Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Ο περί Νομικής Αρωγής (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022
Ο περί Νομικής Αρωγής (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023
Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:
(α) η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να αντιμετωπισθούν, γενικά, προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία παραχώρησης νομικής αρωγής και να καταστεί το σύστημα πιο αποτελεσματικό και
(β) η τροποποίηση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία παραχώρησης νομικής αρωγής για προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
Πρόταση νόμου ΕΛΑΜ για επιλογή δικηγόρων για αιτήσεις διεθνούς προστασίας
Η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για κατά σειρά επιλογή δικηγόρων για περιπτώσεις αιτήσεων διεθνούς προστασίας και όχι στη βάση της επιλογής των αιτητών συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ανέφερε μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ιωάννου.
Σκοπός, ανέφερε, είναι η καταπολέμηση κυκλώματος εντός του νομικού τομέα της Κύπρου, αφού όπως είπε, άτομα που αφικνούνται στην Κύπρο δια θαλάσσης, έχουν κάρτες μαζί τους, συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.
Ο κ. Ιωάννου είπε σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ότι, συζήτησαν, μαζί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ αναφορικά με τη νομική αρωγή, «έτσι ώστε στις περιπτώσεις διεθνούς προστασίας, δηλαδή αιτητών ασύλου, να γίνεται κατά σειρά η επιλογή δικηγόρων, και όχι στη βάση της επιλογής των ατόμων αυτών». Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, υπάρχουν καταγγελίες «για συγκεκριμένα κυκλώματα» στον νομικό τομέα της Κύπρου και ότι άτομα που βρίσκονται σε βάρκες που φτάνουν στην Κύπρο, έχουν κάρτες μαζί τους συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων. «Με αυτή την πρόταση θέλουμε να καταπολεμήσουμε ακριβώς αυτό το κύκλωμα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η Επιτροπή περιμένει στοιχεία που θα της κατατεθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο για την ύπαρξη αυτών των κυκλωμάτων, «και θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη συζήτηση και ψήφιση των συγκεκριμένων προτάσεων».
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μιλούσε και για ποινικές και για οικογενειακές καθώς και για υποθέσεις διεθνούς προστασίας. «Εμείς έχουμε περιοριστεί λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν από δικηγόρους και τα υπόλοιπα κόμματα για τον ποινικό και οικογενειακό τομέα, στο ζήτημα των αιτητών ασύλου», είπε, προσθέτοντας ότι, ο οικογενειακός και ποινικός τομέας είναι πιο εξειδικευμένες υποθέσεις και υπάρχει η ανάγκη, το κάθε άτομο να επιλέγει τον δικηγόρο που επιθυμεί. «Δεν θεωρούμε όμως ότι το ίδιο συμβαίνει στο ζήτημα των αιτητών ασύλου», είπε.
Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου, καθώς και η καλύτερη εποπτεία του.
Η Επιτροπή απαφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ώστε να συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ως αυτές καταγράφονται στην Έκθεση Προόδου της Δημοκρατίας του Νοεμβρίου του 2022.
Η Επιτροπή απαφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Stockwatch: Τι αλλάζει με τους πάροχους κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο
Πρόταση νόμου κατά συμμετοχής σε διαδήλωση με κάλυψη προσώπου, καταθέτει ο ΔΗΣΥ
Πρόταση νόμου για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να θεσπιστεί ως αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση με εσκεμμένη κάλυψη προσώπου, θα καταθέσει στην Ολομέλεια την Πέμπτη ο ΔΗΣΥ, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή Νομικών ότι ο ΔΗΣΥ αύριο στην Ολομέλεια, καταθέτει πρόταση νόμου μέσα από την οποία θεσπίζεται ως αδίκημα η συμμετοχή προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με εσκεμμένη κάλυψη του προσώπου και με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος. Ειδικότερα, σημείωσε, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η προστασία και η διασφάλιση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης το οποίο, όπως ανέφερε, κατοχυρώνεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος όσο και από το άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σκοπός της πρότασης Νόμου είναι η εναρμόνιση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, το Κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύσει την ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων των πολιτών του από ταραχοποιά στοιχεία που επιχειρούν να την παρακωλύσουν «και κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς φόβο και να μην απειλείται, ότι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε θύμα κάποιου, ο οποίος με καλυμμένο το πρόσωπο προσπαθεί να μετέλθει συγκεκριμένου πλέον, ποινικού αδικήματος όταν και εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία».
Σημείωσε ότι θα κατατεθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια και θα τη συζητήσει η Επιτροπή Νομικών με την ελπίδα, «ότι πολύ σύντομα, θα γίνει και Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν μπορεί οι ολίγοι με τις κουκούλες να επαναλάβουν επεισόδια τα οποία ντρόπιασαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και την ανθρωπιά μας».
Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι πρόσωπο το οποίο μετέχει σε διαδήλωση η συνάθροιση και με σκοπό την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του, καλύπτει η αλλοιώνει ηθελημένα το πρόσωπό του με οποιονδήποτε τρόπο η με τη χρήση οποιωνδήποτε αντικειμένων χωρίς εύλογη αιτία υπό συνθήκες που δημιουργούν εύλογη υποψία για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος από αυτό είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4.000 ή και τις δύο ποινές.
Ερωτηθείς για το αν η πρόταση νόμου θα επεκτείνεται και στα γήπεδα ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αναφέρεται σε συναθροίσεις και διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια αυστηρότατη νομοθεσία για το θέμα των αθλητικών διοργανώσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της μαντίλας όπως σε άλλες χώρες, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ειρηνικά, όπως αυτός θα ήθελε.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ