Αποφάσεις Ολομέλειας: Υπερψήφιση συμπληρωματικού προϋπ. ύψους €102 εκτατ., νομοσχεδίων προώθησης ΑΠΕ και μείωσης φόρου κατανάλωσης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/06/2022, υπερψήφισε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €102 εκτατ. για σκοπούς κάλυψης πρόσθετων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκαν τα σχέδια νόμου που προνοούν τη θέσπιση μέτρων για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επίτευξη των εθνικών στόχων αναφορικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε υπό τη μορφή του κατ’ επείγοντος, νομοσχέδιο το οποίο προνοεί την προσωρινή και για καθορισμένο διάστημα, μέχρι 31/8/2022, μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2022

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για το 2022, με Βουλευτές/Βουλεύτριες ωστόσο να εκφράζουν προβληματισμούς για τη διαχείριση κονδυλίων που αφορούν την πανδημία αλλά και για ανεπαρκή στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις ύψους €102.075.815 αφορούν κυρίως δαπάνες για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις που απαιτούνται αφορούν μεταξύ άλλων αγορά και διάθεση τεστ για τον κορωνοϊό και στελέχωση των ιατρείων δημόσιας υγείας, αγορά υπηρεσιών από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ, αποκατάσταση και φιλοξενία θετικών κρουσμάτων και διενέργεια αλληλούχισης νέας γενιάς σε δείγματα ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία, καταβολή υπερωριών για την επίταξη ιατρών και νοσηλευτών και την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και διεξαγωγή ερευνών ύψους €53.000.000.

Επίσης στελέχωση των σημείων ελέγχου COVID-19 στα αεροδρόμια για έλεγχο των υγειονομικών εγγράφων, διαχωρισμό των επιβατών κατά την αποβίβασή τους, καθώς και καθοδήγησή τους στα εργαστήρια διεξαγωγής εξετάσεων COVID-19 ύψους €700.000.

Επιπλέον καταβολή χορηγίας στις σχολικές εφορείες για δαπάνες που αφορούν στην απολύμανση σχολικών χώρων λόγω κρουσμάτων COVID-19, χρήση αιθουσών δημόσιων εκπαιδευτηρίων για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος  ύψους €520.000.

Ακόμα αγορά υπηρεσιών για το κέντρο τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφοριών που αφορούν στην πανδημία, στην υποστήριξη της πλατφόρμας εμβολιασμού και στην παροχή πληροφοριών για το Cyprus Flight Pass  ύψους €571.200.

Παράλληλα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στους τυροκόμους, λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας στον επισιτιστικό τομέα, τα οποία επηρέασαν δυσμενώς την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων ύψους €890.000.

Επιπλέον αγορά και διαχείριση σιτηρών για περίοδο ενός έτους για σκοπούς διατήρησης αποθέματος, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία ύψους €18.000.000.

Στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των χοιροτρόφων, καθώς και δαπάνες για την αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος ύψους €7.600.000.

Επίσης στήριξη και φιλοξενία εκτοπισθέντων προσφύγων από την Ουκρανία κονδύλι ύψους €5.000.000.

Στήριξη των αεροπορικών εταιρειών για τη συνέχιση υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021 ύψους €5.784.615.

Η υπολογιζόμενη επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο από την έγκριση του υπό αναφορά συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στο 0,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Με τροπολογία του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή, δεσμεύεται κονδύλι ύψους €10.000.000 ώστε να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών για έκτακτες δαπάνες που αναμένεται να προκύψουν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, περιλαμβανομένης της φιλοξενίας ασθενών θετικών στον COVID-19, καθώς και της εφαρμογής του προγράμματος επιχορηγημένων διακοπών.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο κ. Παντελίδης είπε ότι στο θέμα του κορωνοϊού, είναι κοινή διαπίστωση ότι ίσως είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία συνέχισε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την πρακτική της μαζικής διενέργειας ιατρικών ελέγχων ανίχνευσης, καθώς και άλλων μέτρων, είτε στα αεροδρόμια, είτε στα λιμάνια ή αλλού.

Είπε ακόμα ότι από τώρα και στο εξής και εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι αυτή που είναι, κρίνεται δηλαδή ικανοποιητική, το κράτος πρέπει να δίνει έμφαση στις δαπάνες που αφορούν τα φάρμακα και τα εμβόλια και να γίνει ιδιαιτέρως φειδωλό σε δαπάνες αμέτρητων ελέγχουν που δεν συνάδουν με την επιδημιολογική κατάσταση, ούτε με τη γενικότερη επίπτωση της πανδημίας στον πληθυσμό.

Εξέφρασε επίσης απογοήτευση που στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται οποιαδήποτε κονδύλια για στήριξη επιχειρήσεων που πλήγηκαν καθώς, όπως λέχθηκε, τα σχέδια επιχορήγησης επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 έχουν τερματιστεί.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 500 περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες δεν έχει καταβληθεί οικονομική στήριξη, λόγω λαθών ή παραλείψεων κατά τη διαδικασία της συμπλήρωσης των σχετικών αιτήσεων.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, συμπλήρωσε, υπάρχει με τα κέντρα διασκέδασης, αφού φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται επίμονα να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προς τις επιχειρήσεις αυτές. Κάλεσε ξανά την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση.

Παράλληλα κάνοντας λόγο για δύσκολες μέρες που έρχονται, είπε ότι απαιτείται συλλογικότητα, απαιτείται ενότητα, απαιτείται αποτελεσματικότητα και ότι δεν γίνεται κάθε πρόταση της κυβέρνησης για κάποιο θέμα να χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση σαν «η μόνη σοβαρή, η μόνη τεκμηριωμένη ή η μόνη υπεύθυνη» και την ίδια ώρα κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζεται, πάλι από την κυβέρνηση, σαν «λαϊκίστικη, ανεφάρμοστη ή επιπόλαιη».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου υπενθύμισε ότι το κόμμα του δεν έδωσε λευκή επιταγή για να κυβερνάται ο τόπος με διατάγματα «που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε χωρίς να εξετάσουμε την αναγκαιότητά τους». Είπε ακόμα ότι το ΕΛΑΜ ζήτησε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος και εισέπραξε αρνητική απάντηση ενώ ενέγραψε το θέμα για συζήτηση στο κεφάλαιο Δ’ κάτι που δεν έγινε ακόμα. «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για τους φορολογούμενους», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τη στήριξη των κτηνοτρόφων εκφράζοντας επιφύλαξη για το κατά πόσο τα κονδύλια είναι αρκετά, αναφέροντας ότι αναμένουν την κατάθεση του 2ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του μήνα, όπως αναφέρθηκε από την Κυβέρνηση. Είπε ότι το ποσό αυτό αρκεί τους κτηνοτρόφους για μια εβδομάδα. Εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για τις μεγάλες σπατάλες με τα rapid test και κάλεσε όλους τους αρμοδίους φορείς και τον Γενικό Ελεγκτή να διενεργήσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να δουν αν υπάρχει διασπάθιση χρήματος και κακοδιαχείριση. Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να δώσει σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδαση και διοργάνωσης εκδηλώσεων το υπόλοιπο ποσό που τους αναλογεί για στήριξή τους από το πλήγμα που δέχτηκαν στην πανδημία.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι το κονδύλι για τους κτηνοτρόφους σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετό και ότι η Κυβέρνηση άλλα υποσχέθηκε και άλλα εφαρμόζει. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε με κάθε τρόπο να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί της Κύπρου για να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη αυτάρκεια. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που περιμένουν ακόμα τα επιδόματά τους για την πανδημίας που δεν τους έχουν καταβληθεί.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε σε ανεπαρκή κονδύλια για στήριξη πολλών ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληγεί και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει στοχευμένη διαχείριση γιατί αν συνεχιστεί η κατάσταση με τον πόλεμο και τον πληθωρισμό, ίσως τα αποθέματα του δημοσίου να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλες κοινωνικές αναταραχές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης έκανε λόγο για τα αυξημένα κόστη των κτηνοτρόφων λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις ζωοτροφές και ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κονδύλι θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο για στήριξη αυτών των εργαζομένων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το ελάχιστον ανά κτηνοτροφική μονάδα που θα μπορούσε να δοθεί χωρίς την ανάγκη έγκρισης της ΕΕ ήταν €50,000, όταν το ποσό που δίνεται τώρα δεν φτάνει τις 10 χιλιάδες ευρώ ανά μονάδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα κονδύλια για την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί αλύπητα από την κρίση. Είναι καλοδεχούμενα τα 5 εκ για τους κτηνοτρόφους, πρόσθεσε, αλλά δεν είναι ικανοποιητικά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κλάδων. Έκανε ακόμα λόγο για αθέτηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων στους τομείς της διασκέδασης και εκδηλώσεων, αλλά και ανθρώπων του πολιτισμού. Παράλληλα ανέφερε ότι τα 18 εκ για την αγορά σιτηρών χρειάστηκαν επειδή η κυβέρνηση διέλυσε την Επιτροπή Σιτηρών και οι ιδιώτες εισαγωγείς έκριναν ότι δεν τους συμφέρει να κάνουν εισαγωγές. Ανέφερε ακόμα ότι αποτελεί πρόκληση ότι από αυτά τα 18 εκ το 1 εκ. θα διατεθεί στις εταιρείες αυτές για να κάνουν διαχείριση των σιτηρών που θα έρθουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι το κόμμα συμφωνεί με την τροπολογία που κατατέθηκε αφού πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα κονδύλια.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κτίσει δημοσιονομικές δυνατότητες και μας επιτρέπει να διεκδικούμε περισσότερα. Σημείωσε ότι έρχονται κι άλλα κονδύλια για την γεωργοκτηνοτροφία. Για την πανδημία είπε ότι τα περισσότερα κονδύλια αφορούν τη διαχείριση που ήδη έχει γίνει και θα είναι πολύ λιγότερα από τώρα και στο εξής. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είχε μια αυστηρή αλλά από τις καλύτερες διαχειρίσεις της πανδημίας παγκοσμίως την ώρα που η οικονομία της είχε λιγότερη ύφεση το 2020 και περισσότερη ανάπτυξη το 2021.

Παράλληλα είπε ότι χρειάζεται μέγιστη υπευθυνότητα και συνεργασία για τις μέρες που έρχονται.

Όσον αφορά την Επιτροπή Σιτηρών είπε ότι αν υπήρχε ακόμα οι τιμές των σιτηρών θα ήταν αυξημένες λόγω του υψηλού λειτουργικού της κόστους. Τόνισε παράλληλα τη σημασία του να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας στην κρατικό κορβανά για οτιδήποτε χρειαστεί η χώρα στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πρέπει στη συνέχεια να στηριχθούν περισσότερο από το κράτος.

Ο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος του 2022

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα και πολιτικές για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επίτευξη των εθνικών στόχων αναφορικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται κανόνες για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους τομείς του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης-ψύξης. Επίσης ενδυναμώνεται ο ρόλος και η συμμετοχή των πολιτών σε θέματα ΑΠΕ καθώς εισάγονται πρόνοιες για στήριξη της αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τη λειτουργία κοινοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας, στα πλαίσια των οποίων πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικές αρχές, δύναται να συμμετέχουν από κοινού στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση έργων ΑΠΕ, αποφέροντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην κοινότητά τους.

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Νόμος του 2022» είναι η βελτίωση της λειτουργίας του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και για την επίτευξη των αντίστοιχων εθνικών δεσμευτικών στόχων.

Ο περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων Νόμος του 2022

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταφέρονται στην Κυπριακή νομοθεσία οι πρόνοιες της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 που αφορούν τους στόχους για τις μεταφορές, τα κριτήρια αειφορίας και μειώσης των εκπομπών που πρέπει να πληρούν τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας προκειμένου να προσμετρούν στην επίτευξη των στόχων, καθώς και οι διαδικασίες ανεξάρτητου ελέγχου για επαλήθευση της τήρησης των κριτηρίων.

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Με το νομοσχέδιο σκοπείται η προσωρινή και για καθορισμένο διάστημα, μέχρι 31/8/2022, μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία και αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για άμβλυνση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση και δη τις τιμές των καυσίμων.

Έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια για τιμές καυσίμων και ΑΠΕ κατά τη ψήφιση τριών σχετικών νόμων

Τρεις νόμους που αφορούν τη μείωση των ρύπων και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής ύστερα από μια μακρά συζήτηση αναφορικά με το κόστος της ενέργειας και τη ανάγκη περαιτέρω προώθησης της καθαρής ενέργειας.

Της ψήφισης των νόμων προηγήθηκε μια έντονη και μακρά συζήτηση για όλα τα σχετικά ζητήματα, περιλαμβανομένης και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα στη συνέχεια από τη Βουλή.

Καταγγελίες για εταιρείες καυσίμων που «κλέβουν τον κόσμο»

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, μίλησε για διαδοχικές αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων από τις αρχές του Μάρτη, χωρίς να υπάρξει η ανάλογη μείωση μετά τη μείωση των τιμών διεθνώς τους προηγούμενους τρεις μήνες. Έστρεψε τα πυρά τους στις εταιρείες καυσίμων λέγοντας ότι κλέβουν τον κόσμο, και μάλιστα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Η Επιτροπή Ενέργειας, πρόσθεσε, ζήτησε να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε έλεγχο της κερδοφορίας των εταιρειών. Λύσεις, πρόσθεσε, υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει θέληση να προστατευθεί ο κόσμος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε ότι όταν ένας σοβαρός βουλευτής κάνει τέτοιες καταγγελίες για τις εταιρείες και δεν αντιδρά κανένας, ούτε η Βουλή, ούτε ο αρμόδιος Υπουργός, τότε γιατί να μην συνεχίσουν να κλέβουν τον κόσμο. Υπάρχει πληθώρα νομοθετημάτων που μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και δεν ενεργοποιήθηκαν, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε το μεγάλο κόστος που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας λόγω των καυσίμων.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι οι εταιρείες έχουν αυξημένα κέρδη σε πολλές περιπτώσεις αλλά μπαίνουν και άδικες φορολογίες από την κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και δεν προχωρούν οι αιτήσεις για ΑΠΕ, ενώ ζήτησε να χρησιμοποιούνται τα δημόσια κτήρια για τα φωτοβολταϊκά και όχι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι κάτω από τη σκιά του παράνομου εμπορίου καυσίμων με τις κατεχόμενες περιοχές, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος επιχειρήσεων, επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον και οδηγεί σε απώλεια εσόδων από το κράτος. Πρόσθεσε ότι ο νόμος που ψηφίζουν είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια  της κρατικής μηχανής για να εφαρμόζεται όσο το δυνατό πιο αυστηρά και συγκεκριμένα ο κανονισμός της πράσινης γραμμής

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να μειωθούν οι ρύποι από τις συγκοινωνίες και ότι τα κίνητρα κοστίζουν. Είπε επίσης ότι αν μας κλέβουν οι εταιρείες αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε και ότι η αρμόδια υπηρεσία που δύναται να συστήσει στην Υπουργό επιβολή πλαφόν αν διαπιστώσει αισχροκέρδεια στα καύσιμα δεν το έπραξε. Το κράτος, ανέφερε, αυτό που μπορούσε να κάνει, είναι να επιβάλει τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Ο Βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι οι εταιρείες καυσίμων έχουν καρτέλ και κατακλέβουν του πολίτες, ενώ η ΑΗΚ πληρώνει στο χρηματιστήριο των ρύπων γιατί της συμφέρει, προ του κινδύνου να μπει στο μεγάλο αγώνα του εκσυγχρονισμού με δυσβάστακτο κόστος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι το μέγεθος της οικονομίας δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και επιβάλλεται η παρέμβαση του κράτους. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κάνει έρευνα που υπέδειξε ότι υπάρχει ολιγοπώλιο στα καύσιμα και επέβαλε πρόστιμα που έπεσαν για διαδικαστικούς λόγους στη συνέχεια. Ωστόσο ο ανταγωνισμός στο κομμάτι αυτό, όπως είπε, δεν τους είπε κανείς ότι εξυγιάνθηκε. Παράλληλα είπε ότι οι εταιρείες που παράγουν με ΑΠΕ αντί να χρεώνουν πολύ χαμηλότερα, πλησιάζουν την τιμή της ΑΗΚ με το πετρέλαιο και ζήτησε παρέμβαση του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι δεν υπάρχει έλεγχος και με το να λέμε ότι μας κλέβουν αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε στο τέλος «θα μας γιουχαΐζουν». Ανέφερε ακόμα ότι να δοθεί βοήθεια σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ενώ όσα τους δώσουμε θα τους τα πάρουμε μέσα από τα καύσιμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι είναι πρόκληση να λέμε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια την ώρα που την βιώνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ λέει πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, ενώ η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο στις πετρελαϊκές εταιρείες για καρτέλ το 2017. Όπως ανέφερε «έχουμε καρτέλ στα καύσιμα, στο γάλα, στα χρυσά διαβατήρια, στο τέλος θα μας ζηλεύει και ο Πάμπλο Εσκομπάρ».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι η νομοθεσία που ψηφίζεται σήμερα αφορά τα κριτήρια ελέγχου και τα χαρακτηριστικά ελέγχου των καυσίμων και καθορίζονται για πρώτη φορά επιθεωρητές, δομές εξουσίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Είπε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε και τα διεθνή δεδομένα για την αύξηση των τιμών και ζήτησε να φέρουν στοιχεία αυτοί που μιλούν για κλοπή και αισχροκέρδεια. Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε απογοήτευση, που παρά το τεράστιο έργο της Επιτροπής Ενέργειας για τους νόμους που εξασφαλίζουν λογοδοσία και διαφάνεια σε θέματα ΑΠΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε σήμερα αλλού.

Αναγκαία η μετάβαση στις ΑΠΕ

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, εξήγησε ότι μετά από τροπολογία τους που ενσωματώθηκε στο κείμενο περιλήφθηκαν οι καταναλωτές στη διαχείριση του ταμείου ΑΠΕ και ΕξΕ, δηλαδή αυτοί που πληρώνουν. Παράλληλα είπε ότι πρότειναν να υπάρχει δυνατότητα ένα ποσοστό από τα λεφτά που επιστρέφονται από τη δημοπράτηση των ρύπων να μπαίνει σε αυτό το ταμείο. Ζήτησε επίσης πλήρη απελευθέρωση των μέτρων που προκηρύσσονται για εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κάτι που δεν ισχύει σήμερα, ενώ τόνισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Ο  Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, μίλησε για ανάγκη το κράτος να προχωρήσει σε πολιτικές ώστε να αρθεί η απόλυτη εξάρτηση από τις ΑΠΕ και να υπάρξει περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και για ανάγκη να υπάρξουν πρωτοποριακές πρακτικές και αποφάσεις.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, αναφέρθηκε στην μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αναφέροντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους, αφού έχουν αυξηθεί τα έσοδα του λόγω της αύξησης των τιμών στα πρατήρια. Ανέφερε ακόμα ότι παρά την πρώτη μείωση του φόρου στα καύσιμα που είχε γίνει, οι πολίτες δεν έχουν δει πρακτικά καμιά μείωση.

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έκανε λόγο για ανάγκη αξιοποίησης των εσόδων από το χρηματιστήριο ρύπων για να αποκτήσει μακρόπνοο σχεδιασμό το κράτος που θα γίνει κινητήριος δύναμη για την πράσινη μετάβαση. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  στις ευάλωτες ομάδες για μια δίκαιη μετάβαση.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να γίνει είναι να βρεθεί τρόπος για μείωση της ζήτησης σε θέματα ενέργειας, με ενεργειακές αναβαθμίσεις και ΑΠΕ. Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος δυσκολεύει καταναλωτές και επιχειρήσεις που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκά, ενώ δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή του για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Πρόσθεσε ότι δυσκολεύουν την επέκταση των ΑΠΕ επειδή δεν τις σηκώνει το δίκτυο της ΑΗΚ και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να το διορθώσει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στις τιμές την επόμενη μέρα, αφού γίνεται συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είπε επίσης ότι έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Κύπρος είναι πίσω από τον μέσο όρο της ΕΕ στις εκπομπές ρύπων, στην ενεργειακή φτώχεια, στη διείσδυση των ΑΠΕ, στην ανακύκλωση και τις δαπάνες για το περιβάλλον, την ώρα που οι  περιβαλλοντικές φορολογίες είναι πολύ μεγαλύτερες .

Απαντώντας ο κ. Κουλλά, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι περήφανη για τη διαχείριση των κρίσεων που είχε να αντιμετωπίσει, είναι ακόμα ζωντανή και μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα, σε αντίθεση με την πενταετία του ΑΚΕΛ που ήταν η χειρότερη, όπως είπε, διακυβέρνηση. Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, ωστόσο αντέτεινε ότι έχουν γίνει άλματα προόδου. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα πετύχει του στόχους του 2030 λόγω και της αύξησης της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων και είπε ότι ο στόχος για μηδενική ρύπανση θα επιτευχθεί σταδιακά μέχρι το 2050.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι βγάζει το καπέλο στον ΔΗΣΥ που μπορεί να μεταμορφώνεται και να λέει διαφορετικές απόψεις ανάλογα με τις συζητήσεις.

Ο περί των Μελών του Στρατού της Δημοκρατίας (Αφυπηρέτηση και Συναφή Θέματα) (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση των διατάξεων του Περί των Μελών του Στρατού της Δημοκρατίας (Αφυπηρέτηση και Συναφή Θέματα) (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου, ώστε ο χρόνος φοίτησης μέλους του Στρατού σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στα οποία φοίτησε μετά από υποτροφία που του παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και διορίστηκε στη συνέχεια ως μόνιμο μέλος του Στρατού, ο οποίος λογίζεται ως συντάξιμη υπηρεσία, όπως καθορίζεται στον περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο, να μην λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού του μέσου όρου των ακαθάριστων συντάξιμων απολαβών, για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, καθ’ όσον κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα δε λαμβάνεται μισθός από τους σπουδαστές των πιο πάνω Ιδρυμάτων.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα