Άρχισε η συζήτηση πρότασης νόμου για τις κουκούλες στην Επιτροπή Νομικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/10/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπιστεί ως αδίκημα η συμμετοχή προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με εσκεμμένη κάλυψη ή αλλοίωση του προσώπου του με οποιοδήποτε τρόπο ή/και αντικείμενο με σκοπό την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του χωρίς αιτία και υπό συνθήκες που δημιουργούν εύλογη υποψία για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος.

Άρχισε η συζήτηση πρότασης νόμου για τις κουκούλες στην Επιτροπή Νομικών

Η Επιτροπή Νομικών άρχισε τη συζήτηση για θέσπιση του αδικήματος της συμμετοχής προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με ηθελημένη κάλυψη ή αλλοίωση του προσώπου του με οποιοδήποτε τρόπο ή/και αντικείμενο, με σκοπό την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του.

Η πρόταση κατατέθηκε από τους Νίκο Τορναρίτη, Φωτεινή Τσιρίδου και Νίκο Γεωργίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρόσωπο το οποίο μετέχει σε διαδήλωση ή συνάθροιση, και με σκοπό την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του, καλύπτει ή αλλοιώνει ηθελημένα το πρόσωπό του με οποιονδήποτε τρόπο ή με τη χρήση οποιωνδήποτε αντικειμένων, χωρίς εύλογη αιτία, υπό συνθήκες που δημιουργούν εύλογη υποψία για τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος από αυτό, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 4,000 ευρώ ή και τις δύο μαζί.

Χώρες της ΕΕ που απαγορεύεται η κάλυψη προσώπου είναι η Γαλλία, η Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία.

Σκοπός της πρότασης, μεταξύ άλλων, είναι η προστασία και διασφάλιση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 21 του συντάγματος και στο άρθρο 12 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και στο άρθρο ΙΙ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκοπεί και στην εναρμόνιση με νομολογία του ΕΔΑΔ όπου το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει την ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων από ταραχοποιά στοιχεία που επιχειρούν να την παρακωλύσουν και κάθε πολίτης πρέπει και μπορεί να διαδηλώνει χωρίς το φόβο ότι θα είναι θύμα φυσικής ή άλλης βίας από άλλους διαδηλωτές.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης είπε ότι οφείλουμε να νομοθετήσουμε για να προστατέψουμε την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, να προστατεύσουμε δηλαδή τη σωματική τους ακεραιότητα, την περιουσία τους και την ηρεμία την οποία πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης.

Εξήγησε ότι για να κατατεθεί η πρόταση μαζί με τους συναδέλφους του έχουν συμβουλευτεί νομοθεσίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Είπε ότι πρέπει να δίνουμε τα εργαλεία στην Αστυνομία να επιτελεί το έργο της αλλά ομπρέλα όλων αυτών να είναι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε νομοθεσία που λέει ότι όποιος φορεί κουκούλα συλλαμβάνεται.

«Να καταλήξουμε σε πρόταση που θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής και να δίνει αυτά τα εργαλεία στην αστυνομία. Και διαπιστώσατε ότι αυτή πρόταση χαιρετίστηκε από όλους, αλλά υπήρξαν παρατηρήσεις και είμαστε ανοικτοί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι η πρόταση αφορά εσκεμμένη κάλυψη για διάπραξη αδικήματος και μίλησε για ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δίνουν το δικαίωμα σε οποιοδήποτε όργανο της τάξης να αυθαιρετεί.

Οι Νίκος Γεωργίου και Φωτεινή Τσιρίδου τοποθετήθηκαν εντός της αίθουσας της συνεδρίασης και τόνισαν ότι η πρόταση για τις κουκούλες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλύπτει ένα σοβαρό κενό.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε εξάλλου ότι τον τελευταίο καιρό λοιδορείται η ηγεσία της αστυνομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πρέπει οι αστυνομικοί να τοποθετηθούν.

Η Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι πρέπει να δώσουμε τα απαραίτητα όπλα και εργαλεία στην αστυνομία για να προστατεύει τον κόσμο και για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ είπε ότι τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό δεν οφείλονται σε κενά ή ελλείψεις της νομοθεσίας και αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο από την αρχή. Είπε ότι η αδυναμία εφαρμογής του επιχειρησιακού πλάνου ή η ανυπαρξία επιχειρησιακού πλάνου επουδενί δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη βελτίωσης ή κάλυψης ενός νομοθετικού κενού το οποίο πιθανόν να υπάρχει σήμερα.

Ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι ακόμα και σήμερα η νομοθεσία λέει ότι οποιοσδήποτε αστυνομικός έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξακρίβωση στοιχείων από τον οποιοδήποτε έχει καλυμμένο το πρόσωπο και η άρνηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. 

Ανέφερε ότι ίσως πρακτικά να δημιουργείται θέμα εκεί και όπου είναι μαζική η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και είναι μεγάλος αριθμός εκείνων οι οποίοι που μπορεί να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα «και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε στην Πρόταση νόμου των συναδέλφων του Δημοκρατικού Συναγερμού». 

Είπε ότι προφανώς υπάρχουν κάποια νομικά και συνταγματικά ζητήματα που θα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας κατά τη συζήτηση αλλά και κατά την διαδικασία της ψήφισης αυτής της πρότασης προκειμένου να διασφαλίζει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών,  α είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη να μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα όπλο για την αποτροπή των φαινομένων που είδαμε πρόσφατα αλλά και παλαιότερα.

Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι σκοπός όλων μας είναι η διατήρηση της τάξης και προστασία της δημόσιας ασφάλειας. «Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη δεν έγιναν εν μέσω διαδηλώσεων αλλά έγιναν από άτομα τα οποία λειτούργησαν κατά μονάδες. Ως εκ τούτου ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το  τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που έχουν παρόμοιες νομοθεσίες, όπως και η ανάγκη να μην χρησιμοποιούνται ισλαμικές ενδυμασίες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», είπε.

Αστυνομία, ΝΥ και Υπ. Δικαιοσύνης

Από πλευράς Αστυνομίας τοποθετήθηκε ο βοηθός αρχηγός Γιάννης Γεωργίου που είπε ότι πρέπει να συζητήσει η αστυνομία με την Νομική Υπηρεσία, ότι καταρχήν συμφωνεί αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν.

Η εκπρόσωπος της ΝΥ είπε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για συζήτηση και διευκρίνιση σημείων ώστε η πρόταση να μην προσκρούσει στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και για να υπάρχει η καλύτερη νομοθετική ρύθμιση ώστε η απόδειξη να είναι εύκολη στο δικαστήριο.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τοποθετήσεις συντεχνιών αστυνομικών

Ο Νίκος Λοιζίδης, πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ είπε ότι υπάρχει κενό στο ζήτημα και πρέπει  η αστυνομία να έχει όλα εκείνα τα εφόδια και το «πάνω χέρι» απέναντι σε παραβάτες και εγκληματίες «που σκοτώνουν κόσμο με μολότωφ σε δημόσιο χώρο και παρεισφρέουν σε δημόσιες εκδηλώσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν πολλές τροποποιήσεις για να δοθούν τα όπλα εκείνα στην αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της.

Ο Κυριάκος Χαραλάμπους, Πρόεδρος του ΣΑΚ είπε ότι ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της συμμετοχής προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με καλυμμένο ή αλλοιωμένο πρόσωπο.

Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί πως από την συγκεκριμένη πρόταση νόμου πρέπει να απαλειφθούν δύο λέξεις, η πρώτη η λέξη «σκοπός» στην πρόταση «με σκοπό την παρεμπόδιση εξακρίβωσης προσώπων». Η λέξη σκοπός, εξήγησε, πρέπει να αποσυρθεί γιατί δεν πρέπει όποιο πρόσωπο βρίσκεται σε συνάθροιση ή σε οχλαγωγία με τρόπο που καλύπτει το πρόσωπο με τρόπο που δεν μπορούν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του «να τεκμαίρεται ως το πρόσωπο αυτό που διαπράττει ποινικό αδίκημα».

Ανέφερε  ότι πρέπει να δίνονται τα απαραίτητα όπλα στην αστυνομία για να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή των παράνομων συναθροίσεων, με σκοπό τη διαφύλαξη της ειρήνης και προστασία των πολιτών και περιουσιών τους.

Είπε ότι η Αστυνομία βάλλεται από παντού ότι αν δεν παρέμβει, λέγεται ότι δεν παρενέβη δυναμικά, διώκονται αστυνομικοί για αυτό και αν δεν παρέμβει, λέγεται ότι υπάρχει ολιγωρία. «Να σταθούμε ως κοινωνία, κράτος και πολιτεία και Βουλή δίπλα από την αστυνομία για το νόμο και την τάξη», είπε.

Εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ ο Λούκας Χρίστου είπε ότι υπάρχουν ήδη νομοθεσίες που δυνατό να καλύπτουν αυτές τις ανησυχίες για την κουκούλα. Είπε ότι ακούστηκαν προτάσεις και σκέψεις από άλλους φορείς που θέλουν να ποινικοποιηθεί η αλλοίωση και απόκρυψη προσώπου χωρίς εύλογη αιτία, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι απαράδεκτο. Δηλαδή όποιος φέρει γυαλιά, η μάσκα, ή έχει βαμμένο το πρόσωπο ή φέρει κασκόλ πρέπει να θεωρείται ότι διαπράττει αδίκημα;».

«Πρέπει να παραμείνει η εύλογη αιτία και να μην καταφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές που δεν τιμούν δημοκρατικές χώρες», ανέφερε.

Ο περί της Τριακοστής Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2021 και Ο περί της Συμμετοχής Ορισμένων Αξιωματούχων στις Συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου Νόμος του 2021

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η παροχή δικαιώματος σε ορισμένους αξιωματούχους να παρακάθονται στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου.  

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι κάλεσαν την κυβέρνηση να ονοματίσει ποιοι θα είναι οι άλλοι αξιωματούχοι και αναμένουν να σταλεί σχετικός κατάλογος των επιπλέων αξιωματούχων. «Γενικότερα όμως συμφωνούμε ότι από τη στιγμή που νομοθετήσαμε τα Υφυπουργεία και αυτά καταθέτουν πολιτικές και βεβαίως πρέπει να παρίστανται στο Υπουργικό, χωρίς δικαίωμα ψήφου», ανέφερε.

Ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι κρίθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί γιατί υπήρξαν αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου όπου κρίθηκε ότι αποφάσεις του ΥΣ έπασχαν διότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα να παρευρίσκονται κατά τη συνεδρίαση του ΥΣ αυτοί οι αξιωματούχοι.

Εξήγησε ότι το ν/σ προβλέπει ποιοι αξιωματούχοι και σε ποια στάδια θα παρευρίσκονται και ζήτησαν να διασφαλιστεί ότι όσοι θα παρευρίσκονται θα δεσμεύονται και από όλους τους κανόνες της νομοθεσίας αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφέροντος.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στο Υπουργικό υφυπουργοί και αξιωματούχοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Ο περί Αποφάσεων Αλλοδαπών Δικαστηρίων (Αναγνώριση, Εγγραφή και Εκτέλεση Δυνάμει Συμβάσεως) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση των υπό τροποποίηση νομοθεσιών με τους νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου του 2023.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 10 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου, ώστε να προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής ένστασης κατά των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου, καθώς και η καλύτερη εποπτεία του.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ώστε να συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ως αυτές καταγράφονται στην Έκθεση Προόδου της Δημοκρατίας του Νοεμβρίου του 2022.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον