Επιτροπή Νομικών: Πίσω στο Υπ. Δικαιοσύνης για διαβούλευση η ποινικοποίηση μηνυμάτων και αναρτήσεων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/05/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να περιληφθούν εκεί τα αδικήματα που καλύπτουν τις περιπτώσεις αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, τα οποία στρέφονται κατά άλλου προσώπου και είναι κατάφωρα προσβλητικά ή και υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα, χωρίς να περιορίζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. 

Πίσω στο Υπ. Δικαιοσύνης για διαβούλευση η ποινικοποίηση μηνυμάτων και αναρτήσεων 

Εν μέσω ενστάσεων για θέματα ελευθερίας της έκφρασης, το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση αποστολής μηνυμάτων και αναρτήσεων απειλητικού, άσεμνου και υβριστικού περιεχομένου, επιστρέφει στο αρμόδιο Υπουργείο για διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπή, Βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, να αναφέρει ότι δεν έφτασαν ακόμα στο τέλος της συζήτησης αφού υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις, ειδικότερα όσον αφορά τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Οι ενστάσεις, όπως είπε, είναι από πολίτες, από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και από τους ίδιους τους Βουλευτές. 

«Εμείς πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ελευθερία την έκφρασης και μετά να νομοθετήσουμε και μετά να ποινικοποιήσουμε», σημείωσε. 

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες, ιδιαίτερα τους αδύναμους οι οποίοι δέχονται την οποιουδήποτε περιεχομένου απειλητική επίθεση. 

Ο κ. Τορναρίτης έδωσε περιθώριο δεκαπέντε ημερών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς που ζητούν να καταθέσουν απόψεις και εξέφρασε την ελπίδα να έλθει το συντομότερο δυνατό και πάλι ενώπιον της Βουλής. 

Επανέλαβε ότι θα αναμένουν την πλήρη τοποθέτηση όλων, αφού σκοπός και στόχος τους είναι η δημοκρατία, το δικαίωμα του κάθε πολίτη, του κάθε δημοσιογράφου να τοποθετείται, να αναδεικνύει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, ενώ τόνισε ότι δεν θέλουν να φιμώσουν κανέναν. 

Παράλληλα ανέφερε ότι θα νομοθετήσουν το συντομότερο για την αποστολή μηνυμάτων, αφού αυτό το αδίκημα δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από πουθενά, αφού υπήρχε σε νομοθεσία η οποία αναθεωρήθηκε. 

Εξέφρασε την ελπίδα, το νομοσχέδιο να βρίσκεται μετά τη διαβούλευση σε δεκαπέντε ημέρες και πάλι ενώπιον της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προσαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση και από τη στιγμή που οι ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε προτίθεται να οδηγήσει στην Ολομέλεια το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αποστολή μηνυμάτων όλων των ειδών και να δώσει ακόμα λίγο περιθώριο για να υπάρξει κατάληξη στο θέμα των αναρτήσεων. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική κατά πολιτικών, ανέφερε ότι αυτές οι νομοθεσίες δεν αφορούν τους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, είναι υποχρεωμένοι να δέχονται την οποιαδήποτε κριτική. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το κόμμα έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το νομοσχέδιο, οι οποίες αφορούσαν την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της κριτικής και της σάτιρας. Σημείωσε ότι υπάρχουν ενστάσεις επίσης από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας όσο και από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, οι οποίοι, όπως είπε, δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους κατά τη διαβούλευση πριν την υποβολή του νομοσχεδίου.

Ανέφερε ακόμα ότι σε άλλες χώρες, παρόμοιες πρωτοβουλίες πριν προχωρήσουν, έτυχαν προηγούμενης διαβούλευσης με μια ευρεία γκάμα κοινωνικών εταίρων.

«Θέλουμε να γίνει μια σωστή διαδικασία, να ακουστούν οι απόψεις όλων όσων επηρεάζονται», είπε. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχουν ως κόκκινη γραμμή και δεν θα δεχτούν ποινικοποίηση του λιβέλου και της δυσφήμισης η οποία καταργήθηκε το 2004 μέσω της πίσω πόρτας, ούτε θα κάνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις στο δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζεται, να κρίνει και να σατιρίζει ελεύθερα. 

Ταυτόχρονα είπε δεν θα προστατεύσουν μηνύματα αισχρού, απειλητικού περιεχομένου και περιεχομένου που θέτει σε κίνδυνο, είτε άτομα, είτε τις οικογένειές τους. 

Ο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμου, ώστε να διαγραφεί η προϋπόθεση για διατήρηση σε ισχύ ασφαλιστικής σύμβασης για εγγραφή στο μητρώο διαμεσολαβητών, η επιμόρφωση των διαμεσολαβητών να γίνεται σε ετήσια βάση και η πειθαρχική έρευνα να μην διεξάγεται από τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή, αφού ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί των προνοιών του στην επόμενη συνεδρία της.

Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, ώστε να προβλέπεται ότι στο τέλος της δίκης ο κατήγορος ή ο δικηγόρος της κατηγορίας αγορεύει πρώτος και ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του αγορεύει πάντοτε τελευταίος σε απάντηση. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την απάλειψη αναχρονιστικών και ενδεχομένως αντισυνταγματικών διατάξεων του εν λόγω νόμου, σύμφωνα με τις οποίες η κατηγορούσα αρχή έχει τον τελευταίο λόγο στις τελικές αγορεύσεις αφενός σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος δεν καλεί μάρτυρες και αφετέρου σε περίπτωση που εμφανίζεται για την κατηγορία Νομικός Λειτουργός. 

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω διατάξεις παραβιάζουν το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και της ισότητας των όπλων σε ποινικές διαδικασίες δίδοντας στην κατηγορούσα αρχή το δικαίωμα να έχει τον τελευταίο λόγο και την ευκαιρία να δώσει έμφαση στην καταδίκη του κατηγορούμενου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση της πρότασης νόμου σε μεταγενέστερη συνεδρία της, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω χρόνος στους εισηγητές της, από κοινού με τους επηρεαζόμενους φορείς, να διαμορφώσουν αναθεωρημένο κείμενο επί των προνοιών της στη βάση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής. 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 8 του βασικού νόμου, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, κατά την κρίση του, εφόσον το συμφέρον της δικαιοσύνης το απαιτεί, να διορίσει στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, πρόσωπο που έχει τα προσόντα που απαιτούνται από τον νόμο, για να εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες του Δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, για το χρονικό διάστημα και υπό τους όρους που καθορίζονται στο έγγραφο διορισμού του. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει το εν λόγω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 και Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του βασικού νόμου, με την προσθήκη του νέου άρθρου 11Β, ώστε, στις περιπτώσεις που το Διοικητικό Δικαστήριο κρίνει ότι αρμόδιο δικαστήριο να επιληφθεί της προσφυγής που καταχωρίστηκε ενώπιον του, είναι το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, να την παραπέμπει στο τελευταίο, και ως ημερομηνία καταχώρισης της προσφυγής, θα θεωρείται η ημερομηνία καταχώρησης της ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου και 

(β) η τροποποίηση του βασικού νόμου, με την προσθήκη του νέου άρθρου 11Α, ώστε, στις περιπτώσεις που το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, κρίνει ότι αρμόδιο δικαστήριο να επιληφθεί της προσφυγής που καταχωρίστηκε ενώπιον του, είναι το Διοικητικό Δικαστήριο, να την παραπέμπει στο τελευταίο, και ως ημερομηνία καταχώρισης της προσφυγής, θα θεωρείται η ημερομηνία καταχώρισης της ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει τα πιο πάνω νομοσχέδια στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι να θεσπισθούν ως αδικήματα τα ακόλουθα: 

(α) η εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου (θεραπεία μεταστροφής/επανόρθωσης).* 

(β) η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία σε πρακτική, τεχνική, ή υπηρεσία με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου. 

(γ) η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελλία ή διαφήμιση, έστω και συγκαλυμμένα πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας που στοχεύει στην μεταβολή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή του σταδίου της διαβούλευσης επί τροπολογιών αναφορικά με την πιο πάνω πρόταση νόμου για την επόμενη συνεδρία της.  

Οι περί Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού – Θέση Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού – Γενικό Γραμματειακό Προσωπικό (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών – Θέσεις Διευθυντή και Λειτουργού Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει τους πιο πάνω κανονισμούς στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα