Αντιπαραθέσεις για δικαστήριο εκποιήσεων και έγκριση επιδομάτων για αποσπασμένο προσωπικό του Προεδρικού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/12/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έκδοση οδηγιών Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να δύναται να ορίσει με την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€350.000). 

Αντιπαραθέσεις για δικαστήριο εκποιήσεων, τη Δευτέρα ξανά στη Βουλή τα νομοσχέδια  

Συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα η ανταλλαγή απόψεων επί των δύο νομοσχεδίων που αφορούν τον περί Δικαστηρίων νόμο και τον περί Σύστασης και Λειτουργίας Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως με απώτερο στόχο την κατάθεση και την ψήφισή τους στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή. 

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης κοινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συζητήθηκε ο περί Δικαστηρίων νόμος σύμφωνα με τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να διορίζει αριθμό δικαστών για να εκδικάζουν με προτεραιότητα υποθέσεις που αφορούν δανειακές συμβάσεις  και διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ. 

Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικών, συζήτησε και το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως, έτσι ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου και των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. 

Η συζήτηση εντός της Επιτροπής διεξήχθη με αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ Βουλευτών της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. 

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κλεάνθης Ιωαννίδης, δήλωσε ότι η περίμετρος των δανειοληπτών πρέπει να είναι αυτή η οποία να έχει πραγματική ανάγκη και να μην τυγχάνει κατάχρησης αφού σε αντίθετη περίπτωση περνούν λανθασμένα μηνύματα μέσα στην κοινωνία. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι όπως είχε δεσμευθεί η Επιτροπή Οικονομικών, ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ’ άρθρον συζήτηση και τη Δευτέρα σε μια νέα συνεδρία θα ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής και θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της παραπομπής στην Ολομέλεια στις 8 Δεκεμβρίου. 

Εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστούν τα εν λόγω νομοσχέδια επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά τίθεται ένα νομοθετημένο πλαίσιο το οποίο στοχευμένα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας 350.000 ευρώ και την ίδια στιγμή υποβοηθείται και ενθαρρύνεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης έτσι ώστε οι χρηματοοικονομικές διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων να παραπέμπονται και να επιλύονται σε επίπεδο διαμεσολαβητή για να αποφεύγονται μακροχρόνιες, χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες που ταλαιπωρούν πολλούς δανειολήπτες. 

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν την επόμενη Παρασκευή, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «πρέπει να έχουμε μια κατάληξη καθότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η οικειοθελής αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ στην οποία έχουν προβεί τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων». Πρόσθεσε ότι είναι επάναγκες να υπάρξει μια νομοθετική κατάληξη λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ αυτής της καινούργιας ρύθμισης, η οποία για πρώτη φορά τίθεται στην Κύπρο. 

Σχολιάζοντας το θέμα για την οριοθέτηση των ποσών και τις διαφωνίες που προκλήθηκαν εντός της Επιτροπής, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η φιλοσοφία είναι κοινή και ότι ο στόχος είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι συγκεκριμένης αξίας και όχι ακίνητα των εκατομμυρίων. 

Σε ερώτηση για το εάν τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει οδηγίες ώστε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να δύναται να ορίζει με την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων, η κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο που αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες παραμέτρους που αναφέρονται στη διάκριση των εξουσιών. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε από την πλευρά της ότι για άλλη μια φορά καταγράφονται μεγάλες διαφορές στα νομοσχέδια μεταξύ της Κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων για βελτίωση του πλαισίου των εκποιήσεων. «Εμείς λέμε επιτέλους ας τα βρούνε μεταξύ τους. Αυτές οι διαφωνίες αποτελούν τον συστημικό κίνδυνο για την οικονομία μας», είπε η κ. Ορφανίδου. 

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει η πολιτική δύναμη που με την συνετή του στάση στηρίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κατ’ επέκταση την σταθερότητα ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας, πάντοτε προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των καλόπιστων δανειοληπτών, χωρίς πρόνοιες που θα τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Ερωτηθείσα για το εάν ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια, η κ. Ορφανίδου είπε ότι έχει γίνει ενημέρωση ότι θα υπάρξει συζήτηση των εν λόγω νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου την προσεχή Δευτέρα «και αφού ακούσουμε τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα δούμε τι δρόμο θα ακολουθήσουμε». 

Πρόσθεσε ότι εάν κάτι βελτιώνει από την μία το πλαίσιο των εκποιήσεων για αυτούς που πραγματικά είχαν πρόβλημα αποπληρωμής και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς αστερίσκους, «τότε εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το καταψηφίσουμε». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες συζητείται παράλληλα στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Επιτροπή Νομικών ένα νέο πλέγμα νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου αναφορικά με το περιβόητο, πλέον, και επικίνδυνο ζήτημα των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. 

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε συλλογική προσπάθεια κομμάτων και Βουλευτών ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και δυστυχώς, όπως είπε, «κάποια αόρατα χέρια την ώρα της ψηφοφορίας φρόντισαν να τουμπάρουν την προσπάθεια για εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των προνομίων των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, αλλά και των δικαιωμάτων των δανειοληπτών». 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, καταβάλλεται μια νέα προσπάθεια δεδομένου και του οροσήμου που λέει ότι τέλος του Δεκέμβρη παύει να υπάρχει οποιαδήποτε προστασία από εκποιήσεις. «Λέω με λύπη ότι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των συζητήσεων. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι μιας πολύ διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ συμπολιτευόμενων κομμάτων και αδυναμίας Κυβέρνησης να συγκλίνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση των δύο Επιτροπών σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «ως Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προχωρήσουμε με υποβολή, ξανά, των δικών μας προτάσεων για να προστατέψουμε εκείνους τους συνεπείς και συνετούς δανειολήπτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους». 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι από τη συζήτηση για τα υπό εξέταση νομοσχέδια έχει διαφανεί ακριβώς ότι και τα δύο νομοσχέδια έχουν σοβαρές αδυναμίες οι οποίες θα είναι ενδεχομένως σε βάρος των πολιτών και υπέρ μιας πρόσθετης αυθαιρεσίας που μπορεί να προκύψει από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια. 

Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ, από το 2017, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για σύσταση του τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια. «Δυστυχώς, για λόγους που είναι πολύ καλά γνωστοί μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος», είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νόμου ο οποίος να είναι δίκαιος, αντικειμενικός και να μπορεί και τις τράπεζες να μην τις αδικεί, αλλά να προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες από αυθαιρεσίες. 

Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να στηρίξει νομοσχέδια που δεν πληρούν αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών τους και αν διακρίνονται από κοινωνική ευαισθησία για την επίλυση αυτού του ζητήματος μπορεί να υπάρξει υλοποίηση στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.   

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι επί της αρχής η παράταξη συμφωνεί με τον περί Δικαστηρίων Νόμο και τη δυνατότητα ορισμού αριθμού δικαστών με τη σωστή ειδική εκπαίδευση, για σκοπούς πιο γρήγορης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Πρόσθεσε ότι η παράταξη είναι κατ’ αρχή σύμφωνη και με το νομοσχέδιο το οποίο διευρύνει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι αναδιαρθρώσεις και να μειωθούν οι εκποιήσεις. Σημείωσε ότι κατατέθηκαν χθες δυο προτάσεις νόμου, οι οποίες διευκολύνουν και τις διαδικασίες περαιτέρω, για τους δανειολήπτες που θα αποταθούν στον Επίτροπο, και θα συζητηθούν τη Δευτέρα. 

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι διαφωνεί με τη διαφοροποιημένη θέση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και του Συνδέσμου των Ταμείων Εξαγοράς και Διαχείρισης Δανείων, έχει περιορίσει τον αριθμό δυνητικών δικαιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να προσφύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για διαμεσολάβηση. 

Είπε ακόμη ότι χθες κατατέθηκε και πρόταση νόμου η οποία θα συμπληρώσει το πακέτο προτάσεων νόμου που ψηφίστηκαν χθες και αφορούν την απαλλαγή του τέλους που καταβάλλεται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτου.  

Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι ένα «δίκαιο παιχνίδι» μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτών, είτε είναι τράπεζες είτε είναι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. 

«Γίνεται μια καλή δουλειά, η μαγιά η οποία υπάρχει είναι στο σωστό πλαίσιο», είπε εξηγώντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ιεραρχικά και αφού φιλτραριστούν ποιοι πρέπει να αποταθούν να έχουν την ευχέρεια να το κάνουν». Σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να αποταθεί κάποιος στην τράπεζα ή στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων για αναδιάρθρωση ή για διακανονισμό, κατά δεύτερον, να έχει την ευχέρεια να αποταθεί στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και τρίτον, αν δεν βρεθεί η λύση στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, οι περιπτώσεις να οδηγούνται στα ειδικά δικαστήρια. 

Επεσήμανε ότι προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα νομικής και τεχνικής φύσης, όπως είναι η σημερινή αξία των οικοπέδων. «Εμάς η προσέγγιση μας είναι ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, δεν έχει περιορισμούς», είπε. Ο κ. Παπαδούρης επανέλαβε ότι από πλευράς του Κινήματος υπάρχει πρόταση που προνοεί την αναστολή των εκποιήσεων έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ώρα αποφάσεων για το νέο πλαίσιο των εκποιήσεων 

Stockwatch: Αλαλούμ με το νέο πλαίσιο των εκποιήσεων 

Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2023 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 9) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η τροποποίηση του περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως νόμου ώστε μεταξύ άλλων να διευρυνθεί το πεδίου εφαρμογής του καθώς επίσης να επιτευχθεί η κατάλληλη οργανωτική δομή και προϋποθέσεις διακυβέρνησης, στη βάση καλών πρακτικών, 

(β) η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας με την τροποποίηση των σχετικών όρων και ορισμών και  

(γ) η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας με την τροποποίηση των σχετικών όρων και ερμηνειών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ποσού ύψους €11.800.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 και συναφείς νομοθεσίες 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών για τη ρύθμιση του φορολογικού χειρισμού σε σχέση με δάνεια που εντάσσονται στο Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης». 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου ώστε, η θέση Ανώτερου Πρωτοκολλητή της Δικαστικής Υπηρεσίας να εξαιρείται από τις διατάξεις που αφορούν στη διατμηματική προαγωγή. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 3) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €390.635.126 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε αποδεσμεύσεις κονδυλίων που αφορούν την Προεδρία και το Υπουργείο Οικονομικών. 

Έγκριση επιδομάτων για αποσπασμένο προσωπικό του Προεδρικού    

Τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής, Χρίστος Χριστοφίδης. 

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει κονδύλια για υπερωρίες αποσπασμένης στο γραφείο της συζύγου του Προέδρου, αλλά και για την κάλυψη των μισθών αποσπασμένων στο λεγόμενο παραϋπουργικό επιτελείο. 

«Θέλω να σημειώσω ότι το ποσό που έχει αιτηθεί σήμερα το Προεδρικό σε σχέση με την υπερωριακή απασχόληση της συνεργάτιδας της Πρώτης Κυρίας, ήταν κατά δυόμισι φορές μικρότερο και – όπως οι ίδιοι είπαν – μετά από πιο προσεκτικούς ελέγχους, προέκυψε ότι το ποσό αυτό έπρεπε να ήταν κατά δυόμισι φορές μικρότερο», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. 

«Ευτυχώς, δηλαδή, που η Επιτροπή Οικονομικών είχε απορρίψει το προηγούμενο αίτημα, ειδάλλως θα πληρώναμε χωρίς λόγο, με βάση το τι λέει το ίδιο το Προεδρικό, δυόμισι φορές περισσότερες υπερωρίες», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, ακόμα, ότι ζητήθηκε να δηλωθεί σε τι συνίστανται οι υπερωρίες επισημαίνοντας ότι «τα παραδείγματα που έχουν δοθεί είναι και πάλι εξέχως προβληματικά». Όπως είπε, οι υπερωρίες αφορούν παρουσίαση προγράμματος σε εκδήλωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ή παρουσία σε εκδήλωση του Αντιαναιμικού Συνδέσμου. 

«Έχουμε την εντύπωση ότι αυτά τα καθήκοντα δεν είναι καθήκοντα ενός εργαζομένου ο οποίος αποσπάται στο Προεδρικό για συγκεκριμένα καθήκοντα και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι συνεχίζεται μία εξωθεσμική λειτουργία στο Προεδρικό, που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα ουσίας», δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης. 

«Σε ότι αφορά στο λεγόμενο παραυποϋργικό επιτελείο, το οποίο έχει στηθεί στο Προεδρικό για να παρακολουθεί συγκεκριμένα Υπουργεία, επίσης έχουν προκύψει κάποια σοβαρά ζητήματα», συνέχισε ο ίδιος, επεσήμανε ότι οι διορισμοί αυτών των ανθρώπων είναι κατ’ ουσία πολιτικοί διορισμοί. 

«Οι πολιτικοί αυτοί διορισμοί όμως, όπως ο προϊστάμενος τους έχει χαρακτηρίσει, υπογραμμίζουν το προβληματικό της εξωθεσμικής ρύθμισης που έχει γίνει», είπε, εξηγώντας ότι δεν είναι τεχνοκράτες οι οποίοι θα παρακολουθούν την πορεία των ενεργειών ενός Υπουργείου, αλλά έχουν πολιτικό ρόλο, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με το συνταγματικό ρόλο των Υπουργών και ευθύνες οι οποίες αναλογούν στο Γενικό Διευθυντή ενός Υπουργείου ή άλλους υψηλόβαθμους λειτουργούς του. 

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σήμερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε την απόσπαση ενός λειτουργού του ΤΕΠΑΚ, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι «να παρακολουθεί προφανώς κάποιο Υπουργείο». Εγκρίθηκε, επίσης, και η απόσπαση ενός εκτελεστικού μηχανικού από τις αποχετεύσεις. 

«Όλο αυτό, κατά την άποψή μας, εντείνει τις ανησυχίες μας ότι γίνονται συνεχώς εξωθεσμικές ρυθμίσεις, που όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα», είπε ο κ. Χριστοφίδης, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά εντάσσονται, βέβαια, στην ευρύτερη προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη να δημιουργήσει στο Προεδρικό ένα εξωθεσμικό στρατό με αποσπασμένους, ο οποίος στοιχίζει στον Κύπριο φορολογούμενο ένα πολύ μεγάλο ποσό, με μόνο στόχο την ενίσχυση της επιρροής του κ. Χριστοδουλίδη και στην κοινωνία και ευρύτερα εμείς με αυτό το πράγμα διαφωνούμε και διαφωνούμε έντονα». 

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι σχολιάστηκε κατά τη συνεδρίαση «μία πληροφόρηση που έχουμε ότι οι περιπτώσεις συμβούλων υποτιθέμενων ή ουσιαστικών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες και για τους οποίους υπήρξε αντίδραση και πολιτική και κοινωνική, συνεχίζουν να πληρώνονται από το Προεδρικό, χωρίς να προσέρχονται ουσιαστικά στη δουλειά τους». Σημείωσε ότι δεν διαψεύστηκε κάτι τέτοιο, αλλά ότι δόθηκε απάντηση πως οι σύμβουλοι μπορούν να διαδραματίζουν αυτό τον ρόλο και από το σπίτι τους, για παράδειγμα, ή από οπουδήποτε αλλού. 

«Θα συνεχίσουμε την διερεύνηση αυτού του ζητήματος το οποίο θεωρούμε πολύ σοβαρό υπό την έννοια ότι, όπως θυμόμαστε όλοι πολύ καλά ότι κάποιοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουν καν τα τυπικά προσόντα για να διαδραματίζουν έναν τέτοιον ρόλο», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ζητούν κονδύλια για αποσπασθέντες στο Προεδρικό 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την