε πρωινή δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου για το 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών, ότι «η Κύπρος είναι ένα από τα πολύ λίγα κράτη μέλη της ΕΕ που ψήφισε τα τρία σημαντικότατα νομοσχέδια καταπολέμησης της διαφθοράς, ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, whistleblowers (Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου και αφορούν το δημόσιο συμφέρον) και Lobbying (διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων)». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ευχήθηκε «καλή δουλειά και καλή δύναμη» στα μέλη της Αρχής και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πως υπάρχει σημαντική αποστολή που πρέπει να διεκπεραιωθεί» και «πλείστα όσα εμπόδια μπορούν να βρεθούν στον δρόμο της». 

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε ετοιμότητα «για να συνδράμουμε από τη δική μας αρμοδιότητα στο έργο της Αρχής» και πρόσθεσε ότι σε διάφορα στάδια των συζητήσεων για την ίδρυση της Αρχής «είχαμε διεκδικήσει διευρυμένες στο μέτρο του συνταγματικά εφικτού αρμοδιότητες για την Αρχή». 

«Χαιρόμαστε που, υπό τις περιστάσεις, είναι δεμένη με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες για να διεκπεραιώσει το έργο της», πρόσθεσε. 

Είπε ακόμη ότι με βάση δεδομένα των τελευταίων μηνών που έχει ενώπιον του το ΑΚΕΛ και εν αναμονή της ψήφισης των κανονισμών της Αρχής «ενδέχεται ως ΑΚΕΛ να αποταθούμε στην Αρχή για συγκεκριμένα γεγονότα που θεωρούμε ότι ενδεχομένως να εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της». 

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε ανησυχία γιατί όταν οι επαγγελματίες αυτού του τόπου, όπως είπε, «είτε είναι λογιστές είτε είναι δικηγόροι είτε είναι ελεγκτές αρνούνται να συμμετέχουν σε έρευνες, πλέον έχω την πεποίθηση ότι η διαφθορά είναι τόσο διαδεδομένη και τόσο μέσα στις δομές που θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα». 

«Γιατί φοβούνται οι επαγγελματίες να τα βάλουν με το πολιτικό σύστημα», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως αυτό «σημαίνει ότι φοβούνται τον οδοστρωτήρα που θα περάσει από πάνω τους και θα τους καταστρέψει είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά». 

Η κ. Ατταλίδου είπε ακόμη ότι σωστά κάνει η Αρχή να φέρνει εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «με κάποιο τρόπο θα πρέπει να λύσουμε το θέμα, ίσως με άλλου είδους συνεργασίες και προστασία εκείνων που θα πρέπει να αναλάβουν αυτές τις έρευνες». 

«Αν φοβούμαστε να κάνουμε έρευνα σημαίνει ότι η διαφθορά δεν θα λυθεί ποτέ σε αυτό τον τόπο», κατέληξε. 

Ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022 

Ο περί Χαρτοσήμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 13) Νόμος του 2022 

Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η παράταση της ισχύος υφιστάμενων ρυθμίσεων που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.  

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης Νόμος (Αρ. 1) του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό που αφορά σε αίτημα για πρόσθετες πιστώσεις συνολικού ύψους €26.923 με σκοπό την παραχώρηση αυξήσεων στους μισθούς του συμβασιούχου προσωπικού που στελεχώνει τον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης. 

Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022   

Ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022   

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων:   

(α) θεσπίζεται η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά,    

(β) καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό. Επίσης, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.    

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων    

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.    

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, την  Ελεγκτική Υπηρεσία, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον